Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Normal că ai găsit thumperu` gol Caberlot, ai pus īn el o cantitate mică cu concentrație alcoolică mare. Care cantitate, avīnd grade multe și tu avīnd și thumperu` mic și izolat, a ajuns rapid la punctu` de fierbere, cīnd alcoolu` a plecat iute din thumper iar ce-a intrat īn el din cazan a ieșit aproape la fel de iute...
Hai să-ți zic logica după care folosesc io thumperu`, și care zic io c-ar fi cea mai eficientă, cel puțin īn cazul meu, unde toate plămezile sunt oarecum relativ identice cantitativ și calitativ. Normal că e un caz particular, datele se schimbă funcție de cazan, thumper sau felul plămezii, da` ideea zic că-i corectă dacă urmărești o eficiență ca timp și consum de gaz și cu o delimitare/separare cīt mai bună a fracțiilor. Și zic io că logica asta, cu mici diferențe, e oarecum valabilă și īn cazul adaosului de arome.
Plecăm de la ideea zisă de specialiști că la o distilare simplă frunțile și capetele cică conțin īn total doar fro 3-5% metanol, esteri și alte chestii nasoale, restu` de 95% e etanol și oleacă de apă. Deci ne-am dori ca rolul thumperului să fie ăla de a concentra și elimina nasoalele toxico-puturoase īntr-o cantitate cīt mai mică de etilic, eventual cīt mai mult doar īn frunte, ca să obținem la final inimi cīt mai curate și o concentrație alcoolică a inimii aprox. echivalentă cu cea obținută după o lămurire cu cazan simplu.
Să zicem că la o distilare simplă, fără thumper, am observat că am avut un timp total de colectare a frunții și capului de... să zicem 10 minute, 2 min frunte și 8 cap, după care a īnceput să vină inima. Ș-atunci am gīndit așa: pun īn thumper atīt lichid īncīt să ajungă la fierbere īn 6 minute, timp īn care īn el se adună și se concentrează mare parte din nasoalele care vin din cazan odată cu fruntea și capu`, iar cīnd thumperu` ajunge la fierbere și īncepe să curgă la țuțuroi, īn următoarele 4 min. cīt īncă mai vin alte capete din cazan thumperu` are timp să elimine aproape toate chestiile nasoale deja acumulate. Care chestii mai concentrate fiind ele și datorită punctului de fierbere diferit, pleacă mai repede și fără să ia așa mult etilic cu ele, din thumper rezultīnd capete mai puține și mai curate. După 10 min., cīnd īncepe și pleacă inima din cazan spre thumper, găsește acolo o temperatură oleacă mai mică și īntre timp, īntr-un minut sau două pīnă o ridică la temp. la care trebuie să plece inima iar, mai pleacă și eventualele resturi nasoale rămase. Iar la final, cozile care pleacă din cazan īn soluții mai apoase ajung īn thumper, unde mai găsesc destul alcool care să le facă să mai stea oleacă pe loc pīnă pleacă și el spre țuțuroi.
Deci, o cantitate prea mică de lichid īn thumper, și eventual și cu concentrație prea mare de alcool, nu ajută aproape cu nimic, fierbe prea repede ca să poată concentra ceva, ba eventual bagă și mai mult etilic īn frunte și cap, pe care le mărește cantitativ. Iar o cantitate prea mare de lichid īn thumper face ca thumperu` să fiarbă după ce deja īn el īncepe și intră inimă din cazan, pe care o amestecă cu chestiile nasoale din fruntea și capul care n-au apucat să plece deloc.
Io īn thumper folosesc capu`, cam 600 și ceva de ml., amestecat cu ce curge după ce adun inima, sub 55* pīnă-n aprox. 40*, cam 1,5 litri, totul diluat pe la 23-25-27*, deci fro 3,5-4 litri, iar la terminare găsesc īn el fro 5-5,5 litri de lichid aproape perfect limpede, foarte puțin mirositor și foarte puțin acrișor. Iar ce curge din thumper sub 40-42* intră la cozi, pe care cozi, după cum am mai zis, le pun īn cazan la distilat peste berea din următoarea șarjă.
|
|