Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dela_dela
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 48 ani
Bauturi / Handmade / Constructie instalatie de distilare Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Samogon a scris:

mai bine fac ţuică din hârtie igienică de la hypermarket. 


Tu vrei sa revolutionezi lumea "alcoolilor"?
Daca reusesti asta si inregistrezi la OSIM.... te-ai scos!


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Stai linistit Dane,Samogon foloseste pentru fund numai hartie alba findca cealalta contine coloranti care pot fi toxici.   
Glumesc fireste!

Sine, decat mult si... tare, mai bine putin si veritabil.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu a fost chiar asa. Am mancat vreo doua mere cat timp mi le-a cantarit. Problema e cu papilele mele gustative care au crezut ca sunt destul de dulci acele mere.
Am aflat mai tarziu de la sotie cum ca cele ionatane ar fi mai bune decat golden in ce priveste dulceata. Ea din acelea cumpara cand face placinta.

Cu hartia igienica nu ar fi probleme daca nu vrei sa inlocuiesti pufoaica cu ea...       


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iunicu a scris:


Sine, decat mult si... tare, mai bine putin si veritabil.


Total de acord.
Totusi a fost cam prea putin... La miros pare buna, la gust va spun maine. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Totusi, fiind in zona Handmade, ar trebui subliniata concluzia: cosul a functionat perfect. Asta este o solutie buna pentru plamezile vascoase.    

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

SineNomine a scris:


Am aflat mai tarziu de la sotie cum ca cele ionatane ar fi mai bune decat golden in ce priveste dulceata.


Exista asa-numitele mere dulci, un soi primitiv, galbene care se oxideaza f repede: coloreaza chiar si buzele in cateva min.
Dupa gustul meu, urmatoarele sunt din soiul Generos.
E drept, in piata, eticheta comerciantului conteaza.....


pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

danutz_2009 a scris:


Samogon a scris:

mai bine fac ţuică din hârtie igienică de la hypermarket. 


Tu vrei sa revolutionezi lumea "alcoolilor"?
Daca reusesti asta si inregistrezi la OSIM.... te-ai scos!


Etanol din materii prime celulozice este posibil, se face, numai că necesită mai multă procesare pentru descompunerea celulozei, hemicelulozei şi ligninei până la glucoză şi implicit costuri mai mari de producţie decât la amidonoase.
Se obţine etanol din lemn, crengi, frunze, iarbă, fân, coceni, hârtie, cartoane... dar nu pentru consum.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

Samogon a scris:


Etanol din materii prime celulozice este posibil, numai că necesită mai multă procesare pentru descompunerea celulozei, hemicelulozei şi ligninei până la glucoză şi implicit costuri mai mari de producţie decât la amidonoase.
Se poate obţine etanol din lemn, crengi, frunze, iarbă, fân, coceni, hârtie, cartoane...


Stiu! Stiu si ca nu poti inregistra la OSIM! Glumeam! Procedeul e deja cunoscut!
E drept....e putin eficient economic!
In plus, exista niste lianti in hartia igienica care fac necomestibila (dupa parerea mea) orice "solutie" distilata!
Numai bine!

PS: suntem off-topic, sa ne oprim aici! subiectul e altu`!


pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:

Totusi, fiind in zona Handmade, ar trebui subliniata concluzia: cosul a functionat perfect. Asta este o solutie buna pentru plamezile vascoase.    



Dacă vei încerca vreodată alcool din piure de cartofi sau făină, crezi că sita îşi va mai face treaba?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:


SineNomine a scris:

Totusi, fiind in zona Handmade, ar trebui subliniata concluzia: cosul a functionat perfect. Asta este o solutie buna pentru plamezile vascoase.    



Dacă vei încerca vreodată alcool din piure de cartofi sau făină, crezi că sita îşi va mai face treaba?


PROBABIL CA ASTA E PROBA DE FOC !
... oricum ramane varianta cu oala-interioara ... care functioneaza sigur    chiar daca incalzirea nu e chiar uniforma    avind in vedere ca vorbim de ore de fierbere ... probabil ca diferenta e f. mica intre temp.ext si temp.int. = in cos

... si daca cosul e din sita ...
nu prea vad cum poate sa fie nivelul la lichidul exterior mai ridicat ???
(asta pt sinenomine)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:


SineNomine a scris:

Totusi, fiind in zona Handmade, ar trebui subliniata concluzia: cosul a functionat perfect. Asta este o solutie buna pentru plamezile vascoase.    



Dacă vei încerca vreodată alcool din piure de cartofi sau făină, crezi că sita îşi va mai face treaba?



Tocmai am distilat o plamada din piure de mere...


Caberlot a scris:

... si daca cosul e din sita ...
nu prea vad cum poate sa fie nivelul la lichidul exterior mai ridicat ???
(asta pt sinenomine)


Ai dreptate, m-am exprimat gresit.
Voiam sa spun ca, dupa distilare, sa nu scada lichidul sub nivelul partii solide din cos.


