Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexanndra1994
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 42 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Tratamentele vinului Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Admin
Administrator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 47
Continuam aici discutiile incepute la Maturarea in butoi de stejar.

_______________________________________
Nu sunteti inca someri? Continuati sa cumparati importuri!

pus acum 12 ani
   
sorin
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33

Admin a scris:

Continuam aici discutiile incepute la Maturarea in butoi de stejar.

Ok continuam aici


Caberlot a scris:


O INTREBARE PT. SORIN :

cum faci pasteurizarea ??
... vreau sa zic ... ce instalatie ai ca sa ... eviti contactul cu O2 ?

poate ar fi mai bine sa faci un ... concentrat de must prin fierbere ... etc.


Mustul concentrat este diferit, poate discutam in alta parte si cu cei ce au mai multa experienta.

Sa revenim: folosesc metode care pot fi calificate drept "empirice"  si mai ales doar pe loturi mici.
De exemplu: am adaugat must la finalul fermentarii vinului, care a fost doar incalzit la un ochi de la aragaz intr-o oala. Am oprit incalzirea inainte de punctul de fuierbere si am lasat sa se raceasca. Am separat cu o sita spuma care s-a format la suprafata. Mustul  l-am pastrat la frigider intr-un vas inchis pana cand l-am adaugat. Concentratia mustului era de cca 220 g/l, asa ca am adugat cam 1l la 10 l de vin fermentat, iar dupa ce am masurat am gasit cca 17g/l.  Datorita adusului de must a scazut concentratia alcoolica. Am estimat ca am ramas cu 13 grd de alcool - aici cine vrea poate sa aduge alcool astfel inact vinul sa ajunga la 14 grd  si peste si a rezolvat  problemele- eu nu am adugat pentru ca nu aveam pregatit. Pentru vinul sec am fermentat mustul de la 245 g/l zahar si am folosit drojdii selectionate cu o toleranta buna la alcool.
Amestecul rezultat din vinul fermentat sec si mustul adaugat,adica un vin cu zahar rezidual de 17g/l, l-am supus unui proces de pasteurizare. Am pus vinul intr-un bidon de 5 l pe care l-am imersat intr-o oala inalta. Am setat centrala termica pe 70 grade si am lasat sa curga apa calda peste bidon. Dupa cca 5 min am estimat ca s-a produs o oarecare egalizarea a temperaturilor din oala , din bidon si evident a apei care curge. In tot acest timp deschidem usor capacul filetat de la bidon pentru eliminarea presiunii create. Am repetat actiunea  pana la finalizarea lotului.
Am folosit de multe ori acesta metoda, este simpla si mentine vinul natural, doar cu aromele drojdiilor salbatice, eventual a drojdiilor  selectionate, permitandu-mi sa folosesc cantitati foarte mici de sulf la un vin demi-dulce sau dulce.

Referitor la pasteurizarea in general a vinului am facut o selectie si sinteza  a informatiilor, care poate este utila cuiva pentru intelegerea procesului.
"PASTEURIZATION
If the wine has an alcohol content less than 14% it may be heat pasteurized or cold pasteurized through microporous filters just before bottling.

Table wines.. tend to have alcohol contents between 7 and 14 percent.
…...
Table wine (which can also be called "still" are the most "natural". The alcohol concentration itself is not sufficient to preserve natural wines, they are pasteurized."

Definitia eloecventa a pasteurizarii din britanica:

O prezenatre in limba romana care mi s-a parut valoroasa si la obiect:

Modificat de sorin (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
INTERESANT ... 
... dar eu personal nu prea cred ca in 5 min vinul din bidon s-a incalzit la 70C
si atunci cind dai drumu la aerul din bidon pierzi aromele + ceva alcool

INTREBAREA MEA ESTE :
DE CE NU AI LASAT VINUL IN BIDON CA SA SE RACEASCA ?

eu m-am gindit sa ... incerc ceva stil "sterilizat borcane pe baie de aburi " ... pt. ca celofanul e semipermeabil si pierd mai putine arome + contactul cu aerul e mai redus ... TOTUSI PT SIGURANTA AS DUBLA CELOFANUL CU UN BALON DE PLASTIC LEGAT PESTE STICLA DE 4lL PLINA CU VIN ...

