Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
CosminaCSM
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 39 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Distilat dulceata Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am pus o plamada din 10 borcane de 800g de dulceata de visine zaharisita total ,un plic de drojdie turbo si apa pana la 21 litri.
Drojdia turbo este foarte rapida,la adaugare in plamada s-a apucat in 10 minute de fiert. Dupa o ora borcanul de 800g in care este fierbatorul parca fierbe la foc mare.
Sotia este incantata ca am golit un raft in beci..... si eu FERICIT ca mai am o plamada.
Acum sant curios cat o sa fiarba si ce a sa obtin din distilat.

distilat dulceata pus plamada din borcane 800g dulceata visine zaharisita total ,un plic drojdie

21KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


10 borcane de 800g -asta inseamna cam 500g zahar pe borcan = 500x10=5000g=5kg zahar

5kg pt 21 de litri = 250g zahar pe L ... deci o plamada de 14%

Esti cam la limita ... sa speram ca nu e mai mult zahar - altfel risti sa ai zahar nefermentat = dureri de cap si pierdere de randament

Oricum o drojdie turbo ... cam duce pina la 16-18% deci mai ai o marja de eroare de +10-15% in estimarea noastra 

Cred ca e OK 
... pacat de dulceatza ... si de munca ... dar asta e = nu e totul pierdut !


 


p.s.

nu te grabii sa distilezi ... lasa sa se macereze bine si sa termine de fermentat ... pe la 14% sigur nu se acreste repede   
... plus ca ai avut o plamada sterilizata 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Caberlot a scris:



Esti cam la limita ... sa speram ca nu e mai mult zahar - altfel risti sa ai zahar nefermentat = dureri de cap si pierdere de randament

Oricum o drojdie turbo ... cam duce pina la 16-18% deci mai ai o marja de eroare de +10-15% in estimarea noastra 


Aici zice ca duce mai mult ,vom vedea la distilat.


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Anul asta nasol pe la noi cu fructele, daca am ceva visine pentru suc la visinata de rachiu nu poate fi vorba.
Tot m-a feresc din lene de plamada cu cereale dar cred ca tot la ele ajung pana la urma.


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am terminat treaba,drojdia a terminat de fermentat in 48 ore,rezultatul este urmatorul
4 litri de 60 grade
0,8 litri de 48 grade
2 litri la 20 grade de ceva cozi foarte frumos mirositoare
de gust nu stiu inca ca eu  nu beau niciodata din ce fac atunci ,totul dupa termometru,alcolmetru ,grad de limpezire si miros .

distilat dulceata terminat terminat fermentat este urmatorul4 litri grade0,8 litri grade litri grade

57.4KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Si instalatia la treaba.

distilat dulceata instalatia treaba.

54.1KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am uitat sa spun ca totul este tras o singura data.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Am auzit de drojdii mai ... tari ... de 20% ... asta vad ca duce la 21% ==> sa ne spui de gust   

In alta ordine de idei ... am estimat cam 5kg de zahar ==> asta da cam 5L de 50% ---tu pe acolo esti  ... ceva mai bine -probabil 6 kg zahar

Daca ai facut separarile bine ---adica ai luat fruntea si ceva cap si cozi ==> cred ca e ok fara sa mai distili a 2 oara --- doar ai plecat de la dulceatza= asta e sterilizata si din fructe alese +drojdie turbo care a ros tot in 2 zile = deci nu s-a acrit plamada 

POATE FI ASTA O RETETA NOUA ? ... CE ZICI SAM ?? PAZUCU? ... AMEDEO ?
... sa mergi cu plamezi de 18-20%


 

p.s.
imi place protectia aia in juruloalei= incalzire mai eficienta ... de ce nu inchizi cercul ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Protectia este defapt un corp de cos de gunoi (inox china)de bucatarie la care s-a stricat capacul.L-am taiat si desfacut dar atat a ajuns.
Cat despre drojdie mai am un plic si o sa fac o incercare cum zice pe el :
9 kg zahar in 25 litri de apa
vad ce iese si ne mai auzim cu concluziile .
Chiar azi o sa fac plamada ,alcolul care iese va merge la un prieten care are livada pentu ceva fructe la schimb,
poate ajung sa fac si o plamada de fructe(prune) curata.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

... experientza mea ... pe turbo de 16-18% ... nu mai stiu --- a fermentata fara probleme 2 galeti de 20L in 5-7 zile ... plicul era pt 20L ... gustul neutru -sau aproape -eu simt ca e altceva pt ca stiu - dar la o visinata merge suuper.

