Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GeorgianaIoana
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 63 ani
Bauturi / Handmade / Coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (LM, VM, CM) Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Prima bucata SPP. 

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) prima bucata spp. 

11.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Diametrul 4.5 mm. Vreau sa le tai la lungime de 6 mm.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) diametrul 4.5 mm. vreau tai

11.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Oauuuuuuuuuu !!!!

Vreau si io !!!

Dar intai am sa probez arcusoarele mele de pix facute manual din fire de cupru din conductori multifilari....




pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Prea multa bataie de cap pentru o umplutura.
Orice material inert chimic cu suprafata mare de contact cu refluxul functioneaza multumitor. Ca n-o fi CHIAR atat de eficient precum SPP nu-i un capat de lume. Faci coloana putin mai lunga, na si ai rezolvat cazul... sau dai drumul la debit mai mare de racire in deflegmator sau focul mai incet. Exista cai de compensare.

Nu vad un motiv sa stam cu treburile pe loc ca n-avem nuș' ce drac de SPP. Mai da-l in ma-sa, nici eu n-am avut azi racitor ca a lui Sinenomine dar m-am descurcat cu ce am avut, am improvizat ceva, am incropit si gata treaba, merge bine si sunt multumit.

De cand ne ameninti, Constantine, ca-ti faci coloana aia cu SPP, pana acuma faceam 10... din ce aveam prin casa, chit ca spargeam niste vase de ceramica, puneam cioburile si aia era. Crezi ca nu merge? Cand o sa ai SPP, pui si SPP dar pana atunci faci cu ce ai ca sa vezi si tu cum iese. Din experiente multe inveti sa faci treaba bine.

Eu nu stiu, sunt altfel. N-am liniste pana nu incerc, fac, dreg. La alcool si la curve sunt foarte curios si nerabdator.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
De-a lungul timpului am vazut ca improvizatiile provizorii tind sa devina permanente iar noi sa  ne obisnuim cu jumatati de masura.
De ce sa te multumesti cu putin daca poti sa ai maximul?
Hai vedem care a fost bataia de cap referitoare la SPP.
Am gasit sarma de inox la o cautare rapida pe internet.
Scula pe care infasor sarma am facut-o dintr-un tarod de 6 mm cu dintii rupti.
Bormasina are cam tot omul prin casa.
Releul de actionare a foarfecei este luat de la un capsator electric. Putea sa fie si un releu de actionare a zavoarelor de la usile automate sau orice alt releu care sa impinga un ax in interior.
Voi mai avea nevoie de o placa de pal vechi sau alt suport pe care sa asez toate elementele, cateva holzsuruburi, coltare, platbanda perforata...
Per total eforturile sunt mult prea mici pentru niste beneficii mari.
Nu orice umplutura este buna la coloana. Am citit despre schimbari de la un maxim de 85%Vol alcool colectat la 94-95%vol doar prin shimbarea materialului de umplutura.
Chiar si la SPP, sarma netratata cu acid sau caldura pentru a-i mari microrugozitatea scade eficienta acestora.

Ca o concluzie la ce vreau sa spun: este bine sa iti fixezi niste tinte cat mai inalte pe care sa incerci sa le atingi cu eforturi cat mai mici.
Improvizatia este buna, dar de cele mai multe ori sunt doar solutii de compromis.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ai dreptate, asa este, dar decat sa stau pe loc ca nu gasesc o chestie prefer sa improvizez, macar pana gasesc chestia aia care e ideala. Mai am un avantaj, pot sa fac diferenta intre improvizatie si treaba ca lumea. Dup-aia le zic si altora "ba, nu faceti asa ca am facut io si n-a mers bine". Orice incercare, chiar proasta, este o experienta care ajuta la cunostinta.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Culmea este ca si tu ai dreptate... 

Imi place cum ai inseriat refrigerentul cu coloana ca sa cobori temperatura distilatului. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

constantin a scris:

Oauuuuuuuuuu !!!!

Vreau si io !!!

Dar intai am sa probez arcusoarele mele de pix facute manual din fire de cupru din conductori multifilari....





