Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Anne98
Femeie
25 ani
Buzau
cauta Barbat
25 - 50 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Rachiu din banane Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ma incerca de mult o curiozitate, cum ar fi o tuica din banane? Acum 3 zile am intrat in Mega Image, vis-avis de scara mea, si vazand o gramada mare de banane puse la reducere, am zis "stai ca azi am noroc". Am intrebat vanzatoarea daca mai au banane super-coapte si mi-a promis ca intr-o ora mai imi alege o lada. Si asa m-am ales cu 20 de kg de banane luate cu 3 lei kilul, din fata blocului.

Mai intai le-am spalat cu dusul fierbinte ca aveau etichete lipite. A trebuit sa curat etichetele si sa rup cozile. In rest le-am lasat asa, cu coaja cu tot le-am pus in galeata sa se mai coaca cateva zile. Coaja are rostul ei, pe langa ca imbogateste cu arome, contine amilaza care mai descompune din amidon in timpul coacerii si fermentarii. Mai stiam ca bananele elibereaza un gaz, etilena, care grabeste coacerea. Daca vrei sa se coaca mai repede niste fructe, pune-le impreuna cu banane intr-o punga.

Ce m-a mirat e ca cand le spalam cu apa calda se innegreau vazand cu ochii dar acum abia se coc. Si ironia e ca uneori se coc pe masa pana se fac zeama. Colegii nostri de pe homedistiller spun ca e mai bine sa le ingheti, dar n-am atata spatiu in congelator iar afara nu mai e asa frig.

Cred ca o sa mai pun apa, sa urc volumul undeva la 30 de litri si bag bormasina in ele, dar dupa ce vor deveni suficient de moi, aproape lichide.

Mai departe astept sa va dati si voi cu parerea daca ati mai facut rachiu din banane. La mine e prima oara si nu stiu ce ma asteapta. Banuiesc ca distilarea va fi o problema, fiind plamada vascoasa. Vreau sa incerc distilarea pe baie de nisip.

De cate ori ridic capacul la galeata cu banane, se raspandeste asa un miros in camera... imi inchipui cum o sa miroasa la fermentare

rachiu din banane incerca mult cum tuica din banane? acum zile intrat mega image, vis-avis scara

31.5KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
N-am mai asteptat si le-am zdrobit. Imi era teama sa nu mucegaiasca. Am mai pus 10 litri de apa calduta pentru un total de 30 de litri de plamada cu densitatea 1.040. Am rehidratat 15 g drojdie uscata pentru vin alb si am amestecat. S-a facut pasta destul de repede.

Acum eu sper ca amilaza din coaja sa descompuna incet tot amidonul si sa mai apara zaharuri pe parcurs. La 100 grame banane, vreo 12-13 grame sunt zaharuri, 5-6 grame e amidon. Dar variaza in functie de cat sunt de coapte, cu cat mai coapte, cu atat mai multe zaharuri si mai putin amidon. Chiar sunt curios cum se vor transforma in timp. Un test cu iod va fi necesar la un moment dat ca sa vad daca mai exista amidon.

Trebuie avut grija ca spumeaza mult si se ridica o caciula groasa deasupra plamezii. Eu am pus antispumant (simeticona) de la farmacie si degeaba. Sunt niste porcarii pastilele alea sub forma de gel, nu se dizolva deloc. Am avut tablete aduse din afara, pe care le zdrobeam cu piua pana le faceam pudra. Cand aruncam pudra aia in plamada imediat se retragea spuma, ceva incredibil. La noi se gasesc numai porcarii si toate nesimtit de scumpe.

Deci nu se umple cu plamada mai mult de 60% din volumul total al recipientului de fermentare ca risca sa dea pe afara.

Plamada asta imi aduce aminte de plamezile din faina de grau. Era teroare cateodata cata spuma facea faina aia. trebuia sa stau doua zile acasa sa am grija sa nu se umfle ca nebuna sa curga pe dinafara. La plamezile din orez niciodata nu face spuma, malaiul asa si asa.

rachiu din banane n-am mai asteptat le-am zdrobit. imi era teama mai pus litri apa calduta pentru

43.4KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
    Sam


... asta chiar cred ca va figreu de distilat  fara patde nisipcred ca nu e nici o sansa 

Sunt curios daca ...aromelese duc in distilat???

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ma gandeam la ulei, mai am niste ulei folosit, bine ca nu l-am dat pe tot. Vreo 10 litri am dus la tara sa faca sapun din el, alti 10 litri am dus la centru de reciclare. Acum imi cam pare rau. E bun uleiul la nevoie.

Daca nu se mai subtiaza compozitia va fi neaparat nevoie de ulei. Nisipul trebuie si el incercat candva dar nu prea am chef sa fac experimente pe plamada asta. Logic, uleiul conduce mai bine caldura decat nisipul. Dar nisipul nu este imputit ca uleiul. N-ai de sters, de spalat, de degresat.

Ar mai fi de incercat alice de cupru. Deci sunt niste bilute din cupru cu care se umple spatiul dintre cazane. Alea conduc cel mai bine caldura pe toata suprafata cazanului, fund si margini, uniform.

Propilen glicolul ramane si el o varianta dar nu stiu de unde sa-l iau si cat costa.

Pana la urma, cel mai la indemana ramane uleiul dar si nisipul trebuie incercat candva. Ideea e sa se incalzeasca uniform si pe margini, nu doar pe fund. Aici nu stiu eu cum se comporta nisipul si nu stie nimeni sa imi zica. Tot eu sa fiu deschizator de drumuri, numai eu sa fiu cobaiul care le incearca pe toate.

Se schimba mirosul de la o etapa la alta. Nu mai e parfumul de la inceput, acum miroase mai acru.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Frate ma simt ca in 2012 , s-a pus Samogonu’ pe treaba .
Acum mai trebuie doar sa intre Strava si se va anima forumul ca anii lui de glorie .
Hai baieti !   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Sam

am gasit acum citiva ani ... un forum cu un tip ... plecat pe la tropice ... care a facut alcohoale din multe fructe .... mango ... guave ... ananas ... etc.

EL zicea ca ... la mango de ex ... aroma aia grozava nu prea trece in distilat     

... de banane nu imi aduc aminte nimisc 
Dar daca iese treaba => poate sa fie o varianta BUNA la struguri   

Asteptam vesti     



p.s.
fi pe faza Pazucule 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam

Ia arunca aici un ochi  pt fructe exotice

Stiu ca e in franceza ... dar merge tradus cu Google


... si de banana parca nu zice ...  

Stiu ca babnanele se bagau in apa cu zahar ca sa sustina fermentarea ... pr motive de potasiu   

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Din ananas sau mango n-as incerca. Nu e rentabil. Nici cu bananele astea n-a fost prea rentabil dar am zis ca merita pentru experienta. Le-am bifat acolo la palmares, sa am mai tarziu cu ce ma lauda. 

Ala din link a pus furtun de gaz ca legatura intre oala si racitor. Bubuie de "desteptaciune". Cred ca gustul rachiurilor pe care le face vine mai mult de la furtunul ala decat din materia prima. 