... personal ... as face 2 sarje de 8kg pe 25L de apa     asta daca tot te joci cu cazanele sa ai de joaca 

... apoi cu 2x sau 3x distilari as purifica bine afacerea ...

...si cu jumatatea ta astepti dupa prune - daca ai destule foarte bine    daca nu dupa 3-4 saptamani de fermentare pui alcoolul peste prune  ... si peste o luna sau mai mult ca nu se acreste plamada distili normal cu randament suuper !

... acuma ... gustul o sa fie ... aproape de prune 
(vezi ca amedeo a facut un test )

... sau faci un GIN


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Io personal nu m-aș „complica” cu plămezi mixte cereale+zahăr, chiar dacă pentru un 18% cu adăugare de zahăr aș mai scuti gazul și timpul pentru o plămădire, mă mulțumesc cu 9% cīt dau cerealele.

Și apropos de mixul alcool- fructe, io am pus prima oară niște fermentat, 3-4 litri, de prune īn thumper prin care am trecut alcool din plămada de cereale din cazan, iar rezultattul n-a fost cine știe ce, și a doua oară am pus īn thumper o țuică de prună foarte aromată, fro 4-5 litri parcă, iar rezultatul a fost mai mult decīt mulțumitor, un produs final cu mult mai multe arome decīt la prima īncercare, cu fermentatul.

Și am făcut o a doua șarjă de gin, de data asta cu jumătate din ienupăr și 50% mai mult coriandru, ceva mai multă, aproape dublu, coajă de portocală, mandarină și tot dublu anason stelat și cuișoare. După miros nu prea mai aduce a gin, ienupărul e acoperit aproape de tot, iar după gust... merge. Data viitoare modific iar rețeta. Vecina n-a adus păstīrnac, o penalizez cīnd oi prinde-o!


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Deja am pus la fermentat o sarja de 21l cu 9kg de zahar si un plic de drojdie.
Cand se termina si e si diostilata o sa revin cu impresii.


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Ai pus 9 kg zahăr și apă pīnă la un volum total de 21 de litri? Asta, după calculatorul de pe HD, īnseamnă 25,2% alcool...
Dacă ai pus 9+21 ieși undeva la 20%, mai rezonabil.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


OOPS ... 25,2% nu suna bine  ... mai adauga apa sa ajungi la 20% ... adica 20x17=340g/L ... asta da cam 7g-zahar in 20L

salut Amedeo 
... cum mai merge GiNNul ?

ATENTIE - NU DEPASITI GRADELE PE CARE ZICE PLICUL CA LE POATE FACE DROJDIA ==> PIERDETI LA CALITATE SILA RANDAMENT
MOTTO : decit o plamada prea dulce mai bine 2 plamezi mai slabe =si rapid distillate 


 

p.s.
... eu ma gindeam ... peste o plamada de prune ... dupa 3-4 saptamani de fermentare sa adagi cam 50% alcool ( adica cam 50% din cit ar trebuii sa dea pruna ... asa ramaii cu prune 2?3=67% ... si mai ca e de prune ... banuiesc... ... alcoolul ala va extrage ceva in plus din prune + ca nu va lasa plamada sa se oteteasca etc)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Salut Caberlot! Trei comentarii mai sus, Amedeo, adică io, a zis așa, citez: „Și am făcut o a doua șarjă de gin, de data asta cu jumătate din ienupăr și 50% mai mult coriandru, ceva mai multă, aproape dublu, coajă de portocală, mandarină și tot dublu anason stelat și cuișoare. După miros nu prea mai aduce a gin, ienupărul e acoperit aproape de tot, iar după gust... merge. Data viitoare modific iar rețeta. Vecina n-a adus păstīrnac, o penalizez cīnd oi prinde-o!”

