Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: mememe12
| Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 23 - 80 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Pentru ca tot mi-a facut Samogon pofta cu pestele lui am zis ca nu e rau sa expun si eu retete mea preferata de peste marinat. Ca atare am purces la treaba si am preparat hering marinat la cuptor. Tocmai ce am porit focul.
De obicei prepar macroul in felul asta, astazi am vrut sa incerc hering. Am cumparat 2 pungi de heringi mai mici si dupa decapitare si eviscerare i-am aliniat in tava dupa cum se vede. La o tava plina de peste pun o jumatate de pahar de ulei si un sfert de pahar de otet. Paharul meu este numai putin mai mare decat o mingie de tenis. Mai pun o lingurita de sare si una de piper boabe, 3-4 foi de dafin. Se acompleteaza cu apa pana cand tot pestele este scufundat si se baga tava la cuptor pentru 4(patru) ore. Din cand in cand se verifica si se completeaza apa care s-a evaporat fara sa miscati pestele. Dupa 3 ore si jumatate nu se mai completeaza cu apa si se lasa inca o jumatate de ora la cuptor sa scada pana ce pestele capata o culoare frumoasa, aramie. Preparatul este gata cu oasele moi sise poate consuma intreg. Eu prefer sa il consum rece cu un pahar de vin alb.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Adevărăciune reţeta, aş mâca toată tava Bravo, îmi pare bine că am mai câştigat un adept al peştelui marinat. Da, şi mie parcă îmi place mai mult rece. Mie mi se pare că vinul merge cel mai bine după peşte. Dar totuşi 4 ore nu-i cam mult? L-ai făcut la sub 100*C? El dacă are acid (oţet) oasele se înmoaie şi după o oră de fiert. Depinde acum de mărimea oaselor. Nu se compară de exemplu o sardină cu un crap mare, fitofag sau somon.
În loc de oţet se poate folosi orice acid, inclusiv zeama de lămâie însă trebuie stabilită concentraţia. La acizii mai slabi (acidul citric) se face o zeamă mai concentrată pentru a avea aceeaşi putere să scoată calciul din cristalele de hidroxiapatită care alcătuiesc oasele. Cu zeama de lămâie e chair mai agreabil la gust. În plus zeama de lămâie previne oxidarea grăsimilor din preparate. E bună de adăugat cam la orice.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Reteta asta ne-o prepara mama cand eram mici si o ador. Am incercat si cu timp mai scurt la cuptor dar, am avut surpriza sa gasesc bucati de os tari si m-am lecuit. Asa e reteta asa o fac. Lucrul care mie imi place la pestele preparat astfel, este ca ramane dulce. In tot timpul petrecut la cuptor se evapora orice urma de otet.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Stii care e culmea? Sunt proprietarul unei pravalii pe malul lacului Snagov unde vand, printre altele si scule de pescuit. Afla ca nu s-a lipit de mine hobbyul asta. Nu am rabdare sa pazesc luciul de apa decat tolanit pe o saltea gonflabila sau langa un gratar fumegand. Imi place pestele la nebunie, mai ales fript pe o tabla si stins intr-o saramura picanta.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
iunicu a scris:
In tot timpul petrecut la cuptor se evapora orice urma de otet. |
Otetul se evapora?
Buna Sergiu
_______________________________________ Cu limba înegrită, cu dinții violeți Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Salut Sergiule! Bun venit! Ei bine, da, otetul(acidul acetic) se evapora. Punctul de fierbere este la 118*C.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
iunicu a scris:
Stii care e culmea? Sunt proprietarul unei pravalii pe malul lacului Snagov unde vand, printre altele si scule de pescuit. Afla ca nu s-a lipit de mine hobbyul asta. Nu am rabdare sa pazesc luciul de apa decat tolanit pe o saltea gonflabila sau langa un gratar fumegand. Imi place pestele la nebunie, mai ales fript pe o tabla si stins intr-o saramura picanta. |
AU AU AU ... peste fript pe tava si aruncat intr-o saramura ...
la mine pt ca nu maninc singur si partea cealalta are fixuri ... totul se face la tigaie in ulei dupa ce am dat pestele prin malai sau faina ... ca un truc ... daca in mala-faina se pune si ceva boia ... o sa obtii niste bucatele de peste aurii ...
si pt ca sunt limitat la peste prajit ... fac diferite sosuri ... de ex: sarmuza ... usturoi,ulei, sare , vin ,lamiie, rosie si verdeata +apa fierbinte (iese un sos ... de nu mai ai nevoie de peste ... maninci mamaliga cu sos ) ... sau un sos de pe la evrei ... mayo+smintina+sfecla rosie+hrean ... iese ceva roz ... cam bizara culoarea ... zici ca e desert ... dar cu lamiie linga un file ... mmm
am un articol beton despre betele de pescuit si despre diferitele materiale ...e de pe pescarul.ro ... daca vrei sa-l citeshti ... eu zic ca merita !
la bete ma pricep mai bine decit la ... alcooale-alambice ... am vre-o 7 bete ... tot unul si unul ... ultima achizitie ... un blank de g.loomis ca sa-mi fac eu batul=lanseta ... va fi primul ... si probabil ultimul ... ... pt ca nu prea mai am timp sa le rup
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
sergiurau a scris:
iunicu a scris:
In tot timpul petrecut la cuptor se evapora orice urma de otet. |
Otetul se evapora?
