Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sexyindianca pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Ilfov
cauta Barbat
24 - 53 ani
Bauturi / Distilarea / Distilarea pe plita cu inductie Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini:  1 2
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salutari tuturor!

Am luat o plita cu inductie de 2100W si urmeaza sa fac teste cu ea. Testele ar fi urmatoarele:

1. Distilare simpla a unei plamezi
2. Distilare cu coloana a unei plamezi
3. Distilare cu coloana a rachiului

M-am jucat destul de mult cu ea zilele astea și mi-am făcut idee cam ce poate. Bate cel mai puternic ochi de la aragaz la viteza cu care ajunge la fierbere dar sunt diferențe între tipurile de oale. Oalele din tabla smaltuita funcționează foarte bine pe inductie. O eficienta puțin mai slaba am observat la oalele din inox cu fund magnetic. Deci dacă intr-un ibric smaltuit, aduc la fierbere un litru de apa în 3 minute, de la circa 15 grade, la oala din inox durează cam 3:40, deci cam cu 22% mai mult. Pe aragaz durează cam 4 minute și jumătate folosind o oala larga. Cred ca merita sa mentionez si plita electrica de 1500W care, pe ultimul loc fiind cu 6 minute (încinsă bine înainte si folosind oala cu fundul exact cât discul) reușește sa scoata un timp codas de 6 minute.

Dupa calculele mele, cu inductia ar trebui sa am un debit cam de 5 litri de distilat pe ora la început, și vreo 4 litri spre sfârșit, la distilarea simpla. La cea cu coloana, nu știu, probabil o voi tine pe o treapta mai mica, undeva la 1400-1800 W sperând la un debit mediu cam de 1.2 litri/h la 93-95%. Din câte am observat, la CCVM nu prea contează de la cât pleci în cazan. Contează cel mai mult diametrul ieșirii de la teu.

Dar cel mai bine e sa lasam faptele sa vorbească. Am acum 155 litri de plamada din zahar, pentru teste, care fermentează incet si sigur. Saptamana viitoare probabil va fi saptamana studiilor si concluziilor.

Ar mai fi o problema: greutatea suportata de plita. Nu ma gandesc sa pun pe ea oala aia mare de 50l cu 45 cm diametrul ca ar acoperi si display-ul. O sa pun oala de 36 cu 36 diametru. Dar totuși si aia e grea, are câteva kg goala, plus vreo 28 litri plamada, ajunge la vreo 30 si ceva de kg. Sper sa reziste plita.

Alta rezolvare la care ma gândeam e sa pun oala pe niște picioare din lemn și sa leg plita sub ea cu niște corzi elastice, ceva. Ma mai gândesc.



_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… inductia se zice ca e cea mai eficienta   … teoria zice ca are cel mai bun randament= pt ca se incalzeste direct oala de la curentii aia focault  - adica nu produci gaze calde care trec pe linga oala sa o incalzeasca prin convective 

… daca plita va rezista la … +30kg  … e riscant sa aflii prin incercare directa= e un test distructiv

… daca ai dubii    sprijina oala pe 2 bucati de lemn    si apoi baga plita sub oala    si ca sa o lipesti de oala foloseste 2+1 pene de lemn cu care poti asigura un contact bun 

… cred ca oala cu smaltz merge cel mai bine pt ca e f.f. importanta distantza la care plita trebuie sa induca 
… si nu ai de ales decit sa incalzesti excentric daca DIA oala e prea mare  oricum  eu nu ash incalzii butoanele 

… poti sa pui o poza cu plita 


 

p.s.
merg de la inceput -10ani -cu inductie … la mine e max 20kg
… acum o sa poti izola cu cartoane …


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai dacă mai izolez si cu cartoane chiar ca o sa mearga prea adevaraciune.  O  las pe treapta 3 (1200W) si fierbe 3 litri pe ora. Pe treapta 1 si 2 se întrerupe, ceea ce nu cred ca face bine la distilare.

Sa știi ca ai idee buna cu pene din lemn. Am prin casa lemne. Bine ca le-am păstrat ca ma gândeam sa le duc si p-alea la unchiul sa le ardă în soba. Sa adunam ca hoarderii ca nu știi niciodată când îți trebuie niște gunoaie. 

Scrie ca e pentru oale cu diametrul intre 10 si 26 cm. Eu i-am făcut inaugurarea saptamana trecuta cu iahnie la cazan si a funcționat bine cu oala de 36 cm diametru, chiar dacă depasea puțin mărimea plitei.

Pun și poza cu plita.

distilarea plita inductie pai dacă mai izolez cartoane chiar mearga prea o  las treapta

32.1KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

frumoasa 
… dar cred ca poti sa faci setari si intre treptele 1,2,3
… la mine sunt 8 trepte  plec pe 8 si cind picura cobor pe 1 sau 2  apoi dupa frunte si capete mai urc la 3 si tot asa  sfirsitul e pe 8 si cam pe la 98C

Eu merg f.f. incet    ca nu trebuie sa pazesc oala 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Asa e când faci lamurire, trebuie incet.
La mine sunt 7 trepte (300, 600, 1200, 1400, 1600, 1800 si 2100 W). Pe treapta 1 merge o secunda si sta 5 iar pe a doua merge 3 secunde si sta 3. De la 1200 in sus merge continuu si se observa diferenta la trecerea de la o treapta la alta aproape instantaneu.

Mie îmi place treapta 1 ca gătește mâncarea la 100 de grade fara sa iasă abur din oala. Mai da cate o zvâcnire la câteva secunde sa mențină suta de grade. E bine gandita, aici îmi place. Totuși între 600 si 1200 mai intra o treapta, poate chiar doua, dar au făcut de la 1200 in sus din 200 in 200. Asta nu-i rău. Nu știu ce as mai putea seta, dacă as putea sa umblu la timpul de on-off la treptele 1 si 2 chiar ar fi bengoasa.

Insa la prima distilare in mod sigur o sa folosesc treapta maxima, adică 7 de la cap la coada si poate la coloana sa cobor pe 5 sau 6 daca am de-a face cu plamada sau 3 - 4 dacă am alcool in cazan.

Si tu, Cab, cobori pe 3 folosind coloana? La mine coloana are nevoie de fierbere destul de puternica, altfel nu curge ori picura foarte rar și durează o veșnicie. Știu ca tu ai coloana fara deflegmator si te bazezi mult pe refluxul pasiv, caz în care, da, o treapta mai mica permite mai mult reflux pasiv.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… pai … coloana nici nu mai stiu de cind nu am mai folosito  … pot sa zic ca am coloana daca pun amindoua segmentele de teava - adica 20+25cm 
… dar nu se merita    pur si simplu reglez din buton=treapta    si colectez cam 1L/h si e ok 
… … eu prefer aromatele …
… … oricum eu merg pe supraracire si ce iese e f.f.ok din prima … dar prefer sa merg totusi cu 2 sau 3 treceri === chestie de rafinare

… ultimele dati am umplut coloana cu arcuri de Cu    asta ca tot am stabilit ca este bun Cu    si am gasit si metoda de curatare  … acum iese si mai tare si mai curat … cam 10% in plus

… la mine singurul comentariu negative e ca timpul max intre 2 apasari pe orice buton e de 99 min adica trebuie sa ma intorc repede de la magazin

Sunt curios sa vad ce zici tu ? … cum merge la tine ?





_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
La mine e de 3 ore timpul maxim de gătire dar sper sa n-aiba mofturi de-alea sa se oprească ca a mers prea mult sau ca a detectat termostatul vreo crestere de temperatura. Ea are niște erori în caz ca merge tigaia goala, supraincalzire, supravoltaj, etc, vreo 6 figuri de-astea super enervante dar probabil gândite pentru siguranță.

M-am mai uitat odată in manual. Nu scrie de vreo limita de greutate. Scrie sa nu o folosești in scop industrial dar nu scrie ca n-ai voie sa distilezi cu ea. Deci înseamnă ca putem sa-i dam înainte cu distilările.

