Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Larina23 23 ani
| Femeie 23 ani Timis cauta Barbat 28 - 80 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Dupa cum arata cred ca a fost arsa bagheta de lemn si apoi spiralata... Cu o lampa cu gaz si multa atentie ar trebui sa iasa ceva asemanator dpdvd al arsurii. Am vazut ca dogarii care fac butoaie pentru whiskey ard butoaieie tot cu ceva lampa/arzator pana ia foc lemnul. Deci nu cred ca la cuptor se poate obtine asa ceva.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Mie-mi pare că NU e spiralată după ardere, parcă se observă că a bătut flacăra și īn golurile spiralei, după ardere ar fi sărit mare parte din arsură la prelucrare. Uite metoda mea de ardere.
99.2KB
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Aici am despicat 2buc. ca să vadă Caberlot și cum sunt īn interior.
61.9KB
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Da, cred ca ai dreptate, sunt spiralate inainte de ardere. Avantajul lor e ca au suprafata mai mare de contact, dar poti pune mai multe bete si tot aia e. Care e dozajul pe care il folosesti pentru betele alea?
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Da, probabil de aia e și prețul mare, prelucrare multă și pierdere de marerial. Deși bănuiesc că ăia vīnd și fulgii/șpanul ce rezultă din așchiere după ce-i pīrlesc puțin...
Folosesc cam 3 bețe/litru de alcool de 63-65* pentru o colorare și aromare rapidă, timp de 3-4 luni, apoi diluez la 40-42* și las īn continuare pe bețe. Practic pun īn damigeana de 50L cam 35-37 litri de alcool la 65*, bag īn ea 3 bețe /litrul, īl las așa 3-4-5 luni să īși ia culoare și aromă, apoi umplu damigeana/diluez cu apă plată. Rezultă aprox. 50L (minus bețele de pe fund, ca volum și care sug și ele ceva alcool), mai precis cam 47-48 de litri la 40-42*, pe care ideal ar fi să-i mai lași pīnă să-i bei īncă vreo 3-4 luni, ca să extragă din bețe și chestiile care ies din lemn īn concentrații mai mari de apă.
Dacă ai răbdare multă și bei mai puțin decīt produci, chestie care la mine nu se aplică! , și reușești să salvezi ceva de la an la an, se observă o īmbunătățire a calității pe an ce trece. Ce i-am dat lui Sam avea 2,5 ani vechime, un rest de pe fundul unei damigene de 3 litri salvată cu mari eforturi, că īn rest tot ce-am făcut de 3 ani s-a dus pe drumul gītului. Bine, nu numa` gītul meu, că am mulți prieteni amatori de tărie curată...
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
A, și am uitat să menționez o chestie relativ importantă, bețele din damigeană(care-s deja īmbibate īn alcool) pot fi folosite și īn anul următor cu rezultate foarte bune și parcă mai rapide, caz īn care īn loc de 3 bețe, am mai adăugat doar 1-1,5 bețe la litru peste cele care erau deja īn damigeana goală.
Treabă din care se confirmă că lemnul(indiferent că-i sub formă de butoi sau bețe) nu se consumă așa de repede, de unde și refolosirea butoaielor după o īmprospătare a stratului superficial, cel care permite transferul de chestii īntre alcool și lemn.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Ce-a mai curs pe bulevardul grumazului vechitura ta de 2.5 ani. E amintire acum.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Lasă că nici neutrul tău n-a curs pe jos...
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Dar flacara oxiacetilenica nu e buna? Sau poate chiar cu flacara cu butan pentru lipit instalatii sanitare.
Dar parerea mea e ca arderea cu flacara ar trebui sa se faca la sfarsit, dupa ce lemnul a fost deja patruns prin coacere.