Imi place ca s-a retras spuma la plamada. S-a ales pojghita deasupra iar la fund e numai lichid. Cred ca va merge pus direct pe flacara. O sa scot totusi cojile ca sa nu risc sa se prinda. Daca am fiert plamezi din faina direct pe flacara, nici cu asta nu-mi fac griji.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


de la o oala de 10L  cum are el ... si intro coliba ... chiar face doar de dragul experimetului 

Si ai dreptate ... e chiar prea ... RUDIMENTAR 

... DAR are avantajul fructelor   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Dacă zici că vrei să scoți cojile, io īn locul tău le-aș face pastă cu ceva blender/mixer/bormașină și le-aș băga la loc īn zeamă, zic că poate or avea prin ele ceva ce-ar da arome distilatului. Eventual dacă ai de două șarje īncearcă una fără coji pasate, una cu...

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu se ingroasa prea tare compozitia daca le fac pasta?

Stai sa vad cat de fluid va fi la final de fermentatie. Tocmai ca am facut pentru o singura sarja si prefer sa bag cat mai putine sarje. Intr-adevar, o comparatie ar fi interesanta dar e prea babilonie. Pe langa asta, ca sa intelegi ceva dintr-o tuica trebuie sa o lasi sa stea minim 3 saptamani. Nu ca n-as avea rabdare dar fara indoiala ca distilarea cu coji cu tot imbogateste distilatul cu arome. Intrebarea e, pana la ce nivel de vascozitate poti distila fara sa se prinda/arda/afuma?

Mi s-a cam prins mie de cateva ori si pe baie de ulei, plamezi din porumb. Asa ca incalzirea uniforma nu este totul. Secretul cred ca e, sa existe circulatie. De ce laptele, cat e el de fluid, se arde la incalzirea pe flacara, dar nu se mai arde cand clocoteste? Pentru ca prin clocotire circula, altfel daca sta, se arde.

Circulatia plamezii in timpul fierberii ar trebui sa nu lase sa se prinda. Daca aveam un cazan mai larg si cu fund rotund, era mai bine. Forma conica, cu pereti drepti si unghuri de 90 de grade nu este deloc favorabila. Cred ca cea mai buna forma este cea de para, sau de ceapa.

Deja cred ca am facut o greseala ca n-am adaugat niciun acid. Bananele nu prea au acizi, acum mi-am amintit. Bananele, curmalele si pepenii au printre cele mai ridicate ph-uri. Ph-ul ridicat si concentratia scazuta in alcool sunt conditiile favorabile infectarii.

Imi aduc aminte ca acum doi am facut un rachiu din pepeni. Imediat cum s-a terminat fermentatia a aparut floarea. Bine ca am pus-o repede la distilat ca daca mai asteptam ar fi iesit un otet de exceptie din plamada aia. In final a iesit o tuica proasta. Sa nu faceti din lubenita ca nu iese bun.

Joseph Pischl, in cartea sa, "cazanul de tuica", scria ca daca nu te grabesti sa distilezi plamada imediat dupa fermentatie e bine sa ii adaugi niste acizi. In industria alimentara se foloseste acidul lactic, tartric sau malic. Personal, cred ca foarte bine se poate folosi si acid citric, asa-numita sare de lamaie care se gaseste la orice magazin. Probabil ca si cateva lamai stoarse ar cobori ph-ul. Insa nu stiu cantitatile. Cel mai bine se merge din aproape in aproape, cu indicatori de ph. O plamada din fructe, dupa fermentare, ar trebui sa aiba un ph de 3-3,2. Dar se poate cobori si la mai putin, gen 2,8 daca urmeaza sa stea mai mult timp.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

pazucu a scris:

Frate ma simt ca in 2012 , s-a pus Samogonu’ pe treaba .
Acum mai trebuie doar sa intre Strava si se va anima forumul ca anii lui de glorie .
Hai baieti !   


Retragerea lui Sinenomine cred ca a fost cea mai mare pierdere pentru comunitatea asta, si-asa restransa. Fara el, forumul e ca sahul fara regina. Poti juca, dar fara sanse prea mari de castig.

Strava a cucerit cu cateva posturi pe forumul celalalt, prin talentul literar, cand subiectul era foarte fierbinte si toata lumea era interesata sa afle niste secrete ale unuia care dupa postari parea un taran autentic si un gospodar priceput. Colora frumos discutiile si stia sa capteze atentia. Nu prea scria prostii, in afara de datile cand se lua de mine si zicea ca am pus steroizi la fermentat. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Greu de zis care ar fi precis vīscozitatea la care apar probleme, ține și de vasul īn care se distilă, puterea īncălzirii și nici io nu prea am experiență cu distilarea fructelor.
Dacă din motive de timp/consum de gaz nu vrei să diluezi și să faci două distilări alte sfaturi nu-ți pot da, știi tu mai bine ce ai de făcut, amestecă īn cazan pīnă aproape ajunge la temp. cīnd īncepe să plece alcoolul și apoi pune capacul. Și īncearcă dacă poți să fixezi din start debitul de gaz potrivit, chiar dacă ajunge oleacă mai greu la fierbere, ca să nu trebuiască să dai focul mult mai mic după ce pui capacul și īncepe să curgă la țuțuroi. Eventual o să se prindă puțin la final, după ce pleacă alcoolu` și se ingroașă mai mult. Baftă!


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Și vezi, dacă aveai un thumper nu mai aveai probleme d-astea, puneai cojile pasate īn el.

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
E si asta o idee, sa amestec cu apa si sa fac doua cazane. O sa ma mai gandesc. Gazul oricum e ieftin, apa rece nu vine mult la intretinere, timp am...

Ce nu-mi place e demontatul si remontatul cazanului. Dupa atatea solutii de etansare, cu banda de teflon, cu furtun de silicon, m-am intors tot la pasta de faina. E cea mai buna. Am impresia ca cu celelalte scapa vapori. Cu coca nu scapa niciodata. Dezavantajul e ca trebuie intinsa cu grija, dup-aia īnmuiată, rācāită, curățată.

Sa stii ca m-am gandit la un thumper de mai multe ori si cred ca o sa incerc unul. Am in gand sa fac dintr-un borcan mare de muraturi. Mi-ar placea sa vad ce se intampla inauntru. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Termină cu prostiile, poate doar să găsești ceva din sticlă termorezistentă și tot nu te-aș sfătui, plus că borcanele din comerț īs o porcărie, sticla e plină de bule și inegală ca grosime. Se găsesc oale de inox ieftine și ușor de adaptat. Uite

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Gata, termin.
Am vazut niste poze cu thumpere facute din borcane, chiar si sticle, damigene mai multe, insiruite. Cred ca imita principiul talerelor din coloane. Fiecare thumper echivaleaza cu o distilare.

Am doua oale de presiune, una de 9 si alta de 14 litri. Pe cea de 9 litri o mai folosesc din cand in cand cand fierb limba sau burta de vita. La fasole nu e nevoie daca o tin la inmuiat si ii pun bicarbonat la fierbere. Cea de 14 litri o folosesc la colectat rachiuri, la tinut pe aschii si alte chestii de-astea.

