Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Amedeo a scris:
Cît mai e spărtura de orez la magazin? Acu fro doi ani cînd am făcut de probă parcă să zic c-am luat-o cu fro 2 lei și ceva, aproape 3. Găsisem vrac cu 1,5- 1,7 lei, da` trebuia să iau minim o tonă și să plătesc parcă și transportul. Și chiar și așa, la 1,5 lei, randamentul în plus față de grîu nu-i atît de mare ca să merite prețul dublu. Să vedem ce calitate de grîu găsesc să iau, adică cît mai curat, fără pleavă sau mîncat de sfaiogi, și dacă ai plăcere să stăm la un pahar de vorbă și ai cu ce veni la mine ca să poți căra, la fro 20km de oraș, îți iei grîu cu 70-80 de bani/kg și pînă vorbim noi paharele alea îl și măcinăm după cum ți-e pofta. |
Eu am luat spartura de orez din Carrefour cu 2 lei si ceva. Nu prea ma uit la pret cand e 2-3 lei. La cat fac eu nici nu e nevoie sa alerg nu stiu unde pentru cativa banuti mai ieftin. La o tona, da, conteaza. Eu fac sa beau eu. Nici la musafiri nu dau daca nu stiu cu ce ma ocup. Ca n-am chef sa incep sa le explic. Multi sunt prosti dar fac pe desteptii, delireaza tot felul de bazaconii de te doare mintea. Nici macar nu vor sa asculte. Ei stiu tot, n-au niciodata intrebari, dileme, ei au numai sfaturi si raspunsuri la orice, cum definea Andrei Plesu prostia. Din pacate, imprejurarile ne obliga sa mai interactionam si cu de-astia. 
Diferenta de randament intre orez alb si grau intreg poate fi chiar insemnata. 1. Orezul alb are cam 800g amidon pe kg in timp ce graul vreo 600g/kg 2. Zaharificarea cu malt la orez se face mai bine, cu densitati finale mai mici. Dar daca folosesti enzime ai rezolvat si partea asta.
Diferenta poate fi cam de 28-32 litri alcool absolut pe suta de kg de grau si 42-47 litri alcool absolut pe suta de kg de orez. La grau, orz, secara, porumb raman intotdeauna zaharuri reziduale. La orez niciodata nu raman. Dar repet, cu enzime ai rezolvat usor problema asta. Eu nu folosesc enzime ca nu se gasesc la Mega Image, daca se gaseau, cumparam. Pe saituri se vand numai pentru tone de cereale si ca sa iau o sticla de-aia mare cu enzime si sa-mi expire prin casa, nu-i combinatie, cum zic cartieristii.
Am avut enzime cand am primit, nu mai stiu, parca de la Marius45 si cand am pus s-a simtit. Am scos un randament de 4,2 litri alcool absolut la 10 kg de grau.
As veni cu mare placere pe la tine, Amedeo, sa facem cunostinta, sa gustam ceva si sa stam de vorba. Nu cred ca as veni sa car in carca sute de kile de graunte. Gasesc si pe aici, cu 2 lei kilul cu tot cu ganganii . Vorbim in privat si stabilim o intalnire. Ar fi interesant poate reusim sa programam si o plamadire sau distilare ceva, fix in aceeasi zi, sa avem si putin de lucru. Ce zici? 
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|