Dap exact asa am facut,cred ca am gasit care este cauza de imi arata eronat. bimetalul mai este bagat intr-o camasa de otel,aceea trebuia sa fie plina cu un lichid cred insa acum e cu aer,trebuie eliminata acea camasa si in calea aburului sa fie decit tija termometrului ,asa o sa modificam,si vom vedea:
38.8KB
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
vasi506,
cred ca daca ai 1m lungime de racitor e mai mult decit suficient atit pentru oala ta cit si pentru extinderi viitoare
cit de mare e oala ta ? si inca o intrebare e de inox ?
multe sporuri!
p.s. ieri am fost la un Amic ... care facea curatenie in beci ... si ca sa nu arunce resturile de vin si vinurile nereusite ... le-a pus la distilat ... REZULTATUL ... SUUPER ! ... trebuie sa verific daca ce mi-a dat la pachet nu e mai bun decit ce am facut eu acum 2 ani din vin bun-Pinot Noire ... oricum si el a cam bagat tot promotia aia de vinuri la ... cazan
p.s. un lucru e clar ... niste urme de drojdii-fine fac bine in distilatul de vin
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
salut caberlot ,pai la racitor am calculat vreo 6 metri liniari de teava,sa fie diametru de 30 cm la tambur bagat in furtun asa cum am mai spus,oala este din inox si are o capacitate de 8 litri dar bagam cam 7 sa ii mai lasam si ceva spatiu pina in capac,dar poate gasim intre timp alt vas pentru fierbere mai mare asa ca racitorul vrem sa il facem mai extins,astept opiniile voastre,multam fain.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
vasi506 a scris:
salut caberlot ,pai la racitor am calculat vreo 6 metri liniari de teava,sa fie diametru de 30 cm la tambur bagat in furtun asa cum am mai spus,oala este din inox si are o capacitate de 8 litri dar bagam cam 7 sa ii mai lasam si ceva spatiu pina in capac,dar poate gasim intre timp alt vas pentru fierbere mai mare asa ca racitorul vrem sa il facem mai extins,astept opiniile voastre,multam fain.
CUM ai facut calcululasta ???
daca ai 6 metrii liniari de tzeava ... cred ca poti sa racesti un cazan de 200L
nu mai stiu cit e de lung racitorul meu ... dar nu cred sa aiba mai mult de 2pi=60cm si merge de mai ramane si loc destul pe o oala de 16qt=15L
COLACUL ASTA E ECHIVALENT CU UN RACITOR LIEBING IN CONTRACURENT ... chiar daca e spiralat e un LIEBING(sau cum dracu se scrie) ...
eu zic ca exagerezi !!!
cit e diametrul tevii ? la 6m ... cred ca merge si cu racire cu aer ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
ok,da-ti o parere te rog de cit de lunga trebuie sa fie teava,diametru de 12 mm,nu cu aer asa liebing in furtun vrem sa o facem,si nu am calculat nimic asa la ochi ne-am orientat cam cit de lunga sa fie la un diametru de 30 cm ,ce zici?
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
situl de calcul e asta :
am considerat ca ... ... la oala ta nu trebuie sa incalzeshti cu mai mult de 1000W (personal cred ca e deja f.f.mult pt 8L--nu cred ca ai nevoie de mai mult de 5-600w dupa ce a inceput sa curga ) ... si apa intra la 15C si iese la 18C (iar exagerat doar 3 grade sa se incalzeasca apa... poti sa pui 5C si ve fi mai lung si debit mai mic ) ... si ai nevoie de 4.78L /min ...
rezultat : Lungime 14inch=36cm
o sa-ti desenez ceva mai simplu ... daca nu gasesc poza
50.2KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
un racitor de tipul asta ... e mai usor de facut si costa mai nimic ...
nu trebuie sa-l faci arc ... la lungimea de care ai tu nevoie ... prea mare deranjul
DOPURILE POT FI SI DIN CAUCIUC !
31.8KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
adica ceva cam in genul asta ,cred ca putem sa facem si asta ca printre noi avem si un instalator si e bun in bransa sa,trebuie numai sa ne hotarim la o varianta care sa fie buna ,eficienta,si ieftina,ce zici?
36.5KB
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
personal prefer un racitor cu apa ... e mai scurt si mult mai sigur ... ... + ca e adaptabil la mai multe capacitati de distilare prin modificarea debitului de apa
NU E VORBA DE RANDAMENT ... dar nu-mi place sa inspir vaporii de alcool cind distil !
p.s. oricum se vede treaba ca ... atelierul vostru e ... bine garnisit !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
Caberlot la fraza asta:oricum se vede treaba ca ... atelierul vostru e ... bine garnisit !
din pacate asta din poza nu este al nostru am uploadat tot de pe aici,dar ideea era ca daca un astfel de model am putea urma? nu acolo la virf se produce condensarea?asta ar fi cel mai usor de realizat zic eu,o teava de 12 mm si la capatul ei este introdusa in una de 22mm,acoperite capetele si lasate stuturi pentru iesire si intrare apa,a? adica chestia asta: sa imi spui te rog daca ar fi eficienta sau nu,de realizat ar fi usor
21.2KB
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
sa o luam metodic :
daca te uiti la desenul meu ... e aceiasi chestie cu ce vrei tu sa zici , doar ca teava exterioara e din plastic sau cauciuc . ... ideea din desen e mai simpla si mai usor de facut ...
bineinteles ca FUNCTIONEAZA
SI ASA CUM AM SPUS NU AI NEVOIE DE O LUNGIME F. MARE
... daca te uiti in poza cu ... oala mea ... tot un racitor de felul asta am ... dar nu atit de lung ... poate ca poza deformeaza ... ORICUM daca distilatul iese rece=Racitorul isi face treaba cu succes
FOLOSITI UN ALIAJ DE COSITOR CU Ag NU CU Pb !!!
multe sporuri !
p.s. regret ca nu e ala atelierul meu ... sau macar al vostru
p.s.2 prima poza nu e chiar clara ... oricum acum analizind cele 2 poze ... ...cred ca chestia aia produce ceva f.tare ... ... pt ca teava pina la racitor e lunga si aprox. orizontala = vaporii de apa+ceva alcool o sa condenseze pe drum si se reintorc in cazan SI vaporii de alcool continua cursa pt ca sunt mai reci decit vaporii de apa = AI DESTUL DE MULT REFLUX ==> NU VA CURGE F. MULT-DEBIT DAR VA FI CEVA F. TARE ... ... parca PANTA NU E BUNA , TREBUIE SA FIE SPRE CAZAN LA TZEAVA ORIZONTALA
p.s.3 cit despre papagalul ala ... e mai mult decit artistic ! ... artistic dar nu vad densimetrul din el... ? (papagal=chestia de Cu in care curge ce colectezi )
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
Da e si alcoolmetru acolo in papagal in prima poza se vede ceva pai asta cred ca e solutia cea mai ieftina cind o fi gata o sa postez aici si ceva poze ale instalatiei inclusiv a papagalului o sa facem racitorul pe o lungime de 60 cm eu zic ca e suficient si sa vedem cum va raci distilatul,bafta si foarte multumesc.
pus acum 12 ani
PL500
10%
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Acelasi gen de constructie pt. serpentina de racire (teava in furtun) am sa o adopt si eu.
