Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: simona2000
| Femeie 25 ani Galati cauta Barbat 25 - 53 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am vrut sa incerc si eu sa fac alcool din cereale si am ales reteta de malt whisky poate si din cauza simplitatii ei. Am folosit 4 kg de malt de orz WEYERMANN PILSNER si 1 kg de malt de orz BREWFERM BISCUIT. Maltul l-am rasnit la rasnita de cafea pana a ajuns la granulatia dintre faina si malai.
27.6KB
Modificat de SineNomine (acum 12 ani)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am pus la fiert 15 L de apa.
28.3KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Cand a ajuns la 70* C, am oprit focul si am inceput sa torn maltul in apa. L-am turnat incet, ca o ploaie fina dar tot a facut cateva cocoloase. Am oprit 300 gr de Pilsner pentru a le pune o data cu drojdia. Dupa ce am pus maltul temperatura a scazut la 55* C. Am incalzit din nou pana la 65* C si am acoperit oala cu plapuma pentru a mentine constanta temperatura in pauza de zaharificare.
17.5KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Dupa o ora am verificat temperatura. Ajunsese pe la 58* C asa ca am mai incalzit pana a ajuns la 63* C si am pus-o din nou sub plapuma. Dupa inca o ora am scos oala si am pus-o in cada la racit.
26.1KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am filtrat printr-un servetel 250 ml de must si am facut masuratorile. Mustul are o densitate de 1086.
25.1KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Zahar 220 gr/L.
25.3KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Potentialul de alcool este de 11 grade si ceva.
25.1KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Drojdia (de sampanie ) am pus-o la hidratat impreuna cu mustul pe care l-am scos pentru masuratori indoit cu apa. Cand temperatura plamezii a ajuns la 25*C am turnat drojdia peste si am lasat-o la fermentat. O data cu drojdia am pus si cele 300 g de malt pe care le oprisem.
Modificat de SineNomine (acum 12 ani)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
A doua zi de dimineata am vazut ca se formase patul. Pat care este si acum, dupa doua zile cam la fel ca la inceput. Sunt semne de activitate dedesupt dar nu se vede nimic pe deasupra.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Sper ca drojdia sa-si faca treaba pana la urma si sa pot si eu sa distilez primul meu whisky...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ai avut un randament de extracţie foarte bun pentru prima experienţă, bravo! O să fermenteze încet rău drojdia de şampanie. Dacă e patul format e pe drumul cel bun. Probabil o vei distila peste 3 săptamâni. Înarmează-te cu răbdare. Dacă puneai orice drojdie ALE ştii cum făcea plămada ta? Era vulcan 3 zile! 11 grade alcoolice dacă va fermenta până la sec. La sfârşit să-i măsori din nou densitatea, atunci o să afli cât de corect ai lucrat (momentul adevărului)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Astazi am plamadit porumb. Vreau sa folosesc drojdie Blanc. Sper sa mearga mai bine decat cea de sampanie. Voi vorbi maine despre asta. Acum ma duc sa o pun la racit si pe urma ma duc la culcare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Frumos jurnal! Felicitarile mele! Sunt numai ochi si... urechi.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Mersi, sefu! Am ramas dator cu sahul ala.... Poate ne intalnim la un pahar de vorba si jucam fata in fata...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu folosi blanc, nu te-ai învăţat minte? Blanc e pentru vin alb. Foloseşte cu încredere o drojdie de bere ALE, una comună, normală, obişnuită, banală, ordinară sau cum o fi.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Oricum, îmi place că ai pus malţ biscuit, te-ai gândit bine Sunt curios ce va ieşi.
Povesteşte-ne ce porumb ai folosit, cum l-ai prelucrat, tot... fă un jurnal şi despre porumb
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
Nu folosi blanc, nu te-ai învăţat minte? Blanc e pentru vin alb. Foloseşte cu încredere o drojdie de bere ALE, una comună, normală, obişnuită, banală, ordinară sau cum o fi. |
Din pacate nu am avut. Am pus azinoapte Blanc si de dimineata parea ca este mai activa decat Champ.
Modificat de SineNomine (acum 12 ani)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ca să nu mai ai probleme cu cocoloaşele faci în felul următor:
Verşi malţul în oala de brasaj şi incorporezi apă rece în malţ puţin câte puţin şi frămânţi cu mâinile (exact ca la aluatul pentru pâine). Continui să adaugi apă până ajungi la 1 litru pe 1 kg malţ (la 5 kg malţ pui 5 litri apa). Separat fierbi restul de 10 litri şi când e la clocot verşi apa fierbinte peste amestecul de apă cu malţ. Temperatura va fi cea care trebuie 60-65*C.