Pe vremuri lasam cazanul pe foc și plecam de acasă sau ma culcam si lasam sa fiarbă peste noapte. Acum nu mai fac de-astea. Nu știi ce se poate întâmpla. Odată am simțit miros de tuica de la poarta când stăteam la vila la baba aia. Cand am ajuns în casa erau aburi și miros tare de alcool. O agrafa a strâns furtunul din PVC de la apa de retur de la recirculare. Furtunul fiind cald și moale, s-a aplatizat, circulația apei de răcire s-a oprit și aburul de alcool nu se mai racea, tasnea pe la tutusca. Am pierdut cam un litru atunci dar nu asta a contat. Bine ca n-a luat foc.

Oricum cu inductia e mult mai sigur ca nu mai exista flacara si gaze in spațiu închis. Insa in ultima vreme am tot auzit de incendii pe la blocuri pornite de la instalații electrice.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Eu cred ca in oala smaltuita fierbe mai repede pentru ca are mai putin material de incalzit. Vorbim de o tabla subtire versus un fund de 5-6 mm grosime, format din cel putin 3 straturi de otel si inox. Datorita grosimii cred ca oala cu funs stratificat va mentine o fierbere constanta intre impulsurile plitei, nu se va observa la fel ca la oala emailata.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Asa este. Dar oala de inox are fund de aluminiu intre straturile de otel si inox. Aluminiul ala ar trebui sa transfere si sa disipe bine caldura. Fundul atrage tare magnetul, marginile mai slab iar capacul deloc.

Plita electrica s-a cam storcosit de la greutate dar macar n-am dat mult pe ea, 50 de lei. Pe asta cu inductie am dat 250 la reducere din Media Galaxy. Pe Emag e 450.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Sigur nu are si niste otel incapsulat acolo? Asa ar fi logic din moment ce e gandita sa mearga si pe inductie.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Deci oala e asa: oala propriu-zisa din inox, sub fund e discul de aluminiu de 1 cm grosime iar sub discul de aluminiu e alt disc de otel de câțiva mm grosime.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… plita nu se opreste de la supraincalzire    asa e facuta - pt facut mincare    si in 2-3-ore se cam face orice fierbi  … e o masura de protectie sa nu arzi mincarea  … trebuie doar sa dai pe un buton si ea intelege ca nu ai uitato si mai baga 99min

…    ai fost curajos sa pleci si sa lasi oala pe foc … sau ai fost 

… fenomenul de inductie e invers proportional cu distanta … daca pui un disc de metal pe plita devine albastru    sau chiar se inroseste    depinde de treapta 


… hai da drumu la teste     … oricum sper ca ai verificat instalatia electrica si duce 2,5KW …



p.s.
… si atentie … fierbe mai iute = se incalzeste mai tare == risc mai mare sa arzi plamezile groase
… 250 lei -f.f. bun pretul


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
In Romania circuitele normale de priza sunt de 16 amperi cu conductori de 2.5 mmp. Duc lejer 3 kw, chiar putin peste. Blocurile mai vechi posibil sa aiba instalatii mai proaste totusi.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Din păcate zaharul meu fermentează greu. Scade cam cu o linie pe zi și a plecat de la 18, acum e la 5. Mai am vreo 6 zile de așteptat daca nu stagnează.

Asa ca pana la teste mai durează, îmi pare rau. Trebuia sa pun 3 calupuri de drojdie la o plamada de 155 litri cu 30 kg zahar și fermenta intr-o saptamana. Am pus doar un calup si acum am de așteptat 3 saptamani. Cu tot starterul, aerisirea 48 de ore și tot ce trebuie, nu ajuta cu nimic. La zahar trebuie drojdie foarte multa daca vrei sa-ti fermenteze intr-un timp decent. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
De ce nu pui drojdia acum?  Crezi ca nu isi mai face treaba.
Eu am ales alta abordare, ramane de vazut daca functioneaza. Am pus 10 kg de zahar in vreo 60 litri de apa, nutrienti, sare epson, 1 kg de tarate fierte si 2 plicuri de drojdie fierte si ele. Am pus apoi 6 plicuri de drojdie uscata si am amestecat bine sa aerez.  Planul meu este ca dupa ce incepe sa fermenteze sa mai adaug 10 kg de zahar dizolvat in vreo 10 litri de apa. Asa fac belgienii la berile lor tari, adauga zaharul in timpul fermentatiei. Posibil ca drojdia sa fie mai putin stresata asa. Va tin la curent cu ce se intampla. Aveam si 4 cuburi de drojdie proaspata dar am zis sa vad ce ppate sa faca aia la plic.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu mai are rost sa pun acum, deja a fermentat mare parte din zahar. Datile trecute asa am făcut, am adăugat drojdie in timpul fermentarii pentru ca mergea prea greu. Mie îmi trebuie multe esecuri ca să ma învăț minte. Acum mi-e clar ca n-are rost sa ma complic cu startere si nutrienti. Am scris pe celalalt topic cum am făcut. Tot de la densitate mica am plecat și eu gândind sa nu stresez drojdia cu presiunea osmotica in faza de înmulțire.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

bionut a scris:

In Romania circuitele normale de priza sunt de 16 amperi cu conductori de 2.5 mmp. Duc lejer 3 kw, chiar putin peste. Blocurile mai vechi posibil sa aiba instalatii mai proaste totusi.


16A x 220V = 3520 W

Mi se pare foarte putin. Dacă atat or suporta și instalațiile electrice din spitale unde pacienții mor de frig din cauza rețelei de termoficare distruse și au nevoie de aeroterme si resouri improvizate, nu-i de mirare ca au ars bieții pacienti.   


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Atat este standardul. Daca mai inmultesti si cu factorul de putere de aproximativ 0.9 iese si mai putin.

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… tu ai 2100W … adica pe la 70% din 3500*0,9=3150    … esti OK daca nu mai bagi si altele pe fir 

… factorul de putere fi ala cred ca e in general mai mare    … dar la inductie    avem o bobina si asta chiar adduce modificari 



p.s.
… e trist ca spitalul face economie la caldura … cind vorbim de epidemie de gripa => uite ca omoara oameni


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
A stagnat sărăcia 
S-a oprit la doua liniuțe. Nu știu cât o mai scade dar sambata sau duminica pornesc plita orice ar fi. Daca mai scade o liniuta e mare lucru.

Ieri mi-au venit enzimele + drojdia de la Marinică. O sa spun "adio" zaharului. Am găsit la Penny market mălai cu 1.5 lei/kg și e peste drum de mine. In cazul asta iese mai convenabil decât cu zahar la 2.5 lei.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… pai credeam ca ai testat plita      sunt curios ce impresie o sa-ti faca   

… nu cred ca … o diferenta de 0,5 lei e importanta  … … dar gustul e ceva ce conteaza cu adevarat    si la gust e clar ca vei avea un cistig  … pt ca te … bourbon-esti     

… la cite grade trebuie sa iasa plamada ta ? 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am pus prima plamada la fiert pe inductie. Testul 1, distilarea simpla.

Rezultatele sunt urmatoarele:
Incalzirea a 28 litri plamada cu vreo 10% alcool a durat 95 de minute pana cand a inceput sa picure
Primul litru a curs dupa 22 minute

Restul n-am mai apucat sa cronometrez pentru ca am instalat niste update-uri pe telefon si mi-a intrerupt cronometrul.

Dar in mod sigur nu scot 3 litri pe ora cu plita. Probabil primii 2.7 litri intr-o ora apoi mai putin.

Asa ca de primul test sunt dezamagit. Plita, cu cei 2100 W n-are destula putere pentru coloana ca sa curga cu un debit satisfacator.

Acum ma gandesc de la ce ar putea fi. Din cauza oalei de inox cu fund de aluminiu? sau din cauza ca iese un pic fundul oalei in afara plitei si n-ar incalzi eficient?

Totusi 95 de minute timp de incalzire a 28 litri este prea mult. Cu 30 de minute mai mult decat cat da calculatorul de pe HD. Cel mai probabil, cei 2100 w nu sunt folositi eficient. Am calculat ca practic as folosi cam 1300. La 2100 ar fi trebuit sa inceapa curgerea dupa 65 de minute si in prima ora sa curga 4.7 litri.

