Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
anka...
Femeie
25 ani
Valcea
cauta Barbat
25 - 40 ani
Bauturi / Butoaie si recipiente / Administrarea maturarii in butoaie. Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Salutare tuturor, imi pare rau ca nu am mai postat de ceva timp, dar degeaba nu am stat.

Am avut o discutie la un moment dat cu Sine, care m-a pus pe ganduri.
El imi spunea l ca vrea sa isi dea butoaiele noi la cineva care sa invecheasca vin in ele, ulterior  sa le foloseasca butoaiele pentru invechirea propriilor distilate ( Sa ma corectezi te rog daca gresesc).

Am tot "sapat" pe net de la discutia respectiva si am ajuns la un impas. Planul meu este destul de simplu:
In fiecare an sa produc aproximativ 50 L de "inimi" de whisky pe la 62 de grade pe care sa le pun la imbatranit in butoaie de stejar noi, arse in interior.
Doar ca din tot ce am aflat eu pana acum, imbatranirea in butoaie noi de capacitate mica pentru mai mult de 4-6 ani poate da whisky-ului note prea puternice de lemn.

Daca scot  distilatul din butoi si il pun in damigene de sticla il opresc din imbatranit.

Ce solutii am avea sa imbatranim distilatele pe perioade lungi 8-10-12 ani?

Sa faci rost de butoaie folosite la invechirea vinului ar fi o solutie, dar acestea sunt de capacitati mari , baricul clasic are in jurul a 220L, chiar daca strang in 5 ani atata distilat nu as vrea sa il amestec ca sa il invechiesc  intr-un baric. Vreau sa fac mai multe sortimente de whiskey pe care sa le invechiesc separat.

Desi pare un plan pe termen f lung,  nu mi se pare greu sa produc 40-50 de litri de inimi si sa cumpar 1 butoi de capacitatea respectiva pe an. Ma sperie in schimb perspectiva ca peste 4-ani distilatul poate avea un miros/gust prea puternic de  stejar si totusi nu are celelalte calitati aleu unui whisky invechit corespunzator.

Daca aveti idei, sugestii/reclamatii va astept!


_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 7 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
O sulutie ar fi sa cumperi  2 butoaie noi, unul il umpli cu whisky si unul cu vin si dupa 4-6 ani faci schimbul. Vinul il poti schimba in fiecare an.

pus acum 7 ani
   
George R
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
Eu nu fac vin...dar gasesc o solutie... socrul meu face vin, doar ca ii iese destul de rau. In afara de ceva bentonita si un fitil de sulf nu foloseste nimic. Ma gandesc ca daca il ajut cu  instrumentar, drojdii selectionate si o tehnica mai buna va putea obtine niste vinuri demne de invechit 

_______________________________________
Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water.  ~W.C. Fields

pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... ce ai zice ... sa faci 1 sarja si sa o invechesti 1-2 ani 
... apoi alta sarja si o tii 2-3 ani in acelasi butoi 
... ...  si apoi te apropii de normal ... si o tii 4-5 ani 

... ORICUM butoaiele noi sunt ... TARI=au mult tanin.

  ... eu as incepe cu un butoi de 10L ...    si as tine prima tura 2 luni ... a doua 3-4    ... a treia 6 luni    si a patra 9=10 luni  ... apoi trec la 1-1,5 ani etc    ... si eventual reincep cu prima tura  daca nu cumva le amestec pe toate     


... probabil ca ... nu ai citit chiar tot  ... de cind tot citesc de butoaie      ... dar sa trecem peste 
=== butoaiele de vin ... se ard doar cit sa poata fi strimbate doagele 
=== butoaile de coniac ... si cele de visiki scotia ... nu prea se ard = de obicei sunt butoie reciclate de la vin  ... scotienii astia sunt zgrrrciti !
=== butoaile de ... burbon = visiki amrican ... se ard la negru de obicei   


etc.

 

p.s.
... si am tot zis ca ... o sa ma ocup de altceva ... ca aici e pustiuuuu


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la