Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Kalifa pe Simpatie
Femeie
23 ani
Ialomita
cauta Barbat
24 - 65 ani
Bauturi / Bauturi distilate / gin - retete si idei Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ASTA E O RETETA SIMPLA DE GIN ...
(POATE CA E O IDEE BUNA SA FACI O ... ESENTA DE GIN ??? )

Gin botanicals for 20L turbo-sugar wash/ Reflux column
juniper berry - flat Tbsp
coriander - flat tsp
cloves - ½ dozen
anise - ½ tsp
fennell - flat tsp
cardamom - ½ tsp
lemon - 1" rind
lime - 1" rind
cassia / cinnamon stick - 3/4" fragment

I use a small essence still to make gin essence in. It is a 1L glass coffee pot, with a large cork in the top, through which a condensor sits. Total cost < NZ$20. I gently crush up approx 50g of juniper berries, and a couple of coriander and fennel seeds, and soak these in alcohol of 75-95% strength, for a week or so. Sometimes add a wee strip of orange peel too. I put this into the potstill, and add a little water too. I distill off the essence, up to about 90C, or when the flavours stop. This essence is then added to neutral vodka at 40% - each litre only needing around 10 mL of essence to get the right flavour.

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
POATE CA CINEVA ... VREA SA FACA GIN ?!?!? ... UITE NISTE RETETE :

Recipe 1 (from 'The Book of Gin & Vodkas', Bob Emmons)
BASIC GIN
juniper 22.5g
coriander 11.5g
cassia 2.5g
angelica root 2.5g
lemon peel 0.25g
cardamon 0.25g

Recipe 2
BRITISH GIN
juniper 15g
coriander 15g
bitter almonds 12g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g

Recipe 3
CORDIAL GIN
juniper 10g
coriander 7.5g
bitter almonds 1.5g
orris root 0.25g
angelica root 0.25g
cardamon 0.06g
liquorice root 1g

Recipe 4
CORDIAL GIN
juniper 10g
coriander 7.5g
orris root 0.25g
angelica root 0.125g
calamus root 0.25g
cardamon 0.05g

Recipe 5
FINE GIN
juniper 10g
coriander 0.5g
grains of paradise 0.5g
angelica root 0.5g
orris root 0.25g
calamus root 0.25g
orange peel 0.25g
liquorice root 10g (optional)

Recipe 6
LONDON GIN
juniper 10g
coriander 10g
bitter almonds 1g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g

Recipe 7
BASIC GENEVA
juniper 10g
coriander 12g
cassia 0.6g
angelica root 0.5g
calamus root 0.6g
bitter almonds 1.2g
cardamon 0.05g

Recipe 8
PLAIN GENEVA
juniper 10g
coriander 10g
calamus root 0.25g
bitter almonds 0.5g
orris root 0.25g

Recipe 9
FINE GENEVA (highly recommended)
juniper 20g
coriander 8g
angelica root 1g
calamus root 0.25g
bitter almonds 3g
cardamon 0.125g
grains of paradise 1g

Recipe 10 (from 'The Household Encyclopedia')
ENGLISH GENEVA
juniper 35g


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
POATE CA  e cineva care iubeste CocaCola ...

am citit de ceva vreme un articol ... care dadea o reteta 
... am experimentato  cu destul succes zic eu ... avind in vedere ca nu dadea si proportiile ...

coriandru+nucsoara+esenta de lamaie+esenta de portocale +++alcool

eu am mai adaugat si niste coaja de grepfruit-pt ca e mai aromat ...

REZULTATUL E MULTUMITOR 
(a iesit cam amara , dar mirosul e OK ... chiar am luat o sticla de CocaCola pt comparatie ... oricum la testul doi ... daca il fac o sa pun doar partea colorata de la coaja de lamiie, portocala si eventual grapefruit ... )

succes la experimentare !



p.s.
eu m-am gindit ca merge la ROM ...

Modificat de Caberlot (acum 12 ani)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
nu vrea ca pdf.

acum cred ca merge 



gin retete idei vrea pdf. acum cred

90.4KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut,

Pana la urma, ginul  e un alcool aromat.
De nu īmi e clar īnsă e: la ce moment al creaţiei se adaugă aromele?
Si unde? (macerarea distilatului 1? In cazan, īn calea vaporilor)

A facut cineva si a foat multumit de rezultat?

