Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: crazy_hell_angel la Simpatie.ro
| Femeie 25 ani Gorj cauta Barbat 25 - 53 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
O lunga perioadă m-am frământat cum aş putea face să previn arderea pe fundul cazanului la distilarea plămadelor groase. Am încercat baia de apă, baia de apă cu sare, baia de apă cu zahăr, baia de abur... Rezultatele au fost mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.
Azi am încercat baia de ulei. A fost nevoie de 18 litri de ulei pentru a umple spaţiul dintre cazane. Am folosit ulei rafinat de floarea soarelui. Nivelul uleiului trebuie să fie mai sus decât cel al plămadei. A început să fiarbă când temperatura uleiului a depăşit puţin 100*C. Plămada mea de orez avea 9,7% alcool şi conform teoriilor ar fi trebuit să fiarbă la 93*C. În final, temperatura uleiului a atins 118*C dar nu a fumegat deloc chiar dacă a mers 7 ore la foc mic.
O să aplic metoda de fiecare dată când voi avea plămade groase, fără să risc să-mi afume ţuica sau să se ardă plămada pe fundul cazanului. De asemenea e foarte utilă la fierberea terciurilor de cereale.
Uleiul îl las să se răcească şi îl torn în bidoane pentru când mai am nevoie.
41.2KB
Modificat de Samogon (acum 12 ani)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
temperatura uleiului la sfârşitul distilării...
53.7KB
Modificat de Samogon (acum 12 ani)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Am avut un control mai bun asupra debitului de curgere. Ţârâie cu firicel subţire...
41.8KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Trebuie să atrag atenţia că uleiul se dilată la încălzire. Nu ştiu cu cât dar nu trebuie umplut până sus că există pericolul să dea pe afară. O să studiez şi problema asta şi revin cu detalii. La mine n-au fost probleme.
43.7KB
Modificat de Samogon (acum 12 ani)
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 12 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Buna !!! Eu am un cazan facut dintr-un keg de bere de inox de 100 litri... M-am gandit sa-i fac baie de apa sau de ulei doar in partea de jos a cazanului prin sudarea unui al doilea fund, iar in spatiul format din marginea de jos (suportul de asezare a butoiului) laterala a butoiului si cel de-al doilea fund (ce o sa-l sudez) sa pun, printr-o teava laterala orientata in sus, prevazuta cu un robinet si o supapa, ulei sau apa... Acum nu stiu ce probleme as avea cu apa sau uleiul... ce fel de ulei ? de transformator ? nu o sa fumege ? apa o sa faca cu sigurantza presiune acolo.... Intrebarea e urmatoarea < daca baia de ulei este suficienta doar in partea de jos a cazanului pentru a preveni prinderea de fund a plamezii ?> Mulumesc Stava si moderatorilor !!!!
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
BAIA DE ULEI TREBUIE SA FIE LA NIVEL CU PLAMADA !
Nu merge cu "baie doar in partea de jos a cazanului". Pe la inceput am avut si eu in cap ideea asta, o tampenie, chiar am pus-o in practica si nu a mers, s-a ars plamada. Singura solutie cu "baile" e asta care v-o prezint eu. Nu repetati inutil aceleasi greseli facute de altii, invatati de la cei patiti!
Baia de apa nu functioneaza decat daca e sub presiune, sau daca ii adaugi ceva care sa ii ridice punctul de fierbere suficient de mult. Te-ai uitat in prima mea postare? acolo era necesar 118 grade celsius in baia de ulei ca sa fiarba plamada. Intotdeauna oala din interior va fi mai rece cu cateva grade, chiar si intr-o baie inchisa. Daca tu vei folosi apa chioara, aia va fierbe pana va seca iar plamada ta va stagna pe la 90 de grade, prea putin pentru a fierbe.
Stiu ca vor veni cativa teoreticieni care vor spune "pai alcoolul fierbe la 78 de grade". Doar etanolul pur, de concentratie 96% fierbe la 78 de grade. Un amestec de apa si etanol va fierbe intre temperatura de fierbere a apei si cea a etanolului in functie de proportia celor doua la momentul respectiv. De exemplu un vin de 10% va fierbe initial pe la 93 de grade si pe masura ce alcoolul se evapora si concentratia in alcool scade, va creste temperatura de fierbere a vinului. Temperatura de fierbere va creste pana se va epuiza tot alcoolul, atunci va atinge 100 de grade. De aia la cozi curge mai greu si ai nevoie de temperatura mai mare in baie.
Cu cat suprafata de contact a cazanului cu baia e mai mica, cu atat temperatura din baie trebuie sa fie mai mare ca sa duca plamada la fierbere. Cu cat temperatura din baie este mai mare cu atat se arde mai repede si mai tare la contactul cu partea vascoasa a plamezii. Vezi de ce baia de ulei trebuie sa fie la nivel cu plamada? Ideal ar fi o diferenta intre 10 si 20 de grade intre baie si plamada pentru a fierbe frumos si a nu se arde.
