Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
lovely_pink din Bucuresti
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 48 ani
Bauturi / Plamadirea / Plamadire in apa mai putina  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Salutari pe noua rubrica a forumului! Ne lipsea o categorie speciala pentru plamadire, un capitol foarte vast in prelucrarea materiilor prime amidonoase.

Mi-a venit ideea din dorinta de a plamadi cat mai mult malai odata in cazanul de 100 de litri. In loc de 20 de kg am pus 30 kg malai la 60 litri apa, urmand sa impart plamada in mai multe recipiente si sa adaug apa dupa racire, inainte de a pune drojdia.
Al doilea avantaj este ca pot folosi apa rece de la frigider sau congelator, cand racirea plamezii, sub 40 de grade, devine foarte greoaie.
A decurs cam greu omogenizarea din cauza ca a facut cocoloase mari si multe si m-am straduit sa nu stropesc cu amestecatorul de lavabila. Deci un prim dezavantaj ar fi dificultatea, mai ales daca sunteti singuri. Daca aveam ajutor poate era mai simplu. Cu o mana tineam bormasina cu amestecator, cu cealalta turnam malaiul.

Deci am procedat in felul urmator: am turnat primele 10 kg malai in apa la 100°C, am pus o lingura de alfa-amilaza, am pus urmatoarele 10 kg malai, am mai pus o lingura de alfa, am pus si ultimele 10 kg malai, am mai pus o lingura de alfa, am urcat temperatura la 93°C amestecand continuu dupa care am lasat cazanul izolat la pauza de lichefiere cat timp m-am dus la Auchan sa iau drojdie.

Densitatea plamezii a ajuns la 1.115, masurata cu refractometrul.
Am impartit plamada in mai multe recipiente si am completat cu apa cat sa ajung cu densitatea la 1.075. Am folosit 42 litri apa iar volumul total de plamada a ajuns la 126 litri.

N-am reusit sa-mi fac o idee clara despre randamentul de extractie, gelatinizare, zaharificare, in ciuda calculelor care mi-au provocat insomnii. Fermentarea inca decurge normal. Voi afla daca am avut pierderi abia dupa ce voi distila totul. Ar trebui sa adun 12.75 litri alcool, din care cel putin 10 litri de inima la 95%.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2392
    Sam

poti sa dai si ... % de zahar ?     ... daca tot masori cu ... refractometrul 

... nu de alta ... dar densitatile alea ... mie personal nu-mi spun nimic  ... trebuie sa ma duc la tabele ca sa inteleg ceva   



PS  asta e metoda de vara    ca iarna daca adaugi atita apa la 5C ... cred ca e prea rece plamada rezultata 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Sunt cam 27 de grade brix, adica 270 g zaharuri pe kg must sau aproximativ 301 g zaharuri  pe litru must.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2392
Sam

... pai 300g/L e mult prea mult    ... nu crezi ?

Inteleg ca 30kg malai+60 Lg/L apa == au dat 300g/L ? ... si aici ai mai adaugat 42 L apa ? 
... ... adica ai ceva de felul 180 g/L    ... asa da !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Pe mine m-ar interesa ce volum ocupă 30 kg mălai + 60 litri apă la temp de 90 gr C. Cum dreq să calculez ?

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Licap, in carte scrie ca 100 kg cereale ridica volumul de plamada cu 70-80 litri. Eu inmultesc cu 0.75 si adun la volumul de apa. 60 + 30 x 0.75 = 60 + 22.5 = 82.5 litri.

Da, Cab, a ajuns pe la 180g/l dupa adaugarea apei.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Samagon, cum de folosești drojdii de panificație și nu drojdii dedicate ? Cât de mult schimbă gustul distilatului ? Ori poate nesemnificativ ? Eu nu am folosit decât drojdii de la Marinică, deci nu pot să fac o comparație...

Altfel, și eu fac plămădirea cu apă cât mai puțină iar ulterior completez până la 180-200 gr per litru.

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Cand distilez la 95-96% nu mai conteaza gustul dat de drojdie. Este absolut neutru. Pentru ce am eu nevoie, consider ca drojdia uscata in pachet vidat de 450g la 8 lei din Auchan, e cea mai buna alegere ca viteza de fermentatie, gust, pret... Imi ajunge sa fac 3 plamezi de 30 kg malai, adica 350-400 litri plamada.

plamadire apa mai putina cand distilez 95-96% mai conteaza gustul dat drojdie. este absolut neutru.

85.8KB

Modificat de Samogon (acum 3 ani)


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Am terminat de distilat primul cazan. Rezultatul este usor nesatisfacator. Trebuia sa scot 5 litri de inima dar a trebuit sa opresc la 4 dupa care a mai curs 700ml coada si s-a oprit.

Mica pierdere de randament s-ar putea datora gelatinizarii incomplete din cauza apei prea putina. Nu recomand metoda. Nu degeaba se recomanda 3-3.5 litri apa la fiecare kilogram de cereale. Eu am folosit 2 litri la kg.