5 litri apă la 20*C + 10 litri apă la 100*C = 15 litri apă la 73*C + malţul care scade cu vreo 5-7 grade temperatura apei => 63-65*C. Se calculează media aritmetică (5 x 20 + 10 x 100) / 15 = 73,33
Aşa se făcea mashing înainte să se inventeze termometrele.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
Oricum, îmi place că ai pus malţ biscuit, te-ai gândit bine Sunt curios ce va ieşi.
Povesteşte-ne ce porumb ai folosit, cum l-ai prelucrat, tot... fă un jurnal şi despre porumb |
Pai, problema e ca nu am folosit porumb-porumb ci malai de porumb cumparat din Obor. Am vrut sa fac din porumb dar nu am gasit o solutie buna de macinare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Cât a durat măcinarea la râşniţă?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am o rasnita veche de capacitate mai mare. A durat doar vreo 3 ore. Cu tot cu pauze.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Bine că ai scăpat doar cu atât, că dacă aveai una de 100g capacitate...
Ai luat de la Laur? dacă da, puteai să-i zici să-ţi macine malţul că are el moară. Bine, nu iese lafel de fin mărunţit. Oricum, să ştii că randamentul depinde şi de fineţea cu care macini. Cu cât mai fin cu atât mai mare randamentul de extracţie. Eu macin la blender şi iese ca făina. Un food-processor ar merge şi mai bine, cred. Pentru bere nu trebuie măcinat foarte mărunt că blochează la sparging, bobul doar spart, atât.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
L-am comandat zdrobit. Nu stiam ce inseamna asta. Data viitoare am vorbit cu el sa mi-l macine mai fin.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Asa arata astazi la 7. A inceput sa fermenteze mai intens.
42.8KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Dar de ce e aşa galben, ai pus şi la ăsta mălai?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu. La inceput era maroniu, acum s-a mai deschis la culoare, dar nu ca in poza. E de la camera foto.
Modificat de SineNomine (acum 12 ani)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
A cazut patul si face spuma. Spuma este mai galbena decat zeama de dedesupt. A inceput si asta sa aibe activitate.
41.9KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu e o regulă să stea patul deasupra. Dacă are activitate trebuie lăsat până nu mai face băşici. Spuma e ceva normal, la sfârşit se retrage şi aia şi deasupra rămâne zeama limpede.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Astept cu nerabdare momentul ala. Sunt curios ca o baba de ce va iesi la distilare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
interesant !!!
75.3KB
Modificat de Caberlot (acum 12 ani)
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Incepe sa se limpezeasca. Mai se vad cateva bule iesind. Pana maine seara cred ca se termina.
46.9KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eşti sigur că ai temperatura optimă? Să nu fi sistat. Asta e aia cu drojdia Champ care la mine s-a întins pe vreo 2 săptămâni şi ceva.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Da, e drojdia Champ. Temperatura a fost intre 19°C si 25°C.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
E bine, n-ai probleme cu temperatura. Măsoară şi la asta, vezi ce zice densimetrul.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Densitate 0.98
19.5KB
Modificat de SineNomine (acum 12 ani)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Zahar 0 g/L
19KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Scuze pentru poze. Mi-a cam tremurat mana. Acum nu prea stiu ce sa distilez mai inainte. Am doua plamezi, o singura oala si destul de putin timp liber. Pot sa bag o plamada la frigider pana ii vine randul la distilat?
Modificat de SineNomine (acum 12 ani)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
In principiu ai putea sa lipsesti plamada de oxigen.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Sa umplu bidoanele pana sus si sa le las afara? Mi-e frica sa nu se acreasca...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Acreala de care te temi este fermentatia acetica si este transformarea etilului in acid acetic de catre bacteriile acetice in prezenta oxigenului. Daca nu au oxigen bacteeriile ar trebui sa nu acreasca plamada.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Nu se acreşte aşa uşor. Poţi să o ţii şi săptămâni fără probleme. Acolo ai o tărie alcoolică de 11-12%. E mai greu să se dezvolte acetobacteriile.
Du bidoanele afară undeva aşa cum sunt şi cu capacele puse că îţi faci tu timp zilele viitoare să le distilezi.
Iunicule, ar putea să facă o pernă de CO2 deasupra, barbotând cu altă plămadă. Dar se complică prea mult şi nu are rost pentru câteva zile.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Caberlot a scris:
eu unul as incerca sa limpezesc plamada cu ... bentonita ... etc. |
Omul şi-a luat nisip ca să distileze cu tot cu grâne şi tu îi spui să pună bentonită să limpezească...