M-am gandit la montajul din foto de mai jos (in desen este reprezentat un capat al serpentinei de racire), ramane sa experimentez daca rasina epoxi va etansa perfect.
27.7KB
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
PT.vasi506 ... dupa calculele mele-home distiler 36cm si 4.78L/min sunt ok ! DAR e bine sa fie mai mare ... asa vei putea folosii racitorul si la urmatoarea oala de 25-50L
pt.PL500 EXACT ASTA E IDEEA ! ... ... nu iti fe griji ... dopurile vor tine ! NU AI O PRESIUNE MARE ACOLO ... STRINGE BINE COLIERUL CIND EPOXI E INCA `CALD` ... nu stiu cit de elastica este rasina epoxi cind se intareste ... asa ca fa treaba repede la cald ... STRINGEREA COLIERULUI se va trasmite=transforma intro stringere pe teava
sporuri !
p.s. si cind ne intilnim ... dati la degustat o molecula din ce ati produs ... pt ca v-am scapat de T-urile alea care sunt mai scumpe
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
PL500
10%
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Dupa principiul ,, potcoave mi-am luat, imi mai trebuie cal", saptamana trecuta mi-am achizitionat (de pe okazii - vanzatorul mai are cel putin unul) un frumos si precis termometru cu bimetal ce are teaca si niplul realizate din inox.
30.1KB
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
pai da dar cum intentionezi sa montezi acest termometru ca vad ca are tija destul de lunga?
pus acum 12 ani
PL500
10%
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Chiar intentionat l-am cautat sa fie cu tija cat mai lunga. Il montez cu tija verticala intr-o gaura practicata in capacul oalei. Parte din tija va sta in plamada, parte in vaporii de deasupra acesteia, rezultatul citirii va fi practic o integrare a temperaturilor celor doua medii.
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
aha,ok am inteles eu am achizitionat unul identic sa zic asa cu al tau,dar tija mai scurta se cede in poza de sus dar din pacate cum am mai spus trebuie sa fac o modificare si anume sa il scot din teaca si sa gasesc o modalitate de al monta fara,pentru ca nu arata bine din cauza tecii care este goala ,trebuia sa aiba ceva lichid cred in ea si sa preia sensorul in timp util temperatura ,ok.
pus acum 12 ani
PL500
10%
Din: Curtea de Arges
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 16
Nu cred ca este o idee bun sa-i scoti teaca, nu stiu daca mai exista vreo etansare pana in instrument si este posibil sa ajunga vapori in acesta. Temperatura nu are variatii atat de bruste si instrumentul va avea timp sa o urmareasca. Mai bine il montezi tot cu teaca verticala (planul instrumentului va deveni orizontal), intr-o noua gaura practicata in capac.
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
asa e ai dreptate dar ne vom gindi la o metoda de etansare a tijei senzorului in asa fel incit vaporii sa nu ajunga la cadran si sa il afecteze oricum teaca va fi taiata jumate din ea sa ramana ca si suport de sustinere,etansarea o sa o realizam cu niste garnituri sau alt material cred,ramane de vazut
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
LASA TEACA IN PACE !!! si lasa instrumetul asa cum e el din fabrica !
... in teaca aia ai 2 fire din materiale diferite care sunt sudate la capat =o termocupla ... care incalzita produce u usoara tensiune--V-- proprtionala cu temperatura... de fapt aparatul e un VOLTMETRU gradat in grade C
TEMPERATURA O MASOARA VIRFUL TIJEI si nu restul de tizja !!!
nu ajuta cu nimic sa stii temperatura plamezii care trebuie sa fie cu citeva grade mai sus decit a aburilor din capul de SUS al coloanei ---aburii se mai racesc pe drum ... apare refluxul ... etc.
1-2 cm in interiorul tevii de Cu=coloana e ok ! vezi cum am montat eu ...
sporuri!!!
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Exact. Eu as monta termometrul sa masoare temperatura exact in locul unde vaporii de distilat incep coborarea in condensator. In cazul schitei din cpul meu, in varful coloanei de rectificare.
Vin cu o rugaminte la voi . Dati-mi o schita sau o sursa unde pot gasi un proiect pentru calculatie si debitare eficienta a unei foi de tabla inox de dimensiuni X/Y pentru constructie cazan. Ma gandeam la o foaie de 1,5/3 m, pt un volum aprox. 15 deca, 1/1,5 mm grosime. Am cautat si fara rezultate. Vreau sa innoiesc arsenalu' , un "upgrade" pt la tara. Stiti ceva scheme de debitare sau ati vazut asa ceva ? Cunosc unu cu programe si masini de debitat dar se da/este foarte ocupat acum Si fructele nu asteapta... Macar de o idee, ceva... Multam cu anticipatie
pus acum 12 ani
DApruna
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 45
Am gasit o poza pe net cu forma aproximativa pentru a va face o parere. forma asta mi se pare mai eficienta. Sper ca nu gresesc daca o atasez; de nu e in regula anulati-o!http://www.fileshare.ro/70021127486.4
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pune niste cote pe imagine si incerc sa te ajut eu in week-end.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
Salut ,tuturor maestrilor in materie de bauturi,asa cum am spus ca voi uploada niste poze ale oalei cu condensatorul pe care o sa il atasam cind va fi gata abia acum am reusit sa il executam si sa ii dam drumul la o proba,din cauza unor probleme de sanatate.
44.7KB
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
cum a iesit proba ?
ce sa zic ... daca rezultatul e bun ... atunci treaba=instalatia e buna !
