Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: deiutza20
| Femeie 21 ani Bacau cauta Barbat 21 - 44 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ce tratamente trebuie aplicate butoaielor noi?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Il speli bine cu apa curata. Il umpli cu apa sa verifici daca nu are scurgeri si daca totul e in regula il pui la invechit cu bautura in el.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Citesem pe undeva ca mai trebuie facuta o spalatura cu nu stiu ce substanta pentru a mai scoate din tanini. Dar am uitat despre ce substanta era vorba.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Pai si daca il lasi plin cu apa se dizolva tanini din lemn. Da cu ce te incurca taninurile? Taninurile sunt cele care coloreaza distilatul si il aciduleaza. Sunt solubile în apă, alcool, acetona, glicerol.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
eu nu am cumparat de aici ... dar instructiunile sunt in ro ... si butoaiele ... sunt tot butoaie ...
Instrucţiuni de folosire!
- Asamblaţi suportul.
- Puneţi cepul în butoi.
- Puneţi pe suport butoiul.
- Fierbeţi apă şi turnaţi apa fierbinte în butoi (în butoiul de 3 litri turnaţi 1,5 litri de apă, iar în cel de 5 litri 2-3 litri de apă, nu e voie să umpleţi butoiul deoarece nu va fi loc pentru presiune).
- În cutie găsiţi şi dopul butoiului pe care trebuie să puneţi în gaura de umplere (cea din partea de sus a butoiului).
- Mişcaţi butoiul în stânga, în dreapta şi în sus, în jos (din cauza presiunii s-ar putea să iasă apă din butoi, dar după ce lemnul se va umfla totul va fi în regulă, scurgerea se va opri).
- Lăsaţi apa să se răcească (din seara până dimineaţă.
- Folosind cepul lăsaţi ca apa să curga din butoi şi puneţi palinca, brandy-ul sau ţuica în locul ei.
- Foarte important! Odată ce aţi folosit un butoi, acesta nu poate fi ţinut fără lichid, fiindcă se va usca şi cercurile vor cădea. Butoaiele de lemn nu sunt din sticlă, vă rugăm să luaţi în considerare faptul că lemnul se comportă altfel decât sticla.
- Să nu lăsaţi niciodată ca butoiul să se usuce, pentru că nu va mai ţine băutura şi nu-l veţi mai putea folosi pentru înnobilare.
- Puteţi ţine băutura în butoi prima dată doar pentru câteva săptămâni, deoarece prima oara lemnul va colora şi aroma băutura foarte tare. Vă încurajăm să jucaţi cu aromele oferite de butoi.
- Aveţi încredere în dumneavoastră!
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Taninii dau astringenţă. Este bine să nu pui distilat cu concentraţie mai mare de 60-65% că extrage prea mulţi tanini.
E drept că butoiul prezintă nişte avantaje: odată cu încălzirea vremii spirtul se dilată, pătrunde în porii lemnului şi extrage mai multă culoare, arome, etc. Dar noi nu vom putea copia niciodată produsele industriale, renumite, originale. De asta zic că un recipient din sticlă şi nişte aşchii de stejar unpic coapte ar fi mai multe decât suficient la nivel de hobby.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Samogon a scris:
Taninii dau astringenţă. |
Probabil ca eu am o problema. Nu-mi pot defini gustul de astringent. Daca m-ar pune cineva sa-l descriu as spune ca e senzatia aia care o ai dupa ce mananci ceva care iti face dintii sa scartaie. Ca dupa o gutuie de exemplu. Sa-mi faca si mie lumina cineva!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Da, aia e, sau senzaţia de "gura pungă".