Eu raman la parerea ca a fost un experiment reusit. Nu vreau sa conving pe nimeni de acest lucru, aceasta este parerea mea pe care o spun deschis.
Daca ati vedea cat de fine sunt gaurile de la tabla poate ca ati fi si voi de aceeasi parere.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asa aratau merele dupa ce le-am trecut prin masina de tocat la care am pus sita cu gaurile cele mai mici.

instalatie distilare asa aratau merele dupa le-am trecut prin masina tocat care pus sita gaurile

24.5KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Dupa logica mea nu e nici o problema daca partea solida ramane afara findca nu se arde datorita baii de abur.
Instalatiile industriale cu abur pot distila plamezi solide.

instalatie distilare dupa logica mea nici problema daca partea solida ramane afara findca arde

32.3KB


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

SineNomine a scris:


Eu raman la parerea ca a fost un experiment reusit. Nu vreau sa conving pe nimeni de acest lucru, aceasta este parerea mea pe care o spun deschis.
Daca ati vedea cat de fine sunt gaurile de la tabla poate ca ati fi si voi de aceeasi parere.


Sunt convins de asta, n-am pus la îndoială eficienţa coşului, ar fi interesant de văzut cum se comportă şi cu alte materii. Merele chiar au fost făcute piure. Deci este într-adevăr o reuşită cu coşul, felicitări!
Este într-adevăr mai simplu de lucrat decât cu baia de ulei.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Dupa logica mea nu e nici o problema daca partea solida ramane afara findca nu se arde datorita baii de abur.
Instalatiile industriale cu abur pot distila plamezi solide.


subscriu si eu la parerea asta ... 
poate sa ramana tot cosul afara din lichid si nu se arde nimic atita timp cit mai este lichid in oala mare ... pt ca nu sunt mai mult de 95-100C ... si oricum alcoolul va iesii din plamada semi-solida pt ca el se evaporamai usor decit apa 
(daca nu vrei sa ai surprize nedorite ... TREBUIE SA AI INTRE CELE 2 OALE LICHID CIT VREI SA COLECTEZI +INCA 1 LITRU SA ZICEM )

FARA DOAR SI POATE EXPERIMENTUL E REUSIT !!!    
... SI SUNT SANSE F.F. MARI CA ACESTA SOLUTIE SA MERGA LA TOATE TIPURILE DE PLAMEZI FARA NICI O EMOTIE !

... cu oala sau cu cos    asta e solutia ideala pentru noi ... ``un boiler-interior``




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:


SineNomine a scris:


Eu raman la parerea ca a fost un experiment reusit. Nu vreau sa conving pe nimeni de acest lucru, aceasta este parerea mea pe care o spun deschis.
Daca ati vedea cat de fine sunt gaurile de la tabla poate ca ati fi si voi de aceeasi parere.


Sunt convins de asta, n-am pus la îndoială eficienţa coşului, ar fi interesant de văzut cum se comportă şi cu alte materii. Merele chiar au fost făcute piure. Deci este într-adevăr o reuşită cu coşul, felicitări!
Este într-adevăr mai simplu de lucrat decât cu baia de ulei.


NU STIAM CIT DE FIN AI TOCAT MERELE ALEA ...
ma gindeam ca ai facut ceva cam cum se face ``industrial``=in gospodarie , acolo merele sunt ... ``bucatite`` cu o masina speciala pt asta ...

99.99% ... ca va functiona cu orice plamada      daca nu se forteaza focul prea tare !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
TABARNAC ! ... NU POT SA MAI ADAUG NIMIC ...

... si acum sinenomine ... probabil ca nu o sa mai schimbi oala    cu una mai mare ...    ... chiar daca ... cosul e transferabil


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pana una-alta oala asta este multumitoare. Daca as avea una mai mare, distilarea ar dura mai mult si eu nu as mai avea timp pentru asta. 
Pana cand ma apuc sa fac cantitati industriale   , e buna si asta. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pt ca vorbeam de dimensiuni ...

uiti aici ce se vinde ... boiler in stainless-stell
DIFERENTA DE DIAMETRU E DE CAM 1inch =25.4mm
si JOCUL LA FUND PARE SA FIE CAM 2INCH=50mm

instalatie distilare vorbeam dimensiuni ... uiti aici vinde ... boiler diferenta diametru cam 1inch

52KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
La fructe poţi folosi enzime pectolitice pentru fluidizarea compoziţiei. Poate nici nu mai e nevoie de coş. Pe Brouwland e o gamă destul de variată de enzime, inclusiv pectolitice.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am ajuns la concluzia ca nu e nicio scofala sa distilezi cu cosul... 
Din calculele facute, la taria si cantitatea de plamada, nu mi-a iesit niciodata cat alcool ar fi trebuit. Am refacut calculele doar pentru cantitatea de lichid din plamada si rezultatul a fost aproape de cat am scos.
Cred ca voi folosi cosul doar pentru a  strecura plamada inainte de distilare. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Tot uit sa adaug ceva si nu pot sa editez...
La cereale nu este ca la fructe sa fii nevoit sa distilezi cu tot cu fruct.
La cereale merge sa distilezi doar partea lichida fara sa ai pierderi de aroma si ce mai e pe acolo.
Spun asta pentru ca am distilat si cu si fara partea solida si rezultatul a fost identic.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Tot uit sa adaug ceva si nu pot sa editez...
La cereale nu este ca la fructe sa fii nevoit sa distilezi cu tot cu fruct.
La cereale merge sa distilezi doar partea lichida fara sa ai pierderi de aroma si ce mai e pe acolo.
Spun asta pentru ca am distilat si cu si fara partea solida si rezultatul a fost identic.