... vad ca ai tinut sa faci un racitor lung ... nu-i rau , pe caldurile astea trebuie un racitor bun ... sau asa cum am zis iti lasa loc sa te extinzi la o oala de 3X mai mare
de cit e ola de mare ... L ? termometrul pare pus cam jos dar e ok ! ... pina la urma e doar informativ
spor la distilat !
p.s. eu nu pot sa vad decit poze-blonde de pe linkul pus de tine
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Frumoasa jucaria. Ar fi tare bine daca ai scoate furtunul ala prin care curge distilatul la iesirea din condensator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu cocleste teava aia? Eu o data am folosit teava de Cu si s-a umplut de mizerie si cocleala. Dupa o zi era verde. acum caut aceeasi chestie dar din inox alimentar.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
pina acum ... nu am avut probleme de felul asta ... adica scimbari de culoare=verde/albastru la primele picaturi ...
oricum inainte sa ma apuc de distilat ... fac o mica distilare in gol cam30-45min cu ... coada+otet ... ca sa se curete teava
... si dupa distilare las teava citeva zile pe calorifer-care e cald iarna si in felul asta se usuca teava si nu se inverzeste
oricum o teava dreapta poate fi si curatata cu o perie ... ... dar o spirala e mai greu de curatat ... ... +plus ca racitorul teava-in-teava e mai eficient = ai nevoie de mai putin spatiu si apa-asta ramane de verificat!
p.s. pai daca se inverzeste ... e sulfat de Cu cred ---CuSO4... si cu asta se face ... zeama bordeleza (cred ca se amesteca cu var) cu care se stropeste via ... ... e drept ca nu se bea ... dar nici ... f.f. toxica nu e
... cred ca o spalare ajunge ... oricum asta se spala cu apa !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
dus acolo,eroare o sa mai pun aici o poza,iunicu ,o sa scoatem furtunul din capat si o sa completam cu teava si papagal cu tot ce trebuie dar deocamdata asta a fost de proba ,toate cele bune.
18.8KB
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
rog un moderator sa stearga acel link,am vrut sa mai adaug niste poze si m-a dus acolo,oala are 8 litri si am executat condensatorul mai mare in vederea schimbarii vasului de fierbere,consumul de apa e de 0,60 ml pe minut apa iesind din condensator aprox la 13-15 grade,din 6 litri de tuica slaba 23 grade a iesit 3 litri licoare de 68 grade,am combinat la urma si un pic din coada si frunte pentru arame,am completat cu apa plata pina la 54 grade si a rezultat aprox. 4 litri de licoare,minunat pentru ce vroiam noi sa facem ,bafta si toate bune la toti.
31.9KB
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
6 litrii de 23% ... nu pot sa dea 3L de 68 % ... cred ca tuica ta de start e mai tare ... de 35% sau plus
oricum ... important e ca functioneaza !!!
BUNA idee ... un condensator mai mare pt dezvoltari ulterioare !
p.s. vezi ca la frunte ... in cazul tau e vorba de ... zeci de grame ... trebuie sa fii f. zgircit cu cit pui in distilat ... ceva de ordinul lingurite ... 1 ... 2 ... ... la cozi e doar riscul sa se tulbure marfa FA PROBE MAI INAINTE !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
despre Cu ... DE CE E BUN ?
Zoran écrit qu'il est possible d'enlever tout le cyanure présent, en utilisant du sulfate de cuivre : en Serbie la boisson nationale est une eau-de-vie fine de prune appelée "slivovitz". Si quelqu'un essaye d'accélérer la fermentation en écrasant des prunes avec un dispositif mécanique, les glucosides naturels viennent au contact des enzymes présentes. Après hydrolyse, un goût et une odeur amère est la conséquence de la présence de cyanure. Après distillation les fermiers ne jettent pas une telle eau-de-vie fine. Simplement ils ajoutent 20 g de CuSO4.5H2O pour chaque 10 litres d'eau-de-vie fine à 80° proof (40%). Chimiquement le Cu(CN)2 est très difficile à dissoudre, même à température élevée. Après distillation ils obtiennent une excellente boisson. Les grandes compagnies éliminent le cyanure de la même manière.
Arsenic ou cyanure ? Les graines des fruits tels que les pommes, cerises, abricots, etc., ne contiennent pas d'arsenic. L'arsenic est un métal lourd et il est trop difficile à une plante de le métaboliser, toute tentative la tuerait probablement. Le seul cas où l'arsenic est susceptible d'être présent est s'il avait été employé sous forme de fongicide/herbicide pendant la culture des fruits (très peu probable de nos jours - je pense qu'ils sont la plupart du temps proscrits), et que ceux-ci n'aient pas été correctement lavés.
Les plantes ont cependant la capacité de travailler avec de vastes quantités de carbone et d'azote, ceci a comme conséquence que la plupart des graines dures contiennent du cyanure (le radical du cyanure est CN-). Pas assez vraiment pour faire du mal à n'importe qui, en fait, le Kirsch commercial (eau-de-vie fine de cerise) utilise des noyaux écrasés pour donner un goût particulier (le cyanure à un goût intense d'amande amère). Dans quelques recettes le broyage des graines de fruits délicats devrait être évité mais avec quelque chose de plus rustique (comme la pomme), ça devrait être sans soucis.
Wal élabore… Les graines des espèces de prunus (prunes, cerises, abricots, pommes) contiennent du HCN - acide cyanhydrique, autrefois connu sous le nom d'acide prussique. 0.05g est une dose mortelle pour un adulte. On a enregistré qu'une personne était morte après avoir mangé une tasse entière de pépins de pomme comme festin pour son anniversaire ! Normalement, si on fait macérer ces fruits dans de l'alcool, les noyaux devraient être enlevées, bien qu'un peu soient employés pour donner du goût (par exemple le Maraschino).
Les moûts de fruits (c.-à-d. avec les noyaux inclus) ne devraient pas être un problème pour le distillateur, car le HCN est susceptible de l'hydrolyse à température élevée.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Textul in franceza n-are nicio legatura cu subiectul "Cu, de ce e bun?" si nici nu ar putea tine locul unei argumentatii. Cuprul nu e bun, medical vorbind, e toxic.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Practic vorbind este varianta aleasa de marea majoritate a distileriilor profesionale.
Textul in franceza n-are nicio legatura cu subiectul "Cu, de ce e bun?" si nici nu ar putea tine locul unei argumentatii. Cuprul nu e bun, medical vorbind, e toxic.
PAI ARE O MICA LEGATURA ... daca ce zice Zoran asta e adevarat ...
adica el ne propune sa inlocuim HCN acid cianhidric --doza mortala 0.05g/om-atentie nu e pe kg ... cu CuSO4 sulfat de cupru unde doza mortala e de 30mg/kg=3kg/om de 100kg ... diferenta e de 60000 ori
... adica din 2 rele sa-l alegem pe cel mai mic ! ca la politica nu ?
