Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dulci-k
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Cidru de mere fermentat pe boasca de struguri Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... pt ca e toamna    si pt ca e bine sa mai faci si ceva nou  si pt ca m-am gindit ca un vin de 14% e cam tare  ... m-am gindit la un cidru

Deci ... pe scurt ... care e idea ... pt ca anul trecut am facut un cabernet sauvignon BUN doar din must ravac= fara stoarcere      ... anul asta m-am gindit sa repet 

... daca anul trecut am continuat cu miere => si am facut un Hydromel = vin de miere
... ... anul asta as incerca cu must de mere peste boasca ( asa fierberea e asigurata pe directia alcool nu otet)==>> ca sa iasa un CIDRU de miere 

Chiar acum gust unul ... alb ... de 7% ... si nu e chiar rau  dar nici grozav ... parca e prea tare gustul ala de mar ... de mar oxidat   
... ma gindesc ca un adaos de vin (1-2% de plus alcool) si de tanini si aciditate  nu poate decit sa ii faca bine la un cidru   

A MAI INCERCAT CINEVA COMBINATIA STRUGURI SI MERE ???


   

P.S.
daca nu merge ... va iesi o rachie ... dinspre calvados spre coniac ===> nu are cum sa nu fie buna   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Acum incerc pentru prima data strugurii (capsunica, la noi nu merge altceva). Deja fermenteaza de 7 zile si nu mai au mult (aprox. 700 l). Sunt curios ce o sa iasa la distilare. Vreau sa maturez distilatul in butoi de stejar, insa nu stiu cat de tare trebuie prajit pe interior (presupunand ca mesterul dogar o sa respecte indicatiile mele). Orice sugestie pe aceasta tema e binevenita, inclusiv particularități de separare a fracțiilor.
Din auzite, combinatia de boască si mere puse la fermentat impreuna nu dau rezultate bune.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Pai ... eu sper sa iasa ceva bun   

Anul trecut peste boasca nestoarsa am pus apa cu miere si am facut un Hydromel      care a iesit f. bine

anul asta vreau sa pun peste boasca nestoarsa ... niste suc de mere proaspat stors  - daca mai gasesc 
Nu prea vad de ce nu ar merge treaba ... ca ... banuiesc vorbim de acelasi tip de drojdii   

Apropoo ... cind am luat maltz ... vinzatorul zicea de o bere speciala ... fermentata jumatate cu drojdii de bere si apoi jumatate cu drojdii de vin - era vorba de o incercare de a lui ... pe viitor
... daca nu uit ... o sa fac si eu un test ... pe un gallon de zeama de maltz ... sa vad daca drojdiile de vin pleaca   
... ... rezultatele dupa ce facem experimental ... sa vedem ce gust iese ... daca se merita    ... oricum idea e sa faci probabil beri mai tari ? ... nu stiu


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
in primul rind n-am facut o asemnea combinatie, boasca + suc de mere
presupun ca va iesi un fel de "carcalete"  nu rau dar altceva

si cum vad ca nu ai astimpar as veni cu o obiectie/sugestie
boasca presupun ca este cit de cit scursa daca nu usor stoarsa
acum problema o vad la sucul de mere, eu unul m-am chinuit mult sa zdrobesc/rad merele, stors si apoi lasat la fermentat
iti propun ca amestecul de mere rase sa-l amesteci direct cu boasca
drojdiile din boasca vor incepe fermentarea rapid iar dupa un timp ... bagi la teasc
iarasi presupun ca amestecul de boasca-mere zdrobite se va stoarce mult mai bine decit zdrobitura de mere singura
sint curios ca va rezulta la final, astept 


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  @Costel

Boasca va fi doar scursa ... mustul ravac se va trage doar cu furtunul

Sucul de mere asa il cumpar gata stors si filtrat = bun de baut  dar fara conservant

Si asa vreau sa fac ... dupa 2-3 saptamani de stat in garaj ... o sa bag la teasc 
... e posibil sa fac si o corectie de aciditate ... si/sau de zahar (cu miere) pt ca mustul de mere se zice ca va avea cam 100-110g zahar/L=6% ... adica cu ce mai e prin boasca de 14% se poate duce spre 8%... nu stiu daca ajunge ??

Asa cum am zis ... boasca trebuie sa asigure fermentarea si sa aduca in plus ceva CORP pt cidru - adica tannin si aciditate ... si de ce nu ceva culoare = in felul asta o sa maschez eventualele casari 

... idea e sa iasa ceva ca un zaibarel ... adica o bautura mai slab alcoolica si buna = foarte baubila ...    

