Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deiutza20
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 44 ani
Bauturi / Handmade / Condensatoare de reflux Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Subiectul asta merita un topic special.
Asta pentru ca mereu am cautat informații care  ma interesau si nu am găsit.

Am făcut primul condensator de reflux cu frica, acum vreo 6 luni. L-am făcut cu o singura spirala de teama ca o sa se turteasca si nu o sa mai circule apa. Descrierea și pozele sunt în topicul cu coloana CCVM, nu are rost sa mai descriu.

Acum m-am apucat și am făcut un condensator nou, dublu-helix. Am folosit 10 metri de teava de 6 mm pentru o lungime de 40 cm. Lungimea țevii de reflux este de 42 cm. Teava din care este făcută coloana este de 54 mm diametrul exterior. Condensatoarele de tipul asta se potrivesc la coloanele LM, VM, CCVM.

Cum am procedat:
Întâi am umplut teava cu apa și am sigilat capetele. Sigilarea capetelor am facut-o in felul urmator: am turtit capetele cu cleștele dupa care le-am îndoit de doua ori și am ars pasta decapanta cu staniu peste tot ca să nu aiba pe unde sa tasneasca apa la încolăcit.

Dupa ce am sigilat capetele m-am apucat de încolăcit. Am folosit teava de 22 mm pentru a incolaci in jurul ei.

M-am apucat de încolăcit lăsând un mot cam de lățimea palmei. Incolacirea la prima spirala am facut-o stransa, adică cu spirele lipite între ele. Asa se recomanda. Nu știu exact sa spun cata teava am folosit pana am ajuns în capătul spiralei. Ideea e ca am facut-o de 40cm. Dupa care m-am întors cu spirala fara sa folosesc nicio teava, niciun carton. Pur si simplu am început sa spiralez peste prima spirala, in sens invers.

La a doua spirala, cea exterioara, m-am straduit sa las un spațiu între spire cam de 1-3 mm, din ce în ce mai mare pe masura ca avansam spre capătul celalalt. Mi s-a potrivit perfect lungimea țevii. Nu ma așteptăm sa-mi iasă atat de bine.

La introducerea în teava de 54 mm intra lax, nu freacă. E chiar indicat sa nu între fest in teava.

La sfarsit am tăiat vârfurile țevii si am făcut proba. Apa circula usor, cu debit mult mai mult decât este necesar.

Am discutat și cu Bionut la telefon și el spune ca a făcut tot spirala dublu-helix dar fără sa umple teava cu apa. Eu am preferat sa nu risc sa o turtesc, având de îndoit mai mulți metri de teava.

Cred ca procedeul de a umple teava cu apa este folositor si la spiralele mari, din teava de 22mm, in loc de umplerea cu sare sau nisip care nu mi se par niște idei bune.

Invit pe toată lumea sa prezinte condensatoarele lor, sa comenteze sau sa critice orice legat de subiect.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Asa arata condensatorul de reflux înainte de tăierea moatelor

reflux asa arata reflux înainte moatelor

42.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Același racitor din alta pozitie.

reflux racitor din alta pozitie.

33.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Bravo, te specializezi și în prelucrarea neferoaselor, că na!, cine face și desface are tot timpu` ce face!

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Întrarea apei de răcire se face prin spirala exterioara, iar ieșirea prin cea interioara.

reflux Întrarea apei face prin spirala iar prin cea

35.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Amedeux a scris:

Bravo, te specializezi și în prelucrarea neferoaselor, că na!, cine face și desface are tot timpu` ce face!



Asta-i noua, teava, Amedeo. M-am dus și am cumparat-o azi de dimineata cand am citit pe HD ca cineva avea teava mai lunga decât a mea. Avea... acum nu mai are. Sau cel puțin suntem la egalitate. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
A mea e mica dar jucausa  4 metri de teava, 25 cm lungime spirala.
Nu m-am gandit sa tin cont pe care parte intra apa... chiar conteaza?

reflux mea mica dar metri teava, lungime spirala.nu m-am gandit tin cont care parte intra apa...

47.7KB


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Cu capacul fixat. Fac imediat poza cum arata cu stuturi.

reflux capacul fixat. fac imediat poza cum arata stuturi.

