Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mayyy la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Brasov
cauta Barbat
23 - 60 ani
Bauturi / Handmade / Coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (LM, VM, CM) Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
desenele sunt  f. clare, am prins ideea, mai raman 2 'mici' amanunte : procurarea materialului si gasirea strungarului.....in rest...o nimica toata

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... vezi ca prin ro ... au mai ramas niste strunguri Iosefz Ranghetz de dinainte de 45 ... si merg f.f. bine        ... cine le are , nu cred sa lucreze scump , pt ca sunt sigur amortizate 

... inelul poate fi din orice fier ... nu e nevoie de INOX ... doar cele 2 flanse trebuie sa fie din inox  ... si sunt f.f. fine comparativ cu o flansa cu gauri obisnuita !

   

p.s.
daca ai prins ideea ... tineo bine ca e buna !  
... daca mai cauti pe aici ... gasesti si cum se face o garnitura de teflon folosind banda de teflon ... 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cred ca 3 clesti autoblocanti prinsi de flanse sunt la fel de eficienti.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... oare 3 clesti nu te aduc la pretul unui ... triclamp ?    sau pe aproape   ... ... stiu clestii mai pot fi folositi si la altele ...

dar daca ai ... 2-3 ... sau 5 flanse ... ajungi la destui clesti si o sa ai un pomisor de instalatie 

oricum ... e buna ideea cu clestii la inceput ! ... cind trebuie sa mai amortizezi din investitie inainte sa mai investesti ...


 

p.s.
sau faci inelul din 2 buc pe care le presezi pe coloana cu un cleste autobplocant care stringe perpendicular pe coloana ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45

razvanilie a scris:

apropo, de unde iei clamp-uri?


Sa ma insel eu sau nu ati cautat mai insistent prin Romanica noastra. Sper ca de asa ceva intrebati

Daca va intereseaza au diverse dimensiuni, nu cunosc detalii dar am identificat o firma din Ro; nu i-am contactat , e greu de proiecte marete pe praful asta!

Salutari !


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
... si alte fitingarii, garnituri, flanse, alea,alea ...

Succes la cautari si mai ales inspiratie la lucrari "laborioase"! Si sa ne tineti si pe noi la curent cu realizarile ambitioase


pus acum 12 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Sau aici: cod 298s, am sunat si cele de 2 toli sunt 5 E fara TVA, suna bn....ce spuneti ?

pus acum 12 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
La cei de la Trade Est : 55,88E + TVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

razvanilie a scris:

Sau aici: cod 298s, am sunat si cele de 2 toli sunt 5 E fara TVA, suna bn....ce spuneti ?


Au pe stoc?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
au 5 bucati dar sunt rezervata, pot aduce in 1-2 saptamani cu comanda ferma in prealabil; ce zici de pret ?

pus acum 12 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
rezervate

pus acum 12 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
daca ai fost atent , au si flansele sudabile pt prindere cu triclamp

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Stiu.
Acolo am vrut sa-mi fac coloana. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Mah, sunteti niste comori.

SineNomine, uite aici!

Reper cod 489  (1bucata)
Reper cod 5565 ( cate o bucata pentru fiecare taler)


Reper cod  210 (1 bucata pentru fiecare Teu) Aici fixezi vizorul de sticla.

Daca o sa rascolesti prin cataloage gasesti tot ce iti trebuie cu manopera minima.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Daca folosesti teurile alea, vei avea distanta intre talere de 240 mm si vizorul la 80 mm de marginea coloanei.
Daca partea cu vizorul nu este asa de importanta, distanta dintre talere este. La un diametru al coloanei de 4'' trebuie o distanta intre talere intre 100 mm si 160 mm.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Ce se intampla daca distanta este mai mare?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aburii din talerul de jos pierd prea multa temperatura pana la cel de sus. Am vazut pe artisan distiller (Sau HD? ) un topic cu niste calcule mai detaliate. Cand gasesc linkul il pun aici.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pai si nu se regleaza totul din termoizolare?
Basca ai avantajul ca poti sa te joci din toate setarile. Scoti si pui talere dupa cum vrea muschii tai si reglezi temperatura in fiecare etaj, adaugand sau scotand din izolatie.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Se gasesc pe la noi robinete cu ac? Lucrez si eu la o coloana LM, e mult spus "lucrez", deocamdata sunt in faza de proiectare

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241




Buna ziua !

       Am o intrebare. In filmuletul asta pe Youtube, in descrierea facuta de omul acela, pe la secunda 17  si mai departe, arata o chestie (catching plate) ce separa coloana  cu umplutura de deflamentor.
       Bun... Daca punem in loc de umplutura 3- 4 chestii (catching plate) din alea de suprapuse  acestea nu se vor comporta ca niste talere de distilare ?

       Am incercat sa fiu cat pot de concis. Multumesc pentru atentie!


pus acum 11 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
O mica completare la idea de mai sus...
    Daca izolam coloana, facuta din acele "catching plate" vazute in filmul de mai sus, temperatura cred ca fi constanta pana la ultimul taler de sus, presiunea la fel, numai concentratia in etanol a vaporilor va creste ...!?
    Intreb si eu meseriasii de pe aici...
    Multumesc !!!


pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu e acelasi lucru. La coloana cu talere, talerele trebuie sa tina lichid si vaporii trebuie sa treaca prin acel lichid.
Tavita de fata doar aduna lichidul condensat fara sa lase vaporii sa treaca prin el pentru a-l imbogati in alcool.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
livius
Membru nou

Din: timisoara
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 2
ceva de genul asta sau dami tu un sfat ca nu prea ma pricep am o sempertina dar nu prea sunt multumit de ea  diamatru tevi de cu e de 13milimetri  -oala o am de inox si e de 14litri sub presiune as merge pe coloana  cu reflux dar ceva ieftin si bun           

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) ceva genul asta sau dami sfat

44.7KB


pus acum 11 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Salutare tuturor!
Dupa ceva vreme petrecuta documentandu-ma  pe alte forumuri de profil (HD,SP..) am aterizat aici. Citind doar o parte din postari am concluzionat ca este ceea ce caut, adica pareri avizate si la obiect, fara dat cu parerea ci din experienta asa ca tocmai mi-am facut un cont.

Inca nu m-am prins daca postez la sectiunea potrivita dar sper sa fiu 'iertat'
Daca mai e cineva pe aici, dati doar un semn ca am nevoie de niste sfaturi avizate, intre timp caut prin subiecte sa nu postez la rubrica nepotrivita


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
aterizare reusita   

... ne bucuram ca ... iti place ce ai gasit pe aici ... incercam si noi ...

