Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
blah la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Rachiu din grau cu enzime de la Marinica Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Salutare tuturor. Vad ca nu prea mai fermenteaza nimic pe aici asa ca va voi da ultima mea reteta:

Se ia una bucata alfaamilaza expirata din octombrie 2015.
Se adauga in 40 l apa 8 ml din ea si se pune la fiert.Se mai adauga in acelasi timp 10 ml antispumant de la Marinica ( neexpirat de aceasta data).
Se macina 15 kg grau la moara cu ciocanele si se adauga in cei 40 litri de apa inainte de a se infierbanta, amestecand cu un mixer pentru a nu face cocoloase.
Se aduce la fierbere, mestecand din cand in cand si se mentine jumatate de ora plamada in fierbere.
Se ia de pe foc, se raceste pana la 55 *C apoi se adauga 16 ml glucoamilaza expirata din martie 2016.
Se face pauza de zaharificare 10 minute apoi se mai completeaza inca 12-13 l apa rece.
Se raceste la 30 *C apoi se insamanteaza cu drojdie si se trage la butoi inchis.
Se asteapta o saptamana apoi se poate distila.

Observatii:

E prima data cand am incercat alta cereala inafara de porumb - de frica spumarii (m-au disperat cartofii unde se dubla volumul plamezii in primele zile ale fermentatiei).
In configuratia de mai sus plamada nu a spumat in timpul fermentarii mai mult decat porumbul- ceea ce e super. In schimb, la distilat se prinde de fundul cazanului mai repede decat porumbul.
Nu am cazan cu mestecau asa ca amestec manual pana plamada ajunge la 50 *C apoi pun capacul si continui pana incepe sa curga distilatul. Datorita constructiei sobei nu am probleme la plamezile din porumb insa cele din grau se ard nitel. Nu se simte nimic in distilat, deci nu arde tare dar e de frecat intre sarje.
Ca randament nu va pot spune caci ce zaharific in 2 ture intra la fiert in 2,5 ture asa ca nu stiu exact cat alcool iese per kg. Pot doar spune ca, la un raport cereale-apa de 1kg  la 3,5 kg, zaharometrul ala rusesc imi arata 18*.

 


pus acum 6 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
si tu Brutus ?  

mai baiete , din grau se face paine si placinte , n-avem noi aici din ce face rachiu ? ii plina tarna de sfecla si copacii de mere (mama). stai linistit  nu-i arat ce-ai facut ca se duce la popa si te paraste  .
auzi si mai pui si cate prafuri si chimicale  .

bai frate , suntem la 40 de km si n-am beut un rachiu de care o fi fost el ,si eu vreau sa ma intalnesc cu caberlot care este la 12 000 de km?    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 6 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Dar unde a ajuns saracul Caberlot de e la 12 000 de km? 
Pe la voi or fi sfecle si mere, dar pe aici prin sud tot boabele sunt baza. Am facut si eu vreo 4 sarje de porumb din care am strans destula tuica pentru o a doua distilare pe care urmeaza sa o fac. Dar ajung sa ma cert cu porcii pe porumb, asa ca o sa trec si eu la cereale, grau sau orz. Trebuie sa iau si eu niste antispumant pentru asta, bine ca mi-a amintit cristi.

PS: la una dintre sarje am uitat sa pun glucoamilaza si am scos aproape nimic din ea... bine de tinut minte...


pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pe la prohibitie ... 
(... inca ... nu chiar in ceruri ...)

   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Eu am uitat la o plamada cu porumb sa pun alfaamilaza in apa in care urma sa pun faina si nu intelegeam de ce se incheaga asa plamada. Dupa ce am remediat problema s-a subtiat totul in 5 minute dar tot mi s-a prins nitel de fundul cazanului, ca amestecam rarut, cum eram obisnuit.   

pus acum 6 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
La primele cazane cu porumb si eu amestecam foarte des, aproape non stop. Pana m-am prins ca daca pui alfaamilaza de la inceput e de ajuns sa amesteci o data la 10 minute. Probabil conteaza si iuteala focului.

