Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deiutza20
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 44 ani
Bauturi / Butoaie si recipiente / Tratament butoi nou Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ce tratamente trebuie aplicate butoaielor noi?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Il speli bine cu apa curata. Il umpli cu apa sa verifici daca nu are scurgeri si daca totul e in regula il pui la invechit cu bautura in el.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Citesem pe undeva ca mai trebuie facuta o spalatura cu nu stiu ce substanta pentru a mai scoate din tanini. Dar am uitat despre ce substanta era vorba. 

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pai si daca il lasi plin cu apa se dizolva tanini din lemn.
Da cu ce te incurca taninurile? Taninurile sunt cele care coloreaza distilatul si il aciduleaza. Sunt solubile în apă, alcool, acetona, glicerol.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Citesem pe undeva ca mai trebuie facuta o spalatura cu nu stiu ce substanta pentru a mai scoate din tanini. Dar am uitat despre ce substanta era vorba. 


AM CITIT si eu saptamana asta pe net pe undeva ca ... BUTOAIELE SE DETANINIZEAZA  ... era o firma in ro care vindea si repara butoaie ... 

EU pe al meu ... l-am umplut cu apa ... si dupa o saptamana l-am mai clatit de 2-3 ori cpt ca avea mici aschii prin el ... si apoi l-am umplut cu vin 
(am facut cum zicea producatorul !)
.. distilatele o sa intre in butoiul asta dupa 2-3 ani-ca sa se mai aromeze de la vin

OBS:
apa avea un gust f. bun ... asa ca am tinuto ca sa diluez alcoalele 

VERIFICA CE ZICE PRODUCATORUL !

P.S.
CRED CA ERA VORBA DE O DETARTRARE A BUTOAIELOR VECHI  
SI ASTA E NORMAL, DUPA ANI DE FOLOSIRE PE BUTOI SE DEPUNE TARTRUL=PIATRA VINULUI ...  CARE VA OPRII ACTIUNEA BUTOIULUI ASUPRA VINULUI ...

PROBABIL CA SE FACE SI O ... DETANINIZARE ... DACA NU VREI CA VINUL SA CAPETE GUST DE STEJAR ... DAR PT ASTA SUNT DAMIGENE ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
eu nu am cumparat de aici ... dar instructiunile sunt in ro ... si butoaiele ... sunt tot butoaie ...


Instrucţiuni de folosire!


- Asamblaţi suportul.

- Puneţi cepul în butoi.

- Puneţi pe suport butoiul.

- Fierbeţi apă şi turnaţi apa fierbinte în butoi (în butoiul de 3 litri turnaţi 1,5 litri de apă, iar în cel de 5 litri 2-3 litri de apă, nu e voie să umpleţi butoiul deoarece nu va fi loc pentru presiune).

- În cutie găsiţi şi dopul butoiului pe care trebuie să puneţi în gaura de umplere (cea din partea de sus a butoiului).

- Mişcaţi butoiul în stânga, în dreapta şi în sus, în jos (din cauza presiunii s-ar putea să iasă apă din butoi, dar după ce lemnul se va umfla totul va fi în regulă, scurgerea se va opri).

- Lăsaţi apa să se răcească (din seara până dimineaţă.

- Folosind cepul lăsaţi ca apa să curga din butoi şi puneţi palinca, brandy-ul sau ţuica în locul ei.

- Foarte important! Odată ce aţi folosit un butoi, acesta nu poate  fi ţinut  fără lichid, fiindcă se va usca şi cercurile vor cădea. Butoaiele de lemn nu sunt din sticlă, vă rugăm să luaţi în considerare faptul că lemnul se comportă altfel decât sticla.

- Să nu lăsaţi niciodată ca butoiul să se usuce, pentru că nu va mai ţine băutura şi nu-l veţi mai putea folosi pentru înnobilare.

- Puteţi ţine băutura în butoi prima dată doar pentru câteva săptămâni, deoarece prima oara lemnul va colora şi aroma băutura foarte tare. Vă încurajăm să jucaţi cu aromele oferite de butoi.

- Aveţi încredere în dumneavoastră!


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Taninii dau astringenţă.
Este bine să nu pui distilat cu concentraţie mai mare de 60-65% că extrage prea mulţi tanini.

E drept că butoiul prezintă nişte avantaje: odată cu încălzirea vremii spirtul se dilată, pătrunde în porii lemnului şi extrage mai multă culoare, arome, etc. Dar noi nu vom putea copia niciodată produsele industriale, renumite, originale. De asta zic că un recipient din sticlă şi nişte aşchii de stejar unpic coapte ar fi mai multe decât suficient la nivel de hobby.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677

Samogon a scris:

Taninii dau astringenţă.