Merci,
Florin


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
O sa incerc si eu reteta pusa de Caberlot din primul mesaj. Pare interesanta. Ienupar, coriandru, fenicul, cuisoare, cardamon, anason, coaja de portocala... sunt usor de gasit. Am incercat de curand cu coaja de lamaie la distilare si iese f aromat. Ienuparul este de baza la gin.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... poate ca cineva ... vrea sa se ocupe de esentze  sau de parfumuri 


... aruncati un ochi pe aici 


 

p.s.
am putea face ceva arome ... asa ca sa avem ceva urme de x-cs arome in distilat 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... ca tot am zis ca ... fac un gin    ... uite ca l-am facut 

... si l-am facut in 2 variante ... 1 dupa prima reteta pina la jumatatea distilarii si 2 am adaugat pastirnac la jumatatea distilarii si am complectat cu apa    ca sa fie lichid destul in cazan  

impresii ... daca era vara si eram liber ... azi ma faceam prastie cu GIN+Apa Tonica   
1. varianta e mai aproape de Gin clasic ... poate cam parfumat 
2. asta e mai interesant    mie imi place mai mult    merita sa-l incerci

MELANJUL E ... PERFECT - asa a decretat seful ... eu prefer sa le pastrez separat !
( e un gin triplu-cvatriplu distilat = capete+cozi +inima de la alcoolul de/pt visinata )

UNA PESTE ALTA ... SEFA A DECRETAT CA ... NU MAI E NEVOIE SA CUMPARAM GIN  ... oricum luam o sticla la an 
(acum o sa bem mai mult ... ca e gratis    )




p.s.
am uitat de coaja de lamiie ... si vroiam sa adaug si grepfruit si portocala  ...
... o sa fac teste la sticla


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut !

Vechea mea dilemă: Cum ai procedat pentru arome?

Ai aruncat ierburile īn zeama de distilare? Sau și avut coșuleț?

Meci pentru clarificări...

Florin


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... am pus condimentele macinate grosier in distilatul 1    ... si am facut o distilare lenta    ca sa iasa tare si sa nu intru in cozi -test cu apa (am colectat pina pe la 40%)

  cred ca ... daca pui cosuletz ... iese mai bun=fin    ... asa am citit ... ... si daca faci niste esentze la rece pe la 40% ... si distili apoi se zice ca e si mai fin ???

... oricum am remarcat ca ... aromele ies ... pe rind    intii anison/cardamon apoi ienupar si la sfirsit pastirnac (asta oricum l-am adaugat de la jumatatea distilarii cind am complectat si cu apa ca sa fie lichid in cazan )   poate e doar o parere

... asa cum am zis ... am uitat de urmele de coaza de lamiie/portocala = doar parte colorata fara alb-amar    ... dar o sa pun in sticla niste coji de citrice 

 

p.s.
incerca varianta cea mai simpla ... condimente in oala la distilarea 2    si dupa degustari vezi cum continui 

... FRUNTEA A FOST BINE=GENEROS SEPARATA LA PRIMA MINA !   
(chiar si asa tot am mai luat cite 50mL la 14L de 30%)

... cam 1,3-1,5 ori condimentele din prima reteta au fost folosite pentru un rezultat final de 2x4L de 63%


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Interesant...

Eu am făcut ceva infuzii (gen rețete de șnaps) de ienupăr, coreandru și cam tot ce mi-a picat pe mānă mai aromat. Au tras bine aromele din plante, chiar prea bine.
Atāta doar că am rămas față alcool neutru.
Dar nu-i nimic, am timp toată iarna...

Florin


pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Hahaha... Postarea 69     

Scuzați offtopicul, nu m-am putut abține la așa un număr rotund 


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... pai ... icearca sa amesteci ... esentzele    si cind esti multumit de rezultat      noteaza reteta 

... si apoi inceara sa o faci deirect cu plante   

AZI am luat un gin ... BOMBAY ... destul de scump ... pe la 30$ sticla ... asta asa ca sa am termen de comparatie  ... mai era un bombay la 33$ care avea 10 arome -adica avea in plus lemongras si piper taiwanez parca (BOMBAY ... SE FACE CU PLANTE UIN CALEA VAPORILOR)

... si comparatia e +      ... adica se compara cu ce am facut eu    ... la mine se simte mai tare ienuparul    si  GIN-ul meu e mai aromat     

... nu am gasit ginul de/cu pastirnac   ... dar am gasit un altul ... care avea in plus castravete si petale de trandafir ... dar se ducea la 40$

CONCLUZIE : FACETI GIN    SE MERITA   DIN PLIN 


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
costelus
10%

Din: Talmaciu
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 11
Caberlot cu respect ai postat niste retete de de gin ,nu inteleg la ce cantitati de distilat se pun gramele astea .....

