Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loryci_2006
Femeie
21 ani
Bucuresti
cauta Barbat
21 - 49 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Binefacerile berii Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cateva studii recente au indicat chiar berea ca avand virtuti antiosteoporotice, daca este consumata cu responsabilitate. Berea este o sursa de siliciu, prezent in populara bautura sub forma de acid ortosilicic usor absorbabil. Siliciul provine atat din orzul maltificat, cat si din hamei. Siliciul este foarte important in mentinerea sanatatii osului si a tesuturilor conjunctive, insa e prea putin prezent in dieta omului modern. De aceea siliciul din bere trebuie avut in vedere atunci cand se urmareste stabilirea unei diete care sa se opuna eficient osteoporozei. In plus, la toate cele mentionate anterior se adauga multe alte calitai pe care berea le are si care isi aduc aportul la mentinerea starii generale de bine a organismului:
- Contribuie la cesterea nivelului de colesterol bun.
- Asigura un grad de protectie impotriva bacteriei Helicobacter pylori
- Este o sursa de fibre, necesare procesul de digestie.
- Sursa de antioxidanti - responsabili, printre altele, de reducerea riscului aparitiei atacurilor de cord

Dr Corina-Aurelia Zugravu
Medic primar, igiena alimentatiei si nutritie la ISP Bucuresti


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Interesant e că, pīnă acum, nu a postat niciunul dintre meseriaşi vreo reţetă de bere. Probabil mi-ar fi mai la indemīna să incerc acasă.
Va rog, trebuie sa incep de undeva... m-aţi intărītat cu celelalte reţete, nu ma lăsaţi aşa!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

sergiurau a scris:

Interesant e că, pīnă acum, nu a postat niciunul dintre meseriaşi vreo reţetă de bere. Probabil mi-ar fi mai la indemīna să incerc acasă.
Va rog, trebuie sa incep de undeva... m-aţi intărītat cu celelalte reţete, nu ma lăsaţi aşa!



EU AM INCERCAT  doar cu bere la conserva=KIT ...
... rezultatele au fost bune

... m-am oprit pt. ca nu sunt bautor de bere ... si mi-am satisfacut curiozitatea

... cred ca samogon le are cu berea ... oricum cunoaste berari ... parca zicea ceva de un magazin de ingrediente de bere ...



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Mulţumesc, bănuiesc că trebuie să incepem, cu toţii, de undeva. Chiar dacă, īn general, am gustat cu placere din toate sortimentele, berea se află pe primul loc ca frecvenţă, din motive oarecare. Am citit, cred, chiar aici, pe forum că, daca ai gustat din berea facută (bine, probabil  ) acasă, nu-ţi doreşti să mai revii la ceea ce se găseşte īn comerţ.
De aia m-am gīndit să vă cer ajutorul, mulţumesc frumos.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
De homebrewing se ocupă Laurenţiu Iancu de pe fabrica-de-bere.ro

īn mare sunt două procedee de fabricare īn casă: 1. din kituri - simplă, pentru īncepători 2. cea tradiţională - all grain, care e mai laborioasă.
kitul e o conservă cu mustul deshidratat căruia i se adaugă cantitatea necesară de apă, drojdie şi uneori zahăr. N-am lucrat niciodata cu kituri, deci nu le am.

All grain presupune nişte echipamente (biznisul unora), nici cu astea vă spun că nu le am. Eu m-am descurcat foarte bine cu oala de 50 de litri de tablă smăltuită, pānză de nailon (tehnica BIAB) şi termometrul alimentar.

Ca să faci bere īţi trebuie obligatoriu: apă de bună calitate, malţ de orz, hamei şi drojdie.

Reţeta de bază este următoarea:
Brasajul:
- Malţul de orz se macină grunjos
- Pentru fiecare kg de malţ se folosesc īntre 3 şi 5 litri de apă. Apa se pune pe foc pānă atinge temperatura de 70*C. Aceeaşi temperatură se poate obţine dacă se amestecă 2/3 apă clocotită cu 1/3 apă rece şi nu mai e nevoie de termometru.
- Se opreşte focul şi se varsă malţul īn ploaie amestecānd continuu. Temperatura amestecului scade pe la 63-65*C. Asta e temperatura de zaharificare a amidonului din malţ.
- Se lasă oala acoperită cu capac şi īmbrăcată īn pături timp de o oră.
- Terciul se strecoară şi se stoarce cu pānza de nailon şi se obţine mustul nefiert. Berarii avansaţi folosesc recipiente de sparging (clătire) pentru spălarea malţului. Dar tehnica BIAB (cea cu pānza) s-a dovedit a fi chiar mai eficientă, īn plus, mult mai simplă şi ieftină.
- Resturile de malţ rămase se pot folosi ca şi compost sau furaj.