DUPA RACIRE AS FACE IMBUTELIEREA 

din 14.4 ai pierdut 10% si corect ai ramas cu 13 grade
si ai adaugat 22g la L ... adica 16.5g/butelie de 750ml ... CORECT!

PAREREA MEA :
sterilizeaza mustul pe metoda baie de aburi decanteaza si limpezeste ... si eventual mai sterilizezi inca o data
+limpezeste vinul cu bentonita=faci o deproteinizare ... SI ACUM LE AMESTECI
SI CRED CA NU O SA MAI AI SURPRIZE

DACA chiar vrei vinul scoatel la frig ... = o pasteurizare la rece

vinul meu care a rezistat 10 ani in bidon de plastic ... a cam fost pasteurizat la rece ... pt ca il tineam intr-o camara supraterana unde temperatura cobora si sub -1-sau -2 cind afara era f.f frig -20C ... se facea promoroaca pe perete



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
sorin
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33

Caberlot a scris:

INTERESANT ... 
... dar eu personal nu prea cred ca in 5 min vinul din bidon s-a incalzit la 70C
si atunci cind dai drumu la aerul din bidon pierzi aromele + ceva alcool 

tocmai de acea am folosit acea oala - se transmite relativ usor temperatura, depinde mult de debitul de apa calda.

Caberlot a scris:


INTREBAREA MEA ESTE : DE CE NU AI LASAT VINUL IN BIDON CA SA SE RACEASCA ?

evident l-am lasat sa se raceasca in bidon - a rezultat altceva din ceea ce am scris?  .

Caberlot a scris:


DUPA RACIRE AS FACE IMBUTELIEREA   
dupa racire a urmat degazarea, tratarea cu metabisulfit de potasiu in cantitatea mica, cu sorbat, apoi limpezirea si abia ulterior imbutelierea.

Caberlot a scris:


DACA chiar vrei vinul scoatel la frig ... = o pasteurizare la rece

la rece pasteurizarea se face functie de temperatura de inghet.  Aceasta temperatura este data de gradul alcoolic. Pasteurizarea la rece se face la o temperatura mai mare cu 0,5 grd C , fata de punctul de inghet al vinului - asa tin minte, s-ar putea sa fiu inexact - nu am in fata o documentatie. Daca nu atingi acea temperatura pasteurizarea nu este completa, iar daca o depasesti ( in sens negativ, evident) vinul isi pierde din calitati. Cum lipseste infrastructura pentru controlul procesului, cat si pentru determinarea concentratiei alcoolice a vinului ramane doar o abordare teoretica pentru producatorii individuali.
Sigur ai pastrat si pasteurizat la rece vinul, el nu pateste nimic, insa nu sunt conditii optime - de control si repetabilitate De asemenea nu vom sti niciodata in ce masura s-a depreciat calitatea vinului.
Dupa parerea mea pasteurizarea la cald este mult mai la indemana, intrucat nu are praguri stricte. Evident nu insemna ca cine vrea nu poate sa tina vinul la rece.

Apreciez implicarea ta si experienta pe care o impartasesti cu ceilalti.

Modificat de sorin (acum 12 ani)


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ai dreptate pt pasteurizarea la rece ... diferenta e de  0.5C cu +

oricum ... noi vrem sa cam omorim drojdiile ...
... si inclin sa cred ca ... in celula de drozdie nu e prea mult alcool ... DECI tu ai un vin de 12-13 grade ... noi luam in calcul doar 10 ... si vinul incepe sa inghete la jumatate din gradul lui alcoolic ... ajungem la -5C ... METEO E DESTUL DE EXACT ASTAZI daca urmaresti o noapte cu minimele de -3  -4  ... cred ca ai riscuri minime     

... in plus ai toate sansele sa ... lichidezi drojdiile !

in cazul meu ... aparea si o depunere tartrica ... pt ca statea vinul toata iarna in conditii de -2-5 ... 

