Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
DEEA25 pe Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Mures
cauta Barbat
25 - 51 ani
Bauturi / Distilarea / Distilarea si presiunea atmosferica Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Salut,
aseara si in dimineata asta jucaria mea http://bauturi.3xforum.ro/post/267/1/AliExpress/ nu a mai functionat in parametrii. Tot avea rabufniri si imi arunca abur pe picurator, la un momendat ridicind capacul de pe oala.
Am oprit jucaria dupa un asemenea eveniment si m-am pus pe gindit.
E posibil ca de la vremea schimbatoare, peresiune atmosferica variabila, sa fie asa nazuroasa instalatia ?
Sigur nu e infundata fiindca functioneaza cam jumatate de ora dupa care apar dezechilibrele de mai sus iar racirea functioneaza bine merci.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Lasa focul mai mic!

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

Lasa focul mai mic!




... asa e cel mai bine ... focul mai mic 

... si un pumn de pietricele in cazan ... ca sa amorseze o fierbere uniforma    asta in caz ca ai patito la distilarea a 2 a    ... vezi ... focul lui Pazucu 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Scuze ca nu am oferit suficiente detalii in primul post
Operatiunea sa desfasura pe aragaz iar focul era cit se poate de mic. Il facusem la un momendat cu o parere sau doua mai mare dar asa am facut si la precedentele distilari.
Si da, e vorba de distilarea a doua. Am fost la cazanul de tuica cu un borhot de fructe si o boasca de struguri si ultima galeata si jumatate le-am colectat separat. Cam 19* tarie alcoolica.
Chestia cu pietricelele, ar trebui sa stau la colt pe coji de nuca    Pai dupa ce o parte din tineretile mele am stat in laboratoare de chimie sa nu-mi treaca asa ceva prin cap ?  Rusine ! 

Probabil ca o fi mai viscos amestecul de-l supun distilarii insa m-am gindit ca o avea legatura si cu vremea de afara. Sigur instalatia nu era infundata iar racirea o fac legat la chiuveta de la bucatarie.
O sa mai studiez fenomenul, mai am materie prima 

Apropo de tuica facuta anul asta. O nebunie 
"Secretul" pare a fi, in cazul fructelor, in eliminarea partilor maronii, taierea lor in bucati cit mai mici, un adaos rezonabil de zahar, aprox. 10kg la un volum de 200l.
Tuica in cauza are un parfum deosebit iar taria e pe la 40*. Poate trebuia sa tai colectarea un pic mai devreme fiindca se simte o usoara acreala, dar asta daca vrei sa fii circotas :P
Strugurii i-am zdrobit, iar boasca am luat-o la stors in miini    am mai adaugat 10 kg zahar la un volum aproximativ de 170 l. Si asta a iesit deosebita, 42*
Gata, m-am laudat destul, ramine sa va tin la curent cu viitoarele distilari in oala "minune"


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... e o teorie ... care spune ca lichidele pure ... fierb mai greu = au nevoie de ceva impuritati pentru ca sa porneasca fierberea    ... ca sa rezolvam problema punem niste cioburi de sticla -muchiile ascutite ajuta   ... dar din motive de sigurantza eu prefer pietricelele care se misca si uniformizeaza temperature in lichid 
... si nu pleca de la mai mult de 28-30% la distilarea 2

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

... asa cum zici ... parfumul BUN vine din calitatea fructelor ... si poate ca ai distilat mai rapid boasca = fara sa inceapa sa se acreasca 

... poate ca te-ai dus prea jos cu colectarea    ... sa inteleg ca ai distilat doar o data la cazanul din sat ? ... si cozile le-ai facut separate acasa  ?

xxxxxxxxxxxxxxxx

REPET ... DISTILAREA A DOUA = RAFINARE ... deci vreti ceva rafinat ... distilati de 2 ori !