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

costelus a scris:

Caberlot cu respect ai postat niste retete de de gin ,nu inteleg la ce cantitati de distilat se pun gramele astea .....


  nici eu    ... nu=mi mai amintesc 

... dar link-ul ala din postare te duce la ... asta :
"Gin botanicals for 20L turbo-sugar wash/ Reflux column◦juniper berry - flat Tbsp
◦coriander - flat tsp
◦cloves - ½ dozen
◦anise - ½ tsp
◦fennell - flat tsp
◦cardamom - ½ tsp
◦lemon - 1" rind
◦lime - 1" rind
◦cassia / cinnamon stick - 3/4" fragment " ...

TURBO ala cam face 16-18% ... acum am citit si de 20% ... deci cred ca despre cantitatea asta e vorba  ... mai ma uit    poate ca gasesc mai clar.

oricum ... nu fa decit jumatate din catitatea propusa cu plante  si jumatate fara  asa o sa poti sa diluezi "parfumul" ... sau sa-l diluezi/ajustezi ... cu ceva macerat la rece 


 


p.s.
asacum am zis ... pastirnacul ala e ... interesant    ... a nu se exagera ca sa nu albeasca alcoolul la diluare .. ... parca la supa asa se spune - ca o face alburie ???


p.s.2
... sau ... cantitatile sunt pt. 1L de 50% ... redistilat dupa 24-48 de ore    ... sunt tot felul de variante ...
"For convenience I have scaled down and rounded the quantities for the recipes for Dutch Geneva, Cordial gin and dry London Gins from 'Muspratt Chemistry'. I have assumed that the botanicals will be macerated in 1 litre of 50%abv and then redistilled. 42%abv is the original strength of Plymouth Gin. I have also doubled the quantity for bitter almonds as the original used pressed bitter almond cake and almonds contain about 50% oil. For the cordial gins, double the quantity of botanicals and then dilute to 22% abv. I have omitted the 'West Country Gin' as it contains only 2g of juniper/litre and a total of about 35g/litre of botanicals seems to be an optimal quantity. "


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
Salut,
O reteta ce pare simplu de făcut, rapida si cu ierburi puține:
http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... mp;t=48668

Cum zice si autorul, poate fi baza pentru experimente ulterioare.

FlorinB


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
testat BULBUC 

1... plecare de la 27-28%  capete si cozi  ===> o fierbere de curatire sa zicem unde am mai luat o data FRUNTE 2x
=> in bulbuc apa 1L
===>>> frunte la 70% + 1L de 70% +1L de 70% + 1L de 65% ... + inca 2-3L de cozi la limba peste25% .... oricum m-am culcat

2... am pus iar la fiert ... acelasi  ceai ... + aromate = ienuper, pastirnac, coaja de lamiie, portocala , mandarina , grapefruit ... si alte aromate
=>in bulbuc ... cam 0,6L de 50% din ce am facut mai sus amestec
===>>> frunte 0,5L la 80% ... inca 0,5L la 80% +inima 1L la78% + urmeaza...

1.Concluzie : cred ca in bulbuc ar trebuii sa avem CAPETELE pt toata cantitatea-din calcul
-adica de ex 3 cazane cu 50mL frunte fiecare si 500mL capete - sa zicem ==> facem o fierbere si ce curge la inceput 50mL frunte la parbriz +3x500= 1500mL pt thumper + inima cita iese ... 3L sa zicem si cozile
--- apoi tura 2 in thumper avem 1500mL si luam 50mL frunte si 1500mL capete  etc
----- apoi tura 3  in thumper avem 1500mL si luam 50mL frunte 1500mL capete  etc
--------- si la final  in thumper avem 1500mL si in cazan 3xcozi si luam 50mL frunte +capete25%+ininma40-50% +cozi25% din cantitatea de alcool

IN FELUL ASTA SIGUR ... MITILICU NU E IN PAHAR !  

DACA PLECI CU CEVA TARE IN BULBUC ===> EVAPORAREA SI CUNDENSAREA VAPORILOR INCEPE LA TEMPERATURA JUASA 70-75% ===> ADICA MITILICUL PRIMUL


ETC
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pastarnac? 
Telina, morcov, ceapa si patrunjel verde mai lipsea.

Apropo, tuica mea de gutui, miros de ciorba are. Zici ca are leustean. Am pus gutui taiate cuburi in damigeana. S-a colorat frumos dar gustul nu s-a schimbat mult. Bine ca mai am o damigeana fara gutui macerate, peste cateva luni fac comparatie. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Daa pastirnac ... am vazut si eu pe o sticla - aici:

... sau uite aici de soc ... asta mai ca l-as lua ... dar vreau sa il gust mai intii


... ai fi surprins sa vezi ce da  ... a trecut peste ienupar - e drept ca asa am vrut

... ... la tura 2 o sa pun si ... lemongrass + ienupar mai mult - aici vreau sa se simta ienuparul si lamiia-lemngras

La aia cu telina ... m-am gindit ... dar am uitat ... o sa ramana pt la anul 

Leustean nu am de unde ... dar aroma e interesanta ... poate ca faci tu ceva   

Ar mai fi ... mararul ... asta e puternic aromat si are un miros proaspat-vioi    oare cum da cu ... lamiie ... sau cu ienupar?  ar trebuii testat  ???