Maine o sa incerc cumva sa distilez in cazanul de tabla smaltuita. Daca cu ala obtin debitul corect, inseamna ca de vina este inoxul si aluminiul de la cazanul mic. Dar sa vedem ce idee imi vine pana maine sa pun cazanul din tabla pe plita ca iese mult in afara. Sper sa n-am iar vreo noapte alba foindu-ma si gandindu-ma cum sa mai fac cu oalele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

Sam

… pai credeam ca ai testat plita      sunt curios ce impresie o sa-ti faca   

… nu cred ca … o diferenta de 0,5 lei e importanta  … … dar gustul e ceva ce conteaza cu adevarat    si la gust e clar ca vei avea un cistig  … pt ca te … bourbon-esti     

… la cite grade trebuie sa iasa plamada ta ? 



Trebuia sa iasa, nu mai stiu la cat dar n-a coborat suficient densitatea. Am pus-o pe foc... pardon, pe inductie

distilarea plita inductie caberlot scris: sam… pai credeam testat  sunt curios impresie sa-ti

30.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Stratul ala de 1 cm de aluminiu ar putea sa scada eficienta inductiei, ce ziceti?

distilarea plita inductie stratul ala aluminiu putea scada eficienta inductiei, ziceti?

32.8KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… si la mine merge tot cam 1h30 pt 14L … si plita e de 1100 sau 1300 nu mai stiu 

Cred ca intre puterea electrica … si puterea indusa e o problema    = difera

Si in plus ... e posibil ca plita sa aiba ceva protectie = sa nu se supraincalzeasca    si asta sa iti taie din W 

Aluminiu din fundul oalei nu are nici o importanta    doar uniformizeaza incalzirea  … in Al nu se induce 

Sunt f.f. sigur ca … becul tau de aragaz era mult mai puternic de 2kW

XXXXXXXXXXXXXX

10% CU DROJDIE DE PANIFICATIE … nu prea a mers  ===> sa vedem Bionut ce face … la cit ajunge

 

p.s.
… imi place raftul=suportul tau

… .. IZOLEAZA OALA …


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am calculat si puterea ochiului de aragaz și mi-a dat cam 1750 W. Duce la fierbere 40 l plamada in 100 de minute și scoate primii 4 litri intr-o ora.

A dat niște diferențe si cand am făcut probele cu litrul de apa. Adica un litru de apa în ibric de tabla ajunge la fierbere in 3 minute, in timp ce in ibric de inox cu cur in 7 straturi, in 3 minute și 40 de secunde.

La display vad ca nu se schimba nimic. Are program de 3 ore și merge pe putere maxima. Nu cred ca se reduce ceva.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

ceva nu face sens  … aragazul e mai mic decit plita    si fierbe oala in 100min si plita in 90min
DAR plita se presupune ca are un randament mai bun de incalzire  pt ca incalzeste direct fierul    pe cind gazul arde si apoi prin convective incalzeste oala 
… e drept ca gazul incalzeste si fundul oalei si partea cilindrica 
… … dar conductia e mai buna decit convectia

IZOLEAZA OALA    CU CARTON DACA VREI … CA ACOLO AI MAX 100C



P.S.
… ochiul de aragaz trebuie sa aiba mai mult … 2500w

p.s.2
… cum ai calculate becul de gaz


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
40 de litri ii duce aragazul in 100 de minute.
28 de litri ii duce plita in 90 de minute.

Am mai pus o plamada acum pe plita. 40 de litri in oala de tabla. O sa dureze ceva dar oricum nu pot sa dorm pana nu aflu rezultatul final al primului test. Imediat revin cu date exacte...

distilarea plita inductie litri duce aragazul 100 minute.28 litri duce plita minute.am mai pus

29.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

Sam
p.s.2
… cum ai calculate becul de gaz


Cu calculatorul de pe HD, din aproape in aproape.

O sa si izolez dar mai întâi trebuie sa treacă testul puterii. Daca scoate 4 litri pe ora, neizolata, sunt destul de multumit. Atunci izolata o sa scoata probabil 4.5 litri sau ceva de genul asta, n-am calculat. Mai câștigi undeva la vreo 2-3 sute de W prin izolare. Nu foarte mult, dar contează la noi, ăștia care ne chinuim cu wati putini.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Sam

… pai astia zic … de modul ideal … fara pierderi  … practice ei calculeaza energia necesara sa fierbi Berea    … dar nu zic nimic cita energie produci= arzi gazul ca sa bagi energia aia in oala 
''One assumption is that all the heat input is used to vaporise the vapour, eg no heat losses, but this should be a minor error. (I'll just claim that all pot stills are extremely well insulated …"


… cred ca prin izolare o sa cistigi ceva mai mult de 2-3oo de W




ps
… am la aragaz un ochi de 3500w … acolo sigur 14 L se incalzesc in 40-50 min nu in 90min


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

Sam

P.S.
… ochiul de aragaz trebuie sa aiba mai mult … 2500w


Am scris in prima pagina ca la testul pe un litru, plita bate aragazul. Deci cum ar putea aragazul sa aiba mai mulți wati decât plita, adică 2500 fata de 2100 cat are plita?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

    Sam

… pai astia zic … de modul ideal … fara pierderi  … practice ei calculeaza energia necesara sa fierbi Berea    … dar nu zic nimic cita energie produci= arzi gazul ca sa bagi energia aia in oala 
''One assumption is that all the heat input is used to vaporise the vapour, eg no heat losses, but this should be a minor error. (I'll just claim that all pot stills are extremely well insulated …"


… cred ca prin izolare o sa cistigi ceva mai mult de 2-3oo de W




ps
… am la aragaz un ochi de 3500w … acolo sigur 14 L se incalzesc in 40-50 min nu in 90min


Pai și de ce nu folosești ochiul ala de 3500 la distilare?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:


Caberlot a scris:

Sam

P.S.
… ochiul de aragaz trebuie sa aiba mai mult … 2500w


Am scris in prima pagina ca la testul pe un litru, plita bate aragazul. Deci cum ar putea aragazul sa aiba mai mulți wati decât plita, adică 2500 fata de 2100 cat are plita?


La 1L faci cu o oala mica … si gazelle arse trec pe linga   

La inductie tot se concentreaza in oala mica 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Testul 1b:

Cu oala din tabla tot 22 de minute a durat colectarea primului litru. Pare ca n-ar fi nicio diferenta între cele doua cazane. Nu contează ca unul e mai larg și celalalt mai ingist, ca unul e din inox iar celalalt din tabla smaltuita. A durat 130 de minute pana a ajuns la fierbere 40 litri de plamada, de la 20 de grade.

Deci e mai slaba plita decât aragazul la fiert cazane dar la cantitate mica (un litru) e mai puternica. De ce?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Samogon a scris:


Caberlot a scris:

    Sam

… pai astia zic … de modul ideal … fara pierderi  … practice ei calculeaza energia necesara sa fierbi Berea    … dar nu zic nimic cita energie produci= arzi gazul ca sa bagi energia aia in oala 
''One assumption is that all the heat input is used to vaporise the vapour, eg no heat losses, but this should be a minor error. (I'll just claim that all pot stills are extremely well insulated …"


… cred ca prin izolare o sa cistigi ceva mai mult de 2-3oo de W




ps
… am la aragaz un ochi de 3500w … acolo sigur 14 L se incalzesc in 40-50 min nu in 90min


Pai și de ce nu folosești ochiul ala de 3500 la distilare?


ochiul de 3500 e in bucatarie la masina de gatit 
Plita e in garaj pe bancul de lucru    … nu merita sa ma plimb cu oala    doar pt ca stau si cuget   

… oricum la 3500 fierberea e cam vulcanica …


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Deci nu mai are rost testul 2, ala cu distilarea plamezii cu inductie si cu coloana. Are putere prea slaba.
O sa trec la testul 3, ala cu distilarea rachiului cu inductie, in coloana. Pana atunci trebuie sa fierb toate cazanele astea. O sa folosesc gazul ca e mai ieftin și mai puternic. Las inductia doar pentru rafinarea in coloana ca alcoolul de 40% fierbe mai repede și nu e nevoie de putere asa mare.

