Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
corinarus
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 60 ani
Bauturi / Discutii libere / `Neața la lume... Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
...și bine v-am regăsit! Bre, nu știu alții cum sunt, mai ales că nu am mai prea văzut activitate p-aci, da` la mine ăsta-i al doilea an cīnd, pe līngă furnicăturile din călcīie și alte organe relativ externe, pe vremea asta de īnceput de primăvară mă apucă și febra distilării. Da` dacă anu` trecut m-a ajutat vremea  și-am făcut prima distilare pīnă-n Paște, anu` ăsta abia astăzi am reușit să pun d-un cazan.
Și cum v-am zis anu` trecut că sper, am reușit și m-am upgradat oleacă, am trecut la un butoi de bere.
Iar ca premieră de īnceput de sezon, am plămădit/fermentat pentru prima oară cu enzime și drojdie de la dom` Marinică, că anu` trecut am fost prea puturos ca să-mi fac malț cīt să-mi ajungă și pentru primele distilări de anu` ăsta pīnă īncep să pun grīu la īncolțit și uscat...

Bre... știu că o să ziceți că nu-i tradițional, chit că-i natural, da` eficient e!
Numa faptu` că mă scutește de stresu` de a īncolți și usca cantități mai mari de griu īn condiții casnice relativ primitive și tot merită. Mă enervează oleacă faptu` că plămădirea e d-andoaselea de ce făceam io, adică acu tre`să urc la 85*-90* cu alfa, pauză și porm să răcesc la 55*-60* pentru gluco, da` parcă să zic că am obținut un randament oleacă mai bun. Lichefierea fu parfum, n-am avut impresia că plămada ar vrea să se lipească, s-a subțiat aproape instant.

Bine, din experiențele făcute anu` trecut am observat că-i perfect dacă cu fro 2-3-4 ore īnainte de a plămădi īnmoi grīul măcinat īn oleacă de apă. E puțin mai greu de pus apoi īn oala de pe foc decīt cel uscat care curge singurel, da` nu mai are tendința de a se strīnge gogoloi-grămadă și de a se prinde așa repede. Și pentru că gluco acționează și ea repede și nu mai las plămada sub plapumă pīnă dimineața, am măcinat grīul prin sita de 2mm. Că nu vă zisăi, da` anu` trecut, de focu` distilării!), mi-am luat și moară cu ciocănele. Și-am reparat și-un teasc vechi de-l aveam prin pod, e cam mic, intră doar fro 5-6kg, da-i perfect pt. mine, fac o stoarcere superficială cu mīna, apoi bag sedila īn teasc și-n trei manevre d-astea am terminat 14kg de grīu cīt pun la o șarjă.

Chestia care m-a surprins azi e că n-am avut cozi opace, probabil că tulbureala aia era cauzată de uleiurile din acrospirii și rădăcinile malțului. Și cozile și miros mult mai bine, asta probabil din cauza drojdiei.
Așa că, per total am fost plăcut impresionat, pīnă cănd voi putea să fac iar malț o s-o țin pe enzime de-a gata.
Că anu` ăsta am planuri mari, vreau să experimentez și să compar mai multe rețete de Așkey din diverse combinații de cereale. Că io Așkey īi zic, că doar stă pe așchii, nu?)
So, astea fiind zise, io vă doresc numa d-alea bune și spor la distilat!

P.S.- Sper să nu fie considerată reclamă, am vrut doar să mă laud!)

lume... ...și bine v-am bre, știu alții cum sunt, mai ales că mai prea

24.6KB


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

Amedeoo ... ma bucur sa vad ca progresezi 

... si sa vad ca ... BULBUCUL e la loc de cinste    .... poate ca aude si Pazucu ?

  ... cred ca ai dreptate ... griul incoltit produce uleiuri ==> cozi mai lungi   

BRAVO !
... SUNT CURIOS CE DA LA GUST PE ... DIFERITE BOABE 




 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
si in bulbuc ce ai pus ?

pus acum 7 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Hai să trăiești Caberloate! Bulbucu-i tatalor bre, fără el n-aș face mare scofală, cu el ajung, după frunte și cap, la inimă de inimă la 76-78* din prima distilare, adică una peste alta 4- 4,5 litri de alcool de 65*, taman bun de pus pe așchii.
Și imediat după ce-mi fac un stoc de consumabile după rețeta deja omologată, trec la experimente, adică fermentare de diverse combinații de orz, grīu și porumb, da` nu ca acum, cīnd pun la fermentat doar zeama limpede, ci fermentare pe tărīțe, că cică alea-și lasă gustu`specific, ăla care pe mine de fapt nu mă prea īncīntă... Vedem.

Alex, īn bulbuc pun capu` și cozile, adică fix aproximativ 3 litri de alcool la fix 25-27*.
Și īn curănd o să experimentez și ceva ce va vrea să aducă a gin, adică alcool din zahăr, diluat și distilat iarăși, cu niscaiva plante aromatice īn bulbuc. Da` īncă mai cercetez pe tema asta.


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
   

Sa traiesti si tu Amedeo si sa ai putere sa tot faci experimente !  

... sa stii ca tare ma bucur ca cineva ... a riscat si a facut BULBUC-ul asta
... si eu l-m facut ... dar dupa tine    ... al meu e izolat ... si mult mai mic ... si la sfirsit e gol = cel putin a sa mi-a zis partenerul    ... ca eu nu am stat pina la sfirsit 
(oricum ... treaba e veche de ... 2 ani ? ... )

... acum ... am un H3V ... adica 3parti de Hidromel=vin de miere si o parte Vin ... de redus in ... esentza ... nu stiu cind oi face si asta ... ca la mine abia s-a dus zapada... ... .

CIND AJUNGI LA GIN ... FA UN SEMN  ... AM FACUT CEVA TESTE REUSITE.
(asta si vroiam sa-ti propun ... sa faci cu Cozile ... si cu Capetele  ... FRUNTEA = e buna doar de aprins focul !)

 

p.s.
... am gustat de la Pazucu ... un extract de porumb = CORECT ... daca at fi avut sansa aschiilor ... sau a butoiului ... cred ca dadea un BOURBON PE CINSTE

P.S.2
CHIAR ACUM AM TRAS=BAUT UN GIN PE CINSTE ...


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut baieti , ma bucur ca actionati si merge treaba,ii drept pe forum nu prea este activitate, dar se pare ca in cazane este din plin .

    de auzit aud Caberlot      , de vazut vad , insa nu am timp de experimente .
cred ca este interesanta treaba asta cu bulbucul asta , poate o fac candva , dar la mine este treaba mai multa    si trebuie scule mai mari  ,deci treaba mai multa !

   ma bucur ca ti-a placut distilatul de papusoi , aschiile din el erau intradevar din lemn nou , cu asprimea si astringenta specifica . acum am aschii din doagele de la un teasc vechi de peste 50 de ani , sper ca astea spalate cu must atata timp sa fie bune .

    Amedeo , denumirea asta ' Askey' trebuie dusa la Osim si facuta DOC (denumire de origine controlata )


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... pai Askey ... at fi a 2-a sau a 3-a denumire inregistrata dupa 3 Ashchi si 5 Ashchi 

... uite asa mai facem ... istorie     


p.s.
ZAMAHOANCA de Pazucu ... e deja ceva SPECIFIC pt Bucovina 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la