Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
draghici_elena2000 Profile
Femeie
24 ani
Dambovita
cauta Barbat
24 - 62 ani
Bauturi / Bauturi distilate / rachiu de fructe vs alcool din zahar Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
derek
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
Am citit mult despre tehnologia obtinerii rachiului din fructe (din care cel de pruna se numeste tzuica ) si sunt de acord cu cele spuse si inteleg si mandria celor care au facut din asta o arta si  tin la blazonul lor . Totusi rigoarea stiintifica nu lasa loc la sentimente .
Rachiurile si tzuicaa sunt bauturi alcoolice - cu concentratii variabile de alcool  , de la 35 la 60 grade . apropo de asta - s-a determinat stiintific ca cel mai potrivit procent e de 38 grade (prin rotunjire a devenit 40 ) - peste acest prag bautura pierde din calitatile gustative , adica e prea tare , arde , acopera aromele etc iar sub 38 grade este iarasi prost ( nu-ti da senzatia de incalzire , este apos  etc ) - deci parea mea (este doar parerea mea si nu o bag nimanui pe gat ) e ca nu-i nevoie de tarii mai mari de 40 grade , fiind chiar periculos ptr organism , determinand microhemoraagii stomacale la ingerare .
Acum urmeaza intrebarea - ce contine o tzuica veritabila ?
-1 alcool
-2 esteri si uleiuri volatile ,,mostenite,, din plamada si care dau aroma specifica

La  pct unu , alcoolul e alcool - indiferent din cel faci - din fructe , din grau , din pufoaica etc ramane pct 2 - acei esteri ce dau gustul specific , asadar de ce nu poate sta pe acelasi podium  o bautura facuta din alcool din zahar si imbogatita la final cu arome identice  si o tzuica autentica ?

Nu vreau sa dau lectii de chimie pe aici dar cateva precizari tot vreau sa fac si anume procesul de transformare a substantelor dulci in alcooli e acelasi in toate cazurile , fie ca vorbim de fructoza din fructe sau de zaharoza din zahar - produsul final e tot alcool , avand exact aceiasi formula . - de ce cred oamenii ca zaharul e toxic ? sa va spun un caz real nu povesti , un unchi de-al meu fabrica in mod curent alcool din zahar si a dariut din el la tot felul de oameni , doctori , primari , si toti au fost uimiti de calitatea distilatului (bine ca el nu le spunea ca e de zahar din cauza prejudecatilor ). La un moment dat a dat si unui personaaj care era sef de laboraator alimentar si spre surprinderea lui  a fost gasit un alcool foarte bun ba chiar respectivul n-a vrut sa creada ca e din zahar .

Acei esteri din tzuica originala nu au o valoare alimentara , ei dau gust si atat - prin urmare se poate foarte bine produce alcool de calitate si din zahar si aromatiza cu arome diferite . Ganditi-va ca 1 kg de zahar e 2 lei , ce economie de timp si bani se poate face !  As vrea sa aud si argumente la parerile contrare nu doar pareri subiective cum ca tzuica originala e ceva si alcoolul din zahaar nu !  Se face alcool si din melasa care in mare e zahaar maai brut !


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
În principiu ai oarecum dreptate, da` practica zice altceva. Că dacă adaugi și nutrienții necesari sau drojdiile turbo care grăbesc fermentarea altfel prea îndelungată, da` care, tot din citite auzite!, cică dau un gust și miros nasol distilatului, atunci se schimbă oarecum socoteala.
Pentru mine personal grîul e mai rentabil, la 0,6 lei/kg mai pui fro 0,2 lei enzimele+drojdia și maxim încă 1 leu/kg gazu` pt. plămădire și distilare și obțin fără complicații un produs care nu necesită filtrări prin cărbune activ sau distilări multiple.