Cred ca uneia din ele o sa-i dau destinatie de thumper, ma mai gandesc la care. Zici tu bine, Amadeo, n-ar trebui sa ma prostesc cu borcane de sticla. Sticla e fragila, se sparge, risc sa fac vreun dezastru.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Io aș zice s-o faci thumper pe aia de 14, volumul mai mare īți permite să te joci cu diferite combinații īn el.
Dacă vrei să pui īn el doar 3-4 litri de capete și cozi merge și oala de 9, o să ai la final fro 5 litri de apă īn ea, dacă pui fro 3 de apă chioară o să ai la final fro 6, da` īn aia de 14 cred că ai putea pune liniștit fro 7-8 litri de fructe fermentate, pasate și subțiate pe urmă cu niște alcool.

Io mi-am făcut deja planu` de bătaie, dacă mă ajută vremea peste 2 săpt. īncep treaba, și vreau să montez la cazan ambele thumpere, de 30 și 22 de litri. Și anu` ăsta o să folosesc tot enzime și grīu și īn timp ce fac primele plămezi o să pun la fermentat și niște mere și pere din comerț, să zic că fro 10-15 kg din fiecare. Eventual și niște banane dacă iese ceva bun la gust din īncercarea ta.

Cīnd or să fie fermentate o să le pasez și-o să pun peste ele cīțiva litri de inimă de 65-70* din plămezile de grīu distilate cu 2 thumpere, adică cīt mai neutru, și le mai las fro săpt., zic că poate o mai extrage și alcoolu` ceva bun din ele la rece.
O să īmpart cantitatea īn 3 părți de fro 7-8-9 litri și la prima distilare o să pun o parte īn ultimul thumper, ăla de 22, īn cel de 30 o să pun fro 5 litri de capete+cozi de grīu și fro 40-42 de litri de bere de grīu īn cazan.
La a doua și-a treia distilare, și funcție de ce arome și gust ies din prima , o să pun īn thumperu` de 22 capul și coada și īn cel de la mijloc, de 30, o să pun fermentatul macerat. Sau o să pun īn ambele thumpere fermentat, cu cap+coadă de la prima īn cel din mijloc, că-i mai īncăpător. Văd io...
Oricum, la final ar trebui să iasă fro 20 de litri de rachiu de bucate la 65* cu aromă de mere sau pere īn care o să bag fro cīteva așchii de dud și-l las pīnă ajunge oleacă gălbui, apoi urmează diluat după plac.

Sper să iasă ceva de planu` ăsta, anu` trecut am pus īn thumper 2 litri de rachiu foarte parfumat de prune de la un amic, la fro 35-37*, da` care cam ardea pe gīt din cauză de separare nasoală, l-am diluat cu un litru de apă și după ce-am trecut prin el alcoolu` din plămada de grīu am fost mulțumit de rezultat, alcoolu` rezultat a luat aproape toate aromele din thumper și nu mai ardea pe gīt, iar apa rămasă īn el aproape n-avea gust sau miros de prună. Da` o să vă zic io ce-o ieși din experiment, aveți olecută de răbdare...


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, si eu m-a gandit tot la cea de 14 dar as scoate garnitura de cauciuc. Nu stii ce dizolva aburii fierbinti de alcool din cauciucul ala. In plus, nici tevile asa-zis din cupru nu sunt destinate uzului alimentar. Au un procent prea mare din alte elemente ca Pb, Cd, Fe, Al, Sn, etc. Ar fi prea ieftine sa fie doar cupru curat acolo. O sa caut niste tevi din inox sau daca nu gasesc, tub din sticla borosilicata lucrata la sticlarie. Mi-am gasit si prieteni la sticlarie. 

Eu am facut arcuri din sarma de cupru. Sarma e din cabluri electrice unde cica se foloseste cupru electrolitic de puritate 99,99%. In coloana am bagat 33 de metri de sarma de cupru ca sa intre in reactie cu hidrogenul sulfurat. Altfel, fara cupru, distilatul iese cu miros de oua clocite. Ultimul traseu al vaporilor si distilatului nu iau contact cu cuprul, deci toti oxizii si mizeria se intoarce in cazan, prin reflux. Atasez si o poza sa se inteleaga mai bine.

Chiar voaim sa va zic. Au stat din fermentatie bananele dupa 7 zile. Am gustat din plamada. E Horror. Nici n-am putut sa-mi dau seama cam pe unde e cu procentul alcoolic. Nici nu se poate masura prin densitometrie, e ca un piure lungit cu apa. Ma duc sa iau vreo doua kile de zahar sa-i mai pun. Sa fierb doua cazane pentru un degetar de tuica, mai mare daraua decat ocaua.

Asa ca, Amedeo, nu face din banane ca nu se compara cu prunele, nici macar cu merele sau perele. 

Sa stii ca m-am gandit si eu la ideea ta, sa fac productii hibride, gen alcool din grane tras o data si amestecat cu o plamada din fructe, sa zicem gutui si apoi distilate impreuna. Gutuile ar da aroma iar granele cantitatea de alcool. Nu-mi permit sa fac mult numai din gutui. Sunt scumpe si dau randament slab. Alt avantaj e ca o macerare buna in alcool, dupa fermentatie, ar scoate si mai multe arome din fructele alea. Plus ca daca ridici plamada la un 20% tarie turnand alcool, nici nu mai trebuie sa te grabesti cu distilarea de frica ca se oteteste. Sunt multe avantaje. 

rachiu din banane da, m-a gandit tot cea dar scoate garnitura cauciuc. stii dizolva aburii fierbinti

45.6KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Da, probabil că dacă iei īn calcul reacțiile dintre ce-i īn plămadă și ce-i īn aliajul de cupru pt. sanitare, nu e tocmai un cupru oke cel de instalații, deși de multe ori e folosit și pt. apa potabilă. Da` pe de altă parte dacă mă gīndesc că timp de 40 de ani io am băut apă de la chiuveta racordată la coloana principală prin țevi de plumb, că am lucrat 10 ani cu azbest la un institut aflat gard īn gard cu Neferal și Acumulatorul, unde cīnd ieșeam din hală afară trebuia să-ți pui masca de gaze, zic că ce-o mai ieși din picu` ăla de țeavă chiar nu mai contează prea mult! La o adică ies la egalitate cu voi, cei care mai respirați și mizeriile din aer, zilnic și obligat-forțat!, și care conțin tot ce-i mai nasol din tabelu` lu` Mendeleev...
Și zic io că la distilare īși face oarecum la fel treaba, pe līngă alte cantități extrem de minore de compuși posibili toxici și care pot sau nu ajunge la final īn distilat, inițiind aceleași reacții benefice produsului ca și cuprul ăl` mai pur. La mine doar ieșirea din cazan pīnă la thumper și țeava cu găurele din el īs de cupru, ieșirea din thumper și serpentina de răcire īs de inox.
Iar garnitura, dacă n-ai cum s-o īnlocuiești cu una de silicon, o poți īnfășura īn bandă de teflon la o adică. Deși se pare că la o adică și teflonul are niște compuși nașpa.
Oricum, după mine n-are sens o despicare excesiv de amănunțită a firului cu care legăm procesu` tehnologic, aplicīnd doar strict reguli de bază și de bun simț, altfel se duce naibii toată plăcerea producerii de licori bețive... Ca să nu mai zic de plăcerea băutului!