Am vrut sa bag ceva coji de banana ... dar nimeni nu a vrut sa manince banana ... asa ca am renuntzat ... imi era pacat sa le arunc 

Se poarta tot felul de ginuri ... fanteziste .... petale de trandafiri ? ... castraveti ?

 

p.s.
... thumperul meu izolat ... l-am gasit gol ==> asa ca asta e un concentrator de capete
Amedeo avea dreptate ... nu ar trebuii sa fie izolat ... ... dar asa l-am gasit = asa l-am facut
... oricum ... vad ca ridica iesirea de la 70 la 80% ... si o mentine acolo pt cam 2L

p.s.2.
... am uitat ... cardamom ... asta e interesant ... un gust dulceag ... de miere = merita incercat


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Normal că ai găsit thumperu` gol Caberlot, ai pus īn el o cantitate mică cu concentrație alcoolică mare. Care cantitate, avīnd grade multe și tu avīnd și thumperu` mic și izolat, a ajuns rapid la punctu` de fierbere, cīnd alcoolu` a plecat iute din thumper iar ce-a intrat īn el din cazan a ieșit aproape la fel de iute...

Hai să-ți zic logica după care folosesc io thumperu`, și care zic io c-ar fi cea mai eficientă, cel puțin īn cazul meu, unde toate plămezile sunt oarecum relativ identice cantitativ și calitativ. Normal că e un caz particular, datele se schimbă funcție de cazan, thumper sau felul plămezii, da` ideea zic că-i corectă dacă urmărești o eficiență ca timp și consum de gaz și cu o delimitare/separare cīt mai bună a fracțiilor. Și zic io că logica asta, cu mici diferențe, e oarecum valabilă și īn cazul adaosului de arome.

Plecăm de la ideea zisă de specialiști că la o distilare simplă frunțile și capetele cică conțin īn total doar fro 3-5% metanol, esteri și alte chestii nasoale, restu` de 95% e etanol și oleacă de apă. Deci ne-am dori ca rolul thumperului să fie ăla de a concentra și elimina nasoalele toxico-puturoase īntr-o cantitate cīt mai mică de etilic, eventual cīt mai mult doar īn frunte, ca să obținem la final inimi cīt mai curate și o concentrație alcoolică a inimii aprox. echivalentă cu cea obținută după o lămurire cu cazan simplu.

Să zicem că la o distilare simplă, fără thumper, am observat că am avut un timp total de colectare a frunții și capului de... să zicem 10 minute, 2 min frunte și 8 cap, după care a īnceput să vină inima.
Ș-atunci am gīndit așa: pun īn thumper atīt lichid īncīt să ajungă la fierbere īn 6 minute, timp īn care īn el se adună și se concentrează mare parte din nasoalele care vin din cazan odată cu fruntea și capu`, iar cīnd thumperu` ajunge la fierbere și īncepe să curgă la țuțuroi, īn următoarele 4 min. cīt īncă mai vin alte capete din cazan thumperu` are timp să elimine aproape toate chestiile nasoale deja acumulate.
Care chestii mai concentrate fiind ele și datorită punctului de fierbere diferit, pleacă mai repede și fără să ia așa mult etilic cu ele, din thumper rezultīnd capete mai puține și mai curate.

După 10 min., cīnd īncepe și pleacă inima din cazan spre thumper, găsește acolo o temperatură oleacă mai mică și īntre timp, īntr-un minut sau două pīnă o ridică la temp. la care trebuie să plece inima iar, mai pleacă și eventualele resturi nasoale rămase.
Iar la final, cozile care pleacă din cazan īn soluții mai apoase ajung īn thumper, unde mai găsesc destul alcool care să le facă să mai stea oleacă pe loc pīnă pleacă și el spre țuțuroi.

Deci, o cantitate prea mică de lichid īn thumper, și eventual și cu concentrație prea mare de alcool, nu ajută aproape cu nimic, fierbe prea repede ca să poată concentra ceva, ba eventual bagă și mai mult etilic īn frunte și cap, pe care le mărește cantitativ.
Iar o cantitate prea mare de lichid īn thumper face ca thumperu` să fiarbă după ce deja īn el īncepe și intră inimă din cazan, pe care o amestecă cu chestiile nasoale din fruntea și capul care n-au apucat să plece deloc.