pus acum 6 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am reusit sa termin glucoamilaza de la Marinica. A mers totul brici, ca in prima zi, cu toate ca era expirata de o gramada de timp- dar am tinut totul la frigider, toata aceasta perioada.
   Pot spune ca ce iese din grau e mai putin aspru ca ala din porumb, dar pentru a-l putea numi in continuare Whisky de Fratauti, incerc sa-l amestec cu cel din porumb in proportie de 50%. Cu invechitul e insa mai grele.   


pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... aschiile ... sau butoiul imblizesc dietilatul    ... asa ca ... rabdare si tutn 

... ... si o sa ai un whisichi bun      ... mai exact un boubon 

,,, daca uiti o proba pe aschii de stejar arse ... macar 12 luni     ... nu o sa mai bei decit ... whisichi invechit !    




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Caberlot și cristimoisuc: Dacă n-aveți, forumul ar trebui să vă acorde o certificare īn resuscitare, ceva. Sīnteți buni

On topic: Am luat un rezervor dinăla de 1000 l din poiletilenă. Cu vreo 240 kg de mălai și restul apă plus enzime expirate l-am umplut. A stat la soare, iar după 3-4 zile s-a oprit din fermentat. M=am găndit la tot felul de probleme. Noroc c-aveam densimetru, să verific. Era bun de distilat.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... pai ... stai asa ... la soare ? ... adica doar la soare ???

... nu ne spui si noua toata reteta ... ca banuiesc ca mai e ceva    mai inainte ai facut ... fierberea malauiului / plamadeala etc.    si apoi ai lasat sa fermenteze la soare nu 
... dca nu ma insel ... industrial se fermenteaza can 3 zile    sa iasa 2 sarje pe saptamana 

Sa ne spui cum iese bourbonul tau ???
... nu ai adaugat si ceva secara ... 20-50% parca asa am vazut prin retete ...


multe sporuri !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Am folosit alfa-amilaza si gluco-amilaza cu termenul de valabilitate trecut de vreun an. Am facut o proba doar la alfa-amilaza pe o cantitate mica de malai si am decis sa continui. Nimic deosebit la plamadire, cam aceeasi pasi ca si cristimoisuc. Pe urma a stat la soare. Am fost surprins cat de repede a fermentat.


Fac alcool rafinat doar, nu altceva.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
La soare, in vas inchis, cu fierbator.
Containerul e de culoare alba, daca era negru aveam un stres in plus c-a murit drojdia din cauza caldurii. La cateva zile am verificat cu densimetrul si mi-a aratat 996.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
In ce ai plămădit atāta mălai?

pus acum 6 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Neața la lume! Bre, am și io o īntrebare către cei care distilați plămezi din porumb. Vi s-a īntīmplat vreodată ca distilatu` să aibă gust/miros de ulei?
Că făcui și io o īncercare, am făcut o plămadă din grīu cu fro 30% porumb, plamadă pe care am pus-o la fermentare fără s-o strecor ca de obicei, și pe parcursu` fermentării am observat că se adună la suprafață mici bule de ulei. La terminarea fermentării am căutat să adun uleiu` de deasupra, am tras zeama și am stors tărīțele rămase. Am distilat cu bulbucu` și nemulțumit de gust am diluat rezultatu` și am redistilat iar. Tot se mai simte oleacă un gust aparte, da` cre`că-l simt doar io, care știu despre ce-i vorba. Noroc că n-am făcut mult, am avut doar fro 120 de litri de zeamă. Așa că momentan o să rămīn fidel grīului, poate mai la toamnă sau la anu` să īncerc și ceva combinație cu orz. 
Īn rest, numa` chestii bune despre enzime, mi-au ușurat enorm munca, chiar azi ce-am dat comandă de-o alfa și-o gluco, că aproape am gătat ce-am luat īn aprilie și īncă mai e vreme destulă de fermentat.