46.2KB


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Asa arata cu filete de 1/2. Sunt cuple prin compresie dar le-am si lipit pentru ca inelul ala din inox nu strange bine pe cupru. E mult mai practic asa cu cuple rapide de furtun.

reflux asa arata filete 1/2. sunt cuple prin compresie dar le-am lipit pentru inelul ala din inox

29.8KB


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

bionut a scris:

A mea e mica dar jucausa  4 metri de teava, 25 cm lungime spirala.
Nu m-am gandit sa tin cont pe care parte intra apa... chiar conteaza?



E adevărat ca la dublu-helix mai puțin contează turul si returul. Dar principiul e ca apa trebuie sa treacă în sens invers vaporilor. Asta e greu de stabilit la dublu-helix. La helix simplu sau deget rece, da, e logic ca mai eficient e când apa intra prin spirala si iese prin teava din mijloc.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Astăzi am făcut proba condensatorului la distilarea simpla, fără coloana.

Deci vreau sa va zic ca condensatorul funcționează bine. Am distilat cozi diluate cu apa. Puterea de răcire face fata la un debit de 3.5 litri distilat pe ora. Distilatul curge rece și doar primul sfert din teava orizontala este fierbinte de nu poți tine mana pe ea. Al doilea sfert e cald, poți tine mana. A doua jumătate din teava e rece ca mortu'.

Ce-i drept nici nu m-am zgarcit la debitul de apa. Am reglat debitul apei astfel încât pe răcire sa iasă apa fierbinte, cam la 60-70 de grade, apa pe care am folosit-o la limpezit rufe.

Totalul colectat a fost de 4.5 litri din care 3.5 litri la 74% de păstrat. Oricum nici măcar inima distilatului nu se poate bea. O sa o folosesc la spalat pe jos dupa ce ii pun niște cărbune.

Ce ma bucura e ca ideea mea a funcționat bine și voi folosi de acum spirala dublu-helix si la distilarea simpla. Ea cred ca ar avea o capacitate de răcire poate si de 3 ori mai mare, undeva la 10 litri pe ora, cred, maxim.

Ar fi interesant dacă as putea face comparația cu un shotgun. Oricum, si spirala dublu-helix este foarte compacta si eficienta. In plus, un mare avantaj este usurinta cu care se poate confectiona. De acum raman fan dublu-helix. 

reflux făcut proba distilarea simpla, vreau zic bine. distilat cozi diluate apa. puterea face

46KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Ai facut un calcul intre volumul de distilat obtinut si volumul de apa utilizat ?

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
N-am masurat volumul de apa folosit, imi pare rau, poate data viitoare. Dar debitul n-a fost mai crescut decat cu spirala de 4 metri de teava de 22 in cuva de plastic de 60 de litri.

Am colectat in cada unde aveam niste rufe la limpezit. Nu stiu sa zic cam cata apa s-a adunat. Nici nu vreau sa estimez gresit si sa spun ceva inexact sau fals. O sa repet testarea cand am ocazia.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Sam

... vad ca ai folosit inductia    macar la teste e  buna 

... intrebare ... teava orizontala eee ... orizontala  ? ... cred ca ar trebuii sa ai o usoara panta spre galeata    ... asa ai putea colecta mai mult si mai repede si ceva mai slab

Revin la nelamurirea mea ... despre cozi  ... chiar asa PUT    ... de sunt de spalat pe jos dupa ce au stat pe carbuni      




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Caberlot a scris:

  Sam

... vad ca ai folosit inductia    macar la teste e  buna 

... intrebare ... teava orizontala eee ... orizontala  ? ... cred ca ar trebuii sa ai o usoara panta spre galeata    ... asa ai putea colecta mai mult si mai repede si ceva mai slab

Revin la nelamurirea mea ... despre cozi  ... chiar asa PUT    ... de sunt de spalat pe jos dupa ce au stat pe carbuni      




Nu, teava orizontala e in panta, aplecata spre direcția de curgere. Dacă observi in poza un mic detaliu, am pus doua dopuri sub doua din cele 4 picioare ale plitei, ca tot cazanul sa stea putin inclinat. Daca ar fi înclinată invers n-ar curge niciodata nimic. Daca ar fi perfect orizontala, probabil ca s-ar imparti jumate-jumate.