DEGAZAREA ?
CUM FACI ASTA ... SI DE CE ? un lichid incalzit are putine gaze ... si daca se raceste incet-cu dopul pus, nici nu are de unde sa ia gaze ... O2



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sper că nu faceţi pasteurizarea vinului la 70*C īn bidon de plastic 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
sorin
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33

Samogon a scris:

Sper că nu faceţi pasteurizarea vinului la 70*C īn bidon de plastic 

M-am documentat
Concluzii:
Nu este niciun pericol .
Plasticul se pare ca ar fi controversat , desi se fac in continuare  sticle pentru bebelusi si biberoane. Elibereaza BFA - bisfenol A.

Bidoanele sunt PET (adica  tereftalat de polietilena) cu indicatia PET1. Exista si PET de densitate redusa  si cele din polietilena (PET4 sau  PET5)

Se pare ca fara probleme ar fi polietilena, polipropilena si poliamidele.


pus acum 12 ani
   
sorin
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33

Caberlot a scris:



DEGAZAREA ?
CUM FACI ASTA ... SI DE CE ? un lichid incalzit are putine gaze ... si daca se raceste incet-cu dopul pus, nici nu are de unde sa ia gaze ... O2


in cazul fermentatiei anerobe, prin degajarea CO2, o parte se va dizolva in vin. Daca fermentatia este rapida 2-4 saptamani sau chiar mai mica si nu ai scapari aciditatea va fi  mare.  Inainte de stabilizare , dupa pritociere trebuei degazat, adica scos acidul. In cazul in care nu scoti acidul limpezirea este afectata, iar vinul va fi acidulat.
Dupa pritocire, se agita putenic de 5-6 ori (in cursul unei zile sau 2 zile). Daca recipentul este mare se pote face usor prin introducerea unei palete si invartirea rapida timp de 30 secunde. In recipiente  mici, pur si simplu il iei si il agiti, apoi lasi sa iasa presiunea. E ca si cum ai scote acidul la o sticla de bautura racoritoare acidulata.

Caberlot a scris:

ai dreptate pt pasteurizarea la rece ... diferenta e de  0.5C cu +

oricum ... noi vrem sa cam omorim drojdiile ...
... si inclin sa cred ca ... in celula de drozdie nu e prea mult alcool ... DECI tu ai un vin de 12-13 grade ... noi luam in calcul doar 10 ... si vinul incepe sa inghete la jumatate din gradul lui alcoolic ... ajungem la -5C ... METEO E DESTUL DE EXACT ASTAZI daca urmaresti o noapte cu minimele de -3  -4  ... cred ca ai riscuri minime     


buna asta...


pus acum 12 ani
   
sorin
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33

sorin a scris:


Caberlot a scris:



DEGAZAREA ?
CUM FACI ASTA ... SI DE CE ? un lichid incalzit are putine gaze ... si daca se raceste incet-cu dopul pus, nici nu are de unde sa ia gaze ... O2


in cazul fermentatiei anerobe, prin degajarea CO2, o parte se va dizolva in vin. Daca fermentatia este rapida 2-4 saptamani sau chiar pana la 4 zile si nu ai scapari, aciditatea va fi  mare.  Inainte de stabilizare , dupa pritociere trebuie efectuata procedura de degazat, adica scos acidul. In cazul in care nu scoti acidul limpezirea este afectata, iar vinul va fi acidulat.
Dupa pritocire, se agita putenic de 5-6 ori (in cursul unei zile sau 2 zile). Daca recipentul este mare se pote face usor prin introducerea unei palete si invartirea rapida timp de 30 secunde. In recipiente  mici, pur si simplu il iei si il agiti, apoi lasi sa iasa presiunea. E ca si cum ai scote acidul la o sticla de bautura racoritoare acidulata.

