Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj
Pagini: 1
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Osmoza este un fenomen natural care apare de cite ori doua solutii apoase cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apa) sint separate printr-o membrana semipermeabila. Datorita fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre solutia cu concentratie mai scazuta de ioni spre solutia cu concentratie mai ridicata de ioni, pina cind concentratiile celor doua solutii devin egale.
Membrana semipermeabila permite doar difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata nu insa si pe cea a materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta.
Osmoza inversa este un proces tehnic care aplica fenomenul de osmoza in sens invers. Pe partea cu concentratia de ioni mai ridicata (apa de intrare care trebuie filtrata) este aplicata o presiune care preseaza moleculele de apa spre partea cu concentratia mai scazuta de ioni (apa de iesire filtrata). Materiile organice si anorganice dizolvate in apa de intrare precum si microorganismele prezente in ea au dimensiuni moleculare mult mai mari decit porii ultrafini ai membranei semipermeabile si nu pot difuza spre partea cu apa filtrata.
Astfel pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai moleculele de apa, impuritatile din apa de intrare fiind retinute de membrana semipermeabila. De exemplu, porii membranei semipermeabile au o dimensiune de ca. 0,0001 microni, virusii au dimensiuni cuprinse intre 0,02 si 0,4 microni iar bacteriile au dimensiuni cuprinse intre 1 si 4 microni.
Pentru a impiedica blocarea membranei cu impuritatile din apa de intrare, impuritatile retinute de membrana trebuie spalate continuu de pe membrana (clatirea membranei). O instalatie cu osmoza inversa produce deci in afara de apa pura (permeat) si apa reziduala (concentrat) care contine impuritatile din apa de intrare si este deversata in canalizare.
Echipamentele cu proces de osmoza inversa reprezinta actualmente cea mai buna si cea mai eficienta metoda ptr. producerea apei potabile de uz casnic, medical si industrial. Agentia americana ptr. protectia mediului inconjurator EPA (Environmental Protection Agency - USA) a confirmat si recomandat osmoza inversa si distilarea ca fiind singurele doua metode sigure si efective ptr. potabilizarea apei.
Echipamentele cu proces de osmoza inversa nu necesita tratarea chimica a apei, elimina peste 99% din impuritatile organice si anorganice dizolvate in apa, elimina peste 99% din impuritatile biologice (bacterii, virusi, streptococi fecali) din apa si asigura o calitate ideala a apei filtrate, independent de calitatea apei de intrare.
Apa obtinuta prin osmoza inversa este o apa pura, demineralizata si aproape sterila. Datorita faptului ca marea majoritate a mineralelor necesare organismului uman provin din hrana solida asimilata zilnic, apa poate fi privita doar ca un material dizolvant si un mediu ptr. eliminarea toxinelor din organismul uman. "Apa actioneaza nu prin ceea ce introduce in organism, ci prin ceea ce indeparteaza din organism." (Prof. Hucher) SURSA:
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sunt parţial deacord cu ultimul paragraf: "Apa actioneaza nu prin ceea ce introduce in organism, ci prin ceea ce indeparteaza din organism." Totuşi se pare căci consumul de apă demineralizată / distilată tinde să "spele" mineralele din organism, corpul cedând mineralele conform unui gradient de concentraţie asemănător celui care funcţionează în interiorul acelui dispozitiv cu osmoză inversă. Nu sunt deacord nici cu apa prea bogată în săruri care predispune la calculi şi nisip la rinichi. Hrana ar trebui să ne asigure mineralele necesare, nu apa. Totuşi o apă de izvor, oligominerală cred că este varianta cea mai potrivită pentru consumul zilnic.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
De acord insa, nu apa este responsabila cu calculii renali ci alimentatia. Spre exemplu Oxalatul de calciu (cel mai frecvent calcu renal) se formeaza prin precipitarea calciului cu acidul oxalic atunci cand cele doua elemente se intalnesc in rinichi. Principala sursa de oxalati sunt: spanacul, urzicile, stevia... iar principala sursa de calciu sunt lactatele. Daca am consuma spanac si imediat dupa el, lapte atunci elementele se precipita inainte de a ajunge in sange iar oxalatul de calciu se elimina prin fecale. Daca, insa, alimentele mentionate sunt consumate la cateva ore distanta atunci trec separat in sange si se intalnesc in rinichi. Desigur teoria aceasta se aplica celor predispusi la formarea calculilor renali, unde ma inregistrez si eu. Asadar consuma apa cu incredere ca nu patesti nimic atata vreme cat nu este contaminata cu compusi toxici. Instalatia de osmoza se foloseste in general in scopuri "tehnice". Pe noi ne intereseaza puritatea apei de osmoza (apa RO - rverse osmosis sau TAP water) pentru a regla alcoolemia bauturi fara a influenta proprietatile ei organoleptice. Pe okazii am gasit osmozoare si la 200 lei.
