Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: sophiaaa
| Femeie 24 ani Iasi cauta Barbat 25 - 51 ani |
|
derek
Membru nou
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 2
|
|
Am citit mult despre tehnologia obtinerii rachiului din fructe (din care cel de pruna se numeste tzuica ) si sunt de acord cu cele spuse si inteleg si mandria celor care au facut din asta o arta si tin la blazonul lor . Totusi rigoarea stiintifica nu lasa loc la sentimente . Rachiurile si tzuicaa sunt bauturi alcoolice - cu concentratii variabile de alcool , de la 35 la 60 grade . apropo de asta - s-a determinat stiintific ca cel mai potrivit procent e de 38 grade (prin rotunjire a devenit 40 ) - peste acest prag bautura pierde din calitatile gustative , adica e prea tare , arde , acopera aromele etc iar sub 38 grade este iarasi prost ( nu-ti da senzatia de incalzire , este apos etc ) - deci parea mea (este doar parerea mea si nu o bag nimanui pe gat ) e ca nu-i nevoie de tarii mai mari de 40 grade , fiind chiar periculos ptr organism , determinand microhemoraagii stomacale la ingerare . Acum urmeaza intrebarea - ce contine o tzuica veritabila ? -1 alcool -2 esteri si uleiuri volatile ,,mostenite,, din plamada si care dau aroma specifica
La pct unu , alcoolul e alcool - indiferent din cel faci - din fructe , din grau , din pufoaica etc ramane pct 2 - acei esteri ce dau gustul specific , asadar de ce nu poate sta pe acelasi podium o bautura facuta din alcool din zahar si imbogatita la final cu arome identice si o tzuica autentica ?
Nu vreau sa dau lectii de chimie pe aici dar cateva precizari tot vreau sa fac si anume procesul de transformare a substantelor dulci in alcooli e acelasi in toate cazurile , fie ca vorbim de fructoza din fructe sau de zaharoza din zahar - produsul final e tot alcool , avand exact aceiasi formula . - de ce cred oamenii ca zaharul e toxic ? sa va spun un caz real nu povesti , un unchi de-al meu fabrica in mod curent alcool din zahar si a dariut din el la tot felul de oameni , doctori , primari , si toti au fost uimiti de calitatea distilatului (bine ca el nu le spunea ca e de zahar din cauza prejudecatilor ). La un moment dat a dat si unui personaaj care era sef de laboraator alimentar si spre surprinderea lui a fost gasit un alcool foarte bun ba chiar respectivul n-a vrut sa creada ca e din zahar .
Acei esteri din tzuica originala nu au o valoare alimentara , ei dau gust si atat - prin urmare se poate foarte bine produce alcool de calitate si din zahar si aromatiza cu arome diferite . Ganditi-va ca 1 kg de zahar e 2 lei , ce economie de timp si bani se poate face ! As vrea sa aud si argumente la parerile contrare nu doar pareri subiective cum ca tzuica originala e ceva si alcoolul din zahaar nu ! Se face alcool si din melasa care in mare e zahaar maai brut !
|
|
pus acum 6 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
În principiu ai oarecum dreptate, da` practica zice altceva. Că dacă adaugi și nutrienții necesari sau drojdiile turbo care grăbesc fermentarea altfel prea îndelungată, da` care, tot din citite auzite!, cică dau un gust și miros nasol distilatului, atunci se schimbă oarecum socoteala. Pentru mine personal grîul e mai rentabil, la 0,6 lei/kg mai pui fro 0,2 lei enzimele+drojdia și maxim încă 1 leu/kg gazu` pt. plămădire și distilare și obțin fără complicații un produs care nu necesită filtrări prin cărbune activ sau distilări multiple.