...  nu suntem mari  specialisti , suntem doar mari pasionati  si incercam sa facem pentru noi cite ceva bun     ... daca putem ajuta si pe altii =>> suntem si mai multumiti !

 

p.s.
nu e chiar ordine ... pe forum ... dar in general incercam sa scriem la ..."capitolul" potrivit 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Pasionati, specialisti, tot mai sus decat mine in ale distilarii. Toata experienta mea in domeniu se rezuma la cateva cazane de tuica facute acum vreo 20 se ani cu o instalatie veche, cu un cilindru de condensare scufundat intr-un butoi cu apa...

Ca sa fiu la obiect si sa nu plictisesc, as vrea sa va dati o parere daca sunt pe drumul cel bun cu ce vreau sa fac.

Am reusit sa gasesc un cazan sferic de inox cu un guler cilindric cu capac etans, de 400 litri volum total. Intentia mea e fac o coloana cu reflux tip Boka, modelul cu 2 placi inclinate (LM). Am gasit deja o teava de inox de 3'' (89mm) si lungimea de 1300mm din care 250-300 va fi condensatorul. Credeti ca e cat de cat dimensionata corect pt marimea cazanului? adica nu as vrea sa dureze 2 zile o sarja


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
boka ...
daca vorbim de acelasi boka ....apai omul are schitzate cam vreo 15 coloane 

daca e aia deschisa la un capat ... cu condensatorul in partea de sus ( o serpentina  din Cu) ... atunci stiu de ce vorbesti .

... la 400L ... nu am auzit pe nimeni pe aici sa aiba cazan 

cred ca pe HD gasesti si chestii mai mari ...

ASA cum   zicea si Sine ... lungimea de coloana da % de alcool ridicat    si sectiunea la coloana da viteza de distilare-bineinteles cind sursa de caldura nu e o problema

ca si timp ... ceva de felul 8 -10 ore la un cazan ... cred ca e NORMAL

NU iti ramane decit sa incerci ... eu unul nu te pot ajuta la dimensiuni ... si nici nu am gasit inca pe nicaieri ceva calcule   

am gasit doar niste reguli directoare pe HD ... pt construit o coloana ... si da erau ceva grafice ... din care te-ai putea inspira  

trebuie sa fie f.fain un cazan sferic ... ... DAR atentie INOX-ul "agatza" f. iute ... asa ca sa te gindesti si la un sistem de amestecare ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Exact la tipul ala de coloana ma gandesc, cu serpentina in partea de sus si o umplutura din inele ceramice.
Cat despre amestecare, mai greu la un fund sferic si nu stiu daca e nevoie. Materia prima la mine o reprezinta cerealele, porumb, grau orz, ca din astea am si intentionez sa pun in cazan doar lichidul, strecurat cat mai fin

8-10 ore ar fi super pt o sarja de cca 300 l ca mai mult nu cred ca pot sa pun in cazan

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) exact tipul ala coloana

24.4KB


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
frumoasa tare bila asta    ...

cum ai de gind sa o incalzesti  ... ma gindesc ca sfera e volum maxim cu suprafata minima    ... si incalzirea pe foc ... merge repede la o suprafata mare de schimb
... forma asta ar merge f. bine incalzita din interior ... dar  cum sa o faci oare ...

300L ... e ceva volum !!! ... cred ca iti trebuie ceva putere ...
... pe HD erau si niste foi de calcul cu timpii necesari la o distilare la un volum dat si la o putere KW data ..

filtrarea ... nu cred ca se cere sa fie f. fina ... fina ajunge = perdea de ex.

xxxxxxxxxxxxxxxx

ca sa ai o idee ... eu am inceput cu o oala de 16L si cu o coloana=goala de 1,5in DIA si  lunga de 8+12 in si la 1,3kw ... si am ajuns la 30L cu incalzire pe gaz pe aceiasi coloana care nu da semne de oboseala ...

... si credema ca ... teava de Cu goala ... merge f. bine ... 2 distilari te trec dincolo de 65-70% etc.

banuiesc ca vrei si ceva arome ... asa ca poate e un compromis bun teava goala




 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Incalzirea va fi cu un arzator de GPL, vreo 8 kw cred ca are. Electric e exclus, casa de la tara unde se va intampla minunea nu are instalatie electrica sa reziste la asa ceva

Ideea mea era sa construiesc un fel de paravan pana pe la jumatatea inaltimii cazanului ca sa imbunatatesc convectia

Vreau o concentratie cat mai mare la prima distilare, cu aromele ma pot juca mai tarziu, in principiu aroma de stejar     si cea de ienupar ma tenteaza, le-am prins gustul acum ani multi dupa o sedere prelungita in UK
Din ce am citit coloana cu umplutura ar rezolva asta

Nu stiu cozile dupa redistilare daca mai sunt consumabile, daca nu, cred ca ard foarte bine in semineele cu bioetanol de prin reclame, mai scad naiba factura la intretinere


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
.. da pe gaz ... sau pe lemne ar fi cel mai bine    a... aici ai destula putere calorica 

... si ar fi bine sa faci ceva permanent = o vatra din caramida refractara    in care sa pui cazanul si in care sa focaiesti - mai cu spor ... si sa faci mai multe cazane daca tot ai incalzit vatra  ... ===> SISTEM DE GOLIRE

... oricum sa stii ca DUBLA DISTILARE  nu are doar rolul de a creste % de alcool     mai are si rolul de a RAFINA PRODUSUL = permite o separere de fractii mai buna = cu o acuratete mai mare   

  eu m-as focaliza pe incalzire + si pe racitre (apa curenta ?) ... si as incepe cu o instalatie simpla de distilare =TEAVA ... care poate fi umpluta apoi etc.

un cazan cu reflux => distilarea merge mai incet ==> timp ceva mai mare  dar nu mai necesita a doua distilare pt ca ai % alcool ridicat ... dar la separari e mai dificil ... trebuie sa ai experimente in spate - pe acelasi cazan

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Da, la un fel de vatra ma gandeam cand am scris paravan, sa nu se piarda caldura

Apa curenta este, chiar din 2 surse, retea si hidrofor propriu, mult mai rece

Teava pe care o am deja nu prea am cum sa o folosesc decat vertical ca e tare greu cu fitingurile la diametrul asta

Cred ca ai dreptate, ea insasi ar produce ceva reflux prim marimea ei, ar functiona ca un capac inalt de cazan

De produs efectiv nu am cum pana la primavara, pana atunci incerc sa imi adun toate componentele

A propos , daca tot am mers pe inox, condensatorul ar merge facut din teava gofrata de inox? Inca nu am vazut fizic sa stiu daca permite curbe stranse cat sa incapa in teava mea dar am gasit de vanzare online incepand de la DN12


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... VREI SA FACI SERPENTINA DIN INOX ???