DACA NU SE PIERD AROME ...
... atunci chiar ca ne ocupam de filtrat inainte de distilat si uite asa problema cazanului cu fundul dublu e rezolvata !

... e bine de stiut asta !!!



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sine, îmi place că tu investeşti şi dup-aia îţi dai seama că nu e bine şi renunţi. Eşti un ajutor preţios pentru comunitate, după principiul "ascultaţi ca să ştiţi cum să NU faceţi!". 

Mă gândeam şi eu în adâncul gândului că în coş ai o compoziţie foarte vâscoasă din care este imposibil ca alcoolul să iasă. Trebuie să ai o oarecare fluiditate. Dar na, am ţinut părerea doar pentru mine o vreme gândinu-mă să nu îţi tai elanul şi să-ţi pară rău. De multe ori mai rău îţi pare de ideea pentru care ţi-ai încordat mintea atâta vreme decât de banii aruncaţi.

Oricum sper să foloseşti coşul măcar pentru fructe. Dacă e doar pentru filtrare pânza de nailon conduce.

Diferenţa de aromă este într-adevăr cam inexistentă din câte am experimentat şi eu.

Poţi folosi coşul foarte bine la sparging. Spargingul se referă la clătirea grânelor după mashing şi constă în turnarea de apă fierbinte (78*C) peste grâne pentru a spăla zaharurile ce mai rămân după zaharificare. Asta dacă vrei să fermentezi off-grain. Ia vezi, poate te apuci de berărit. Ai şi elementul de filtrare - coşul.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
cred ca la timpii de distilare pe care ii avem ...5-6-7-8 ore pe o sarja viscozitatea plamezii nu prea conteaza si ... ALCOOLUL va iesii respectind legile fizicii   

CONCLUZIA importanta pt noi e ca ...
                            NU SUNT DIFERENTE MAJORE DE GUST !

DAR ... mici diferente trebuie sa fie ... si sunt diferente cu + ... altfel marii distilatori ar filtra ei de multa vreme inainte de distilare ... si nu ar mai face 3 distilari  ... sau doua ... ... si ar merge toti pe coloane de distilat 

DECI ... sinenomine ... daca ai chef ... utilizeaza cosul ... daca nu fa fara ... partea buna e ca tu ai de ales !

EX:
vinurile distilate cu drojdii se invechesc mai usor ...
cele distilate cu drojdiile de dupa fermentarea grosiera dau arome mai fine



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sine, când desfaci cazanul după distilare şi amesteci în borhotul fierbinte mai simţi miros de alcool?

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

Sine, când desfaci cazanul după distilare şi amesteci în borhotul fierbinte mai simţi miros de alcool?


Nu, deloc.



Samogon a scris:

Sine, îmi place că tu investeşti şi dup-aia îţi dai seama că nu e bine şi renunţi. Eşti un ajutor preţios pentru comunitate, după principiul \"ascultaţi ca să ştiţi cum să NU faceţi!\". 


Peste tot trebuie sa fie si un exemplu negativ...

Totusi cred ca stiu care este problema cosului meu. L-am facut prea mic pentru diametrul oalei. Astfel volumul pentru partea solida este prea mic si partea lichida sta separat pe margine,  lichidul va ajunge mai repede la temperatura de fierbere si se va evapora mai usor decat partea solida.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Eu cred ca volumul cosului atinge mai repede temeratura de fierbere fiind mai mic datorita inertiei termice mai mici.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

iunicu a scris:

Eu cred ca volumul cosului atinge mai repede temeratura de fierbere fiind mai mic datorita inertiei termice mai mici.



eu cred ca ... variatia de temperatura e ... f.f. LENTA IN TIMP ... VORBIM DE ORE DUPA CE A INCEPUT PROCESUL DE DISTILARE ( nu vorbesc de incalzirea rapida )
... asa ca cos mic sau cos mare nu conteaza 

daca te asteptai la o sporire de randament substantiala ... atunci fa un calcul , cam cit reprezinta partea solida 10-20% ... si probabil ca e o ideea mai putin alcoolica decit solutia ... etc.

ORICUM ... parca ai facut cosul ca sa scapi de RISCUL DE A CORLI PLAMADA si a compromite tot  ... SCOPUL A FOST ATINS !

ACUM POTI DISTILA CE VREI TU ...
... PLAMEZI LICHIDE SAU SOLIDE ... ASTA E TOT CE CONTEAZA !



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Caberlot, problema e că omul pierde la randament. Scopul poate fi atins şi pe alte căimai isteţe. Totuşi Sine zice că borhotul nu miroase a alcool, înseamnă că calculele sunt greşite?

Poate ne spui şi cum calculezi cantitatea de alcool pur obţinută prin distilare. Din câte ţin eu minte, chiar tu, Sine, spuneai că nu aduni cozile şi obişnuieşti să le laşi în cazan. Un calcul precis asupra cantităţii de alcool nu-l poţi face decât după ce aduni până la 0%.
Calcularea alcoolului din bere nu poate fi făcut cu acurateţe indiferent ce formule ai folosi. Calculele se complică şi mai mult la fermentarea pe grâne.