pus acum 6 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
A, și ceva apropos de rețeta lui Cristi, io nu duc la fierbere, mă opresc pe la 90* și las apoi să se răcească de la sine pīnă la 60 cīnd pun gluco. Și pentru că strecor și storc īnainte de a pune la fermentat las plămada să se răcească singură pīnă pe la 35, adică 5-6 ore timp īn care mai lucrează și gluco, porm storc și pun drojdia.
Și īncă un pont, fermentīnd doar zeama īmi fac īntr-așa fel socotelile īncīt atunci cīnd e gata fermentat un butoiaș să am și o plămadă gata, trag zeama limpede din butoiaș și pun peste drojdia de la fund noua plămadă. Nu-i vorba de a economisi 2 lei sau 10gr. de drojdie, da` dacă fermentarea a fost curată, drojdia aia de pe fundu` butoiului e deja īnmulțită și nehalită, am observat că se scurtează noua fermentare cu fro 2 zile și să zic că parcă, drojdia nemaihalind din zeamă pentru īnmulțire, curge și oleacă mai mult alcool, da` nu mult, fro 150ml la cazan. Da` nu refolosesc drojdia decīt o singură dată, am īncercat odată și cu a treia plămadă, a mers, da` parcă nu cum trebe, s-o fi infectat butoiu`.
Una peste alta īs mulțumit, la 15kg de grīu, adică 40 l de zeamă, scot aprox. 5 litri de 65*, plus 3 litri de 30 pe care-i pun tura următoare īn bulbuc.


pus acum 6 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Cānd am făcut prima oara din porumb si la mine a avut puțim gust de ulei de porumb, desupra plămezii se strānge mereu ulei. Am făcut de vreo 6 pe ori doar cu porumb, dar doar prima para a curs cu gust de ulei... Pe urma nu a mai fost așa. Primele 5 ture le-am redistilat pentru a face whiskey si vișinată, dar ultima a fost distilata doar o data si am dat-o la băut, nu avei cum sa īți dai seama din ce e.

pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Bionut@
Am găsit un vas de cupru de 110l, care īncurca prin cămara cuiva
Pe urmă o jantă de TAF la care un meseriaș mi-a făcut ușiță și coș.
Destul de practic, īnainte eram bucuros cu o oală de 50 de l, dar diferența e uriașă. Spor, nu glumă!

Amedeo@ Am văzut uleiul. Nu am simțit aromă, nici nu aveam cum.
Poate că filtrīnd īnainte de fermentare, mai lași ceva zaharuri deoparte. Cred că glucoamilaza mai acționează și īn timpul fermentării.
Apoi, rețeta zice să ții plămada la temperatura de fierbere cīteva zeci de minute, nu m-am gīndit pīnă acum s-o las mai puțin. Ar merge făcută o comparație īntre oprit focul la 90 de grade și clocotit īncă 60-90 de minute.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Deci pentru 1000 litri faci vreo 10 șarje, credeam ca ai un vas mai mare.
Eu duc plămadă la 90°C cu alfaamilaza pusa de la īnceput si o las sa scadă temperatura sub 55°C ca sa pun glucoamilaza. O singură data am răcit forțat cu răcitorul din cupru. De fiecare data am avut conversie buna si fermentație sub  1.000 densitate.
Acum caut sa īmi fac un cazan mai mare, ca asta e si mic si īmprumutat 


pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Și cīt stă la 90?

_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Io pun apa pe foc și cīnd ajunge pe la 45* pun alfa și apoi grīul. Mai durează fro 45 de min. pīnă ajunge la 90*, opresc focu`, pun capac și mai las așa fro oră juma` fără să mai īnvelesc oala cu ceva, cum făceam cīnd foloseam malț. Porm iau capacu` și las să se răcească pt. gluco și stors.

Și făcusem un calcul, dacă industrial se obțin parcă 33-34 de litri la suta de cereale, io ies pe la 30, poate puțin mai mult dacă am grīu bun, că ultimii 10 saci au fost cu pleavă multă și puzderie de orz sălbatic.
Și clar că mai pierd puțin fermentīnd doar siropu`, da` ca să fermentez cu tărīțe mi-ar trebui butoaie mai mari de 60 de litri și nici n-aș scăpa de stors, că nu distil decīt zeamă limpede.
Plus că am observat că fermentarea cu tărīțe face ca la distilare să am cantitate mai mare de cap și cozi, care cozi mai sunt și tulburi. Plus gust mai accentuat...
Așa că mai bine pierd oleacă din cantitate īn favoarea calității.