Uleiul poate fi alimentar rafinat. Uleiul de floarea soarelui rezista pana la 190 de grade, deci e departe de a fumega. Poate fi reincalzit dar are dezavantajul ca miroase daca faci in casa. Daca il faci in baie inchisa trebuie sa te asiguri ca e spatiu liber suficient, uleiul se dilata destul de mult la incalzire si poti avea surprize dintre cele mai urate.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
M U L T U M E S C M U L T ! ! !
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Esti sigur ca oala de lapte cu pereti dubli nu are vreo supapa de presiune?
Pe de alta parte, din cate stiu eu, laptele nu trebuie sa ajunga la fierbere pentru a distruge eventualii patogeni. Pasteurizarea se face la temperaturi sub fierbere, in jur de 70 de grade parca. Deci este impropriu spus "fiert".
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Pai se pierde caldura intr-o baie deschisa si diferenta de caldura e mai mare (15-20 de grade). Intr-o baie inchisa diferenta e cam de 1-2 grade. La distilare nu poti avea decat o baie deschisa pentru ca ai capacul si toate alea.
Am fiert odata un cazan pe baie de apa cu sare. Desi in baie aveam 107 grade, a curs foarte slab si spre cozi n-am mai reusit sa colectez. Am facut si foarte mult abur in casa.
A mai ramas sa incerc apa cu zahar dar trebuie sa fac un sirop de cel putin 800 g zahar pe litru apa ca sa ridice temperatura de fierbere pe la 112 grade.
ps1: Cand fac orez cu lapte fierb pe baie inchisa de apa cu sare. Daca pun sare in apa se vede ca fierbe, daca nu pun nu fierbe. Sare pun cam 350 de grame la un litru de apa (mai mult nu se dizolva). Daca in baie sunt 106-107 grade, in oala cu orez cu lapte sigur sunt 99 si ceva. Daca nu pun capacul (baie deschisa) nu fierbe deloc orezul cu lapte. Poti sa faci experimente cu apa si sa verifici temperaturile.
ps2: in poza e un grafic cu concentratia de zahar dintr-un sirop si punctul de fierbere. Deci baia de apa cu zahar poate fi o solutie. Chiar era unul pe HD care o folosea, apoi siropul folosit il dilua cu apa si il punea la fermentat.
21.2KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 11 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Samogon a scris:
O lunga perioadă m-am frământat cum aş putea face să previn arderea pe fundul cazanului la distilarea plămadelor groase. Am încercat baia de apă, baia de apă cu sare, baia de apă cu zahăr, baia de abur... Rezultatele au fost mai mult sau mai puţin satisfăcătoare.
Azi am încercat baia de ulei. A fost nevoie de 18 litri de ulei pentru a umple spaţiul dintre cazane. Am folosit ulei rafinat de floarea soarelui. Nivelul uleiului trebuie să fie mai sus decât cel al plămadei. A început să fiarbă când temperatura uleiului a depăşit puţin 100*C. Plămada mea de orez avea 9,7% alcool şi conform teoriilor ar fi trebuit să fiarbă la 93*C. În final, temperatura uleiului a atins 118*C dar nu a fumegat deloc chiar dacă a mers 7 ore la foc mic.
O să aplic metoda de fiecare dată când voi avea plămade groase, fără să risc să-mi afume ţuica sau să se ardă plămada pe fundul cazanului. De asemenea e foarte utilă la fierberea terciurilor de cereale.
Uleiul îl las să se răcească şi îl torn în bidoane pentru când mai am nevoie. |
salut baieti ! pun o intrebare poate va mai scot din amorteala . am un cazan de cupru in care incap 60 l fermentat .acest cazan l-am bagat in alt cazan pentru al pune pe ulei . intre pereti am bagat aprox 30l ulei industrial . intrebarea este urmatoarea . o rezistenta de 2kw masina spalat rufe albalux poate incalzi acest cazan pana la temperatura de distilare ? pe capac ii montez un termostat care se poate regla la 93-94 sau cate grade ar trebui dupa calculul lui samagon ,asta ca sa usurez procesul tehnologic . ce spui @samagon ? te rog spune-mi cum ai face aceasta treaba. daca nu ajunge o rezistenta de 2 kw pun 2 . mersi !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu zic ca este suficient 2 kw la cazanul care il ai. Daca reusesti sa-l si izolezi cumva e si mai bine. Nu trebuie niciun termostat. Ce reglaj iti trebuie? Temperatura aia era cea la care incepea sa fiarba plamada mea. Iti dai seama ca pe masura ce se evapora alcoolul din plamada temperatura de fierbere creste spre 100 de grade. Deci n-ai ce sa faci cu termostatul.
Probelama e ca la rezistenta nu stiu daca ai posibilitatea de reglaj a puterii. Pentru ca la inceput, pana sa ajunga la fierbere ai nevoie de o incalzire rapida, sa nu pierzi timp, iar pe durata distilarii ai nevoie de o incalzire mai slaba incat distilatul sa curga incet dar nu foarte incet. Pe gaz ai un rglaj foarte fin si bun dar nu stiu cum ai face reglaj si la rezistenta. Sinenomine se pricepe la de-astea.