... eu unul nu inteleg de ce nu o faci din Cu ... se prelucreaza mult mai usor  si e si mai usor de gasit 

... si ca sa am destul reflux ... as face si coloana din Cu  ...
... asa cum am mai zis , eu am 2 buc 8 si 12 in ... si pot sa merg pe 8 -12-20 in lungime ...    depinde ce vreau sa fac ... coniac 8 .... wisichi 12 ... alcool 20

... un amic si-a facut coloana lui BOKA de 2-3 ani ... si inca nu a probato ... pt ca merge f. bine cu o coloana goala de Cu ... 

Cu e de neinlocuit la ... schimb de caldura     


 


p.s.
iao incet ... cu investitiile ... ca la 3-400L ... nu prea ai dreptul sa ratezi 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
OK, sa ma explic putin:
Vreau sa fac instalatia asa mare in primul rand pt ca pot, fara mari investitii
Cazanul il am, spatiu suficient am, cereale, cu tona (satul sa le vand la pret de nimic), timp suficient

Cumparasem mai demult un butoi de bere de 30 l si ceva teava de cupru de 42 dar apoi am supralicitat, probabil vor ramane pt apartament

Cheltuieli mai mari as avea cu cuprul, la diametrul dorit nu am gasit sub cca 100euroi/m, fara sa mai vb de fitinguri

Serpentina de inox era doar o idee avand peretele mult mai subtire decat echivalentul de cupru si fiind flexibila din fabricatie, de asta am cerut o parere

Pun o poza cu teava din care vreau sa fac coloana, e inox 304L. Sticla de 2 litri e doar pt scalare (si din pacate contine apa...)

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) ok, explic fac instalatia asa

25KB


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... AM INTELES    cum sta treaba , totusi nu grosimea de material da transferul termic  ... dar e clar ca un material subtire transmite mai bine caldura 

... nu prea ai fitinguri la coloana lui BOKA ... serpentina din capul coloanei e ceva ieftin , tu ai putea sa o faci din teava de Cu DIA 3/8 sau 1/2 DEPINDE ce  reusesti sa indoi mai bine 

... si la coloana ta de INOX refluxul => spre zero  ... DAR nu-i bai ca poti sa bagi o taeva prin coloana ca sa dea ceva reflux etc.

PROBABIL CA TUBUL ALA GOFRAT ... MERGE    STRIATIILE ALEA VOR CREEA TURBULENTE IN ABURI ==> UN SCHIMB DE CALDURA MAI BUN 

... PUNE O POZA CU TUBUL ALA 


 

p.s.
uite aici ceva despre calcule ... aici pe forum


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La 300 l o sa dureze 3 zile distilarea cu coloana LM.
Daca vrei randament la astfel de cantitati fa o coloana cu talere. Nu este complicat ci doar ceva mai scump.
Sau mergi pe varianta clasica cu doua distilari. Va merge mult mai repede.

Inoxul alimentar este doar AISI 304 sau AISI 316.
316 este mai scump si nu se justifica folosirea lui.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Pt tubul de inox pun un link sa fie mai explicit, sper sa nu fie considerata reclama

@SineNomine    3zile e o veste proasta... O sa caut ceva schite pt coloana cu talere sa vad daca ma bag la asa ceva sau , cum ai spus,  2 distilari nu e chiar rau sau neobisnuit

Clasa L la otelurile inoxidabile indica o rezistenta superioara la coroziune a imbinarilor sudate, din cate m-am documentat eu, deci banuiesc ca 304L tot alimentar este

@Caberlot  Ideea ca daca am coloana de inox voi avea reflux aproape zero nu am inteles-o deloc. ori te-ai exprimat gresit ori unul dintre noi nu a inteles teoria refluxului la LM


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu te complica cu teava aia flexibila de inox, nu stii ce fel de aliaj este.
La coloana LM poti face o simpla bobina din teava de 6 mm de Cu, eventual cu un "deget rece. Asta se curata simplu inainte de distilare tinand-o in otet.

304L este tot inox alimentar.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Am facut mai demult o serpentina din teava de cupru de 6,35 mm pt un proiect abandonat, incape in teava de42 mm diametru. Ingrijorarea mea e ca la diametrul coloanei de 85 mm (interior) ar trebui sa fac minim 2 randuri de spire si debitul de apa printr-o teava asa subtire ar fi insuficient sa racesc toti vaporii. O teava de cupru de diametru mai mare nu am incercat sa indoi, o sa incerc

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Poti face chiar 3 randuri pe care sa le alimentezi separat, sa nu fie o spira continua. Asa nu ai probleme cu viteza apei prin teava.
Teava de 8 x 1 din cupru moale se poate indoi destul de usor, dar poti merge si pe varianta cu mai multe spirale din teava de 6.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Vali ... cind am zis teava de inox -- reflux aproape zero    m-am referit la faptul ca INOX-ul are proprietatea ca transmite prost caldura = adica coloana nu va pierde multa caldura =reflux putin 

RACIREA = VINE DE LA CIT FOC FACI ATIT AI DE RACIT !
incalzirea plamezii e o afacere(KW) ... si distilarea e alta afacere (kw)

@ Sine ... stii mie Cu ala mole nu prea imi place      pt ca nu stiu de ce e moale    il suspectez de o aliere cu Pb 

... altfel asa cum am mai zis ... se poate calii Cu =SE VA INMUIA    APOI STRIMBI TEAVA ... si dupa citeva zile Cu se durifica singur prin imbatrinire     

... incercati cu o sirma de Cu


 

p.s.
la 15lei/m ... chiar ca nu e scumpa ... si merita incercat ... RAMANE PROBLEMA TRANSFERULUI TERMIC PROST PT INOX
... OARE NU E SI TAVA DE Cu FLEXIBILA


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu stiu ca acelasi fel de cupru poate fi gasit in 3 tipologii: moale, semidur si dur.
Este vorba doar de grade diferite de calire. Uite style color="red"]aici[/style] exemplu pentru  Cu-DHP:

Decalirea cuprului se face invers decat cea de la oteluri, adica se incalzeste cuprul la rosu si se scufunda brusc in apa. Am practicat asta de mai multe ori cand am facut elemente la cazan.
Calirea se face prin incalzire si apoi lasarea materialului sa se raceasca in timp.
De asemenea prin batere cuprul se intareste foarte mult, de aceea cazangii decalesc foarte des placile de cupru.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Tocmai am verificat un tabel cu conductivitatea termica a metalelor, asa e. Muuult mai prost transferul la inox, prea mult pt a fi compensat de grosimea mai mica a peretelui. Asta dupa ce vorbisem la firma cu tevile flexibile de inox, au fost foarte amabili, inclusiv sa faca o spirala la diametrul minim posibil si sa imi spuna diametrul. Le-a iesit cam 60mm... Probabil ca merg pe cupru

Cu refluxul tot nu m-am lamurit. Dupa mintea mea refluxul e o parte din lichidul obtinut prin condensare si care nu este recuperat ci dirijat inapoi spre cazan prin coloana, unde o ia de la inceput crescand puritatea. Aici nu prea inteleg de ce nu e buna coloana de inox, as zice ca dimpotriva, unii am vazut ca izoleaza coloana de cupru pe exterior pt a pastra o temperatura mai mare in zona umpluturii unde are loc re-evaporarea.
Spuneti-mi va rog unde gresesc

   


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai vorbim de coloane diferite    ... eu de o teava goala de Cu care sa dea reflux  si in felul asta sa fie cit mai aproape de un alambic clasic cu capac_CEAPA

... si tu vrei o coloana cu reflux cu PACKING=umplutura     care sa faca reflux  si sa obtii ceva spre 99% daca se poate

acum ... nu stiu daca BOKA merge si fara umplutura ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cel mai important aspect al coloanelor cu umplutura este chiar umplutura.
Refluxul nu trebuie sa ajunga in cazan ci sa se disperseze pe umplutura unde, ajutate de caldura din cazan, se va evapora din nou in special lichidul cu temperatura de evaporare mai mica, astfel crescand puritatea.
Pentru puritate nu conteaza din ce material este facuta coloana ci doar din ce este si cum este umplutura.
Se pare ca cea mai buna umplutura este cea din SPP, spiral prizmatic packing.


Citeste acest subiect, lamureste multe aspecte ale coloanelor cu umplutura.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sine ... am mai povestit noi despre Cu ...
... link-ul ala nu ma prea ajuta  tot ce pot sa-ti spun de acolo e ca  dupa mine R200 si R250 ... e ceva ce tine de duritatea Brinell sau Vickers    si ca nu am reper ca sa simt scarile astea de duritate 
... tot ce pot sa-ti spun e ca ... ca o lama de cutit adevarata are 58-60 Rockwel

procesul de durificare la cu = IMBATRINIRE  ... adica o separare de nitruri, carburi etc in limita de graunti  ... si e specific la nemetale.
( sunt si BRONZURI CARE SE CALESC ... SI AJUNG LA O DURITATE COMPARABILE CU CEA A OTELULUI ...)

Durificarea prin batere = ecruisare ... si cred ca merge la orice metal inclusiv otel

PT O ANALIZA CLARA AR FI NEVOIE DE ... COMPOZITIA MATERIALULUI 


 

P.S.
CRED CA AICI E MAI CLAR EXPLICAT CUM E CU ... UMPLUTURA LA COLOANE

P.S.2
... si aici sunt citeva IDEI=REGULI de proiectare pt o coloana ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Dupa ce v-am urmarit cu atentie postarile si am studiat putin materialele propuse in link-uri, vad ca nu sunt chiar departe de 'adevar' in estimarile mele initiale
Adica o coloana cu reflux de 3" cu packing de inele ceramice de cca 1 metru si condensator de cca 30cm ar trebui sa faca o treaba destul de buna la un cazan mare

Condensatorul trebuie sa-l regandesc, sa fie cupru si eventual 2-3 spirale alimentate independent sa poata face unui volum mare de aburi (cu inoxul probabil pierdeam mare parte din 'marfa' in atmosfera)

Packing SPP habar nu am de unde sa iau dar inele ceramice am vazut multe modele, se vand la litru (sic!) pt acvaristica si nu sunt scumpe

Sa treaca sarbatorile si merg la atelier sa incep sa incropesc coloana

Cat despre timpul necesar unei sarje, ca e 8 ore , ca e 48, in final oricum se merita daca te gandesti ca recompensa pusa bine la invechit ajunge pt un botez al nepotilor


pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Revin cu o intrebare catre SineNomine
Am vazut ca anul trecut voiai sa iti faci o coloana de inox cu talere, de 3", exact cum am eu pregatita teava pt coloana. Ai facut vreun progres? Da randament?

Stiu ca voiai sa faci totul demontabil, cu cleme triclamp. Firma care ti-a dat pretul ala umflat ti-a scris cumva pe deviz si preturile la componente, fara manopera? In primul rand ma interesau clemele (cu tot cu gulerele sudabile) daca au si cu cat, unde am intrebat eu mi-au zis ca au doar piulite olandeze pt diametrul asta

Cum nu ma apuc de treaba pana dupa 4-5 ianuarie, as studia un pic si planurile pe care le ai format pdf cu magic flute, sa vad daca ma tine 

tot pe mail , daca vrei trimite-mi si pretul cerut de firma aia, daca nu e ceva confidential.
Multumesc!

De fapt nu a fost doar o intrebare, asa e cand te ia valul
Sarbatori fericite tuturor!


pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Ce zici Sine, imi spui si mie unde ai gasit clamele triclamp si cu cat? Luni ar trebui sa comand racordurile olandeze, inca mai am timp sa schimb ceva

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Scuze! Am avut o perioada mai "ametita" si am uitat anumite lucruri...

Nu mai gasesc e-mail-ul cu raspunsul detaliat.


Asta este firma la care am cerut oferta de pret. Suna-i si spune-le ce vrei din cataloagele de pe site si iti vor spune ei cat costa.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  ia uite ca deja TUBUL GOFRAT DE INOX  a intrat in productie   


 

p.s.
INTERESANTA ideea de reglare a refluxului ... prin schimbarea pozitiei spirei de racire


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Se pare ca nu am avut o idee chiar de aruncat, omul zice ca ii condenseaza fara probleme toti vaporii in pozitia full reflux. Bine ca nu am apucat sa dau banii pe cupru 

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

vali a scris:

Se pare ca nu am avut o idee chiar de aruncat, omul zice ca ii condenseaza fara probleme toti vaporii in pozitia full reflux. Bine ca nu am apucat sa dau banii pe cupru 

da se pare ca merge    destul de bine ...
... cit de bine ? asta doar experientza o va spune   stii din ce zice comersantul tai 50% si asta dupa ce ai mai taiat 50 % din ce zice producatorul    asa e marketingul , te convinge sa cumperi Nu te ajuta sa-ti rezolvi problema 

... e sigur ca va merge  ... ramane sa vedem cit de bine !

