Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23 pe Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
Bauturi / Handmade / Am cazanul meu ... Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Buna seara si bine v-am regasit !

Daca initial am cochetat cu ideea de a-mi construi un mic alambic (mai mult pt. a experimenta 
folosind bucataria pe post de laborator), am regandit utilitatea acestuia si am achizitionat un
cazan gata confectionat din inox.
Cazanul e confectionat dintr-un inox fara propietati magnetice, habar nu am daca e destinat uzului alimentar, declarat de vanzator ca  "e de 60 de litri da' e un pic mai mare", in final are ~ 80 litri si
continutul inca nu ajunge la muchia superioara, oricum eu il umplu cu maxim 70 l, pret vreo 550 lei.
Am optat pt. incalzirea cu gaz din butelie (GPL), o plita trepied din cele ce se vand pe la "ruşi",
reusind  cu un plin in valoare de 60 lei sa distilez 3-4 incarcaturi .
Instalatia nu este fixa, cazanul il asez pe un disc de fier de vreo 4 mm grosime, respectivul disc
avand  picioare sudate similar unui trepied.
Pentru a nu risipi caldura, tot ansamblul este introdus intr-un cilindru de tabla (un fost butoi). In
momentul de fata (fotografia este mai veche) cilindrul este captusit pe portiunea superioara cu
un strat de vata minerala. Nu exista cos de fum, marginea superioara a cilindrul de tabla fiind
indoita pana la ~ 1 cm de marginea cazanului, perdeaua de gaze fierbinti iesind pe intrteaga
circumferinta.
Teava de legatura dintre cazan si racitor este confectionata din conducta de cupru colac de
22 mm diametru, serpentina de racire este confectionata tot din acelasi gen de conducta avand
18 mm diametru si vreo 5 m lungime.
Folosesc un termometru cu tija lunga de ~ 20 cm instalat in capac, instrument ce mi se pare mie
foarte util: stiu cand incepe distilarea alcoolului, observ fenomene de genul - ajunge temperatura
vaporilor la ~ 55 grd.C, stagneeaza, scade cateva grade, acelasi lucru se intampla undeva sub
80 grd.C (acetone, alcool metilic ???), apoi pe la 90 grd. incepe sa apara primele picaturi la teava
(sunt convins ca nu este precisa indicatia insa este repetabila la fiecare "sarja". 

Revin putin la dezavantajele / avantajele combustibilului folosit de mine, o distilare completa tine
cam 4 ore, nu o pot grabi deoarece cam asta e puterea arzatorului si randamentul focarului.
Partea buna este ca pot obtine un distilat - mi se pare mie - mai tare decat la cazanul incalzit
clasic cu lemne, nu lipeste absolut deloc (consecinta puterii mai reduse a arzatorului), temperatura
o pot controla f. usor din robinetul arzatorului, nu scoate fum.

Cam atat, deocamdata, despre Sputniku' meu, las si cateva foto:
alambic


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Treaba buna 
... intr-adevar gazul e mult mai usor de controlat ... si 4 ore o sarja e OK !
(daca ai merge mai repede ... probabil ca ai pierde la arome ... si in plus ar iesii mai slab % ... deci mai putin rafinat    )

... lemnele ... chiar pot sa dea multa caldura ... pe la sobe scria ca ... 1kg lemn esentza tare = 3.5-4kw  ... deci imediat ai 20-25kw cu lemne




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Si faina instalatie !   

Cazanul meu are aceleasi dimensiuni , la mine sunt patru rezistente electrice de 1900w.
Timpul de distilare este la fel , termometru am si eu si la fel ca si la tine  acesta este o sursa buna de informatii .   
Ca si cheltuiala ce da zic , daca faci un calcul la curent cu toate chichitele incluse , pretul
la o sarja este cam 15- 16 ron , asa ca tot la fel ca la tine .
Singura diferenta este cuprul      .
Lasand gluma la o parte , sa ai multe ‘succesuri ‘ si holerci bune !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
Imi cer scuze anticipat de la PL500 dar topicul deschis de el mi se pare destul de sugestiv plus ca ma regasesc intr-o oarecare masura in subiectul lui.
Am mai spus si pe un alt topic ca am achiziionat un butoi de 100l de bere la care i-am inlaturat o parte din capac