Rationamentul meu a fost ca apa eliberata prin ruperea amidonului gelatinizat ar fi folosita ma departe la gelatinizarea amidonului inca negelatinizat. Procesele merg in paralel la 90 de grade celsius insa practica dovedeste ca deficitul de apa afecteaza randamentul.

Inca odata va recomand sa folositi suficienta apa la plamadire, cel putin 3 litri apa pentru fiecare kilogram de cereale.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Mă bucur că împărtășești cu noi rezultatele tale. Eu nu am pus mare preț pe chestiile astea.
Au fost dăți când scoteam mai mult, alteori mai puțin. Mi-am zis că se întâmplă de la calitatea cerealelor, mai bune ori mai proaste. 
Te urmăresc în continuare...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2392
Sam

... interesanta observatia cu gelatinizarea ...

... am o intrebare ... o lingura de Alfaamilase nu e prea mult pt 10Kg ?
Oricum ... sunt multe enzime ... si poti sa faci risipa ... nu cred ca afecteaza nimic daca le fierbi 3-4-5 ore nu mai sunt active    ca sa te ... alfamilizezi tu sau ficatul

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
N-am pus lingurile chiar pline, Cab, si chiar daca a fost in plus, enzimele nu sunt toxice. De obicei pun mai putin dar acum au fost conditii mai speciale si voiam sa fiu sigur ca daca randamentul va fi mai mic, nu cumva de la prea putine enzime.

Licap, daca fac 100 de plamezi din aceeasi materie prima, toate productiile ies identice (doar daca nu fac greseli mari).  Ma bucur ca urmaresti jurnalele mele. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2392
    Sam

... eram doar curios  dar si eu zic tot ca si tine    nu poate sa te afecteze 2-3 mL in plus de enzime 
Pina la urma sunt folosite peste tot    si daca ar fi periculoase in doze de 1-2 mL ar fi deja metode de verificare daca au ramas urme ... in bere 

... alta intrebare ... esti sigur ca ai fermentat tot zaharul ?    ... ai gustat plamada ? .... citeodata ajuta 



ps ... din berea de 10% ... ai obtinut doaruna de 8%

ps2 ... pai poate ca se merita sa intrii pe turbo ... sa ajungi la +18-20%

Modificat de Caberlot (acum 3 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Nu mai practic de mult metoda arhaica cu gustatul. Folosesc densimetrul care trebuie sa se scufunde mai adanc decat in apa dupa terminarea fermentatiei, ceea ce s-a si intamplat.

Chiar ma gandeam la drojdia turbo. As putea pune cu 50% mai mult zahar. Cred ca ar intra cam 70 g la butoiul de 250 ml. Din 3 cazane as scote 30 ml inima la 96%. Nu suna rau deloc.  


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Samogon. Tu care le-ai încercat aproape pe toate, ce zici de asta : Fac o plămadeală din 30 kg de mălai + 90 litri de apă. Toată compoziția o golesc într-un butoi de 220 l . Fac regulamentar pauza de malțificare, apoi însămânțez cu drojdii turbo care merg până la 20-22 gr.
Pentru că-s puturos tare, nu mai vreau să mai fac încă o plămădeală ca să umplu butoiul ăla de 220, vreau să cumpăr zahăr, îl dizolv și îl arunc în butoi ...

Întrebare. Cât zahăr trebuie să adaug ca toată compoziția să ajungă la un potențial de 21 gr. ?
Întrebare. Oare cât de mult se va schimba gustul distilatului față de cel inițial din cereale, respectiv porumb și secară ?
Cazanul meu este unul clasic, cca 120 l. Fierb de două ori, pentru un produs bun.

Modificat de licap (acum 3 ani)


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Salut, Licap,
Nu prea am intelea ce e pauza de maltificare, dar in fine, nu asta e important. Decoctul zaharificat ajunge in butoiul de 220 l. Ai acolo vreo 114 l si vrei sa completezi pana la 200 (nu zic 220 ca sa nu il umpli cu varf sa nu mai poti pune capacul. Iti mai trebuie 86 l sirop de zahar.

Acum cu drojdiile turbo eu n-am mai lucrat si 350g zaharuri pe litru sirop mi se pare o concentratie uriasa. Dar cam de atat ai nevoie ca sa ajungi pe la 20-21% alcool. Esti sigur ca rezista drojdia prima oara la presiunea osmotica, a doua oara in concentratie asa mare de alcool?

350g / l va trebui sa aiba plamada dupa amestecarea decoctului de malai cu vreo 210 g z / litru si siropul de apa cu zahar.

Problema de aritmetica: cat zahar si cata apa trebuie adaugata pana la volumul de 200l cu concentratia de zaharuri de 350 g/l?

... ... ... ...