Totusi ma oftic. Cum, deci nu folosesc decât vreo 1300W, asa mult se pierde? 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:


Samogon a scris:


Caberlot a scris:

Sam

P.S.
… ochiul de aragaz trebuie sa aiba mai mult … 2500w


Am scris in prima pagina ca la testul pe un litru, plita bate aragazul. Deci cum ar putea aragazul sa aiba mai mulți wati decât plita, adică 2500 fata de 2100 cat are plita?


La 1L faci cu o oala mica … si gazelle arse trec pe linga   

La inductie tot se concentreaza in oala mica 

 


Am observat eu ca nu prea e proporțională chestia asta la inductie, adică dacă 1 litru fierbe in 3 minute, 2 litri nu fierb in 6 minute, ci putin mai mult. Dar am zis ca poate mi se pare.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


fa un test cu izolatie …  … poate o sa fie cu mult mai bine 

… apropos eu am izolat si capacul oalei  si partea cilindrica 

 

p.s.
… asa stiam si eu ca e mai ieftin  sa te incalzesti cu gaz decit cu electricitate 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ma gândeam la altceva: sa mai iau o plita la fel ca asta, sa pun una lângă alta si cazanul peste amândouă. O sa am in total 4200 W. Cu 4200 W as duce la fierbere 40 de litri in 65 de minute și le-as cobori pe amândouă pe treapta 5, adică la 3200 W. Dar s-ar putea sa fie probleme cu circulația aerului pe dedesubt. Ele au ventilatoare sub plita aia ceramica ca sa nu se supraincalzeasca. Oricum vad ca merge ore încontinuu pe treapta maxima și nu sunt probleme.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Azi am mai verificat odată distilarea cu gaz. Deci nu e chiar asa mare diferenta fata de inductie. 28 de litri ajung la fierbere in 75 de minute, fata de 95 cu inductie. Primul litru curge in 16:30 minute, fata de 22 pe inductie. Deci nici aragazul nu scoate 4 litri pe ora, poate undeva la 3.6. Ce știu eu cu 4 litri pe ora era când izolam cazanul. Dincolo aveam presiune mai mare la gaze. Scoteam si 4.5 litri pe ora.

Deci e buna inductia, cu condiția sa o folosesc la distilarea rachiului cu coloana (deci nu la stripping) si preferabil sa izolez cazanul peste tot și coloana si atunci o sa funcționeze bine.

Singura nemulțumire pe care o am e ca as fi vrut sa fac totul dintr-o singura trecere, adică plamada distilata direct cu coloana la 95%, sa nu mai trebuiască doua fierberi. Dar asta e acum. E bine și asa.

Pot sa folosesc plita si distiland plamada cu coloana dar cred ca ar dura cam mult. Nu cred ca ar curge cu debit de un litru pe ora la 93-95%. Poate juma' de litru pe ora.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… pai avantazul la plita e reglajul fin    deci e logic sa o folosesti la lamurire 
=> fa stripingul pe gaz - aici nu ai nevoie de precizie-doar de rapiditate si ieftin

.. poti incalzii cu doua plite    daca oala ocupa cele 2 plite … si daca instalatia ta duce cele 2 plite  … pt ca ai 1 siguranta pt prizele toate   

… ca sa nu te slabesc    fa un test cu oala Bine izolata    sa vezi diferenta 

+ ca e mai sigur pe inductie … cind umblii cu +90% concentratii  … ma stept sa-ti placa inductia la lamurit cind e nevoie de precizie


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Reglajul fin e bun cand ai ce regla. Ca daca esti la maxim si ar trebui mai mult ce sa mai reglezi

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ti-am facut hatarul, Cab. Am izolat cazanul la ultima distilare de astăzi.
A ajuns la fierbere in 70 de minute, deci cu 5 minute mai repede iar primul litru a curs in 15 minute fix. Este o creștere a debitului cu 9% fata de varianta fără izolare, daca am calculat bine. Izolarea am facut-o punând 3 hanorace pe capacul cazanului.

Dacă as izola ca lumea, as castiga mai mult la debit, poate chiar as egala cu plita, debitul obținut cu aragazul si atunci pot distila direct plamezi cu coloana si plita. O sa încerc.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam
… pai nu e rau … incepe sa fie bine 

… acum sunt curios daca o sa alegi … comoditatea    adica inductia … sau o sa alegi viteza=productia    adica becul de gaz 

… sii ca de obicei … solutia mixta va cistiga 
(prima tura pe gaz … si a doua pe electric - mai ales la aromate  )

… pt asta fac o degustare de … calvados 2019    … ma duc la damijon 
BUN !  )

 

p.s.
… ai izolat si partea cilindrica sau nu … ca nu e clar


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Caberlot a scris:

Sam
… pai nu e rau … incepe sa fie bine 


p.s.
… ai izolat si partea cilindrica sau nu … ca nu e clar


Capacul si un pic din margini, partea de sus. Nu știu dacă cu plita am voie sa izolez pana jos. Cu aia electrica am izolat cu plapuma lasand ceva spațiu jos pentru tirajul aerului sa nu se supra încălzească. A mers semnificativ mai puternic.

Plita electrica are 1500W iar pe treapta maxima merge doua minute și sta unul. Deci in medie, merge cu 1000 W pe treapta maxima. Nu contează ca se oprește, încălzirea este constanta datorita discului din fonta.

Acum cu plita cu inductie ma așteptăm sa producă o încălzire cel puțin dubla ca putere, ceea ce la volume mici chiar se verifica. Insa se pare ca la volume mari se pierde din putere.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am făcut și testul 3.

Am pus 20 de litri de alcool 43 % pe plita cu inductie pornita pe treapta 7 (2100W). A fost greu de stabilit momentul când a început fierberea ca am izolat cazanul cu plapuma si nu am putut sa vad termometrul. Dar cam pe la minutul 45 a început sa se infierbante partea de jos a coloanei. La minutul 56 a început refluxul. Am coborât pe treapta 5 (1600W) crezant ca e prea tare puterea și am lăsat sa mearga in gol 30 de minute. Dupa cele 30 de minute am ridicat spirala si am colectat fruntea destul de incet, 100 ml in 7 minute apoi am crescut din nou puterea la treapta 7.

distilarea plita inductie făcut și testul 3.am pus litri alcool plita inductie pornita

28.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Primul litru a curs in 66 de minute, iar taria e la 94%.

distilarea plita inductie primul litru curs minute, iar taria 94%.

16.4KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am mai făcut aseară niște probe la plita. Am fiert 5 litri in oala smatuita de 26 cm, alti 5 litri in cazanul de inox de 36 cm și încă 5 litri in oala de 45 cm.

In oala mica a ajuns la fierbere in 16 minute și jumătate. In oala de inox, in 22 de minute iar in cea de 45 cm in 24 de minute.

Am citi pe un forum ca dacă diametrul oalei depășește cat e in specificații, ii scade eficienta. Asta e super de kk. Aluminiul din cur e alta chestie care ii scade eficienta și probabil și pereții aia care nu prind f bine magnetul.

Una peste alta m-a cam dezamăgit inductia. Nu prea am ce sa-i fac sa mearga la capacitate maxima. Ea arde 2100W dar încălzește cu echivalentul a ... probabil vreo 1300. Deci nu e nicio diferenta fata de plita electrica de 1500 care merge doua minute și sta unul.

Păcat ca întâi cheltui si dup-aia testezi. Nici n-am cum s-o mai returnez, au trecut 14 zile.
Nici pe forumuri n-ai ce sa citești. Sunt topicuri pe HD despre inductie dar n-ai ce sa afli. Nu scrie nimeni informații și recenzii atat de valoroase cum am lăsat noi aici.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… nu prea vad de ce sa scada randamantul daca oala e mai mare  theoretic e vorba de inducerea unor curenti Focault in oala … si astia incalzesc oala … distanta intre plita si partea magnetica in care are loc inductia  e tot ce conteaza
… … mai repede e plita care are specificatii false 

Poti sa o masori dpv electric  … adica cit current trage cind e la maxim ?
… oricum puterea e P= U*I*cosFi … si vorbim de o bobina aici => cosFi poate fi destul de mic



p.s.
… la mine 14L de 25-30% ajung la fierbere cam in 60-70 min pe max treapa 8  … si dupa cobor pe treapta 2-3 si face 1L de 70-75% in 40-50 min … apoi urc o treapta inca 1L etc  --- acum vorbesc din amintiri ca nu am mai facut de mult si nu m-a interest aspectul


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


uitate pe aici …
gaz 260W … inductie 135W
… …  nu scrie prin specificatie ceva de genul W echivalent gaz ?