de la o instalatie de bucatarie am venit cu capul de distilare, in pozele ce urmeaza a se observa garnitura care "cade" pe buza gurii de alimentare

iar in ultima poza, instalatia asamblata si locul ei de amplasare
fiind pusa pentru prima data in functiune am avut de rezolvat mai multe probleme si de facut citeva improvizatii
una car imi sta pe creier ar fi furtunul de plastic pe partea de evacuare "condens" dar n-am mai avut rabdare fiindca trebuia sa o pornesc odata
o problema mi-a creat rezervorul de plastic pentru racire, a stat vreo citiva ani afara in soare si nu imi mai tinea canaua, trebuie sa fac rost de una valida, acum am inchis teava de evacuare cu un buson cu cilti
neasteptat de bine s-a comportat arzatorul de fonta, made china, ma asteptam sa am niste tablite de reglare admise aer, n-avea si nici nu a avut nevoie de ele, arde bine cu minim de reglaje singurul inconvenient fiind ca robinetii de reglare sint prea aproape de flacara, in poza i-am protejat cu niste bucati de lem ca apoi sa le schimb cu doua bucati de gresie
arzatorul duce la fierbere intreaga cantitate supusa distilarii, 65l de vin in cazul acesta pentru proba
acum "deranjul" cel mai mare    racitorul de pe capul de distilare nu face fata volumului de vapori generat, imi iese distilatul cald desi pe margini el este rece, inclusiv lichidul de racire, returul
intreg cap de distilare are un "dans" de la variatiile de presiune ce apar prin condensarea vaporilor, dans favorizat si de garnitura ce se comporta ca un arc

cei 65l de vin au fost incalziti pina la fierbere cam intr-o ora si ceva ca apoi sa inchidem unul din ochiuri iar celelalte doua sa le mai reducem ca sa faca fata condensatorul
inca patru ore si jumatate am stat pentru a colecta 9l de distilat, temperatura ajunsese pe la 100*
astazi sa verific ce mi-a iesit, ieri nu mi-a mai ars
tot astazi intra pe rol cele 1.5 t borhot de mere 


pus acum 5 ani
   
PL500
10%

Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Multumesc pentru aprecieri.

In viitor as vrea sa inlocuiesc serpentina de racire din cupru cu una din inox,
probabil voi utiliza teava gofrata flexibila din inox utilizata la racordarea panourilor
solare ( ).

Distilez rar, am observat aparitia pe suprafata exterioara a serpentinei a unor
pete de cocleala, curat de fiecare data interiorul cu apa + otet fierbinte, insa
ma deranjeaza ca nu pot controla gradul de curatire.


pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Cossteleee!!!  

Ce vin pui tu in cazan de iese doar 9 l de distilat?
Pai eu pun 70 l de drojdii si alte depuneri si rezulta 15-16 l la peste 40% alcool.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
PL500 interesanta idee, deja mi-ai dat de lucru

puzucu pai atita a iesit, vin facut dintr-o vita de vie ce creste de capul ei prin curte
chiar sint nevoit sa-i mai adaug vreo 5 kg de zahar la 100l pentru a mai ridica alcoolemia
produsul final a avut cam 46% alcool

acum despre distilare borhot de mere
incalzirea dureaza cam doua ore pentru aproximativ 75l iar timpul final ajunge cam la 5:30 ore
cam multisor dar nici ca pot forja mai tare
colectez intre 9-10 l cu procent intre 50-55
fiind fixata mai bine garnitura capul de distilare nu-si mai face dansul
o butelie tine cam 3 sarje, spre final insa apar probleme cu subracirea buteliei ceea ce duce la un debit mai mic de gaz cind incep sa fac diverse manevre pentru a mentine debitul
acum constat ca am pus prea putin zahar peste mere, 15 kg la un butoi de 220l, mergeau lejer 20kg
la anul ne vom dota si cu un tocator de fructe, marim si doza de zahar
deja experienta avem
in configuratia actuala nu am probleme cu prinderea de cazan a borhotului
foarte bucuros pentru asta 


pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la