Caberlot a scris:
nu am lucrat cu plamezi de cereale |
Se vede
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Va rog sa nu transformati forumul asta in Softpedia. @ Caberlot: incearca sa postezi la subiect, normal ca nu are ce cauta o discutie despre distilare pe topicul de cidru. @ Samogon: fii mai ingaduitor.
Rog moderatorii ca, dupa un timp, sa stearga posturile inutile de aici, inclusiv postul meu.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am bagat la distilat doar jumatate din cantitatea de plamada. Era prea multa pentru oala mea. Si bine am facut pentru ca am vazut ca plamada spumeaza foarte tare cand fierbe. Distilez pe pat de nisip ...sper sa mearga bine...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu a amers bine. Tot s-a lipit pe fund. Nisipul nu este o solutie. Sau nu am ales eu nisipul care trebuie. Maine incerc varianta cu plamada strecurata. Sunt curios care va fi diferenta de gust.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Dar de ars s-a ars? Poate ne arăţi o poză cu nisipul să ştim şi noi ce să NU luăm. Deci ţi-a rămas varianta cu sita de inox.
Cum strecori mâine aia? Cred şi eu că asta e cea mai bună varianta pentru ce ai tu, deşi îţi cam rămân câţiva litri de lichid în grânele alea oricât ai stoarce. Poate reuşeşti să clăteşti unpic cu ceva apă dar să nu depăşească dup-aia volumul oalei.
Ştiu că nu e bine cu recipient din PVC dar nu mai aveam altceva.
39.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Da, miroase a afumat. Aseara nu eram sigur dar astazi am mirosit si chiar are un miros de afumat
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Asta e nisipul care NU e bun.
65KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Exact cum imi imaginam. Granulatie mare care in timpul fierberii vibreaza iar particulele mici de plamada ajung la fund. Ar fi trebuit nisip cuartos care e fin.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu am gasit mai fin la magazinele de acvaristica si la ala de constructii speli la el cateva saptamani ca sa se curete. Acum am in plan sa fac un cos din sita de inox. Cand e gata pun in zona "Handmade".
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ala e pietriş, nu? Păi cred şi eu că s-a ars. Sper că totuşi e băubil whiskyul. Ar fi şi păcat pentru prima experienţă, a mers totul perfect până aici. DAr nu o considera un eşec. Fiecare greşeală e o experienţă.
Nu e vorba de particule. Plămada arată ca o pastă vâscoasă, asemeni unui piure lungit cu apă. Aia se prinde foarte uşor chiar şi diluată. Mie ieri nu mi s-a ars deloc pe baia de ulei dar e chin cu descărcatul şi încărcatul cazanului, lupta cu zecile de kile de fermentat şi borhot, mizerie în toată casa, curăţenie şi ordine (care defapt lipseşte la mine :P...
ÎN cartea aceea mică despre ţuică, ai văzut că la reţeta pentru vodcă recomandă folosirea nisipului pe fundul cazanului în strat de 3-4 cm. Probabil e vorba de nisip fin. Acolo e altă muncă cu spălatul nisipului. Cred că până la urmă mai bine ne facem cazane duble cu apă sub presiune cum are Ceanac, principiul marmitelor.
Dar până atunci mai avem de încercat şi cu sita de inox.
Deşi se zice că o ţuică afumată nu mai poate fi reparată, încearacă totuşi să o ţii pe cărbuni, vezi, poate se mai stinge mirosul de ars.
La mine s-a afumat odată o ţuică de nu mai era bună nici să speli cu ea pe jos (mirosul îţi dădea fiori). La ce crezi că am folosit-o? ...la uscatul rufelor
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nisip 2-4 mm. Cazanul dublu e cea mai buna solutie. Dar am vazut ca Ceanac are si agitator. Chiar e nevoie la cazan dublu?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Nu l-am gustat. Asta o fac diseara. L-am lasat putin sa se mai aseze.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
asta e ideea de mai sus de ... BOILER-INTERIOR
37.9KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu v-am dat ideea cu pânza de nailon care se foloseşte şi în berăritul casnic (Brew In A Bag). Metoda îşi are originea în Australia şi este considerată o soluţie simplă, ce dă randament foarte bun şi cu investiţie minimă (nu-ţi trebuie decât voalul ăla de nailon şî nişte cusături). După zaharificare urmează strecurarea şi clătirea grânelor cu apă la 78*C, la fermentare ajunge doar mustul şi nu mai există probleme.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Metoda lui Caberlot pare cea mai la indemana iar inaltatorul poate sa fie o farfurie ceramica.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
iunicu a scris:
Metoda lui Caberlot pare cea mai la indemana iar inaltatorul poate sa fie o farfurie ceramica. |
metoda e intr-adevar simpla daca nu faci si gaura in oala din mijloc ... oala se poate folosi dupa ... la altceva)
farfurie ? nu stiu aia creeaza un volum inchis in care se evapora apa si va tot misca ... se mai poate si crapa ... etc. ... eu as pune 2 latisori din lemn ... sau nu as pune nimic daca are fundul gros-cu toate ... daca lichidul o spala=convectie transmita mai multa caldura decit prin contact_imperfect=conductie ...
