Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sophya pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 54 ani
Bauturi / Distilarea / Plamda cu grane nemaltificate - se pot coace pentru a dezvolta arome? Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Ma gandeam la o chestie si am zis sa va intreb si pe voi.
E clar ca in whiskey trec si aromele fermentului, de asta se foloseste malt (nu doar pentru aportul de enzime care convertesc cerealele nemaltificate din reteta), dar avand in vedere ca am cereale gratis as putea sa coc orzul sau graul pentru a imita coacerea maltului, care pe langa uscare formeaza si niste compusi aromatici? Apoi la plamadire pot folosi enzime, alfa si gluco amilaza, pentru conversia amidonului.

Credeti ca ar iesi un distilat mai bun decat daca as folosi orz crud cu enzime? Dacada, oare va fi atat de bun incat sa sa merite efortul? Maltul Pilsner se poate lua de la Buzau cu 2.5 lei aproximativ, dar pe langa drumul pana acolo imi trebuie si zi libera de la serviciu ca doar martea dimineata se vinde malt de la fabrica. De asta m-am gandit la alternativa asta.

Ar mai fi o varianta de mijloc, amested de malt cumparat cu orz nemaltificat in proportii variabile...


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

… personal … cred ca arome in plus de la uscare-prajire vin doar la maltul biscuit-caramel-coffe-etc. = adica la alea prajite 
… ala coffe e asa de prajit ca nu cred sa mai dea ceva inafara de culoare si aroma 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Habar n-am Ionuț. Da` mă gīndesc totuși că malțul are deja enzime, iar prin coacere enzimele ar putea să apuce să transforme ceva prin bob, care acel ceva s-ar carameliza sau ce-ar mai face p-acolo. E cam ca la lemnul de stejar copt, lignina se transformă īn vanilină, celuloza īn chestii care arse dau gustu` de caramel...

Cei de la Buzău nu trimit și prin curier sau alt mijloc? Nu doar 10-20 de kg., mai mult. C-aș fi tentat să īncerc o coacere de malț. Ba poate aș reveni și la cīteva plămădiri cu malț, n-am īncercat orzul niciodată, deși aș avea de unde să-l iau, se mai cultivă p-aici. Da` tare mi-e urīt de malțificat cantități mari.


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Nu trimit, ei sunt obisnuiti cu TIR-uri acolo. De altfel nici nu au cim sa cantareasca cantitati mai mici, doar urcand masina pe cantar pentru a-i lua tara si apoi din nou cu sacii in ea, ca la camioane. Poate daca gasesti o masina care poate merge sa il ia ar fi de acord.
Posibil ca maltul copt (nu ma refer la ala prajit Coffee sau altele negre, ci la coacere la temperaturi relativ mici cum sunt malturile Pale, Munich, Vienna, rtc) sa difere de simplul orz copt. Poate voi incerca candva.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Amedeo, ma ingrijorasem ca nu te-am mai vazut. Stiam ca ai luat o pauza, dar de ce si de la povestit? 

M-am gāndit sa iti propun sa treci la incoltiri. Incoltirea ar simplifica lucrurile ca nu mai trebuie sa fierbi. Ai destule butoaie de 100 de litri. Pui graul la inmuiat  in apa in saci de rafie 12-16 ore și dupa-aia le scoți din apa și le lași sa se scurga. Le mai scalzi putin dimineața și seara pentru reīmprospătare.

Dup-aia cu macinatul as merge pe varianta Pazucu, folosind masina de tocat carne (ori electrica, ori manuala cu motor și fulie). Eu am cautat masina aia nr 32 dar are sita de 8 si trebuie de 4 la malt. Pazucu făcea cu electrica si cu  sita de 3 si ieșea foarte fin tocat dar și forțează mai tare masina. Am dat impreuna 10 kg repede și fără niciun efort.

Acum sunt īn teste cu bormasina cu acumulatori. I-am făcut cuplajul la masina de tocat. Am pus și 2 kg grau la īncolțit pentru teste. O sa fac teste cānd e gata. Daca merge repede si usor, cumpar masina nr 32 dar sa vad cum fac cu sita aia de 8 ca mai mica n-am găsit. Trebuie de 4. Trebuie sa trec pe cereale ca nu se mai poate cu zahar, fermentează prea greu si ii trebuie un vagon de drojdie. Mai bine storc plamezi decāt sa aștept 3 saptamani sa fermenteze o plamada.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Oke, merci de informații Ionuț.

Sam, uiți că și io tot cu grīu īncolțit am īnceput? Și cum poa`să fie o grămadă de manoperă și de timp dedicat īncolțirii, chestii mai simple decīt uitatu` la o oală care fierbe? Iar mie īmi trebuiesc aprox. 10 kg zilnic...