Pai daca am nevoie de 200l cu 350g z/l, inseamna ca am nevoie de 70 kg zaharuri. 23 kg deja le am. Sunt cele din malai. Mai am nevoie de 47. 47 kg zahar ridica volumul cu 23 de litri. Scad 23 din 200, scad si aia 114 litri si imi da 63. Deci de 63 litri apa cu 47 kg zahar ai nevoie ca sa umpli butoiul pana la 200 l. 63 litri apa cu 47 kg zahar iti da fix 86 litri de airop, aia de care iti scriam mai sus. Concentratia zaharurilor din siropul de apa+zahar va fi de 550g/litru. Asta incropit cu ala de malai de 210 g/l ar trebui sa-ti dea cam 350g/l.

Sumar:
30 kg malai + 90 litri apa = 114 litri decoct
47 kg zahar + 63 litri apa = 86 litri sirop
114 litri decoct + 86 litri sirop = 200 litri plamada
23 kg zaharuri din malai + 47 kg zahar alb = 70 kg zahar total adica 70 000 g
70 000 g / 200 l = 350 g/l


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 168
Bravo, Iulian, mulțumesc frumos pentru explicație!

_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Samogon. Păi ce aș mai putea să zic ? Jos pălăria, maistăre !
Mulțumesc frumos !

Aaaa, zi ceva și despre cum s-ar modifica gustul cu atâta amar de zahăr în plămada aia de cereale...


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Cu drag! 

Gustul n-ar pali chiar detot de la zahar, desi n-as recomanda zahar decat la neutre. Pentru gust puternic de porumb incearca porumbul integral, macinat. La fermentare lasa ulei deasupra de il aduni cu lingura.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Cred ca ar trebui sa definim niste scopuri ca vad ca pe de o parte vrei turbo ca sa obtii concentratie cat mai mare de alcool in plamada, pe de alta parte intrebi cum ar influenta zaharul gustul...

Turbo nu este pentru tuica, palinca, whisky, rom, distilate din vin sau alte rachiuri aromate. Turbo este pentru fermentarea zaharului in producerea alcoolului neutru. Daca vrei sa faci vodca, gin sau diverse lichioruri, biocombustibil ori dezinfectant, da, da-i inainte cu turbo si % alcoolic cat mai mare in plamada.

Cred ca stim deja ca "berea" destinata distilarii pentru producerea whiskyului trebuie sa aiba o concentratie alcoolica intre 6 si 8 %. De asemenea, vinul destinat distilarii nu trebuie sa depaseasca 9% alcool.

Intotdeauna exista o negociere intre calitate si cantitate. Cand te lacomesti, afectezi calitatea.




_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Am pornit pe calea asta. Am cumpărat drojdiile astea :

  Voi vedea ce și cum va fi la anul, după maturare. Așa, de dragul discuției, sunt aproape sigur că majoriatea  uischiurilor din românica sunt contrafăcute, și toți se freacă pe burtă de plăcere după ce beau...
Da, știu vorba aia : vinul se mai face și din struguri...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2392

Samogon a scris:

Nu mai practic de mult metoda arhaica cu gustatul. Folosesc densimetrul care trebuie sa se scufunde mai adanc decat in apa dupa terminarea fermentatiei, ceea ce s-a si intamplat.

Chiar ma gandeam la drojdia turbo. As putea pune cu 50% mai mult zahar. Cred ca ar intra cam 70 g la butoiul de 250 ml. Din 3 cazane as scote 30 ml inima la 96%. Nu suna rau deloc.  



… pai daca tot vorbiti de TURBO …    am experimentat cu 16-18% acum ceva ani … si cu 23% annul trecut 
… de fapt eu m-am oprit la 19% …    … am folosit 1 plic pt 20L … la 40L de plamada  … si cu 2 remontari cu 2L de bullion a dat asta … dupa 3 saptamani la cam 24C … deci start la 320g... sosire la 100g

… adica … dupa Musther … 19% si un rest de 6%
… gustul … urmeaza sa-mi fac timp de analiza … dar e in standby ...intrun depozit … mirosea a CAVIT … o chestie cu vitamin de acum 40 de ani … probabil ca bentonite a limpezit matrafoxul



 

p.s.
… pina la annul cind fac visinata … o sa-l lamuresc eu

plamadire apa mai putina samogon scris:nu mai practic mult metoda arhaica gustatul. folosesc care

60.2KB

Modificat de Caberlot (acum 3 ani)


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
Nu vreau să deschid topic nou, așa că postez aici. Mă poate ajuta cineva cu 50 ml alfa și glucoamilaze ? Contracost, desigur. Nu aș vrea să cumpăr enzime de la Marinică pentru că e prea mare cantitatea și nu cred că voi mai face alte plămedeli prea curând...

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am unele expirate de cativa ani, daca esti dispus sa incerci iti pot de gratis. Au stat la rece tot timpul, anul trecut prin primavara le-am testat cu niste amidon si inca erau active.

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
@bionut, ok. Mersi. Te contactez în privat. 

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
Hai ca-ti dau eu si nu vreau bani. Doar 50 ml ai nevoie?
Am intrat cam tarziu pe forum ca ieri am muncit de dimineata pana seara, am facut doua plamezi.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la