... mai zice Zoran ca un om a murit dupa ce amincat o cana de simburi de mar
ACUM E F. CLAR CA ... o cana de simburi de mar = APROX 1-2 butoaie(120L) de mere = cam 15-20L de distilat de 50% aici e apa destula sa dizolve 20g de CuSo4 ... deci suntem departe 7x de cele 3g fatale ... dar eu personal am nevoie de mai mult de 2 ani ca sa beau cantitatea asta ... oricum risc sa crap de 3-4 ori pe an
POATE CA E CAM MULT SA PUI 20g CuSO4 CA SA ELIMINI 0.05-0.1g DE HCN ... AICI AR TREBUII CINEVA CARE STIE REACTIA ... CA SA CALCULAM CE SI CUM
ATENTIE !!! asta e o neutralizare controlata
ADICA : DISTILAM IN INOX SI NEUTRALIZAM DUPA
ce zici SAM ?
p.s. nu garantez ca asta e reactia ...dar poate ca e corecta ... stie cineva ???
CuSO4 + 2HCN = Cu(CN)2 + H2SO4
p.s.2 se pare ca gustul ala placut de migdale= HCN ... la cereale nu cred ca e risc de HCN ... asa ca mai bine lipsa Cu ... si mergem pe inox
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
Salut, la toata lumea,dreptatea de partea ta Caberlot,de unde procuram materia de distilat de obicei era de 23-24 grade de fiecare data si nu mai masuram ca si acum,dar din cite am inteles acum cred ca agresit recipientul din care a dat si cred ca era de 33-35 grade ca acum zice ca are de mai multe soiuri,de acum inainte vom masura materia prima inainte de fiecare distilare, deci iti dau dreptate dar important este ca functioneaza de minune,consum redus de apa:0,65 ml pe minut,si ca si timp 1,5 ore e gata cu tot cu cozi per total misiune indeplinita,acum poate ne orientam spre alte proiecte,toate bune la toti.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
gata ... a venit ... cazanul cel nou ... 8Gal=30L aprox ...
azi miine ma duc sa il iau ... si va mai dau detalii
25.7KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sa fie intr-un ceas bun! Spor la treaba si la cat mai multe distilari!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
vasi506
10%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 22
Da asta vas,foarte frumos o sa iasa niste licori pe cinste ,sa-l stapinesti sanatos si bafta multa.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... da treaba e buna ... merci de uarri
... dar nu e chiar asa de buna cum ma gindeam ... pentru ca fundul nu e plat -drept ... are o nervura pe exterior ... = adica pot sa zic ca fundul e bagat in interior ... ceva ca in schitza ... ... ... si imi e teama ca acolo se vor depune materiile solide si se vor arde ... acolo nici un amestecator nu ajunge decit daca e ... special ... sau poate ca ... va fi un fel de inel de lichid unde incepe fierberea ??? trebuie verificat ! ... sperante ...
...imi pare rau ca nu am luat cazanul pt inductie ... ma gindesc ca ala avea fundul plat-si poate mai gros ... dar asta cica e materiial mai bun si era si mai scump cu 10$ ... acum am facuto ... e cam complicat de schimbat ... ... uite asa ma vad obligat sa raman pe distilat vin ... lichide relativ clare ... si nu fructe=pireuri ...
DECI ... PT. N-AMERICA ... daca vreti sa luati cazanul asta ... CRED CA E MAI BINE SA CUMPARATI VARIANTA DE CAZAN PT INDUCTIE !
p.s. poate ca o sa ii fac un cilidru-interior = oala interioara unde sa pun grosul (am dezbatut ideea asta pe aici) ... incep sa ma satur de ajustari ! ... dar asta va fi pt sezonul urmator ... acum o sa merg cu asta ... oricum ... concentrez vin
21.3KB
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Acolo poti pune pietricele sau sfere mici de sticla si nu ai probleme.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
incerc sa il schimb ... ... cu varianta pe inductie =ma gindesc ca asta e cu fund plat
... ORICUM ... SUUPER IDEEA TA !!! ... MERCI !!! ... POATE CA O SA FAC UN SIRAG DE MARGELE-CVEA CILINDRII DE CERAMICA ... CARE SA INTRE PE CANALUL ALA SI SA RAMINA ACOLO ...
p.s. ai niste schite in mail ...
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am vazut mail-ul tau, dar vreau sa ajung acasa ca sa le aprofundez.
Daca ai indoieli, este mai bine sa schimbi cazanul. Intereseaza-te inainte daca si cel pe inductie nu este la fel ca asta...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
am intrebat deja cum e celalat ... si daca il schimba dar trimisul inapoi pare f.f. complicat si scump ... creste pretzul cu+35% oricum ideea ta e SUUPER ... SUNT SIGUR CA VA FUNCTIONA !!!
sunt cam prins in capcana ... ... si am si nevoie de el ... plus ca mi l-am adus cineva din state ... etc ...
p.s.
sau as putea chiar sa il tai pe nervura si sa intorc capacul si sa il sudez la loc ... asa fundul ar iesii inafara ... DAR ASTA E CHIAR COMPLICAT SI CERE SCULE SI MIINI BUNE !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Caberlot, daca imi permiti o sugestie : fundul cazanulul sa il faci bombat spre exterior, nicidecum plat, aceasta forma va imprima plamadei o miscare continua in incinta, am sa-ti amintesc forma rotunda a cazanelor folosite prin Spania si nu numai. Eu am fundul bombat la cazan si de 7 ani de cand il folosesc nu mi s-a prins niciodata plamada, facand numai foc cu lemne.( grosimea cazanului- 3 mm si pirostrie ceva mai inalta).
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Corect! Forma rotunda a fundului este cea mai buna. Asa a iesit... eu incepusem serios propozitia... Probleme sunt la realizarea practica...
Razvan, tu distilezi fructe si nu pui nimic pe fundul cazanului? Pai atunci asta este solutia pe care o cautam cu totii, facem cazane cu fundul rotund.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Nu stiu daca chiar rotund este ok, ma gandesc sa nu se adune materialul, al meu este usor bombat ; intradevar, distilez numai plamada din fructe si nu am pus niciodata nimic pe fundul cazanului.