Și dacă vrei să treci iar pe cereale īn nici un caz n-aș mai folosi malț umed, e mult mai simplă uscarea și apoi măcinarea malțului. Și scapi și de grija infectării și poți face și păstra o cantitate mai mare pe care s-o folosești la nevoie. Vorbim, īți īncolțesc și usuc io niște grīu, da` tre`să dea căldura īntīi. Ar merge și acum uscat īn cantități mai mici, 2-3kg, sus pe sobă, da` deocamdată n-am nici un bob de grīu. Poate săpt. viitoare să fac rost.

Io o să īncerc altceva īn primăvară, o să fermentez cu tărīțe, sifonez și distil ce-i limpede din 4-5 șarje, apoi iau tărīțele le bag la teasc. Asta ca să nu mai fac cīte o stoarcere pe zi, ci una mare la 4-5 zile. Și precis aș mai cīștiga puțin ca productivitate, enzimele ar avea timp să mai transforme cīte ceva din ce-a mai rămas pe tărīțe.
Singura chestie e să văd dacă-mi convine gustul dat de fermentarea pe tărīțe, da` e posibil să nu fie așa de sesizabil, la distilarea simplă se simțea, acum poate o mai opri ceva și thumperu`.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Din 40 litri plamada fermentata pe tarate doar 10 litri poți trage limpede de deasupra. Restul trebuie sa storci. Dar ai avantajul ca se stoarce mai ușor decāt īnainte de fermentare. La gust nu ma pricep sa-mi dau cu părerea. Mie toate mi se par bune.

Se poate considera munca mai putina, cel puțin faptul ca nu mai trebuie sa urci decoctul de fierbere la 100 de grade și sa fierbi amestecānd cu paleta īn coliva groasa. Cu grau īncolțit duci doar apa pana la 73 de grade, adaugi macinatura sa rezulte vreo 64°C, faci pauza o ora și mai faci o pauza la 55-60 cānd adaugi glucoamilaza. Deci poți considera economie de gaz, dar intr-adevar, poate fi mai multa munca la măcinarea incoltitelor. Dar la incoltire īmi mențin părerea ca e ușor ca pusul unei oale la fiert doar ca durează 3-4 zile. Orice tehnologie are plusuri si minusuri.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Ce colivă groasă Sam? La 1/3,5 și grīul măcinat cu sita de 2mm nu ai colivă. Și nu amestec oarecum continuu decīt vreo 10 min., după aia o dată la 4-5 min., că se subțiază plămada aproape instant și dacă trece de 75*C nu se mai depune pe fund. Durează 2 ore și un pic toată treaba cap-coadă, de la pusul apei īn oale, adusă la 75-80*, pusă alfa, grīul și fiert o oră.
Pierd o oră de ars gazu`, adică 2-3 lei, da` economisesc o grămadă de timp, muncă și nervi făcuți cu īncolțirea și prelucrarea malțului.

Cu aprox. 200 de lei enzimele plămădești o tonă de grīu.
Zi 60 de plămădiri la tona de grīu, īn cazu` meu o oră īn plus de fiert la fiecare mă costă 120 de lei.
Deci 320 de lei „pagub㔠la tona de cereale.

Grīu īncolțit tre`să pui cam 25% īn plămadă, că cel puțin vreo 10% din el nu īncolțește, e spart și mai ai și pleavă. Și-ți mai scade și din productivitate oleacă, poate 1%, amidonu` ăla consumat la producerea enzimelor īn bob. Hai să zicem că pierzi 3 litri de alcool la tona de cereale, care să zicem că īnseamnă 120 de lei.

Astea fiind zise, și luīnd īn considerare că și timpul īnseamnă bani, ce preferi, să muncești ca să īncolțești și prelucrezi 250 de kg. de grīu īn condiții casnice, nu industrial!, sau să scoți 200 de lei din buzunar și să stai să te uiți liniștit la oale?


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

q.e.d. Amedeo 

… ramane diferenta intre all malt   si grain wisichi 
… oricum nu stiu daca atunci cind faci cu griu incoltit neuscat esti ca la … all maltz sau ca la all grain    … probabil intre



p.s.
… eu gasesc mai usor malt decit boabe    si oricum am bagat si enzyme cind am facut   

… … trebuie sa fac niste degustari ca s-a facut annul         stiinta cere sacrificiu       si cu-Ovidiu tot asa 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
@Amedeux cānd făceam eu uischi din mălai nu fiebeam o oră. Ajungeam cu temp la 95 gr și opream focul. Cred că se menținea o oră īn jurul temp de 90 gr, după care goleam īntr-un butoi și fierbeam alta, pe care o goleam īn același butoi. Ai realizat tu că dacă fierbi tim de o oră ai producție mai bună ?