Oricum ... drumul e spre cazan-spre un fel de calvados=mai exact un fel de calvaniac (calvados+coniac) ... dar poate tin si citeva bidoane de consum


@lamiluc
... sunt curios daca aroma puternica de capsunica trece si in distilat ?
Asteptam detalii ...

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
... sunt curios daca aroma puternica de capsunica trece si in distilat ?

la mine n-a trecut
am cules o casoleta de boabe din acest soi (1001) si vreau sa le pun strivite in "lamuritul" unei boasce ce am tras-o de i-am luat si din cozi
presupun ca produsul final va fi colorat si sper si aromat
voi veni cu amanunte la final


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... poti sa fii sigur ca ceva culoare o sa ai    plus ceva dulceatza daca e cazul   

... reteta de Metaxa ... e cu distlat + must de muscat stafidit daca se poate + ceva ierburi

Poate ca idea ta e cea mai buna ... ceva boabe pt aroma in produsul final   

Aici ai 2 probleme : 
1. risc sa se tulbure ...
2. risti sa-l faciprea slab distilatul = rezultatul

Ai rabdare ... s-ar putea sa apara ceva arome dupa 1-2 saptamani de aerisire/asezare ... se lasa distilatul doar cu un tifon in loc de dop   


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

ok  prima etapa s-a realizat ... cabernet 5 merlot 2
... si a iesit un must cu 250g/L

cabernetul mai scump cu 15% ... a avut si zahar mai mult  270-280 fata de 230-240 la merlot ... asta la testul pe refrectometru = asta e pt must ravac

... acum peste 1 max 2 saptamani trebuie sa gasesc mustul de mere     


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


reteta se complica ... am scos 50L de must ravac si peste am mai pus 3 parti de struguri albi nealtoiti - California-fraga alba ? Nu stiu exact ce e ...    ... eu credeam ca o sa fie Nova=Noah ?
... asta de dragul aromei ... ca la gust ... mai e loc ... si la zahar si mai si    chiar daca par dulci ... nu au decit 140g /L zahar
==> asta da la urmatorii 25L cam (250+140(/2=195g/L zahar adica 11,5%    cam la limita    dar asta e idea ... un vin lejer ... de vara => si probabil rosu -nu roze 

... asteptam merele - sucul pt cidru !

 

p.s.
Sam , Sine , Pazucu ... ceva sfaturi pt cidru ?
... sau care sa mai stie cu cidrul - altoit ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Am distilat căpșunica. Anterior am gustat o horincă de căpșunică făcută de un vecin și ce m-a frapat a fost mirosul și gustul pregnant de detergent de rufe (dero), iar pe final si ceva aromă de struguri. Din acest motiv am oprit cam 3% (īn general iau 1%-2%) din distilat pentru frunte, iar coada nu am mai colectat-o după ce a īnceput să curgă sub 50% concentrație alcoolică (vorbesc de a doua distilare). Īn concluzie, am colectat cam 65 litri de distilat cu concentrație de 67% abv, pe care l-am diluat cu apă demineralizată pānă la 47% abv. Aici am făcut-o de oaie pentru că amestecul l-am efectuat cānd avea temperatura de 23 grade celsius (nu s-a tulburat), dar cānd l-am depozitat īn pivniță la 13 grade celsius s-a tulburat binișor. Partea bună e că procesul e reversibil dacă īncălzesc distilatul. Acum referitor la aromă: se simte foarte puternic aroma de căpșunică (practic e aroma și mirosul vinului de căpșunică, īnsă alcoolizată, e plăcută dar īncă crudă și īnecăcioasă; mirosul și gustul de detergent e prezent īnsă muuuuult sub ceea ce am gustat de la vecin și duce mai mult īnspre aroma vinului (īn schimb se regăsește la greu īn coadă; oare trebuia să fiu mai drastic cu coada?). Am cumpărat special pentru acest distilat un butoi de stejar de 20 l, care a fost ars mediu pe interior (așa zice dogarul; din ce am văzut cu lanterna clar nu e prea ars īnsă nu știu timpul de prăjire). Prima șarjă o să o țin doar 6 - 8 săptămāni (ăsta e si motivul pentru care am coborāt atāt de mult concentrația distilatului), după care o să dublez timpul de expunere īn butoi (metoda merge perfect la distilatul de prune īn butoi de dud de 20l). Să vedem ce o să iasă.
Īn paralel am făcut un experiment cu așchii de stejar prăjit 2 ore la 200 grade celsius, pe care le-am pus īn 3 litri de distilat de căpșunică (cam 12-14 g la litru). După 10 zile mirosul/gustul de detergent s-a redus cu 95%, fiind īnlocuit de o aromă ce duce īnspre vanilie+caramel. Am scos cam 35% din așchii. Īl mai las o vreme după care văd cum evoluează. Mă aștept ca butoiul să facă treabă și mai bună, īn special de la a III - a utilizare.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Hmm interesanta treaba ...