 

p.s.
vezi ca suprafatza la tub trebuie matuita chimic ... etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Tocmai am terminat serpentina din teava de inox flexibila. Am folosit DN 12 care are la exterior cam 16mm si mi-au intrat cam 4 metri pt o serpentina lunga de 23 cm cu spira dubla ( am inceput cu un diametru mic si m-am intors pe exteriorul primei spirale)

Cat despre matuirea chimice, nu stiu ce sa zic. Teava mea avea doar un strat fin de ulei la exterior, rezolvat cu retergent. Am incercat sa ard un capat sa vad daca are lac, nimic.

Acum astept sa creasca temperatura afara sa pot pune o sarja la fermentat

Credeti ca o pompa de recirculare de la o centrala termica e suficienta sa alimentez serpentina? Asta o am deja, nu as prea vrea sa mai investesc


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!

O rugaminte am la toata lumea ....

Pt. o Coloana am facut urmatoarele ...

         Am o teava de inox alimentar diametru 60 mm, 2 segmente de 60 cm si de 40 cm, jos, pe capacul cazanului prindere cu o piulita...
         In partea de sus i-am prins de capac o serpentina din teava  cupru de 6 mm si lungime ( lungimea spiralei ) de vreo 25 cm ce intra in coloala ( nu atinge peretii coloanei ). Evacuarea va fi prin cel mai inalt punct al coloanei de unde merge spre racitor...    Ma gandeam sa folosesc ca material de umplere span grosier de cupru....
         Din ce am discutat cu Samagon am inteles ca vaporii condensati au tendinta de a curge inapoi in cazan pe peretii tevii si a spus ca e recomandat  sa fac niste chestii care sa dirijeze vaporii condesati de pe pereti spre mijlocul umpluturii, a tevii...
         Acestea fiind zise credeti ca ar fi bun sa introduc in umplutura niste " chestii " care arata ca discurile la tractor, (sau ca niste farfurii mici sau ca niste palnii, desigur la diametrul tevii si din inox), sa fie prinse intre ele ( pe verticala) cu 2 - 3 tije filetate de inox pe margini.. Pe peretii tevii o sa stea lipite doar marginile discurilor... ( o sa arate ca un tort cu etaje, numai ca in loc de tort o sa fie umplutura, iar blaturile suportului de tort vor avea o adancitura spre in jos, iar prinderea etajelor tortului sa o fac in 3 pct. pe margini )...

MUltumesc !!!!

Nu cred ca am talentul lui Pazucu, dar sper sa intelegeti .... Sper sa atasez si niste poze....

ps. dupa cum clar se vede Nu am folosit niciodata coloana...


Multumesc !!!!!!!  


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... ar fi bune ceva poze 

... dar asa la prima citire ... ai putea sa bagi in coloana niste <shaibe> subtiri late de 5-6mm presate pe peretele extrior-pt fixare  ... astea ar creea turbulentze in fluxul de vapori 

oricum ceva reflux nu iti strica    asa ca nu vad de ce te complici ???
... ia startul fara ... si vezi dupa daca e cazul 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
La coloanele cu umplutura este foarte important ca refluxul sa se scurga pe umplutura si nu pe peretii coloanei.
Ideea este ca refluxul sa se imprastie pe umplutura si sa se evapore din nou, nu sa se scurga inapoi in cazan.
Pentru a ajuta acest lucru se fac gauri de centrare care la diametrul coloanei tale ar trebui sa fie cam de 30 mm in diametru. Am facut repede o schita care arata cam cum ar trebui sa arate. Ele sunt ca niste palnii mici aducand din nou pe umplutura refluxul de pe peretii coloanei.
Despre pozitionarea acestor palnii sunt multe cotroverse. Majoritatea spun ca ele trebuie pozitionate in jumatatea inferioara a coloanei. Practic ar trebui doua astfel de palnii.

Numai bine!


L.E. In schita nu am reprezentat si umplutura, dar sper sa fie destul de explicita.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) coloanele umplutura este foarte

3.8KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna ...

     Aceasta e coloana pe care vreau sa o pun in functie.... Pe langa ce se vade in poza mai am un segment de 40 cm pe care pot sa-l conectez cand doresc....

    Oare nu e prea lunga spirala de cupru ( 30 cm) ?

     Langa coloana se vad ca  niste farfurioare de inox chirurgical ce vreau sa le conectez intre ele pe verticala sa le pun in coloana.... cu rol de palnii...

Multumesc !!! 

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) buna ...    coloana

34.4KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Aici e coloana asezata pe cazan ....

p.s. Sper sa invat cum se pot pune mai multe foto....

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) aici coloana asezata cazan

28KB


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma gandesc ca e cam lunga spirala aia...
Din cate vad asta este un fel de coloana CM usor modificata.
Tu vei vrea sa treca si vapori dincolo de spirala si cu cat e mai mare cu atat va fi mai dificil sa reglezi debitul de apa din deflegmator.

De obicei astfel de spirale se folosesc in coloanele LM si VM. Acolo au rol atat de deflegmator cat si de condensator de produs.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Pai cam cat de lunga sa fac spirala ??

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Coloanele CM au deflegmatoare tip "shotgun" de 100-150 mm in functie de puterea de incalzire.
La ce faci tu nu am idee cat de lunga ar trebui sa fie.
Stiu sigur ca o astfel de spirala poate condensa in totalitate toti vaporii care ajung la ea.
Poti modifica coloana pentru a o transforma in coloana LM si astfel pastrezi spirala pe care ai facut-o.
Ai schite pe aici.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Prefer sa schimb spirala decat sa ma apuc sa " segmentez" inoxul.... Greu cu meseriasii din ziua de azi..... ...

Ce vroiam sa intreb... La ce tip de coloana voi avea viteza mai mare la distilare LM sau CM ....  ( exclus cea cu talere, asa ceva e un vis...) ?


Multumesc ....!!!!!!!!