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Nu, n-am comparat. Parcă producătorul enzimei recomanda menținerea la 85-90*C timp de o oră sau mai mult. Și io-s relativ superficial cīnd vine vorba de tempraturi și timpi, nu le respect chiar cu ceasu` și termometrul īn mīnă.
Singurul lucru pe care l-am observat e că dacă la īnceputul fierberii se formează destul de multă spumă īn oală, cu cīt fierbi mai mult și te apropii de oră spuma scade mult cantitativ.


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
M-am uitat  acum, pe sticlă scrie menținere la 85-95* timp de 60-90 min.
Dar la descriere zice:
Lichefiere la presiune atmosferică: PROTEMYL HT27L se adaugă īn apa rece sau caldă īnainte sau īn timpul măcinării. Pentru a obţine un grad ridicat de lichefiere temperatura la care trebuie īncălzită plămada trebuie să fie de minim 850C, si trebuie mentinuta o pauză de lichefiere de 30 – 90 minute.

Lichefiere sub presiune: PROTEMYL HT27L L se va adăuga la plămadă după fierberea sub presiune şi o primă răcire, cānd temperatura acesteia ajunge īn intervalul de 100 – 90C. Este recomandabilă o pauză de lichefiere de 30 – 90 minute, după care temperatura se coboară la 50 – 55C şi se adaugă enzima de zaharificare.
Īn general, daca pH-ul scade sub 5,4 se va reduce temperatura de lichefiere la 85 – 90C.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mi-am comandat și eu de la Marinică doua sticle de un kg cu enzime, una de alfa și una de gluco, plus un pachet de drojdie uscata de 500 g. Aștept sa vina peste vreo doua zile sa văd cāt de ușoară va fi viata fără incoltiri si macinari.

Am de gānd sa fac plamadiri cu mălai, orez și faina. In Kaufland e mălai cu 1.5 lei punga de 1 kg iar in Carrefour e spartura de orez cu 2.8 lei. Faina am găsit in multe locuri cu 1.5, pana in 2 lei. Orezul daca il ții la plapuma nu mai trebuie sa-l amesteci pe foc la clocot. Am testat acum cāteva ore și merge.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Știam că au și un punct de vīnzare īn oraș, nu mai este? Bune prețurile, io am īntrebat azi și aș lua grīul cu 1 leu/kg., cam scump... M-ar tenta niște orez, să fac 2-3 șarje ca să văd cum iese pus pe stejar.
Că altfel, la 2,80 nu-i chiar rentabil. Am găsit cu 2 lei, vedem dacă găsesc cum să-l aduc, că nu oferă transport.


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

… cred ca eu am venit cu … REMONTARILE = aerisirile    … si info. vine din cartea verde 

… deci sunt 3 remontari in grafic si fiecare are efecte diferite : 
1. remontarea de la ziua 2 … creste alcoolul obtinut de la 8 la 13% 
2.remontarea de la ziua 5 … creste alcoolul obtinut de la 8 la 11,5% 
3.remontarea de la ziua 8-9 … creste alcoolul obtinut de la 8 la 9% 
… si vorbim de o fermentare de 16 zile pt must de struguri 

PROBABIL CA TREBUIE FACUTA AERISIREA DUPA 1 ZI     




P.S.
detaliile conteaza


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Nu stiu cat ar fi transportul, dar pretul cu siguranta este mult mai bun decat orice malai sau orez. Amidon din porumb, randamentul este mult mai bun fiind amidon aproape pur. Nu e 100% ca mai sunt si tarate, pleava, etc.


Eu am primit mai demult de la un morar vreo 4-5 kg de amidon de porumb, avea multa pleava spre deosebire de ce au astia in poza asa ca l-am cernut. L-am fiert de proba si am pus enzime si din pacate nu am notat, dar densitatea a fost pe masura asteptarilor. De fermentat a fermentat la sec datorita glucoamilazei.
Daca ar fi usor de procurat este o alterantiva foarte buna la zahar sau grane.

Sam, apuca-te de distilat ca ai de tras pana consumi atatea enzime 


pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Nu știu ce să zic de „amidonul” colectat la moară, cred că de fapt este doar făină, pulberea foarte fină rezultată la măcinare, și care nu se īncadrează ca fiind mălai. Normal să producă ceva mai mult alcool, poate cu 20% īn plus, neavīnd coajă și germeni. Din cīte-mi amintesc c-am citit cīndva, amidonul curat se obține printr-un proces tehnologic ceva mai complicat.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Asa cred și eu, Amedeo. Este probabil endospermul macinat sau faina alba, adică partea amidonoasa a bobului care in cea mai mare parte este alcătuit din amidon cam 82%, restul sunt proteine 13% si ceva grăsimi, 1-2%.