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ieri pe la 4, dupa ce v-am scris, am coborat la Mega si am mai luat doua kile de zahar ca statuse aia din fermentatie. I-am pus si nici dupa 16 ore n-a repornit fermentatia. Am crezut ca e de la drojdie. Am coborat iar la Mega la prima ora cum a deschis si am luat 3 cuburi de drojdie de panificatie. Daca am vazut ca nici asa nu porneste am zis ca o fi zaharul de vina. Am luat zahar de-ala la 2 lei si ceva. Cine stie ce chimicale o avea si ala in el?

N-am mai vrut sa-mi bat capul. Am pus-o in cazan si am pornit focul. Acum astept sa se incinga. Amestec din cand in cand. Am scos o parte din coji. Nu se prinde deloc dar vad ca face spuma.

Deci i-am pus degeaba doua kile de zahar plus 3 cuburi de drojdie. Acum sa vedem ce si cat o iesi. Miroase destul de bine plamada. Nu cred ca are de ce sa iasa rau. Totusi n-am inteles ce s-a intamplat, de ce s-a oprit brusc din fermentatie si n-a mai vrut deloc sa reporneasca?


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
O fi de la pH? Prea acid, prea bazic? Prea puțin zahăr inițial acumulat īn banane, care-s culese verzi/necoapte?
Mi-am aruncat și io īn fugă ochii prin topicurile despre banane de pe Homedistiller, majoritatea parcă puneau și zahăr din start, unii īncălzeau bananele terciuite pīnă pe la 70 de grade ca să lucreze enzimele din coajă, ba parcă unii mai adăugau și enzime. Și parcă nu prea erau nici mulți căzuți pe spate īn urma rezultatelor. Dar la prețul cu care iau ei bananele „nasoale”, două kile la leu...
Dar dacă totuși reușesti să scoți ceva aromat nu rămīne decīt varianta cu fermentat și macerat banane, īnmulțite la distilare cu bere de grīne.


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Aia de pe Homedistiller pun zahar si-n miere, si la plamezi din grane unde chiar n-ar fi nevoie. Am pus zahar dar n-a vrut sa-l fermenteze. Ce sa-i fac?

PH-ul cel mai probabil ar fi prea bazic si poate favorizeaza inmultirea aceticelor care fac otet. Cine stie? Teoretizam si noi.

Acum vestile proaspete despre tuica:
Am stiut eu bine ca o sa fierb un cazan pentru un degetar de tuica. Am colectat o frunte cu miros foarte chimic, de acetona. Am lasat sa curga incet dupa care a scazut brusc taria alcoolica foarte mult. Am trecut pe inima si am lasat sa curga pana n-a mai ramas deloc alcool. N-am mai separat cozi. N-are rost la cantitatea asta mica. Oricum coloana de reflux comprima bine fractiile. In total cam un litru de distilat tulbure a iesit cu un parfum foarte puternic de banane si cu insule de ulei deasupra. N-am masurat taria dar oricum n-are mult.

Probabil ca rezultate mult mai bune ar iesi daca in plamada turnam alcool din grane. Aveam 6 litri la 70% dar n-am stiut cum o sa iasa la gust. Ar fi fost ceva exceptional. Cantitatea de alcool data de grane + aroma data de banane. Asta e, bine ca stiu acum. Cred ca o sa mai folosesc banane, dar doar pentru parfum. Tot grauntele sunt de baza pentru cantitate.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Nasol. Io nu mai am alcool simplu, că puneam niște banane la fermentat și macerat după aia, rămīne să mai aștept oleacă pīnă īncep să plămădesc. Dacă zici că parfumul e puternic mă gīndesc c-ar putea ieși totuși un lichior de banane bunicel, īmi plăcea ăla cubanez pe care-l mai găseam din cīnd īn cīnd la baru` Havana pe vremea Preaīmpușcatului. Asta e, īn final, dacă nu experimentezi nici nu progresezi!
Și da, grăunțele-s de bază, numa` că s-au mai scumpit și ele, am īntrebat azi, cică ar fi ajuns la 40 de lei sacu` de grīu de 45 kg, față de 25-28 astă toamnă. Mde, așa-i primăvara, la vară, după treierat, o să scadă iar. Sper să iau fro 10 saci cu 30, cu promisiunea că-i mai iau fro 15 după treierat, că oricum nu prea au ce face cu el...


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Iei nu te incurci.

Stai putin, nu te grabi. Inca nu mi-am facut o parere clara despre distilatul din banane. Deocamdata mi se pare gretos la miros. Daca desfaci dopul la sticla te loveste damful de la distanta. Miroase si daca stai mai incolo. La gust e acra. Cred ca s-a otetit. E prima mea tuica acra de pana acum. Nu merge rachiu simplu doar din banane. Trebuie cupajat cu altceva mai neutru, gen grane.

Daca vrei sa bei altceva dup-aia trebuie sa speli paharul cu detergent de vase, altfel zici ca bei tot tuica de-aia de banane. Seamana cu tuica de prune la miros. Mult timp am avut impresia ca e exact mirosul de marmelada de prune, dar gustul e diferit, un fel de esenta de banane.

Dupa ce ai baut 50 de grame ragai numai a banane, poti sa mananci si 10 feluri de mancare si bauturi dup-aia, tot tuica de banane iti vine inapoi.

Nu vreau sa-mi imaginez o mahmureala dupa o betie cu rachiu de banane.
 

Te-as sfatui totusi sa incerci, e interesant ce iese, dar sa amesteci cu materie prima cu potential alcoolic mare (grane sau zahar).

Cum tu ai thumper e mult mai bine. S-ar putea sa iasa limpede si fara insule de grasime, poate si mai discret la aroma. Eu am folosit coloana cu umplutura. In general se zice ca coloana cu umplutura ucide aromele. Acum nu stiu ce sa inteleg. Daca asta a fost "ucidere de arome" cum ar fi iesit cu o instalatie simpla, dar intr-o coloana cu talere? Nu vreau sa ma gandesc.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Aha. Atunci o să īncerc două variante, o distilare cu maceratul de banane īn ultimul thumper, zic că o cantitate mult mai mică de banane și una mai mare de alcool ar trebui să echilibreze treburile, și dacă iese tot prea aromat, la următoarea șarjă pun maceratul la mijloc, ca la ieșire să mai treacă printr-un thumper īn care o să pun alcool diluat la fro 25*, o mai opri și el ceva p-acolo. Văd io...

Apăi iau, ce să fac... Că gratis primesc doar fro 7 saci, de la unii care au niște teren īn arendă. Că d-aia m-am și apucat de distilat, n-aveam ce face cu ăia 7 saci. Și dacă tot m-am apucat... ce ți-e 7, ce ți-e 25!    Plus că ce ieșea din 7 nu-mi ajungea decīt să-mi umezesc limba!


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
N-as pune bananele in ultimul thumper, sunt prea puturoase si tulbura distilatul. Mie mi-a iesit tulbure tot, frunte, mijloc, coada. De fapt nici nu prea am avut mijloc... a inceput sa curga fruntea cu miros de acetona si dup-aia a venit coada cea mai puturoasa

Lectia pe care am invatat-o de data asta e ca trebuie avut grija la pH, conditii de fermentare si evitarea fermentatiei acetice. O fermentatie acetica ruineaza tot. Daca n-aveti grija si va oteteste plamada n-o sa scoateti nimic. Fermentatia acetica transforma tot alcoolul etilic in acid acetic.