Maine vreau sa instalez toate alea si sa pornesc treaba. Daca toate merg cum trebuie voi avea SPP pentru toata lumea.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Salutare.Cand am luat enzimele de la @marinica am avut timp sa schimb cu dumnealui cateva idei,printre altele si despre acel gust de oua clocite pe care l au intalnit unii dintre noi la distilat (din prostie eu nu am avut "noroc" )problema sta in felul urmator (cred ca am inteles bine )dupa cum spuneati si voi acest miros este rezultatul unei fermentatii mai defectuase rezultand niste compusi care dau acel danf.Cu acelasi lucru s au confruntat si la scara industriala unde instalatia de distilare  este confectionata din inox in totalitate (nu vorbesc de cei ce si fac reclama la nu stiu ce whisky sau coniac) si dupa anumite studii au ajuns la concluzia ca,cupru este un foarte bun "catalizator" care rezolva problema distilatului.Asa ca daca va confruntati cu aceasta problema si aveti cazan de inox (ca si mine) faceti condensarea in instalatie din cupru sau faceti in asa fel incat aburul sa treaca printr un "catalizator" care sa contina span de cupru sau ceva de genul.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, foarte pertinenta observatia ta referitoare la cupru, Marius, sunt complet deacord.

Eu de data asta nu am avut niciun miros de oua clocite in distilat pentru ca am folosit drojdie de rasa buna dar alte ori cand faceam cu drojdie de paine vreau sa-ti zic ca iesea la țuțușcă o puturosenie care foarte greu mai disparea. Dispare la carbuni sau in timp daca aerisesti bine distilatul insa ceva vag tot se mai simte.

Eu am inceput sa reconsider importanta cuprului la distilare dupa ce in iarna am facut o tuica de mere distilata de doua ori si nu mi-a placut cum a iesit in instalatia de inox si sticla. M-am gandit apoi sa caut sarma de cupru, sa o dezizolez si sa o folosesc pe aia in cazan. Am auzit caci cuprul folosit la sarme are puritate mare. Nu sunt sigur ca asa este. O sa-l intreb azi pe tata ca el e electrician.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

marius 45 a scris:

Salutare.Cand am luat enzimele de la @marinica am avut timp sa schimb cu dumnealui cateva idei,printre altele si despre acel gust de oua clocite pe care l au intalnit unii dintre noi la distilat (din prostie eu nu am avut "noroc" )problema sta in felul urmator (cred ca am inteles bine )dupa cum spuneati si voi acest miros este rezultatul unei fermentatii mai defectuase rezultand niste compusi care dau acel danf.Cu acelasi lucru s au confruntat si la scara industriala unde instalatia de distilare  este confectionata din inox in totalitate (nu vorbesc de cei ce si fac reclama la nu stiu ce whisky sau coniac) si dupa anumite studii au ajuns la concluzia ca,cupru este un foarte bun "catalizator" care rezolva problema distilatului.Asa ca daca va confruntati cu aceasta problema si aveti cazan de inox (ca si mine) faceti condensarea in instalatie din cupru sau faceti in asa fel incat aburul sa treaca printr un "catalizator" care sa contina span de cupru sau ceva de genul.

nu l-ai intrebat pe marinica de ce nu mai scrie pe aici pe la noi ? mai dati-i un telefon si spuneti-i sa mai scrie una alta !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Din cate am inteles e destul de ocupat.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


BRAVO SINE PT ... ARCURI 

... SI MA BUCUR SA AUD CA ... SAM RECONSIDERA Cu 

... SI F.F. BUNA OBSERVATIA - SI DOCUMENTATA LUI MARIUS    AVEM NEVOIE DE Cu IN CALEA VAPORILOR   

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!

   O sa pun, in final, la lucru coloana ( diametru interior aprox. 50 mm, lungime 1 metru, inox alimentar ).....
   Pana acum vaporii au trecut prin coloana fara a avea reflux ( deoarece nu am apa curenta unde distilez, deci fara racire in varful coloanei). In calea vaporilor, in interiorul coloanei, am pus, pana acum, cupru facut arcuri ( ca de pix ) din conductori de cupru multifilari cu rol de catalizator.
   Bun..... pentru a avea reflux am confectionat o spirala din teava de cupru de 6 mm diametru, lungime 3 metri, a rezultat o spirala de vreo 35 cm ( deflegmator ). Urmeaza sa circule apa prin ea prin gravitatie ( un butoi in pod cu apa rece si o galeata colectoare langa cazan pentru apa calda ce iese din bobina). Am masurat debitul, aproximativ, ce il permite diametrul tevii de cupru. Debitul este de aprox. 350 - 400 ml intr-un minut.
    Intrebari...... Acest debit o sa fie suficient pentru a raci vaporii si a avea reflux ? Mentionez ca, deocamdata, nu o sa preincalzesc apa ce va intra in deflegmator, pentru a fi cat mai rece si a condensa cat mai mult abur.
                       A masurat cineva cata apa curge pe minut doar prin bobina de racire a vaporilor din varful coloanei ( deflegmator ) ?
     Multumesc !  