AICI AR FI NISTE CALCULE DE FACUT ... LA VOLUM ... CAM CIT TREBUIE SA FIE OALA DIN INTERIOR ... DUPA MINE NU MAI MULT DE 1/3 DIN CE DISTILAM ... ASTA IN IDEEA CA 1/3 COLECTAM SI 1/3 RAMANE INTRE OALE (asa nu se va evapora apa dintre oale si nu ardem oala mare)
AR MAI FI O IDEE : bazata pe difuzie ... am vazut ca diluati plamada ... pai daca o filtrati ... si apoi ce ramane opariti cu apa si puneti capacul ... lasati 2-3 zile si apoi mai filtrati ... ce a mai ramas in drojdii e f.f. putin alcool ... eu aplic metoda asta la drojdiile de vin ... pun apa peste si le scot iarna afara si apoi in primavara recuperez "apa grea " primavara cind distil ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Aaa, sa nu uit: Traiasca Samogon si teflonul!! Am scapat de coca.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ai văzut? Cum ai pus banda de teflon? Adevărul că e mult mai comod de lucrat fără coca aia împuţită, de te saturi cât râneşti la ea. Nu amesteca rachiul bun cu cel mai puţin bun.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
La mine capacul intra cam 10 mm in oala. Exact cat este banda de teflon. Am pus cateva straturi de teflon pe capac si am bagat capacul in oala. Asta a fost tot.
Nu voi amesteca. Chiar si ala de aseara este tras in doua sticle, primul - mai putin afumat si ultimul - la care se simte mai pregnant afumatura. Daca pun cozile afumate la alta distilare se poate sa se transmita mirosul?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Îi va transmite mirosul, ştii cum e cu legea lui Murphy "tot ce poate merge rău va merge rău". Mai bine să considerăm varianta pesimistă decât să avem surprize neplăcute. De asta se şi spune că o ţuică afumată nu mai poate fi salvată. De obicei, atunci când simţi miros de afumat în distilat, opreşti distilarea pentru că mai târziu, din ce în ce mai afumată va deveni pe măsură ce se arde mai intens pe fund. Singura soluţie e să laşi să se răcească, desfaci, verşi, cureţi arsura şi dup-aia vezi ce poţi face cu plămada să nu se mai ardă (ori o lungeşi cu apă, ori o strecori). Dar ideal ar fi să nu ajungi în situaţia aia.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Salut !!! Am sa pun la incoltit 10 kg. de griu si am sa incerc reteta de mai jos.... Multumesc!!!
21.7KB
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Incearca sa maresti imaginea, nu se intelege mai nimic.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Am sa pun 10 kg. la incoltit si am sa incerc reteta asta… Cartea Whisky in productie casnica de Peter Jager Reteta cu temperature in crestere - infuzie 10 kg malt + 300-350 litri apa Decoct ka cca 50-55 grade C Pauza 30 min. Incalzire la 62 grade C – pauza 30 min. Incalzire la 72 grade C – pauza 30 min Incalzire la 75 grade C – pauza 10 min Test cu iod
Multumesc !!! Voi reveni cu pareri!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Si inainte de insamantarea cu drojdie voi adauga niste grau incoltit neprelucrat de loc la temperaturi.... Multumesc Moderatorilor !!!! Am in lucru o coloana de distilare din inox... Cum o voi termina si o voi incerca voi reveni cu detalii... Multumesc si lui Strava.... As fi vrut sa am un sef ca el.... Acu totul e politizat....
|
|
pus acum 11 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
HALLO Constantin !!!
... ai scris bine ... 10Kg malt la 300-350 L de apa ? temperaturile par sa fie Ok !
uite o reteta de bere de la un producator de maltz ... EU am sa o folosesc pe asta :
UITE CE ZICE PRODUCATORUL DE MALTZ
A traditional, pale lager from Czech barley augmented by pale caramel malt for additional maltiness. Alcohol by volume: 5.4%.