Da, ar fi o idee ca īn loc să ajuți fructele de la īnceput cu zahăr și să riști să rămīi cu ceva zahăr rezidual, să bagi la finalul fermentării ceva alcool peste ele. Cu oțețitu` ar fi totuși o problemă, īn 3-4 săpt. și cu concentrație mică de alcool, 6-7%, s-ar putea s-o ia pe căi greșite.

Deși, dacă judec oleacă, īmi veni acum īn minte altă treabă, poate ar fi mai bună o plecare din start cu 2-3% alcool īn plămadă. Că citisem pe undeva că cică drojdiile, care īn primă fază halesc din zahăr ca să se īnmulțească pīnă la o densitate care le convine lor și care-i relativ fixă, nu s-ar mai īnmulți nici la o concentrație alcoolică de peste 5%. Așa că ei īnsămīnțau din start plămada cu fix cantitatea necesară de drojdie pentru a obține aprox. densitatea aia, ca drojdia să folosească zaharurile doar pentru făcut alcool, și alcoolizau oleacă și plămada, 1-2%, cu frunți și cozi, cică pentru a evita formarea īn bere a unor compuși nedoriți, alcoolizare care īn cazu` nostru ar ajuta și la o creștere mai rapidă a gradelor alcoolice evitīnd prin asta oareșce infecții.
Merită īncercate toate metodele, că luăm de bun tot ce citim, da-i mai greu de observat rezultatele, că n-avem niciunul laboratoare prin bătătură.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Salut Amedeo,

... am vazut postarea cu GINnul ...    amvazut ca vecina te-a sabotat
... si am vazut ca ... acum GInnul tau are un gust special = NU e o problema = GINnul a evoluat ...
...am vazut multe feluri de gin ... de la castraveti la petale de trandafir - trecind prin pastirnac si altele etc.  ...
DECI versiunea 2 de GIN e GIN Butoi N0.2 ... mai ai pina la 7 ca la Jack Daniels 

GIN - vroiam sa vad cum merge consumul ?
GHeatza+Apa Tonica+Gin+Lamiie + 2-3-4 boabe de zmeura/mure pt design ... pe caldura e suuper

Pai ... o plamada buna de prune ... ar cam trebuii sa aiba 6% poate chiar 8% +inca 50% adica 3-4% ajungem la 9-10% ... si aici vorbim de VIN de Masa    deci nu vad nici un risc de fermentatii pe cai gresite 

Drojdia Turbo - sunt sigur ca are destule cellule + nutrientzi ... plicul e cel putin dublu ca greutate decit unul obisnuit ... in plus drojdiile sunt selectionate  => rezultatele la fermentare sunt BUNE

... despre ... startul la 1-2-3% nu stiu ce sa zic 
... zic doar ca STARTERUL poate fi facut ==> si asa cistigi timp si calitate=fara otet  --- pt asta am zis ca dintr-un plic de turbo poti face 2 startere super tari ==> fermentezi 2 galeti in 3-4-5- zile si nu in 2 zile cum zic ei   

... Oricum ... eu de obicei fac o aerisire a plamezii cu 1-2- zile inainte de finalul fermentarii ... care dureaza cam 7 zile = din weekend in weekend    nu stiu daca conteaza - dar nu incurca     

ALTFEL ... sa obtii arome din fermentare cu drojdii XX ... e ceva mai greu ... pt aia cu laboratoare  ... pt noi garjisti si balconistii , poate ca e mai sigur drumul spre puritate = a se citii fara gusturi straine  ... si cum gustul vine 80% din butoi=aschi trebuie sa fie OK

Probabil ca la anul ... o sa fac un test cu Turbo pe cereale   sa vedem ce da ... nu de alta ... dar drodiile speciale au cam facut fente la start 

Vinzatorul de maltz zicea ca incearca o bere speciala ... jumatate fermentata cu drojdie de vin si jumatate fermentata cu drojdie de bere ... cred ca incepe pe bere si apoi trece pe vin


Hai noroc!

p.s.
Amedeo ... un pastirnac de 15-20cm pe L de produs finit e OK ... pt inceput ... ... daca devii FAN Pastirnac pui 2 si acoperi ienuparul   :-)


