Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Profil crazylife
| Femeie 25 ani Bucuresti cauta Barbat 25 - 47 ani |
|
PL500
10%
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
|
|
Buna seara si bine v-am regasit !
Daca initial am cochetat cu ideea de a-mi construi un mic alambic (mai mult pt. a experimenta folosind bucataria pe post de laborator), am regandit utilitatea acestuia si am achizitionat un cazan gata confectionat din inox. Cazanul e confectionat dintr-un inox fara propietati magnetice, habar nu am daca e destinat uzului alimentar, declarat de vanzator ca "e de 60 de litri da' e un pic mai mare", in final are ~ 80 litri si continutul inca nu ajunge la muchia superioara, oricum eu il umplu cu maxim 70 l, pret vreo 550 lei. Am optat pt. incalzirea cu gaz din butelie (GPL), o plita trepied din cele ce se vand pe la "ruşi", reusind cu un plin in valoare de 60 lei sa distilez 3-4 incarcaturi . Instalatia nu este fixa, cazanul il asez pe un disc de fier de vreo 4 mm grosime, respectivul disc avand picioare sudate similar unui trepied. Pentru a nu risipi caldura, tot ansamblul este introdus intr-un cilindru de tabla (un fost butoi). In momentul de fata (fotografia este mai veche) cilindrul este captusit pe portiunea superioara cu un strat de vata minerala. Nu exista cos de fum, marginea superioara a cilindrul de tabla fiind indoita pana la ~ 1 cm de marginea cazanului, perdeaua de gaze fierbinti iesind pe intrteaga circumferinta. Teava de legatura dintre cazan si racitor este confectionata din conducta de cupru colac de 22 mm diametru, serpentina de racire este confectionata tot din acelasi gen de conducta avand 18 mm diametru si vreo 5 m lungime. Folosesc un termometru cu tija lunga de ~ 20 cm instalat in capac, instrument ce mi se pare mie foarte util: stiu cand incepe distilarea alcoolului, observ fenomene de genul - ajunge temperatura vaporilor la ~ 55 grd.C, stagneeaza, scade cateva grade, acelasi lucru se intampla undeva sub 80 grd.C (acetone, alcool metilic ???), apoi pe la 90 grd. incepe sa apara primele picaturi la teava (sunt convins ca nu este precisa indicatia insa este repetabila la fiecare "sarja".
Revin putin la dezavantajele / avantajele combustibilului folosit de mine, o distilare completa tine cam 4 ore, nu o pot grabi deoarece cam asta e puterea arzatorului si randamentul focarului. Partea buna este ca pot obtine un distilat - mi se pare mie - mai tare decat la cazanul incalzit clasic cu lemne, nu lipeste absolut deloc (consecinta puterii mai reduse a arzatorului), temperatura o pot controla f. usor din robinetul arzatorului, nu scoate fum.
Cam atat, deocamdata, despre Sputniku' meu, las si cateva foto: alambic
|
|
pus acum 6 ani |
|
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
|
|
Imi cer scuze anticipat de la PL500 dar topicul deschis de el mi se pare destul de sugestiv plus ca ma regasesc intr-o oarecare masura in subiectul lui. Am mai spus si pe un alt topic ca am achiziionat un butoi de 100l de bere la care i-am inlaturat o parte din capac
de la o instalatie de bucatarie am venit cu capul de distilare, in pozele ce urmeaza a se observa garnitura care "cade" pe buza gurii de alimentare
iar in ultima poza, instalatia asamblata si locul ei de amplasare fiind pusa pentru prima data in functiune am avut de rezolvat mai multe probleme si de facut citeva improvizatii una car imi sta pe creier ar fi furtunul de plastic pe partea de evacuare "condens" dar n-am mai avut rabdare fiindca trebuia sa o pornesc odata o problema mi-a creat rezervorul de plastic pentru racire, a stat vreo citiva ani afara in soare si nu imi mai tinea canaua, trebuie sa fac rost de una valida, acum am inchis teava de evacuare cu un buson cu cilti neasteptat de bine s-a comportat arzatorul de fonta, made china, ma asteptam sa am niste tablite de reglare admise aer, n-avea si nici nu a avut nevoie de ele, arde bine cu minim de reglaje singurul inconvenient fiind ca robinetii de reglare sint prea aproape de flacara, in poza i-am protejat cu niste bucati de lem ca apoi sa le schimb cu doua bucati de gresie arzatorul duce la fierbere intreaga cantitate supusa distilarii, 65l de vin in cazul acesta pentru proba acum "deranjul" cel mai mare racitorul de pe capul de distilare nu face fata volumului de vapori generat, imi iese distilatul cald desi pe margini el este rece, inclusiv lichidul de racire, returul intreg cap de distilare are un "dans" de la variatiile de presiune ce apar prin condensarea vaporilor, dans favorizat si de garnitura ce se comporta ca un arc
cei 65l de vin au fost incalziti pina la fierbere cam intr-o ora si ceva ca apoi sa inchidem unul din ochiuri iar celelalte doua sa le mai reducem ca sa faca fata condensatorul inca patru ore si jumatate am stat pentru a colecta 9l de distilat, temperatura ajunsese pe la 100* astazi sa verific ce mi-a iesit, ieri nu mi-a mai ars tot astazi intra pe rol cele 1.5 t borhot de mere
|
|
pus acum 6 ani |
|
PL500
10%
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
|
|
Multumesc pentru aprecieri.
In viitor as vrea sa inlocuiesc serpentina de racire din cupru cu una din inox, probabil voi utiliza teava gofrata flexibila din inox utilizata la racordarea panourilor solare ( ).
Distilez rar, am observat aparitia pe suprafata exterioara a serpentinei a unor pete de cocleala, curat de fiecare data interiorul cu apa + otet fierbinte, insa ma deranjeaza ca nu pot controla gradul de curatire.
|
|
pus acum 6 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Cossteleee!!!
Ce vin pui tu in cazan de iese doar 9 l de distilat? Pai eu pun 70 l de drojdii si alte depuneri si rezulta 15-16 l la peste 40% alcool.
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 6 ani |
|