Brewed: June 9th, 2004.
Grain Bill (50 kg; 110 lbs):
3% Weyermann® Acidulated Malt (1.5 kg; 3.3 lbs.) 5% Carahell® (2.5 kg; 5.5 lbs.) 92% Weyermann® Bohemian Pilsner Malt (46.0 kg; 101.4 lbs.) Mash: Mash in with 160 l (42.4 gal.) of brewing liquor at 60°C (140°F) Rest mash for 20 minutes at 60°C (140°F) Raise mash temperature to 64°C (147°F) Rest for 20 minutes Raise mash temperature to 72°C (162°F) Rest for 30 minutes Iodine test normal Raise mash temperature to 78°C (172°F) for mash-out
Lautering: 1st wort run-off: 60 minutes 1st wort kettle volume: 140 l (37 gal.) at a gravity of 1.061 (15.2°P) 3 spargings with 50 l (13.2 gal.) each Sparging length: 90 minutes total
Kettle: Kettle volume at beginning of boil: 280 l (75.0 gal.) Kettle gravity at beginning of boil: 1.048 (12°P) Boil length: 60 minutes Hops: 300 g (9.6 oz.) Hallertauer Hallertauer Tradition for bittering and aroma Net kettle volume at end of boil: 260 l (68.7 gal.) Original gravity (OG) at end of boil: 1.051 (12.8°P)
Fermentation: Yeast: Fermentis® Saflager W-34/70 dry yeast Pitching temperature: 10°C (50°F) F ermentation temperature: 12°C (54°F) Tank capped at a gravity of 1.018 (4.5°P) Lagering/conditioning temperature in cylindro-conical tank: 1°C (34°F) Filtration: On July 15, 2004
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
scuze, reteta era pt. 100 de kile de malt...SI 300 LITRI APA... am redus cantitatea de malt, nu si cea de apa.... MULTUMESC!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... No problem !
IDEEA CARE RAMANE E ... LA Y Kg BOABE ==> 3xY L APA
LA Temperaturi ... sunt multe variante
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!!!!!!!
Acum cateva zile am pus la incoltit 12 kg de grau ... A incoltit uniform... M-am gandit ca vreo 3 kg de grau le voi folosi la o plamada cu 8 kg de spartura de orez ( reteta temperaturi in descrestere ), iar restul o plamada din cereale maltificate ( reteta temperaturi in urcare)... La plamada cu orez am avut urmatoarele probleme... > Cu toate ca am respectat temperaturile ( 72 grade si apoi 62 grade ) si timpii, lichefierea plamezii a mers perfect, dar la zaharificare...... testul cu amidon nu dorea deloc sa mai lase culoarea albastra, abia spre final , dupa 5 ore de stat la 62 grade s-a mai dus din nuanta albastra a testului, dar culoarea tot nu era ca la sfarsitul plamadirii plamezii din grau incoltit... Eu cred ca am gresit ca nu am fiert destul orezul, desi, atunci cand am inceput sa scad temperatura nu se mai putea amesteca si bobul de orez il sfarmam foarte usor in mana.... Am lasat la racit plamada pana la 25 grade, aproape 12 ore.... INTREBARE ... UNDE AM GRESIT SI DE CE TESTUL CU AMIDON NU ARATA NORMAL, NICI MACAR DUPA 12 ORE... La plamada cu grau totul a mers struna.... Repede... In 3 ore testul cu amidon arata normal.... Racirea a durat 16 ore... Dupa 14 ore, Plamada arata bine, se decantase era dulce (test amidon ok) si avea 32 grade, in acel moment am adaugat acea mica parte de grau incoltit, macinat cu 18 ore in urma ( graul macinat l-am tinut in camera la 17 grade)... Dupa alte 2 ore, cand am vrut sa vad daca s-a redus temperatura, am gasit plamada fermentand energic........ Aici e problema... si Intrebarea..... Oare graul macinat, in cele 18 ore de stat, a dezvoltat niste drojdii salbatice sau alti fermenti de a inceput sa fermenteze plamada asa ????? ( plamada era plina de oxigen, am tot amestecat sa o racesc...). Aici cred ca am gresit... Graul adaugat la urma trebuia macinat proaspat !!!!! Cand am vazut eu ca aproape tot graul era sus, am amestecat bine si am adaugat starterul cu drojdii brewferm luate de pe site-ul fabrica de bere.... Am sa vad ce o sa iasa !!!!!!! Ce invataminte trag eu din asta.... Voi folosi la plamezi doar cereale incoltite ( grau ), reteta temperaturi in crestere, aceasta reteta o fac f repede (3 ore), o serpentina de racire rapida a plamezii si trebuie sa-mi cumpar o masina electrica de tocat carne, sa pot macina rapid si fara efort graul... Acum daca stau bine si ma gandesc, la plamada de grau, eu cand am vazut ca fermenteaza asa, trebuia sa o fierb pana la vreo 65 grade, mureau drojdiile si fermentii ajunsi accidental acolo, sa o racesc din nou si apoi adaugam drojdiile astea.... MULTUMESC PT. RABDAREA DE A CITI ACEST POST... CINE MA POATE INDRUMA SPRE FOLOSUL MEU SI AL ALTORA, II MULTUMESC... VA TIN LA CURENT....