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am gresit,recunosc ca nu am fost atent , am pus acum repede diferenta de apa incet incet si mestecand continuu.
Mai fac o intrebare :
a incercat cineva cazan din oala sub presiune de 30l de aluminiu?
oala aste nemteasca si a fost folosita la mancare fara probleme de corodare.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Al-uminiu se zice ca da ceva compusi toxici ...
... si ca in timp favorizeaza Alzeimar= stii tu , e vorba de neamtzul ala care ne ascunde lucrurile     

fiecare e liber sa aleaga ce toarna pe gitlejul personal  



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Incercam sa aflu si eu,pe la rusi am vazut pe net ca este la mare putere o canistra de Al ca cele de lapte de pe la noi.
Sant pe cale sa incep o coloana de distilare dupa modelul de aici:
nu stiu daca este chiar cu reflux dar o incerc pentru un prieten.
Azi am gustat distilatul de dulceata......rezultatul este bun ,are si gust si parfum de visine ...per total s-a meritat cu prisosinta munca.
Am uitat sa spun ca am adus-o la 42 grade cu apa filtrata prin osmoza inversa(filtru Zepter ) fara sa o tulbur .


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


nu vad nici o poza pe acolo ... si mai jos in comentarii se vorbeste de packing
==> deci ai reflux proportional cu marimea packingului si corespunzator tipului de packing 
... oricum ... pe acolo se vorbeste ca nu poate face peste 80% ... asta vrei ? ... se zice ca in cazul asta se pierd aromele ?!?! ...

Buna treaba cu dulceatza ... .




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Pai eu sant ca tiganul ,vreau si arome ,vreau si tarie ,vreat tot ce se poate.
O sa fac coloana de distractie,am aliaj de lipit cu Sn si Ag ,mufele si teava nu sant asa scumpe(300 lei)
se merita sa incerc sa o adaptez la oala mea de 17 l sa vad diferenta.
Oricum vor fi puse poze.
Asta este visina in aschii de butoi de stejar:

distilat dulceata pai sant tiganul ,vreau arome ,vreau tarie ,vreat tot poate.o fac coloana aliaj

67.7KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Scuzati poza dar telefonul e trompeta,mai bine un cazan mai mare decat un telefon.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


pai ... o coloana fara umplutura = aproximativ cu un cazan normal   
=>deci merita sa o faci  cind ai nevoie de grade % bagi umplutura    cind nu mergi pe coloana goala   



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am terminat coloana de distilat ,pun poze cu ea numai montata si una cand este gata lipita.

distilat dulceata terminat coloana distilat ,pun poze numai montata una cand este gata lipita.

40.7KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Si coloana lipita.

distilat dulceata coloana lipita.

67.1KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Bravo !

... arata bine       ce diametru coloana si ce dia sunt trecerile orizontale
Mai ai loc de packing ?
Sau o sa faci reflux doar din debitul apei de racire ?

Pe Home Distiler dadeau si ce lungime trebuie sa ai pt un tip de packing ca sa aiba efectul unei distilari ... etc.

Cu ce o sa o umplii ?


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Singurul diametru gasit pentru care erau si piese legatura este de 28mm
-tevile de alimentare si de condens sant de 15mm
-la capatul de sus este deschisa si pe acolo o sa pun ceva ceramica de la filtre de acvarii si o sa astup cu un dop de silicon pe cere trebuie sa vad cum il fac sau poate un dop de lemn de stejar facut la strung in care sa fie si termometrul
-jos olandezul este de 1" si acolo o sa pun un burete de cupru daca gasesc sau daca nu unul de inox ca sa opresc ceramica sa cada in cazan
-reglaj un am decat general din apa de racire
Daca gaseam 1 metru teava de 54 de cupru faceam o coloana ca la carte( ca am si autogen si eletrozi de Cu fosforos speciali pentru ind alimentara) ,asa nu se cade sa cheltui bani pe 5 m teava si sa folosesc sub 1 m.