Pai sunt cozi de la coloana, Cab, de-alea mult mai puturoase, caine ud la patrat. Am pus niște cărbune in damigeana, sa vedem ce se întâmplă peste vreo 3 saptamani.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Vreau sa imi fac un shotgun, acum comand teava necesara. Am nevoie de ajutorul vostru sa ma hotarasc.
Intr-o teava de 54 mm as putea sa bag 5 sau 6 tevi de 15 mm. Cu 6 tevi cred eu ca m-as cam chinui sa tai placutele si sa le lipesc, fiind foarte apropaite unele de altele.
Cu 5 tevi ar fi mai usor, dar oare este de ajuns? In special tinand cont de faptul ca planuiesc sa il folosesc atat la cazanul de 50 litri cat si la cel de 100 sau chiar 160 litri. Va avea suficienta putere de condensare cu 5 tevi sau  sa ma chinui si sa il fac cu 6?


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Astea ar fi cele doua variante.
Sa iau in calcul si tevi cu alte diametre? La un calcul rapid suprafata de condensare ar fi mai mare daca pun teava de 10 mm, ca vor incapea mai multe, dar iarasi apare chinul lipirii...

reflux astea cele doua variante. iau calcul tevi alte diametre? calcul rapid suprafata condensare

20.4KB


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Lungimea va fi de 50 cm, am uitat sa mentionez.

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
Ce bine că n-am probleme d-astea cu consumul de apă! Bine, alte condiții și tehnologie, nu consum cu măsură, da` nici mai mult de 60-70 de litri la o distilare. Adică nimic comparativ cu cît se consumă la spălat butoaie, oale de fierbere, etc.
Oricum, dac-aș fi fost obligat la economie aș fi găsit o soluție de recirculare și de adus apa de la 60-70* la 20*. O pompă, un radiator sau două, ventilatoare, poate înainte de intrarea în condensator vreo 2-3 m de țeavă de 10 trecută printr-un mini-frigider...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
bionut

... ca sa faci o estimare la racitor ... cel mai simplu e sa cauti pe HD = home distiller - ai acolo o foaie de calcul  ... nu cred ca e si pt shut-gun ... dar sa zicem ca e cam la fel de eficient ca si un racitor teava in teava  ... sa zicem 90-95%

... si am mai zis ca nu volumul cazanului da puterea necesara pt racitor  ... asta vine din puterea max. folosita la incalzire  ... adica faci racitorul asa cum poti = technic fezabil si ajustezi puterea de incalzire  ... si/sau debitul de apa

... asa cum am zis ... pt ... predimensionare HD e destul de bun 


Sa ai sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  Sam

Da acum vad ... ca ai capace sub picioare 
... si ai dreptate ... cozile de la coloana = esentza de cozi     si au un miros specific cam naspa    adica la mine ( si eu sunt departe de +90%) se apropie de spirtul medicinal amestecul de capete si cozi    mai exact ce mai ramane din ele dupa inca 1-2 redistilari  ... eu le bag la parbriz



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Stiu calculatorul de acolo dar am zis sa va intreb si pe voi 
Am zis volumul cazanelor tocmai pentru ca ala mare va avea putere mai mare, nu as vrea sa distilez in cazan de 160 litri si sa fiu nevoit sa reduc puterea ca si cum as distila in cazan de 50 litri... Nu fac nimic asa.
Tocmai mi-au transmis cei cu teava ca curierii nu ridica tevi din cupru :facepalm:... O sa intreb daca e vorba de lungime, ca daca e asa pot sa taie teava in doua sa fie mai mica.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ca sa nu ai dup-aia regrete ca te-ai zgarcit la munca și efort, zic ca mai bine ai alege varianta grea. Măcar n-ai ce sa-ti reproșezi daca cumva va fi la limita pentru cazanul de 160. Am înțeles bine ca vrei sa folosești putere de 5500W? Pe HD sunt niște calculatoare destul de bune sa te ajute sa te orientezi. Mai multe tehnicalitati n-as sti ce sa-ti zic, eu neavând niciodata shotgun. Poate reușești sa mai dai de Sine.

Eu daca ar fi sa aleg, l-as face și mai lung, de 1 metru. Daca stai sa te gândești, la spirala in butoi intra cam 3-4 metri de teava de 22 si răcește destul de bine. Cel mai mare debit a fost de 7 litri pe ora cu cazanul pe 4 ochiuri date la maxim și patura pe capac. Distilatul începea sa iasă călduț.

