Caberlot
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 2392
|
|
am cautat pe internet ... despre diferite butoaie ... si am gasit un producator roman-mai exact din ro care face butoaie din diferite esente : stejar, cires, dud , prun si salcim ...
CHIAR DACA EL ZICE CA CELE DE PRUN SE LACUIESC ... GASESC INTERESANTA DESCRIEREA PE CARE EL O FACE DESPRE EFECTUL DIFERITELOR ESENTE LEMNOASE ASUPRA ... ALCOOLULUI
INCA NU AM AVUT NOROCUL SA VERIFIC ...
Budonka.eu - Butoaie din stejar Butoaiele din lemn de stejar sunt destinate înnobilării rachiului, vinului ars, brandyului, coniacului sau ţuicii. Stejarul, cel mai potrivit material pentru înnobilarea băuturilor alcoolice este ales cu pricepere şi grijă din pădurile din împrejurimi. Stejarul transformat apoi în doage este lăsat mult timp sub acţiunea elementelor naturii pentru a deveni matur cu ajutorul lor: al apei clare, care îl spală de impurităţi, al zăpezii albe care face materialul impecabil şi al soarelui care cu căldura lui usucă materialul pentru a putea fi prelucrat mai uşor. Stejarul oferă băuturii o altă culoare şi o savoare deosebită. Gustul băuturii devine mai plăcut, mai catifelat, iar după câteva săptămâni gustul crud dispare îmbogăţindu-se cu armonia oferită de stejar iar culoarea devine mai închisă: aurie şi limpede.
Budonka.eu - Butoaie din dud Lemnul dud oferă băuturii o culoare închisă şi o savoare deosebită. Gustul băuturii devine armonios, catifelat, iar după câteva săptămâni de înnobilare gustul crud dispare îmbogăţindu-se cu armonia conferită de lemn. Culoarea devine mai închisă: aurie spre cafeniu şi limpede ca apa clară de fântână.
Budonka.eu - Butoaie din prun Butoaiele din lemn de prun sunt destinate înnobilării rachiului şi a ţuicii din prune. Prunul oferă băuturii armonia ideală ceea ce poate fi obţinut numai prin această cale: rachiul de prune ţinut şi înnobilat în butoaie din lemn de prun. Culoarea şi aroma obţinută astfel va fi cel mai amplu şi divin dintre toate soiurile de lemn. Din cauza faptului că lemnul prun nu este un lemn cu o viaţă lungă, este foarte greu de obţinut materialul pentru butoaie, şi de aceea numai câteva bucăţi în dimensiuni mici sunt confecţionate de dogăria noastră. Aceste butoaie create special sunt unicate şi foarte rare. Butoiul produs astfel este tratat cu lac sau baiţ, iar cercurile acestuia cu vopsea neagră sau argintie. Acesta va fi decoraţiunea ideală livingului sau sufrageriei dumneavoastră sau cadoul unicat persoanei drage.
Budonka.eu - Butoaie cireş Butoaiele din lemn de cireş sunt destinate înnobilării rachiului, vinului ars, brandyului, coniacului sau ţuicii. Cireşul oferă băuturii o culoare şi o aromă deosebită. Culoarea devine mai închisă, dar nu atât de mult ca în butoaiele de dud. Cireşul dă un gust plăcut chiar după o înnobilare de câteva săptămâni, dar ideal ar fi ca băutura să fie ţinută timp de mai multe luni în butoi.
Budonka.eu - Butoaie din salcâm Butoaie de salcâm. Cele mai cunoscute și îndrăgite butoaie lângă butoaiele de stejar și dud sunt butoaiele de salcâm. Au tot ce trebuie ca să fie butoaie de țuică. Pot oferi arome și culori ca culoarea coniacului pentru țuică. de fapt în România sunt cele mai cunoscute butoaie de țuică. Au o viată lungă, datorită lemnului tare. Se pare că e cel mai tare lemn pe care folosim pentru butoaie, mai tare ca lemnul de stejar, din care facem butoaie pentru vin, coniac și whiskey, și mai tare ca lemnul de frasin din care facem butoaie pentru țuică, vin roșu, și oțet. Butoaiele de salcâm sunt ideale și pentru înnobilarea țuici de măr și de păr, rachiuri care în România nu sunt produse în cantități mari, în unele locuri nici nu sunt culese aceste fructe minunate și aromate. De fapt pot închipui ca butoaiele de salcâm să fie butoaiele înnobilatoare pentru aceste tipuri de rachiuri și țuici.

_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|