Caberlot a scris:

ai dreptate pt pasteurizarea la rece ... diferenta e de  0.5C cu +

oricum ... noi vrem sa cam omorim drojdiile ...
... si inclin sa cred ca ... in celula de drozdie nu e prea mult alcool ... DECI tu ai un vin de 12-13 grade ... noi luam in calcul doar 10 ... si vinul incepe sa inghete la jumatate din gradul lui alcoolic ... ajungem la -5C ... METEO E DESTUL DE EXACT ASTAZI daca urmaresti o noapte cu minimele de -3  -4  ... cred ca ai riscuri minime     


buna asta...


pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sorin, PET-urile conţin ftalati, nişte disruptori endocrini care sunt eliberaţi din plastic direct proporţional cu temperatura la care este expus. Bidoanele de plastic īn care se īmbuteliază apa nu sunt destinate temperaturilor ridicate, chiar dacă ele īn mod greşit sunt ţinute īn soare cu lunile.
Ca de obicei te grăbeşti cu concluziile şi verdictele după ce abia ai aruncat o privire pe net.

Trebuie īnţeles că fiecare temă pe care o abordăm necesită ANI de documentare pentru a ajunge la o concluzie corectă, crezi că poţi scurta tu acest drum printr-un search pe guagăl sau wikikiki?

Dacă aveai nevoie doar de 5 litri puteai foarte bine să foloseşti 5 sticle de sticlă sau un borcan de murături sau o damigeană sau o oală sau orice material inert la temperatură ridicată.

Fiecare e liber să facă ce vrea la el īn casă, dar astfel practici n-aş vrea să fie īncurajate pe forumul nostru, cum ar cea cu plasticul fiert.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
sorin
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 33

Samogon a scris:

Sorin, PET-urile conţin ftalati, nişte disruptori endocrini care sunt eliberaţi din plastic direct proporţional cu temperatura la care este expus. Plasticele īn care se ţine apa nu sunt destinate temperaturilor ridicate, chiar dacă ele īn mod greşit sunt ţinute īn soare cu lunile.
Ca de obicei te grăbeşti cu concluziile şi verdictele după ce abia ai aruncat o privire pe net.

Trebuie īnţeles că fiecare temă pe care o abordăm necesită ANI de documentare pentru a ajunge la o concluzie corectă, crezi că poţi scurta tu acest drum printr-un search pe guagăl sau wikikiki?

Dacă aveai nevoie doar de 5 litri puteai foarte bine să foloseşti 5 sticle de sticlă sau un borcan de murături sau o damigeană sau o oală sau orice material inert la temperatură ridicată.

Fiecare e liber să facă ce vrea la el īn casă, dar astfel practici n-aş vrea să fie īncurajate pe forumul nostru, cum ar cea cu plasticul fiert.


Daca cunosti studii in domeniu  publicate si acceptate te rog sa le prezinti ........parerile tale le ascult, dar nu insemna ca le si impartasesc
Imi pare rau ca nu faci diferenta intre plastic si PET


Samogon a scris:


Trebuie īnţeles că fiecare temă pe care o abordăm necesită ANI de documentare pentru a ajunge la o concluzie corectă, crezi că poţi scurta tu acest drum printr-un search pe guagăl sau wikikiki?

nu mi-a placut  cum ai scris....
Toate bune si sa auzim de bine!


pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
"Plastic" cuprinde 7 categorii de polimeri sintetici printre care şi PET. Deci PET este tot un plastic.


ziceai de studii şi publicaţii...

Spor la citit!