Sau poate ne cuplam mai multi la o teva de 54 mm si asa se merita investitia.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Pai avem Coloana de 1'' adica 1 inch Dia ... tevile de 15mm sunt de 1/2'' adica 0,5 inch ...

28-15 = 13 si 13/2=6,5 mm asta e jucul max intre coloana si teava orizontala --- nu e prea mult - nu stiu ce fel de inele ai si cum o sa le bagi  ... cred ca o sa o lasi goala - daca umpluturae prea fina = risc de infundare  --- mai bine nu treceai prin coloana - si lipeai tevile in lateral-tangent

Dopul poate fi de stejar  si etansat cu Teflon ... am vazut poze cu THUMPER de lemn = un mic butoi. 

Macar pe sus - era bine sa fie o teava de 3/8 ... ca 1/4 e prea putin cred = cere presiune pe apa de racier ...

acum asta e ... treaba e facuta ... si o sa ai refluxul pasiv de pe coloana=racirea ei + refluxul de pe cele 2 tevi orizontale si reci ... DESTUL cit sa ai ceva % in plus ==> adica sa poti colecta pe la 75-80%

... daa ... asta e o problema ... sa iei 5-6- m de teava de Cu ... ca sa folosesti 1m ...sau 2m ... nu prea e economic ! ... oricum remane si varianta de teava de 1 1/2'' ... merge bine daca cazanul nu sare de 80-100L ... de fapt totul depinde de cit foc bagi => atita distilat iese   

Pe HD sunt ceva aproximatii ... ce DIA de coloana se foloseste la ce putere de distilare ...

Nu uita : DACA vrei doar % atunci poti fa faci packing de oricare ceramic , sticla , shpan de SS etc. (nu mai stiu care e mai efficient) DAR DACA vrei calitate aatunci faci packing din Cu =faimoasele arcuri SPP - asta adune compusii sulfurosi si face pe catalizatorul etc







       


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Am capatat "deslegare " sa mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita si rezultatul este ca azi am pus o noua sarja la fermentat.
Deja fierbe de zica ca da in foc.
Plamada de zahar pusa inainta da semne de gata si cred ca luni va intra in distilare.

distilat dulceata capatat " mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita rezultatul este azi pus

47.7KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Bravo , vad ca te-ai invatzat la tevusca    

Adevarul e ca ... de ce sa nu recuperezi dulceatza ... daca tot s-a zaharisit ?   macar se mai recupereaza ceva din atita munca



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Caberlot a scris:


Bravo , vad ca te-ai invatzat la tevusca    

Vina este a voastra colegilor
de la voi am luat virusul
de la voi m-a apuct harnicia in beci de nu ma recunoaste nici sotia
oricum va Multumesc.


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Aici in forum am gasit foarte multa informatie bazata pe experiente personale si asta este un lucru minumat pentru mine.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... asa cum zicea cineva ... alcoolul e un prieten dubios , care nu te lasa niciodata 

... personal cred ca ... daca il faci tu ... emai usor de tinut sub control ... si asta din citeva motive :
1. ai tot timpul cu ce te face prastie 
2. daca mai si muncesti sa-l faci vezi cita munca bei 
3. devii curios sa faci ceva bun ... si mai bun decit la magazin
4. incepi sa invechesti sticle si sa stii ce bei ... prin alte parti 
5. ai un hobby nou care la o adica si produce ceva 

Ma bucur sa vad ca ... informatia e de folos cuiva     

SA AI SPORURI !
 

p.s.

nu uita sa tai bine din frunte-capete-inima-cozi ... ceva de felul 5-15-60-15 astea sunt % din cantitatea totala de alcool (stiu da 95 ... restul e pierdere... )
... primii 5 sunt doar pt aprins gratarul-si-sau de frectii
... cei doi de 15 o parte se tine (sa zicem utimii 5 din cap si primii 5 din coada ?) si restul se recicleaza in alta distilare

SI NU FORTATI VITEZA DE DISTILARE ... MAI INCET= MAI BUN SI MAI TARE

ASTA e o explicatie simplista ... totul depinde de plamada de la care pleci si de gustul-nasul distilatorului  ... etc.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

mihai a scris:

Am capatat "deslegare " sa mai scotocesc dupa ceva dulceata zaharisita si rezultatul este ca azi am pus o noua sarja la fermentat.
Deja fierbe de zica ca da in foc.
Plamada de zahar pusa inainta da semne de gata si cred ca luni va intra in distilare.