Tin minte ca a patit asta si Pazucu cand am fost pe la el in 2014. Avea un butoi de la vecini, stat de mult din fermentatie, cu miros acetic. Cand s-a apucat sa-l fiarba n-a scos nimic din el. Crescuse o caracatita deasupra ca ne intrebam noi ce-o fi aia? 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Sam , Amedeo 

Pai ... mierea e mai scumpa ca zaharul => de asta HD pune zahar in miere

Zaharul adaugat la sfirsit ... e o prostie Sam ... ... poate ca de asta s-a si tulburat asa?

Bananele se recomanda pe HD ca supliment alimentar la fermentat zaharul

... pe vremuri parca faceai Starter 

... ... si nu in ultimul rind dupa ce LAMURESTI sa tragem concluzii ... asa ca adauga apa si mai trage o tura ... eventual complecteaza cu ceva alcool ca sa pleci de la 28-30% la lamurit ...

DAR ... RAMANE IN STUDIU ...  .... babananelle sunt ieftine ... si daca aduc aromeee ...  poate ca se merita 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu e chiar o prostie adaugarea zaharului la sfarsit. E mai bine sa-i dai zahar treptat pentru ca stresul osmotic face sa incetineasca fermentatia.  Am facut starter la inceput. Cand ai drojdie multa si ieftina nu e nevoie sa faci starter. Ii pui suficient de multa cat sa nu mai fie nevoie de inmultire, doar rehidratare si atat. Starterul il faci cand ai putina drojdie si vrei sa o inmultesti. Mai tii minte cum inmultea Sinenomine drojdia de pleca de la un gram si ajungea sa fermenteze un butoi de grane?

Ce sa mai lamuresc? N-are rost. O pastrez amintire sa stiu sa nu mai fac alta data. Nu se poate bea asa ceva. Ti se face rau numai cand mirosi din sticla.

Am vazut gutui in piata cu 4 lei. O sa ma apuc de gutui, plamezi hibride cu orez si gutui. Orezul sa dea taria iar gutuile gustul.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Cīt mai e spărtura de orez la magazin? Acu fro doi ani cīnd am făcut de probă parcă să zic c-am luat-o cu fro 2 lei și ceva, aproape 3. Găsisem vrac cu 1,5- 1,7 lei, da` trebuia să iau minim o tonă și să plătesc parcă și transportul. Și chiar și așa, la 1,5 lei, randamentul īn plus față de grīu nu-i atīt de mare ca să merite prețul dublu.
Să vedem ce calitate de grīu găsesc să iau, adică cīt mai curat, fără pleavă sau mīncat de sfaiogi, și dacă ai plăcere să stăm la un pahar de vorbă și ai cu ce veni la mine ca să poți căra, la fro 20km de oraș, īți iei grīu cu 70-80 de bani/kg și pīnă vorbim noi paharele alea īl și măcinăm după cum ți-e pofta.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam
  Amedeo

Pai daca adaugi zahar la sfirsit-si nu prea mult-si fermenteaza tot e ok !
DACA nu ... cred ca e bai!...  doare bila 

Amedeo ... te-a apucat setea ... hmm ... vrei sa gusti orezul ?

SAM ... acum fara gluma ... greu de inteles de ce nu a mai fermentat la tine 
... zic asta pt ca sunt sigur ca nu ai supradozat zaharul 

AR mai fi o explicatie ... FACTORUL KILER  ... adica s-au dezvoltat ceva tulpini straine de drojdie ... si daca nu ma insel e nevoie de 2-3% ca sa opresca tot ... nu mai caut in carte    ... oricum asta e idea o urma de drojdie de alt tip-care e KILLER pt drojdia de baza => opreste fermentatia --- prin alte mecanisme= nu ii ia locul  

EU ZIC TOTUSI SA LAMURESTI    SI cred ca o sa ai o surpriza placuta 
... cred  ca din boasca nu ai gustat ... din rezultat totusi ai incercat

Poate ca iese ... esentza de banana ...dai pe la cofetarie 


 

p.s.
... nu mai fac nimic ... m-am certat cu un gallon -4L de hydromel ... o fost el inceput , dar tot nu l-am gatat ... a mai ramas cam o butelie ... am vrut sa vad cit mai duc ...
... nu s-a invirtit becul
... a doua zii ... a fost destul de ok ... cu 2 pilule ... una dimineatza si una seara         


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Amedeo a scris:

Cīt mai e spărtura de orez la magazin? Acu fro doi ani cīnd am făcut de probă parcă să zic c-am luat-o cu fro 2 lei și ceva, aproape 3. Găsisem vrac cu 1,5- 1,7 lei, da` trebuia să iau minim o tonă și să plătesc parcă și transportul. Și chiar și așa, la 1,5 lei, randamentul īn plus față de grīu nu-i atīt de mare ca să merite prețul dublu.
Să vedem ce calitate de grīu găsesc să iau, adică cīt mai curat, fără pleavă sau mīncat de sfaiogi, și dacă ai plăcere să stăm la un pahar de vorbă și ai cu ce veni la mine ca să poți căra, la fro 20km de oraș, īți iei grīu cu 70-80 de bani/kg și pīnă vorbim noi paharele alea īl și măcinăm după cum ți-e pofta.


Eu am luat spartura de orez din Carrefour cu 2 lei si ceva. Nu prea ma uit la pret cand e 2-3 lei. La cat fac eu nici nu e nevoie sa alerg nu stiu unde pentru cativa banuti mai ieftin. La o tona, da, conteaza. Eu fac sa beau eu. Nici la musafiri nu dau daca nu stiu cu ce ma ocup. Ca n-am chef sa incep sa le explic. Multi sunt prosti dar fac pe desteptii, delireaza tot felul de bazaconii de te doare mintea. Nici macar nu vor sa asculte. Ei stiu tot, n-au niciodata intrebari, dileme, ei au numai sfaturi si raspunsuri la orice, cum definea Andrei Plesu prostia. Din pacate, imprejurarile ne obliga sa mai interactionam si cu de-astia.

Diferenta de randament intre orez alb si grau intreg poate fi chiar insemnata.
1. Orezul alb are cam 800g amidon pe kg in timp ce graul vreo 600g/kg
2. Zaharificarea cu malt la orez se face mai bine, cu densitati finale mai mici. Dar daca folosesti enzime ai rezolvat si partea asta.

Diferenta poate fi cam de 28-32 litri alcool absolut pe suta de kg de grau si 42-47 litri alcool absolut pe suta de kg de orez. La grau, orz, secara, porumb raman intotdeauna zaharuri reziduale. La orez niciodata nu raman. Dar repet, cu enzime ai rezolvat usor problema asta. Eu nu folosesc enzime ca nu se gasesc la Mega Image, daca se gaseau, cumparam. Pe saituri se vand numai pentru tone de cereale si ca sa iau o sticla de-aia mare cu enzime si sa-mi expire prin casa, nu-i combinatie, cum zic cartieristii. 

Am avut enzime cand am primit, nu mai stiu, parca de la Marius45 si cand am pus s-a simtit. Am scos un randament de 4,2 litri alcool absolut la 10 kg de grau.