Fierberea mustului:
- Mustul astfel obţinut se pune la fiert.
- Cānd ajunge la fierbere se adaugă hamei. Cantitatea diferă in funcţie de reţetă şi sortiment. Eu la īnceput foloseam conuri de hamei pentru ceai, de la plafar. Nu mai ştiu cāt puneam, o cutie parcă (100g) la fiecare 10 litri de must. Odata am pus 5 cutii la 25 de litri şi a ieşit prea amară.
- Se lasă să fiarbă la foc domol timp de 1 oră cu hamei. Capacul sa fie īntredeschis ca să iasă nişte compuşi chimici naşpa (dimetil sulfid) care altfel ar da miros de varză călită.
- După fierbere, mustul se răceşte scufundānd oala īntr-un cazan, bazin sau cadă cu apă rece. Berarii avansaţi folosesc diverse dispozitive de răcire rapidă (prin imersia unui alambic din cupru prin care trece apă rece, prin contra-curent, etc.)

Fermentarea:
- Mustul răcit la 20-26*C se īnsămānţează cu drojdie de bere uscată, īn general 1 gram pe litru sau cum este specificat pe etichetă/reţetă.
- Fermentarea viguroasă durează 3-7 zile, după care berea e bine să mai stea 2-3 săptamāni pe drojdie ca drojdie să consume şi o parte din compuşi nedoriţi. Temperatura optimă pentru fermentaţia berilori ale este de 18-22*C. Berile lager fermentează optim la 6-12*C.

Tragerea la sticle şi carbonarea:
- Pentru carbonare este necesar ca berea sa fie īmbuteliată īn sticle cu dop strāns şi o cantitate mică de zahăr. Cantitatea de zahă ce se foloseşte variază īntre 5 şi 10 grame pe litrul de bere īn funcţie de cāt de carbogazoasă vrem să iasă berea.
Varianta 1:
- Berea se trage de pe drojdie īntr-un recipient intermediar şi se adaugă zahărul īn bere amestecānd pānă se dizolvă (cum am mai spus, 5-10 grame pe litru de bere). După aceea se trage berea la sticle şi se pune dopul
Varianta 2:
- Se pune zahărul cu linguriţa īn fiecare sticlă şi se trage berea din vasul de fermentare direct īn sticle.
- Carbonarea durează cam 3 săptamāni pānă cānd berea e gata de băut.

Şi cam asta e de bază. Īn rest se mai pot face abateri, ingrediente speciale, adaosuri diverse, condimente, etc. sau se pot urma reţete.
Eu am făcut mai multe beri anul trecut dar acum nu m-am mai ocupat. Īn general am respectat paşii pe care i-am descris mai sus.
E bine ca toate obiectele care vin in contact cu mustul de bere sau berea fermentată să fie igienizate şi dezinfectate. Se mai īntāmplă cāteodată să se infecteze berea dacă sunt īncălcate grav nişte reguli de igienă (ştiu eu, vreo muscă moartă īn bere poate infecta cu bacterii acetice). Mie pānă acum nu mi s-a īntāmplat să se infecteze deşi n-am folosit decāt apă şi săpun sau detergent de vase.

berii ocupă iancu mare sunt două procedee fabricare casă: din kituri pentru cea all

38.2KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Multumesc

_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 11 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
eeeee , uite si aici cum a ramas o treaba buna in coada de peste .
daca tot v-am trezit oleaca din letargia asta in care ati fost acum indraznesc sa va mai provoc un pic si la bere .
intr-una din serile trecute au mai venit prietenii pe la mine sa vada cum merg cazile cu papusoi . le-am dat sa guste must fermentat si toti au fost deacord ca e foarte bun si ca are gust de bere  . am baut cam cate doua guri bune si eu si m-am cam tahuit de cap   .tot m-am inrosit in obraji ,trebuie sa aiba peste 10% alcool in el . in fine , unul dintre ei ma provocat sa fac si o bere buna ,atunci mi-am adus aminte de maestrul "samogon" . el stie sa faca bere buna .

asa ca pentru sarbatorile de paste as vrea sa fac o damigeana de 50 l de bere sa o bem cu oala . vinul facut de mine aproape ca sa terminat la craciun ,acum mai ,mai ca nu am ce pune in cosarca cu pasca de dus la sfintit .