Nu o lua īn nume de rău, ce īncerc să fac este să ţin discuţia pe un traseu corect. Te-ai grăbit cu concluziile greşite şi atunci m-am simţit nevoit să atrag atenţia că unele lucruri nu le poţi afla foarte uşor (cu un search repede şi gata). Poate dura multe ore şi multe zile de citit ca să-ţi faci o idee despre fenomen.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Uite totuşi o concluzie pertinentă:

The evidence suggests that PET bottles may yield endocrine disruptors under conditions of common use, particularly with prolonged storage and elevated temperature. Important questions for future research include the following: What substances in the water are responsible for the estrogenic effects observed in the bioassays—is it one or more of the phthalates, and/or antimony, and/or as yet unidentified substances? How do variations in the composition and manufacture of PET influence the leaching of these substances into the contents of the bottle? Would special measures—such as a special coating on the inner wall of the bottle (e.g., Pennarun et al. 2004), or transportation under controlled-temperature conditions—minimize the leaching of these substances into the contents? Because of the widespread use of PET plastic worldwide in containers for water, soda beverages, and condiments, the safety of PET under conditions of common use certainly merits further investigation.

sursa:


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sorine cu tot respectul, plasticul este un material foarte comod in utilizare insa foarte periculos in alimentatie, cu atat mai mult cand este incalzit.
Bisfenolul A nu e singura amenintare din plastic, ori noi ne chinuim sa facem niste bauturi cat mai curate si le intoxicam dupa?


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Salutari Sorin,

... eu nu am degazat niciodata un vin ...
... pt. mine degazarea e sinonima cu oxigenarea ...

... in plus CO2 are si un rol protector ... nu favorizeaza dezoltarea microrganismelor care au nevoie de oxigen ... printre care se numara si alea care produc otet 

IN PLUS ... EU NU AM GASIT ASTA=DEGAZAREA IN CARTEA DE VINURI ...
(DACA TE INTERESEAZA ... o sa caut cartea si o pozez ... EU cred ca merita cautata la biblioteca ... si cumparata  ... adica perduta )

Eu am imbuteliat in plastic pt ca ...
           EFECTIV NU AM REUSIT SA GASESC DOPURI DE PLUTA ...
... si decit sa pun refolosite-care poate ca nu era chiar rau  ... sau de cauciuc care parca au un miros-gust ... AM PUS IN "PLASTIC DE APA MINERALA"

... oricum daca stiam ca ... o sa stea vinul in bidon 10 ani ... ca eu nu mai ajung pe acolo ... MA GINDEAM DE 2 ORI ...
... acum treaba e facuta ... ce pot sa zic e ca nu are nici un gust bizar-strain ... a stat in beci la temperatura relativ constanta 

SI EU SUNT ... CONTRA PLASTIC CIND E VORBA DE CE BEAU EU ...



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Aşa este, stratul de CO2 de deasupra izolează vinul de oxigen.

Eu folosesc pentru īmbuteliere sticle de sticlă de 750 ml cu dop cu filet de la Borsec şi sunt mulţumit. Am păstrat şi baxurile de la ele ca să nu intre lumina. Ştiu că ideal este dopul de plută dar lafel ca şi tine, nu am găsit. Pentru restul sticlelor am luat nişte dopuri din cauciuc cu 60 de bani pe bucată de la un magazin care vinde şi instrumentar pentru laborator.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Gasit idopuri aici:


Modificat de SineNomine (acum 12 ani)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
e bine de stiut !

... si mai sunt si altele ... 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Vă salut! Este Primul meu post aici.
Am o īntrebare. Am luat de la un nene de la țară un vin roșu, căpșunica cu ananas. Din īntāmplare am lăsat pe masa un pahar cu ceva vin de pe o zi pe alta și spre surpriza mea a rămas tot rubiniu la culoare plus o ușoară modificare de gust. Credeți ca a pus ceva sulf īn el? De menționat ca este puțin sampanizat, adică īnțeapă puțin la limba.