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am uitat sa intreb...... E bine sa izolez coloana....?


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am uitat. Ce tip de coloana ai tu?
E bine sa izolezi coloana.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
E o coloana CM.... Cred.... Adica, aburul iese din cazan, urca in coloana prin umplutura, in varful coloanei este deflegmatorul, iar prin cel mai inalt punct din coloana este iesirea din coloana spre racitorul final....

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am gasit si o poza.... mai veche.... dar principiul a ramas acelasi....

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) gasit poza.... mai veche....

31.8KB


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Izolatie pentru coloana.... ?? o fi buna ?



pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
O alta poza ...

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) alta poza ...

27.9KB


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
E buna izolatia de elastomer. Cu asta am izolat si eu coloana.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... daca izolati coloana    anulati refluxul pe care il da EA 

... la mine ... din 2 distilari am +80% dupa ce am scos fruntea    ... si asta doar pe 12 inch de teava de 1 1/2 inch    ... e drept ca nu colectez mai mult de 500-750mL/ora ...

... la 1m = aprox 3pi = 36 inch ... ai destul reflux ca sa nu mai ai nevoie de deflegmator    asta daca nu fortezi coloana = debitul de distilare 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Coloana nu are rolul de a da reflux.
Coloana primeste refluxul dat de deflegmator si il redistileaza din nou si din nou pe suprafata umpluturii, care este incalzita de aburii din cazan.
Izolararea coloanei mareste cantitatea de caldura in interior si astfel umplutura trimite mai multi vapori.
O coloana fara deflegmator nu poate fi numita coloana. Iau si eu 85%vol la a doua distilare pe alambic, dar nu voi reusi niciodata sa fac alcool neutru.
La coloana mea colecatarea inimilor porneste pe la 95% vol, in papagal si pe la 82%vol incep colectarea cozilor.
Este bine sa izolezi coloana.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Caberlot a scris:

 

... incearca amindoua solutiile 

Sine ... cred ca nu citim aceleasi documentatii    ... COLOANA DA REFLUX PASIV SI ASA CUM AI ZIS TU ARE ROL DE A CONDUCE VAPORII 

... PT CA materialul e scump si coloana trebuie sa fie prea lunga (si spatiul costa) ca sa aiba efectul unei a 2 distilari ( sa dea destul reflux) ... s-a recurs la "packing"=umplutura  care este de 3-4-5 ori mai eficienta    depinde de ce material discutam ceramica otel Cu etc.

DEFLEGMATORUL ... e un pic altceva ... e un ca un fel de filtru = lasa sa treaca doar vaprii lichidului cu punct de vaporizare mai joasa ( ex: ipotetic doar vapori de 65% adica de 84C ) restul sunt condensati = retrimisi la distilat

((Deflegmator
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un deflegmator este un condensator, care condensează vaporii și le înapoiază pe acestea, înaintea condensatorului propriuzis, cazanului de fierbere. Prin acest procedeu se creează o separare mai complexă al vaporilor, pentru că printr-o simplă distilare nu se separă complet, două sau mai multe substanțe. Aceasta înseamnă că, vaporii constau încă dintr-un amestec.

Că să treacă doar lichidul dorit care fierbe mai repede, deflegmatorul se va încălzi puțin mai mult decît punctul de fierbere al lichidului respectiv. Lichidul care fierbe mai greu, este condensat în deflegmator și intră înapoi în cazanul de fierbere.)))


...pe home-distiler este teoria ... PACKINGULUI ... si cum se calculeaza ... etc.



sporuri !
   


p.s.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
NU.
Umplutura este cea care se incalzeste si care redistileaza. Deflegmatorul doar intoarce vaporii pentru a fi redistilati de aceasta umplutura. Tocmai de aceea este atat de importanta forma si materialul din care este facuta aceasta umplutura. Aceastsa trebuie sa aiba o suprafata cat mai mare, dar sa lase sa treaca si vaporii destul de usor. Asa a aparut SPP-ul.

Tu definesti inexemplul tau doar coloana de tip CM. Gandeste-te atunci ce rol are deflegmatorul in coloanele LM sau VM. Acele deflegmatoare sunt facute astfel incat sa dea reflux total pe toata durata distilarii, nu lasa sa treaca nimic.




In ambele exemple se recomanda izolarea coloanei.

Voi pune mai jos un foarte bun mesaj referitor la calitatile unei bune umpluturi.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

"Dog's Master" a scris:

Dear Colleagues, distillers and rectifiers
I promised to do a little esse about SPP and I fulfilled my promise.
See it in attachment.
Sorry for my English, if somebody can correct it I will be grateful
Maybe there you will find some answers you want to find
Cheers!