Buna Sergiu |
banuiesc ca se evapora cam toate lichidele ... la reteta de mai sus ... ce nu se evapora reactioneaza cu calciul din oase ... si le inmoaie ...
AVATUL e perfect pt reteta de mai sus ... pt ca el e plin de oase si e dificil de mincat altfel ... daca nu e f. mare ... ca sticla de bere nu e inca ok !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Toti pestii pot fi preparati astfel, oricat de mari ar fi. Cei foarte mari se transeaza rondele de doua degete grosime si se aseaza in tava intercalati precum in desenul de mai jos.
24.8KB
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Da, ai dreptate, pestii cu oase multe nu merita alt tratament decat asta de mai sus. Daca iti este pofta incalta-te si da fuga la magazin. Pe mine pestii aia din tava nu m-au costat decat 18 lei. Referitr la bete, sunt sigur ca este interesant articolul insa ma intereseaza cum te intereseaza pe tine cate file are catalogul de cosmetice. Clientii mei nu sunt interesati de scule adevarate. Vor ce e mai ieftin si eu le ofer ce vor. Am facut la inceput greseala sa cumpar articole mai scumpe si le-am sters cativa ani de praf. Eu singura scula pe care o folosesc la prinsul pestelui, portofelul. Tu mergi la pescuit in St Laurent?
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
da pe sfintul laurentiu ma joc ...
scula ta de pescuit e cea mai eficienta ... si nu rateaza niciodata tinta
si eu folosesc destul de des ... portofelul ... pt ca iarna e lunga ... si daca trec pe linga cite un peste care arata bine ... nu ma rabda inima sa nu il gust !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 12 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
...salutari lui Sergiu! Ma bucura faptul ca in sfarsit s-a creat un forum unde adera oameni de calitate net superioara... sper sa ramana asa! Aviz administratorilor.
Modificat de strava (acum 12 ani)
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 12 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
...dar o ciorba de peste? Nu serveste nimeni?
Modificat de strava (acum 12 ani)
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 12 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
...intre doua partide de pescuit merge!
66.2KB
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Mama da ce merge o ciorba de peste facuta la foc de lemne! Ma duc la bucatarie ca m-ai nenorocit cu poza asta!
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
Iar cand ceaunul incepe sa se goleasca incingem discul pentru pestele prins in urma cu cateva minute... cu mujdei de usturoi si cartofi din spuza... astea ca sa alunece vinul alb demisec ce asteapta la radacina unei salcii bartrane de vreo trei zile la rece...
...sa fie rau?
74.5KB
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Azi am făcut hering la cuptor dar am folosit zeamă de lămâie în loc de oţet. Rezultatul: miros şi gust mult mai bun (păcat ca nu s-a inventat gustatul online ) şi oasele s-au frăgezit satisfăcător. De acum zeama de lămâie conduce.
La 2 kg hering am pus 8 lămâi stoarse.
Am încercat şi conservă la borcan cu zeamă de lămâie ) dar trebuie să vă spun că este necesar să aruncaţi sâmburii că dau gust amar. În rest e o minunăţie.
46.4KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
strava a scris:
...salutari lui Sergiu! Ma bucura faptul ca in sfarsit s-a creat un forum unde adera oameni de calitate net superioara... sper sa ramana asa! Aviz administratorilor. |
Va salut si eu pe toti! Ma bucur sa fiu cu voi aici, daca tolerati un consumator mediu care n-a facut inca bautura cu manuta lui! Va urmaresc pe unii dintre voi de mai multa vreme si-i doresc forumului sa aiba succes in primul rand prin oamenii de calitate. Doamne-ajuta!
On topic: Mi-e foameee!
_______________________________________ Cu limba înegrită, cu dinții violeți Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Samogon a scris:
Rezultatul: miros şi gust mult mai bun. |
Ai facut si reteta cu otet ca sa poti compara? Arata foarte bine, vad ca ai improvizat si ai mai pus ingrediente. Eu as mai fi lasat sa scada putin zeama.
sergiurau a scris:
daca tolerati un consumator mediu care n-a facut inca bautura cu manuta lui! |
Nu numai ca ne bucura, ba chiar e de laudat ce faci tu. Cei mai multi au inceput intai cu ''praftica'' si la urma teoria. Tu ai inceput cu cititul. Consumator mediu? Pai cine de aici e consumator profesionist? Eu beau aproape zilnic cate un pahar de ceva si ma imbat de 3 ori pe an.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Păi nu ai văzut aici? Fac reţeta de mulţi ani.
