Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
elenn pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
24 - 55 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Bere din grau Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Trebuia sa incerc si eu o data sa fac bere.
  Am pus la incoltit 14 kg de grau, in sac, dupa metoda scrisa pe forum ( 24 ore la in muiat apoi zilnic cate o ora pentru hidratare pana a incoltit). Cand am avut acrospirul cat bobul am dat totul pe masina de carne. Am o masina de 32 motorizata dar tot a durat aproape 2 ore pana am dat totul pe masina.
  Pentru reteta am incercat sa ma inspir de pe Fabr_ca de b_re dar prea erau toate savante pe acolo asa ca m-am dus pe mana lui Pazucu (si a celor ce l-au sfatuit).
  Am plamadit cu 3l/1kg grau, cu pauza de 20 minute la 40*C si la 50*C apoi cu pauza de  2 ore la 65*C. Cred ca am urmat pasii bine pentru ca mi-au iesit 22 grade zahar dupa ce am stors. Ca o paranteza - are un cu totul alt gust , dupa zaharificare,fata de zaharificarea cu enzime. Poate si pentru ca am trecut prin mai multe paliere de temperatura.
  Am clatit ce am scurs din tura initiala cu 25 l apa la vreo 50*C apoi am pus ce a iesit la fiert cu 100 g hamei de la Plafar.
  Amestecate tura 1 cu a doua mi-a iesit zaharul undeva la 13, pe mustometrul babo, ceea ce promite o bere la 8 grade si ceva.
Am lasat totul la racit pana a doua zi, caci era trecut de zece seara cand am terminat cu joaca.
   A doua zi dimineata aveam inca 50*C in cazan asa ca am pus totul in 2 vase pentru a le raci mai repede. Sper sa nu fi infectat nimic cu ocazia asta.
  Cand a coborat temperatura la 30*C am insamantat totul cu starterul pregatit cu o seara inainte din must si drojdie de panificatie si am tras totul la damigene. A iesit 55 l de must pe care l-am impartit 35l in damigeana de 50l si 20 in damigeana de 33l.
  Am pus ambele damigene in vase mari pentru a le putea raci cu apa rece la nevoie (am vazut ca starterul era cam jucaus si a facut spuma cat volumul lui) si bine am facut caci cateva ore mai tarziu dadea afara din damigene. Am pus apa rece in ambele vase si am reusit sa potolesc fermentarea dar a trebuit da repet operatiunea in toata ziua intai de fermentare si o data in ziua a doua- in total de 4 ori.
  Acum s-a mai potolit totul si asteptam imbutelierea la sfarsitul saptamanii viitoare. 
  Ca sa nu uit am pus si nitel coriandru, sa vedem cum iese. Dupa fierbere nu mi-a parut prea amar la gust ci doar aromat dar n-am avut mai mult hamei.
  La cateva ore dupa ce a inceput fermentarea deja vine miros de bere dinauntru. Nu sunt un mare fan al ei dar m-a facut curios. 


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
   
...suna bine ... si semnele sunt bune    ... dar o bere de 8% ... nu e cam tare ?

... oricum ... daca ai mai adaugat apa rece pt linistire    poate ca ai ajuns pe la 6% si asta seaman a bere moderna    ... aia veche=comunista avea 4,5%

BUN Coriandru = da bine

... am mai vazut si coaja de portocale uscata ... pe la magazinele care vind ingredient de bere ... ... si zahar candy -- pe asta nu l-am gustat.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

interesanta observatia cu gustul diferit ... fatza de enzyme ???
poti sa dai mai multe detalii ?

xxxxxxxxxxxxxxx

... cind am facut primele teste cu maltz ... am si spus ca ... zeama e mai dulce decit pare la limba ... daca ma iau dupa refractometru => dar nu prea cred sa fie asa de dulce

... Sam si Sine mi-au explicate ca ... nu toate zaharurile sunt la fel de dulci ... fructoza are mai mult de 100% ... zaharoza are 100% ... maltoza si altele au mai putin 80=60% etc. (vorbim de puterea de indulcire )

==>>> probabil ca ai descompus mai bine amidonul-zaharuri complexe -zaharuri simple




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Apa am adaugat in vasul in care statea damigeana cu bere, asa ca nu s-a lungit nimic. Va iesi o bere strong.
  Nu aveam vas de capacitate mai mare, de aia nu am mai lungit-o. Voiam sa fiarba toata plamada ca sa fiu sigur ca o sterilizez.De aceea am si lasat-o mai tare-poate o conserva mai bine alcoolul.
Cu observatia referitoare la gustul diferit nu stiu cum sa il descriu dar cand am facut o tura de alcoale din grau, zaharisite cu enzime, a iesit un suc placut la gust, iar cand am plamadit cu malt a fost gustul mai spre faina- iarba, toti care au gustat nu le-a prea placut.
  Oricum dupa ce l-am fiert cu hameiul si-a schimbat din nou gustul si parca imi amintea ceva din mirosul de la fabrica de bere de la Solca, de pe vremuri (cand aveam acces la bere nefiltrata la canistra- ce vremuri! ). 