Eu rămân la părerea că rămâne mult alcool în coş.

Dacă o astfel de soluţie ar fi funcţionat am fi văzut-o deja peste tot.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iunicu a scris:

Eu cred ca volumul cosului atinge mai repede temeratura de fierbere fiind mai mic datorita inertiei termice mai mici.



Pai nu, cosul este incalzit de lichidul din jur, deci lichidul va avea mereu cateva grade mai mult.

Calculul: inmultesc taria plamezii cu volumul ei si impart la taria pe care o doresc de la distilat.
Rezultatul este volumul distilatului.
Ex.: avem 20 L de plamada cu 8 % alcool si vreau ca distilatul sa aibe 70 % .
20 x 8 = 160; 160 / 70 = ~2.28 L.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu calculez diferit.

Să zicem că avem 10 kg de grâne despre care nu cunoaştem conţinutul de amidon.
30 litri apă + 10 kg grâne fac 38 litri decoct zaharificat pe care îl măsor cu densimetrul şi îmi indică densitatea 1.073. Dar mai ştiu că 30-40% din volumul grânelor NU sunt zaharuri, deci volumul real de lichid este mai mic de 38 de litri, în speţă 33,75 litri ! şi o să explic şi de ce.

Formulă:
(Densitatea Iniţială - Densitatea Finala) x 131

Presupunem densitatea finală 1,005:
(1,073 - 1,005) x 131 ~ 9% alcool
33,75 x 0,09 ~ 3 litri alcool pur.

1 kg zahăr dizolvat în apă ridică volumul apei cu 0.625 litri. De asta volumul real al plămezii este 33,75 litri şi nu 38 litri. Pentru că tocmai am aflat că cele 10 kg de grâne conţineau 6 kg amidon, adică 6 kg glucoză care dizolvată ridică volumul mustului cu 3,75 litri. Restul de 4,25 litri nu intră în calcul, sunt materiile solide ale grânelor (proteine, glucani, coji, etc).

Deci am arătat că calculele nu sunt atât de simple precum par.

La distilare adun produsele dintre volumele şi tăriile fracţiilor (F,M,C) şi împart la 100 să aflu cantitatea de alcool pur obţinuta prin distilare. De cele mai multe ori rezultatele sunt foarte apropiate cu cele calculate iniţial.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
PERFECT DE ACORD CU SAMOGON !

... cred ca asa trebuie facut calculul 
... eu cind am facut alcool cu zahar+turbo  si cind am facut rom cu melasa AM OBTINUT DE FIECARE DATA ALCOOL CIT AM CALCULAT   
( si daca nu ma insel eu ... cifra corecta e de 16.7 sau 16.8 g zahar pt 10 g alcool ...    ... se ia in calcul 17 ca e mai comod ...)

acum am o intrebare pt samogon :
de ce o solutie de apa+alcool are densitatea mai mare decit 1 ???
in mod normal trebuie sa fie MAI MICA DECIT 1 !




P.S.
NU FOLOSESC DENSIMETRU ... AM UN REFRACTOMETRU
( si efectiv ... nu am masurat nimic cind am facut ... am respectat instructiunile si daca nu a mai fermentat ... am gustat ... si am distilat !)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cosul e bun si ca strecuratoare

instalatie distilare cosul bun

24.9KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asa arata granele dupa strecurare.

instalatie distilare asa arata granele dupa

42.1KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce ai acolo, mălai? Cred că ieşit foarte uscat, cel puţin aşa pare. Înseamnă că funcţionează foarte bine ca presă. Păi la toamnă faci un vin cu coşul ăla de n-ai treabă

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da, e malai.
Macar e bun si cosul la ceva...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
O presa pe surub copiata dupa presa de rulmenti si gata teascul!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21


pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
salut. am un cazan de tuica din cupru (clasic) de aprox. 600 l. nu am racitorul la el si vreau sa-l fac. imi puteti recomanda ce tip de racitor sa fac ? precizez ca nu am un bazin mare pentru apa , doar un bazin de plastic de 1000 l.

pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Poti foarte bine sa faci o serpentina de cupru cu bucla cat de mare iti permite bazinul.
Bun venit!


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124

tuicaru a scris:

am un cazan de tuica din cupru (clasic) de aprox. 600 l.


Cam micuta "jucaria" ta!
Sunt curios....pot sa vad niste poze?
Cat dureaza pana vezi prima picatura?
Cat dureaza pana vezi ultima picatura?

Numai bine!


pus acum 12 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sanatoasa distileria. Da si cand porneste magaoaia, vase de colectat tuica sa ai.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21

danutz_2009 a scris:


tuicaru a scris:

am un cazan de tuica din cupru (clasic) de aprox. 600 l.


Cam micuta "jucaria" ta!
Sunt curios....pot sa vad niste poze?
Cat dureaza pana vezi prima picatura?
Cat dureaza pana vezi ultima picatura?

