Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
grecoaica
Femeie
22 ani
Dambovita
cauta Barbat
22 - 45 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Maturare pălincă în sticlă cu para Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
De câțiva ani am experimentat crescutul perelor în sticlă. Povestea începe prin luna aprilie, după ce cad petalele de la florile de păr și începe să crească fructul. După ce s-au diferențiat fructele, se alege cea mai viguroasă pară din inflorescență și se elimină celelalte. Para selectată se introduce cu grijă în sticlă (trebuie să fie suficient de mică pentru a trece fără să atingă gâtul sticlei) cu tot cu o porțiune din ramura pe care este atașată, după care sticla se fixează în pom, cu fundul în sus (pentru a nu intra apa de ploaie) în poziție cât mai apropiată de verticală, astfel încât ramura cu pară să stea cât mai lejer. Se poate fixa cu sfoară, sârmă, etc. Eu folosesc bandă adezivă transparentă. Se elimină toate fructele de pe ramură și frunzele de porțiunea de ramură care intră în sticlă. Sticla se recoltează când para dă să se coacă, după care se spală și se umple cu distilat de pere. Se păstrează la loc întunecos și cald. Se agită o dată pe zi timp de două săptămâni. Cele mai pretabile pere sunt din soiul Williams. Dacă se pune distilat 50% alcool, după 6 luni concentrația scade la aproximativ 40%. Pierderile sunt destul de mari pentru că cele mai multe pere nu ajung la mărimea dorită.
Evident, gustul pălincii este deosebit, însă trebuie să stea cel puțin 6 luni.
Asa arată ale mele din vara trecută.

maturare para ani crescutul perelor povestea începe prin luna aprilie, după cad petalele

31KB


pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Sa traiesti mestere
Faina treaba ! Ce sa zic , ma bucur ca sunt lucruri interesante de testat si de invatat.

Am vazut o data o sticla cu para in ea , a fost interesanta treaba , am inceput sa ne dam toti cu parerea , cum a pus para omul acolo . Nu mai tin minte cum a fost tuica la gust , au trecut vreo 15 ani de atunci , insa mi-aduc aminte ca sticla cu para in ea a fost o chestiie de efect .
Cateva poze cu sticle legate in pom ar fi edificatoare .
Multa sanatate !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Cu siguranta voi pune poze cu tot procesul tehnologic. Dupa cum am spus, încep prin aprilie. Sănătate!

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Foarte frumos arata
Chiar ia gustul de la para?

N-as avea eu sanse sa cresc pere in sticle la bloc, dar macar la borcan as face sa vad cum iese.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Au un gust destul de pregnant de pară. Poți încerca la borcan în două variante: uscate sau zemoase. La cele zemoase va scădea concentrația alcoolică și la temperaturi mai mici va incepe să se tulbure. Cu cele uscate nu ai probleme. Rețetă verificată: 120 g pere la 1l distilat 50%. Se tulbură de pe la 12 grade C în jos. Să nu mănânci perele din alcool pentru că provoacă arsuri gastrice.

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Revin cu poze cu procesul tehnologic. Am inceput populatul perilor cu sticle.

maturare para revin poze procesul inceput populatul perilor sticle.

58.8KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
OOPS ... faina treaba !

Mai ales imi place idea cum ai fixat sticla ... simplu si ... elastic la o adica = permite o usoara miscare a sticlei pt ajustare 

bun !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Poza e rasucita. Sticla e verticala cu gatul in jos. O sa mai postez poze din care se va observa evolutia (sper sa am ce posta).

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
e ok !

folia aia e ceva f. util ... doar idei sa ai ...

Chiar ma gindeam ca e dificil de legat sticla ... cum o legi etc.
Dar folia te scapa elegant de probleme !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Revin cu noutati privind evoluția perelor din sticle. Până în prezent merge bine, pierderile fiind in limite normale. Am pus si mere (în ultima poză.

maturare para revin noutati privind perelor din sticle. până prezent merge bine, pierderile

39.9KB


pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Para

maturare para para

37.9KB


pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Tot pară.

maturare para tot pară.

47.2KB


pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Măr

maturare para măr

33.7KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
   
ia uite ce bine progreseaza treaba 

BRAVOOO!