As veni cu mare placere pe la tine, Amedeo, sa facem cunostinta, sa gustam ceva si sa stam de vorba. Nu cred ca as veni sa car in carca sute de kile de graunte. Gasesc si pe aici, cu 2 lei kilul cu tot cu ganganii . Vorbim in privat si stabilim o intalnire. Ar fi interesant poate reusim sa programam si o plamadire sau distilare ceva, fix in aceeasi zi, sa avem si putin de lucru. Ce zici? 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Caberlot a scris:

Sam
  Amedeo

p.s.
... nu mai fac nimic ... m-am certat cu un gallon -4L de hydromel ... o fost el inceput , dar tot nu l-am gatat ... a mai ramas cam o butelie ... am vrut sa vad cit mai duc ...
... nu s-a invirtit becul
... a doua zii ... a fost destul de ok ... cu 2 pilule ... una dimineatza si una seara         


Asta trebuie sa fie un topic mare si lat "leacuri pentru mahmureala". Stiu ca nu s-a inventat inca nimic pentru chestia asta dar ceva care sa te ajute sa treci mai usor peste ziua aia urata. Am avut si eu o mahmureala ieri dupa ziua de duminica cand am fost invitat la ziua matusii. N-a fost decat whisky si vin de tara, rosu si alb.

Nici la mine nu se mai invarte casa de mult dar a doua zi ma simt obosit oricat as fi dormit. Strica arhitectura somnului si nu se mai succed fazele cum trebuie. Cred ca singura solutie este sa ne cunoastem limita si sa incercam sa nu ne culcam beti. Somnul pe betie nu e o odihna buna chiar daca alcoolul este sedativ.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Salut Caberlot! Am īncercat orezul, da` pe vremea aia eram īncepător, īncă bījbīiam prin materie, și n-aveam nici thumper , da` aș mai īncerca iar, că țin minte că mi-a plăcut și ce-a ieșit prima oară.

Oke Sam, vorbim cīnd s-o īncălzi oleacă vremea să mă pot apuca de treabă, că am mutat tot proccesu` tehnologic afară, și cum io plămădesc și distilez cam 5 zile din 7 ai mari șanse să nimerești la fix.
Și rezolvăm și cu oleacă de enzime dacă vrei, că alea nu-s greu de cărat īn cīrcă. Vorbim.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Sam &Amedeo

Ideea e ... ca pentru mahmureala - mai exact ca sa nu ajungi in situatie de mahmureala ... CANTITATILE sunt f.f. importante    si abia apoi CALITATEA  

... cred ca ... Calitatea da amploarea dezastrului ... si cantitatea da DEZASTRUL    

Nu stiu ... de ce dracu m-am apucat de un gallon ... cred ca imi era sete ... si era si vinery seara ... ... si am vrut sa vad si ce am facut si cit mai duc 

NU MAI FAC    ... cu nu sunt la olimpiada 

ORICUM ... orice consumatie ar trebuii sa mai lase loc de 2-3 pahare de apa    asta ajuta dimineatza      ... printer altele creerul ramane fara apa pt ca alcoolul e avid de apa ...

SAM ... lamuresti bananele ?

   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu lamuresc nimic, ti-am zis. Am terminat cu bananele, gata, vreau sa ma apuc de altceva. Le-am acordat prea multa importanta pentru ce pot ele sa dea. Sunt alte fructe din care poti face rachiu bun, dar nu-i acum vremea lor.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Pune un litru sau doi din ce-a ieșit īntr-o sticlă și cīnd treci p-aci o punem īn thumper și vedem ce-o ieși pe partea ailaltă.
Și apropos de ieșit, acu` cīnd am comandat enzimele am luat și-o sticluță d-aia mică de concentrat de stejar cică, așa, din motive de curiozitate, da` mai mult parcă să zic că la momentu` ăla mi-a luat Ăl de Sus mințile și-am gīndit io că n-aveam ce face mai bun cu 40 de lei.  
Alcool simplu n-am mai avut, da` am pus oleacă, fro 5-6ml, peste fro 300ml de Așkey mai nou, de prin septembrie. Nici o schimbare față de culoarea, mirosul sau gustul deja luat de la așchiile mele. Am așteptat fro 2-3 zile, zic că poate cine știe... Aiurea, tot nimic care să facă fro diferență.
Am diluat fro 2ml īn fro 5 de apă, să gust/miros io pe curat și pe burta goală și să văd care-i treaba.
Nimic, oleacă de culoare doar, da`nici urmă de fro aromă sau miros, nici vanilie, nici caramel, nucă, lemn, ciorapi, ploșnițe, carton sau cīine ud, nici măcar urmă de ceva chimicală!, nimic. O să mai testez cīnd oi face prima distilare, da` mira-m-aș să iasă altceva...
Așa că deocamdată nu vă sfătuiesc să īncercați produsul, mai aveți oleacă de răbdare.


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu am facut un whisky luna trecuta cu aschii coapte tare, de pus in vin. Am supradozat aschiile. Erau si taiate marunt. A iesit prea inchis la culoare si prea puternic gustul si mirosul de lemn prajit. A trebuit sa le scot. Nici nu stiu daca pot folosi in continuare aschiile la alte rachiuri crude, pentru maturare.

N-am 2 litri, nici un litru intreg n-am. Am lasat-o mult sa curga nestiind la ce tarie curge. De fapt curgea apa chioara. Cand am masurat taria la tot ce am adunat, nici 30% nu avea. Eu cand am zis ca fierb un cazan pentru un degetar de tuica, n-am glumit. 

Am uitat sa va zic. Am pus plamada cu totul la fiert direct pe flacara si nu s-a ars. 
S-au lipit niste coji p-acolo, era mult gros adunat pe fund si lichid deasupra, dar fara arsura. Asta inseamna ca oala profesionala cu fund triplu isi face treaba. Am amestecat din cand in cand pana a ajuns la fierbere, am pus capacul si am distilat pana la sfarsit fara intrerupere. Asta imi da curaj sa incerc si cu grauntele. Urasc sa storc plamezi. Amedeo, tu cum distilezi grauntele, pe foc direct, pe baie de ulei sau storci plamezile pana-ti ies ochii?

Azi am lamurit un rachiu din faina. A iesit foarte bun, lasat incet sa curga, separat bine capete si cozi, imi place cum a iesit. Conteaza mult separarile, materia prima, drojdia, conditiile de igiena la fermentare si carbunii. N-as putea stabili o ordine, toate contribuie la calitatea rachiului. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Io storc grīul după plămădire si nu pun tărīțele la fermentat. Iau din oala de plămădit tot ce-i limpede deasupra, porm bag un sac de rafie īn teasc, pun tot ce-a rămas gros īn oală īn el, īl strīng la gură și storc pīnă nu mai curge nimic, preț de fro oră. Am luat un teasc mai mare și acum fac o singură dată manevra asta, cu plămadă din 14-15kg de grīu. Cīnd e gata fermentarea trag din butoi doar ce-i limpede, fără drojdiile și picu` de făină care mai scapă din teasc de la fundu` butoiului și bag la distilat. Peste drojdia rămasă īn butoi mai bag o dată sirop din plămadă, nu pentru economie de drojdie, ci pt. că-i deja īnmulțită și obișnuită cu haleala, cīștig o zi la fermentat și parcă și oleacă de alcool īn plus. Nu prea merge făcută manevra asta și-a doua oară, am īncercat și parcă berea nu mai avea gust așa bun. Butoaiele le spăl cu peria și apă chioară, da` pe urmă le clătesc bine de tot cu o soluție de clor, cam juma` de sticlă de Ace la fro 3 litri de apă, le mai limpezesc bine după și le las la soare. Dacă e!
Și īn camera unde-s butoaiele la fermentat dau cam o dată la 2 zile cu insecticid, că altfel mă zăpăcesc musculițele și-mi strică și bunătate de bere...