Ar mai fi ceva: sa fii sigur ca rezistenta nu iti arde uleiul. Eu am pus cazanul cu ulei pe flacara si nu s-a ars deloc, dar nu stiu sigur daca nu s-ar arde daca bagi rezistenta in ulei. Incearca si spune-ne si noua. Oricum nu cred ca ai ceva de pierdut.
Dupa cate am incercat as zice ca e mai mult o amintire experienta cu uleiul. Cand o sa vezi cat e de lucru la spalatul cazanelor, intretinerea uleiului, comoditatea, mirosul, o sa te cam saturi. Sunt solutii mai inteligente - fund fals, amestecator, baie de apa sub presiune... dar repet, nu strica sa incerci.E posibil chiar sa ramai multumit de rezultat si sa faci numai asa.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Samogon a scris:
Eu zic ca este suficient 2 kw la cazanul care il ai. Daca reusesti sa-l si izolezi cumva e si mai bine. Nu trebuie niciun termostat. Ce reglaj iti trebuie? Temperatura aia era cea la care incepea sa fiarba plamada mea. Iti dai seama ca pe masura ce se evapora alcoolul din plamada temperatura de fierbere creste spre 100 de grade. Deci n-ai ce sa faci cu termostatul.
Probelama e ca la rezistenta nu stiu daca ai posibilitatea de reglaj a puterii. Pentru ca la inceput, pana sa ajunga la fierbere ai nevoie de o incalzire rapida, sa nu pierzi timp, iar pe durata distilarii ai nevoie de o incalzire mai slaba incat distilatul sa curga incet dar nu foarte incet. Pe gaz ai un rglaj foarte fin si bun dar nu stiu cum ai face reglaj si la rezistenta. Sinenomine se pricepe la de-astea.
Ar mai fi ceva: sa fii sigur ca rezistenta nu iti arde uleiul. Eu am pus cazanul cu ulei pe flacara si nu s-a ars deloc, dar nu stiu sigur daca nu s-ar arde daca bagi rezistenta in ulei. Incearca si spune-ne si noua. Oricum nu cred ca ai ceva de pierdut.
Dupa cate am incercat as zice ca e mai mult o amintire experienta cu uleiul. Cand o sa vezi cat e de lucru la spalatul cazanelor, intretinerea uleiului, comoditatea, mirosul, o sa te cam saturi. Sunt solutii mai inteligente - fund fals, amestecator, baie de apa sub presiune... dar repet, nu strica sa incerci.E posibil chiar sa ramai multumit de rezultat si sa faci numai asa. |
multumesc mult pentru sfaturi am inteles ideea .deja am montat rezistenta in cazan. maine dimineata fac prima proba .il pun la fiert cu apa si otet pentru curatare . voi face foc cu lemne intai (nu am facut niciodata foc ,deacum incepe treaba) ,dupa ce vad cum trebuie sa mearga o sa-i dau drumul si pe rezistenta . ce are daca arde ulei , acum la inceput ii pun ulei uzat .daca nu arde si nu consuma o sa-i pun ulei hidraulic .am inteles ca e cel mai bun .vom vedea . poate citeste sinomine si imi explica el cumva cum sa facem cu puterea rezistentei. mersi inca odata .fug ca trebuie sa adaug maltul pentru zaharificarea porumbului.
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Costele , eu folosesc 30 l ulei uzat . Adevarat la inceput cand il adaugi scoste putin fum , dar apoi se estompeaza. Un lucru e cert , orice ulei vei pune acolo se va arde si se va inegri asa ca vei avea acea mizerie de care spui oricum . Totusi stai linistit , vei face mizerie doar pana te vei invata cum sa lucrezi cu uleiul , de aceea iti recomand la inceput sa faci probele si sa fierbi cateva cazane in loc deschis departe de surse care pot lua foc . Eu am fost lenes , de 5 ani nu am reusit cumva sa fac sa nu poate ajunge apa sau lichid in uleiul dintre cele doua cazane . Cand se intampla asta si uleiul e incins e jale mare . Daca trebuie sa mai dau detalii dau , doar spuneti .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 6 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Am uitat , 11 kw este destul , eu la 70 l am 7800 w , folosesc putere maxima pana porneste , apoi scad in functie de necesitati . Cu solutia de antigel nu stiu ce sa spun , nu stiu ce proprietati are, dar cred ca este ca la apa , s-ar putea folosi doar sub presiune . Sper sa ma contrazica cineva si sa zica ca nu e asa , eu as schimba repede uleiul din motive obiective expuse mai sus .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 6 ani |
|
Cosstel
20%
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
|
|
multumesc! ramine pe ulei, sa vedem de care revin cu poze cind lucrurile vor fi pregatite de start
|
|
pus acum 6 ani |
|