Nu stiu ce e capsunica ... banuiesc ca ceva negru ?

Daca ai taiat cozile la 50% ... nu se tulbura de la cozi ... ... cred ca e pur si simplu f.f. aromat vinul = uleiuri volatile multe ... ... poate ca trebuie taiat mai sus => dar cozile se colecteaza si se refolosesc ... ... o sa vad ce iese la mine -dar eu am doar 10-15% struguri nealtoiti ...

Miros de detergent ? ... asta stim cum miroase
... dar gust de detergent ??? ... asta nu am gustat ... sigur nu e alta sursa de contaminare ???
Strava a patit o data asta ... dupa ce a spalat bine butoaiele ... cu detergent de vase ...

Fii atent ca butoiul nou e tare ... 6-8 saptamani e mult ... eu as verifica dupa 4
Ce fel de butoi , stejar ?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Am luat si eu niste ... fraga alba = California cred ca-i mai zice -sau Noah ... si am bagat peste cabernet-merlot ---asta dupa ce am tras cu furtunul ce a curs din boasca --- cind sa trag nu prea a curs nimic => asa ca am adaugat 2x20L vin la kit chardonnay ==>> acum aroma e rezonabila = nu foarte tare dar prezenta

Acum am un mix de 3cabernet+2California+3chardonay => de aici o sa tin jumatate - un roze la 12% ... si peste rest o sa pun-dublez cu suc de mere => un cidru la 9-10% asa de gust doar ==>> restul la cazan 

 

p.s.
am auzit si de simburi de struguri arsi=copti bagati in distilat - in loc de butoi
... am si gustat ceva - nu era rau - dar mai avea si alte arome adaugate sigur
p.s.2
eu diluez tot timpul cu apa filtrata si fiarta - o torn fierbinte => idea e ca uleiurile la caldura nu se tulbura ...
Oricum fac teste ... cu apa rece diluez la 30%  ... si daca am dubii bag si proba de 40% la congelator ==> daca face vual cresc % la 45 etc.
... prin carti se recomanda diluarea in trepte ... tu ai scazut brusc de la 67-47 aproape cu 30% ... probabil prea mult ... incearca in trepte ... cite 10% la 4-5 saptamani


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Căpșunica are culoarea albastru īnchis (nu negru). Suspectez și eu că s-a tulburat de la uleiuri, cel mai probabil din semințe. Nu am spălat butoaiele cu detergent. Tot distilatul de struguri ce l-am gustat pe la noi are acest miros & gust de detergent (sau așa īl percep eu, oricum la al meu e foarte subtil). Īn ceea ce privește butoaiele am remarcat că cele de dud și salcām colorează mult mai repede apa īn procesul de detaninizare decāt cele de stejar. L a stejar după 3 opăriri + 2 zile de stat cu apă rece nu s-a mai observat nici o culoare īn apa finală, īn schimb la dud era gălbuie (lucru ce mi l-a spus și dogarul, da nu l-am crezut inițial). Oricum īncepānd cu o luna de stat īn butoi o să īncep să gust săptămānal.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Capsunica asta e cu boabele battue ( mici si inghesuite)... sau e un ciorchine mai rar ?
... asta asa ca sa stiu si eu ... cam despre ce vorbim.

Poate ca ... mirosul ala de detergent de care zici tu ... e o confuzie pe care o faci=seaman cu mirosul de la un detergent ... ... dar in cazul asta - detergentul are miros de capsunica si nu invers 

Daca faci si detaninizare la butoi ... riscul e mai redus ... dar o degustare nu strica   

OBS mele zic ca ... doar pt aroma ... fraga alba e destul daca pui 20-25%   
... daca pui mai mult pierzi la ... corpul vinului = devine apatos vinul 

O sa vad daca ... aroma se transmite in CIDRU ... o sa pun must de mere => o sa scada fraga la 10%   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Căpșunica nu are boabe mici si inghesuite. Boabele sunt medii, iar ciorchinele e destul de compact. Seamana foarte bine cu poza de la profilul tău. Īntr-adevăr, mirosul de detergent e o aromă specifică soiului de struguri, amplificată prin distilare. Oricum, mie nu īmi place.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
AHAA ... pai eu am luat poza de la ... cabernet sau de la merlot ... nu mai stiu 

Pai daca aia ai bagat in cazan => aia a iesit capsunica    si asta e bine 

Acum daca chiar te enerveaza mirosul ... exista variant filtrarii pe carbine activ
... dar aici s-ar putea sa pierzi prea multe arome ==> fa ceva teste   

ORICUM IN TIMP POT SA APARA SCHIMBARI ...

