AlexD2
40%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
|
|
Daca ar fi o solutie de aoa cu zahar (solutie cu care se face etalonarea atat a refractometrelor cat si a aparatelor pe baza de densitate: densimetre, mustimetre, zaharometre), la o densitate de 1,055g/cmc ar corespunde o concentratie de 145,6 g/l si o valoare Brix de 13,8 (procente de masa). Deoarece in musturile naturale, cum este si cel de mere, pe langa zaharuri fermentescibile (care pot fi asimilate cu zaharul) sunt prezente si alte solide solubile, care au si ele o contributie atat la densitate cat si la indicele de refractie (care da valoarea Brix) din valoarea masurata, pentru a afla concentratria in zahar (potential generator de alcool), trebuie scazuta concentratia acestor solide solubile nezaharoase Atat la mustul de mere cat si la cel de struguri o concentratie medie a solidelor solubile nezaharoase este de 2,5 % echivalenta cu cca 26,4 g/l. In realitate concentratia solidelor solubile nezaharoase depinde de gradul de coacere a fructelor: este mai mare la fructele coapte (care au si zahar mai mult) si este mai mica la cele mai putin coapte. Pt. mustul de struguri exista tabele de corespondenta in care se tine cont de acest aspect, pt cel de mere nu stiu sa fie asa ceva, in general insa se poate folosii valoarea medie de 2,5 %. Ca atare daca folosim valoarea medie a concentratiei solidelor solubile nezaharoase rezulta ca mustul tau de mere a avut o concentratie in zahar de 119,2 g/l. Exista o formula bazata pe acelasi rationament si pt aflarea concentratiei din valoarea Brix care da aproximativ acelasi rezultat 13,8-2,5) x 1,055 x 10= 119,2 g/l.
|
|