Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Dulci-k
Femeie
22 ani
Giurgiu
cauta Barbat
22 - 45 ani
Bauturi / Diverse / Spartura de orez nespalata Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Bre, aseara ma enervarati rau cu masina de cusut, asa ca uitai sa pun orezul la inmuiat, ca asa am citit io c-ar fi bine si mai usor, pentru ca apoi sa-l pot plamadi oarecum dupa reteta lui Sinenomine, aia pentru puturosi!
Da' azi tot nu statui geaba, chit ca n-am avut de distilat, am facut doua plamezi, fiecare din 4 de faina si unu juma' de malt de griu, sic! Miine le strecor si spal, le pun la fermentat si porm fac si orezu' de-l pusai la inmuiat chiar acu, ca-s harnic rau cind e vorba de preparat beuturi betive!

Si apropos de orez, ca pina una alta el e subiectu' principal in propozitie!, o chestie pe care o stiam deja, ca doar n-am stat geaba fro 3 ani la turci da' am si citit pe ici pe colo, cica-ar fi bine sa-l speli in multe ape, pina ajunge sa curga limpede apa in care-l speli. Asa-i, da' se pare ca e valabil doar atunci cind vrei sa faci pilaf, ca sa nu se prinda sau sa iasa cleios.

Ca azi am facut rapid un test cu tinctura de iod la zeama alb/tulbure care iesea in timp ce spalam spartura mea de orez si se facu instant violeta... Asa ca, zgircitu' de mine! n-am mai spalat orezu' bine de tot, n-am vrut sa pierd si picu' ala de amidon care se pierdea prin spalare. L-am lasat la inmuiat asa cum e si miine il pregatesc de zaharificat si fermentat.
Si zisai sa va zic si voua treaba asta, ca poate foloseste cuiva.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bravo domne'!
Tu cand te pornesti nu te mai opreste nimeni. Nu ca as vrea sa te opresti...
Felicitari sincere pentru tot ce faci!

Si ca sa fiu la tema: orice faramita de amidon este binevenita in procesul de plamadire.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Plamada deja fermenteaza vesela sub plapumioara, am facut 32 de litri la 1.048-1.050 din 5kg spartura si 1,700kg malt umed. N-am stat sa fac socotelile sa vad daca-i bine, ca avusai de distilat, o sa pun raportu' amanuntit despre evolutia thumperului mai tirziu oleaca, ca asa am primit sarcina de la Caberlot!

spartura orez nespalata plamada deja vesela sub facut litri din 5kg spartura 1,700kg malt umed. n-am

16.5KB


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Intrebare de 100000 de puncte! Plamada de orez spumeaza mai putin? Ca a mea, dupa ce s-a umflat oleaca porm a dat inapoi, iar acum abia mai are citeva basici deasupra...

E pusa la fermentat pe la 11, dupa ce am pornit cazanu'. Cu starter facut dimineata la 8, cu oleaca mai putin, cam 3/4, dintr-un cub de drojdie de panificatie.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Plamada de orez nu spumeaza deloc.
E posibil sa fi terminat de fermentat cea mai mare parte. Acum se mai lupta cu maltotriozele si alte oligozaharide. Castigurile in alcool de acum incolo sun infime.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Aproape gata doar in 10 ore!?!? Io stiu ca-i slabuta concentratia, ca asta am si vrut, da' sa haleasca asa repede 11-12 grame de zahar? N-ar fi rau peste doua zile o am de distilat, si-mi satisfac curiozitatea.  

Da' m-as mira de4 asa mare diferenta, aia de faina si malt de e la "frigider" si care-i socotita sa iasa tot cam la 8-9*, fierbe de zor.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
A, n-am fost atent, credeam ca de pe data de 11.
Pai stai ca daca-s doar 10 ore poate se inmulteste. Dar totusi sunt cam multe, 10 ore. Starterul fermenta? Nu prea are rost sa faci starter la drojdia de panificatie. Starter se face la drojdiile scumpe, ca sa le inmultesti punand cat mai putin initial si sa faci economie. La drojdia ieftina nu prea are sens. Ori ca faci starter cu un cub de drojdie ordinara, ori ca trantesti 5 cuburi direct in plamada, tot cam acelasi rezultat va fi.