Eu as face fulgi de lemn sau rumegus asa mai mare pe care sa-l pun la fript pe tabla incinsa. Gradientul ala de temperaturi in masa lemnului mi-e greu sa cred ca se obtine cu o flacara mica si albastra pentru topit fier, sticla sau mai stiu eu ce aplicatii de-astea la temperaturi foarte inalte.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Clar că arderea se face după coacere Sam, ți-am zis că le coc vreo 2 ore īntr-un cuptor electric d-ăla rotund, turcesc, pīnă īncepe să miroasă frumos, a prăjitură. Se și vede puțin īn poză diferența de culoare, bețele din dreapta, alea nearse, sunt și necoapte și sunt puțin mai deschise la culoare la interior față de cele coapte și apoi arse. Și cred că merge la fix cu lampa cu butan pt. sanitare, io folosesc arzătorul ăla de porci, că fac multe o dată și merge mai rapid decīt cu unul mic.
Caberlot, dacă ai de unde fă rost de o plasă din inox, aia din sīrmă ordinară se cam arde destul de repede, dacă n-ai grijă și dai cu flacăra prea tare pe ea. Bine, aia a mea era și deja cam ruginită, am găsit-o prin magazie...
Și gata, io mă opresc aici că iar gīndim, răzgīndim și complicăm prea mult o treabă simplă.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
2. bbq_stejar
62.1KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Arata foarte bine! In afara de mers in padure si taiat unde as putea sa gasesc un chituc de stejar?
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Io cred că la o adică contează mult și lemnul din care facem bețele, din cīte am citit pe ici pe colo se pare că ăia care fac butoaie ca la carte au micile lor secrete, despre cīnd taie copacul, cum, cīt timp și unde lasă lemnul pīnă cīnd prelucrează doagele și mai ales din ce parte a trunchiului le fac. Că cică ar fi de evitat o parte din centrul trunchiului și o bună porțiune dinspre coajă, pe motiv de porozitate și acumulare de chestii nasoale care la o adică ar putea altera gustul băuturii.
Dar noi nu știm secretele astea pe care ei le-au dobīndit poate īn zeci/sute de ani, n-avem nici timp și nici metode să experimentăm/cercetăm cīt de cīt īn mod științific, și ne mai și grăbim să obținem īn 6 luni o calitate obținută de ei īn 3-5 ani.
Ce am observat io, e că bețele mele obținute din același lemn dar necoapte 2 ore și ceva la cuptor, parcă nu miros așa de frumos la arderea cu flacără ca cele coapte. Am observat asta pe vremea cīnd le ardeam īn bucătărie, băț cu băț la ochiul de la aragaz, că afară poate n-aș fi simțit. Probabil că īn timp de 2 ore și ceva de coacere, cu ajungere treptată la 200-250*, au timp și substanțele din lemn să se transforme, lignina īn vanilină, zaharurile să se caramelizeze, și ce s-o mai īntīmpla pe acolo...
Și am folosit numai lemn din trunchiuri cam de 25-35-40 cm diametru, curățīnd de jur īmprejur vreo 5 cm după coajă spre centru și apoi tăind bucăți după cum am socotit io că mi-e mai ușor să le fac bețe și lăsīnd un centru cam de 10-15 cm īn diametru. Apoi le-am pus pe un acoperiș și le-am lăsat timp de aproape 3 ani pīnă anul ăsta să le bată vremea, cu tot ce aduce ea, abia apoi le-am făcut bețe cum se văd īn poze și le-am tratat termic. :P Acum 2 ani și anul trecut am folosit ce bețe am putut scoate din niște buturugi uriașe, care zăceau prin curte de vreo 5-6 ani.
Oricum, supradozarea nu-i nici ea prea bună, m-am grăbit o dată să aromez/colorez o șarjă, și după 2 luni, cīnd era acceptabil de colorată, parcă să zic că am simțit ceva note care īți făceau oleacă gura pungă. Zic io c-or fi fost ceva tanini sau ce-or fi fost ei/ele, īn doză prea mare.
Am īncercat să fac probe īn sticle separate, dar diferențele sunt aproape insesizabile la doze cīt de cīt apropiate, pentru limba mea e cam tot un drac dacă gust dintr-o sticlă cu 2 bețe sau din una cu 2,5 sau 3. Acum pun īn damigeană doza de bețe pe care-o consider io optimă și ce iese aia e, dacă se colorează și aromează prea repede... o beau mai repede!
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Bionuț, vezi pe la cei care aduc lemne de foc, dacă stai la oraș fă un drum prin satele apropiate. Dacă stai īn București, atunci io-s īntr-un sat apropiat și de focu` tău mi-oi rupe de la gură 2-3 bucăți de lemn.