… ca la puterea la boxe … unde sunt 2 tipuri de W …

Constat ca la mine cam bat datele …
-adica 1L de la 20C la 98C consuma 135W …
--pai la 10L da 1350W …
---si plita mea e de 1100-1200 nu mai stiu …
---- dar inca 4L mai cer 30 min
===>> si ajungem la 90 min

distilarea plita inductie uitate aici gaz 260w inductie 135w …  scrie prin ceva genul

66.2KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu vorbesc de oale, Cab.
In oala mica , de 26 cm diametrul, fierbe in 16 minute
In cazanul de inox fierbe in 22 de minute
In oala de 50l, in 24 de minute

ACEEASI CANTITATE DE APA, 5 Litri !

Ce nu se înțelege?

Sund diferențe in ce privește volumul, geometria si compoziția oalei.
Asta mi se pare super nașpa.
Nu faptul ca s.ar opri plita din mers si alte kkturi discutate pe alte forumuri.
Mi-am pierdut vremea citind pe HD. Nimeni nu e in stare sa scrie inplm ceva care sa folosească si altora. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nimeni nu le-a conceput pentru distilare sau plamadire in cazane mari. Sunt făcute pentru oale relativ mici, între 10 si 26 cm diametru. Sa fierbi doo oo, sa prăjești 1 crnat, etc.

Dar de ce nu scriu inplm aia care au si care postează deampulea pe forumuri? Sa știm cu toții ce trebuie sa știm.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… diferenta intre oala mica si oala mare    poate sa vina de la … cit FIER  ai de incalzit suplimentar  … in plus oala mare = suprafata de pierderi mare 

Raman la parerea mea ca singurul lucru care conteaza cu adevarat e DISTANTA intre suprafata plitei si suprafata de inductie = discul metallic din fundul oalei 

Aici ai dreptate = plitele astea sunt gindite pt oale mici    probabil 5-8L … pt o bucatarie de casa    nu pentru cantine  unde oalele de 50L sunt alea mici 

Oricum se poate vedea ca pt acelasi effect    ochiul de aragaz trebuie sa aiba puterea dubla    … in plus cu cit oala e mai mare - la gaz creste transmisia de caldura care se face in principal prin convectie 

 

p.s.
refa calculele pt 135W/h pt 1L de la 18 la 98C si vezi ce da la plita ta 

… ca sa intelegi ce vreau sa zic … am vrut sa-mi iau o masina de tocat electrica de pe amazon … la specificatie scria 1300W    … si la comentarii oamenii spuneau 300W si era pozata eticheta de pe motor    … NU am mai luato


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
In ultimele zile nu am putut sa ma loghez deloc pe forum de pe telefon. Acum am ajuns la calculator si am putut sa citesc ce ati mai facut.

Ar trebui sa gasesti la Decathlon saltele din spuma cu ceva foaie de aluminiu pe o parte, alea sunt bune de izolat oala. Cred ca la inductie cu oala mare pierzi caldura multa si prin fundul care nu sta direct pe plita, actioneaza ca un radiator. Pana la urma tot rezistenta imersata in lichid are transferul cel mai mare de caldura.
Daca te limitezi doar la lichide fara sedimente prea mari ai putea sa iti montezi si tu o rezistenta in oala. Altfel mergi pe gaz, mai ales daca e platit la comun cu vecinii 

Zeama mea inca fermenteaza, a ajuns la 1.040 abia, nu cred ca va fermenta pana la sec, asa cum era de asteptat. O mai lasa ca oricum nu am timp sa distilez, mai adaug cate putina drojdie din cand in cand.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Imi pare rau, Ionuț, ca n-ai putut sa te loghezi.
Da, saltelele sunt bune dar dacă costa prea mult recurg la cartoane de ambalaje. Si alea izolează destul de bine.
O sa incep sa ma gandesc la rezistenta interna. Una de 2000 W ar fi suficient. Poate la cozi as avea nevoie de putere mai mare, un 2500.
Pai nu renunt nici la gaz. Pe gaz fac plamadirile ca și acolo am de fiert multa apa.  Am distilat pe aragaz de mi s-a urat cu thumperul ala. E babilonie pana montez toate alea. Si vreau sa am aragazul liber sa merg cu plamadirile si distilarile in paralel. Plamadirile pe aragaz și distilarile pe curent.

Aoleu ce mult, 1.040. Pune-i drojdie ca o sa stagneze. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Bionut

… scade concentratia de zahar ca sa ai sanse sa continue fermentarea 
… … tu bagi drojdia direct in mediu alcoholic    si nu cred ca o sa-i placa    … macar fa un starter puternic si incearca cu el   

E f. clar ca rezistentza in oala are cel mai mare randament  … acolo nu se pierde nimic la transferul rezistentza-lichid 

Sam … daca mergi in paralel cu plamaditul si cu fiertul  atunci nu mai e asa de importanta viteza la fiert  … ramane pretul pe current 

Pt izolare e o folie de Al dubla cu ceva spuma de 3-4 mm intre Al … pe la magazinele de instalatii … e pt izolat tevi sau boilerul




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Sa vad cum fac si o sa mai mut o parte din zeama si sa adaug apa... Ar fi fost frumos sa fermenteze asa ca nu faceam decat doua distilari, adaugand apa intra si a treia distilare in ecuatie.

Sam, daca oala ta are 50 litri poti pune rezistenta de 3000 W si un regulator de tensiune pentru a controla puterea. Dai tare la inceput si scazi puterea dupa ce incepe sa curga. Un regulator pentru 5000W e vreo 40 lei la noi sau 15-20 lei la chinezi. Zic de 4000W chiar daca rezistenta va avea 3000W pentru ca sigur e exagerata valoarea asta, nu cred ca rezista la 4kw. De la chinezi iei regulator de 10kw la aceeasi bani, numai sa dai comanda din timp sa nu astepti dupa colet 


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cred ca o sa raman la gaz, tot asa, cu thumper. Babilonie e oricum, orice varianta as alege. In plus, n-are rost sa consum curent cand pot sa ard gaz care e la comun și e mai ieftin. Curentul, am făcut socoteala, m-ar costa cam 6-7 lei fiertura cu coloana.

In plus, n-as vrea sa aduc modificări la cazan, pe urma sa nu-l mai pot folosi ca thumper sau pe flacara. Daca pe flacara sau plita mai poți fierbe si cu ceva suspensii, la rezistenta trebuie sa fie cristal clear. Pana și drojdia nesedimentata bine poate da gust de arsura, ca laptele cand se arde in ibric la fiert.

Ma mai gândeam la ceva: sa revin la baile pe ulei. Era bine cand fierbeam plamezi nestoarse pe baie de ulei. Din păcate am lăsat uleiul la baba unde am stat la vila aia acum 9 ani. Am fiert odată cu termoplonjoane in ulei. Aveam doua termoplonjoane luate din Obor, cică de 1200 W fiecare, dar nu cred. La 2400 W ar fi trebuit sa am un debit de 5 litri pe ora, ori eu abia atingeam 3. Dar e interesanta ideea. Multe termoplonjoane mici alimentate de la prize diferite cu prelungitoare făcute ca lumea, cu legături strânse, nu cred ca ar fi probleme sa se încinga sau ceva. Atat ca e nașpa sa speli cazanele de ulei.