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Salut,
revin dupa ceva timp cu evolutia distilarii. La distilarea ce a urmat am pus citeva pietricele in vas si procesul a decurs fara incidente. La urmatoarea am uitat de pietricele si ... totul a decurs normal. As mai fi experimentat eu dar nu mai aveam materie prima.
Bun, acum ma rodea sa scot un alcool cu un % cit mai ridicat si lipsit de arome, tinta atinsa pentru 4l alcool de 83* Restul cu arome, mai intense sau mai putin intense + mirosul de spirt.
Si mi-am framintat eu creerii pina mi-a venit ideea de a pune pe teava ce duce in condensator un burete de spalat vase din inox    Frica ce-a mare era ca sa nu se "inece" coloana mea cu umplutura.
Pus in practica ideea, materia prima alcool de 35* cu oaresce aproximatie si arome intense, si am pornit distilarea. Am avut grija sa reduc din timp flacara si minunea s-a implinit. Nici macar fruntea (150 ml) nu mai avea mirosul de spirt. Totul fierbea la 79*, iar distilatul se apropie ca miros de ceea ce stiam eu ca miroase un solvent de laborator 99.99*
Se pare ca sint pe calea cea buna, am oaresce stringeri de inima ca buretele de inox sa nu fie aditivat cu diverse elemente toxice. Inainte de al folosi l-am fiert in 1/2 l apa.

Despre lichioruri, jale   Asa e cind lucrezi dupa ureche, alcool "aromat", materie prima pusa acolo ca sa fie. Mai fac incercari cu noua sarja de alcool poate, poate prind ceva.


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... se prea poate ca ... pietricelele sa nu fie obligatorii daca stii sa controlezi focul    ... daca nu, se poate sa te ajute un pic pietricelele  dar n u o sa faca treaba ta = sa supraveghezi focul 

... ce pot sa zic ... la mine daca pun pietricele curgerea=firul de distilat e mult mai uniform = fara noduri 

... CAUTA sa iti faci o umplutura de Cu la coloana    asa o sa beneficiezi de aportul Cu-lui ca si catalizator  ... te mai scapa de compusii sulfurosi 

... lichioruri ... esente ... tincture etc. .... parca am pus pe aici un link catre un Nordic ... suedez , norvegian etc. ... asta se ocupa de esente ... si daca bine imi aduc aminte ... zicea ca extractia se face cel mai bine pe la 40% ... sau mai jos ???

...NU TOATE AROMELE SE POTRIVESC    ... de ex. eu nu agreez deloc visinata cu rachiu de craca (de fructe) etc.



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
cred ca am fost un pic prea entuziast fata de improvizatia mea
mirosul aproape ca nu se simte dar gustul nu pare sa se fi diminuat
am vazut pe softpedia o "cearta" intre strava si ghebos si tot asa ziceau, alcoolul neutru si fructele nu au nimic in comun   
deja m-am dezumflat


pus acum 8 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Slutare oameni buni !

Am facut o modificare la instalatie, respectiv flanse la cazan si capac pt inchidere pe garnitura, vreau sa montez supape de siguranta,  manometru si un robinet pt. purjare manuala.
Poate sa-mi spuna cineva ce presiune a aburului se formeaza in cazan la o functionare normala ? Asta pt a alege corect supapele si manometrul....
Cu multumiri.


pus acum 7 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Salut, Răzvan, ce mai faci?
Pīnă intră cineva care chiar se pricepe, īmi dau cu părerea că presiunea nu are cum să crească īn cazan. Sistemul e deschis și probabilitatea de a se-nfunda trebuie să fie mică.

Numai bine,
Sergiu

P.S. Sigur, siguranța primează. O supapă, acolo, nu are ce strica, dar hai să așteptăm īmpreună și un meseriaș.


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... nu stiu daca ... cineva de pe aici stie ce presiune e acolo=in cazan   

==> nu am citit nimic desprea asta  ... dar si eu spun la fel ca Sergiu => ai un system deschis ... daca focul e bine condus nu ai problem 

... Pazucu ... a facut el ceva ... experiantze =bum ... dar a reusit sa controleze treaba 

... ... personal ... am vazut un system de sigurantza cu arc ... care tragea capacul inapoi daca ... drojdiile il umflau ... simplu si efficient !


 

p.s.
... incearca sa cauti pe internet ... sa vezi ce zic altiii ???
... sau aia care vind cazane profesionale ... si au supape ... ce vind ca si piese de schimb?
... sau ... pune un manometru pe cazan la o distilare 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Bine zis daca focul este bine condus.....la foc mai puternic(debit mare de distilat la iesirea din racitor) imi ridica capacul de 14 kg din Cu care mai era si lipit cu pamant, tevile de evacuare a aburului din cazan nu faceau fata cantitatii mari de abur crescand presiunea in capac.
  Am cautat pe site-urile producatorilor de cazane, youtube prezentari instalatii de distilare, nu am gasit nimic.
  Voi pune o supapa de siguranta tarabila (0,5-10bar) si inca una tarata la 1,5 bar, robinet pt. purjare manuala si manometru, sper sa fie suficient.In capac m-am gandit sa montez la intrarea  supapelor niste teuri perpendicular pe supape in ideea ca eventuala spuma care se ridica pana sus sa nu intre direct in gaura supapei. Dca aveti alte idei ar fi binevenite.

