Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: CosminaCSM
| Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 23 - 39 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Am pus o plamada din 10 borcane de 800g de dulceata de visine zaharisita total ,un plic de drojdie turbo si apa pana la 21 litri. Drojdia turbo este foarte rapida,la adaugare in plamada s-a apucat in 10 minute de fiert. Dupa o ora borcanul de 800g in care este fierbatorul parca fierbe la foc mare. Sotia este incantata ca am golit un raft in beci..... si eu FERICIT ca mai am o plamada. Acum sant curios cat o sa fiarba si ce a sa obtin din distilat.
21KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Caberlot a scris:
Esti cam la limita ... sa speram ca nu e mai mult zahar - altfel risti sa ai zahar nefermentat = dureri de cap si pierdere de randament
Oricum o drojdie turbo ... cam duce pina la 16-18% deci mai ai o marja de eroare de +10-15% in estimarea noastra
|
Aici zice ca duce mai mult ,vom vedea la distilat.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Anul asta nasol pe la noi cu fructele, daca am ceva visine pentru suc la visinata de rachiu nu poate fi vorba. Tot m-a feresc din lene de plamada cu cereale dar cred ca tot la ele ajung pana la urma.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Am terminat treaba,drojdia a terminat de fermentat in 48 ore,rezultatul este urmatorul 4 litri de 60 grade 0,8 litri de 48 grade 2 litri la 20 grade de ceva cozi foarte frumos mirositoare de gust nu stiu inca ca eu nu beau niciodata din ce fac atunci ,totul dupa termometru,alcolmetru ,grad de limpezire si miros .
57.4KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Si instalatia la treaba.
54.1KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Am uitat sa spun ca totul este tras o singura data.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Protectia este defapt un corp de cos de gunoi (inox china)de bucatarie la care s-a stricat capacul.L-am taiat si desfacut dar atat a ajuns. Cat despre drojdie mai am un plic si o sa fac o incercare cum zice pe el : 9 kg zahar in 25 litri de apa vad ce iese si ne mai auzim cu concluziile . Chiar azi o sa fac plamada ,alcolul care iese va merge la un prieten care are livada pentu ceva fructe la schimb, poate ajung sa fac si o plamada de fructe(prune) curata.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Io personal nu m-aș complica cu plămezi mixte cereale+zahăr, chiar dacă pentru un 18% cu adăugare de zahăr aș mai scuti gazul și timpul pentru o plămădire, mă mulțumesc cu 9% cīt dau cerealele.
Și apropos de mixul alcool- fructe, io am pus prima oară niște fermentat, 3-4 litri, de prune īn thumper prin care am trecut alcool din plămada de cereale din cazan, iar rezultattul n-a fost cine știe ce, și a doua oară am pus īn thumper o țuică de prună foarte aromată, fro 4-5 litri parcă, iar rezultatul a fost mai mult decīt mulțumitor, un produs final cu mult mai multe arome decīt la prima īncercare, cu fermentatul.
Și am făcut o a doua șarjă de gin, de data asta cu jumătate din ienupăr și 50% mai mult coriandru, ceva mai multă, aproape dublu, coajă de portocală, mandarină și tot dublu anason stelat și cuișoare. După miros nu prea mai aduce a gin, ienupărul e acoperit aproape de tot, iar după gust... merge. Data viitoare modific iar rețeta. Vecina n-a adus păstīrnac, o penalizez cīnd oi prinde-o!
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Deja am pus la fermentat o sarja de 21l cu 9kg de zahar si un plic de drojdie. Cand se termina si e si diostilata o sa revin cu impresii.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Ai pus 9 kg zahăr și apă pīnă la un volum total de 21 de litri? Asta, după calculatorul de pe HD, īnseamnă 25,2% alcool... Dacă ai pus 9+21 ieși undeva la 20%, mai rezonabil.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Salut Caberlot! Trei comentarii mai sus, Amedeo, adică io, a zis așa, citez: Și am făcut o a doua șarjă de gin, de data asta cu jumătate din ienupăr și 50% mai mult coriandru, ceva mai multă, aproape dublu, coajă de portocală, mandarină și tot dublu anason stelat și cuișoare. După miros nu prea mai aduce a gin, ienupărul e acoperit aproape de tot, iar după gust... merge. Data viitoare modific iar rețeta. Vecina n-a adus păstīrnac, o penalizez cīnd oi prinde-o!