Gata 8 litri de 52 grade ,curat limpede si placut parfumat ,o sa vad la gust in viitor.
Din plamada de zahar facuta pentrul un prieten(cea la care gresisem raportul zahar apa) au iesit 8 litri de 60 grade ,el este multumit ca poate face visinata ,eu astept toamna sa-mi dea ceva fructe de o plamada.
Cred ca o bucata de vreme m-a linistesc ,nu de alta da ma ia sotia la ochi ca-mi place .

PS.Am vazut pe net ceva filmulete in care in distilatul de zahar la urma sa punea glicerina si apoi pe aschii de stejar.
Stiti ceva de asta? ceva pareri ,nu le am deloc cu engleza asa ca nu am inteles nimic din ce spune in acele filmulete.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
   
da  e o reteta veche ... care simuleaza vodka din alcohol rafinat ... dar nu stiam si de aschii


... astea dau parfumul ma wisichi ... deci ... reteta aia ... SIMULEAZA WISCHIIII



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Prietenul s-a tinut de cuvant si m-a inzestrat cu fructe pentru 100 l de plamada carea gata a si fiert .
Am inceput distilarea si pana acum am scos 20l de rachiu (50 grade)de pere si mere de vara.
Drept este ca am ajutat plamada si cu ceva drojdie si zahar.
Dupa vechiu meu obicei nu am gustat inca din ea dar are un parfum minunat.
Urmeaza sa caut damingene sa o pun la invechit.


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Acu ca sa fiu si mai corect ,au fost 100 l de fructe proaspat date prin masina cu razatoare la care am mai adaugat si 20 l de apa pentru omogenizare
deci plamada curata a fost mai mult de 120 litri.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

20L apa si cit zahar ?

6kg de plamada pt 1L de 50% ... adica plamada a avut minim 9-9,5%



p.s.
sper ca ai facut separarile cum trebuie ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
3 kg zahar ,de calcule nu le stiu a face.

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Cazanul esto o oala minune in care bag 15-17 kg de plamada si separ 50-70 ml de frunte pe care o arunc,apoi trag pana ajunge la aproximativ 40 grade la papagal-pe asta o pastrez ,mai trag pana la 20 grade care o adun si la urma mai fac o distilare dupa acelasi model.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... calculee ... din 17g zahar/L rezulta un litru cu  1% alcool

... o distilare are un randament de 90-92% ... restul nu merita recuperate = arzi gazul degeaba

... adica pt 2 distilari 17/0.92/0,92=20 --- deci pt un calcul usor socoteste 20g zahar /L da 1% alcool pe litru

... daca mai scoti capete si cozi ==> ajungi la 23-26g/L pt 1% --- luam 25 ca e usor de calculat

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Romelian
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
Salut. Sunt Romi Colf, Romelian. Sunt nou-nouț pe aici și am īnceput să citesc o parte  din material. Așa am descoperit acest topic despre dulceață. Soarta a făcut ca soția să-și schimbe rafturile īn cămară zilele acestea și cu ajutorul lui Dumnezeu a disponibilizat, ca să spun așa, niște borcane vechi cu dulcețuri și compoturi (adică vreo 30 de bucăți). Sunt toate neamurile acolo:caise, cireșe , piersici, prune , vișine, coacăze, afine, pere, gutui și mere. Atāt compoturi cāt și dulcețuri. Acum dilema mea este că nu știu cum să procedez cu ele. Am cazan de 40 de litri din alamă ( zic bine , nu cupru), nițică experiență de distilare am, dar am distilat doar struguri măcinați, ținuți 10 zile la dospit și la cazan cu ei. Am făcut și caise sau prune din grădină, dar cam după ureche. Simplu și rudimentar. La finețuri nu am avut ocazia.  Așadar aș fi mai mult decāt bucuros dacă ați avea bunăvoința să-mi oferiți niște informații referitoare la pregătirea, amestecul, timpul necesar și compoziția necesară pentru a putea distila aceste compoate. Sper să nu inoportunez cu problema mea. A, și bine v-am găsit. 