Io īn thumper folosesc capu`, cam 600 și ceva de ml., amestecat cu ce curge după ce adun inima, sub 55* pīnă-n aprox. 40*, cam 1,5 litri, totul diluat pe la 23-25-27*, deci fro 3,5-4 litri, iar la terminare găsesc īn el fro 5-5,5 litri de lichid aproape perfect limpede, foarte puțin mirositor și foarte puțin acrișor.
Iar ce curge din thumper sub 40-42* intră la cozi, pe care cozi, după cum am mai zis, le pun īn cazan la distilat peste berea din următoarea șarjă.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Salut Amedeo,

tot cam ca si tine gindesc si eu ...

Acum ce sa zic ... asta e oala pe care am gasito ... asta am folosit ...+ la cit fac eu =laborator  ... nu mai merita sa fac alte investitii ca sa schimb => mergem asa

CONCLUZIE : am un concentrator de frunte+capete

Punctul de fierbere depinde de 2 lucruri ... de % si de lichidele amestecate  ==> oricum faci din thumper vor pleca frunte si capete mai concentrate !

La mine energia ... nu se Numara ... ... dar timpul da = chiar si daca doar apas pe buton
==>>> si bineinteles ca REZULTATELE=PURIFICAREA CONTEAZA

SA AI SPORURI

P.S.
... vad ca bonomii aia nu mai vor sa intre in comentariu


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Oke, am reușit īn sfīrșit și-am făcut prima șarjă de gin, că mai am bălării pentru īncă una, la care o să fac probabil ceva modificări īn rețetă.
Și cu ocazia asta, tot gustīnd īn mod repetat din el, mi-am și amintit că de fapt mie nu-mi prea place ginul. Și pe cuvīnt, chiar m-am străduit, c-am avut chiar și gheață, apă tonică și lămīie...
Da` să zicem că asta nu mai contează acum, plăcut sau ne, una peste alta a ieșit oke și și-a făcut efectu`.

Așa că vă zic și vouă cum am procedat, cantitățile de mai jos sunt pentru 5 litri.
Am luat și-am mărunțit mărunt de tot:
- fructe de ienupăr deshidratate - 50gr. poate puțin mai puțin decīt ar fi trebuit, da` mie nu-mi place gustul prea puternic dat de ienupăr. Oricum, la mărunțit am īncercat să sparg cīt de mult sīmbureii din interior, am observat că aveau aromă bună după ce am halit fro 2-3 boabe.
- coriandru boabe - 50gr.
- semințele din fro 15-20 păstăi de cardamom, nu le-am cīntărit, să fi fost cam o linguriță plină bine, da` tura viitoare o să pun puțin mai mult.
- o steluță de anason stelat, data viitoare o să pun două.
- un cui de cuișor

Am pus mărunțeala de mai sus īntr-un litru de alcool de 65* și am adăugat:
- jumătate de băț de scorțișoară rupt īn sferturi, data viitoare pun unul īntreg, da` tot rupt.
- 3 fīșii de coajă de mandarină, pe viitor o să pun fro 5 și reduc cīte una de la lămīie și portocală.
- 3 fīșii de coajă de portocală
- 3 fīșii de coajă de lămīie
Cojile fără albeață, late de fro 2cm și lungi de 6-7-8cm...

Am lăsat totul la macerat 24 de ore, după care am mai pus un litru de apă peste și-am mai lăsat fro 12-14 ore. Cīnd am diluat, toată zeama s-a albit, semn că alcoolu` ăla de 65* luase deja ceva uleiuri din bălăriile puse īn el.
După alea 12-14 ore am mai pus juma` de litru de apă și-am pus totul īn thumper, iar īn cazan am pus 4 litri de alcool de 65* și 8 litri de apă.

Am separat/aruncat doar fro 20 ml de frunte, că alcoolu` era deja triplu distilat, iar apoi am colectat următorul litru īn porții de cīte 200 ml, ca să văd dacă apare ceva nasol. N-a apărut. Am mai colectat 3 litri, din care ultimii 250ml din ăștia 3 litri au fost niște cozi de 45-50*, parcă īn ele am simțit cel mai bine aroma de scorțisoară.
Am mai colectat īncă un litru și ceva de cozi, din ce īn ce mai opace, dar īncă cu urme de arome, poate o să le pun īn cazan tura următoare.

Am lăsat la aerisit borcanele doar fro 2-3 ore, apoi am diluat cei 4 litri de 68-70* și-am obținut cam 5,75 litri de 45-47*.
La diluare 50% cu apă chioară(22-24* tărie) opacizarea are o tentă bleu-albăstrie, cum se vede īn poză, iar pus peste gheață și apă tonică parcă opacizarea e mult mai slabă, rămīne doar tenta albăstrie.