61.3KB
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Caberlot De ce nu faci mataluta o testare inainte de a-ti pune fel si fel de probleme. De multe ori ne incurcam de teorie inainte sa trecem la practica. Ia fa mataluta un terci subtire din faina de malai si grau si pune-l la distilat. Fara fermentare, fara extractie de alcool, asa de control. Baga terciul in cazan si scoate apa din el sa vezi ce se intampla. Pe urma stam la discutii.
... nu stiu daca fac testarea ... o sa mai pot trimite la schimb cazanul ?
in plus trebuie sa merg dupa arzator ... si acum chiar nu am timp de asta ... 2h ... si inca 5-8 ore ca sa fie testul adevarat
... si nu stiu cum sunt cerealele ... dar pe mine cel mai tare ma ingrizoreaza ... fructele ... nu stiu de ce dar cred ca merele , perele sunt mai periculoase (nu am utilizat cerale)
... oricum am oala mica pt gros daca chiar vreau ... arome de taritze ... o sa pun taritele cu apa=100C ... si scot repede ce e de scos in gros
TESTUL E EXCLUS!
... IN PLUS ... IN n-aMERICA ... FRUCTE COAPTE DE ADEVARTA ... MAI PUTINE ma refer la prune ... asa ca pe vin ... CRED=SPER SA MEARGA !
... O SA LE SCRIU UN REVIU CU ... - MINUS ... DESCRIERE INEXACTA !
... ... RAMINE si varianta ... taiat-sudat fundul invers !
ms
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Cazanul de tip Charantaise are fundul bombat in interior ca la tine.
la mine e fundul drept ... dar are nervura aia iesita inafara... ... si asa cum am zis ... ma tem ca acolo se vor depune suspensiile si se vor arde
... dar asta e situatia ... o sa fac testele=o sa-l folosesc asa cu mare grija si poate ca merge treaba ... sper
oricum incep cu vin ... asa ca va merge sigur
... daca o sa fie probleme ... voi desena un amestecator care sa intre si prin nervura aia ... si iar sa o sa stresez un prieten ca sa-l faca
in 2-3 saptamani intra la teste=productie ... astept sa se limpezeasca vinul ca sa nu am riscuri mari !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
iunicu
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Orice fund bombat in interior formeaza nervura aia inevitabil. Fii putin mai optimist ce naiba. Am vazut cazane cu fundul bombat astfel deci e vreo smecherie cu felul de incalzire. Tu deja incerci sa repari ceva care nu stii daca merge.
Cazanele profesionale folosesc "plase" din zale care se rotesc pe fundul si pe peretii cazanului pentru a nu se lipi plamada.
40.2KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite si o poza de aproape.
38.3KB
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... da asta e solutia ... o stiu de la nea'Victor ... Dumnezeu sa-l hodinesca !!!
si asa ma gindesc sa fac ... un amestecator care sa se centreze pe nervura aia si de care sa agatz niste lanturi de Cu ... asta daca va fi cazul ... ca poate ca nu trebuie ... DACA BINE IMI ADUC AMINTE CAZANELE-OALELE SE PRIND PE CENTRU DACA FOCUL E RELATIV UNIFORM acolo materia sta si se incalzshte nu se invirte ... ( ce zic specialistii care au ars ... cazane?)
... SI LAGARELE AXIALE DE ALUNECARE AU PROBLEME TOT IN CENTRU AXULUI ... ASA CA SE FAC CU GAURA ... ETC.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... AM TESTAT CAZANUL ... pare ca merge f. bine ...
...am fost surprins sa vad ca pe gaz ... ZBIRNIIE ! LA VOLUM DUBLU MI=A LUAT ACELASI TIMP CA PE PLITA CU INDUCTIE
... am inceput cu un vin limpede ... si am continuat cu un vin cam tulbure ... si pare ok ... nervura nu deranjeaza ===> nu cred ca s-a prins ... pt ca gustul e absolut OK ... mine verific daca s-a ars
... oricum o sa primesc un ... difusor=dispersor de caldura ... adica un disc din Al gros de 10-15mm care intra exact in gaura-scobitura de pe fundul cazanului si apoi o sa fac un test mai ... serios
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 12 ani
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Ca sa nu se prinda de fundul cazanului folositi cu incredere sac de rafie (la borhot de porumb a fost super) dar prezinta 2 probleme 1 daca borhotul e prea gros si nu e multa zeama se poate prinde sacul (asa m am fript prima data iar apoi am pus o tava pe fundul cazanului pa a nu se topi sacul) 2 sacul are tesatura deasa si e cam greu sa scoti zeama din el...dar cu putin efort la presare iese destul de bine.Eu am cazan din inox de 100L dar cred ca cea mai buna solutie ar fi sa i fac un fund dublu cu nisip...mai studiez...
pus acum 11 ani
razvanilie
20%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Apropo de ceea ce va spuneam legat de forma fundului cazanului :
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... ia uite ca ... au intrat chinezii pe piatza cazanelor ... de inox
in citiva ani ... o sa devina f.f. accesibile ... si se vor cauta retete de catre toti pasionatii
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Am vazut in OBI cazan de tuica de 100 de litri cu incalzire pe lemne... pretul 4700 de lei. Etansarea intre blaz si capac se facea cu apa, lafel si intre comanac si teava. Mai era unul mic de capacitate utila cam 20 litri, avea si termometru.
Dar n-am inteles un lucru, cum functioneaza garnitura cu apa... nu curg vaporii condensati in baia de apa? Apoi, banuiesc ca datorita incalzirii se pierd pe afara. Gresesc?
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@ SAM
pai garnitura aia cu apa e de fapt un canal U cu peretele interior mai mic => tot ce se condenseaza pe capac se intoarce in "canal" care deverseaza in interior
... vaporii nu ies afara pt ca se condenseaza in inelul de apa
p.s. capacul e destul de greu a.i. vaporii nu pot sa-l ridice ... si oricum presiune in cazan -> zero ... adica mai mica decit 2-3 cm de apa din canal !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Inteleg principiul de functionare, numai ca ma gandesc ca lichidul din partea interioara a canalului comunica cu lichidul din partea exterioara. Alcoolul din canal provine din refluxul de pe capac. Cum cazanul e fierbinte, vaporii de alcool vor fi trimisi primii la evaporare. Singura conditie ar fi ca refluxul sa nu se amestece cu apa din canal datorita densitatii diferite. Asa da, poate curge in totalitate inapoi in cazan. Dar daca s-ar amesteca, o parte s-ar evapora pe afara.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 11 ani
iulian_1o
20%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 53
Are cineva un proiect pentru transformarea unui butoi de 50 l de bere din inox in cazan? Tocmai ce am pus mana pe un frumos butoi din inox, dar nu-mi pica fisa cum sa fac sus gura plus capacul. Modelul este cel din poza de mai jos.