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu cred că mi-aş lua filtru cu osmoză inversă ca să am cu ce îndoi ţuica aia tare. Câţiva litri de apă demineralizată/distilată pot să cumpăr din hipermarket sau benzinărie la un preţ comparabil cu apa de băut. Totuşi din practică pot să-ţi spun că nu se simte vreo diferenţă între ţuica îndoită cu apă demineralizată şi cea îndoită cu apă plată de băut. Dacă apa e lipsită de mirosuri n-are cum să-ţi influenţeze vreo caracteristică organoleptico-senzorială... sau poate îmi lipsesc mie nişte papile. Nici de precipitarea uleiurilor şi tulbureală nu poate fi vorba dacă nu ai intrat prea adânc în cozi. Ştiu că în carte scrie ceva, dar lucrurile nu stau CHIAR aşa. Timp de sute de ani oamenii au folosit apa de izvor. Evident că nu este recomandat să foloseşti o apă sălcie, de puţ, sau mai ştiu eu de unde. Uneori şi apa de la robinet are un miros ciudat. Apa poate fi filtrată şi deodorizată şi cu cărbune activ, mult mai ieftin. Interesant ce zici cu oxalaţii şi calciul.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Adevarat, sute de ani s-a folosit apa de izvor. Acum nu mai e cazul findca izvoarele nu mai sunt curate decat prin creierii muntilor unde padurea nu a auzit vreodata sunetul cristalin al manelelor. Calitatea si proprietatile chimice ale apei sunt foarte importante in definirea gustului final al bauturii. Oare care o fi diferenta intre votca Finlandeza si votca Ucrainiana de exemplu? Spun eu, apa!
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, valabil şi la whisky, bere, etc. Apa contează foarte mult. La whisky tot apa de izvor este recomandată atât la plămădire cât şi la diluarea tăriei
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
:uimit
STUDIU. O nouă utilizare a grafenului, „materialul minune” care promite să schimbe lumea Postat la: 28.01.2012 13:09 Ultima actualizare: 28.01.2012 13:31 TweetSTUDIU. O nouă utilizare a grafenului, „materialul minune” care promite să schimbe lumea
Potrivit unui nou studiu, alcoolul poate fi distilat cu ajutorul unor membrane care au la bază grafenul, "materialul minune" descoperit în 2004 de doi cercetători ruşi şi care au primit Premiul Nobel pentru Fizică şase ani mai târziu.
O echipă internaţională de cercetători a creat membrane din oxid de grafen - un derivat al grafenului - şi a demonstrat că acestea blochează trecerea diverselor gaze şi lichide, dar permite pătrunderea apei.
Membranele obţinute sunt de sute de ori mai subţiri decât firul de păr, dar sunt rezistente, flexibile şi uşor de manevrat. În momentul în care un container de metal a fost acoperit cu o astfel de membrană, nici cele mai performante aparate nu au reuşit să detecteze aer sau alt tip de gaz, nici măcar heliu.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă cu apa, care s-a evaporat. Moleculele de apă au trecut prin membrana din dioxid de grafen, iar rata de evaporare a fost aceeaşi cu situaţia în care containerul nu ar fi fost acoperit.
"Foile de oxid de grafen sunt aranjate în aşa fel încât între ele este loc doar pentru un strat de molecule de apă. Dacă un alt atom sau o altă moleculă încearcă acelaşi truc, materialul se contractă sau se produce o colmatare", a declarat dr. Rahul Nair de la Universitatea din Manchester, care a condus echipa de cercetători.
Acesta a precizat că, pentru amuzament, a acoperit o sticlă de votcă cu o astfel de membrană şi a observat că băutura devenea din ce în ce mai tare. Descoperirea completează lista proprietăţilor fascinante şi neobişnuite asociate grafenului şi substanţelor derivate din el, notează BBC. Grafenul este varianta bidimensională a grafitului, fiind format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală.
Este atât de subţire încât este practic transparent. Ca şi conductor de electricitate, are performanţe la fel de bune ca şi cuprul, şi este superior altor materiale în ceea ce priveşte proprietatea de a conduce căldura.
Proprietăţile electrice, mecanice şi chimice ale grafenului promit numeroase aplicaţii, de la domeniul electronicelor, până la medicină.
Andrei Geim şi Konstantin Novoselov, doi cercetători de origine rusă, au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru fizică pe 2010, pentru "lucrările lor revoluţionare asupra grafenului".
Intră în comunitatea Facebook Gândul, locul unde ziarul vorbeşte cu tine
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
cu aromele cum e? se simt sau iese neutru?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
SineNomine a scris:
cu aromele cum e? se simt sau iese neutru?
AROMELE ... DACA SUNT ALCOOLI SUPERIORI ... CRED CA RAMAN =D
dar daca tun faci rost de membrana ... eu o sa aromez rezultatul ... cu 5 aschii nu cu 3 ca sa compensez
p.s. avem nevoie de sita ta ca sa limpezim=filtram borhotul ... nu vrem sa colmatam sita care a luat un nobel
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
se pare ca tot la sita mea se ajunge...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
mirceap
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 4
apa face multe deservicii cand e apa de suprafata cu multe saruri insolubile; daca avea radacili le procesam, asa..bem alte lichide,e o tendintra naturala sa ne ferim de vase intarite, calculi, reuma si alte celeloricum nu e locul sa demonstram asta aici; dar pariez ca un ansamblu tehnic simplu si bine gandit poate elimina apa in exces din alcool prin osmoza, s-a gandit cineva?
pus acum 12 ani
danutz_2009
30%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 124
Teoretic e posibil! Uimeste-ne cu acest ansamblu tehnic imaginat de tine!
pus acum 12 ani
mirceap
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 4
ma mai gandesc inainte
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Extractia apei din distilate se face prin distilare la rece. Nu sunt sigur dar membrana de osmoza inversa ar putea sa nu reziste la etilen. Alta la mana, ar fi consumul de curent pentru a produce presiunea necesara in osmozor ca sa se produca osmoza inversa.