Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Salutari pe noua rubrica a forumului! Ne lipsea o categorie speciala pentru plamadire, un capitol foarte vast in prelucrarea materiilor prime amidonoase.
Mi-a venit ideea din dorinta de a plamadi cat mai mult malai odata in cazanul de 100 de litri. In loc de 20 de kg am pus 30 kg malai la 60 litri apa, urmand sa impart plamada in mai multe recipiente si sa adaug apa dupa racire, inainte de a pune drojdia. Al doilea avantaj este ca pot folosi apa rece de la frigider sau congelator, cand racirea plamezii, sub 40 de grade, devine foarte greoaie. A decurs cam greu omogenizarea din cauza ca a facut cocoloase mari si multe si m-am straduit sa nu stropesc cu amestecatorul de lavabila. Deci un prim dezavantaj ar fi dificultatea, mai ales daca sunteti singuri. Daca aveam ajutor poate era mai simplu. Cu o mana tineam bormasina cu amestecator, cu cealalta turnam malaiul.
Deci am procedat in felul urmator: am turnat primele 10 kg malai in apa la 100°C, am pus o lingura de alfa-amilaza, am pus urmatoarele 10 kg malai, am mai pus o lingura de alfa, am pus si ultimele 10 kg malai, am mai pus o lingura de alfa, am urcat temperatura la 93°C amestecand continuu dupa care am lasat cazanul izolat la pauza de lichefiere cat timp m-am dus la Auchan sa iau drojdie.
Densitatea plamezii a ajuns la 1.115, masurata cu refractometrul. Am impartit plamada in mai multe recipiente si am completat cu apa cat sa ajung cu densitatea la 1.075. Am folosit 42 litri apa iar volumul total de plamada a ajuns la 126 litri.
N-am reusit sa-mi fac o idee clara despre randamentul de extractie, gelatinizare, zaharificare, in ciuda calculelor care mi-au provocat insomnii. Fermentarea inca decurge normal. Voi afla daca am avut pierderi abia dupa ce voi distila totul. Ar trebui sa adun 12.75 litri alcool, din care cel putin 10 litri de inima la 95%.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|