De ex ... le experientzele mele ... cu boabe ... tot ce a iesit era putin aromat (orez, malt,secara) dupa statul pe aschii de stejar parca aromele s-au intarit ??   poate ca e doar o impresie ... acum prefer secara ... la inceput preferam orezul ... si probabil ca o sa prefer maltzul daca rezista 2-3 ani    nu de alta dar maltzul da cele mai bune vischiuri    ... nu cred ca nu se gaseste secara ... hmmm ???


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

am luat mustul de mere     ... BUN asta e cuvintul= nu se compara cu ce cumpar de la magazine

densitate 1.055 ... adica 135 g zahar/L si PH 3,4   
... adica aproape 8%    ... nu stiu daca trebuie corectat PH - adaugat acid --- stiu ca in general cidrurile au probleme cu lipsa aciditatii  

... oricum ... deja fermenteaza  ... e si normal - am pus sucul peste - boasca atomica  = adica nestoarsa si e de 2 saptamani bune  + ca acolo mai e vin aproape tot atit cit suc de mere am pus 
...  deci ... o sa iasa un cidru de 10%    

... cam intr-o saptamana il degustez ... 3-4 zile pe boasca ia destula viteza ... + inca 3-4 zile sa se linisteasca    ... si apoi la rece    ... si la limpezit 




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

 

am luat mustul de mere     ... BUN asta e cuvintul= nu se compara cu ce cumpar de la magazine

densitate 1.055 ... adica 135 g zahar/L si PH 3,4   
... adica aproape 8%    ... nu stiu daca trebuie corectat PH - adaugat acid --- stiu ca in general cidrurile au probleme cu lipsa aciditatii  

De unde ati tras concluzia ca la o densitate de 1.055 concentratia in zahar ar fii de 135 g/l ?


pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

 

am luat mustul de mere     ... BUN asta e cuvintul= nu se compara cu ce cumpar de la magazine

densitate 1.055 ... adica 135 g zahar/L si PH 3,4   
... adica aproape 8%    ... nu stiu daca trebuie corectat PH - adaugat acid --- stiu ca in general cidrurile au probleme cu lipsa aciditatii  

Nu stiu la mere cum este cu pH-ul dar la struguri un pH bun este 3,3-3,4 iar de la 3,7 in sus pH -ul este considerat ca fiind prea mare. Daca si la mere e ca si la struguri 3,4 este bun.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    AlexD2

... pai concluzia cu zaharurile ... de 135 g/L ... am traso de pe refractometrul meu     
... cifra de 1,055 si pH ul de 3,4 le am de la vinzator   

... ... am vazut si eu ca datele sunt ca la carte ==> probabil ca las aciditatea asa    asta cel putin pt cidru ...

... pt cazan ma mai gindesc daca sa cresc aciditatea ... pt ca aciditatea e un bun conservant al plamezii ... si poate ca o prinde luna mai    daca nu apuc sa o fac in decembrie     



 

p.s.
abia astept sa treaca 1 saptamana sa testez ... cidrul ... la ce drojdii flaminde sunt in butoi = sunt sigur ca intr-o saptamaina o sa termine de ros merele 
... apropoo strugurii=boasca o sa salte % cam pe la 10%


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

Caberlot a scris:

    AlexD2

... pai concluzia cu zaharurile ... de 135 g/L ... am traso de pe refractometrul meu     
... cifra de 1,055 si pH ul de 3,4 le am de la vinzator   


Am avut impresia ca densitatea a stat la baza stabiliri concentratiei. Probabil sunt diferente intre metodele de determinare.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Pai densitate 1,055 au zis ei si 135 g zahar/L am masurat eu 

Pe refractometru ... cam asta e echivalentza 

apropos ... dupa calculele tale cit da densitatea 1,055 >

Merci    

p.s.
gata jumatate e in damigene si e aproape gata  ... refractometru arata cam 65g/L
.. o sa verific ce inseamna asta ... si pt plecare de la 135 (aproape 6% si 41 zahar) .... dar si pt plecare de la 170 (9% si 25gzahar)- pt ca va iesii ceva de cam 10%