Nu e improvizeală, aşa ştiu că se face peştele marinat, cu ceapă, morcov, condimente. Zeama nu mă deranjează. Dacă îi coci pe sec rişti să-i arzi şi nu mai pot fi lafel de buni (chiar dacă vizual ţi se par mai atractivi).
Oricum renunţ la cuptor că n-am controlul temperaturii. Mai bine iese în cratiţă.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Si inca o portie pentru florii, tot hering. 6,8 lei/ kg in hala la obor.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ai cam ars vasul ăla. Nu-ţi place mai mult pe aragaz, în cratiţă?
Fă-i cu zeamă de lămâie, se înmoaie oasele mult mai bine şi gustul este incomparabil mai bun. Eu am pus 4 lămâi stoarse la 1 kg peşte şi puţină apă să nu fiarbă în gol. A fiert o oră cu vasul acoperit şi focul la minim. S-a mâncat cu tot cu şiră şi cap. Mama a încercat şi cu 3 lămâi pe kg de peşte şi zice că s-a mâncat lafel, cu tot cu şiră şi cap. Deci acidul citric din lămâie e cel puţin lafel de puternic ca acidul acetic din oţet în descompunerea oaselor.
Am văzut ieri că a fost plin în obor. N-am avut curaj nici să mă apropii... cozi ca înainte de '89 la carne, ouă, lapte sau pâine. Cică au intrat cu controalele în ei ieri dimineaţă în mai toate pieţele bucureştene. Produsul vizat a fost peştele.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Vasul ala e menit sa arda in cuptor pana la sfarsitul zilelor lui. Este ceramica fabricata de francezii de la Arcuisine. Cu buretele de vase si putina apa a devenit alb ca la inceput. Prefer gatitul la cuptor fata de gatitul pe ochiul de aragaz. Sa vezi ce saramura iese din pestele copt in cuptor pe gratar. Ok m-ai convins, cu proxima ocazie o sa folosesc lamaia.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Peste marinat in sos tomat. Avem aici in tava 3 specii de peste.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
In general preparatele din peste sunt mult mai gustuase cu cat se compun din mai multe specii de peste... un artificiu de bucatar one class! Din cate vad e crap/caras, platicuta/batca si somn. Combinatia este foarte gustoasa... insa nu vad morcov, care se potriveste bestial cu bulionul si se recomanda la gatitul pestelui de balta (crap/caras/babusca)
Hai noroc! ...si sa aveti pofta!
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 12 ani |
|
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
|
|
Se cunoaste pescarul, cunoaste pestele si-n tava. Morcov nu am pus si nici ceapa. Eu de fiece data gatesc diferit. Experimentez gusturi si combinatii noi. Data viitoare vreau sa adaug masline.
_______________________________________ Surprinde-ti ficatul! Bea niste apa!
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
La peste merg si mirodeniile mai puternic aromate ca Salvia, Tarhonul, Rozmarinul, Busuiocul pentru mancare (pentru cine agreeaza). Daca vrei experimente poti incerca si asa ceva, sa vezi diferente... Eu le am in gradina si pot experimenta. Ultima achizitie : Lemongrass (cu gust placut de lamaie dar fara aciditatea ei - e in ghiveci deocamdata); am reusit sa o "stimulez" sa-si scoata radacini. Se gasesc tiji la metro la kilogram. Doua am pus , doua s-au prins!
|
|
pus acum 12 ani |
|
strava
Membru de onoare
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 158
|
|
Lemongrass... da, insa pentru aceeasi aroma dar cu infinit mult mai multe calitati terapeutice incearca iarba noastra romaneasca... roinita.
_______________________________________ Decat mult, prost si ieftin, mai bine putin si bun, la acelasi pret !
|
|
pus acum 12 ani |
|
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
|
|
Am avut si Roinita prin gradina, am "pierdut-o" din grija cuiva, confundand-o cu o buruiana ... O stiu desigur, lamaita. Se prinde greu si e plapanda ca planta. Cu semintele mai mici ca neghina sansele de germinare sunt slabe daca nu o supraveghezi strict. Se gaseste si in marile lanturi de comersanti la ghiveci. Calitatile ei le-am studiat si eu. Am mentionat despre lemongrass ca a reusit sa prinda radacini, ea fiind o planta exotica, tropicala (scria tara de origine Malaysia). Am vrut sa va impartasesc din entuziasmul reusitei de a activa o planta exotica pentru noi, romanasii... si care e atipica pentru meleagurile mioritice A nu se confunda cu snobismul precizarea mea; nu e cazul. E o varietate pe aceeasi tema: gustul acrisor specific lamaii. Cel diferentiaza dupa senzatia mea, are in plus si un gust un pic piscator/iute subtil. Ca doar de subtilitati si fineturi se discuta aici! Atat. Salutari (de la mare) si vreme racoroasa pentru toti !
|
|
pus acum 12 ani |
|