Da, ar fi o idee ca īn loc să ajuți fructele de la īnceput cu zahăr și să riști să rămīi cu ceva zahăr rezidual, să bagi la finalul fermentării ceva alcool peste ele. Cu oțețitu` ar fi totuși o problemă, īn 3-4 săpt. și cu concentrație mică de alcool, 6-7%, s-ar putea s-o ia pe căi greșite. Deși, dacă judec oleacă, īmi veni acum īn minte altă treabă, poate ar fi mai bună o plecare din start cu 2-3% alcool īn plămadă. Că citisem pe undeva că cică drojdiile, care īn primă fază halesc din zahăr ca să se īnmulțească pīnă la o densitate care le convine lor și care-i relativ fixă, nu s-ar mai īnmulți nici la o concentrație alcoolică de peste 5%. Așa că ei īnsămīnțau din start plămada cu fix cantitatea necesară de drojdie pentru a obține aprox. densitatea aia, ca drojdia să folosească zaharurile doar pentru făcut alcool, și alcoolizau oleacă și plămada, 1-2%, cu frunți și cozi, cică pentru a evita formarea īn bere a unor compuși nedoriți, alcoolizare care īn cazu` nostru ar ajuta și la o creștere mai rapidă a gradelor alcoolice evitīnd prin asta oareșce infecții. Merită īncercate toate metodele, că luăm de bun tot ce citim, da-i mai greu de observat rezultatele, că n-avem niciunul laboratoare prin bătătură.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Am gresit,recunosc ca nu am fost atent , am pus acum repede diferenta de apa incet incet si mestecand continuu. Mai fac o intrebare : a incercat cineva cazan din oala sub presiune de 30l de aluminiu? oala aste nemteasca si a fost folosita la mancare fara probleme de corodare.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Incercam sa aflu si eu,pe la rusi am vazut pe net ca este la mare putere o canistra de Al ca cele de lapte de pe la noi. Sant pe cale sa incep o coloana de distilare dupa modelul de aici: nu stiu daca este chiar cu reflux dar o incerc pentru un prieten. Azi am gustat distilatul de dulceata......rezultatul este bun ,are si gust si parfum de visine ...per total s-a meritat cu prisosinta munca. Am uitat sa spun ca am adus-o la 42 grade cu apa filtrata prin osmoza inversa(filtru Zepter ) fara sa o tulbur .
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
nu vad nici o poza pe acolo ... si mai jos in comentarii se vorbeste de packing ==> deci ai reflux proportional cu marimea packingului si corespunzator tipului de packing ... oricum ... pe acolo se vorbeste ca nu poate face peste 80% ... asta vrei ? ... se zice ca in cazul asta se pierd aromele ?!?! ...
Buna treaba cu dulceatza ... .
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Pai eu sant ca tiganul ,vreau si arome ,vreau si tarie ,vreat tot ce se poate. O sa fac coloana de distractie,am aliaj de lipit cu Sn si Ag ,mufele si teava nu sant asa scumpe(300 lei) se merita sa incerc sa o adaptez la oala mea de 17 l sa vad diferenta. Oricum vor fi puse poze. Asta este visina in aschii de butoi de stejar:
67.7KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Scuzati poza dar telefonul e trompeta,mai bine un cazan mai mare decat un telefon.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Am terminat coloana de distilat ,pun poze cu ea numai montata si una cand este gata lipita.