Sa nu faci ca mine când m-am speriat de munca și a trebuit sa fac alt condensator mai bengos ca nu eram multumit de primul.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
5500 W la oala de 100 litri. La 160 litri ma gandesc la vreo 9000 W. Bineinteles ca cu regulatoare de tensiune pentru a controla puterea.
Un metru ar fi bun dar mi-ar fi greu sa il folosesc cu oala mica, in casa... Nici la mine nu e apa o problema, e gratis, vreau doar sa fiu sigur ca poate condensa toti vaporii, ca o curge distilatul caldut nu e problema, am si un mic liebig la nevoie.
Voi face niste simulari pe HD, am timp pana gasesc o solutie de lua teava.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  biunut

… vad ca aici se discuta … in liga mare

… … o idee ar fi … sa verifici citeva cazane profesionale de 100-150L … ce racire au    si cita putere de incalzire au  … si apoi vezi ce zice HD  …. si la sfirsit trage concluzia 

… in mod normal … ce e scos la vinzare e si verificat  …. sansa e zero sa dai tu peste 2 prototipuri 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Nu e vorba de liga mare cat e vorba de a economisi timp. Imi face placere sa stau pe langa cazan, nu ma intelegeti gresit, dar prind destul de rar timp sa o fac. Asa ca, cu un cazan mai mare as impusca doi iepuri dintr-o lovitura.

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
5500 W la un cazan de 100 l este cam puterea minima pe care trebuie sa o ai pentru a ajunge la temperatura de fierbere in cca 2 h, functie si de ce  pierderi de caldura ai. Apoi pe parcursul distilarii ai nevoie de o putere mai mica si asta in functie de debitul de distilare.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am făcut niste teste la aragaz. Am fiert cate 5 litri de apa și mi-a dat asa:

Pe ochiul mare la maxim a durat 16:30 minute
Pe ochiul mare + un ochi mijlociu, la maxim, 12 minute
Pe ochiul mare + doua ochiuri mijlocii, la maxim, 9:30 minute
Pe toate 4 ochiurile la maxim, 8:40 minute
Pe toate ochiurile la minim, 18:50 minute.

Stiti care e formula pentru calcularea puterii având volumul și diferenta de temperatura (T finala - T initiala)?
Sau invers, știind volumul și puterea sa afli in cat timp ajunge la fierbere?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Calculator in cat timp ajunge la temperatura cu o anumita putere e pe HD, dar ar trebui sa stii ce randament ai. Multa caldura pleaca pe langa oala la aragaz...

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
De calculatorul ala stiu si eu dar vreau sa știu și formula. Poate pica netul, e vreo pana de curent, n-am cum sa întru pe net, dar formula din cap nu mi-o ia nimeni. 

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Deoarece puterea necesara pe timpul incalzirii distilatului este de regula mai mare decat puterea necesara pe parcursul distilarii atunci acesta putere ar trebui calculata. In principu se calculeaza energia necesara pentru a aduce lichidul la temperatura de fierbere. Acesta energie raportata la timp da puterea necesara. Energia se poate calcula din ecuatia  E= m x Cs x  ΔT in care:
m - masa de lichid incalzit in kg
Cs - caldura specifica a lichidului in J/kg.gr
ΔT - diferenta de temperatura intre temperatura initiala si temperatura finala in gr C. In cazul distilarii temperatura finala pe durata incalzirii este temperatura la care incepe firberea
Daca de ex avem 100 kg lichid (cca 100 litri) si consideram ca acesta este in mare parte apa atunci putem lua caldura specifica pt apa Cs= 4190 j/kg.gr
Daca consideram ca incalzim lichidul de la 15 gr C la 75 gr C atunci ΔT= 60 gr
Energia va fi E= 100 x 4190 x 60 = 25140000 j. Pentru a afla puterea acesta energie trebuie sa o raportam la timpul in care dorim ca temperatura lichidului sa ajunga la temperatura de fierbere. da ca timpul este de 2 ore (2 x 3600 sec) atunci puterea necesara va fi de:
P= 25140000/(3600 x2)= 3492 W.
daca vreo sa incalzim mai repede de ex intr-o ora atunci puterea necesara va fi dubla.
Asta este o socoteala teoretica, simplificata si care nu tine cont de pierderi


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Foarte buna formula, mulțumesc! 
Am calculat puterea celor 4 ochiuri adunate, da 3424W iar puterea ochiului mare da aproape 1800W. E bine, e p-acolo. 

