Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
andrum94
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
27 - 80 ani
Bauturi / Distilarea / Aerisire fortata prin vibratii Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Azi am distilat niste boasca de struguri, c-asa numesc astia p-aci ce ramine in butoi dupa ce este tras vinul. Nu de la strugurii mei, ca anu' asta din motive de criza de penurie n-am luat struguri. Fu boasca Babei Nica, vecina de peste drum, ma ruga sa-i fac si ei un cazan, ca are doar juma' de butoi de 60... care fu in final un butoi, adica doua cazane.
Niste ramasite slabe, de la mina a doua de vin cred, peste care probabil ca mai pusese niste zahar. Mde.

Am avut ceva de furca cu ea, ca vroia sa pun totu' la gramada, asa ca i-am zis clar ca io simburi, coji si resturi de ciorchini nu bag in cazan. Asa ca m-am apucat si-am separat cu sedila... ca de, si ea ma aprovizioneaza tot anu' cu loboda, marar, leustean si patrunjel.
Cind a inceput thumperu' sa zornaie s-a speriat si-a a taiat-o ca cica are oleaca de treaba! Da' curiozitatea n-a lasat-o sa termine trebile, dupa fro 15 min. s-a intors.

Porm am avut show cu separatu' fractiilor, ca cica cum sa arunc fruntea, ca miroase prea frumos! De-o cinzeaca s-a indurat in final, da' cind a fost vorba de cap n-am avut succes s-o lamuresc ca nu pierde nimic ca-l pun in urmatoru' cazan, cum era sa piarda ea 350ml la 70*! si-am am bagat tot la gramada.
Daca vazu ea ca merge treaba si iese tuica buna, s-a carat si m-a lasat sa-mi vad de trebi. I-am scos aproape 2,5 litri la 55* si-am oprit io cozile, da' fara cap!, ca i-am aratat c-am bagat la inceput in thumper 2 litri de cozi d-ale mele.

Si dupa ce-am bagat al doilea cazan pe foc mi-a trecut prin cap sa-ncerc pe tuica ei cu miresme de cap, o chestie de-am citit-o pe HD, aia in care prin punerea alcoolului proaspat intr-un aparat de curatat cu ultrasunete cica s-ar grabi "asezarea" alcoolului si s-ar scapa de oleaca de arome nedorite, obtinind mai repede un gust catifelat.

Chestia e ca aparat cu ultrasunete n-am, da' cum in final e vorba de vibratii, zisai ca de proba, asa... pe genunchi!, merge si-un slefuitor!
Zis si facut, il luai din camera cu scule, l-am legat cu o coarda elastica d-un scaunel, l-am pornit si-am pus pe el bidonu' cu tuica babei...
A trebuit sa tin de bidon c-o lua la vale, ba chiar sa si apas oleaca pentru vibratii mai puternice. Daca apesi prea tare incep sa sara stropi de la suprafata alcoolului, asa ca trebe gasita presiunea optima ca lichidul sa vibreze si sa faca doar bule. Face frumos rau, in centru se aduna margele de alcool si chiar s-ar putea sa dea ceva rezultate, am simtit imediat miros de cap iesind din bidon.

Probabil ca agitatia aia face o aerisire profunda si lasa sa plece ceva alcoale mai volatile si care put nasol. Am tinut bidonu' fro 3-4 minute si-am repetat inca de doua ori manevra la interval de juma' de ora sau cam asa ceva. Nu stiu daca ma obisnuisem io cu mirosul, da' parca la final nu se mai simtea asa de tare.
Peste fro 3-4 zile cind o sa distil plamezile mele o sa incerc mai pe indelete, eventual si cu alcoolu' incalzit la 40*, facind comparatii cu un borcan martor.

aerisire fortata prin vibratii azi distilat niste boasca struguri, c-asa numesc astia p-aci ramine

27.3KB


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Aici e la o apasare mai usoara.

aerisire fortata prin vibratii aici apasare mai usoara.

22.3KB


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Aici cu o gramada mare de margele in centru.

aerisire fortata prin vibratii aici gramada mare margele centru.

22.8KB


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... interesanta idea 

... am citit ca s-a incercat folosirea ultrasunetelor la invechire      si pt. ca nu s-au obtinut rezultate grozave  s-a renuntat  ... sau poate ca s-a continuat fara sa mai se spuna  ... ca doar raftul e mare nu 

... de vibratii ... nu stiu ce sa zic   

... dar ... la vin dupa fermentare avem un amestec de apa+alcool+acizi+alte arome si compusi  si dupa o perioada de citeva luni componentele astea fuzioneaza si dau un VIN  mai bun sau mai putin bun    ... ...  se pare ca si la alcoale e nevoie de perioada de ... infratire a componentelor ... sa se roada intre ele 


 


p.s.
ce mai face masina de cusut ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Caberlot, e clar ca numai timpul aranjeaza trebile cum trebuie in cazul alcoolului, da' tot ce-i posibil ca toate "antrenamentele" de genu' asta sa-l ajute sa imbatrineasca nu mai repede, da' macar mai frumos.

Masina e oke, ceea ce iti doreste si tie! , numa ca n-am prea avut timp sa ma ocup de ea, adica sa demontez volanta si sa vad cum si ce pinion as putea pune pe axul ei. Si tre sa mai gasesc si ceva pinioane si lant de la o bicicleta veche, ca n-am chef sa cumpar unele noi pina nu vad sigur cam ce se brodeste sa se nimereasca acolo.


pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la