Īncercat nediluat, mirosul nu-i excesiv de puternic, nici la gust parcă nu predomină fro aromă anume, s-au amestecat plăcut, nu te arde pe beregăți, totuși la fro 2 minute după ce-l dai pe gīt parcă să zic că-ți mai rămīne ceva urmă de aromă de citrice p-acolo.
A!, și dacă n-ai mīncat nimic cu usturoi īnainte, abia la rīgīit se simte ienupăru`!

gin retete idei oke, și-am făcut prima gin, că mai pentru īncă una, care să

69KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Pacat de culoare,baga la congelator si apoi filtreaza prin con de hartie de la filtru de cafea.

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Nu, că probabil aș pierde ceva arome.
Nu mă deranjează, că nu-l beau la concentrația aia, a fost doar un test. Printre gheață și lămīie și diluat cu doar fro 20-25% apă tonică, nici nu se bagă de seamă opacizarea.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... pai la 25% nu e o problema ... daca se vualeaza    mai ales ca se bea cu gheatza= pahar aburit-condens

... in rest ... cred ca GIN-ul asta trebuie sa fie ... f.f. fin    aromat cu extract de condiment     

... fara gluma ... la tura 2 ... adauga si niste coji de pastirnac    o sa fii surprins    si intr-un mod f.f. placut !  

... sa vezi ce bun e GIN-ul pe caldura

   


p.s.
... am primit la degustare o proba de ... rachie de gutui ... ... nu stiu altfel cum sa-i zic
... ... ce sa zic ... decit ca e f. buna ... dar inca nu simt gutuile => trebuie sa-mi iau o gutuie la comparatie ...

Rachia e buna si aromata... faina aroma ... dar parca nu e de gutui ... mai iute de ceva pere si miere ... oricum e buna !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Am dat comandă de păstīrnac, cīnd l-o scoate vecina din pămīnt și mi l-o aduce bag īncă o șarjă, că se pare că īncepe să-mi placă ginu` ăsta, īn 2-3 zile am halit deja un litru și ceva...
Cre`că gheața și apa tonică īs de vină! 


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... nu uita de lamiie ... si mai poti arunca si cite o frunza de menta ... sau ceva aromat


... pe caldura merge struna un Gin Tonic !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Azi am studiat oleacă despre Old Genever, care cică-ar fi, citez: „the lovechild of a marriage between whiskey and gin”. Și cică tot chichirezu` la el ar fi faptu` că nu e obținut ca ginu` clasic, din bălării macerate și redistilate cu un alcool cīt mai neutru, ci e obținut după un procedeu oleacă mai complicat.

Adică: cică se face o plămadă din secară, porumb și malț din orz sau grīu și după fermentare, care-i probabil făcută pe grīne pentru mai multe arome, se distilă īntr-un cazan simplu colectīnd totul cap-coadă, obținīnd un malt wine, cum īi zic ei, la 13% abv.
Malt wine-ul ăsta se īmparte īn 4 părți.

- O parte se redistilă, colectīnd probabil și ceva cap și cozi, la o medie de 38%abv, apoi se adaugă doar fructele de ienupăr și se redistilă iar la o medie de 48%abv.
- O a doua parte se redistilă fără nimic īn ea.
- A treia se redistilă cu alte bălării- coriandru, anason, scorțișoară, chimen, etc, etc.
- A patra se redistilă tot doar cu fructe de ienupăr.
După care se amestecă părți din cele 4 distilate obținute, īn proporții știute doar de șmecheru` ăla care le amestecă, băutura finală avīnd 38*, că cică așa zice el că-i cea mai bună la papilă... A, și se bagă și la ceva butoi de stejar ca să ia ceva arome, da` cică nu s-ar ține prea mult. Ce se bagă la butoi, produsul final sau una din cele 4 părți... asta n-am aflat.

Auzind acestea, am īncercat și io diferite combinații „gin”+așkey, deși era clar că-mi lipsesc aromele de malț, porumb și secară, plus alea ale altor bălării pe care le folosesc ăia adevărați, și cel mai mulțumit am fost de un amestec din 10-15% gin, oleacă de apă, cam 10%, și restu` așkey.
Am făcut un litru, ce-a mai rămas īn sticlă o să las să stea fro 5-6-12 zile, să se mai combine aromele.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


,,, bagat la cap ... o sa ma duc sa iau o sticla ... cind ma satur de ale mele   

... chiar sunt curios ... pt ce atita zdroaba ???    