O alta varianta la care ma gandes baia cu  propilen glicol. Propilen glicolul si daca inghiti, nu patesti nimic si fierbe pe la 180 de grade in funcție de concentratie. Mai nașpa e cu etilen glicol care are o doza letala foarte mica, cam ca metanolul.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Nici mustul de bere nu e crystal clear cand il fierb, se gasesc rezistente care au putini watti/cm˛ (10-20W/cm˛, practic su lungime mai mare, deci si suprafata mai mare), alea nu ard drojdia in suspensie sau amidon, etc. In schimb nu poti distila plamezi ca se vor arde. Termoplonjoanele de care zici au suprafata mica, deci multi w/cm˛.
Baia de ulei e interesanta, si m-am gandit si eu la asta, dar nu miroase urat uleiul ala? Ori nu ajunge sa fumege? Ca se spala oala mai greu asta e, o poti lasa in ulei pana la urma.
Cu ulei merita sa faci macar 2-3 distilari la rand, ca banuiesc ca se incinge destul de greu.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Aici este topicul in care am scris si eu ce am știut la vremea aceea. Sper sa ajute.
Nici vorba de fumegare daca folosești ulei curat, ori nou, ori foarte bine filtrat si decantat daca a fost folosit.
Din ce îmi aduc aminte, este o diferenta cam de 10-20 de grade între temperatura baii de ulei si temperatura de fierbere a plamezii din cazanul interior. Deci mai e mult pana la punctul de fumegare care e pe la 200 si ceva de grade in cazul uleiurilor rafinate. Ce-i drept, miroase un pic și trebuie sa ai grija sa nu stropești nimic in ulei ca multa vreme dup-aia o sa pocnească basicile alea cu apa in oala cu ulei.
Ani de zile am fiert plamezi pe baie de ulei. Pacat ca n-am păstrat uleiul ala. Dar cred ca cu propilen glicol e mai elegant, nu mai speli atâta. Si nu, nu mi s-a părut ca se incinge mai greu decât apa. Uite o sa fac o proba, iau un litru de ulei si cronometrez in cat timp ajunge la 100 de grade.

Apropo, azi am plamadit 10 kg mălai cu enzimele de la Marinică. Deci sa trăiască Marinica 1000 de ani. E o binecuvântare sa avem enzime care sa lucreze atat de simplu. Nu mi-a venit sa cred cum o lingurita de zeama de-aia a lichefiat ditamai cazanul cu mamaliga. Apa a facut-o, ca ma gandesc ca la distilare nici nu mai e nevoie de stoarcere. Direct asa merge fiert. Si după pauza cu gluco era densitatea 1.082. Acum aștept sa se răcească sa pun drojdia. Pun ligheane cu apa de la congelator deasupra si schimb din când în când apa.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Vezi... ziceai că-i mai bun malțul. Să urmărești dacă decantează mai bine după fermentare, sunt curios dacă vezi vreo diferență.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu decantez nimic, fierb cu totul.  Nici nu ma mai obosesc sa strecor sau sa storc plamada. Deci e prea fluida, nu se poate... si încă e la densitatea 1.082, dar când o scădea la 0.99?

Mai simplu, clar mai bun decât maltul si sigur si mai eficient, adică cu randament mai bun. Dar eu încă ma întreb, oare nu trișez?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Mă interesa în ideea dacă io aș putea sifona mai mult limpede după fermentare, d-aia ziceam să observi.
Și de ce crezi că trișezi, am mai discutat pe tema asta parcă, enzimele-s naturale, numa că nu-s din malț.


pus acum 3 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Sunt de acord ca enzimele alea sunt minunate, dar nu se impaca plamada cu rezistenta electrica. Trebuie stors si mi-e urat rau sa faca sta, mai ales cu porumb. Banuiesc ca orzul s-ar scurge mai usor ca mai are frunzele alea pe bob.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Amedeux a scris:

Mă interesa în ideea dacă io aș putea sifona mai mult limpede după fermentare, d-aia ziceam să observi.
Și de ce crezi că trișezi, am mai discutat pe tema asta parcă, enzimele-s naturale, numa că nu-s din malț.


Ma uit și îți spun. Chiar o sa trag limpedele de pe truba si-ti zic exact cât și cat, doar asa, ca să va faceți o idee. Dup-aia le amestec la loc.
Asa e, sunt naturale enzimele. Si daca e sa le luam pe toate la rand, asa nici coloana nu e naturala ca doar nu cresc coloane in pământ precum copacii.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Așa-i. Bagi întîi o distilare cu thumper și pe urmă coloana? Șă-mi zici și mie dacă se simte gust de porumb după thumper, că dacă nu se simte m-aș băga și io la mălai cu 1,5 lei, că tot atît ies și cu grîu luat de la mine.
S-ar putea să nu dea gust mult și nasol mălaiul, n-are germenii și are mai puține tărîțe. Poate o să încerc și io.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Dacă vrei fac din doua distilari, cu thumper cum zici ca sa-ti spun cum mi se pare ca iese la prima tura. Deși nu ti-ai găsit omul potrivit care sa facă recenzii la gustul băuturii... ca mie toate mi se par bune. 

Din mălai am mai făcut de multe ori, dar e prima data când fac DOAR din mălai, adică fără grau încolțit. Nu cred ca o sa fie diferit de alte amidonoase, mai ales ca malaiul asta comercial e porumb fara germeni si cu foarte puține tarate. Daca faci din porumb integral macinat la moara, sunt sigur ca iese altceva la gust.

Am făcut din porumb porumb prin 2014 cand mi-a dat Pazucu sacul ala si Constantin, sacul de grau. A fost bun whiskyul ala dar putin cam afumat de la prinderea pe cazan. A fost si foarte groasa plamada. Miroase altfel porumbul integral si la plamadire si in timpul fermentarii. Adica mie ala mi se pare gustul care trebuie sa fie la un whisky din porumb. Ce fac eu din mălai se apropie de neutru chiar si distilat in alambic.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Sam

… daca fentezi    … pai asta numai tu poti sa zici 
… … nu cred ca baga nimeni nimic … supranatural in plamada-cazan

… pina la urma … vorbim de zahar fermentat =>alcool   …
acum ... de unde vine zaharul    … din punga    … din boabe=cereale    sau din fructe    … asta e o alta intrebare care e strict legata de AROME    … si de fermentarea usoara    vezi fructe si boabe 

Pune Marfa pe aschii si trage concluzii    daca fentezi    sau daca faci ceva BUN 
… sa fim seriosi … TOT Raftul e aditivat    mai mult sau mai putin 
DIFERENTA vine mai degraba din separari … si din butoi !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am revenit cu cateva vesti bune despre inductie.

Deci inductie + SPP + izolatie = bun   

Am facut o lamurire, cum ar zice Cab. Deci n-am mai distilat cu coloana pe bulbuc, ca sa dau o sansa si inductiei, asa ca am facut din doua treceri.

Se comporta bine plita, cu conditia sa fie izolat si cazanul si coloana, iar SPP-urile asigura debit bun si puritate mare pana ff tarziu. Am reusit si eu, in sfarsit, sa ating 96%. Nu credeam ca o sa ajung sa trec pe cozi cand taria din papagal scade la 95%. Debitul nu l-am masurat dar firicelul era la fel ca de obicei, sa zic vreo 1.2 l/h.

Ca consum, clar e mult mai pagubos din doua treceri decat dintr-una singura cu bulbuc. Nu exista nicio diferenta in gust. E interesant si pe inductie dar cred ca voi ramane la bulbuc. E mai economic si ca timp, si ca bani.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


… bun … acum ca stii la ce e buna inductia    ramane proba timpului    adica sigur cele 2 alcoale nu sunt la fel    din doua treceri trebuie sa fie mai pur 

… daca e vorba de izolatie … inseamna ca plita nu are putere destula 

… vezi ce faci … sa nu treci de 100%    … cu obsesia asta a ta de a mai cistiga 1% 

ORICUM BRAVOOOO !!!



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am adunat niste feinturi (capete si cozi) pe care va trebui sa le distilez separat. Voi folosi plita cu inductie, insa as vrea sa ma consult si cu voi despre cum ar trebui sa separ fractiile. Formula cu 5% + 10% + 70% + 10% nu cred ca mai functioneaza, aici avand capete si cozi concentrate. Daca as dubla cantitatea de capete si de cozi, deci reducand  inima la 50% din volumul total de alcool, o fi suficient?

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Nu am facut niciodata asta, deci nu te pot sfatui. Cred ca cel mai bine ar fi sa separi in multe vase dupa miros si apoi sa incepi sa gusti si sa faci amestecuri.