I realized that pdf is not acceptable, so here is my esse:
Why I prefer to use spiral-prismatic packing.
Before you do anything, should clearly define the objectives, the costs of
achieving these goals and desirable ratio for the price - quality.

Outlined below - my personal opinion. But they are backed by a reputable
literary sources (Stabnikov, Krehl, Bagaturov) and personal experience, and
therefore may deserve consideration.
If we are talking about the spiral-prismatic packing, we mean that our goal -
to obtain a neutral alcohol of high quality. When we have special needs and use
special modes of operation of the column - we can produce fruit and grain flavored
spirits also.
Q-1 What characteristics should have a packed column and
the actual packing?
1. Minimum resistance for vapor. Packed column working in film mode.
The flow of the film reflux unseparably, laminar. Flow regime - waveless.
According to experimental data, the optimal rate of steam is about 1.5 m /
s, ie very little. This means that the cross-section of the column should be free to
the maximum.
2. With a minimum of volume our packing should be characterized by a
maximum surface. We know that the interaction occurs at the interface between
liquid and vapor.
3. The surface of the packing must be very good for retaining fluid.
4. Packing should have a good heat conductivity. This is dictated by the
fact that good thermal conductivity makes it easier to transfer heat to liquid film,
and it is easier to evaporate.
5. Packing must be chemically inert, should not make harmful impurities
and to change the taste of alcohol.
6. Easily washed when needed.

Q-2 What we must avoid when designing a packed column.
1. Should fully weaken the influence of wall effect, ie the desire to fluid
flow along the walls of the column. For this purpose it is necessary to arrange
high-quality insulation and direct the flow of phlegm in the center of the column by
means of special devices.
2. Avoid creating channels for the fluid in the packing, so-called “preferred
paths”. This can be achieved only with the help of correct choise the shape and
diameter of the packing with a well-wetted surface.
Channeling stops when dc / dp> 10 (dc-dia of column, dp-dia of packing)
Specialists in laboratory distillation knows the so-called "rule Hubert",
dc / dp = 10-30.
3. Should not allow non-uniform, layered styling packing. It also causes the
appearance in the column “preferred paths”.
4. When selecting attachments aspire to the angle of the surface tension was
minimal, as the surface tension forces are entirely determined by shared properties of
the mixture.
In stainless steel angle of - 83 degrees, with frosted glass - 20. But glass
loses in the heat conductivity, and therefore, our decision is to use steel, that conducts
heat well, we have to do specially prepared (grass) surface of the packing.
5. Afraid as a fire nonvertical installation of the column. Otherwise, fluid
will flow mainly on the walls. You just guaranteed this inconvenience. Use a plumb
or level when installing the column into position!
6. Must provide an needed amount of phlegm in the correct place. It is also
easily solved. In the upper part of the column phlegm feed tube, preventing its contact
with the wall.
Column necessarily need to be divided into parts. Phlegm in partitioning
have to be redeployed again in the center of the nozzle.

It makes sense to do, since the workload on the column partitioning can
reduce the HETP. Partitioning can reduce the height of the column while maintaining
the quality of separation by 30%.
This, in particular, are devoted to Kazan, who investigated the near-wall
effect in the laboratory. Effectiveness of its non-partitioned column on the
separation of a mixture of hydrocarbons was 18 HETP. After dividing the column
into three sections, it increased to 24 HETP. With spirits the situation is better.

Q-3 What can we obtain, using spiral-prismatic attachment.
Consider a column of 40 mm in diameter. Its cross section is equal to 12.56
cm2. Let us remember that figure.
Let’s see what facilities we will be able to work using a variety of packings,
if the optimal rate fo vapor is 1,5 m / s, and at 1 kilowatt heater power produce around
45 liters of vapor per minute, or 750 cm 3 / sec.
If the column is empty, then we are at a speed of 150 cm / s in 1 second
would have let through the cross section of the column 1884 cm3 of vapor, which
corresponds to the power of 2.51 kW.
At this stage, are visible benefits of properly made spiral - prismatic
packing. It is, on average, leaving 86% free cross section of the column, that is, allow
us to work with a power 2.51 x 0, 86 = 2.15 kW.
If in the same column load glass balls 4 mm in diameter, often used by
artisan distillers, they will occupy 74% of the cross section of the column. This means
that the maximum capacity will be in the case of balls of 2.51 x0, 26 = 0.65 kW, which
is in excellent agreement with experimental data.
So the first conclusion in favor of the spiral - a prismatic attachment: it
allows equal power to use a less diameter tube, that means - to save on material.
Becomes clear why is unacceptable use of expanded clay, broken glass,
pebbles, marble chips and similar materials. They almost completely cover the
cross-section of the pipe, or vice versa, leave it too loose, often crack from
temperature fluctuations and crumbling.