Încă aștept părerea aprofundată a lu` Sergiurau despre așkeyu` meu, că la mine doar a gustat. Ori n-o zice nimic, te pomeni co fi supărat, că mie nu mi-a plăcut ăla al lui, că era bun el, da` era din porumb și nu io suport gustu`! A, și apropos de Sergiu... Bre Sinenomine, dacă cumva citești comu` meu, vezi bre că ai de ridicat un pachet de la mine, zicea Sergiu că ziceai c-o să mă calci. Ori uitași?
|
|
pus acum 6 ani |
|
derek
Membru nou
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 2
|
|
Pai aici e secretul , la fermentarea zaharului , ca unchiu asta al meu nu vrea sa spuna secretul ! Cred ca se duce mosneagu in mormant si duce cu el secretul acolo .Din ce spunea el , a furat meseria de prin tari straine , ca a lucrat ca si maistru consstructor pe timpul lui Ceaausescu , prin alte tari , iar in Libia era interzis alcoolul asa ca trebuiau sa si-l faca ei , si a vazut la niste ingineri chimisti cum i-l faceaau. pe de alta parte nu cred ca din grau iesi mai rentabil - in definitiv trebuie ca sa transformi intai amidonul in zahar si apoi sa transformi zaharul in alcool - pe cand aici ai direct zahar concentraat .
|
|
pus acum 6 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Cum am zis mai sus, secretul sunt nutrienții de care are nevoie drojdia pentru a transforma mai repede zahăru` în alcool. Și-s tot felu` de rețete, de la bulion pînă la îngrășăminte agricole, caută pe homedistiller.org dacă ești curios, io n-am încercat așa ceva. Și nu e mai rentabil zahăru`, din 2kg de grîu obții cam tot atît alcool cît din unu` de zahăr, muncești doar fro 2-3 ore mai mult, da` ai și avantaju` că te pui bine cu vecinele și mînci pui și ouă gratis.
|
|
pus acum 6 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Amedeo a scris:
Încă aștept părerea aprofundată a lu` Sergiurau despre așkeyu` meu, că la mine doar a gustat. Ori n-o zice nimic, te pomeni co fi supărat, că mie nu mi-a plăcut ăla al lui, că era bun el, da` era din porumb și nu io suport gustu`! A, și apropos de Sergiu... Bre Sinenomine, dacă cumva citești comu` meu, vezi bre că ai de ridicat un pachet de la mine, zicea Sergiu că ziceai c-o să mă calci. Ori uitași? |
Tare
Erau vremuri cînd forumiștii își făceau timp ca să se-ntîlnească cu cățel și purcel, ca să mai povestească și să guste. Era chiar instructiv, eu am învățat o grămadă de chestii doar ascultîndu-i pe cei cu experiență(și tot învățăcel am rămas, ridicarea-n grad de moderator rămîne doar o glumă bună de-a băieților). Sigur ar fi fost apreciat și distilatul tău , mie clar îmi place și cred că dacă ar avea șansa să stea uitat undeva ar fi și mai apreciat cîndva. Dar e foarte bun deja și cînd ai cerere... Mă bucur c-am putut să ne vedem! Îți mulțumesc pentru tot și cred că locul tău e-ntre moderatori. Mă-nclin cu respect!
Sinenomine e ocupat, dar vine. Cred că nu are spațiu suficient și mai lasă pachețelul să se-nvechească... la tine On topic: Fiecare face ce vrea, din ce vrea și, dacă găsește de cuviință să ne povestească ce și cum, E SUPER. Derek a zis multe lucruri de bun simț.
Cum denumim băutura rezultată, totuși? Și ce anume ne forțează să renunțăm la fructe? Sper că nu e vorba de a obține cantități mai mari de distilat. Alcoolul rămîne un prieten dubios. E frumos să fii împreună cu prietenii, dar e urît cînd se distrug vieți.
Dacă o să am fructe, o să mai fac, o vreme, din fructe. Măcar ca să-ncerc să-nțeleg
_______________________________________ Cu limba înegrită, cu dinții violeți Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 6 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Ba bucuria și plăcerea au fost mai mari de partea mea! Că nu prea am parte de mosafiri de soi așa des, vechii prieteni de la oraș s-au puturoșit... Și la mine ai văzut, mai nasol deocamdată cu cazarea pt. mai mult de două persoane, că de era altfel nu scăpați neinvitați în grup la un schimb mai îndelungat de experientă.