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu am taiat gutuile in cuburi si le-am bagat pe rand in damigeana cu rachiu din gutui. S-a colorat foarte frumos, s-a imbogatit gustul dar s-a slabit la tarie. Am si pus, 3 gutui mari la o damigeana de 5 litri. A luat si ceva zaharuri din gutui, e mai dulce, mai slaba si mai parfumata decat damigeana fara gutui. Culoarea v-as arata-o dar tocmai am golit paharul. Asa ca ma sacrific, in numele stiintei, il mai umplu odata!

ps: Am si niste tei la uscat. De fapt s-a uscat de mult dar il mai las intins ca-mi place cum miroase in casa.   

maturare para taiat gutuile cuburi le-am bagat rand damigeana rachiu din gutui. s-a colorat foarte

45.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Foarte frumoasă culoarea. Nu am gustat niciodată de gutui. Ce tărie a avut inițial și la cat a ajuns?

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Uite cum ma faci tu sa mai pun 100 g din fiecare 

Aia fara gutui are 50 de grade iar cea cu gutui, 35. Dar intervine o chestie, prezenta zaharurilor schimba densitatea lichidului, asa ca procentul real de alcool n-are cum sa fie 35, ci mai mare. Poa' sa fie oriunde intre 35 si 50%, in functie de cate zaharuri contine rachiul. Cat a extras n-avem cum sa stim, e prea complicat sa calculam. Asa la gust e mult mai baubila decat cealalta fara gutui. Ar intra multe pahare. Bine ca aseara am reusit sa ma opresc doar la doua de 200 ml. Ma mir si eu de mine cat pot sa fiu de cumpatat cateodata. 

Vreau sa mai remarc un lucru: defectele unui rachiu tind sa se accentueze odata cu maturarea. Deci nu sperati ca maturarea va rezolva un rachiu prost, ci ii va amplifica gustul nasol. Nu e cazul la mine. Recunosc, am ars cazanul si initial chiar am fost surprins ca nu se simtea niciun iz de arsura in distilat. Acum, dupa cateva luni, se simte   ...nu deranjant, dar exista ceva in gust care intotdeauna te taxeaza cand ai gresit undeva. Nu te iarta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Bună explicația în ceea ce privește dificultatea calculării concentrației alcoolice după ce s-au absorbit zaharuri din fruct. Am omis acest aspect din logica mea si eram convins că horinca mea de pe pere chiar are 38%, deși te cam trăznea după primele două pahare. Multzam. Am mai învățat azi ceva nou.

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Ca idee, pentru a nu influența concentrația alcoolică, se pot pune fructe uscate.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Daa arata bine ... si trebuie sa fie bun ... aromatul de gutui   

Parca ai pierdut ceva la limpezime ?

Oare nu ar fi mai simplu ... sa faci separarile mai drastice la prima distilare + fructe la macerat 2-3-4 saptamani si apoi sa faci distilarea 2 unde iei tot pina ai in galeata 45%
==> asa ai si aromele si gustul si limpezimea ?

ASTA CA SA NU ZIC 2 distilari + Fructe ==> la redistilat !

ORICUM ... progresam     



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Un pic cred ca se tulbura, dar cred ca era din cauza ca am ajuns la fundul damigenei si se agita impuritatile cand torn.

Pai asa am facut. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

daca esti deja ... la fundul damigenei    inseamna ca e BUN    ... nu mai avem nevoie de alte explicatii   


 

p.s.
eu ziceam sa distili maceratul de fructe => asa iese limpede daca nu mai bagi fructe iar 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Începem recoltatul. Distilatul este bineînțeles tot de caise.

maturare para Începem distilatul este tot caise.

26.1KB


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


Mmm trebuie sa fie bun 

... cum se poate cumparaa o mostra ? ... ar fi interesanta o degustare   



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Deocamdată e singura sticla. Și e neprețuită       

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Dar, dacă treci prin Maramureș, mai discutăm.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


O sa ajung si pe acolo vreodata ... am o datorie la Pazucu ... e tot prin nord

Lasa sticla la invechit   
... ca la sticle batrinetzea face bine ... la oameni nu prea face bine batrinetzea 
   

Pot sa zic ca ... asta e prima sticla cu CAISE pe care o vad ... si arata BINEEE !

BRAVO !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Multzam. Te astept.

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Vin si merele din urmă. Sticlele au 1l, iar într-una am pus palincă de mere maturată în butoi de dud.

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Vin si merele din urmă. Sticlele au 1l, iar într-una am pus palincă de mere maturată în butoi de dud.

maturare para vin merele din urmă. sticlele 1l, iar într-una pus mere butoi dud.

37.7KB


pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
Domnule esti un meserias

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la