Usage of scrabbers made off stainless steel looks better. But there is too big
risk of channeling fnd simply buying low quality chinese production made from
unknown metal and with unknown surface, that makes almoust impossible to
accurately calculate the parameters of the column.
A few words should be said about the surface area of SPP packing. Virtually
the same will be the interface between two media - the gas and liquid.
• In the first approximation we can say that the surface area of packing
contained in a unit of volume determine the separation ability of column.

And that’s exactly the aim for which we are doing the column.
At the same time, the balls 4 mm in diameter, which we mentioned earlier,
have a surface area in one liter of 0.9 m2.
Very expensive glass Raschig rings in one liter of surface separation are
equal to 1.1 m2.
The second conclusion in favor of the spiral - a prismatic packing: it
provides a separation in 1,5-3,5 times better than its nearest competitor.
Q-4 Retention ability of packing.
After properly designed experiments it appears that the spiral-prismatic
packing can hold 94-96 grams of water per liter . This is when the packing thoroughly
blowed out, imitating the passage of steam. If you do not blow, then the retention
capacity raises up to 200 grams.
In addition to static retention, spiral-prismatic attachment is characterized
by a dynamic of containment. For a theoretical plate, this value comes to 3.5 grams (
according to Krehl).
Static retention capacity of spiral-prismatic packing, etched properly, only
slightly inferior to the static retention frosted glass and higher retention of china.

Q-5 Thermal conductivity.
The thermal conductivity of stainless steel is 35 W / (m • K) that is higher
than the thermal conductivity of glass (the most common material for making beads,
Raschig rings and some other types of packing), which is equal to 1.15 W / (m • K)
Consequently, the steel packind is about 30 times better conductor of heat
from hot vapor to a liquid film that completely compensates for its lack of wet ability.
Q-6 How much does it cost?
If the height of the filled volume of the column of 1 meter, the volume of
the nozzle is equal to 1.26 liters. I remind you that we are talking about a column
40 mm in diameter, optimal for domestic usage.
Volumetric weight of the packing after etching and seals - about 900
grams per liter. Price of stainless steel wire 0,2 mm thick in our area - about $ 20
per kilogram.
On our column will need wire for 22 dollars 68 cents. Etching will be
worth about $ 6 - reagents are dangerous, they must be thoroughly neutralized and
rinsed. The process of neutralization is much more expensive than the actual
reagents. Manufacturing does not cost anything - you do it yourself!
Equipment for one usage is worth almost nothing, because at the end of
the process the machine will be dismounted. Even if you buy at the flea market the
remains of an electromagnetic lock, sealed switch, a small permanent magnet (for
example, to keep the doors of the cabinet), these expenses do not accurately pierce
a hole in yours budget.
Total packing cost 6+ 23 = 29 dollars. Inexpensive, since it allows you to
make a completely professional equipment and save a decent amount of money
thanks to reducing of the diameter of the main column, adapters and fittings.

Thanks for yours attention!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
...    iar ai postat in engleza 

o sa citesc atent cind am ceva timp 

... ce ma mira pe mine    e ca va ocupati de izolat sau nu nu coloana  dar nu ve stresati de izolarea cazanului care E OBLIGATORIE 

... de acord ... coloana da un reflux pasiv ... care poti sa-l   vezi ca o pierdere pt ca nu mai curge prin packing    adica nu se mai redistila 

... stii coloana cu packing e de fapt un scrubber ...



 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!! Stiu ca e obligatorie izolarea cazanului... De aceea nu am intrebat.... E mai mult decat logic....

Eu am intrebat de coloana, ca nu am nici un fel de experienta de lucru cu o coloana....

Multumesc de raspunsuri  !!!  Toata lumea f promta, ca intodeauna....  


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Ce am uitat sa intreb .... Stiu, din cate am cascat si io gura pe artisan distiler, ca ar treui sa pun niste inele de centrare pe interiorul coloanei pentru a preveni curgerea pe peretii coloanei si pentru a diviza coloana.... Cred ca era o formula ceva, ca o regula : se pun 2 inele la fiecare treime de umplutura, aceste inele nu treuie sa acopere mai mult de o treime din diametrul coloanei..... Oare imi aduc bine aminte ?  Vroiam sa-mi fac si eu inele de astea.... ca, na, vreu sa trec oleaca mai la profesionisti........Multumesc !!!