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... nu am experientza ... dar serpentina aia pare mare    ... oricum cred ca daca ai un robinet fin pentru reglat apa ... robinet cu ac    va fi usor de lucrat cu serpentina ta 

... talerele alea ... nu cred ca sunt necesare ... ce va condensa pe peretii coloanei de INOX e putin in raport cu ce condenseaza serpentina 

... vezi ca la coloana lu BOKA era si un plan inclinat care aduna refluxul si din care se deversa pesta packing 
etc.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Constantin, te rog spune-mi si mie de unde ai luat racordurile pt teava de inox, cazanul meu mai are inca doua stuturi filetate pe capac  ( vad ca si al tau ) si au capace de polietilena (cred) si voiam sa le schimb cu unele de inox iar in unul dintre ele sa montez termometrul

Am incercat fara succes sa identific tipul de filet pe la furnizori, din foto vad ca e acelasi tip ca al tau doar ca alt diametru

revin cu o intrebare care se pare ca a trecut neobservata, credeti ca o pompa de recirculare de la o centrala termica e buna pt racirea serpentinei?
Multumesc


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
buna... Tot ce e montat acum pe cazan, inclusiv teava de golire sunt elemente utilizate in industria laptelui.. Eu am un amic ce lucreaza la o firma din domeniu.... De acolo am toate alea... Cu exceptia keg-ului...

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Multumesc pt raspunsul prompt! Cel putin acum stiu macar in ce zona sa caut. Daca amicul tau e distribuitor de asa ceva crezi ca as putea lua legatura cu el? Sau daca doar iti "face rost" cum se spune, m-ar interesa 3 capace la un pret corect.

Despre serpentina ta, eu credeam ca e finala la marimea aia, sa iti condenseze tot. Eu am facut una de cca 23 cm cu doua randuri de spire, e adevarat ca diametru mai mare si suprafata de condensare mai mare, care sper sa imi condenseze toti vaporii din coloana de 89 mm. Nici eu nu am incercat-o inca, nu e suficient de cald afara sa pun la fermentat


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
BUna ....

    Vali, nu cred ca te pot ajuta.... Prietenul meu e prin Anglia acum.... Nu promit ca rezolv, dar am sa mai intreb prin zona...


    Despre spirala..... Am sa o scurtez pana pe la 10 cm.... Diferenta de spirala am sa o pun in umplutura si va sustine cele  palnii.... Acum ma gandesc la o prinderea ale celor 2 palnii de spirala sau la o alta varianta...

   Va rog... Are cineva schitele lui Boka... Le-am avut si eu pe un stick dar acel stick s-a cam imbolnavit de deces...


   Multumesc lui Strava si Moderatorilor ca m-au scos din aburul fruntilor si al povestilor despre tuicarit !!!!

     


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!!!!

  Tocmai am gasit acele schite.....

   Le postez, poate mai ajut pe cineva.........   


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Cred ca aici sunt schitele.... Greu cu tehnologia asta, mai ales dimineata pe stomacul gol.........

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Cred ca toate schitele lui atasate mai sus sunt de tip LM.... Eu sunt in constructie cu o coloana de tip CM, ceva de tipul coloanei lui Samagon....  Va rog sa corectati daca gresesc !!!

       Are cineva schite  - planuri pentru coloanele CM ????? ....


       Multumesc !!!!


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am in lucru o o coloana CM din teava de Cu de 54 mm.
Planurile le am in cap, dar cand voi ajunge la un computer voi face o schita si o voi posta aici.
Nu este o coloana foarte greu de facut.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

constantin a scris:

BUna ....

    Vali, nu cred ca te pot ajuta.... Prietenul meu e prin Anglia acum.... Nu promit ca rezolv, dar am sa mai intreb prin zona...


    Despre spirala..... Am sa o scurtez pana pe la 10 cm.... Diferenta de spirala am sa o pun in umplutura si va sustine cele  palnii.... Acum ma gandesc la o prinderea ale celor 2 palnii de spirala sau la o alta varianta...

   Va rog... Are cineva schitele lui Boka... Le-am avut si eu pe un stick dar acel stick s-a cam imbolnavit de deces...


   Multumesc lui Strava si Moderatorilor ca m-au scos din aburul fruntilor si al povestilor despre tuicarit !!!!

     


LASA SPIRALA ASA CUM E !  
NU O MODIFICA INAINTE DE A FACE UN TEST !!!

... schitzele lui BOKA le-am pus pe aici pe forum  ... dar in dezordinea asta organizata ... sunt greu de gasit 

...    ... oricum vad ca ai atasat fisierul care probabil eu l-am pus pe forum    ... ultima schitza e ... UN PAPAGAL pe care l-am schitzat pt Sine si/sau SAM   

SA REVENIM ... in schitza 3 ... spirala are 30 cm ... si e o spirala dubla 
(... daca e mai lunga e usor de taiat  )

ca sa optimizezi ceva trebuie sa experimentezi mai intii = sa verifici practic


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!

   Sine, astept cu nerabdare schita ta..... Sa vad cam ce modificari am de facut....

   Caberlot, multumesc, oricum am sa incerc intai asa coloana... ceva imi spunea ca nu are cum sa mearga, de asta am intrebat aici... Povestea realizarii acelei spirale e una pur mioritica... Stiu ca nu e greu de facut, acum dupa ce am vazut cum se face... Dar sa vezi ce talente avea acel " meserias" cand a facut-o, spuneai ca e neurochirurg...si tot nu a iesit cum am vrut.... Voi incerca mai intai...

    Ce rugaminte am la toata lumea... Are cineva niste schide pentru coloana cu talere ?... tare sunt curios ... in mare stiu eu despre ce e vorba, dar .... asta asa... ca proiect indepartat....

     Multumesc !!!!


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cred ca cea mai simpla varianta la coloana cu talere e cea cu table perforate. De la deflegmator se intoarce refluxul care umple primul taler de sus cu o baie de lichid pana ajunge la supraplin. De aici lichidul curge printr-o teava pe urmatorul taler pana se umple si el... si tot asa pana se umple si ultimul taler de jos. Baia de lichid care se formeaza pe fiecare taler nu are cum sa se scurga prin gaurele datorita vaporilor care urca si barboteaza in baia de lichid crescandu-i temperatura. Pe fiecare taler are loc o fierbere iar vaporii degajati vor avea temperatura din ce in ce mai mica si concentratia in alcool din ce in ce mai mare. Deci ai 10 talere = 10 distilari.




O varianta mult mai complicata presupune sa construiesti niste clopote (bubble caps) pe fiecare taler. Sunt folosite mai mult industrial, la coloanele mari.



Nu vad ce avantaje iti ofera fata de umplutura. Oricum, control asupra talerelor nu ai decat daca faci. Ca sa faci si control pe fiecare taler (golire, fiert, clocot) inseamna mult prea multa munca pentru nimic. Exista la instalatiile profesionale.