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo …

… din motive de Covid …    am facut un experiment    acum citeva luni    adica am bagat niste aschii intr-o sticla de gin 

… saptamana trecuta    m-am impiedicat de sticla aia de gin pe aschii    asa ca am degustatao        rezultatul m-a lasat masca    asa ca - am lasat calvadosul si - am reusit sa o termin   

… drept urmare am pus tot galonul cu aschiii     
… gustul … se duce catre … un coniac -un rom -un lichior fara zahar --- s-a atenuat ienuparul si au aparut aromele de vanilie etc... interesant=> bun de baut sec




p.s.
… asta apropoo de old gin … de la butoi     


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Amedeo

… am o intrebare … nu e chiar clar … diferenta intre prima parte si a 4-a parte la old gin
… poti sa ma lamuresti 

deocamdata asa cum am zis mai sus … sunt surprins de gin-ul pus pe aschii     



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Caberlot, anu` ăsta n-am mai făcut gin, așa că n-am īncercat rețeta de care zici.
Da` io īnțeleg că prima parte e distilată de 2 ori simplu și a treia oară cu ienupăr, nu mă īntreba de ce că sigur nu știu, probabil ca să se scape și mai mult de aroma dată de cereale și probabil că avīnd concentrație alcoolică mai mare extrage alte chestii din ienupăr față de partea a patra, care se redistilă cu ienupăr la 13%.


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Pe mine altceva m-a intrigat, presupunīnd că pleacă de la o bere undeva la 8%, intră tare de tot īn cozi și ape aromate ca să ajungă la 13%.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

… am plecat de la o reteta de asta :
BRITISH GIN
juniper 15g
coriander 15g
bitter almonds 12g
angelica root 0.25g
liquorice root 1g
… si am cumparat angelica root  si liquorice root   dezamagire mare (am pierdut 1 ora buna si am facut mai mult de 10+10km ca sa ajung la niste chinezi )    nu cred ca au ce cauta in gin root-urile alea    … oricum ceaiul facut din ele = zero … asa ca nu o sa intre in reteta

… ramanem pe ienupar, coriandru , scortisoara , cuisoare , anise , fennel si lemongras + pastirnac si niste coaja de citrice … la castraveti si la petale de trandafir nu ma bag … o sa verific ce da hybiscusul … daca il bag la fiert -ca altfel da culoarea rosie

… iarna e lunga … mai gustam si alte lemne … trebuie sa vad ce da ienibaharul ?

 

p.s.
… angelica ceva vag amar in post gust
… liquorice vag dulce , e drept ca lemnul pare dulce in gura … cica e de 7 ori mai dulce ca zaharul o anumita chestie din el

DAR … amindoua au ceva salciu de lemn verde  nu-mi place


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce zici Cab, dacă as umple teava orizontala cu toate mirodeniile alea? Zic de teava groasa care duce spre racitorul final.

Ma gāndeam sa sa bag cate un burete de sarma in capete, iar la mijloc, īntre bureți, sa pun plantele. Buretii ar avea rol mai mult sa tina sa nu cada chestiile alea aromate.

Zici ca cu angelica si licorica nu iese bun. Atunci o sa caut ienupar, coriandru, migdale amare si restul.

Ieri m-am jucat un pic cu coji de citrice si iese interesant cu coloana. La 94% se simte f discret portocala dar coada miroase puternic ceva asa a flori. Dar n-am īncercat īncă sa bag coji in teava. Doar am distilat un macerat de alcool cu coji impreuna cu o plamada.

gin retete idei zici cab, dacă umple teava orizontala toate alea? zic teava groasa care duce

42.5KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam

… teava aia orizontala - cu panta catre racitor- e asa de lunga ca sa nu o tai    sau vrei sa faci cald in casa 

… cred ca … daca bagi mirodeniile in ea - in asa fel inctit sa nu o obturezi e ok 

atentie cu cojile de portocala-lamaie etc -sunt tari ca aroma    … si incearca sa poui si niste coji de grapefruit 
… si inca o data atentie --- se pune doar partea colorata  - partea alba e amara 

Si sa nu uiti de pastirnac    … eu am fost multumit de el 

Vreau sa incerc sa las sa curga-picure distilatul prin mirodeniile puse in hirtie de filtru de cafea    sa vedem daca trage destul … asa ar fi usor de obtinut parfumul droit 

problema e ca aromele ies pe rind … si pierzi ce iese in CAP 



 

p.s.
90% cit scoti tu dizolva tot …
… astia pe la parfumuri zic de extracte de 40% sau mai jos … nu stiu daca conteaza


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Am pus azi de-am distilat un gin, că am prea mult alcool și n-am ce face cu el.
Īn 5 litri de alcool de 65* am pus:
- 250 gr. boabe de ienupăr
- 125 gr. boabe de coriandru
- cam vreo 20 gr. de cardamom măcinat și vreo 10 gr. semințe
- 4 steluțe de anason stelat și vreo 5 gr. de anason simplu, semințe.
- 4 cuișoare
- vreo 5-10 gr. de chimion și tot vreo 5-10 de chimen
- 3 bețe de scorțișoară
- coaja de la 2 lămīi și de la un grepfruit

Am lăsat 36 de ore la macerat, apoi am pus 5 litri de apă peste și am mai lăsat 12 ore.
Am pus cei 10-11 litri īn thumper, iar īn cazan am pus 25 de litri de alcool de 65* + 25 de litri de apă. N-am „aruncat” decīt vreo 50-60 ml. de frunte, apoi am īnceput să colectez īn „porții” de 700 ml.