 

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) uitat intreb .... stiu, din

10.7KB


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La 1/5 de baza, 1/2 de baza si sus sub deflegmator. Inelele trebuie sa aibe gaura 1/2 din diametru interior al coloanei.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
...asa...daca tot cautati perfectiunea   aici aveti ceva simplu ...dar scump


...dar caracteristicile va pot da o idee despre ce si cum

    The column is 500mm high.
    It is 50mm in diameter.
    There is 350mm of stainless steel packing in it.
    It is designed to run on a 2000W boiler.
    It will fit any boiler with a 60mm hole in the lid.
    It is a liquid managed reflux design.
    The coil is double wound 6.35mm copper tube.
    The hose barbs on the coil are to fit 13mm garden hose.
    The column is uninsulated.
You will get 13 x 700mL bottles in around 4 hours.
The minimum water flow is around 1L per minute. So the total water usage for a 25L wash will be approx 200L. The water coming out of the still is about 50 degrees C.  You can use this to fill your washing machine / bath etc, or you can let it cool and put it on the garden. You can buy a pump to enable you to recycle the water.

The still always prouduces 92% alcohol – it does not start to get lower and lower percentage near the end like most stills do.
ASTA ... SUNA CAM A RECLAMA CLARA ... DAR CINE STIE ===UN BIMETAL POATE SA REGLEZE REFLUXUL => MENTINE 92% ... E DOAR O IPOTEZA

...oricumare doar 500mm lungime ... si packing de otel  ... SI DUPA MINE E UN LM (cumii place lui Sine sa zica) ... si e ideea lui BOKKA pe care a si tradus Sam instructiunile cum se lucreaza ...
 


  CRED CA E OBUNA BAZA DE PLECARE 


 

p.s.
sunt sigur ca in alea 4 ore nu intra si timpul de incalzire ... etc.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asa se numesc astfel de coloane, nu doar imi place mie sa le zic asa.
Chiar spune ca este lichid management, adica LM.
Despre ce bimetal vorbesti?
Coloana asta are deflegmator care la varianta asta de coloana este si condensator final.
Pentru a face neutru, pentru ca asta este scopul unei coloane cu umplutura, ar trebui sa fie ceva mai inalta, macar 800 mm.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sine ...

...vorbesc de faptul ca are ceva-un sistem automat care ==> face ca la iesire sa colectezi  tot timpul 92% ...fara reglaje   = adica cit reflux ai nevoie se regleaza automat !  

...sau e doar reclama   

...oricum...daca ei zic ca scot 92% ...probabil ca scot (LE AJUNGE 500mm PT COLOANA) ... poate ca nu chiar tot timpul    ... dar aproape    ... si apa de racire zic ei ca nu trebuie reglata  ... mai ramine RATA DE REFLUX   

...SI CINE POATE COMANDA RATA DEREFLUX ==> TEMPERATURA PACKINGULUI

... ... DAR si reclama=minciuna ii vorba


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La coloanele LM, cantitatea de reflux este data de robinetul de colectare.
Colectezi putin - ai reflux mult.
Colectezi mult - ai reflux putin.
Debitul de apa trebuie stabilit la minimul la care aburii care ajung acolo se intorc inapoi in coloana.

Am citit despre coloanele automate, dar nu imi doresc una.
Partea electronica se bazeaza pe niste algoritmi de lucru care tin de observatiile distilarilor manuale, nu au senzori care sa regleze colectarea.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
nici eunumacomplic ... ptmine ...distilarea simpla e ok ---mai exact dubla/tripla distilare ... dar suntcurios cumfunctioneaza ??? ...92% tot timpul - farareglaje

...da ...colectezi putin=ai reflux mult => si % de alcoolridicat    etc.

... si cine poate ...comanda robinetul ala ?=> temperatura ... temperatura din packing pt ca lichidul colectat e cam la aceiasi temperatura

...stiu pe cineva care vrea sa automatizeze procesul ...e de meserie =ii place sa se joace cu automatizari etc.

... apropoo ... ai ceva documentatie pt coloane automate ?
(un link ceva?)


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Inelele de centrare, cele care impart coloana se pun la 1/5 de la baza, 1/2 de la baza si sus....... Bun.... Ce nu stiu exact, daca sa iau in considerare doar inaltimea umpluturii la acest calcul sau inaltimea totala a coloanei.... La mine, de exemplu, inaltimea totala a coloanei este de 1 metru, iar inaltimea umpluturii va fi, undeva, pe la 60 cm ..........