40.7KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Singurul diametru gasit pentru care erau si piese legatura este de 28mm -tevile de alimentare si de condens sant de 15mm -la capatul de sus este deschisa si pe acolo o sa pun ceva ceramica de la filtre de acvarii si o sa astup cu un dop de silicon pe cere trebuie sa vad cum il fac sau poate un dop de lemn de stejar facut la strung in care sa fie si termometrul -jos olandezul este de 1" si acolo o sa pun un burete de cupru daca gasesc sau daca nu unul de inox ca sa opresc ceramica sa cada in cazan -reglaj un am decat general din apa de racire Daca gaseam 1 metru teava de 54 de cupru faceam o coloana ca la carte( ca am si autogen si eletrozi de Cu fosforos speciali pentru ind alimentara) ,asa nu se cade sa cheltui bani pe 5 m teava si sa folosesc sub 1 m.
Sau poate ne cuplam mai multi la o teva de 54 mm si asa se merita investitia.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Am capatat "deslegare " sa mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita si rezultatul este ca azi am pus o noua sarja la fermentat. Deja fierbe de zica ca da in foc. Plamada de zahar pusa inainta da semne de gata si cred ca luni va intra in distilare.
47.7KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Aici in forum am gasit foarte multa informatie bazata pe experiente personale si asta este un lucru minumat pentru mine.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
mihai a scris:
Am capatat "deslegare " sa mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita si rezultatul este ca azi am pus o noua sarja la fermentat. Deja fierbe de zica ca da in foc. Plamada de zahar pusa inainta da semne de gata si cred ca luni va intra in distilare. |
Gata 8 litri de 52 grade ,curat limpede si placut parfumat ,o sa vad la gust in viitor. Din plamada de zahar facuta pentrul un prieten(cea la care gresisem raportul zahar apa) au iesit 8 litri de 60 grade ,el este multumit ca poate face visinata ,eu astept toamna sa-mi dea ceva fructe de o plamada. Cred ca o bucata de vreme m-a linistesc ,nu de alta da ma ia sotia la ochi ca-mi place .
PS.Am vazut pe net ceva filmulete in care in distilatul de zahar la urma sa punea glicerina si apoi pe aschii de stejar. Stiti ceva de asta? ceva pareri ,nu le am deloc cu engleza asa ca nu am inteles nimic din ce spune in acele filmulete.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Prietenul s-a tinut de cuvant si m-a inzestrat cu fructe pentru 100 l de plamada carea gata a si fiert . Am inceput distilarea si pana acum am scos 20l de rachiu (50 grade)de pere si mere de vara. Drept este ca am ajutat plamada si cu ceva drojdie si zahar. Dupa vechiu meu obicei nu am gustat inca din ea dar are un parfum minunat. Urmeaza sa caut damingene sa o pun la invechit.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Acu ca sa fiu si mai corect ,au fost 100 l de fructe proaspat date prin masina cu razatoare la care am mai adaugat si 20 l de apa pentru omogenizare deci plamada curata a fost mai mult de 120 litri.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
20L apa si cit zahar ?
6kg de plamada pt 1L de 50% ... adica plamada a avut minim 9-9,5%
p.s. sper ca ai facut separarile cum trebuie ...