S-or mai pierde poate 1-2-3 procente nefermentīnd cu tărīțe, și clar că īn cazu`secarei, orzului și porumbului probabil se pierde mult din aromele specifice, da` cum mie nu-mi place gustu` lor io-s mulțumit cu ce obțin din grīul preparat cum am zis, că pe līngă lipsa bătăii de cap cu prinsul pe fund, parcă iese și treaba mai bună, alcool aproape neutru din prima la distilarea cu thumper, fără tulbureală sau cozi uleioase și puturoase, și după gustul meu nemaifiind nevoie nici de filtrare cu cărbuni.

Și dacă zici că urăști storsu`, cīnd oi trece p-aci īți arăt teascul meu ăla vechi, moștenire de la bunicu`, și dacă te avantajează ți-l fac cadou. E cam mic el, storceam īn 3 serii o plămadă din 15kg, da` poate pīnă ajungi tu reușesc să-i īnlocuiesc stinghiile alea de lemn și-i mai și măresc puțin capacitatea.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


daca tot vorbiti de stors ... a incercat cineva masina de bullion?


eu nu am una ... ca as incerca ... ... si chiar sa cumpar una pt asta = test e cam exgerat

... as vrea doar sa stiu daca ... merge cit de cit    pt ca e clar ca mai cere ceva modificari 

nu vreau sa storc la sec ... dar ar fi bine sa stoarca cceva   
... la struguri merge melcul=shnecul aici?
una de struguri e f.f. scumpa si se aplica la cantitati mari - tone




p.s.
Sam ... pai poti dilua extractul tau de stejar ... siiese ce vrei

Sau ... acum pe aschiile ramase bagale in o solutie slaba de alcool con 20-30%--- am discutot noi o data ca ... taninii sunt dou grupe ... unii se dizolva in alcool si altii in apa etc.

Amedeo ... ASKEY asta al tau ar trebuii patentat = suna BINE


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Amedeo, sunt curios ce ai tu pe acolo si cum le mesteresti dar nu cred ca pot lua storcatorul. Iti multumesc pentru intentie. Daca vin, vin cu transportul in comun ca singura masina personala este Pejosul.
Deci nu am cum sa car, mai ales ca distanta e lunga, am inteles ca vreo 20 de km de Bucuresti.

Caberlot, masinaria aia de stors rosii are sita cu ochiuri prea mari. Aia stoarce rosiile cu pulpa cu tot. Doar cojile si semintele nu ies. Eu le storc foarte bine la mana, cu panza de nailon si intotdeauna DUPA fermentare. Din 12 kg grane cu 34 litri de apa scot cam 35-36 litri de fermentat. Vreo 3-4 litri mai raman in grane care arata foarte uscate. Dar si efortul si timpul e mare. Nu mai vreau, mi s-a urat.

Amadeo, vezi ca stoarcerea dupa fermentare merge mult mai usor. Zaharurile dau vascozitate in timp ce alcoolul da fluiditate. De ce nu fermentezi pe grane si sa storci dupa fermentare? Sa vezi ce usor merge.

Eu vreau sa renunt la etapa asta ca vad ca cazanul meu face fata la fierturi groase.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Parcă să zic c-am citit cīndva undeva p-aci că s-ar fi īncercat metoda și nu merge, se īncarcă tulumba cu cocă. Și nici la struguri n-ar prea merge, cre`că sīmburii īs mai mari decīt spațiul dintre șnec și tulumbă și decīt spațiul din capăt pe unde ies cojile, și dacă faci modificări mărind spațiul ăla s-ar putea să nu mai stoarcă cum trebuie, ori să spargă sīmburi, ori să se blocheze...

La nivelul ăsta, hobby, mică producție casnică sau cum vrei să-i zici, e prea mare bătaia de cap să modifici, și cu mari șanse de nereușită!, un lucru proiectat special să facă altceva. Și se vede că n-ai făcut niciodată suc de roșii īn cantitate mai mare, la cīt ai avea de dat la manivelă să storci 100-150 de kile de struguri... mai bine cumperi cel mai mic teasc pe care-l găsești, costă probabil de 2 sau de 3 ori mai mult decīt mașina aia, da-și face treaba garantat, repede și bine. Plus că storcīnd bob cu bob și adunīnd strop cu strop expui și prea mult zeama de struguri la aer, și nu cre`că-i priește prea mult.

Și ce sens īnregistrarea mărcii Așkey atīta timp cīt produsul nu iese și n-o să iasă pe piață, crezi tu că n-aș avea pe ce cheltui mai bine fro 5-6 sute de euro?


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Stai bre Sam, că nu-i dracu` chiar așa de negru, maxi-taxi te lasă la venire și te ia plecare aproape din fața porții mele, depinde doar cīt mai ai tu de mers de la Păcii pīnă acasă. E adevărat că-i cam greu, fro 15kg cred, că-i din fontă da` nu imposibil de cărat.

Și știu că merge puțin mai ușor după fermentare, c-am īncercat, dar avīnd teasc asta nu-i o problemă.
Da` ți-am zis, motivul principal e că nu mă coafează gustu` dat de tărīțe īn fermentat, plus că mi-ar trebui și butoaie mai mari, astea de 60 de litri ar fi mici, n-ar avea loc să se umfle plămada.


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Ia uite Caberlot ce-am găsit la o căutare rapidă, nu-i mai bine decīt să testezi/modifici mașinăria aia care-i doar cu 10 dolari mai ieftină?

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Și pentru că tot ai pomenit de supradozaj de așchii și io taman ce-am tras ultimii litri, fro 10-12, din damigeană, uite cam cum arată așchiile mele. Și par multe pt. 50 de litri, da` stai să-ți zic de ce...
Damigeana am umplut-o din fro 8 distilări, īntr-o săptămīnă și ceva, și la fiecare șarjă de alcool pusă īn damigeană băgam și fro 4 bețe. Cīnd s-a umplut am trecut la altă damigeană și p-asta am lăsat-o să stea fro 3 luni pīnă mi-a plăcut mie ce gust are produsu` după ce-am diluat puțin din ea. Am diluat tot ce era īn ea la 40-42* īn alte damigene, de 50 și 10 litri, īn care am mai pus și fro cīteva bețe noi, 6-8-10...
Peste bețele rămase īn damigeana goală am īnceput să pun iar alcool și cīte 2-3 bețe pt. fiecare șarjă și cīnd s-a umplut am lăsat-o așa mai mult de 3 luni, trăgeam și diluam din ea după nevoie, că nu mai aveam damigene īn ce să diluez tot, n-am decīt 6 d-astea mari din care una era ocupată cu vinu` de soc.

rachiu din banane Și pentru că tot pomenit supradozaj și taman ce-am tras ultimii

57.1KB


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Uite și cum arată ultima damigeană de 10 din prima damigeană de 50, prin aprilie-mai face un an.

rachiu din banane uite și cum arată ultima din prima 50, prin face an.