Nu vad avantajele, pe cuvant. E mult mai simplu sa mergi pe o coloana cu umplutura. Daca ai control separat pe deflegmator e suficient. Poti regla destul debitul de reflux chiar si pana la dezactivarea (aproape) completa a refluxului.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
vali
10%

Din: Craiova
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Constantin, zici ca mai ai un segment de 40cm. De ce nu ii faci un sistem de colectare tip Boka si cu serpentina gata facuta ai practic tot ce iti trebuie (doar ceva umplutura sa pui in segmentul inferior), nu mai ai nevoie de al doilea condensator? Doar daca nu esti multumit de rezultate te apuci de modificari

In mare am aceleeasi instalatie ca tine, difera diametrul si lungimile segmentelor dar eu doar atat am de gand sa folosesc si sa controlez refluxul cu un robinet

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) zici mai segment 40cm. faci

34.7KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
BUna !!

         Atasez alaturat o foto cu o bucata de "plasa - ciur" din inox..  Dimensiunea este de 300 pe 195 mm, ochiurile plasei au in jur de 4 mm ... Vreau sa o fac ca un cilindru ce va intra pe interiorul coloanei si se va sprijini de peretii acesteia ... Cilindrul din plasa de inox va avea 2 - 3 reduceri de diametru ( " gatuituri " ) cu rol de " palnii " ce au rolul de a conduce distilatul de pe peretii coloanei pe " umplutura ". 
       " Umplutura " - In interiorul acestui cilindru voi pune spirala ce o tai mai de sus de la deflegmator ...  Spirele vor avea diametre diferite ce se vor sprijini pe cilindrul din plasa de inox, iar in interiorul spiralei voi pune (eventual) niste span grosier de cupru ... Vreau sa iasa ceva de genul " prismatic ( umplutura).... " 

        O fi bun ????   

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) buna !!     

62.5KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am uitat .... Cat de deasa ar trebui sa fie umplutura ?????

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!

Noroc cu link-ul pus de Sine...

" Cel mai important aspect al coloanelor cu umplutura este chiar umplutura.
Refluxul nu trebuie sa ajunga in cazan ci sa se disperseze pe umplutura unde, ajutate de caldura din cazan, se va evapora din nou in special lichidul cu temperatura de evaporare mai mica, astfel crescand puritatea.
Pentru puritate nu conteaza din ce material este facuta coloana ci doar din ce este si cum este umplutura.
Se pare ca cea mai buna umplutura este cea din SPP, spiral prizmatic packing.
... 4d6a44bfeb

Citeste acest subiect, lamureste multe aspecte ale coloanelor cu umplutura.  "


Am gasit singur unele raspunsuri !!!! 

MUltumesc !!!


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Vezi ca cel mai bun didact esti chiar tu insuti?

Vezi ca linkul pus de tine e defapt trimitere catre pagina principala a forumului artisan-distiller. Cred ca nu ai copiat bine linkul ca nu apare vreun topic.

Pai incearca cu ce ai prima oara, vezi cum merge si dup-aia poti sa schimbi sa faci comparatie. Nici eu nu am gasit raspunsuri la tot ce vroiam si m-am apucat sa incerc. Stii cum se zice, "incercarea moarte n-are". Dar stii ce nu trebuie sa uiti niciodata? Sa vii sa ne zici si noua ce si cum a iesit.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!
Samagon, coloana ta tot asa fierbe ? Sunt curios !!! 



_embedded

Multumesc !!


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pacat ca nu inteleg ce zice rusul ala dar nu cred ca e un fenomen normal la ce are el acolo.
La mine nu fierbe nimic in coloana, e doar lichid condensat sus care se intoarce.
Cred ca are o strangulatie pe indeva, jos, altfel nu vad de ce s-ar forma acea baie de lichid care sa fiarba in coloana. Ma gandesc ca daca nu controleaza bine focul sau racirea din deflegmator, baia de lichid din coloana ii poate ajunge usor in racitor si apoi afara, ceea ce ar fi o mare greseala.
Vad ca are si racitorul si deflegmatorul legate pe acelasi circuit de racire, ceea ce iarasi nu mi se pare ideal.
Mai cad ca masoara si taria distilatului si nu e cine stie ce. Chiar as fi curios sa aud ce zice.

Cu prima ocazie cand voi distila cu coloana o sa si filmez si o sa postez.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241

Este vorba despre un topic despre umplutura SPP. Sine l-a pus mai inainte.....

Ce am inteles eu dupa ce am studiat eu topicul ala....

     Umplutura trebuie sa fie dintr-un material inert, ca retina cat mai mult lichid, sa nu creeze " centri de scurgere inapoi in cazan" si, evident, sa lase sa treaca vaporii prin  lichidul retinut ... SPP se construieste din sarma de inox ( cuprul nu este inert ) de 0.4 - 0.5 mm, forma prismatica ( retine mai mult lichid decat forma cilindrica - gen arc pt. pix), diametrul undeva pe la 6 mm, lungimea de apox 5-6 mm. Dupa ce se contruiesc ( prin infasurare ) spirale mai lungi pe un burghiu sau ceva asemanator, se taie la lungimea de 5-6 mm. Dupa taiere, SPP - urile, se  "trateaza" cu o solutie chimica ( nu le am cu chimia- trebuie sa vedeti pe topicul ala ) sau se incalzesc  la 830 grade Celsius apoi se racesc brusc in apa. Oricare din aceste tratamente produc pe suprafata inoxului mici asperitati ce retin foarte bine lichidul in coloana si permit o fierbere si un amestec foarte bun a aburilor din cazan cu lichidul din coloana. O fi ca la link-ul de pe youtube de mai sus ? ....

  Va rog sa studiati si voi acest topic si sa vedem daca e logic ce e acolo !!!

MUltumesc !!!


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am reusit, in cele din urma, sa fac schita aia.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) reusit, cele din urma, fac

17.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am marit si detaliul cu sectiunea deflegmatorului.

coloane distilare, discutii generale: talere, umplutura (lm, vm, cm) marit detaliul sectiunea

18.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Condensatorul la acest tip de coloana poate fi un simplu Liebig de 1/2 in camasa de 3/4.
Eu am pus in schita condensatorul "shotgun" pe care il folosesc si la alambic.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Foarte reusita schita, ai talent la desen Sine .
La deflegmator as ramane pe Liebig. Ma gandesc ca un condensator shotgun la deflegmator ar intoarce prea mult reflux inapoi datorita eficientei mari de racire.
Desigur ca se poate regla debitul de racire din cei 2 robineti, dar apa care intra in deflegmator vine deja incalzita din racitor.

Constantin, in coloana cu umplutura n-are voie sa fiarba nimic. Este doar lichid care curge. Clocotul demonstreaza ca acolo este o retentie de lichid -> fenomen anormal.
Imi mentin parerea ca acea coloana din filmulet nu este construita corect. Nu functioneaza cum ar trebui.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Multumesc, Samogon!