La 5500 ai lui Ionuț ar dura o ora și 48 de minute sa ducă 100 litri de apa la fierbere de la 15°C. Dar la plamezi se complica treaba ca e și alcool care are alta caldura specifica plus temperatura de fierbere mai mica. La fierberea distilatelor (low wine) chiar semnificativ mai scurt e timpul. Dar nu ma pricep sa descriu in formule si calcule matematice. Poate ne mai ajuți, Alex. Eu voi tine mine formula asta si o sa o folosesc mereu. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


… bun calculul tau Alex    cu observatia ca tu ai calculate energia necesara ca sa aduci apa de la 15 la 75C   … asta merge la o rezistenta electrica introdusa in lichid intr-o oala BINE izolata = aproximativ

… in realitate = pe aragaz …. avem 2 variabile importante    randamentul de transmitere a caldurii … si izolarea termica a oalei 

… variabilele astea se iau din tabele = se aproximeaza    sau se gasesc prin experimentari 

… … si sa nu uit 3492 sunt W/s in exemplul tau   … si la priza ai kw/h

+ ca asa cum bine zici e o mare diferenta intre puterea necesara la incalzire si puterea necesara la distilare ...



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam

… ce calculezi tu … are inclus coeficienti de transmitere si de pierdere termica pt oala ta si pt aragazul tau
… la un cazan zidit rezultatele ar trebuii sa fie mai bune 

… … amestecul de apa+alcool are Cs= caldura specifica diferita in functie de % de alcool … cred ca ce vrei tu se calculeaza cu o integrala …



p.s.
… puterea reala a argazului e mult mai mare … probabil 50% in plus


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Eu stiu asa:
Volum in litri * 4200 / putere in watti= secunde per grad Celsius. Poti scoate de aici puterea daca stii deja timpul.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, am văzut și eu formula aia cu 4.2, dar eu am transformat si am folosit 70 ca sa calculez in minute, nu in secunde. Insa formula lui Alex mi se pare mai corecta.

Cab, am văzut ca eficienta la încălzirea cu gaz e 40-50%. Nu ma interesează cât se pierde. Desi cu toate pierderile, pe gaz de la retea iesi mai ieftin decât cu curent. Ma interesează puterea folosita. Dar cred ca difera mult de lărgimea oalei. Daca pui un ibric mic pe un ochi mare, normal ca e ineficienta transmiterea termica. Eu am calculat asa, orientativ, sa sa-mi fac o idee.

O sa incerc zilele viitoare sa folosesc toate ochiurile la maxim la distilarea cu coloana. Sunt curios dacă se inunda.  si daca da, cam care e limita aia? Cu coloana nu merita sa mergi pe putere mica. Consumi mai multa energie termica și apa / litru de alcool obtinut folosind putere mai mica decât cu putere mai mare, pentru ca durează mai mult.. Unii cică merg cu coloana inundata și n-au nicio problema cu asta. Mie insa mi se pare cam mult totusi.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

bionut a scris:

Eu stiu asa:
Volum in litri * 4200 / putere in watti= secunde per grad Celsius. Poti scoate de aici puterea daca stii deja timpul.

Este acelasi lucru pe care l-am scris si eu (formula pusa altfel) atat doar ca in formula ta se foloseste cifra de 4200 in loc de caldura specifica a apei care este cca 4190 (in realitate caldura specifica a apei variaza putin cu temperatura). Eu nu am luat formula de undeva (din vreo lucrare /articol despre distilarea ) ci am scris-o pe baza cunostintelor pe care le-am invatat acum tare multi ani la scoala. Astfel de lucruri se invata inca cred la nivel de liceu. Eu insa cred ca le-am retinut de la facultate, unde in ultimii 2 ani am facut un curs de "Fenomene de transfer" cu un profesor foarte , foarte bun


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


toata stima pentru acest profesor !
… la specialist de nivelul asta ma refeream si eu … cu ceva timp in urma 

Am mai multa incredere in cartile lor decit in tot iinternetul asta poluat    fara voie si mai ales cu voie 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la