24.7KB
pus acum 11 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Eu am gasit un butoi de bere de 100 litri de inox pt. bere... Eu i-am adaugat prin sudura o evacuare de vreo 80 cm din teava inox de 60 mm cu o canea la capat, am taiat partea superioara cu flexul si am confectionat un capac din inox gros la un atelier... Eu i-am adaugat pe capac, gura de umplere, de avacuare a aburilor (o teava de inox de 1 m, cu un deflamentor din cupru fi 6 mm pt. reflux, apoi iesirea spre condensatorul final), o gaura unde am tija amestecatorului. Oricum, deocamdata nu am folosit nici amestecatorul, nici coloana de distilare continua cu reflux din multe motive (personale)... Dar a mers f bine cu distilarea clasica... Succes !!! Multumesc Stava si moderatorilor !!!
pus acum 11 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Completare... La butoiul ala poti decupa partea superioara. Cu tabla de inox ce va rezulta in urma taierii poti suda gaurile de la manere, apoi capacul poti sa-l faci dintr-o bucata de tabla de inox mai groasa, dreapta, pe care sa sudezi un fel de fusta de vreo 3 cm, rotunda, fusta ce va intra in interiorul marginii butoiului, atunci cand vine asezat capacul deasupra... Apoi, in capacul astfel improvizat, poti da o gaura pentru evacuarea gazelor-.. Formele alea de capac, ce le vezi tu prin fel de fel de schite, cred eu, ca au rol de deflegmantor, rol ce il poti inlocui cu o spirala de cupru... Dar eu nu am asa o bogata experienta in domeniu... Asteapta raspunsul de la moderatori... Studiaza acest forum pe indelete si literatura de specialitate..... Succes !!! Multumesc Stava si moderatorilor !!!!
pus acum 11 ani
iulian_1o
20%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 53
Ar fi super daca ai putea pune cateva poze. Si eu sunt foarte incepator, inca incerc sa ma prind care este rolul deflamentorului in toat chestia asta Vazusem pe un site american un fel de gura sudata la butoi, prinsa cu o chestie din otel asa cu surub la un capat, dar probabil va fi imposibil de gasit asa ceva in romanania. O alta varianta ar fi cu o oala de presiune taiata si sudata pe partea unde are butoiul valva. Si cea mai simpla varianta pe care am vazut-o , dar merge numai cu musturi si vinuri, ar fi folosirea filetului pe care il are butoiul in valva. acolo infipt direct serpentina de cupru , sau coloana dupa caz. As avea o intrebare, am vazut la americani un fel de vas de balbotare prin care trece aburul inainte de serpentina, care este rolul la chestia asta? Si ce se pune in vazul ala, apa sau alcool ?
pus acum 11 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Pune mana si studiaza acest site de la inceput... Din scoarta in scoarta... Asa ai sa inveti f. multe....O sa-ti foloseasca f. mult... Cand o sa ai o problema o sa intuiesti raspunsul... sau ai sa stii unde sa cauti...Postarile lui Stava si a moderatorilor valoreaza mai mult decat aurul... sunt rezultatul unor experimente si studii foarte costisitoare, deci pune mana si ia acest aur, dupa ce studiezi, ce si cum, ai sa-mi dai dreptate, aceste cunostiinte valoreaza foarte mult... Nu ai sa pleci urechea la fel de fel de specialisti... mare meseriasi...(marea lor majoritate plimba vaca), daca tu o sa stii ce se intampla cu fermentarea asta, cu drojdiile, cu temperaturile, cu densitatile, separarea fractiilor, etc., dupa ureche daca faci, iese dupa ureche...... Poze nu promit ca am sa pun... Nu prea am timp... Daca eu nu am avut timp nici sa fac o tuica pt. mine!!!!!!!... Deci studiu, STUDIU!!!!! organizare, rabdare, termometru, densimetru, multe altele...si cel mai important curatenie...Succes!!! Multumesc Stava si moderatorilor!!!! : :
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@ iulian
vasul ala se numeste bubler sau thumper ... ... si ei zic ca este echivalent cu o distilare nu am avut timp sa verific ... dar o sa fac si "bulbucul" ala cinva
in el se pune ... niste alcool slab sau lichidul pe care il distili = asta ca sa inceapa sa curga mai iute
ideea e ca vaporii de alcool cu apa vin din cazan si se condenseaza in bulbuc pe care il incalzesc ==> si o parte din vaporii pleaca din bulbuc (pe motiva de caldura) si se condenseaza in condensator =>rachie (in bulbuc va fi un lichid cu mai mult alcool decit in cazan = din bulbuc lichidul se evapora la o temperatura mai joasa decit din cazan ==>> adica vaporii care vin din cazan sunt mai calzi decit trebuie ca sa se evapore bulbucul = asa ca o sa avem o a 2-a fierbere in bulbuc ... etc.)
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
iulian_1o
20%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 53
Am vazut un reportaj pe youtube, un nene american tare bartan, care distila in padure, avea un butoi cred eu de 10 15 L asa si avea facut buble-rul in el. Trebuie sa fie ceva important Omu avea 2 damigene in care tinea lichidul pentru bubler. Zicea ca tine acelasi lichid de nustiu cati ani.
pus acum 11 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
ai putea sa pui linkul ?
... uite aici ceva ... idei
... aici am aflat eu de ... bulbuc ... si intre timp ... am desenat eu ceva care asteapta proba (ceva intre un taler si un bulbuc) . .. dar mai intii constructia
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 11 ani
iulian_1o
20%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 53
Uite aici linkul catre youtube Mie mi-a placut tot filmuletul, si masina.. si tehnologia partea de care vorbesc este pe undeva pe la minutul 54-56.
pus acum 11 ani
iulian_1o
20%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 53
M-am lamurit oarecum. Cred ca merge niste palinca pusa in bulbuc . Un alcool de cereale trecut prin palinca, probabil va imprumuta mirosul, cred ca ar fi ceva interesant. Daca am interpretat eu bine ce zic ei pe acolo i-ti trebuie ceva cu alcool cam pe la concentratia pe care vrei sa o scoti, plus volumul ar trebui sa fie egal cu sarja pe care o produci. Mai pe romanaeste , pui o palinca de 50 % si volumul sa fie de 5 l sa zicem daca produsul finit este in jurul cantitati de 5 l pentru ca eficienta sa fie maxima. Este un al 2-lea distiler care se foloseste de energia aburilor din cazan.
pus acum 11 ani
alex1006
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
A incercat cineva ,,bulbucul'' acesta??