Vezi sa nu fi fost prea fierbinte plamada. Ma mira situatia ta, drojdia de panificatie nu prea da rateuri la start.

Una peste alta, eu nu inteleg ce ai tu acolo. Plamada de orez fermenteaza cu basici mari, e ceva normal caci e mai vascoasa ca un must din struguri. Nu-s asa marunte ca alea de vin, dar garantat fermenteaza mult mai furios si mai rapid. In recipientul de fermentare se aude ca si cum ar ploua afara, un sunet care iti da multumire sufleteasca.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Asera  tirziu vazui si io in butoi basicile alea mari si ma linistisem, da' azi dimineata se potolisera de tot. Am lasat plamada ca avusai treaba cu distilatu', da' cind gatai m-am uitat iar la ea. Liniste si pace... Temperatura 24-25*. Am cintarit un litru, aprox. 1.026. Asta de la aprox1.050 cit avea initial. Asa ca ma enervai si-am bagat un cub de drojdie dizolvat in apa calda si plamada.
Dupa doua ore si ceva, adica cam acu, tot liniste si pace...


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
I-am pus acu' si doua pastile de B Complex cu vit. C si fro 4 gr. de sare de lamiie...

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Se pare ca totusi fermenteaza chiar daca nu se vede absolut nici o basica deasupra, se vad doar ceva coji de la maltul pus cind pusai starterul. Da' se aude daca pui urechea la gura butoiului un sfiriit usor, ca de apa minerala pusa in pahar. Miroase a carboane si zeama e dulceaga, iar densitatea scazu de aseara la 1.016-1.018.
Acu imi pare rau ca n-am avut rabdare si mai pusai drojdie... Sa speram ca de data asta graba n-a stricat, chiar de tot! treaba.
Mde, din greseli invatam, acu stiu la ce sa ma astept data aviatoare.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
I-ai pus degeaba suplimente. Maltul are cantitati arhisuficiente de nutrienti.

Oprirea fermentatiei la amidonoase are alte cauze: zaharificare incorecta si incompleta. Tot orez am plamadit si eu si mi-a rezultat la final densitate subunitara, adica cava cu 0.99...

Nici pusul drojdiei dupa fermentatie nu ajuta cu nimic.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Apai ma lovise disperarea Samagoane! Zisai sa ajut drojdiile, poate nu era destul de acida zeama sau n-avea muschi drojdia.
Vedem ce densitate o iesi in final... Io facusem un calcul cum ca as fi avut fro 4kg amidon de la 5 de orez, plus ce mai era de la malt, 6-7 sute... Si din cite am citit, in cazul orezului testul cu amidon nu arata niciodata cum ca ar fi zaharificare completa. Dar densitatea initiala de 1.050 la 32 de litri cica ar fi data de 4,2kg de zahar conform calculelor, asa ca probabil ramasera fro 3-4 sute de gr. nezaharificate. Asta daca nu cumva si spartura de orez e de vina, plus ca parea spartura de orez cu bobul lung, adica mai amarit in amidon.


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Testul cu iod, pardon. Si inca ceva, io inmuiai spartura c-o seara inainte, iar cind am pus orezu' peste apa clocotita imi scazu cam mult temperatura, cu aceiasi cantitate de apa clocotita turnata imediat peste orez aveam doar fro 88*C... Si-mi fu lene sa iau cazanu-n brate si sa-l pun iar pe foc, ca-l pusesem deja pe plapuma ca sa-l infofolesc, asa ca l-am acoperit si lasat asa o ora si ceva. Asa ca ma gindesc ca-i posibil si sa fi pierdut fro 10% din amidon din start.
Da' precum am zis, din greseli se invata, invatai cu ocazia asta ca si lenea se plateste, nu numai boieria si prostia!


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Pina la urma se pare ca m-am speriat, iar!, degeaba... Azi, in a 6-a zi, a ajuns la 0.998-1.000 si, dupa ce i-am tras o usoara balaceala si-am amestecat drojdiile dimineata, vad ca si acum pe seara inca mai are oleaca de activitate desi mie nu-mi mai pare dulce zeama, da' nici seaca! Mde. O mai las pina dimineata si-o trag in bidoane la limpezit.
Probabil ca fiind mai diluata plamada, aprox. 1/5 raportu' de apa/grine, fermentarea a fost mai putin violenta.


pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la