Probabil ca eu am o problema. Nu-mi pot defini gustul de astringent. Daca m-ar pune cineva sa-l descriu as spune ca e senzatia aia care o ai dupa ce mananci ceva care iti face dintii sa scartaie. Ca dupa o gutuie de exemplu.
Sa-mi faca si mie lumina cineva!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, aia e, sau senzaţia de "gura pungă".

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
si la mine ... astringenta ... e tot aia ... adica cind simti ca nu mai aluneca limba prin gura !

taninii aia se mai descompun si se mai combina ... etc.

DACA producatorul nu mi-a zis sa fac nimic ... nu am facut nimic , am lasat butoiul sa se umfle si gata ... am pus vinul !

va spun eu in 3-4 saptamani ce da ...    ... atunci vreau sa schimb vinul din butoi cu altul ... tura doi ...
... si apoi ii bag un cabernet care va sta 1-2 luni 

ca sa nu extarga prea mult tanin ... lasi mai putin timp !
viata butoaielor e de 6-8- ani ... dupa devine un fel de vas de sticla  glumesc




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
aici e vorba de detaninizare 


Reparam butoaie cu capacitatea maxima de 10000 litri. Reparatia poate presupune:micsorarea capacelor;
micsorarea cercurilor;
papurirea butoaielor;
inlaturarea unei bucati de aproximativ 1 cm din grosimea doagei pentru curatirea acesteia de vinul intrat in lemn;
curatirea interioara si exterioara;
inlocuirea capacelor;
inlocuirea cercurilor;
detanizare(indepartarea excesului de tanin din lemn ce influenteaza negativ gustul si culoarea)
diverse tratamente pentru butoaiele infectate, otetite, mecegaite, etc

xxxxxxxxxxxxxxxx

altceva ... ce ne poate interesa la aschii  ... acelasi site

Procesul de productie este foarte indelungat, si fiecare etapa are importanta sa:

Selectia riguroasa a lemnului pentru fabricarea doagelor, apoi despicarea trunchiurilor in lungul fibrei si obtinerea lemnului de doage;
Depozitarea lemnului de doage in aer liber;
Uscarea naturala a lemnului de doage in aer liber, trecand prin toate tipurile de conditii climatice: ploaie, vant, ger si caldura naturala. Aceasta etapa, care dureaza 2 ani, este necesara pentru ca lemnul de doaga sa elimine esentele amare din tanini, si pentru imbogatirea compusilor aromatici;
Procesul de productie propriu-zisa a butoiului : prelucrarea doagelor cu utilaje de mare precizie, arderea progresiv controlata, asamblarea finisarea si testarea fiecarui butoi.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am gasit:


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Interesant! Cea mai simpla metoda este umplerea cu apa rece.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
bizonu
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
Metoda cu apa rece e cea mai simpla si cea mai la indemana.
Am cumparat in august 2011 un butoias nou de stejar, in care timp de 20 de zile am tot schimbat apa (cam la 4-5 zile). Rezultatul era vizibil, comparand culoarea si gustul apei din prima si din ultima clatire : culoarea inchisa si gustul amar s-a mai estompat.
Butoiasul (de 20 l) a gazduit cateva sarje de rachie (intre 40-45%); la inceput gustul a fost cam aspru, un pic astringent, se simtea lemnul destul de agresiv; apoi s-a mai domolit, imprimand lichidului note mai domoale de stejar (ceva in genul vinului alb baricat). Culoarea a evoluat de la un verzui deschis (in genul uleiului de masline) la o nuanta aurie spre maroniu deschis.
Acum e gazda a 20 de l rachie de smochine din productia anului trecut, rachie care dezvolta in primii 2 ani un gust usor amarui-condimentat, pe care sper sa-l mai imblanzeasca taninii stejarului.
Mai jos e poza mesterilor de unde l-am achizitionat.

tratament butoi nou metoda apa rece cea mai simpla cea mai indemana. cumparat august 2011 butoias

37.5KB


pus acum 12 ani
   
marinache
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
Salutare

o completare la recomandarile de mai sus:
butoiul  nou se rodeaza de 2-3 ori adica pastrezi un timp scurt ceva in el (vin ,distilat), pentru extragerea progresiva a subst..  astringente care creaza neplaceri .Daca cumva ai uitat distilatul  la invechit in butoi nou  , se poate remedia -

baietii de peste ocean au o metoda eficienta  pentru a evita  rodarea:
arderea controlata la interior .