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
alex1006 a scris:
A incercat cineva ,,bulbucul'' acesta??
... PERSONAL CRED CA ... bulbucul E O IDEE BUNA
nu am avut timp sa o incerc ... dar am de gind sa fac un test ... cindva = cind o sa am mai mult spatiu pt facut esentze
... daca faci ceva ... sa ne spui si noua
merci !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
alex1006
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
In viitorul apropiat sigur o sa-l incerc si eu ...dar deocamdata suntem la studiu..
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!!!!!!!!!!
a cumparat cineva ceva de la firma asta ? Aveti ceva pareri ? Am gasir acest link pe AD...
MUltumesc !!!!
p.s. le-am trimis un mail in care am intrebat detalii despre costuri si transport pentru 2 litri de ssp .... Cred ca 1 litru costa aprox 90lei.... Astept raspuns de la ei....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!!
Am sa incep sa descriu sculele mele.... Am sa revin si cu poze....
Pt. inceput.... La incoltirea cerealelor ( graului ) folosesc ca suprafata de incoltire un raft metalic pe roti, similar cu rafturile la paine... Are vreo 5 rafturi (se mai pot adauga ) cu suprafata de 60 cm pe 90 cm.... Cerealele, dupa ce la spal si le inmoi, le pun la incoltit in niste saci facuti de mine din panza ce se foloseste la strecuratul branzei... Incap cam 2 saci pe fiecare nivel, grosimea stratului de cereale e de aprox 5 cm... Dimineata si seara umezesc cerealele si intorc sacii pe toate partile pentru umidificare uniforma si aerisire....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
La macinare .....
Am un motor de 600 W, 1400 ture/min, un reductor 1 / 42 ( era pe o banda rulanta intr-o fabrica ), o masina de tocat carne de 10. Am facut un suport metalic foarte solid la aceste scule pentru a putea functiona ca un tot unitar... Am pus pe intrarea la reductor fulie cu 2 canale pentru a avea 2 viteze diferite la iesirea din reductor. Pe iesirea reductorului am montat masina de tocat carne.... La aceeasi iesire, prin 2 cardane mici ( articulatii - ca la cheia de la bujii, dar mai sanatoase ) pot transmite miscarea de rotatie si la amestecatorul cazanului... ( asta este solutia de rezerva pentru angrenarea amestecatorului, in caz ca motorul ce merge la amestecator se va defecta ) .... Viteza la macinare este f buna... cred ca undeva 1 kg pe minut.... Desigur , pe aceasta iesire a reductorului pot adapta si o masina de tocat mai mare, o razatoare de sfecla, orice.... Acest reductor are o forta f mare si este f precis, iar pierderile sunt f mici.... De ce spun asta.... Intrarea reductorului poate fi invartita de absolut orice motoras, cred ca si un motoras de la masina de barbierit face fata cu intrarea in reductor. In interiorul reductorului sunt mai multe roti melcate si pinioane, toate in ulei de transmisie....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Amestecatorul....
Amestecatorul este din inox alimentar, (completat de la o fabrica de lactate ), are 2 palete ce se invart la 3-5 mm la fundul cazanului.... Pe fundul butoiului am sudat o bucsa de centrare si spijin a amestecatorului.... Pe capatul de sus a amestecatorului ( in exteriorul cazanului ) este montata o fulie de aprox 20 cm. diametru din aluminiu... Fulia o angrenez cu o curea ce este pusa in miscare de un fel de reductor - un hibrid... La capatul acestui hibrid am o fulie micuta de vreo 2 cm.... Sa descriu hibridul....
Am folosit un motor de storcator de masina de spalat manuala de 200 W, 1400 rot./ min. ce sta orizontal... In continuarea axului motorului am pus un angrenaj de la un flex.... Pe iesirea de la flex ( unde inainte se rotea panza de taiere a flexului ) am montat acea fulie de 2 cm.... Capul de flex reduce turatia de 4 ori, iar raportul dintre fulia mica si mare este de aprox. 9 ori....
Probleme ce le-am avut.... In primul rand motoarele ce se folosesc trebuie sa fie bune, sa nu se incalzeasca si sa aibe paleti pentru racire... Toate angrenajele trebuie sa fie aliniate ... ( vezi axul motorului de la hibrid cu axul pinionului de atac de la flex....), de verificat jocurile si uzura rulmentilor de la motoare si angrenaje.... Alte problema.... Prima oara am incercat sa angrenez amestecatorul cu un lant.... Mare greseala.... Majoritatea lanturilor sunt facute sa functioneze pe verticala nu pe orizontala... Lantul fiind greu, se lasa putin si iese de pe pinioanele lui... oricat ai incerca sa tragi de ele....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Neaparat sa folositi o bucsa pe fundul cazanului pentru centrare si sprijin.... Etansarea tijei ce coboara vertical si are in capat paletii de amestecare.... Eu am folosit un sistem, m-am inspirat si eu.... Am sudat de capacul cazanului o teava ce ajunge aproape pana pe fundul cazanului... Prin aceasta teava intra si ce centreaza tija la amestecator.... Pe tija de la amestecator am sudat o mica bucsa sa nu lase amestecatorul sa se ridice.... Practic, atunci cand capacul amestecatorului este prins un suruburi de cazan amestecatorul nu se poate ridica mai mult de 3 mm..., iar in jos nu are cum sa mai mearga pt. ca sta pe bucsa de centrare.... Oricum, am facut probe si pare a merge totul bine....
Voi reveni cu fotografii cu detaliile de interes....
Am sa incep sa fac o plamadire si distilare de proba... Oricum, daca ceva nu merge bine, am sa amestec la plamadire cu mana, iar la distilat voi strecura plamada, ca anul trecut.....
Daca tot am dat de omul asta ce ma ajuta si e bun meserias o sa Mai am de fixat sigur teava racitorului de butoi, de facut un suport sigur la cazan, de facut o izolatie faina la cazan .....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
AMESTECATOR VARIANTA RUSEASCA !!!!!