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Bună, cel mai bine ar fi să-l īntrebi pe el, dar ce te așteptai să se īntīmple?
Crezi că te-a īnșelat sulfitīnd vinul?


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Ma așteptam să-și schimbe culoarea spre maro. Parcă așa am citit pe undeva, că dacă nu are destul sulf īși schimbă culoarea.

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Probabil e mult prea devreme īncă(și rece) ca să-nceapă să se caseze, dacă a fost ținut cum trebuie, poate la primăvară. Să sperăm că intră un coleg mai experimentat și ne spune cum stă treaba.
Dar dacă ar fi tratat ai fi nemulțumit? Īntreb pentru că pare să existe convingerea că vinul netratat ar fi de preferat.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Īntr-adevăr a fost păstrat ferit de căldură. Plus ca a stat īn sticle de sticlă dopuite ca la fabrică. Nu mă deranjează dacă a pus omul sulf, dar voiam sa știu. Īn bucătărie, unde vinul a stat pe masă īn pahar, au fost 18 grade constant.

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , doctorul e doctor ce sa zic        .
mai in gluma mai in serios logica este buna ; se vede ca cel care o face are beciul plin de vin , apropos d-m doctor , cam cat nohan ati pus anul asta in vin ? .
as mai face o completare doar , vinul de capsunica nu prea isi schimba culoarea chiar daca sta mult in contact cu aerul , isi schimba gustul intradevar dar lucrul acesta nu ar trebui testat    .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
ceac
10%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 20
Este bine de știut ca nu-și schimbă culoarea. Ai un PM pazucu.

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Pazucu: Anul ăsta n-am făcut vin deloc, mai am de-acum doi ani iar puținul timpul liber mi-a fost mīncat(cu mare plăcere, tre s-o recunosc) de țuicărit.
Dar am īn plan un butoi de stejar de vreo 300 de litri īn care, să nu rīzi(de parcă te-ar putea opri cineva :P ), o să-ncerc să fac exact vin hibrid. Exact, pentru vinars


Mai am de distilat la coloană ceva alcool din porumb, iar la alambic țuica de prune și ceva vinars. E o plăcere, iar asta datorită alambicului și coloanei care sīnt faine și pentru care nu știu dacă i-am mulțumit pīnă acum pe forum lui SineNomine.
Mulțumesc, Vivi, să mai faci!

Dar ca să nu poluăm topicul colegului cu povești despre tărie, hai să-l poluăm cu povești despre vin: există-n comerț niște damigene de 5 litri cu dop filetat care conțin un vin pe care eu īl consider un fel de bonus la damigeana goală.
Costă ridicol de puțin, nici nu vreau să-mi imaginez ce vin poate ajunge pe piață la prețul ăsta ... am luat eu vase de sticlă goale cu mai mult de 22 RON. Oricum, nu-l arunc, īl distilez. Pe etichetă scrie că are 10,5 grade alcoolice, urmează să văd ce calitate o să aibă distilatul..
Dar am ajuns iar la tărie, așa că trebuie să mă opresc. Dacă obțin ceva acceptabil, o să scriu pe aria dedicată.
Să aveți spor la toate!

PS ...și mi-a venit și butoiașul de stejar pentru whiskey, care are 60 de l. Doamne, ori am treabă, ori nu! 


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... eu nu bag nimic in vin ... si sta f. bine de la un an la altul ... sau altul

... dar fac vin altoit ... cabernet ... merlot ... etc. ... si cam iese la +14%

... capsunica=nu e vin rosu ? ... la rosu ... nu prea se vede casarea ... mai degraba se simte =gust schimbat 

... poate ca a ... mai pus omul 50g/L de zahar =>adica aproape3% in plus de alcool ===>>> a iesit un "vin" relative stabil    ... ghilimelele sunt pt ca legea lu'ceausescu permitea un ados max de 30g/L


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la