Numai bine!


cazanul este cumparat acum in mai 2012 nu am facut cu el. l-am cumparat fara racitor. ma gandeam sa fac un racitor dublu cu talere. sau .. caut si alte idei.  poze la sf de saptamana.


pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ideea asta nu te încântă mai mult?

ps: am încercat să pun un pdf cu instrucţiuni pas cu pas cum se face dar nu vrea serverul să îl primească. Mai încerc mai târziu.

instalatie distilare ideea asta mai mult?ps: încercat să pun pdf pas pas cum face dar vrea

44.1KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

tuicaru a scris:

salut. am un cazan de tuica din cupru (clasic) de aprox. 600 l. nu am racitorul la el si vreau sa-l fac. imi puteti recomanda ce tip de racitor sa fac ? precizez ca nu am un bazin mare pentru apa , doar un bazin de plastic de 1000 l.



OAUUU !
ACUM VORBIM DE ... ELEFEANTI
... la ce ai tu 600L ... si racirea si incalzirea si ALIMENTAREA  e o problema 

uite ai o poza cu o simulare de calcul de pe un site ...
-ai doua optiuni una racitor clasic = un arc in butoi ---13.13m-DEBIT APA 3.19L/min
-si a doua un racitor teava-in-teava-in-contracurent---2.32m-DEBIT APA 3.19L/min
(am presupus ca ai nevoie de 10KW ca sa incalzeshti si ca apa intra la 15C si iese la 60C ... si ca medie vaporii au 82C ... si teva de racire are 40mm=1,5inch

ASTA E DOAR CA SA AI O IDEE ... DE CE AI NEVOIE
(cred ca ai nevoie de mai mult de 10KW ... si caldura pe care o introduci = aprox cu caldura pe care o scoti cu racitorul ==> DIMENSIUNI RACITOR ... ... ... si apa sa iasa la 60C cred ca e cam calda)

ORICUM AI O IDEE DE CE DEBITE DE APA SE CER ...
.... SI DE CE LUNGIMI DE TEAVA VORBIM (CU CIT DIAM TEAVA E MAI MARE= SUPRAFATA DE SCHIMB-RACIRE E MAI MARE ==> LUNGIME DE TEAVA MAI MICA )

EU PERSONAL AS UTILIZA UN "RACITOR PT BERE" ... adica un liebing colac ... il gasesti pe aici pe forumul asta ....    

instalatie distilare tuicaru cazan tuica din cupru (clasic) aprox. 600 racitorul vreau sa-l fac. imi

50.3KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
salutare. incalzirea se face cu lemne .la racirea vaporilor de tuica am probleme.

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

tuicaru a scris:

salutare. incalzirea se face cu lemne .la racirea vaporilor de tuica am probleme.


am inteles ca RACIREA TE DOARE ...

banuiam ca FACI INCALZIREA CU LEMNE SAU CU GAZ ...

DAR asa cum am explicat ... trebuie sa ai o idee cam cita caldura trebuie racita   

ORICUM ...
...  varianta cea mai eficienta e de racire in contracurent = ai nevoie de un debit mai mic de apa rece

DACA TREABA LA TINE SE FACE STATIONAR=FARA SA MAI ALIMENTEZI CU APA TANCUL TAU-PRIN PARTEA DE JOS SI PE SUS SA EVACUEZI PARTEA CALDA-FIERBINTE
... atunci calculul se face diferit ... SI EFICIENTA RACIRII E DIN CE IN CE MAI SCAZUTA CU CIT AVANSESZI IN TIMP ... vorbim de aceiasi distilare


   


p.s.
CE DIAMETRU ARE TZEAVA DE IESIRE DIN CAZAN ?
(BANUIESC CA E TZEAVA DE Cu ???)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Un counterflow din ăsta cred că e mai mult decât suficient.

25' cred că înseamnă 7,5 metri de ţeavă şi tot atât de furtun. Ăla e folosit la răcirea mustului fierbinte dar la răcirea vaporilor cred că ajunge şi unul mai scurt.

Problema se pune unde găseşti cupru de calitate? să-ţi garanteze cine îţi vinde că e 99,99% cupru şi că chiar e.

Izolaţia termică o văd obligatorie în cazul tău. Cred că cel mai bine s-ar potrivi să-l zideşti de jur împrejur ca un cuptor din cărămizi refractare şi doar comanacul să-l laşi liber. Economiseşti combustibil considerabil.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
Tteava care iese din cazan are aprox 6.5 cm in diametru.
la aprox 600 l de borhot o sa iasa aprox. 120-150 l de tuica la 25-30 grade.
din experienta un cazan este gata in 3-3.5 ore.


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

tuicaru a scris:

Tteava care iese din cazan are aprox 6.5 cm in diametru.
la aprox 600 l de borhot o sa iasa aprox. 120-150 l de tuica la 25-30 grade.
din experienta un cazan este gata in 3-3.5 ore.


la 6.5cm diam ... vorbim de 2,5inc ... asta e teava nu gluma ... scumpa scumpa si greu de strimbat  ...    