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… cam asa fac si eu cind redistil capete si cozi … jumatate merge la parbrize  … si la mine fruntea e deja la parbrize   

… rezultatul e bun … dar parca nu e chiar ca originalul    dar la GIN merge 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cab,
Sa-mi zici si mie o reteta usoara de gin, cea mai simpla si mai buna care consideri tu. Stiu ca ienuparul e baza, apoi urmeaza coriandru, angelica, coji de citrice, cardamon si... pastarnac 

Pastarnacul imi place ca e usor de gasit, la fel si cojile de citrice. Restul, mai mult sau mai putin complicat. E adevarat ca nu trebuie sa depaseasca 25g botanice pe litru de alcool? La ce concentratie se pune alcoolul? As prefera varianta cu macerare ca nu prea am cum sa adaptez un extractor sau soxlet la instalatie si nici la gin basket-uri n-am chef sa ma gandesc zi si noapte.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… eu am facut o fierbere si la lamurire am bagat ierburile   

… aici nu as putea sa-ti dau cantitati … pt ca le-am facut la ochi = estimativ    si am plecat de la o reteta standard de GIN    una pe care sincer nu o mai stiu    ca eu nu respect niciodata o reteta =" fac tot timpul un mix din 2-3 retete

… ce am mai facut = alta reteta… am pus intro pilnie o hirtie de filtru de cafea si in ea a curs un firicel cit chibritul de la lamurire    rezultatele f. bune la gust  dar a iesit usor vualat GIN-ul    prea multe uleiuri cred … am pus iar la fiert si e OK !

Asta parfumat la rece e cel mai bun !... totusi cojuie de pastirnac au intrat in oala  … altfel cum sa iasa fiertura buna    … socoteste ca la supa si dublezi cantitaea 

… acum am un gin in care am bagat aschii si citeva plicuri de ceai de casis=coacaze parca sunt … bineinteles ca l-am si curentat … INTERESANT


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  SAM
… cum a iesit … GIN-ul 

… … sau a iesit GINA de la pastirnac 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

Nici nu m-am dus dupa mirodenii. M-am pornit tare pe plamadiri. Vreau sa termin enzimele... sa ma duc dup-aia sa-mi cumpar altele. 

Sa distil si tura asta, sa ma ocup de feinturi si dup-aia ma apuc de Gin(a). 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… nu te-ai apucat de GIN 
… … astepti sa dea caldura ca sa se caute GIN-ul


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
În sfîrșit am început și io treaba... Și am în plan și vreo 50 de litri de gin.
Și-o poză de la locu` faptei...

distilarea plita inductie început și treaba... Și plan și vreo litri gin. Și-o

60.5KB


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Oale ca a mea

Eu nu m-am apucat de gin, Cab
M-am vaccinat, a venit caldura, umplu peste tot. Nu prea mai e timp de stat in casa si invartit la plamezi. Incep vacantele, iesirile, plimbarile. O sa reiau mai in forta la toamna, deocamdata mai subtire, asa de intretinere a stocurilor. 

Amedeo, ma bucur ca ai repornit fabrica!


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

atentie mare … annul acesta Premiul Nobel pentru medicina se da la pachet cu Premiul Oscar … si se decerneaza la Hollywood    … … pentru vacinul care produce anticorpi mai vioi decit boala 

… o mare realizare care nu poate trece … nepedepsita 

 

p.s.
… si eu mai bag cite un vaccin … de +40 ca sa nu fac 40C … pt intretinere … soare si cite un vin 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Sam

… sper ca nu te-ai trezit cu o gripa    dupa injectare 

… ai facut GIN ul ala sau nu ?




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
M-am simtit foarte bine dupa injectare, nici vorba de gripa. Tot astept sa-mi creasca antenele alea 5G sa prind semnal WIFI fara router... si nimic. 

N-am facut ginul. Sper cand voi avea chef, o sa ma apuc. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… tu esti specialist in visinata … si cred ca e plin sezon 

… ceva … o reteta mai speciala   

… annul asta am primit ceva visine … si … am rupt de la dulceatza citeva visine pentru un borcan deee… 2 L cred 

Ne plac visinele si aroma lor de simbure … dar nu ne impacam cu dulcele prea mult  … nu avem inca restrictii de dulce … dar ne plac vinurile seci etc 
… cred ca suntem noi dulci     




p.s.
… ami avem cam 0,5L de alcool de acum 9-10 ani … cind am mai facut o visinata


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Chiar am vorbit cu Sam despre visinata zilele trecute. Il las pe el ss vina si sa zica cum face, dar eu fac asa:
1 kg visine, 400 g zahar si alcool cat sa acopere. Imi place mai tare mie, deci sa iasa cam la 40% alcool. Eu pun totul de-odata, visine, zahar si alcool. Asa mi se pare ca iese aroma de visina mai curata decat daca le-as lasa la fermentat/macerat cu zahar dupa metoda populara. Le las asa cateva saptamani, nu am observat efecte negative de la prea mult timp in contact unele cu altele.
Pe viitor o sa incerc cu mai putin zahar, ca nici mie nu prea imi place prea dulce.


pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    bionut

… pai sunt in grafic … am avut cam 1,7kg visine si am pus cam 0,7kg zahar   
… … dupa 5-6 zile de stat in casa … si mai multe agitari    zaharul s-a topit si a inceput sa dea semne de fermentare    asa ca am adaugat 0,5L de alcool +85%
… azi am gustat si pare sa fie buna …    … o sa o las sa stea citeva saptamani 

… probabil ca va iesii la 30-35% … si e cam dulce … dar asa e visinata … …




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salut, am uitat sa mai verific forumul, scuze. M-am mutat in Berceni si am fost stresat mai mult cu instalarea in noul apartament. Ce e trist e ca aici gazul nu mai e pausal, asa ca nu mai pot sa rup aragazul cu distilarile pe cheltuiala vecinilor.   



Reteta mea de visinata e mai diferita si nu stiu daca place la toata lumea. Ionut pune zahar ca la dulceata. Eu pun mult mai putin. La 40 kg visine pun 10 kg zahar, amestecate, in straturi. Se lasa zeama. Dupa vreo 4-5 zile incepe sa fermenteze ca e cald. Las cel putin o luna sa fermenteze. Prin august pun alcoolul, 10 litri. Intr-un an am pus alcoolul in septembrie, deci dupa doua luni. Mie asa imi place. Nu zic sa faceti ca mine, dar am dat si la altii si mi-au mai cerut.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  sam

... pai o sa iau nota ... o sa mai bag ceva alcool 

... ce sa zic ... Bre Samogoane ... trebuie ca e buna = visine la pahar    ... dar pe aici zaharul e de 10x mai ieftin decit visinele 
... ... a trebuit sa las visine si de dulceatza    ca am avut cereri + ca si mie imi place dulceatza asta  ... chiar mai mult decit visinata     

... o sa vedem la anul ... daca mai primim visine 




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pe sistemul "cizmarul care n-are pantofi", anul asta ratez iar visinata.
Sunt multumit ca altora le-a iesit buna din alcoolul de la mine. Abia astept feedbackuri.

Inca o veste buna, am schimbat duzele de la aragazul din noul apartament si acum pot sa pornesc cazanul. Am avut foarte multa treaba in ultima vreme si inca mai am, dar dupa ce termin ma pornesc din nou pe alcoalele dragi.   


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


      ai ratat visinata    pai eu chiar ma gindeam ca e singurul motiv ca sa beau ceva dulce 
… e drept ca nu e chiar f. dulce ce mi-a iesit mie.

DAR E CHIAR BUNA     

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am revenit la inductie! 

M-am prins ca plita are nevoie de multa ventilatie sub ea ca altfel se supraincalzeste si se opreste din cand in cand. Am pus-o pe niste lemne asezate in crucis sa fie mult spatiu gol sub plita si a incalzit cu o putere utila de 1750W, ceea ce este foarte bine ca randament de incalzire si satisfacator pentru functionarea optima a coloanei de 54mm. In doua zile am fiert 4 cazane de 28 l util, 1.2 l/h debit mediu al inimii, puritate 96%.

Deci se poate si pe inductie.