Cu multumiri.


pus acum 7 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu as cauta rezolvarea in controlul incalzirii si al racirii.
Poti de asemenea sa maresti diametrul tevii dintre cazan si condensator.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 7 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Cazanul are capacitate 100l, comanacul undeva la 40l iar evacuarea aburului o fac pe doua tevi de 22mm.
Am cumparat astazi supapa de siguranta tarabila 0,8-10 bar, robinet pt. purjare manuala 1/2 inox inchidere pe teflon rezista la 200 grade Celsius si manometru cu csp de scala 2,5 bar.


pus acum 7 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
am manometru  cu scala detailata[mare] de 1,5 barr o sa ramai surprins niciodata nu o sa arate ceva presiunea este mult mai mica fa un calcul al suprafetei comanacului si imulteste cu 10 grame pe cm 2 sa vezi la ce forta ajungipresiunea este de 0,0 barii nu o sa o poti masura

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 7 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
dupa cum ai vazut pe net sunt cazane care etansaza capacul cu apa daca ar avea presiune ar rasufla  se poate sa ai ceva strangulat sau obturat

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 7 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Draga cazanel, sunt de acord cu tine, dar ce spui tu este valabil doar in cazul in care volumul de abur produs in cazan este mai mic sau egal cu capacitatea de evacuare a tevii(tevilor in cazul meu). Atunci cand se depaseste acest prag de echilibru presiunea din cazan creste, dupa cum spuneam intr-un post anterior la intrarea spumei pe tevi presiunea aburului imi ridica comanacul de 14 kg rupand si lutul cu care era lipit.Presiunea mai poate creste si daca focul este prea tare marind cantitatea de abur mai mult decat pot prelua tevile.
  La aceasta presiune ma refeream pentru a alege corect supapele de siguranta si manomentrul.
  Daca ai manometru montat pe comanac poti masura foarte usor aceasta presiune obturand pentru putin timp iesirea din serpentina(asta in timp ce distilatul curge), vei vedea cum in scurt timp presiunea indicata de manometru va creste, intrebarea este LA CE VALOARE ?
  Astept cu interes un rezultat al acetui experiment.
  Cu multumiri.


pus acum 7 ani
   
razvanilie
20%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 80
Sa nu ma intelegi gresit, sa nu tii serpentina obturata pana explodeaza cazanul, doar pana iti ridica capacul, bolboroseste puternic apa di garnitura pe apa, dezlipeste lipirea etc.

pus acum 7 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
eu te-am inteles perfect ,eu cred ca nu am ex bine nu poti pune ceas pt ca presiunea este ft mica daca comanacul tau are 30cm diametru vine cam700cm patrati imultit cu 0,10 barr [100grame/cm2]vine cam 70kgla care mai pui si aria peretilor deci  presiunea este ft mica nu ai cu ce sa o masori si de ce sa o masori incearca sa legi capacu cu un arc cu ceva sau fal sa intre mai fix la mine am comanacul de 50cm diametru si inalt de 40 si teava de iesire de 60mm  la intrarea in racitor e redusa la 22mm si nu am probleme indiferent de foc
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 7 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
ce fel de  racitor ai?
 


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
Razvan ...

arunca aici un ochi :
... si vezi ce racitor are Mesterul Sine    scoate 10L/h   

tu ai 2 tevi de 22mm ext ... Sine are 14 tevi de 10mm int ==> adica aproape dublu

DACA ITI INTRA SPUMA PE TEVI ==>>AI INCARCAT PREA MULT CAZANUL = ASTA E UNA DINTRE PROBLEME !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Salut AlexD2 !
"simtomele sunt tipice pt. existenta unei inchideri hidraulice (inchiderea unei sectiuni cu lichid) pe traseul de racire a vaporilor, care a dus la inecarea racitorului"
tot timpul incidentului asta am avut in cap, sa nu fi fost asa ceva
am oprit instalatia si am facut verificari si totul era in regula
de atunci nu s-a mai repetat fenomenul
iar capacul de la instalatie, cu tot cu racitor a fost pus pe un butoi de 100l, 80 utili si si-a facut treaba
bininteles reducind corespunzator debitul de gaz din arzator
se intelege ca ar fi nevoie de un racitor mai potent dar pe principiul orice improvizatie devine solutie definitiva, asa a ramas


pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la