Multumesc !!!!


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Se ia in calcul doar partea de umplutura.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am primit SPP-urile de la Sine !!!!!!! Abia astept sa le pun la munca !!!!! 
Multumesc !!!!    


pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Chinuie-le câteva ore în acid, își vor mari semnificativ suprafața.
Fa un test cu câteva bucăți, pentru o noapte, în oțet...


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Sunt spalate pe dinti, fara grija !!!!!  Mai sunt si rase si frezate....!!!!!  Maestrul Sine are grija de toate !!!! 
Acu.... Oi vedea eu cum am sa-mi prind urechile in tehnologia asta moderna.....!!!!!    


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

constantin a scris:

Am primit SPP-urile de la Sine !!!!!!! Abia astept sa le pun la munca !!!!! 
Multumesc !!!!    



Cu multa placere! Spor la treaba!

Numai bine!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am distilat prima oara cu o coloana......
            E SUPER SMECHERIE !!!!!!!!!!!
            La inceput mi-am prins putin urechile, pana aduci coloana in echilibru, dar am scos-o cumva la capat.... Am pus termometre la iesire deflegmator, pe coloana la nivelul cel mai inalt  al umpluturii si pe cel mai inalt punct unde iese aburul din coloana.... Dupa ce aduc coloana in echilibru curge constant 87 grade....
           Oricum, pentru prima incercare e foarte incurajant.... Mai trebuie sa-mi fac un papagal, izolatie la coloana, izolatie la cazan.
            Gustul e mult mai fin, se consuma mult mai putin gaz din butelie si mult mai putina apa de racire....
            Multumesc Strava si moderatorilor... Samagon a avut rabdare sa-mi explice ce si cum e cu o coloana, iar SineNomine mi-a dat sfaturi tehnice in legatura cu coloana.... MULTUMESC !!!!  
             Urmeaza sa plamadesc doar cu faina de porumb si enzime, dupa sfatul lui Marinica.. Totusi nu sunt f multumit de gust al plamezii all malt .... Am sa vad gustul de la faina de porumb...


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Totusi e ceva in neregula. Eu am reusit sa scot la inceputul inimilor 95%vol si am oprit colectarea pe la 86%vol. Cred ca te-ai cam grabit cu incalzirea.

Felicitari pentru prima distilare cu coloana!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Da, asa e, M-am grabit cu incalzirea.... Dar, pe viitor, am sa imbunatatesc procesul!!! Multumesc inca o data pentru ssp si sfaturi!!!!

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Felicitari! Inseamna ca de acum o sa ai multe de povestit. 

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Cred ca de doi ani vreau sa construiesc o coloana de distilare, dar nu am terminat-o nici acum. Am o teava din inox nemagnetic din care vreau sa o fac. Acum ceva timp cand am facut rost de teava vazusem gif-ul atasat, si am presupus ca e o metoda destul de buna, astfel am facut din cupru de 6 o mica serpentina care intra in capul tevii pentru reflux, iar vreo 2 centimentri mai jos am dat o gaura (cam de 15mm, acum cred ca e cam mare) unde va veni teava pentru condensarea finala respectiv colecare. Acum eu va intreb daca e destul de buna imaginea asta, deci modelul asta de coloana, sau este doar o reprezentare mai simplista a uneia. As putea cat mai am timp sa astup gaura aia data sus si sa incerc sa sudez sub serpentina doua placi inclinate pentru colectare, cum e la boka, dar nu am robinet cu ac, si nici nu prea am bani de investit intr-unul. Scopul final ar fi sa fac alcooale neutre pentru aromat ulterior cu fructe, adica lichioruri.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) cred doi ani vreau coloana

40.9KB


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am reusit sa citesc tot topicul si am vazut ca si Constantin foloseste acelasi design. Intrebareamea pentru el este: e suficient pentru alcool neutru, care ma intereseaza pe mine?

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Eu sunt ceva mai puțin catolic, așa că fac o dubla distilare urmată de o perioada mai lungă sau mai scurtă de cărbuni, după nevoi.
Ajunge suficient de aproape de un alcool neutru.
Părerea (papila) mea...
Florin


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
@ bionut: orice tip de coloana poate produce alcool neutru. Diferente sunt doar pe partea de constructie si la viteza cu care colectezi.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Ca viteza de colectare eu ma gandesc ca daca obtin 1 litri pe ora, sau nu cu mult sub un litru, e bine. Ma gandeam ca o coloana LM da alcool mai neutru decat CM ce vreau eu sa fac, dar acum banuiesc ca la CM e nevoie de un condensator destul de mare cu care sa poti da reflux total, am dreptate?
Gaura data in capul tevii, pentru colectare, e de vreo 15-20 mm, e prea mare?