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
3 kg zahar ,de calcule nu le stiu a face.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Cazanul esto o oala minune in care bag 15-17 kg de plamada si separ 50-70 ml de frunte pe care o arunc,apoi trag pana ajunge la aproximativ 40 grade la papagal-pe asta o pastrez ,mai trag pana la 20 grade care o adun si la urma mai fac o distilare dupa acelasi model.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Romelian
Membru nou
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
|
|
Salut. Sunt Romi Colf, Romelian. Sunt nou-nouț pe aici și am īnceput să citesc o parte din material. Așa am descoperit acest topic despre dulceață. Soarta a făcut ca soția să-și schimbe rafturile īn cămară zilele acestea și cu ajutorul lui Dumnezeu a disponibilizat, ca să spun așa, niște borcane vechi cu dulcețuri și compoturi (adică vreo 30 de bucăți). Sunt toate neamurile acolo:caise, cireșe , piersici, prune , vișine, coacăze, afine, pere, gutui și mere. Atāt compoturi cāt și dulcețuri. Acum dilema mea este că nu știu cum să procedez cu ele. Am cazan de 40 de litri din alamă ( zic bine , nu cupru), nițică experiență de distilare am, dar am distilat doar struguri măcinați, ținuți 10 zile la dospit și la cazan cu ei. Am făcut și caise sau prune din grădină, dar cam după ureche. Simplu și rudimentar. La finețuri nu am avut ocazia. Așadar aș fi mai mult decāt bucuros dacă ați avea bunăvoința să-mi oferiți niște informații referitoare la pregătirea, amestecul, timpul necesar și compoziția necesară pentru a putea distila aceste compoate. Sper să nu inoportunez cu problema mea. A, și bine v-am găsit.
55.9KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
Romelian
Membru nou
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
|
|
Așa arată animalul. E vechi, rutinat și nu știu cāt de sănătos, dar īn familia mea toți bărbații au murit de bătrānețe, nu de boală.
61.5KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Hai salut Caberlot, și bine-ai venit p-aci Romelian! Īn principiu e bună socoteala ta, da` omu` zice că are și compot, nu știm cīte borcane!, da` care are mai puțin zahăr, plus că nu știm capacitatea borcanelor sau dacă soția a mers pe rețeta clasică de 1 de zahăr la 1 de fructe. Io, dacă aș face socoteli, aș merge cam pe 250gr de zahăr la borcan de 400 și fro 350 la ăla de 700, iar compotu` la 100gr. Asta īnseamnă ca, aproximīnd un final maxim de aprox. īn jur de pīnă-n 10% alcool, pentru fiecare borcan de 400 să adauge 1,25 litri de apă, la cel de 700 să pună 1,75, iar la compot fro 700ml. Iar după ce totalizează amestecul, aș īnsămīnța cu 1 gr de drojdie de panificație pentru fiecare litru, n-aș merge pe drojdii pentru struguri.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Prima șarjă s-a dus, să mai fie fro 3 litri dintr-a doua. Gustul și miresmele s-au mai așezat īn timp și-a rezultat o licoare chiar plăcută gītului. O să mai fac o tranșă mai pe la toamnă, după ce-oi termina cu grīul de-l mai am de făcut, s-o las să stea cuminte pīnă la anu` īn vară. Planuri de vin făcui și io, pentru fro 200 de litri, săpt. viitoare dau comanda la Marinică pentru prafurile necesare, mai tre`să iau doar fro 3 damigene de 50, ce-am avut am cam umplut cu Așkey și vin de soc. Că anu` ăsta am tras tare ca să-mi fac o rezervă de 50 de litri care sper să apuce să stea la īnvechit măcar 2-3 ani, că-i diferență mare īntre Așkeyu` proaspăt, de 3-4 luni, și ăla pe care-l mai am de anu` trecut de prin aprilie-mai.
Ai dreptate cu drojdiile, da` cum aici vorbim de un cazanel sau două de amestec tutty-frutty nu merită efortu`, poate doar dacă deja are drojdiile prin bătătură... Și din experiență proprie, dacă se chinuie oleacă duce și panificația pīnă pe la 11%.
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Cum dulceata nu mai este m-am apacucat de o plamada de siuc de mere+apa+zahar si drojdie turbo.
39.9KB
|
|
pus acum 3 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
|
pus acum 3 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Salut,dupa ceva timp revin cu noutati. Am primit de pe la matuse ca 50-65 borcane de dulceata si compot ,am comandat drojdie turbo si le pun la fermentat. Sper sa obtin ceva bun .....daca nu distilez de 2 ori si pun la visinata si ciresata.
|
|
pus acum 1 an |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Sant vechi ,dulceata e zaharisita ,compotul are fructele moi ,asa ca la rachiu cu ele.
|
|
pus acum 1 an |
|