constantin
50%
 Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!!!!!!!
Acum cateva zile am pus la incoltit 12 kg de grau ... A incoltit uniform... M-am gandit ca vreo 3 kg de grau le voi folosi la o plamada cu 8 kg de spartura de orez ( reteta temperaturi in descrestere ), iar restul o plamada din cereale maltificate ( reteta temperaturi in urcare)... La plamada cu orez am avut urmatoarele probleme... > Cu toate ca am respectat temperaturile ( 72 grade si apoi 62 grade ) si timpii, lichefierea plamezii a mers perfect, dar la zaharificare...... testul cu amidon nu dorea deloc sa mai lase culoarea albastra, abia spre final , dupa 5 ore de stat la 62 grade s-a mai dus din nuanta albastra a testului, dar culoarea tot nu era ca la sfarsitul plamadirii plamezii din grau incoltit... Eu cred ca am gresit ca nu am fiert destul orezul, desi, atunci cand am inceput sa scad temperatura nu se mai putea amesteca si bobul de orez il sfarmam foarte usor in mana.... Am lasat la racit plamada pana la 25 grade, aproape 12 ore.... INTREBARE ... UNDE AM GRESIT SI DE CE TESTUL CU AMIDON NU ARATA NORMAL, NICI MACAR DUPA 12 ORE... La plamada cu grau totul a mers struna.... Repede... In 3 ore testul cu amidon arata normal.... Racirea a durat 16 ore... Dupa 14 ore, Plamada arata bine, se decantase era dulce (test amidon ok) si avea 32 grade, in acel moment am adaugat acea mica parte de grau incoltit, macinat cu 18 ore in urma ( graul macinat l-am tinut in camera la 17 grade)... Dupa alte 2 ore, cand am vrut sa vad daca s-a redus temperatura, am gasit plamada fermentand energic........ Aici e problema... si Intrebarea..... Oare graul macinat, in cele 18 ore de stat, a dezvoltat niste drojdii salbatice sau alti fermenti de a inceput sa fermenteze plamada asa ????? ( plamada era plina de oxigen, am tot amestecat sa o racesc...). Aici cred ca am gresit... Graul adaugat la urma trebuia macinat proaspat !!!!! Cand am vazut eu ca aproape tot graul era sus, am amestecat bine si am adaugat starterul cu drojdii brewferm luate de pe site-ul fabrica de bere.... Am sa vad ce o sa iasa !!!!!!! Ce invataminte trag eu din asta.... Voi folosi la plamezi doar cereale incoltite ( grau ), reteta temperaturi in crestere, aceasta reteta o fac f repede (3 ore), o serpentina de racire rapida a plamezii si trebuie sa-mi cumpar o masina electrica de tocat carne, sa pot macina rapid si fara efort graul... Acum daca stau bine si ma gandesc, la plamada de grau, eu cand am vazut ca fermenteaza asa, trebuia sa o fierb pana la vreo 65 grade, mureau drojdiile si fermentii ajunsi accidental acolo, sa o racesc din nou si apoi adaugam drojdiile astea.... MULTUMESC PT. RABDAREA DE A CITI ACEST POST... CINE MA POATE INDRUMA SPRE FOLOSUL MEU SI AL ALTORA, II MULTUMESC... VA TIN LA CURENT....
MULTUMESC STRAVA SI MODERATORILOR !!!!!!!!

|
|