deci maestre @samagon , te rog sa-ti improspatezi un pic memoria si inafara de pasii schitati mai sus sa postezi o reteta facuta de tine pentru 50 l de bere . eu as dori sa o fac homemade 100% ,adica sa fac maltul acasa , hameiul creste pe garduri pe la noi , doar drojdia sa o cumpar din comert . mama mea facea candva o bere de casa foarte buna ,insa prajea orzul inainte pentru culoare , dar orzul nu era incoltit . fierbea orzul cu porumb , zahar si hamei iar pentru carbonare punea drojdie dupa ce strecura mustul respectiv . rezulta o bere de casa foarte buna in doar 3-4 zile . cand scotea-i dopul trebuia sa tii sticla intr-o oala de 10 l ca sa poti recupera spuma care o facea de la carbonarea facuta de drojdii  . pentru ca sa nu faca o asemenea spuma si sa nu crape sticlele avea un truc ,punea 3-4 boabe de orez in fiecare sticla ,astfel berea acidulata nu mai rabufnea ca sampania cand scoteai dopul . da cred ca o s-o rog sa faca o portie ca mi sa facut pofta .  

@sergiurau ,sper ca nu ai facut bere si ai uitat sa ne spui si noua cum a iesit ?  


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pazucu, reteta scrisa de mine mai sus care e de acum 2 ani a fost facuta de nenumarate ori (poate cu mici abateri). Ca dovada ca am scris jurnale si pe saitul lui Laurentiu, cel cu fabrica-de-bere.ro unde activam tot cu "Samogon". Ti-am trimis in privat si cred ca ai destula sursa de inspiratie. In rest, apuca-te tu de berea aia ca vom mai discuta noi pe parcurs, asa din mers. Stii cum imi place mie, sa imbinam teoria cu practica . Nu cred ca am timp acum pentru un jurnal detaliat despre berea de casa. De latura asta se ocupa Laurentiu Iancu, recunosc ca la un nivel mai avansat.

Acea reteta e perfecta pentru ce iti trebuie tie. Am recitit ce am scris. Cateva lucruri recunosc ca le-am mai uitat si imi place ca mai imi reimprospatez si eu memoria. Daca respecti pasii de acolo nu ai nevoie de altceva in plus si te asigur ca vei face o bere de la foarte buna in sus. Acum ai deja experienta la brasaj de la plamezile de whisky. E foarte asemanator numai ca la un momentdat drumurile se despart.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
bun am inteles-o pe asta cu "descurca-te singur ,ai tot ce-ti trebuie"    .

intrebare > orzul il pun la incoltit exact ca si graul de la whisky?
daca da , dupa incoltire il toc cu masina de tocat si il pot folosi la brasaj verde sau trebuie uscat intai?
fabricile de bere folosesc si porumb in retete , asta este un compromis sau un lucru bun?

mersi ,maine caut orz deja.     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
N-am zis "descurca-te singur", am zis ca vom lamuri toate aspectele pe parcurs. Aici ai tot suportul

Da, incoltirea se desfasoara lafel, numai ca pentru a verifica stadiul de incoltire trebuie sa despici un bob de orz si sa vezi cat a crescut acrospirul. Ideal ar fi 2/3 din lungimea bobului. Daca a strapuns bobul deja e prea mult. O sa vezi ca in timpul germinarii orzul miroase exact a salata de castraveti.

E de preferat sa fie uscat si cernut dar cred ca e cam incomod. Proaspat da un gust cam ierbos dar nu deranjant. Parerea mea e ca oamenii apreciaza un gust comparand prea mult cu experientele anterioare (daca nu seamana cu ce a mai gustat in trecut zice ca e o porcarie) iar eu nu vad asta ca pe un lucru bun.

La intrebarea a treia mi-e greu sa raspund, sunt niste chestiuni ce tin de preferinta fiecaruia. Se pot face o infinitate de retete.. Eu zic fa prima data o reteta simpla, de baza, numai cu malt ca sa vezi cum iti iese tie o bere de casa. Dupa asta poti improviza cat vrei.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Pe Fabrica de bere.ro ai retete cate vrei.Maltul pt inceput cred ca era bine sa folosesti cel gata facut apoi incerci si facut de tine,hameiu e bun si din curte ..eu de ala folosesc dar trebuie cules in septembrie nu acum ca nu mai e bun de nimic.
Sunt filmulete pe Youtube despre cum se face maltul acasa,trebuie sa incolteasca,apoi se usuca pana se vestejec bine coltii,se pune la cuptor cam 4-5 ore la 70*C(temperatura difera in functie de sortimentul de malt pt bere blonda pt bere nearga etc...cu cat e mai inchisa cu atat se prajeste mai mult)de aici boabele ies uscate si cand le freci cu mana acel acrospic cade apoi se cerne..se macina...si de aici te apuci de plamadit.


pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la