MULTUMESC STRAVA SI MODERATORILOR !!!!!!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Constantin, graul tau incoltit nu are suficienta putere diastatica pentru a transforma amidonul din orez.
Dupa zaharificare, plamada trebuie racita foarte repede pentru a evita contaminarea cu drojdii si bacterii din aer. Foarte neplacute sunt bacteriile acetice care se dezvolta aerob. Graul adaugat ultima data mirosea a acru? Sper ca drojdia adaugata sa-si faca repede treaba si sa inhibe dezvoltarea celor dinainte.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!!!
Am mirosit graul macinat... nu mi se parea sa miroase a acru... Oricum... Plamada dupa 18 ore de la insamantare mirosea groaznic....... cred ca drojdiile mele dezvoltate in starter, cu grija, au murit numai cum au vazut ce plamada au acolo....... Ma rog, am masurat aciditatea, era acida, nici nu aveam culoare de comparatie la hartia de ph.... plamada mirosea puternic a acru, si mainile mi-au mirosit ceva timp, chiar daca m-am spalat cu apa si sapun... Am aruncat plamada... Nici de experiment nu era buna acreala aia.... Concluzie.... Dispozitiv de racire a plamezilor si masina de tocat carne electrica.... Are cineva vreo sugestie cum as putea sa racesc rapid plamada ????.... Multumesc Stava si moderatorilor !!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
ORICUM ... ERA UN PROVERB... DACA TOATA MUSCA AR FACE MIERE, CAT AR MAI FI KILA ( de miere )...???
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!!! M-am gandit sa racesc plamada cu gheata facuta in peturi cu apa si puse in congelator... Cand e gata plamada, scot peturile cu gheata, zdrobesc gheata cu un topor si adaug gheata in plamada... Oare apa va fi suficient de sterila dupa ce e congelata pentru a putea fi adaugata in plamada ???
Multumesc !!!!!!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!!
Plamada mea de orez inca fermenteaza dupa 3 zile... Temperatura plamezii e de 19-20 grade C, temperatura ambientulului e de 17 grade. Temperatura asta joasa e, cred, de la drojdia folosita (drojdie bere BREWFERM TOP 6 gr) si de la starterul slabut. Nu am masurat densitatea sau ph. Voi vedea viteza de fermentare. Cu drojdia de panificatie, cu temperatura mediului de 10 grade C, plamada avea vreo, cred, 24-25 grade si fermentarea era gata in 3 zile... Deci, daca vrem viteza, drojdia de panificatie e recomandata, apoi suntem atenti la fractii sa nu le amestecam, eventual folosim carbuni dupa distilare ........... Si cand e f cald afara, racim plamezile (iar racire!!!!!) cumva... Alta concluzie importanta... Racirea plamezii e cel putin la fel de importanta ca incalzirea, deci cand facem necesarul de scule si materiale pentru distilare, o posibilitate de racire eficienta a plamezilor e importanta... Multumesc !!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!! Este vreo problema daca la reteta de grau incoltit, temperaturi in crestere, se foloseste mai putina apa la plamadire, iar diferenta de apa se congeleaza si se agauga la urma dupa ce testul cu iod iese normal pentru o racire rapida ??????? Am observat la ultima plamada facuta cu grau incoltit si reteta temperaturi in crestere, dupa ce am lasat-o la racit vreo 12 - 13 ore ca avea un foarte usor miros de acru, iar la gust s-a schimbat fff putin.... Acu e la fermentat.... Asa ca m-am gandit sa racesc plamada mult mai repede dizolvand ghiata in plamada....
MULTUMESC !!!!!!! ASTEPT RASPUNS!!!!!!