ACUM DACA VORBIM DE 120L DE 25GRADE ... ASTA INSEAMNA 30l ALCOOL PUR 
... SI ASTA E INN 600l BORHOT ... ADICA TU AI CAM 5% ALCOOL IN BORHOT     

SI ZICI CA E GATA IN 3-3,5 ORE ééé
DE CIND INCEPE SA CURGA ... SAU DE LA INCEPUT , DE CIND AI INCARCAT CU BORHOT ...

pai la tine curge ca la robinet !  

o sa incerc ceva simulari ... de calcul ...

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
CA SA REVIN
.... SIMULAREA nu da ce zici tu ... dar realitatea bate teoria

ORICUM AM LUAT IN CALCUL CA :
ADUNI CE CURGE CAM 4 ORE SI REZULTA 125l LA 19.45 GRADE
incalzirea -pina pica e cam 56 min=1ora
xxxxxxxxxxx

ASTA CERE 20KW LA INCALZIRE ... STIU CA MAI SUNT SI PIERDERI ... DAR TU VA TREBUII CAM RACESTI CALDURA PRODUSA DE 20KW ...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

PERSONAL CRED CA EXAGEREZI CU VITEZA ...
E MULT PREA REPEDE !... SI PIERZI LA CALITATE !!!!

instalatie distilare revin .... simularea zici ... dar realitatea bate teoria oricum luat calcul

40.7KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SI ACUM RACIREA de care ai nevoie
ai 3 situatii
1.in contracurent=racitor de bere 2.15m la un debit de 11.47L/min
2 cu serpentina 12.2m la 11.47L/min

3 in contracurent 1.95m la 19.12L/min

CRED CA 12M DE TZEAVA DE CU DE 2 1/2 INCH TE FALIMENTEAZA ...

.... ASA CA ADOPTA IDEEA LUI SAMOGON PT CA ... RACITORUL DE BERE E SCUMP SI EL PE MOTIV DE 2 T-euri ...




instalatie distilare acum racirea care nevoie situatii 1.in bere 2.15m debit serpentina 12.2m 1.95m

41.4KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... LA 600L ... consumul de energie e mare ... f. mare ... poate ca ar fi bine sa studiezi schema de la Alambicul_Charentais (cred ca il gaseshti pe la sectiunea Coniac)... care are un recuperator de caldura - asta ar mai reduce din necesarul de racire ...

... sau ai putea sa pui un BUBLER=THUMPER=BULBUC (gaseshti discutia pe forum)care pe linga faptul ca va avea efectul unei noi distilari va mai si reduce din volumul care trebuie racit ... (sa zicem ca va reduce colectarea de la 120L si 25grade la 40-60L de 50-60 grade)   ... apoi poti sa diluezi cit vrei


   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Caberlot, mai bine ai pune linkurile că nu se înţelege nimic din pozele alea.
Dă-i omului să vadă el direct acolo pe HD.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Caberlot, mai bine ai pune linkurile că nu se înţelege nimic din pozele alea.
Dă-i omului să vadă el direct acolo pe HD.



pai am pus si LINK-ul ... la prima poza ... CALCUL DE RACITOR

il mai pun inca o data fara poza , asa o sa se vada :


... TOT PE SITUL ASTA E SI CALCULUL DE DISTILARE ... LA ALMBIC SIMPLU SAU CU COLOANA ... si de diluare ETC.

... ma gindeam ca poate nu se omoara cu engleza ... 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
tuicaru
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 21
acesta este cazanul.
anul trecut am facut la un cazan mai micut si tuica , curgea 1 litru / minut , dar sa nu intelegi ca , curgea mereu asa . la inceput mai incet asa tare curge cam 70 % din timp.

instalatie distilare acesta este trecut facut cazan mai micut tuica curgea litru minut dar intelegi

21KB


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45

Samogon a scris:

Un counterflow din ăsta cred că e mai mult decât suficient.

25' cred că înseamnă 7,5 metri de ţeavă şi tot atât de furtun. Ăla e folosit la răcirea mustului fierbinte dar la răcirea vaporilor cred că ajunge şi unul mai scurt.

Problema se pune unde găseşti cupru de calitate? să-ţi garanteze cine îţi vinde că e 99,99% cupru şi că chiar e.

Izolaţia termică o văd obligatorie în cazul tău. Cred că cel mai bine s-ar potrivi să-l zideşti de jur împrejur ca un cuptor din cărămizi refractare şi doar comanacul să-l laşi liber. Economiseşti combustibil considerabil.


Intrebare conexa contextului : Unde ati gasit/se poate gasi teava cupru >99,90% puritate (stiti ce norme SR EN corespund?) si un pret estimativ pe dimensiuni intre 15-22 diametru ? Uzual se gasesc de tipul celor folosite in instalatii de incalzire; acestea se preteaza pentru asa ceva? (din cate stiu eu nu)
Cine le produce/comercializeaza ?
As vrea sa fac un Counter Flow ca racitor pt un cazan de cca. 120-150 litri incalzire pe lemne.
Samogon de stii o sursa rogu-te informeaza-ne; acest tip de racitor pare cel mai simplu de facut dar mai greu gasesc materia prima.


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Am gasit eu ceva informatii :
TEAVA DE CUPRU REZISTENTA LA COROZIUNE PENTRU TOATE TIPURILE DE INSTALATII
Tevile de cupru CARBON FREE© sunt indeosebi indicate in instalatiile:
· sanitare: apa calda si apa rece
· incalzire: radiatoare, incalzire prin pardoseala, schimbatoare de caldura
· gaz: scopuri medicale, LPG, metan etc.