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ce vrei tu sa faci nu este CM. Este un fel de VM fara robinet de reglaj al debitului de vapori.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
CM nu presupune reglarea refluxului doar din condensatorul (deflegmatoru) din capul coloanei? Si se regleazare refluxul astfel incat sa treaca de deflegmator doar vaporii de alcool? Eu asa vreau sa o fac, poate m-am exprimat gresit mai sus.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) presupune reglarea refluxului

14.6KB


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai da, ai zis ca ai dat o gaura mai jos de serpentina. Ca sa fie CM trebuie ca iesirea de abur sa fie deasupra deflegmatorului.

Vezi ca iti trebuie robinet cu ac si pentru reglajul debitului de apa din deflegmator. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Ne-am inteles gresit  am dat gaura pentru colectare vreo 2 cm mai jos de capacul coloanei (nu 2 cm mai jos de deflegmator), deflegmatorul incepe de la capac si coboara vreo 15cm mai jos, ma gandesc sa il fac putin mai lung totusi. Cu alte cuvinte gaura de colectare e la acelasi nivel cu prima spira de sus a serpentinei de condensare. Chiar daca nu e in capul coloanei ma gandesc ca tot e mai mult CM decat VM...
La deflegmator nu e destul un robinet cu bila de 1/4 sau mai mic?  sunt cam scumpe cele cu ac.  am vrut mai demult sa comand unul de la bartrom, dar mi-au cerut datele unei firme, nu am nici macar cunostinte cu firma, si am lasat-o balta. In momentul asta nu pot fac investitia asta.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Este CM.
Eu am cumparat de la Bartrom pe persoana fizica.
Gasesti robinete si pe ebay, mult mai ieftine decat la Bartrom.
Reglajul debitului trebuie sa fie foarte fin, nu poti sa folosesti robinet cu bila. Coloana mea este CM si la o tura completa a robinetului cu ac se modific cateva grade celsius la abur.
Poti sa fii multumit macar ca nu trebuie sa cumperi unul de inox ca la coloana LM. Aici merge orice material.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Dupa ce am postat chiar am cautat pe ebay si am vazut ca sunt destul de ieftine. Sa merg pe 6 mm cat are si teava defegmatorului? Nu prea stiu cum pot conecta robinetul la teava asta...se gasesc racorduri prin compresie asa mici? Sunt pe aici poze cu coloana ta in care pot vedea robinetul asta?

Eu la Bartrom am plasat comanda in vara 2014, a doua zi m-au sunat sa le dau datele unei firme ca nu pot face factura altfel.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Pe la mijlocul paginii, ultimul mesaj cu poza.

Am verificat acum profilul meu de la Bartrom. Sunt trecut doar eu la persoana fizica.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am mai scris o data asta, dar nu a aparut, sper sa nu rezulte doua postari identince in cele din urma.
Eu ma gandeam la un robinet mic de diamerul tevii deflegmatorului, dar cum oricm e nevoie de reductie pentru inputul de apa banuiesc ca se poate pune robinetul inainte de reductie pentru a nu lucra cu robineti prea mici,

La Bartrom tot ca persoana fizca sunt inregistrat si eu, dar dupa plasarea comenzii mi-au zis ca nu pot factura asa... habar n-am. Cand ai comandat? Poate s-a mai schimbat ceva in cadrul firmei candva.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ultima comanda este inregistrata pe 28 aprilie 2014. 
Poti folosi un robinet mai mare. Nu e nicio problema. Eu am pus robinetul pe iesire pentru ca am deflegmator de tip shotgun. Tu poti sa il pui pe intrare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am plasat si eu o comanda pe ebay, daca am noroc in 3-4 saptamani ajunge robinetul

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nasol... as fi vrut si eu...

L.E.
Scuze! Nasol pentru mine...
Ma bucur ca ai reusit sa gasesti. La ce pret ajunge cu tot cu transport?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Mi-a sosit si mie robinetul cu ac de pe ebay. Din cata teava sa fac deflegmatorul? Sunt anumte dimensiuni minime de respectat ca sa fiu sigur ca pot obtine reflux total?

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Scuze, am vazut mesajul tau abia acum dupa ce am postat  A fost vreo 25 lei cu tot cu transport, trimis din China. Am luat din alama, nu inox, dar nici cele de inox nu ajung la pretul celor de la Bartrom.
Am luat cu diametru de 6 mm, sper sa fie suficient...


pus acum 9 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la