Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Apropos de secară... Ieri l-am sunat pe tipu` de la care am cumpărat anul trecut grīu, să treacă să-mi aducă și mie ăia 2 saci pe care are să mi-i dea pt. niște teren īn arendă. Veni omu` și aduse sacii și mă īntrebă dacă mai iau tot ca anu` trecut, să știe și el ce face. Stai să văd cum e grīul și vedem, zic io, și desfac un sac. E, ce-am văzut nu prea mi-a plăcut, nu mai era tot de calitatea ăluia de-l luasem, curat și cu bobu` mai gras. Īi zic, și cică da, nu mai e, că e tot grīu tritical, da` 2018 fu mai nasol ca 2017, și īn 2018 nici n-a ierbicidat cultura și d-aia e bobu` mai mic și cu ceva bălării prin el. Zic: Ce grīu zici că e bre, critical? Nu critical, zice el, tritical!, un soi mai bun la producție și mai rezistent. Aha, zic io, o fi, da` nu-mi prea place...
Īn fine, pleacă omu` și io mă pun pe căutat tritical pe net la nea Gooogu, să văz ce-i cu el. Și aflu că, citez: Triticale este o cereală nouă, creată de om prin hibridare īntre genurile Triticum şi Secale (fiind, din punct de vedere genetic, un amfidiploid īntre grāu şi secară.
Compoziţie chimică Principalele componente chimice ale boabelor de triticale se situează īntre valorile grāului şi secarei. Faţă de aceste valori medii se īnregistrează fluctuaţii destul de mari, determinate de soiul cultivat şi de condiţiile de climă şi sol. Soiurile şi liniile de triticale cultivate īn prezent dau un randament de faină mai redus (şi dau o cantitate mai mare de tarate) decāt grāul (conţinutul de tărāţe este de circa 28% la grāu şi de 34 42% la triticale). Făina de triticale are īnsuşirile de panificaţie inferioare fainii de grāu, faţă de care are calităţi mai reduse a glutenului.
Prin realizarea acestor hibrizi s-a urmărit obţinerea unei noi plante de cultură cu īnsuşiri utile īn producţia agricolă, moştenite de la grāu şi secară. Pe lāngă păstrarea īnsuşirilor valoroase ale grāului, s-a urmărit transmiterea unor caractere favorabile ale secarei, intre care: precocitatea; numărul mare de spiculeţe īn spic; păstrarea germinaţiei o perioadă mai lungă; valorificarea condiţiilor mai vitrege da cultură, cum ar fi solurile sărace şi clima mai aspră (ger, strat gros de zăpadă, seceta şi arşiţa, umiditatea excesivă etc.).
Boabele de triticale se utilizează īn hrana animalelor (păsărilor, porcilor etc.), a omului (soiurile cu īnsuşiri de panificaţie mai bune), īn producerea de malţ pentru fabricarea berii, īn industria spirtului sau amidonului etc. Sub formă de masă verde sau īnsilozată, triticale se poate folosi ca furaj īn hrana animalelor, formele de toamnă fiind foarte productive (peste 40 t masă verde la ha).
Perspective mai largi pentru această nouă cereală (triticale) s-au deschis după īnlăturarea unor defecte ca: sensibilitatea la cădere, sterilitatea parţială a spicelor, umplerea defectuoasă a bobului, precum şi prin īmbunătăţirea unor īnsuşiri privind compoziţia chimică a bobului, pentru a putea fi utilizate diferenţiat: īn panificaţie, īn furajare, īn industria alcoolului şi a amidonului etc.
Așa că o să-mi caut alt producător, poate la banii ăștia oi găsi grīu cum trebuie, io consideram pierderi tehnologice alea 3-4-5 procente de-mi ieșeau īn minus, da` se pare că și materia primă era de vină. Și vă pun și-o poză, să vedeți cum arată. Am cīntărit 100gr. și am adunat mizeriile din el, cam 2% să zic, iar grămăjoara cu boabe mai mari, din dreapta, e adunată dintr-un sac gol de critical de anul trecut.
51.5KB
|
|