FlorinB
20%
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 88
|
|
Salutare,
Ca urmare a unor dubii cu privire la calitatea curatarii instalatiei (cupru), implicit a calitatii distilatului (a.k.a. cocleala) am sapat pe net cu privire la niste analize. Asa ca am ajuns sa vorbesc cu cineva de la LAREX ( http://www.larex.ro/ ) care a avut rabdare sa stea la taclale cu mine si mi-a povestit niste lucruri (zic eu) interesante:
1. testul de metale - ar costa 154 RON + TVA (aproape de 200 RON)
2. testul este relevant doar intr-o oarecare masura, deoarece, desi se pot identifica procentele de metale, ele sunt normate pentru alcool de 96grade. Bineinteles ca putem aplica regula de 3 simpla, insa nu e in totalitate relevant (si mai ales - nu e oficial, daca e important acest aspect).
3. mi-a explicat un test empiric ce se poate face: dupa ce se fumeaza o tzigara, se gusta distilatul si se cauta gust dulce. Daca se simte dulce, atunci are cocleala in el.
4. chiar daca are cocleala, este nevoie de cantitati mari ca sa aiba vreun efect negativ (bineinteles, nu a putut angaja vreo cifra). Cu alte cuvinte, nu apar simptome, ce putin nu imediat. Nu pare a fi neadevarat, gandindu-ma ca piatra vanata (unul din derivatii din cupru) a fost folosita la greu (si inca este, orice ar zice legile recente) la stropitul pomilor/viei.
5. alcoolul metilic - despre care am citit ca ar da gust dulce - persoana a fost foarte categorica: nu e adevarat, nu are nici un gust/miros specifice. Probabil ca cocleala de obicei se intalneste odata cu alcoolul metilic din frunti, la inceputul distilarii, de aici confuzia.
6. cuprul nu este angrenat de vaporii de alcool, astfel ca el ramane captiv in cazan, la o distilare ulterioara. Am mai vazut aceasta idee la Iunicul .
IMPORTANT: Nimic din ce e aici nu trebuie luat axiomatic. In urma unor cautari pe net, nu m-am lamurit cu exactitate nici care e denumirea stiintifica a coclelii (sa fie sulfat de cupru, sa fie carbonat de cupru), fara sa mai vorbesc de subiecte avansate gen "solubilitate in apa/alcool", "metode de filtrare/neutralizare". Personal, tind sa ii dau crezare unui (probabil) chimist, care a vazut destule din zona de chimie alimentara, chiar daca nu s-a angajat cu nimic la modul oficial.
Sper sa nu fiu acuzat ca promovez neglijenta in ingrijirea instalatiei, prin minimizarea efectelor. Departe de mine gandul acesta, intentia mea este de a ridica niste subiecte ce pot fi ulterior confirmate/infirmate.
Multumesc, Florin
|
|