distilat dulceata salut. sunt romi colf, romelian. sunt aici și īnceput să citesc din

55.9KB


pus acum 5 ani
   
Romelian
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
Așa arată animalul. E vechi, rutinat și nu știu cāt de sănătos, dar īn familia mea toți bărbații au murit de bătrānețe, nu de boală.

distilat dulceata așa arată animalul. vechi, rutinat și știu cāt dar familia mea

61.5KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


interesanta minunea ta ... alama ? ... adica Cu+Zn ... asa sa fie     

... nici o idee nu am cit de ... toxica poate fi ... alama ? verifica !

... ... pina acum se mai murea si de batrinete daca nu beai mult    si mincai din gradina ta 
... acum din gradina lor = supermarchet = ai destule alte toxine si zilnic      

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

dulceatza ... sa aproximam ...
... se face din zahar 1:1 cu fructe
... dupa fierbere se pierde cam 20-30% apa
==> in dulceatza ai cam 2 parti zahar si 1 de fruct  

.. acum la 1 kg de duceatza ai 700 g zahar  daca impartim la 1,7 da 411 g alcool
==>>> adica pui 4-4,5L apa si o sa ai o boasca de 9-10%  
(totul f f bine amestecat=omogenizat !)

NU DEPASII 10% = risc de nefermentare ...

... si daa ... pune toata duceatza si apa peste o galeata de struguri care fermenteaza de 1 saptamana ... struguri altoiti si cu drojdie selectionata daca se poate   

STRUGURII FERMENTEAZA IN MINIM 3 SAPTAMANI - MAX 4


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Hai salut Caberlot, și bine-ai venit p-aci Romelian!
Īn principiu e bună socoteala ta, da` omu` zice că are și compot, nu știm cīte borcane!, da` care are mai puțin zahăr, plus că nu știm capacitatea borcanelor sau dacă soția a mers pe rețeta clasică de 1 de zahăr la 1 de fructe.
Io, dacă aș face socoteli, aș merge cam pe 250gr de zahăr la borcan de 400 și fro 350 la ăla de 700, iar compotu` la 100gr.
Asta īnseamnă ca, aproximīnd un final maxim de aprox. īn jur de pīnă-n 10% alcool, pentru fiecare borcan de 400 să adauge 1,25 litri de apă, la cel de 700 să pună 1,75, iar la compot fro 700ml.
Iar după ce totalizează amestecul, aș īnsămīnța cu 1 gr de drojdie de panificație pentru fiecare litru, n-aș merge pe drojdii pentru struguri.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Salutari Amedeo 

... cum mai merge GIN-ul ?  ... mai ai ? ... ca pe caldurile astea care au fost      cred ca si consumul a fost mare 

Personal ... drojdia de panificatie ... as incerca sa o tin sub 8% ... mai exact pe la 7%

drojdiile de vin merg bine cu zaharuri din fructe  zaharoza si fructoza ... alea de bere cu zaharuri din amidon - maltoza etc    ... si in plus drojdia de vin merge pina la 12% fara probleme 

... fiecare cu ideiile lui ... si cu materia lui prima  asta cu dulceatza e ultima moda    ... ... pe vremuri se facea din marmelada   

 

p.s
eu am inceput sa fac planuri de vin ... ca la mine asta ramane baza


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Prima șarjă s-a dus, să mai fie fro 3 litri dintr-a doua. Gustul și miresmele s-au mai așezat īn timp și-a rezultat o licoare chiar plăcută gītului. O să mai fac o tranșă mai pe la toamnă, după ce-oi termina cu grīul de-l mai am de făcut, s-o las să stea cuminte pīnă la anu` īn vară.
Planuri de vin făcui și io, pentru fro 200 de litri, săpt. viitoare dau comanda la Marinică pentru prafurile necesare, mai tre`să iau doar fro 3 damigene de 50, ce-am avut am cam umplut cu Așkey și vin de soc.
Că anu` ăsta am tras tare ca să-mi fac o rezervă de 50 de litri care sper să apuce să stea la īnvechit măcar 2-3 ani, că-i diferență mare īntre Așkeyu` proaspăt, de 3-4 luni, și ăla pe care-l mai am de anu` trecut de prin aprilie-mai.