Pe Sam l-am rugat să ia, īncă i-am oferit și d-alea gata prăjite!, și n-a vrut, ori n-are răbdare s-aștepte să-și facă efectu`, ori nu-i plăcu ce-a ieșit din ele...
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Și īncă ceva, deși parcă v-am mai zis. Pentru cei care fac cantități mici, sau cantități mai mari pe care le pun īn damigene mai mici ajută mult la grăbirea procesului de colorare/aromare schimbarile relativ drastice de temperatură. Io īntr-o toamnă/iarnă am cărat 3 damigene de 10L, de două ori pe zi, seara le băgam să stea peste noapte īn dormitor la căldură, dimineața le dădeam afară, la rece... Noroc că nu mai am nevastă, că sigur eram pe invers cu damigenele mele, stăteam io noaptea afară din dormitor...
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu n-am mai facut si n-am de gand sa ma reapuc de whisky-uri prea curand. Si daca ma apuc de grane, tot neutre fac. Pai pentru ce am facut atatia metri de coloana? La whisky tre' sa ai rabdare sa stea cativa ani neatins...
Pai asta auzisem si eu, Amedeo, ca miscarea damigenelor face bine la grabirea maturarii. Parca marinarii au observat ca romul din butoaiele lor se invechea mai repede datorita miscarii de la valuri.
Si eu sunt tot burlac dar nu ma deranjeaza. Poate mai incolo m-oi insura, cand n-o sa mai am putere sa ridic singur cazanele, butoaiele, damigenele... e buna si nevasta ca mai strange gunoaie, spala, pregateste...
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Eu nu beau neutre, le-as folosi la visinata si alte bauturi cu fructe, astea imi plac mult. In schimb imi place alcoolil maturat in lemn. Va spun un secret, eu nici macar nu beau prea mult, sigur as putea sa uit de vreo damigeana prin pivnita numai sa ai destul timp sa ma ocup. Ba chiar imi place distilarea mai mult decat bautul , acum sa nu mai dati afara din grup Acum cativa ani am distilat prima oara separand fractiile in borcane separate. Am ramas masca a doua zi cand m-am apucat de mirosit fiecare borcan, diferente mari intre ele. Desi in ziua distilarii diferentele erau foarte mici sau deloc...nasul obosit... Ma gandeam zilele trecute, am o oala din inox de 140 litri, i-as face un capac din cupru daca as gasi o tabla. Asa as merge mai rapid cu 140 l in loc de 100 cat are cazanul din cupru. Poate as putea sa folosesc chiar capacul oalei, daca i-as face un ștuț pentru vapori, dar din cupru ar merge facut un capac inalt sa aiba loc de spumat...
|
|
pus acum 4 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Stau la tara de vreo 2-3 ani. M-am mutat in satul in care am crescut. Cei care aduc lemne pe aici aduc fag in principiu. O sa intreb daca pot strecura si niste stejar.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Dacă bagi la distilat doar bere fără tărīțe și bine/corect fermentată, nu spumează aproape deloc. Cred că spumează ceva mai mult dacă mai există zaharuri īn plămadă. Eu pun cam 42-43 de litri īn butoiul de bere de 50L, cred că mai rămīn doar vreo 10-12cm pīnă la gură, și nu mi-a spumat niciodată īncīt să iasă din butoi. Aș fi observat asta īn momentul cīnd golesc thumperul, lichidul din thumper ar fi fost tulbure.
Și pe la mine e la fel, majoritar e fagul. Eu cumpăr de obicei baloți de deșeuri, pe aici nu mai vin mașini cu lemn brut aproape deloc, da` acum 3 ani am luat de la un comerciant un rīnd de lemne doar pt. că ochisem īn mașină și lemn de stejar.
|
|
pus acum 4 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
A aflat cineva dozajele la aschiile astea?.Am mai facut un distilat din vin, am luat aschii de la Marinica si ma uit pe eticheta dar scrie dozajele pt vin: intre 25 si 200g pe hectolitru. Pentru vinars ar fi prea putin, cred.
34.1KB
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 2 ani |
|