MULTUMESC STRAVA, MODERATORILOR SI MEMBRILOR !!!!!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
In principiu nu este nicio problema sa faci cum spui tu. Toata treaba este sa ai suficienta apa pentru a hidrata amidonul. Problema mai mare ar fi la cerealele nemaltificate unde trebuie sa fierbi granele pana la gelatinizare si asta necesita destul de multa apa. Eu folosesc cam 3,5 l de apa pe kg de grane nemaltificate.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Multumesc mult de raspuns !!!!
Am sa incerc la urmatoarea plamada... Acum am sa vad ce iese din plamada asta... Cata drojdie recomandati sa pun ???? Eu, acum, am folosit 50 gr. drojdie proaspata de panificatie la 20 kg de grau incoltit...( 25 gr. facuta starter si 25 doar dizolvata---am vrut sa pun mai multa drojdie sa porneasca mai repede fermentatie, sa nu se acreasca plamada), de obicei eu folosesc 1 gr de drojdie pentru un kg de cereale... Cum trebuie sa arate un bob de grau incoltit maltificat, bun de macinat si facut plamada ? ...
Multumesc !!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Uite aici un bob de grau pus la incoltit de Samogon
In ce priveste drojdia de panificatie nu pot sa-ti spun nimic pentru ca nu am folosit niciodata. Eu folosesc cel mai des drojdie de bere. Mai nou am primit niste drojdie de whisky si vodca de la Fermentis. Daca esti de prin Bucuresti sau imprejurimi iti pot da cate un borcanel din fiecare. Eu fac starterul plecand de la 1 gram de drojdie si plamada a fermentat totdeauna complet.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Pun si aici bobul de grau incoltit al lui Samogon. Merita toata atentia.
38.7KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu din cate stiu, mai putin de 2,7 litri apa pentru 1 kg de malt nu am auzit sa se foloseasca. In berarit se merge in general pe 3 cu 1 la plamadire, dar poate varia destul de mult. Da, e o idee sa faci plamadirea in putina apa (gen 2,5 la 1?) apoi sa completezi cu apa congelata tot cam atat sa o aduci repede la un 25-30 de grade. N-am incercat, pare interesant. O sa ma gandesc sa o folosesc cu prima ocazie, mai ales ca am pofta de o bere de casa, cum faceam pe vremuri...
Daca folosesti grane nemaltificate e mai complicat ca-ti iese o coca densa in care cu greu poti amesteca. E buna ideea lui Sine, aceea cu lichefierea scurta inainte de fierbere. Usureaza mult efortul de amestecare.
E foarte interesanta partea cu inmultirea drojdiei. Sine are experienta la astea si stie. Eu cand am acut am luat 2 litri din plamada fierbinte, am adaugat 2 litri apa rece sa o incropesc pe la 25-30 de grade, am bagat mixerul sa aeriseasca, am pus un cub de drojdie si am lasat sa se inmulteasca (starter). A doua zi am aerisit si plamada mare (50L) si am varsat starterul in ea.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
MULTUMESC MULT PENTRU RASPUNSURI !!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
De unde ati luat malt si la ce bani?Daca nu e vre un secret .
|
|
pus acum 11 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Daca luam de pe eBay dam faliment....ma gandeam la vre o fabrica de bere din zona..ceva de genu..sa nu ti tremure mana cand platesti 50kg. Densimetru am vazut si eu dar la cei 10$ mai adaug 15 transportul...si deja e peste ce se gaseste pe "fabricadebere.ro" (nu fac reclama).
|
|
pus acum 11 ani |
|
alex1006
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
|
|
SineNomine a scris:
Nu a amers bine. Tot s-a lipit pe fund. Nisipul nu este o solutie. Sau nu am ales eu nisipul care trebuie. Maine incerc varianta cu plamada strecurata. Sunt curios care va fi diferenta de gust. |
Va salut si va respect frati ,,tuicari''.Nu stiu daca am ales topicul potrivit ptr ceea ce vreau sa spun, dar sper sa fie OK. Referitor la lipirea plamezii pe fundul cazanului in primul rand o diluez pana se scurge de pe mana sau paleta cu care mestec in cazan(sa se spele mana) si apoi bagi focul sub cazan ,nu pui capacul si mesteci cu paleta pana nu mai permite sa bagi mana in plamada si apoi sigilezi capacul si lasi focul mai moale.Eu fac asa cu plamada de fructe si cu drojdia de la vin(aici am vazut niste comentarii mai mult pe celalalt forum pe care l-am citit cap-coada si se spunea ca drojdia rezultata in urma fermentarii vinului ar fi indicat s-o aruncam precum ca nu ar fi buna.Cand mai raman cateva galeti de vin in butoi il trag si drojdia ramasa pe fundul butoiului o pun direct in cazan o diluez ori cu vin ori cu apa si dau drumul la tuicarit.Va spun cu mana pe inima ca iese o tuica de nota 10 daca o mai iei si fractionat).Cu toate ca vin din taramul celor care fac tuica ,,lunga multa si proasta''am separat de fiecare data neavand habar ca fac un lucru bun doar din dorinta de a curata instalatia ,,prima jumate nu e buna ca se curata cazanul'' zicea batranul meu.Coada o lasam sa curga separat si o donam ca mie imi place mai tare si din toata nestiinta aproape ca faceam bine.Cand am citit aceste forumuri am ramas uluit cata informatie exista in acest domeniu si cat de nestiutori si cat de incapatanati sunt oamenii in fabricarea tuicaritului.De aceea eu va spun TOT RESPECTUL DOMNILOR pentru informatiile oferite!!!