Ai dreptate cu drojdiile, da` cum aici vorbim de un cazanel sau două de amestec tutty-frutty nu merită efortu`, poate doar dacă deja are drojdiile prin bătătură...
Și din experiență proprie, dacă se chinuie oleacă duce și panificația pīnă pe la 11%.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

...eu imi fac 50L de vin pe an  tu de aschey     care cu resursele si cu deschiderea 

... da diferentza e MAJORA intre cev proaspat si ceva de pe aschii - mai vechi de 12... luni  ... ca la 12 ani ... nu ne bagam   


sporuri multe !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
S-avem pardon, Așkey am făcut peste 200 și sper ca măcar 50 să-mi rămīnă pentru īnvechit.
Asta ca să nu mai pomenesc de gin, caisată, vișinată, murată, căpșunată și lichior de scorțișoară, că ce-i sub 15 litri de sortiment e ca și cum n-ar fi, abia se simte pe limbă, nu se pune la socoteală...
Și īncă mai am de prelucrat fro 250 de kiie de grīu, ce rezultă din el o să meargă la o vodcă cvadruplu distillată și pentru o șarjă sau două de gin.
Asta ca să stau liniștit c-am ce bea pīnă-n aprilie sau mai anu` care vine.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

You are the Champion !

... cred ca si pe Pazucu l-ai dovedit   

BRAVO !!! ... chiar daca nu am gustat ce faci =>am toata increderea ca faci ceva BUN !

... apropoo ... ai apucat sa testezi GIN-ul ala cu pastirnac ?   ... te-ai impacat cu baba-vecina
... am mai gustat un GIn cu aroma de lavanda        serie scurta si sticla de 500 mL ... cam scump dar f.f. interesant     

Spor la ... SAPA ... ca din 250 kg ai ceva de facut   

 

p.s.
... citeam pe undeva despre invechire...  ca ... timpul e cel mai greu de bagat in sticla


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Cum dulceata nu mai este m-am apacucat de o plamada de siuc de mere+apa+zahar si drojdie turbo.

distilat dulceata cum dulceata mai este m-am apacucat plamada siuc drojdie turbo.

39.9KB


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
si instalatia

distilat dulceata instalatia

38.6KB


pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Frumos ...   … dar eu as face niste imbunatatiri 
… adica … mai pui un holender si la capatul catre racitor 
     … si la prima distilare pui teava cu panta catre racitor - refluxul pasiv merge la colectat 
       … si la distilarea a 2-a rotesti - pui panta catre cazan - refluxl pasiv se intoarce in cazan= se redistila   
…  adica ce iese are % mai ridicat

sa ai sporuri !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109

Caberlot a scris:

 

Frumos ...   … dar eu as face niste imbunatatiri 
… adica … mai pui un holender si la capatul catre racitor 
     … si la prima distilare pui teava cu panta catre racitor - refluxul pasiv merge la colectat 
       … si la distilarea a 2-a rotesti - pui panta catre cazan - refluxl pasiv se intoarce in cazan= se redistila   
…  adica ce iese are % mai ridicat

sa ai sporuri !
 

nu m-am gandit la treaba asta  ,o sa caut adaptor 1/2 la 1 tol
mersi
sa avati zame limpezi si parfumate.


pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Salut,dupa ceva timp revin cu noutati.
Am primit de pe la matuse ca 50-65 borcane de dulceata si compot ,am comandat drojdie turbo si le pun la fermentat.
Sper sa obtin ceva bun .....daca nu distilez de 2 ori si pun la visinata si ciresata.


pus acum 1 an
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

50-60 borcane de dulceatza si compot    nebunie          imi plac tariile      dar parca asta e curata risipa 
... spor la treaba 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 1 an
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Sant vechi ,dulceata e zaharisita ,compotul are fructele moi ,asa ca la rachiu cu ele.

pus acum 1 an
   
Pagini: 1  

Mergi la