62.6KB


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Și sus pe casă am și următoarele așchii supuse la intemperii, că mai am unele pe care le-am lăsat să se usuce mai la adăpost, doar la soare, neplouate și nenise.

rachiu din banane Și sus casă și supuse că mai unele care le-am lăsat

25.8KB


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Ce rabdare ai sa le tii
Ai mai gustat intre timp, cum e?

Nu-s cam carbonizate aschiile? Le-as fi taiat mai marunt si le-as fi prajit la temperatura mai mica timp de vreo 2-3 ore. Cele pe care le-am cumparat erau maro si erau "heavy toasted". Mai sunt si unele "light toasted" dar nu aveau pe stoc. Banuiesc ca alea "light" erau mai blonde.

Cand vin pe la tine am ce vedea si ce discuta.
Acum s-a uratit iar vremea.
Ma bucur ca ai maxi-taxi care opreste la poarta. Daca il iau de la Pacii cum zici, e perfect. Numai ca nu stiu cum o sa arat cu teascul in brate prin metrou si tramvai. Am de traversat Bucurestiul tocmai la capatul celalalt, in Colentina. O sa ma filmeze lumea, ma pune pe youtube. 

Nu cred ca taratele sunt cele care dau gust. Sa nu uitam ca cei de pe HD pun tarate ca nutrient in plamezi din zahar pentru neutre.
Cred ca mai degraba germenii dau gust si mai ales acrospirele si radicele care se dezvolta din germene.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am un amic care m-a sunat sambata sa-mi povesteasca ca a desfacut o sticla de whisky de casa de la mine dupa aproape 5 ani de maturare cu aschii. I-am dat doua sticle in 2014 cand m-a ajutat sa ma mut cu casa. Eu am crezut ca le-a baut de mult si m-a mirat cand am auzit ca inca le mai are in camara. Am crezut ca nu i-a placut de nu le-a baut dupa atata timp.
  M-a sunat saptamana trecuta sa-mi zica ca a venit un vecin pe la el sa-l ajute cu nu stiu ce treburi si i-a zis "hai sa bei un Jack Daniels". Si asa au desfacut sticla cu whisky veche de 5 ani de la mine.
  Adevarul e ca eu n-as fi avut atata rabdare sa las ceva la maturat 5 ani. 5 ani care tocmai au trecut mi se pare ca au trecut repede, dar 5 ani de acum inainte mi se pare o groaza de timp.
  As fi fost curios sa gust din productia mea de acum 5 ani dar nu-mi ramane decat sa incerc asta peste 5 ani. Ceva bautura am, mai imi trebuie rabdare si sa uit de ele.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Ia uite Caberlot ce-am găsit la o căutare rapidă, nu-i mai bine decīt să testezi/modifici mașinăria aia care-i doar cu 10 dolari mai ieftină?



 

Amedeo 

... deja l-am luat in primavara lu 2018 ... ca sa storc boasca = hydromelul
in 3 ture am terminat 

Al meu e parca mai mare ... 12L=3gal parca 

Am facut bullion ... cu o masina facuta ... citeva zeci de kg ... 10-15kg  de citeva ori
... nu am de gind sa dau la manivela ... daca exista masini sau motoare  ... apai eu nu pun mina        
... sa stii ca snecul=melcul merge la struguri suuper ==> am vazut in 5-10 min face 50-100 kg - e drept ca masina avea aproape 2 m ... ... dar aia ma tot tiganesc ca sunt ocupati si pierd timpul cu ei ===>> asa ca am luat teasul ala mic si e OK
... am uitat ca merge la stors boabe  :-)

Amedeo ... imi place numele ASKEY
... asta e idea ... daca o sa il folosesc - o sa cer voie


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Īn principiu stau nasol cu răbdarea Sam, da` am reușit și-am făcut destul de mult ca să-mi ajungă de la an la an. Iar ca gust, parcă să zic că-i poate puțin prea aromat pentru gustu` meu. O să vezi.
Și așchiile le bag īntīi la cuptor fro 2 ore și apoi le ard pe fiecare īn parte la flacăra aragazului, oarecum gradat, mai puțin unde-s subțiri și mai mult, pīnă apare aspectu` ăla pe care cei de pe HD īl numesc „piele de crocodil”, la capătul mai gros.

Da Caberlot, presa aia cu șnec e parfum, ar fi fain dacă ar exista și unele mai mici. Da` īntr-un fel e normal să nu existe, ținīnd cont de costul de producție și apoi de cel de vīnzare al unui șnec d-ăla, un mic producător ca noi va prefera mai mereu un teasc care-i satisface nevoile și care face același lucru, totul la un preț mult mai mic.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Corect Amedeo ...

... e o chestier de pretz ... se poate face dar costa 

Dar asa cum ai zis ... teascul e chiar OK !

Ieri , ma gindeam ca Sam a zis bine ==> TREBUIE stors dupa fermentare  asta cel putin vara cind temperaturile sunt mai ridicate si riscul de infectat plamada e mai mare     ... tinem cont ca atunci cind storci faci practice si o aerisire ==>> risc de otet   


ORIcUM ... acum ca urgentza am ... de cumparat ceva de zdrobit strugurii (vreau ceva manual sa faca cam 100kg in 30-45 min--motorizarea o fac eu dupa )...
... dar pe e-bay ceva cam mic 25x30x40cm coasta cam 200 $ ---CAM SCUMP


O SA VAD PE ALIEXPRESS ...

BUNA IDEEA CU ARSUL LA FLACARA 
... am cumparat cuburi de doaga de butoi - aroma pt BBQ=barbeque=gratar==> pe interior erau arse la negru ! ... cam 0,5mm


sa aveti sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Poate am avut io noroc, da` īn doi ani și cu peste 100 de plămădiri la activ n-am reușit să infectez nici una. Și apropos de struguri și zdrobitor, io i-am dezciorchinat grosier cu mīna īntr-o găleată mai mare și pe urmă i-am storcit cu un amestecător d-ăla de mortar atașat la bormașină, a mers perfect, amestecătorul ăla mai aduna și el ce resturi de ciorchine se mai īntīmpla să fie prin găleată.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Amedeo

... asa amestec si eu ...dupa ce sunt zdrobiti strUgurii ...  cu un amestecator de vopsea/mortar ?

Pai ... la cam 100Kg de struguri ... cred ca nu prea e interesant sa fac asta la mina  ... o sa gasesc o soulutie ... chiar si de 200$ ... problema e ca nu am vazut jucaria ... ca sa stiu daca merita   

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

La 100 de plamadiri ... e clar ca nu ai de ce sa schimbi ceva     
SI E SI MAI CLAR CA LUCREZI CORECT !

SINCER BRAVOOOO !!!!!!!!!!    


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Mda, interesant clar nu e, ba chiar plictisitor aș zice. Da` la 100kg mai merge...
Am făcut 250kg īn fro 6 ore, da` n-am insistat să-i fac chiar numa` boabe, erau struguri albi, le-am dat antioxidanți și oleacă de pectolitice, am băgat mestecău` īn ei și-a doua zi i-am băgat la teasc.


pus acum 5 ani
   
PTQ
Membru nou

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 1
Banana Brandy...ptr Samogon   

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la