Încă aștept părerea aprofundată a lu` Sergiurau despre așkeyu` meu, că la mine doar a gustat.
Ori n-o zice nimic, te pomeni co fi supărat, că mie nu mi-a plăcut ăla al lui, că era bun el, da` era din porumb și nu io suport gustu`!
A, și apropos de Sergiu... Bre Sinenomine, dacă cumva citești comu` meu, vezi bre că ai de ridicat un pachet de la mine, zicea Sergiu că ziceai c-o să mă calci. Ori uitași?


pus acum 5 ani
   
derek
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
Pai aici e secretul , la fermentarea zaharului , ca unchiu asta al meu nu vrea sa spuna secretul ! Cred ca se duce mosneagu in mormant si duce cu el secretul acolo .Din  ce spunea el , a furat meseria de prin tari straine , ca a lucrat ca si maistru consstructor pe timpul lui Ceaausescu , prin  alte tari , iar in Libia era interzis alcoolul asa ca trebuiau sa si-l faca ei , si a vazut la niste ingineri chimisti cum i-l faceaau.
pe de alta parte nu cred ca din grau iesi mai rentabil - in definitiv trebuie ca sa transformi intai amidonul in zahar si apoi sa transformi zaharul in alcool - pe cand aici ai direct zahar concentraat .


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Cum am zis mai sus, secretul sunt nutrienții de care are nevoie drojdia pentru a transforma mai repede zahăru` în alcool. Și-s tot felu` de rețete, de la bulion pînă la îngrășăminte agricole, caută pe homedistiller.org dacă ești curios, io n-am încercat așa ceva.
Și nu e mai rentabil zahăru`, din 2kg de grîu obții cam tot atît alcool cît din unu` de zahăr, muncești doar fro 2-3 ore mai mult, da` ai și avantaju` că te pui bine cu vecinele și mînci pui și ouă gratis.


pus acum 5 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

Amedeo a scris:


Încă aștept părerea aprofundată a lu` Sergiurau despre așkeyu` meu, că la mine doar a gustat.
Ori n-o zice nimic, te pomeni co fi supărat, că mie nu mi-a plăcut ăla al lui, că era bun el, da` era din porumb și nu io suport gustu`!
A, și apropos de Sergiu... Bre Sinenomine, dacă cumva citești comu` meu, vezi bre că ai de ridicat un pachet de la mine, zicea Sergiu că ziceai c-o să mă calci. Ori uitași?



Tare

Erau vremuri cînd forumiștii își făceau timp ca să se-ntîlnească cu cățel și purcel, ca să mai povestească și să guste. Era chiar instructiv, eu am învățat o grămadă de chestii doar ascultîndu-i pe cei cu experiență(și tot învățăcel am rămas, ridicarea-n grad de moderator rămîne doar o glumă bună de-a băieților).
Sigur ar fi fost apreciat și distilatul tău , mie clar îmi place și cred că dacă ar avea șansa să stea uitat undeva ar fi și mai apreciat cîndva. Dar e foarte bun deja și cînd ai cerere...
Mă bucur c-am putut să ne vedem! Îți mulțumesc pentru tot și cred că locul tău e-ntre moderatori.
Mă-nclin cu respect!

Sinenomine e ocupat, dar vine. Cred că nu are spațiu suficient și mai lasă pachețelul să se-nvechească... la tine

On topic:
Fiecare face ce vrea, din ce vrea și, dacă găsește de cuviință să ne povestească ce și cum, E SUPER.
Derek a zis multe lucruri de bun simț.

Cum denumim băutura rezultată, totuși? Și ce anume ne forțează să renunțăm la fructe? Sper că nu e vorba de a obține cantități mai mari de distilat.
Alcoolul rămîne un prieten dubios. E frumos să fii împreună cu prietenii, dar e urît cînd se distrug vieți.

Dacă o să am fructe, o să mai fac, o vreme, din fructe. Măcar ca să-ncerc să-nțeleg


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Ba bucuria și plăcerea au fost mai mari de partea mea! Că nu prea am parte de mosafiri de soi așa des, vechii prieteni de la oraș s-au puturoșit...
Și la mine ai văzut, mai nasol deocamdată cu cazarea pt. mai mult de două persoane, că de era altfel nu scăpați neinvitați în grup la un schimb mai îndelungat de experientă.