Temperatura apei din deflegmator trebuie sa fie mica la inceputul distilarii, pentru a avea un reflux total, iar apoi trebuie sa fie destul de mare pentru a lasa doar vaporii care ne intereseaza sa iasa.
Practic temperatura deflegmatorului ar trebui sa fie undeva pe  la 70-75°C.
Tocmai de aceea am preferat ca deflegmatorul sa se alimenteze din iesirea condensatorului.
Robinetul de iesire din deflegmator trebuie sa fie din cel cu ac pentru un reglaj fin al debitului.

Asa este. Coloana aceea nu este construita corect. Zona de umplutura trebuie sa fie libera de lichid, lichidul trebuie doar sa se prelinga si sa se evapore din nou, nu sa clocoteasca acolo.
Aceasta coloana seamna cu un taler sau cu un tumper. Nu are legatura cu coloanele cu umplutura.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Multumesc pentru sustinere, Sine. Ma temeam ca iar o sa lupt singur cu lumea neincrezatoare lafel cum s-a intamplat atunci cu orezul si pH-ul plamezii, cand a trebuit sa pierd vremea ca sa desmint un neadevar.

edit: I-am scris acum un mesaj lu' nenea ala rus cu coloana din sticla. Sper sa inteleaga engleza mea schimonosita. Desi din 2013 s-o fi prins si el ca ceva nu functiona bine.

Aha, am inteles acum rationamentul. Este corect ce spui referitor la deflegmator si sunt in totalitate deacord. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
buna... Eu nu ma pricep si nu am experienta deloc in leg cu coloanele... Doar am adus un subiect in discutie... Multumesc de raspunsuri !

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai... foarte bine!
Exact asta este rostul acestui forum: sa discutam si sa incercam sa alegem variantele cele mai bune pentru noi.

P.S. Coloana rusului ala este de tip LM. Condensatorul final are rol doar de racire a alcoolului deja in stare lichida.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... eu cred ca acolo e de fapt o BARBOTARE DE VAPORI 

... SI SUNT DE ACORD CA ==>> SPRE O COLOANA CU TALERE  ... SAU UN  THUMPER 

 

P.S.
nu cred ca asa ar trebuii sa functioneze o coloana cu umplutura    ar trebuii sa reduca incalzirea    ...dar  e clar ca are racire destula 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Defapt nu prea are ce sa faca in momentul asta, decat sa reduca foarte mult debitul de reflux pana va corecta eroarea de constructie.

Astfel de fenomene anormale au loc atunci cand gaura din capac e prea mica si nu permite refluxului sa se intoarca in cazan. Deci atentie la diametrul gaurii din capac!

Am patit-o si eu prima oara cu o oala de presiune. Baia de lichid s-a adunat atat de repede incat a iesit si prin racitor si a luat si foc. Atunci am desfacut toata supapa ca sa fie orificiul mai larg si evident ca lucrurile s-au rezolvat imediat... dar n-am fost niciodata atat de tampit sa cred ca e normal ce se intampla si sa mai pun si filmulet pe youtube cum a facut rusul ala. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
buna! Cat timp tatal unui prieten mestereste la un amestecator electric actionat tot prin reductor, eu incerc sa gasesc o solutie pt umplutura.... Din ce am inteles umplutura tip ssp ar fi cea mai eficienta... Dar nu prea mai am bani  sa cumpar din Polonia ....(astept sa mai produc ceva "miscatori" pt. Dotari )... Am incercat niste bureti de sarma de inox, dar se prinde magnetul de ei, semn sa nu sunt inox....Ce m-am gandit... Sa fac niste arcusoare (gen ssp) din....cupru provenit din conductori multifilari.... Am inteles ca acel cupru are o puritate mare.... Am facut in vreo 5 ore vreo 300ml volum de arcusoare de diam 5 mm - 7mm, de diferite lungimi.... Mare cazna, sa stiti.... Dar.... Nu sunt invatat sa stau cu mainile in san... Fac ceva.... Bun.... Am sa mai fac eu arcusoare, am sa le tai in lungimi de max 1-1.5cm apoi am sa le calesc.... Oricum, pana la volum de 2 litri o sa apuc pensia.... Asa ca m-am gandit sa folosesc ce am. (de fapt are un amic ce are o firma de instalatii)... Teava de  cupru pt. Aer conditionat de 6-8mm, am sa o tai in segmente de 6-10 mm apoi am sa le calesc... Asa am vazut ca fac astia cu ssp.... Acum intreb si eu... E bun ce fac eu ? Ce parere aveti? Oricum, abia astept sa fie si amestecatorul gata !!      

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
M-am apucat si eu sa construiesc coloana CM. Pentru umplutura vreau sa produc SPP din sarma de inox 304 de 0.4 mm pe care o iau de la magazinele apicole.
Peste o saptamana sau doua voi deschide un topic despre cum au decurs lucrurile.

Pentru umplutura poti sa folosesti o mare varietate de materiale: bile de sticla, inele ceramice, plasa de inox sau de cupru etc.
Se spune ca randamentul si puritatea cea mai buna este data de umplutura din SPP facute din inox. Dadusem un link pe aici cu explicatii detaliate despre asta.
Ce faci tu acolo va functiona, dar nu atat de bine ca altele.

P.S. Ce reductor folosesti la amestecator?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am gasit un reductor raport 1 la 27 folosit pe vremuri la o "masina de calcul", este metalic, are cam 1 kg, dimensiuni 15cm * 10cm, e pus ulei in el... Vreau sa-l actionez cu un motor de 200 w, 1400 ture.... Am ajuns la problema cuplajului elastic dintre motor si reductor...         Sine, esti sigur ca e inox 304 acea sarma din magazinele apicole?....  Cat costa si cam ce volum de ssp faci din kg de sarma de inox?

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sunt sigur de inox. Am gasit bobine marcate din fabrica.
1 kg este 46 de lei (sper sa nu ma insel...). Nu stiu care va fi volumul final. Voi afla cand ma voi apuca de ele.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!! 

   Am o bucata de plasa de inox, ca plasa de tantari, e destul de dura..., are lungimea de 70 cm, latime 40 cm, grosimea 0.3 mm, fir de 0.2 mm, distanta dintre ochiuri aprox. 0.1- 0.2 mm.... cum credeti ca as pute-o folosi ca umplutura  ( pa langa arcurile alea mici din cupru si span de cupru si inox )????? Sau poate aveti alte idei....     

  Multumesc !!!!


pus acum 10 ani
   
Pagini:  1 2 3  

Mergi la