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
aici e vorba de detaninizare
Reparam butoaie cu capacitatea maxima de 10000 litri. Reparatia poate presupune:micsorarea capacelor; micsorarea cercurilor; papurirea butoaielor; inlaturarea unei bucati de aproximativ 1 cm din grosimea doagei pentru curatirea acesteia de vinul intrat in lemn; curatirea interioara si exterioara; inlocuirea capacelor; inlocuirea cercurilor; detanizare(indepartarea excesului de tanin din lemn ce influenteaza negativ gustul si culoarea) diverse tratamente pentru butoaiele infectate, otetite, mecegaite, etc
xxxxxxxxxxxxxxxx
altceva ... ce ne poate interesa la aschii ... acelasi site
Procesul de productie este foarte indelungat, si fiecare etapa are importanta sa:
Selectia riguroasa a lemnului pentru fabricarea doagelor, apoi despicarea trunchiurilor in lungul fibrei si obtinerea lemnului de doage; Depozitarea lemnului de doage in aer liber; Uscarea naturala a lemnului de doage in aer liber, trecand prin toate tipurile de conditii climatice: ploaie, vant, ger si caldura naturala. Aceasta etapa, care dureaza 2 ani, este necesara pentru ca lemnul de doaga sa elimine esentele amare din tanini, si pentru imbogatirea compusilor aromatici; Procesul de productie propriu-zisa a butoiului : prelucrarea doagelor cu utilaje de mare precizie, arderea progresiv controlata, asamblarea finisarea si testarea fiecarui butoi.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am gasit:
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Interesant! Cea mai simpla metoda este umplerea cu apa rece.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
bizonu
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33
|
|
Metoda cu apa rece e cea mai simpla si cea mai la indemana. Am cumparat in august 2011 un butoias nou de stejar, in care timp de 20 de zile am tot schimbat apa (cam la 4-5 zile). Rezultatul era vizibil, comparand culoarea si gustul apei din prima si din ultima clatire : culoarea inchisa si gustul amar s-a mai estompat. Butoiasul (de 20 l) a gazduit cateva sarje de rachie (intre 40-45%); la inceput gustul a fost cam aspru, un pic astringent, se simtea lemnul destul de agresiv; apoi s-a mai domolit, imprimand lichidului note mai domoale de stejar (ceva in genul vinului alb baricat). Culoarea a evoluat de la un verzui deschis (in genul uleiului de masline) la o nuanta aurie spre maroniu deschis. Acum e gazda a 20 de l rachie de smochine din productia anului trecut, rachie care dezvolta in primii 2 ani un gust usor amarui-condimentat, pe care sper sa-l mai imblanzeasca taninii stejarului. Mai jos e poza mesterilor de unde l-am achizitionat.
37.5KB
|
|
pus acum 12 ani |
|
marinache
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 89
|
|
Salutare
o completare la recomandarile de mai sus: butoiul nou se rodeaza de 2-3 ori adica pastrezi un timp scurt ceva in el (vin ,distilat), pentru extragerea progresiva a subst.. astringente care creaza neplaceri .Daca cumva ai uitat distilatul la invechit in butoi nou , se poate remedia -
baietii de peste ocean au o metoda eficienta pentru a evita rodarea: arderea controlata la interior .