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
alex1006 a scris:
SineNomine a scris:
Nu a amers bine. Tot s-a lipit pe fund. Nisipul nu este o solutie. Sau nu am ales eu nisipul care trebuie. Maine incerc varianta cu plamada strecurata. Sunt curios care va fi diferenta de gust. |
Va salut si va respect frati ,,tuicari''.Nu stiu daca am ales topicul potrivit ptr ceea ce vreau sa spun, dar sper sa fie OK. Referitor la lipirea plamezii pe fundul cazanului in primul rand o diluez pana se scurge de pe mana sau paleta cu care mestec in cazan(sa se spele mana) si apoi bagi focul sub cazan ,nu pui capacul si mesteci cu paleta pana nu mai permite sa bagi mana in plamada si apoi sigilezi capacul si lasi focul mai moale.Eu fac asa cu plamada de fructe si cu drojdia de la vin |
da frate ,eu am ars azi un whisky de porumb si cu toate ca ,cazanul este pe ulei s-a prins putin si incepea deja sa se inegreasca mamaliga prinsa , la fel ca cea din fundul ceaunului (cand faci mamaliga) .nu a fost deloc grav ,cu o perie de podele s-a curatat imediat , insa o sa incerc trucul tau @alex1006 data viitoare . daca sunteti curiosi ce a iesit ,aici:
referitor la tuica de drojdie poti sa faci un topic si sa ne spui si noua cum faci asa o bunatate . cand eram copil si se vindea alcool numai de la ora 10 00 ,era prin magazine pe (sub mana) tuica de drojdie .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
alex1006
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
|
|
Mare lucru nu e de spus, am detaliat mai sus procedura.Pui in cazan 2/3,amesteci in ea pana se incinge (si garantat nu se lipeste) si lasi focul moale sa nu o ia pe teava.Acum depinde de la zona la zona.In unele zone mustul se lasa sa fermenteze cu tot cu boasca si apoi se trage vinul,situatie in care drojdia aproape ca nu mai exista.In sudul tarii unde predomina viile hibride, mustul se baga la fermentat separat de boasca si se trage vinul dupa aprox 45 de zile, cand se limpezeste.Ceea ce a ramas pe fundul vasului unde a fermentat mustul, adica drojdia, se baga la cazan.E bine sa o bagi cat mai repede ca sa ai un randament bun.SUCCES IN TOT CEEA CE FACETI SI UN AN NOU FERICIT !!!
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Bine ai venit pe forum alex! Si multumim pentru aprecieri.
Despre metoda ta de distilat plamezi cu solide povestea si Samogon pe undeva. Ideea era ca auzise ca se poate si voia sa incerce. Ma bucur ca a venit cineva sa ne confirme ca metoda functioneaza.
Pe partea cu drojdiile, eu de cate ori am distilat vinul pentru a face vinars, am amestecat mereu drojdiile, nu le-am separat de vin. Din cate am citit asa fac si francezii, cei care sunt specialisti in coniac.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
alex1006
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
|
|
Unii lasa vinul pe drojdie pana primavara(si ai mei au mai facut asa) si cand ies la munca campului vaneaza 2 iepuri deodata, baga si ceva vin la deamigeana si fac si o tuica de drojdie ,,de primavara'', cum ii zic ei.Dar vreau sa fac mentiunea ca in zona 85% dintre struguri sunt ,,ZAIBAR'' si vinul rezultat(tinut in beci) tine de la vin la vin fara sa se acreasca, fara sa se baloseasca ,fara niciun fel de tratament.
|
|
pus acum 10 ani |
|