Dar nu vad de ce ar vrea cineva sa pună la fermentat amidon pur. Daca e izolat de restul componentelor nutritive din grane este o materie prima la fel de lipsita de nutrienti precum zaharul. Cand pui zahar la fermentat de ce adaugi și tarate, pasta de tomate, DAP si celelalte?

Ionuț, de asta vreau sa renunț la zahar ca durează prea mult. Uite cat aștept după plamada aia din zahar, de pe 18 ianuarie si īncă mai are cel puțin doua liniuțe. Am făcut o socoteala, enzimele de la Marinică mi-ar ajunge pentru 200 de plamadiri, mergānd pe doza maxima scrisa pe eticheta si cu drojdia aia eficienta care fermentează tot in doua zile, as putea sa fac 2-3 plamadiri si distilari pe saptamana. Pe aragaz merg plamadirile si pe plita cu inductie distilarile in coloana.

Am īncercat sa macin graul īncolțit cu mașina de tocat antrenata de bormasina. Merge super kkcios, nu mai fac. Macin acum graul asta asa ca să nu-l arunc, fac vreo 10 litri de bere din el dar nu mai fac, renunț la incoltiri in casa. E prea mare babilonia, aveți dreptate.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Nu fermentează chiar īn două zile Sam, īntre 3 și 7, depinde de temperatură. Hai să zicem că dacă fermentezi īntr-o cameră cu temp. relativ constantă durează 4 zile. De asta și pornesc io fermentarea la temp. mai mare, peste 30-35*, mai cīstig juma` de zi poate. Și īncearcă și varianta cu refolosirea drojdiei rămase īn vasul de fermentare īncă o tură, poate mai cīștigi o zi. Dar asta ar īnsemna să storci plămada īnainte de fermentare. Poate iei teascul de la mine și-i faci un coș... Sau ți-l dau pe cel pe care-l folosesc acum dacă găsesc unul mai mare.

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Ce drojdie ai luat de la Marinica? aia pentru distilare pe care o are pe site am vazut ca scrie pe eticheta "distilare sau panificatie" sau ceva similar. Deci trag concluzia ca este drojdie normala de panificatie...

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cānd mai trec iau si teascul daca nu-ti mai trebuie. Cu teascul prin microbuz, "pardon, pardon"  In metrou o sa fiu de youtube. Īți dai seama vizualizări cate o sa fac. 

Ma gāndeam la alta chestie. Sa iau un butoi deplastic de 250 litri iar in ala am loc sa pun 5 plamezi de 40 litri plus destul spatiu pentru spuma daca e ceva. As putea sa fac 2-3 plamadiri intr-o zi sau sa fac una pe zi și sa adaug peste ce am pus ziua trecuta. Aia daca fermentează acolo, cu atāt mai bine, o hrănesc continuu. Nu mai trebuie sa pun drojdie. Fac și economie. Desi nu prea merita asa obsesie cu economia asta. Lasa sa trăiască și Marinică, mănāncă și el o pāine.

Asta ar fi idee si pentru tine. Eu as lua acolo o cuva de 1000 de litri din plastic. Plamadesti in fiecare zi pana umpli cuva dupa care te apuci și distilezi. La īnceput tragi cu furtunul lichidul limpede, dupa care, cānd ajungi la gros, īl bagi la teasc si-l storci. Dar dacă ai deja butoaiele alea de 100 sunt foarte bune și alea.

Am zis doua zile ca am mai avut drojdie de la Marinică si chiar in doua zile mi-a fermentat complet ca m-am speriat ce randament record am obținut din faina alba de grau. Era și vara, 26 de grade in casa. E jurnalul pe la "alcool din faina" pe undeva, nu mai știu. Si nici spuma n-a făcut deloc.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Da, probabil că e similară celei la pliculețe vīndută la magazin, nu cred c-ar fi vreo tulpină īmbunătățita de Cerevisae. Da` io-s mulțumit de ea, īși face treaba, o folosesc de 3 ani.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

bionut a scris:

Ce drojdie ai luat de la Marinica? aia pentru distilare pe care o are pe site am vazut ca scrie pe eticheta "distilare sau panificatie" sau ceva similar. Deci trag concluzia ca este drojdie normala de panificatie...



Asta e drojdia. Da, si eu cred ca e drojdie de panificatie dar nu contează, ma impac bine cu ea și e destul de ok și prețul, comparabil cu aia din magazin.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Mda, 26-27*C parcă era temperatura optimă, io n-am cum s-o mențin constantă, sau aș avea cum dar mă complic, la mine noaptea scade la 20 sau mai puțin, iar ziua abia dacă mai crește 3-4 grade din căldura autodegajată. Iar la vas de 1000 de litri probabil s-ar īncinge prea tare, ar trebui răcit cumva vasul.

Și hai că nu e chiar mare teascul, īnvelit cu o folie nu bate rău la ochi.


pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la