Am incercat si cu cazanul mare de 100l dupa ce i-am facut un suport special din lemn de esenta tare, insa din cauza ca e inox nemagnetic, a trebuit sa cumpar un disc adaptor pentru inductie. Problema e ca fundul cazanului e o tabla simpla care face burta si face contact cu discul doar pe o suprafata mica, restul discului care nu sta in contact cu fundul cazanului, nu cedeaza destul de repede caldura, se supraincinge si face sa decupleze plita.

Pe aragaz e horor. Are tiraj prost sub cazan, palpaie flacarile si se face un aer inecacios in casa de te ustura nasul chiar si cu geamurile deschise.

Ideea urmatoare este sa mai iai o plita cu inductie si sa pun cazanul pe ambele plite. Le turez la maxim pe amandoua pana ajunge la fierbere dupa care le dau pe 1200W pe ambele, 2400W in total, iar util va fi cam 83%, adica fix 2000W cat e optim.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
luciadevis
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 10
Buna ziua,
Am tot citit pe forumul acesta si felicit participantii care au contribuit cu tot felul de informatii.
Acum, vin si eu cu o problema, daca considerati ca trebuie mutata pe alt topic, liber pentru moderatori.
Am construit un cazanel hobby dintr-un keg inox 50 litri, incalzire electrica directa  3000 wati rezisteanta inox 304. Are doua circuite cu cablaje separate.
Boasca pentru distilare a fost fara samburi si cat de fluida posibil, dar fara sa fi adaugat apa.
Am distilat:
- o transa caise, s-a prins destul de rezistenta, tuica a iesit buna la gust dar afumata si de culoarea coniacului.
- dupa caise am spalat kegul si rezistenta, am distilat prune, s-a lipit mult mai putin,  tuica a iesit putin afumata, si culoarea doar un pic mai deschisa decat cea de caise.
Ma asteptam ca distilatul sa iasa incolor sau foarte putin galbui.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat cum sa fac sa nu se mai lipeasca boasca de rezistenta, sa nu se mai afume distilatul si culoarea sa fie incolora sau aproape.
Va multumesc anticipat.


pus acum 2 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Salut, bine ai venit.
Din pacate nu vei reusi sa distilezi plamezi de fructe cu rezistenta electrica... Se va lipi 
Ai putea incerci cu un agitator sau fund fals, dar nu cred ca merita efortul...
Pastreaza cazanul cu rezistenta pentru whiskey si la tuica pune arzatorul sub cazan (si asa se mai lipeste uneori).


pus acum 2 ani
   
luciadevis
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 10
Multumesc pentru raspuns.
Nu fac whiskey (cel putin deocamdata), principalul sunt fructele. Nu am arzator gaz si nici butelie. Alternativa ar fi lemnele, dar as vrea sa evit.
Ma gandesc ca la urmatoarea transa, care va fi din pere sa pun la inceput niste apa, pana la nivelul rezistentei, pornes "focul" si cand s-a incalzit bine apa sa pun si boasca, aceasta fiind foarte fluida. O sa incerc sa storc sa pun la distilat mai mult zeama.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Rezistenta interna nu poate fi folosita decat la plamezi 100% lichide (apa+zahar+drojdie+nutrienti) si foarte bine limpezite sau la redistilarea rachiurilor. Chiar si putina drojdie daca se afla in suspensie, se arde si afuma distilatul pentru ca e o suprafata de incalzire foarte mica. Am patit si eu sa-mi curga distilat colorat dupa ce s-a carbonizat arpacas pe fundul unui cazan.

Puteam sa-mi fac demult cu rezistenta interna dar consider ca este foarte limitat un astfel de cazan. Pana si cu plita electrica/inductie/gaz/lemne exista o toleranta de vascozitate. Am fiert zeci de cazane din malai, nestrecurate, direct pe flacara, fara sa se arda vreun pic, pentru ca in timpul fierberii se creaza niste curenti in plamada care previn asezarea si stationarea partilor solide in zonele cele mai fierbinti.

Partea si mai naspa e ca un cazan cu rezistenta nu mai poti sa-i montezi nici agitator sau sa plamadesti in el. Optiunile sunt foarte limitate, nu vreau sa descurajez pe nimeni. Stiu ca pe forumuri straine este foarte promovat. Poate singurul avantaj pe care eu il vad este randamentul termic maxim dintre variantele disponibile. 3000W bagi, toti 3000 se duc in lichid. Apropo, cu inductia mea, randamentul calculat e de 83%.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sau mai poti sa faci o smecherie: daca tot ai kegul cu rezistenta montata (l-ai si gaurit in fund, saracul, pacat de el). Taie-l deasupra si baga alt cazan putin mai ingust in cel cu rezistenta. Intre cazane pui ulei si o sa ai cazan pe baie de ulei cu rezistenta, ceea ce e mult mai bine si mai adecvat pentru distilarea fructelor.

Dar nu te apuca sa tai nimic pana nu gasesti cazan/oala/keg care sa intre in cel pe care il ai deja si sa nu fie spatiu mare intre ele ca sa nu rebuiasca mult ulei de incalzit. Sa nu pui carul inaintea boilor. Detaliile le rezolvi tu singur sau incercam sa te ajutam cu idei daca ramai in impas. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Cred ca a gaurit peretele butoiului, nu fundul. Deci ar merge si pe foc, numai sa protejeze bine rezistenta, sa nu bata focul in ea (de partea exterioara a rezistentei zic).
Vezi ca aroma de fum din distilat nu iese cu nimic, gandeste-te bine daca vrei sa risti si cu perele... E pacat de fructele alea si de munca ta ca sa obtii la final tuica afumata.
Cum zice si Sam, un cazan cu baie de ulei ar fi nemaipomenit pentru a distila fructe.
In America sunt populare cazanele cu rezistenta tocmai pentru ca ei fac mai mult alcool din cereale sau zahar, mai putin din fructe.


pus acum 2 ani
   
luciadevis
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 10
Multumesc pentru toate raspunsurile.
Pentru sezonul acesta mai am doar o transa de pere.
Probabil o voi distila pe foc de lemne, scot rezistenta si pun un dop filetat, din inox, peste mufa respectiva.
Tuica obtinuta pana acum ma gadesc sa o combin cu zeama de pere, poate se va "curata". Sunt 10 litri, ii impart in doua transe peste pere.
Vin pot sa distilez in butoiul cu rezistenta?
Am gaurit butoiul in lateral.
Pentru sezonul urmator cred ca o sa mai cumpar un keg, le conectez intre ele cu teava.
Cel cu rezistenta va fi incarcat cu apa si va produce abur pe  care il voi conduce prin teava in cel de-al doilea keg in masa de boasca.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu amesteca ce ai stricat pana acum cu ce e bun. Ce e prost nu se va imbunatati dar ce e bun va avea numai de suferit.
Da, poti distila vin in butoiul cu rezistenta.
Interesante planurile pentru sezonul urmator. Sa ne tii la curent. Ideea cu injectia de abur este buna dar o sa consumi curent in plus pentru incalzirea apei. As prefera sa strecor o parte din plamada, sa clatesc boasca stoarsa cu ceva apa si amestecul asta sa-l pun in boilerul generator de abur. O sa ai si o incarcatura mai mare de alcool in cel de-al doilea cazan. Din 5% => vapori de 37%. Din 2% => 20%. Deci saltul e mare la concentratii mici.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
luciadevis
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 10
Da, asa voi face injectie cu abur. Sigur va tin la curent.
Plamezile mele sunt numai din fructe, cel putin in prezent.
Sam, buna ideea cu boasca stoarsa si pusa in boilerul generator de abur, dar daca amestec plamada cu apa, si pun in boilerul cu rezistenta nu se va afuma?
In urma experientelor avute chiar ma gandeam sa incerc sa pun mai intai apa, sa las sa se incalzeasca bine si apoi sa pun zeama de fructe, in speranta ca nu se va mai afuma.
Incerc sa dreg tuica de prune cu niste boabe de cafea si cateva bucatele de lemn decojit de mar.
Distilatul din prune are doar un iz usor de afumat, gustul este foarte ok de pruna, cel de caise e afumat bine.


pus acum 2 ani
   
Pagini:  1 2  

Mergi la