Tevile de cupru CARBON FREE© sunt produse in conformitate cu normele EN 1057 pentru tolerante dimensionale si caracteristici mecanice. Ca si componenta chimica, teava de cupru CARBON FREE este un produs de maxima puritate cu un continut cupru de cel putin 99,97% fara a utiliza cupru reciclat. Este controlata cu cele mai sofisticate si performante dispozitive, ca urmare este exclusa aparitia defectelor, fisurilor capilare care ar afecta sistemul pe durata si dupa instalarea tevilor.

pret : 37,19 lei /M.L. la sectiunea de 28. Cam piperat...


pus acum 12 ani
   
DApruna
10%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
pentru sectiunea 18/1 pret : 25,29 /M.L., bara e de 5 m.l.

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Am primit 1m de teava de cupru EN 1057, 54 x 1 mm.
Vreau sa confectionez o coloana cu reflux cu inaltimea de 50 cm.
Cei 50 cm vreau sa-i impart astfel: 5 cm pentru mufare pe oala/cazan, 30 cm pentru zona de reflux, 12 cm pentru deflegmator si 3 cm pentru lingurita de colectare de sub deflegmator.
Pentru deflegmator vreau sa caut teava de 6 sau 8 mm, sa fac 12 spire.
Iesirea din lingurita colectoare e buna de 10 mm?
Termometrul va fi montat in partea superioara a zonei de reflux, aproape de iesirea vaporilor din acea zona.
Ajutati-ma cu sugestii....critici....link-uri, etc!

Numai bine!


pus acum 12 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
banuiesc ca ... vrei sa foloseshti coloana ... pusa de Samogon

oricum mai bine ai pune o schitza !

dacac ai 1 m de teava ... de ce faci o coloana doar de 50cm ...

 

p.s.
daca faci coloana la care ma gindesc eu ... cred ca iesirea de 10 mmm e cam mare ... 4-6 ajunge

asta e ce vrei sa faci 
... distilare/

_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 12 ani
   
danutz_2009
30%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Da, cam asa va fi coloana!
La 54 mm nu e de ajuns o inaltime de 50 cm?
Tu ce inaltime ai alege?
Sa fac zona de reflux din doua segmente, la nevoie sa pot scoate un segment, pentru un reflux mai mic?


pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu este nicio legatura intre diametrul coloanei si inaltimea ei. La un diametru mai mare creste debitul, la inaltime mai mare creste puritatea.
Sunt si eu in cautarea de solutii pentru constructia unei coloane. Voi face astazi un topic separat unde voi muta discutia de aici.
Eu vreau sa fac zona de umplutura din trei segmente, care pot fi mufate, de lungime 100 mm, 200 mm si 400 mm. Prin combinatia celor trei elemente poti experimenta cu lungimi de coloana de la 100 mm la 700 mm.
La coloana LM (Liquid Management) este foarte important robinetul de reflux care trebuie sa fie cu ac pentru un control cat mai fin.
Deflegmatorul l-as face la 200 mm lungime si ar trebui sa fie ori cu dubla infasurare ori cu deget rece (cold finger).


P.S. Coloanele LM sunt facute in special pentru distilate neutre. Pentru a avea si ceva arome in distilat, eu m-am orientat spre coloanele CM (Cooling Management) ca cea din schita atasata cu mentiunea ca cele doua circuite de racire, de la deflegmator si de la condensator, sa fie separate, pentru un control mai bun al refluxului.

instalatie distilare este nicio legatura intre diametrul coloanei inaltimea ei. diametru mai mare

18.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Continuati discutia despre coloane aici:

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 12 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Salutare tuturor!Desi vad ca nu s a mai postat de mult pe subiect..poate ma ajuta cineva cu informatii utile.Am un cazan de inox,are 100l si fierb in el 60-70l) iar volumul de abur este prea mare pt serpentina actuala(inainte aveam un cazan de 40l,pipa iese din cazan pe 22 diametru iar dupa ce intra teava in apa se reduce la 15mm)fiind mult abur imi ridica capacul.Ok am redus focul,am legat capacul dar ma omoara ca dureaza 7h sa fac un cazan   .Acu vreau sa schimb serpentina,in locul ei vreau sa folosesc un cilindru de inox diametru 110mm si inaltime 800mm.Am citit ca trebuie folosite talere ca altfel iese din alcool necondensat..nu merge fara??
    Cum se pozitioneaza talerele?
    Cate trebuie sa folosesc?
    La ce unghi se dispun?Trebuie sa aibe un capac prin care sa scot si sa spal talerele sau nu e nevoie?
    Este suficienta teava de 22mm pt pipa sau sa o schimb cu 25mm(nu as vrea sa sparg alti bani)?
Dupa ce am citit atatea sunt bagat in ceata mai rau ca la inceput.