Am testat pe măsură ce colectam amestecīnd părți egale din alcool(aprox. 85*) și apă, prima porție fiind „ca laptele”, opacitatea scăzīnd apoi treptat pīnă la porția nr. 8, cīnd amestecul a rămas perfect clar. Atunci am īnceput să colectez la grămadă, pīnă pe la 50*, cīnd am mai colectat 2 porții de 700 ml., ca să văd ce arome au și dacă eventual se pot folosi fără vreo grijă că stric toată licoarea.
Da` nu cred c-o să le folosesc, parcă au gust de mastică, īn ele se simte destul de tare combinația de anason -chimion -chimen.
Am colectat 20 de litri de inimă, gin nediluat adică, la 70-72*, īl las să lucreze oleacă și pe urmă diluez din el ca să văd ce-a ieșit.
Primele 7 porții le mai las să se așeze și ele, ca să văd ce arome au. Dacă nu-mi plac sau sunt prea puternice o să le recircul, pun la macerat īn ele șarja următoare. Care șarjă va fi fără anason, chimion și chimen.

gin retete idei pus azi de-am distilat gin, că prea mult alcool și n-am face el.Īn litri

46.5KB


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    Amadeux

… pai analizele le faci la 40-45% ...   la diluare gustul se schimba 

… sunt dezamagit ca ai uitat de … pastirnac      … chiar da un gust special    fara nici o gluma … pacat ca nu ai pus o urma 

Asteptam impresii dupa 0 saptamana doua 

Poti sa bagi si pe aschii o sticla … o sa fii surprins de gust 




p.s.
… ma duc sa bag si eu unul … in pahar

p.s.2
… cind e alburiu … e clar ca e cam parfumat = prea multe uleiuri aromate … e doar o parere


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Caberlot, n-am uitat de păstīrnac, da` tre`să am și de unde să fac rost, că babele astea de pe līngă mine nu au prin grădini. Și n-am nici piață la īndemīnă unde să pot găsi. Poate īntr-o săpt. fac rost, că mai am de gīnd să fac o șarjă.
Azi o să ard niște lemn pe care-l am deja copt la cuptor, o să bag o damigeană de 5 cu vreo 4-5 bețe și văd io cīt le las, nu vreau să acopăr prea mult gustu` bălăriilor.


pus acum 3 ani
   
iuliaad
Membru nou

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 1

Aici gasiti foarte multe informatii interesante despre retete cu bauturi.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo

... ce se mai aude ... dinspre GIN-ul tau pus pe aschii ? 

Merita bagate aschii ? ... ce crezi ??

 


p.s.
... eu tocmai am recurentat niste GIN ... ca parca nu era catifelat destul
=> curentarea MERITA ... a se citii US=ultrasunete


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Salut caberlot. E bun, da` băut fără apă tonică și lămīie, doar cu puțină apă chioară, că-i cam tare, sărit oleacă de 50*. E gălbui la culoare, mai dulceag și parcă cu aromele mai domoale. N-am pus multe bețe, la o damigeană de 3 litri am băgat 3 bucăți lungi cam cīt un deget, nu groase rău.
Da` nu merită efortu`, cam fix același rezultat și gust iese și dacă pun peste gin vreo 10-15% Așkey și cīțiva stropi de apă.


pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Și mă cam opresc aici cu experimentele īn materie de gin. Că mai am vreo 30-35 de litri īn damigeană, īmi ajung 3-4-5 ani.   Că am īncercat, asta nu-i băutură de drum lung. Ca aperitiv e oke, merge un pahar.
Da` dacă bei mai mult te amețește repede rău și te mahmurește și mai rău. Probabil mai mult ca sigur că datorită prea multor compuși aromatici.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo

... pai ... cu apa tonica si lamaie ... pe caldura ... sigur te bubuie repede 

Eram curios ... cu iti place ginul cu aschii ? 
... eu am fost placut impresionat de al meu ... si l-am terminat repede  acum am alte 3 variante ... care nu sunt rele dar cred ca le mai pun niste aschii  ... si astept vara 
... acum ... la -27C pe termometru ... nici sec nu vreau    ... prefer vinul 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la