ps
arderea controlata  nu e pentru amatori ;
unii dogari  de pe la noi ,cu experienta, stiu sa reconditioneze un butoi  cu anumite probleme  generate de vinuri depreciate,  otetite etc  ;
metoda lor este diferita de pregatirea butoaielor  pentru  invechire a distilatelor  Jack Daniels

spor


pus acum 12 ani
   
Stupi
Membru nou

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 2
Intretinerea butoaielor din lemn ( pt. ca mai nou se vind si din alte materiale ) in mod special cele din stejar esto o lucrare foarte complexa.
Am o carte din 38 care trateaza doar aceasta problema!
Strava , ai putea sa cauti prin podul tau de la inaintasul tau agronom ( ca si al meu ), siguri gasesti informatii care la aceea vreme erau pentru profesionisti , acum pot fi utilizate de amatori, profesionistii au evoluat la tehnici care nu mai sunt accesibile amatorilor.
Am vazut pe aceasta pagina recomandarea unor producatori ca butoiul odata umplut nu se mai goleste - fals - Probabil ca butoaiele facute de ei! au acest defect.
Sfaturi pentru butoaiele bine facute :
1)  Intr-un butoi nu se tine apa mai mult de 3 zile ( functie si de temperatura exterioara ) pentru ca o sa  capete gust !
2) Am butoaie si de 40 de ani de utilizare ( pentru vin! )  - si acum,  la spalatul cu apa fiarta si soda calcinata ( asta e solutia de spalat butoaie ) - atentie sa nu fie aromatizata !! apa iese neagra de la taninii extrasi.
3) Un butoi nou,  se spala in multe ape clocotite ( nu e abur disponibil ) si alternativ apa rece, -clocotita.
4) Intr-un butoi nou nu se tine mult timp bautura, trage prea mult tanin ! ( prin incercari )
5) "Umflarea" unui butoi cel mai repede se face cu apa fiarta, dar initial este bine ca 1-2 zile sa fie tinut cu apa pe funduri ( la exterior )- alternativ.
6) un butoi care curege ( fara sa aiba defecte ) se impapureste.
7) Cind se goleste un butoi trebuie bine spalat ( apa fiarta cu soda) - pina apa iese limpede - fara soda - apoi bine uscat ( eu am un ventilator ) si pastrat in magazii uscate, afumat cu pucioasa ( baton de sulf )
8) daca vinul dintr-un butoi are probleme , solutia este " distilarea" iar butoiul trebuie curatat prin desfacerea unui fund si raschetat - altfel la urmatoarea utilizare va tranzmite defectul .
9)O alta metoda de a curata un butoi de vin este sa fie pus in el plamada de prune la fermentat ( prin scoaterea unui capac ) apoi o noua tranșă  scotind celalalt capac , dupa care foarte bine spalat ( cu soda)
10) Nu se afuma cu pucioasa un butoi ud pentru ca se formeaza acid sulfuric care da gust prost butoiului.

Stupi


pus acum 10 ani
   
Stupi
Membru nou

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 2

Caberlot a scris:

aici e vorba de detaninizare 


Reparam butoaie cu capacitatea maxima de 10000 litri. Reparatia poate presupune:micsorarea capacelor;
micsorarea cercurilor;
papurirea butoaielor;
inlaturarea unei bucati de aproximativ 1 cm din grosimea doagei pentru curatirea acesteia de vinul intrat in lemn;
curatirea interioara si exterioara;
inlocuirea capacelor;
inlocuirea cercurilor;
detanizare(indepartarea excesului de tanin din lemn ce influenteaza negativ gustul si culoarea)
diverse tratamente pentru butoaiele infectate, otetite, mecegaite, etc

xxxxxxxxxxxxxxxx

altceva ... ce ne poate interesa la aschii  ... acelasi site

Procesul de productie este foarte indelungat, si fiecare etapa are importanta sa:

Selectia riguroasa a lemnului pentru fabricarea doagelor, apoi despicarea trunchiurilor in lungul fibrei si obtinerea lemnului de doage;
Depozitarea lemnului de doage in aer liber;
Uscarea naturala a lemnului de doage in aer liber, trecand prin toate tipurile de conditii climatice: ploaie, vant, ger si caldura naturala. Aceasta etapa, care dureaza 2 ani, este necesara pentru ca lemnul de doaga sa elimine esentele amare din tanini, si pentru imbogatirea compusilor aromatici;
Procesul de productie propriu-zisa a butoiului : prelucrarea doagelor cu utilaje de mare precizie, arderea progresiv controlata, asamblarea finisarea si testarea fiecarui butoi.


Aceasta este tehnica obtinerii butoaielor de cea mai buna calitate - nu stiu sa se mai utilizeze undeva !!  In Arges sunt multi dogari, pe toti pe care-i stiu ( si fac butoaie foarte bune ) nu le mai fac asa ci la banzing . ( Stupi )


pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la