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
La iesirea din reductor, unde am montat acum amestecatorul pot adapta masina de tocat carne, o razatoare pentru sfecla, un szobitor de fructe, o presa continua, mai ales ca am acolo montat un pinion ce are un lant si un alt pinion mic ce poate creste turatia de vreo 4 ori.... Astept pareri ....
p.s. Domnul ce se vede in imagine este un sudor si mecanic utilaje f bun.... S-a oferit sa--mi faca si un suport la cazan si o izolatie trainica....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Butoiul unde se invart paletii este cazanul meu facut dintr-un keg de bere inox alimentar de 100 litri.... Unde este asezata acea lanterna este o gura de umplere cu plamada, iar unde am filmat va fi asezata coloana....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Voi incalzi cu gpl din butelie... Am un arzator de centrala termica, luat de la fier vechi la care am schimabat duzele ce erau de gaz cu unele de gpl, mai fine... Avantajul acestui arzator este ca are flacara pe suprafata mare, are randament bun la ardere, iar la capacitatea maxima de incalzire este de 24 kw, cred.. Am sa pun poze....
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
La golire pot folosi teava de golire ce este sudata in partea de jos a cazanului, aproape de fund... Este o teava de 2 toli, lungime 60 cm si are o canea de 2 toli la capat.... Can voi face suportul cu izolatie voi inalta suficient de mult cazanul astfel incat la capatul tevii de golire sa pot pune o galeata....
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
constantin a scris:
Salut !!!!
Am sa incep sa descriu sculele mele.... Am sa revin si cu poze....
Pt. inceput.... La incoltirea cerealelor ( graului ) folosesc ca suprafata de incoltire un raft metalic pe roti, similar cu rafturile la paine... Are vreo 5 rafturi (se mai pot adauga ) cu suprafata de 60 cm pe 90 cm.... Cerealele, dupa ce la spal si le inmoi, le pun la incoltit in niste saci facuti de mine din panza ce se foloseste la strecuratul branzei... Incap cam 2 saci pe fiecare nivel, grosimea stratului de cereale e de aprox 5 cm... Dimineata si seara umezesc cerealele si intorc sacii pe toate partile pentru umidificare uniforma si aerisire....
Te complici. Incolteste minunat si in sac de rafie. De ce nu faci dupa reteta aia a mea cu "whisky din grau incoltit" ?
In general metodele si retetele mai recente sunt si mai bune/eficiente decat cele vechi. E normal ca doar oamenii evolueaza, nu? De asta zic ca e mai bine sa te iei dupa postarile noi decat dupa alea vechi de acum cativa ani.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Nu inteleg de ce nu ai deschis subiect nou pentru aceasta discutie.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Nu am deschis subiect nou deoarece am considerat ca instalatia mea nu este vrednica de subiect nou... ...
Nu incoltesc in saci de rafie deoarece cerealele se aerisesc mai usor prin panza asta, pot face sacii la ce dimensiune am nevoie, in functie de rafturi si grosimea stratului de cereale, pot sa manipulez mai usor sacii, sacii se pot spala foarte usor deoarece nu se degradeaza la temperaturi de fierbere. Am patit odata cand, datorita faptului ca cerealele erau in strat mai gros si s-au incalzit, au mucegait, de asta prefer sa stea intr-un strat de 5 -6 cm...
pus acum 10 ani
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... Constantin
... se pare ca te duci spre ceva semi-profesional
interesante sculele tale ... astept mai multe poze ... si imi place ca incerci sa faci ceva scule care merg la mai multe operatii amestecatoe , masina de tocat etc.
... apropo ... cred ca turatia la amestecator e ... un pic cam mare ?? ... nu stiu cit ar trebuii sa fie ... dar asa imi pare mie ... si cred ca am mai zis asta , cel mai bun amestecator era o platbanda de care erau agatzate niste lanturi din Cu = facute cu patentul care lanturi erau tiriite pe fundul cazanului
multe sporuri
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
pus acum 10 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!! revin cu poze la sculele mele.....
Deflegmatorul.....
21.7KB
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Motorul de la amestecator.... Este un motor de la o masina de spalat " manuala", cu storcator.. Motorul este de la storcator. Este un motor de vreo 200 W cu 1350 rot/min. Amesteca plamezile foarte bine ore in sir.... Fara intrerupere. Nu se incalzeste prea tare deoarece are o racire eficienta. Pe axul motorului am pus un cap de flex, astfel viteza este coborata de 4 ori.
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am gasit.....
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Coloana.... Este din inox 304, are 1 m lungime si diam de 60mm. Mai demult am taiat coloana pentru a incape la o anumita inaltime si i-am facut niste flanse de fier. Mentionez in interiorul coloanei aburul nu intra in contact cu fierul.
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Capacul .... O sa mai am ceva de lucru la el.... Etansarea inca o fac cu faina deoarece suprafata de contact intre cazan si capac ar taia orice garnitura. Dar, deocamdata face o treaba foarte buna.... Cred ca e din tabla de 4 mm, nu stiu, nu am masurat, dar e destul de greu si masiv.
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
O sa revin si cu ceva filmulete in actiune, acu, dupa ce am pus la punct f.f.f. Multe lucruri. Mai inainte am deschis un filmulet cu amestecatorul ala.... Am zis ca surzesc!!! Nu stiu cu stateam in galagia aia !!!?????? Dar, ma rog, ce nu fac eomul pt oleaca de rachiu bun.... Pai acum amestecatorul se aude ca o masina de cusut..... Mare diferenta.....
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Urmeaza sa-mi cumpar o masina de tocat carne de 32 si un motor puternic pentru a le monta de o parte si alta a reductorului ala si treaba cu macinatul va fi rapida si eficienta. In acest moment am o masina de tocat carne de 10, un motoras de vreo 800W si un reductor 1 / 42 ( este cu ulei in interior si e mare cat un bidon de 5 litri de apa ) si macin maltul provenit din 25 kg de grau in aprox 1 ora - 1 ora si 15 min. Am sa fac izolatie ( eficienta) la cazan si am sa pun in functiune coloana si treaba e rezolvata .......
pus acum 9 ani
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Vreau sa fac garnitura la capac din furtun de cauciuc siliconic. Am cumparat de pe fabrica de bere.ro, acu vreun an 2 metri de furtun...... Intrebarea e .....Cu ce as putea lipi furtunul de cauciuc siliconic, dupa ce il tai, astfel incat sa devina o garnitura ? Multumesc !!!!
pus acum 9 ani
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu ai cu ce sa lipesti siliconul. Eu am taiat din furtun o bucata de vreo 20 mm lungime pe care am taiat-o longitudinal si apoi am roluit-o cat sa intre in interiorul furtunului si astfel am facut imbinarea. Pe urma am matisat totul cu banda teflon.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.