... apropoo ... e destul de acrisor = acid chiar si pt un rozee --- dar nu prezinta nici un semn de acreala     
(asta datorita startului de pe vin  ... dupa 4 zile de fermentare = rapid)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Daca ar fi o solutie de aoa cu zahar (solutie cu care se face etalonarea atat a refractometrelor cat si a aparatelor pe baza de densitate: densimetre, mustimetre, zaharometre), la o densitate de 1,055g/cmc ar corespunde o concentratie de 145,6 g/l si o valoare Brix de 13,8 (procente de masa). Deoarece in musturile naturale, cum este si cel de mere, pe langa zaharuri fermentescibile (care pot fi asimilate cu zaharul) sunt prezente si alte solide solubile, care au si ele o contributie atat la densitate cat si la indicele de refractie (care da valoarea Brix) din valoarea masurata, pentru a afla concentratria in zahar (potential generator de alcool), trebuie scazuta concentratia acestor solide solubile nezaharoase Atat la mustul de mere cat si la cel de struguri o concentratie medie a solidelor solubile nezaharoase este de 2,5 % echivalenta cu cca 26,4 g/l. In realitate concentratia solidelor solubile nezaharoase depinde de gradul de coacere a fructelor: este mai mare la fructele coapte (care au si zahar mai mult) si este mai mica la cele mai putin coapte. Pt. mustul de struguri exista tabele de corespondenta in care se tine cont de acest aspect, pt cel de mere nu stiu sa fie asa ceva, in general insa se poate folosii valoarea medie de 2,5 %. Ca atare daca folosim valoarea medie a concentratiei solidelor solubile nezaharoase rezulta ca mustul tau de mere a avut o concentratie in zahar de 119,2 g/l. Exista o formula bazata pe acelasi rationament si pt aflarea concentratiei din valoarea Brix care da aproximativ acelasi rezultat13,8-2,5) x 1,055 x 10= 119,2 g/l.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

de accord cu tot ce ai zis ...   ... in concluzie am avutun must de mere care poate sa dea cam 7% alcool ... 119/17=7  Merge si asa 

Mustul a fost oricum filtrat , dar tulbure = asa ca un must adevarat     ... si mai cred ca a fost si corectat pt aciditate    cu acid malic  dar asa cum am zis ... cidru= drumul spre cazan.  deci nu e grav

am inteles ca francezii fac Calvados din must de mere fermentat=cidru si pot sa zic ca ... un Calvados e mai bun decit un coniac - la acelasi nivel de pretz
... ex. Courvoisier - modelul de linie (stiu ca e vorba si de stat ani buni la butoi ... )




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

primele rezultate ... la trioratata 

... ca sa recapitulam ...
in poza avem un Caberlot= must ravac =14%
un Chardonnay+Fraga Alba pus peste boasca= tot ravac  =12%
si un cidru de mere 50% pus peste boasca  =10%
... o sa urmeze storsul pt ... calvados

Comentarii :
Cred ca 25% fraga Alba e prea mult  ... urma aia de foxat e prea tare => sa vedem ce adduce stejarul ???
Cidru ... mai exact CidrIN ca e si vin cam 50% ... promite ... se simte marul ... cred ca stejarul va ajuta gustul = va da un plus de corp  ... si CLAR e sec la 10% = MERGE
( se pare ca 10-15% Fraga e procentul dorit ... adduce aroma dar nu si ... FOXATUL)

 

P.S.
limpezirea pare sa mearga greu la ... fraga si la CidrIn

cidru mere fermentat boasca struguri primele rezultate ... ... ... poza avem caberlot= must ravac

44.9KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Caberlot a scris:


primele rezultate ... la trioratata 

... ca sa recapitulam ...
in poza avem un Caberlot= must ravac +14% --- asta e beton , 2 pahare si la culcare
un Chardonnay+Fraga Alba pus peste boasca= tot ravac  =12%
si un cidru de mere 50% pus peste boasca  =10%
... o sa urmeze storsul pt ... calvados

Comentarii :
Cred ca 25% fraga Alba e prea mult  ... urma aia de foxat e prea tare => sa vedem ce adduce stejarul ??? --- asta la chardonnay
Cidru ... mai exact CidrIN ca e si vin cam 50% ... promite ... se simte marul ... cred ca stejarul va ajuta gustul = va da un plus de corp  ... si CLAR e sec la 10% = MERGE
( se pare ca 10-15% Fraga e procentul dorit ... adduce aroma dar nu si ... FOXATUL)

 

P.S.
limpezirea pare sa mearga greu la ... fraga si la CidrIn


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Ultimele achiziții. Cu una am răzbit. Mai am una.

cidru mere fermentat boasca struguri ultimele una mai una.

51.1KB


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

... asteptam sa vedem ce experientze faci      din cartile astea 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la