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Marius
... nu prea e clar ce explici    dar sa o luam pe rind :
1. daca la iesirea din cazan - pe verticala intercalezi un racitor teava in teava de 50cm = deflegmator cred ca vei rezolva problema
2. schimba racitorul spirala pe unul teava in teava de 100 cm sa zicem sigur va fi ok ( eu am un cazan de 30L inox , incalzit pe gaz ... si am un racitor teava in teava de 50-60 cm , teva intra 3/4 si iese 1/2 ...
3. talerele din racitor ... sunt de fapt niste obstacole care creaza turbulente in fluxul de vapori=>cresc randamentul de racire al racitorului

4. fluxul de aburi=puterea consumata la incalzire     deci daca bagi muklta caldura => multi aburi    ( si doar asa pt. info ... la coniac o sarja de distilare dureaza 7-8 ore ... deci e normal ! ... bine ei au cazane mult mai mari ... si ... la experientele mele ... o distilare e intre 5-7 ore daca bine imi aduc aminte ... )

multe sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Multam @Caberlot.Cam cate talere consideri ca trebuie sa pun?Cred ca le voi prinde pe o tija filetata asa cum a vazut intr o alta postare,in asa fel incat sa inainteze cat mai greu aburul si sa l directioneze catre marginea cilindrului.
  Acest cilindru trebuie sa se poata deschide ?talerele se murdaresc si trebe curatate sau nu.
  Spune mi te rog daca teava de 22mm e ok sau trebe mai mare?


pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Cand zic teava de 22 ma refer la teava dintre cazan si racitor.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@marius 45

  cum incalzesti cazanul ? cu lemne, pe gaz ... sau electric  ?

trebuise sa intelegi ca ... cazanul=generator de abur  ... => trebuie sa poti racii acest abur care e direct proportional cu cita caldura bagi in cazan

... eu personal ... ash face o spirala pe care ash bagao pe racitor = asta va face ca "drumul aburului" prin racitor sa fie mai lung = timp mai mare = racire mai buna   

cum faci spirala ? ... ia o foaie de hirtie-carton si deseneaza 2 cercuri concentrice de 9 si de 10 cm in diametru ... acum decupeazale ... si taie cercul ala pe raza => acum prinde de capete si intinde usor    seamana cu o spirala ???  

racitorul asta ... teava in teava e mai eficient decit serpentina ... dar presupune sa ai apa curenta ... si cele 2 fluide sa mearga in contra curent ...aburii din cazan->racitor=>condens ... si apa de racire de la gura de colectare catre punctul de conectare al racitorului 

... pe home distiler e si un tabel de calcul pt racitor ... in functie de citi kw bagi la incalzire iti da ce lungime de racitor ai nevoie si ce debit de apa si la ce temperatura    ... am pus pe aici pe undeva si link-ul si niste exemple de calcul pt cineva ...    incerca sa gasesti ... si daca nu o sa mai caut eu 

sporuri !
ms

p.s.
un racitor cam de 60 cm si pe 3/4  & 1/2 ... l-am utilizat si la un cazan cam de 100L ... si cu 75-80 sarja utila de vin ... si a mers  dar era cam la limita adica merge pe frig cind apa are 8-10C ... dar nu vara cind apa are +20C  


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Multumesc de lamuriri....acu am priceput ideea...
Incalzirea o fac cu lemne baza cazanului are raza de 30cm.Nu stiu sa ti zic puterea in kw...


pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... apa curenta ai ?     fa un racitor mic teava in teava    si punel pe verticala = deflegmator ... asta va creste puterea totala de racire 

... FOCUL ... stiu ca se incepea cu lemn de salcie=sa faca flacara si sa incalzeasca rapid  ... si se continua cu lemn de esentza tare =fag sa tina focul constant  si nu prea tare

ORICUM ... la 6-7-8 ore esti in graficul de la cognac    ... daca nu simti vapori de alcool prea puternici  ... inseamna ca ai racire destula !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Deflegmatorul ii face reflux si ii reduce din debit crescand timpul de distilare dar si taria distilatului.

In loc de apa curenta sa poate folosi pompa de recirculare intr-un bazin cu apa si gheata. Se poate folosi aceeasi apa mereu fara a mai consuma apa potabila.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
foarte adevarat Sam   

... acum ... timpul inseamna bani ... dar CALITATEA inseamna si mai multi bani !!!

... daca ai un racitor prea mic ... deflegmatorul e o solutie care te poate ajuta 

... pompa de recirculat ... e o solutie ... dar apa cu ghetza ... nu prea vad de unde o iei daca nu e iarna   

solutii se mai gasesc ... trebuie doar putina imaginatie !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Pe un alt topic spuneam ca as vrea sa-mi fac un cos pentru a nu mai arde plamanda.A-s avea citeva intrebari :1)Ce grosime are tabla gurita?2)Sita cu gauri de 0,2 este de inox, de unde a fost procurata?3)Adresa atelierului din Militari poate fi dezvaluita,eventual pe privat?

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Maestrul Sine a facut acel cos, parca..... Dar sa stii, parerea mea, amestecatorul e sfant..... pur si simplu te chinui ffff mult cu altceva..... De ce crezi tu ca toate cazanele profesionale au amestecator, si asta pe langa baie ( sau cum se numeste  )  de apa sau altele....  Altfel nu merge, sau te chinui f mult.....          

pus acum 9 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la