ps arderea controlata nu e pentru amatori ; unii dogari de pe la noi ,cu experienta, stiu sa reconditioneze un butoi cu anumite probleme generate de vinuri depreciate, otetite etc ; metoda lor este diferita de pregatirea butoaielor pentru invechire a distilatelor Jack Daniels
spor
|
|
pus acum 12 ani |
|
Stupi
Membru nou
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 2
|
|
Intretinerea butoaielor din lemn ( pt. ca mai nou se vind si din alte materiale ) in mod special cele din stejar esto o lucrare foarte complexa. Am o carte din 38 care trateaza doar aceasta problema! Strava , ai putea sa cauti prin podul tau de la inaintasul tau agronom ( ca si al meu ), siguri gasesti informatii care la aceea vreme erau pentru profesionisti , acum pot fi utilizate de amatori, profesionistii au evoluat la tehnici care nu mai sunt accesibile amatorilor. Am vazut pe aceasta pagina recomandarea unor producatori ca butoiul odata umplut nu se mai goleste - fals - Probabil ca butoaiele facute de ei! au acest defect. Sfaturi pentru butoaiele bine facute : 1) Intr-un butoi nu se tine apa mai mult de 3 zile ( functie si de temperatura exterioara ) pentru ca o sa capete gust ! 2) Am butoaie si de 40 de ani de utilizare ( pentru vin! ) - si acum, la spalatul cu apa fiarta si soda calcinata ( asta e solutia de spalat butoaie ) - atentie sa nu fie aromatizata !! apa iese neagra de la taninii extrasi. 3) Un butoi nou, se spala in multe ape clocotite ( nu e abur disponibil ) si alternativ apa rece, -clocotita. 4) Intr-un butoi nou nu se tine mult timp bautura, trage prea mult tanin ! ( prin incercari ) 5) "Umflarea" unui butoi cel mai repede se face cu apa fiarta, dar initial este bine ca 1-2 zile sa fie tinut cu apa pe funduri ( la exterior )- alternativ. 6) un butoi care curege ( fara sa aiba defecte ) se impapureste. 7) Cind se goleste un butoi trebuie bine spalat ( apa fiarta cu soda) - pina apa iese limpede - fara soda - apoi bine uscat ( eu am un ventilator ) si pastrat in magazii uscate, afumat cu pucioasa ( baton de sulf ) 8) daca vinul dintr-un butoi are probleme , solutia este " distilarea" iar butoiul trebuie curatat prin desfacerea unui fund si raschetat - altfel la urmatoarea utilizare va tranzmite defectul . 9)O alta metoda de a curata un butoi de vin este sa fie pus in el plamada de prune la fermentat ( prin scoaterea unui capac ) apoi o noua tranșă scotind celalalt capac , dupa care foarte bine spalat ( cu soda) 10) Nu se afuma cu pucioasa un butoi ud pentru ca se formeaza acid sulfuric care da gust prost butoiului.
Stupi
|
|
pus acum 10 ani |
|
Stupi
Membru nou
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 2
|
|
Caberlot a scris:
aici e vorba de detaninizare
Reparam butoaie cu capacitatea maxima de 10000 litri. Reparatia poate presupune:micsorarea capacelor; micsorarea cercurilor; papurirea butoaielor; inlaturarea unei bucati de aproximativ 1 cm din grosimea doagei pentru curatirea acesteia de vinul intrat in lemn; curatirea interioara si exterioara; inlocuirea capacelor; inlocuirea cercurilor; detanizare(indepartarea excesului de tanin din lemn ce influenteaza negativ gustul si culoarea) diverse tratamente pentru butoaiele infectate, otetite, mecegaite, etc
xxxxxxxxxxxxxxxx
altceva ... ce ne poate interesa la aschii ... acelasi site
Procesul de productie este foarte indelungat, si fiecare etapa are importanta sa:
Selectia riguroasa a lemnului pentru fabricarea doagelor, apoi despicarea trunchiurilor in lungul fibrei si obtinerea lemnului de doage; Depozitarea lemnului de doage in aer liber; Uscarea naturala a lemnului de doage in aer liber, trecand prin toate tipurile de conditii climatice: ploaie, vant, ger si caldura naturala. Aceasta etapa, care dureaza 2 ani, este necesara pentru ca lemnul de doaga sa elimine esentele amare din tanini, si pentru imbogatirea compusilor aromatici; Procesul de productie propriu-zisa a butoiului : prelucrarea doagelor cu utilaje de mare precizie, arderea progresiv controlata, asamblarea finisarea si testarea fiecarui butoi. |
Aceasta este tehnica obtinerii butoaielor de cea mai buna calitate - nu stiu sa se mai utilizeze undeva !! In Arges sunt multi dogari, pe toti pe care-i stiu ( si fac butoaie foarte bune ) nu le mai fac asa ci la banzing . ( Stupi )
|
|
pus acum 10 ani |
|