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... mmm o bere nefiltarata    asta era BUNAAA ... cu un bidon de 2L multumeai 2 oameni  ... si tinea si de foame    ca eram student 

... acum revenind la gust => concluzia at fi ca enzimele actioneaza mai bine=fac o transformare mai completa a amidonului in zaharuri ...

... oricum ... daca nu o sa-ti placa gustul => cazanul o sa repare treaba 

... ce drojdii ai folosit ?


multe sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
In vremea aia bidoanele ce le scoteau din fabrica erau de 20 l.

Am folosit drojdie de panificatie.
Nu cred ca o sa fie probleme cu gustul. Sper sa nu o acresc cat o sa stea  la carbonatare.


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... 20 L    ? 
BUNA TREABA ... ajungea de un chef 

... eu eram pe la Timioara dupa 89 ... si bidoanele erau de 2L    ca astea tineau si presiunea     

... sa ne spui cum iese Berea ... si cum ai capul a doua zi

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Am facut multa bere, atat cu malt facut acasa cat si cumparat (strain si romanesc), dar de cateva ori am facut posirci indiferent de sursa maltului. Nu as mai incerca cu altceva decat malt bun, hamei bun si drojdie speciala. Sunt curios cum o sa iti iasa.

pus acum 7 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Azi am tras damigeana mica de pe drojdie si am pus-o in sticle pentru carbonatare. Am pus o lingurita de zahar la o sticla de 2 l pentru carbonatare. N-am avut timp sa aprofundez subiectul asa ca nu stiu daca e putin sau mult. Poate ma lamuriti voi.
N-am avut rabdare sa se decanteze drojdia asa ca este destul de tulbure.
  Din 19 l cat am pus initial au iesit 16,5 l bere, 1l drojdie iar restul pana la 19 s-a dus in prima zi, cand a inceput sa fermenteze frenetic, pana sa adaug apa rece in vasul in care statea damigeana.
  A iesit o bere bestiala! Toti care au gustat au spus ca este foarte buna-chiar daca nu era carbonatata. Acum un bautor profesionist de bere poate ar gasi defecte, poate ar zice ca are inca gust de drojdie dar pentru mine e perfecta. Se simte si gustul de hamei si are si o aroma aparte- probabil de la coriandru, ce mai, e buna!
Dupa cat am muncit la ea ziceam ca nu o sa mai fac dar acum pare ca nu a mai fost atat de greu 
Sa vedem acum cum va fi si dupa ce se aciduleaza, A iesit de 9 grade 


pus acum 7 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Se pun intre 6-8 g de zahar pe litru de bere. O lingurita la 2 litri cred ca e cam putin.

pus acum 7 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am observat ca, pe masura ce se carbonateaza, parca devine mai amara. 

pus acum 7 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
La 3 saptamani de cand a fost pusa la fermentat berea incepe sa-si schimbe gustul- cel mai probabil se acreste. Am sperat ca daca a fac mai tare va tine mai mult dar nu cred ca sunt sanse daca nu o pasteurizezi. Pana la urma e o bautura vie, care se naste traieste, imbatraneste si apoi moare. Ma asteptam sa se intample asa. Eram curios doar in cat timp se va intampla.
  Pe ansamblu a fost o experienta faina, am reusit sa fac bere cu acelasi gust (sau mai bun chiar) ca cele din comert.


pus acum 7 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Nu ar trebui sa se acreasca, eu am maturat beri si un an de zile fara probleme. La bere e esentiala igienizarea vaselor si lucrul "steril", aseptic cred ca e cuvantul.

pus acum 7 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Nu am mai facut bere acasa decat de aia de care face Pazucu- reteta bucovineana, asa ca nu stiu cum ar trebui sa fie gustul berii dupa maturare, fara pasteurizare.
  Berea pe care am facut-o in iunie am bagat-o in beci si am uitat de ea. Ieri am scos o sticla si-am pus-o la frigider iar azi am gustat-o. Are gust de bere dar parca e nitel mai acra, insa nu in sensul rau, caci nu am fost lasat, dupa ce a gustat-o si familionul, sa o bag la distilat. Cica i se simt toate aromele daca o consumi dupa gratar. Si ca o paranteza- parca nu mai e asa tare.
  Pe ansamblu merge consumata dar nu stiu daca e normal sa-si schimbe gustul ( acea acreala usoara), dupa maturare.
  Are si acid acum, dar parca ar fi trebuit sa pun un pic mai mult zahar pentru carbogazificare


pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la