Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Oke, uite și rezultatele distilării hibride cu thumper, plămadă de grîu + macerat de gutuie, aprox. 0,750kg gutuie cu 2,5 litri alcool de 30*. Amănuntele îs special pentru Caberlot, că el e cu socotelile și statisticile, restu` pot sări direct la final. Am plecat de la 42 de litri de bere în cazan, care aveau niște presupuse ipotetice :P 8-9* alcoolice, și aprox. 4,5 litri de macerat (3 în borcan+ încă 1 litru și-un pic de cap+cozi puse ulterior peste el), la aprox. 25-27*, în thumper. Asta însemnînd în total și în mare cam aprox. 5 litri de alcool pur ce ar fi trebuit a fi, tot ipotetic și presupus!, obținuți la finalul distilării.
După 2 ore de la aprinderea focului a început să curgă la țuțuroi, și-am colectat aprox. 100ml și ceva de frunte la 82-84*(cu oareșce marjă de eroare, că distilatul avea 15,5*C la ieșire, da` ș-alea grade Celsius fiind măsurate cu un termometru d`ăla ieftin, de fripturi!) și pe urmă cam 600-650ml de cap la 78-80*. Capul nu mirosea și nici n-avea gust de gutuie, o să-l mai las descoperit fro cîteva ore, adică pînă dimineață! , să se așeze/aerisescă, poate cine știe...
Am început să colectez inima, de la 78-80* și m-am oprit la 52-54*, rezultînd 5,75 litri la 65*, adică echivalentu` a aprox. fro 3,9 litri de alcool pur. Între 54* și 40* am mai colectat 1,5 litri cam de 42-45*, peste care eventual voi pune ăia 600ml de cap și voi dilua totul ca să obțin cam 3,5- 4 litri la 30-32*, pe care-i voi pune tura viitoare în thumper.
Sub 40* am mai colectat cozi pînă pe la fro 12-15*, aproape 1,5 litri de aprox. 20*, pe care-i voi pune în cazan peste berea ce va urma la distilat tura viitoare.
Concluzie: nimic din ce-am obținut (inclusiv cap și cozi) n-are gust sau miros de gutuie, sau dacă e, e atît de slab încît e prea greu de simțit, confirmînd astfel și proverbu` care zice că c-o gutuie nu se face primăvară! )
Ș-acum, tot pentru Caberlot! înmulțim, tragem linie, adunăm și împărțim... Am băgat: în cazan 42 x 9* = 378* în thumper 4 x 30* = 120* ----------------------- 498* : 96* = 5,1875 litri de alcool „pur”
Iar în urma distilării au rezultat: 0,6 x 78*- 46,8 5,7 x 65*- 370,5 1,5 x 42*- 63,0 1,5 x 20*- 30,0 -------------------- 510,3 : 96* = 5,315625 litri de alcool
Adică exact la ce mă așteptam, mai mult decît am băgat inițial, că pe lîngă eroarea alcoolmetrului sau a termometrului, am mai băgat și io fro 300ml de căpșunată! 
|
|