Iar despre așkeyu` meu, anu` ăsta am produs destul ca să pun la păstrare una de 10 litri, diluată la 40-42 și lăsată pe așchiile vechi, aș vrea să nu mă ating de ea măcar fro 3 ani.
Și dacă o să beau mai multă vișinată, murată sau căpsunată, și doamneajută să dea frigu` ca să meargă și pruna fiartă!, e posibil ca pînă cînd reiau producția să-mi mai rămînă încă fro 10 pe care să-i las nediluați, tot pe așchii cum stau acu`. Vedem.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

Derek ... asa cum zice Sergiu ... de bun simtz ce zici tu DAR mai e un dar degustarea zice altceva 

PERSONAL ... prefer sa fac ... din vin ... si mai nou o sa incerc din Hydromel

PRIMUL MARE secret ... cred ca e ... cit de mult zahar pui= cit de tere fortezi drojdiile  etc. ( am un prieten rus ... care a facut o tura de zahar cu pine - si il doare capul ... de la zahar nu are nimic ... ca e rus  )
AL DOILEA SECRET ce si cit tai - fractiile
SI AL TREILEA e butoiul=timpul de invechire

... si pt ca am ajuns aici ... e diferentza mare intre ashii si aschii ... si intre coacere si coacere ... si intre butoi si aschii ... si intre butoaie si butoaie ... si intre alte metode de invechire

     
RANDAMENTUL NU E TOTUL ... CALITATEA FACE EFORTUL SA MERITE !
( de ex. ... eu nu beau vodka ... pt ca nu alcoolul mai intereseaza ... aroma e interesanta )

... asta ca sa nu mai vorbim de ... wisichi la visichi ... etc.

AMEDEO ... IMI PLACE NUMELE ... ASCHEIU = trebuie sa-l lasi la invechit  => numele te obliga  
felicitari pt Marfa 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Amedeo
… oare a scapat damigeana ta de la invechit ?


  Sergiu
… sunt de accord cu tine … fructele primeaza    … dar problema e ca necesita fructe coapte … si volume mai mari de borhot 
… eu am solutia mixta … din vin … si/sau din miere 

… acum pt ca ieri mi-am luat o sticla de vodka … ca sa pun peste coacazele negre sa fac crčme de cassis  … m-am enervate pe pretul la vodka    si mai ales pt ca nu am gasit ceva peste 40%    … asa ca … va trebuii sa fac ceva    ca sa nu ma mai inervez pe viitor    nu de alta dar iese sigur peste 40%    si tot am niste carbuni de multa vreme    o sa vad daca fac diferenta 


… ceva retete imbunatatite ?
… … o sa caut ceva turbo 


 

p.s.
… cred ca pfizerul a scos vaccinul de peste 40% de pe piatza … 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Eu pentru visinata sau alte cele fac alcol din zahar si drojdie turbo ,tras o data iese pe la 60-65 grade ,tras de 2 ori peste 75 dar prea multa munca asa ca ma limitez la o singura distilare .5-7 zile sta la fiert ,o jumatate de zi la distilat ,reteta si cantitatile o iau de pe pachetul de grojdie.

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Eu nu mai fac alcool din zahar nici pentru spalat podeaua. E prea simplu, prea de incepatori.

Cred ca ar trebui sa faci visinata macar odata cu alcool de 96°, Mihai. E altceva, ai incredere. Oricat ai zice ca separi, ca pui drojdie fara esteri, ca lasi la carbuni, ca e neutru, nush ce, la concentratia aia de 60-75 ai maximul de arome. Simti diferenta intre 93 si 95, daramite intre 75 si 95. As zice ca 95 e minimul pentru un alcool neutru decent, comparabil cu alcoolul rafinat de la raft.

Cu putina pricepere sigur reusesti sa-ti faci o coloana si o ai pe viata.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam    Mihai

… pai … ca sa fiu mai clar … peste 40% nu am gasit alcool … asa ca am luat Smirnof o sticla de 750

… aveam nevoie de 0,5L de alcool … minim 80% … hai 60% … nu am gasit … asa ca am luat vodka … sa nu se strice coacazele.

Simplu sau complicat … rezultatul conteaza.
… cit despre podele … sa nu exageram Sam … acolo se foloseste visinata = face si oficiul de baitz nu

DIN CE FACI NEUTRU SAM ? … DIN PORUMB ?
… INDUSTRIAL DIN CE CREZI CA SE FACE ??