Iar despre așkeyu` meu, anu` ăsta am produs destul ca să pun la păstrare una de 10 litri, diluată la 40-42 și lăsată pe așchiile vechi, aș vrea să nu mă ating de ea măcar fro 3 ani. Și dacă o să beau mai multă vișinată, murată sau căpsunată, și doamneajută să dea frigu` ca să meargă și pruna fiartă!, e posibil ca pînă cînd reiau producția să-mi mai rămînă încă fro 10 pe care să-i las nediluați, tot pe așchii cum stau acu`. Vedem.
|
|
pus acum 6 ani |
|
mihai
30%
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 109
|
|
Eu pentru visinata sau alte cele fac alcol din zahar si drojdie turbo ,tras o data iese pe la 60-65 grade ,tras de 2 ori peste 75 dar prea multa munca asa ca ma limitez la o singura distilare .5-7 zile sta la fiert ,o jumatate de zi la distilat ,reteta si cantitatile o iau de pe pachetul de grojdie.
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu nu mai fac alcool din zahar nici pentru spalat podeaua. E prea simplu, prea de incepatori.
Cred ca ar trebui sa faci visinata macar odata cu alcool de 96°, Mihai. E altceva, ai incredere. Oricat ai zice ca separi, ca pui drojdie fara esteri, ca lasi la carbuni, ca e neutru, nush ce, la concentratia aia de 60-75 ai maximul de arome. Simti diferenta intre 93 si 95, daramite intre 75 si 95. As zice ca 95 e minimul pentru un alcool neutru decent, comparabil cu alcoolul rafinat de la raft.
Cu putina pricepere sigur reusesti sa-ti faci o coloana si o ai pe viata.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Numai din malai fac. Mi se pare cel mai convenabil din toate motivele.
Ti-as trimite alcool, Cab, sa ai pe viitor dar stiu ca esti foarte deaparte si e complicat. Poate cand ai drum prin Bucuresti vreodata sa ma anunti si stabilim o reuniune.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Malai am zis, Cab. Malaiul e obtinut din porumb dar nu-i totuna cu porumb integral macinat. Gustul si mirosul provin de la germeni iar malaiul este degerminat. Cand iei inima la >95% nu prea mai conteaza cat de puturoasa a fost materia prima.
Cu Pazucu am vorbit prin aprilie. Mi-a zis ca e bine, munceste mult. Nu s-a lasat de alcoale dar lucreaza si la alte proiecte.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Sam … eu m-am gindit la malai facut la moara
… o sa bag si eu 3 treceri … sa zicem … dar 9 nu fac nu concurez cu vodka
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 3 ani |
|
Amedeux
40%
Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 173
|
|
Apropos de gust, ieri și azi am distilat două plămezi puse la fermentat cu tot cu tărîțe și băgate la teasc după fermentare, înainte de distilare. Asta din motive de prea multă treabă, oboseală și parțial lene. După gustu` meu să zic că au fermentat în vreo 5 zile, da` abia în a 7a s-au lăsat tărîțele, deja bătea spre acriu gustu`, n-am reușit să sifonez decît vreo 30-35litri din 80, stoarcerea a durat tot cît cea făcută imediat după plămădire, iar ca gust și miros clar se simte ceva în plus, și nu spre bine. Nu mai fac prostii d-astea, e clar că fermentarea fără tărîțe aduce un plus în ce privește calitatea.
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Amedeo, ma bucur ca ai incercat si varianta propusa de mine. Acum e clar, stoarcerea decurge la fel dar gustul are de suferit. O sa tin minte.
Cab, nu te-ai apucat de inclinata?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Asa cald e in Mntrl? Deh, incalzirea globala.
Singurul turbo pe care l-am incercat a fost cel de la tine, prin 2014 parca. Gustul n-a fost rau dar putin ciudat parca, asa chimic. 23% e ceva... inseamna ca pot pune 30 kg zahar la un cazan si sa scot vreo 16 litri de alcool. Pai cam merita efortul.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 3 ani |
|