Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: grecoaica
| Femeie 22 ani Dambovita cauta Barbat 22 - 45 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
De câțiva ani am experimentat crescutul perelor în sticlă. Povestea începe prin luna aprilie, după ce cad petalele de la florile de păr și începe să crească fructul. După ce s-au diferențiat fructele, se alege cea mai viguroasă pară din inflorescență și se elimină celelalte. Para selectată se introduce cu grijă în sticlă (trebuie să fie suficient de mică pentru a trece fără să atingă gâtul sticlei) cu tot cu o porțiune din ramura pe care este atașată, după care sticla se fixează în pom, cu fundul în sus (pentru a nu intra apa de ploaie) în poziție cât mai apropiată de verticală, astfel încât ramura cu pară să stea cât mai lejer. Se poate fixa cu sfoară, sârmă, etc. Eu folosesc bandă adezivă transparentă. Se elimină toate fructele de pe ramură și frunzele de porțiunea de ramură care intră în sticlă. Sticla se recoltează când para dă să se coacă, după care se spală și se umple cu distilat de pere. Se păstrează la loc întunecos și cald. Se agită o dată pe zi timp de două săptămâni. Cele mai pretabile pere sunt din soiul Williams. Dacă se pune distilat 50% alcool, după 6 luni concentrația scade la aproximativ 40%. Pierderile sunt destul de mari pentru că cele mai multe pere nu ajung la mărimea dorită. Evident, gustul pălincii este deosebit, însă trebuie să stea cel puțin 6 luni. Asa arată ale mele din vara trecută.
31KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Sa traiesti mestere Faina treaba ! Ce sa zic , ma bucur ca sunt lucruri interesante de testat si de invatat.
Am vazut o data o sticla cu para in ea , a fost interesanta treaba , am inceput sa ne dam toti cu parerea , cum a pus para omul acolo . Nu mai tin minte cum a fost tuica la gust , au trecut vreo 15 ani de atunci , insa mi-aduc aminte ca sticla cu para in ea a fost o chestiie de efect . Cateva poze cu sticle legate in pom ar fi edificatoare . Multa sanatate !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Cu siguranta voi pune poze cu tot procesul tehnologic. Dupa cum am spus, încep prin aprilie. Sănătate!
|
|
pus acum 5 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Foarte frumos arata Chiar ia gustul de la para?
N-as avea eu sanse sa cresc pere in sticle la bloc, dar macar la borcan as face sa vad cum iese.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Au un gust destul de pregnant de pară. Poți încerca la borcan în două variante: uscate sau zemoase. La cele zemoase va scădea concentrația alcoolică și la temperaturi mai mici va incepe să se tulbure. Cu cele uscate nu ai probleme. Rețetă verificată: 120 g pere la 1l distilat 50%. Se tulbură de pe la 12 grade C în jos. Să nu mănânci perele din alcool pentru că provoacă arsuri gastrice.
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Revin cu poze cu procesul tehnologic. Am inceput populatul perilor cu sticle.
58.8KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
OOPS ... faina treaba !
Mai ales imi place idea cum ai fixat sticla ... simplu si ... elastic la o adica = permite o usoara miscare a sticlei pt ajustare
bun !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Poza e rasucita. Sticla e verticala cu gatul in jos. O sa mai postez poze din care se va observa evolutia (sper sa am ce posta).
|
|
pus acum 5 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
e ok !
folia aia e ceva f. util ... doar idei sa ai ...
Chiar ma gindeam ca e dificil de legat sticla ... cum o legi etc. Dar folia te scapa elegant de probleme !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Revin cu noutati privind evoluția perelor din sticle. Până în prezent merge bine, pierderile fiind in limite normale. Am pus si mere (în ultima poză.
39.9KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
|
pus acum 5 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu am taiat gutuile in cuburi si le-am bagat pe rand in damigeana cu rachiu din gutui. S-a colorat foarte frumos, s-a imbogatit gustul dar s-a slabit la tarie. Am si pus, 3 gutui mari la o damigeana de 5 litri. A luat si ceva zaharuri din gutui, e mai dulce, mai slaba si mai parfumata decat damigeana fara gutui. Culoarea v-as arata-o dar tocmai am golit paharul. Asa ca ma sacrific, in numele stiintei, il mai umplu odata!
ps: Am si niste tei la uscat. De fapt s-a uscat de mult dar il mai las intins ca-mi place cum miroase in casa.
45.3KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Foarte frumoasă culoarea. Nu am gustat niciodată de gutui. Ce tărie a avut inițial și la cat a ajuns?
|
|
pus acum 5 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Uite cum ma faci tu sa mai pun 100 g din fiecare
Aia fara gutui are 50 de grade iar cea cu gutui, 35. Dar intervine o chestie, prezenta zaharurilor schimba densitatea lichidului, asa ca procentul real de alcool n-are cum sa fie 35, ci mai mare. Poa' sa fie oriunde intre 35 si 50%, in functie de cate zaharuri contine rachiul. Cat a extras n-avem cum sa stim, e prea complicat sa calculam. Asa la gust e mult mai baubila decat cealalta fara gutui. Ar intra multe pahare. Bine ca aseara am reusit sa ma opresc doar la doua de 200 ml. Ma mir si eu de mine cat pot sa fiu de cumpatat cateodata.
Vreau sa mai remarc un lucru: defectele unui rachiu tind sa se accentueze odata cu maturarea. Deci nu sperati ca maturarea va rezolva un rachiu prost, ci ii va amplifica gustul nasol. Nu e cazul la mine. Recunosc, am ars cazanul si initial chiar am fost surprins ca nu se simtea niciun iz de arsura in distilat. Acum, dupa cateva luni, se simte ...nu deranjant, dar exista ceva in gust care intotdeauna te taxeaza cand ai gresit undeva. Nu te iarta.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Bună explicația în ceea ce privește dificultatea calculării concentrației alcoolice după ce s-au absorbit zaharuri din fruct. Am omis acest aspect din logica mea si eram convins că horinca mea de pe pere chiar are 38%, deși te cam trăznea după primele două pahare. Multzam. Am mai învățat azi ceva nou.
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Ca idee, pentru a nu influența concentrația alcoolică, se pot pune fructe uscate.
|
|
pus acum 5 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Un pic cred ca se tulbura, dar cred ca era din cauza ca am ajuns la fundul damigenei si se agita impuritatile cand torn.
Pai asa am facut.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Începem recoltatul. Distilatul este bineînțeles tot de caise.
26.1KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Dar, dacă treci prin Maramureș, mai discutăm.
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Vin si merele din urmă. Sticlele au 1l, iar într-una am pus palincă de mere maturată în butoi de dud.
|
|
pus acum 5 ani |
|
lamiluc
10%
Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
|
|
Vin si merele din urmă. Sticlele au 1l, iar într-una am pus palincă de mere maturată în butoi de dud.
37.7KB
|
|
pus acum 5 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Domnule esti un meserias
|
|
pus acum 5 ani |
|