Am comparat … resturile mele vechi de alcool de cal 2-a … adica 56% ( cal 1-a a fost de 84%) cu vodka … 
=>la mine vag ceva urme de drojdii si/sau lamiae asta la o diluare la cam 30% … dar in rest f.f. ok

Acum am vazut ca se exista un turbo de 23%    … pt la annul nu vreau sa mmai iau vodka... 
… are si clarifiant … si metabisulfit … si o suspensie de carbune … plus drojdia cu aditivi
… o sa caut sa vad ce zic aia care au folosito   


  :h

ps.
daca lichidul supus la concentraere e foarte limpede ==>> face bine la neutre


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Numai din malai fac. Mi se pare cel mai convenabil din toate motivele.

Ti-as trimite alcool, Cab, sa ai pe viitor dar stiu ca esti foarte deaparte si e complicat. Poate cand ai drum prin Bucuresti vreodata sa ma anunti si stabilim o reuniune.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

Merci de oferta    … dar astia imi pun vama    si ies mai scump decit daca il import

Dar stii cum e vorba aia … omul gospodar isi face iarna car si vara sanie    asa si eu … am timp sa ma aranjez pina la vara     

Pina atunci mai studiem ... teoria 

DAR ma mir ca faci neutru din porumb …    din experientele mele e cel mai tare si mai specific gust din toate distilatele.

Bineinteles ca … zamahoanca lu' Pazucu e hors concurs   
APROPOO PAZUCULE …    nu mai experimentezi nimic 
… mai da si tu un semn … ce faci ? … pregatesti doza a 3-a ? … ci zamahoanca sigur nu faci covrig     

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Malai am zis, Cab. Malaiul e obtinut din porumb dar nu-i totuna cu porumb integral macinat. Gustul si mirosul provin de la germeni iar malaiul este degerminat.
Cand iei inima la >95% nu prea mai conteaza cat de puturoasa a fost materia prima.

Cu Pazucu am vorbit prin aprilie. Mi-a zis ca e bine, munceste mult. Nu s-a lasat de alcoale dar lucreaza si la alte proiecte.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam
… eu m-am gindit la malai facut la moara 

… o sa bag si eu 3 treceri … sa zicem … dar 9 nu fac    nu concurez cu vodka


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Apropos de gust, ieri și azi am distilat două plămezi puse la fermentat cu tot cu tărîțe și băgate la teasc după fermentare, înainte de distilare. Asta din motive de prea multă treabă, oboseală și parțial lene.
După gustu` meu să zic că au fermentat în vreo 5 zile, da` abia în a 7a s-au lăsat tărîțele, deja bătea spre acriu gustu`, n-am reușit să sifonez decît vreo 30-35litri din 80, stoarcerea a durat tot cît cea făcută imediat după plămădire, iar ca gust și miros clar se simte ceva în plus, și nu spre bine.
Nu mai fac prostii d-astea, e clar că fermentarea fără tărîțe aduce un plus în ce privește calitatea.


pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Amedeo, ma bucur ca ai incercat si varianta propusa de mine. Acum e clar, stoarcerea decurge la fel dar gustul are de suferit. O sa tin minte.

Cab, nu te-ai apucat de inclinata?


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam

… nu se pune problema … e cald ca dracu … si oricum sezonul de visinata a trecut 

… fac planuri pt la annul …    ca sa nu ma mai prinda nepregatit

… oricum iarna merge treaba mai bine … ca tot stai prin casa 


  Amedeo ….

… da probabil ca lichidul clar fermenteaza mai curat   parca si Berea se filtreaza  nu   


… oricum pe la turbo ala de 23% am vazut ca se pune si clarifiant … ceva la inceput de fermentare si niste tonner la sfirsit … adica o pulbere de carbon

… o sa mai vad ce comentarii au altii … daca se merita … si calitate iese 

 

p.s.
… acum studies cum se face brinza 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 2 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Asa cald e in Mntrl? Deh, incalzirea globala.   

Singurul turbo pe care l-am incercat a fost cel de la tine, prin 2014 parca. Gustul n-a fost rau dar putin ciudat parca, asa chimic. 23% e ceva... inseamna ca pot pune 30 kg zahar la un cazan si sa scot vreo 16 litri de alcool. Pai cam merita efortul.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la