Și io nu știu de ce nu īncercați varianta cu cazan+thumper, io-s tare mulțumit, ușurează și īmbunătățește tare mult toată treaba.


pus acum 6 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
La mine sta la 90 destul de mult, acum vara nu scade temperatura asa de repede, ba din contra, ma plictisesc asteptand sa ajunga la 55°C. Oricum enzimele lucreaza si sub 90°C, doar ca ma incet. Cand o fi frig va trebui sa izolez cumva sa stea mai mult timp la temperatura.

Thumper-ul ma intriga si pe mine, poate o sa incerc. Inca nu am studiat foarte bine subiectul.


pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Acu mi-ați dat temă de gīndire și mie. Tre să recunosc că īnafară de ce-am īnvățat de la Sinenomine am mai descoperit prea puține lucruri. Dar ce-am preluat de la el a funcționat mereu

Poate vede discuți și ne zice ceva pe subiectul thumper. Pe un topic dedicat


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Bre, acu de dimineață, dacă tot n-aveam ce face așteptīnd să īnceapă să curgă la țuțuroi, că acu fac niște rachiu de vin, că-mi aduse un vecin fro 400 de litri de vin nasol, am luat calendaru` și-am numărat... Făcui 57 de plămădiri/distilări de la sfīrșitu` lui aprilie și pīnă acu.

Dacă n-aș fi avut thumperu` ar mai fi trebuit să fac īncă fro 20 de redistilări, așa că dacă e să vorbim de economie ca bani, timp și muncă, mai ales că io-s singur prin bătătură, deci io centrez și tot io alerg să dau cu capu`, thumperu` e o sfīrīială bună.

Ca simplitate de execuție și costuri de producție zic io că-i mult de tot sub o coloană și e și mult mai simplu de folosit.
Calitatea distilatului... aici nu prea pot să-mi dau cu părerea că n-am termeni de comparație, da` io-s tare mulțumit de gust și de faptu` că mă aleg cu 5 litri de 65* dintr-o singură distilare, mai lungă doar cu fro 15 min. decīt una simplă.

Și apropos de gust, io țin alcoolu` de 65 cam o lună pe așchii, după care īl diluez și-l las īn continuare pe aceleași bețe. Și chiar se simte diferența de gust īntre cel doar diluat și cel diluat și lăsat pe așchii, că cică zic unii că cel de 65 ar trage din bețe mai mult chestiile bune solubile īn alcool, după care cel de 40, fiind mai apos, le scoate pe cele solubile īn apă. Mde, chichițe!


pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Demostreișăn taim!!!

Aș vrea să gust. E ok?


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
E foarte oke, oricīnd, și te/vă aștept pe tine sau pe oricare din restu` forumiștilor d-aci cu cea mai mare plăcere. Io-s aproape de București, de la Păcii faci max. 20 de min. cu mașina personală sau 25-30 cu maxi-taxi de la autogara Militari.

pus acum 6 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Mulțumesc, e valabilă si reciproca. Doar să ai/aveți drum prin Moinești.

Cu prima ocazie cīnd am drum prin zona ta, te anunț


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 6 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

adevarata revolutie thumperul asta    acum ca am ... spatiu=garaj ... o sa ma invrednicesc de verificari    oricum ... orice distilare in plus face bine   
... nu stiu daca si la arome    dar la limba=catifelare DA

poveste ...
... am un amic ... rus ... care si-a facut o coloana de 2 in ... rusesca= adica lunga de mai mult de 1,5 m ... metoda BOKA    ..
... vreau sa va zic ... ca la el am baut cea mai fina vodca    la 40% zici ca e de 25-30%  mai ca iti vine sa intrebi ... ce dracu e asa de slaba 
( si vorbim de apa +zahar+banana+ drojdie )
... acum vrea sa automatizeze tot 
( chestie de pasiune ... Nu de consum    :nebun


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 6 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la