Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
i.oana
Femeie
20 ani
Bucuresti
cauta Barbat
20 - 45 ani
Bauturi / Handmade / Incinta calda pentru fermentare Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Cum o veche zicala indiana zice ca: "O zi in care n-ai stricat nimic, i-o zi pieduta!"   asa si io azi zisai sa nu stau geaba, musai sa stric ceva! Si cum vremea rece se apropie, iar io n-am de gind sa stau geaba toata iarna fara sa tuicaresc, zisai sa fac in asa fel incit sa am un loc unde pot pastra constanta temperatura butoiului cu plamada. Va zic si voua ce facui, ca poate va e de folos si nu v-a venit ideea asta.

Deci, pentru ca aveam prin batatura un vechi si devotat frigider Artic, inca functional da' pe care-l foloseam pe post de dulap in camera cu scule, am zis sa-i ofer o soarta mai buna. Asa ca l-am despuiat de tot ce nu-mi folosea prin el si l-am transformat intr-o camera izolata unde incape la fix un vechi si drag butoi de masline, care ia fro 70 de litri pina-n gura, deci e taman la fix pentru fermentarea a doua plamezi de 25 L.  Nu fu mare scofala, n-a durat nici o ora, m-a chinuit oleaca doar taiatul plasticului de pe usa, ca suporturile alea de sticle loveau in butoi.

Daca gasesc intre timp 3 bidoane de 30L care sa incapa in el o sa fie si mai oke, il culc cu gura in sus. O sa incerc miine, bag sonda de la termometru in el sa vad cum se descurca doar cu becul lui original, iar daca ala e prea mic, o sa pun un bec de 40W sub butoi.
Si il pot folosi iarna si cu gratarele la locul lor, la incoltit cantitati mai mari de griu sau orz. Chestia faina e ca in locul congelatorului imi ramase ceva loc si pentru incoltit un sacotei de griu potrivit pentru doua sarje de 25L de faina, asa ca n-o sa am timpi morti!.

incinta calda pentru fermentare cum veche zicala indiana zice ca: "o care n-ai stricat nimic,

21.3KB


pus acum 9 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Ești tot o treabă, cīnd mai ai timp să mai și bei?
Frigiderul unde-o să-l ții? Simplul fapt c-ai izolat butoiul nu ajunge pentru o fermentație eficientă?

Am zis, doar! Că n-aveam parul la mine!
Mult succes, postările tale sīnt izvor de inspirație, să știi


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... asta da reciclare lucruri vechi   

... daca o sa-i pui si termometru    atunci ... eu as pune 3-4 becuri in parallel  si in functie de nevoie =frigul de afara    as aprinde I-2-3-4 ca sa am pe termometru +22-24C la cereal ... si 18-20C la fructe 

... sa zic ... sa nu zic ... dara zic    ... cred ca ai luat microbul Pazucu  ... si in curind schimbi cazanul ca e prea mic  si o sa joci la profesionisti 

sincer bravo !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Mde Sergiule, asa-s io, mai norocos de fel, m-am nascut cu caita!
Si in privinta parilor si in aia a timpului, ca n-am alte trebi presante de facut, is casnic. Asa ca pot sa ma ocup 24 din 24 de noul hobby cu tuicaritu' si, normal si firesc!, sa testez produsele cit mai des posibil!
Frigideru' o sa stea intr-o camera care-i neincalzita, asta exceptind zilele in care o sa functioneze cu spor cazanelu' asa ca or sa fie in mod normal doar citeva grade in plus fata de ce-i afara. Si acu s-ar putea inca sa mearga treaba si fara bec, da' cind or fi temperaturi cu minusuri multe p-afara... Vedem. Daca nu... iau butoiu' in pat cu mine! 


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Cabrelot, merci de felicitari, doar zisai pe undeva ca-mi place sa incerc sa fac din rahat bici, nu?
Termometru n-o sa-i pun in mod special, o sa folosesc sonda de la multimetru dupa ce termin treaba cu ea la plamadit. Si sper sa ajunga un bec plus caldura degajata de plamada, nu-i mare cantitatea si nici volumul de incalzit.  Si daca nu... deja ma gindesc la un fier de calcat cu termostat ca sursa de incalzire, ca nu mai am nevoie de camasi calcate!

Iar in perioadele cu temperaturi mai placute probabil ca-l voi culca cu fata in sus si cu niste folie groasa in el va deveni vas de fermentat, pe principiul dulapurilor lui Samagon.
Si am zis deja ca-s in tratative pentru obtinerea, eventual si preferabil moca! unui keg de 50L, care o sa fie probabil maximum de progres pe care o sa-l fac in domeniu' asta, ca nu cantitatea de distilat e problema, ci plamadirea cantitatii, acolo-i greul trebusoarei.


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Daca tot e functional frigiderul eu as investi 20-30 dolari intr-un controller de temperatura de pe ebay si as rezolva si cu racirea pe timpul verii. E destul de simplu, o sa ai un senzor de temperatura care va aprinde fie becul fie racirea frigiderului, in functie de temperatura. Eu vreau sa fac ceva de genu pentru fermebtarea berii, care e foarte sensibila la temperatura.

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Valeu!!! Apai Ionut, daca aveam +30$ de care sa ma pot lipsi cu usurinta, ma insuram si cu ei faceam si nunta!
Si oricum, frigiderul fu functional pina ieri, acu deja e tirziu.
Da' la mine nu merita investitia, indiferent de cit de cald e vara, in camera aia unde tin butoiu' nu-s mai mult de 25*C. Si daca s-o intimpla sa vad ca se incinge prea mult plamada si e risc sa moara drojdiile... vad io ce improvizez atunci.
Si ma bate gindu' sa incerc sa pun la fermentat plamezi ceva mai slabe in continut de zahar, aia pe care-am diluat-o prea mult si fu doar de 5-6* a fermentat rapid, in 4-5 zile parca, si-am fost multumit de rezultatul unei singure distilari cu thumperu'.
Inseamna volum mai mult la fermentare, da' ca randament ajung aproape tot p-acolo daca pun 5L in thumper si 25 in cazan. Pentru mine e oke si o sarja de 60L pe sapt., ca nu-s fabrica si-mi ajunge si de consum si de pus la invechit.


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Bun asa, eu doar am oferit o alternativa.
Pentru 30$ doar scoti pe piata 5-6 litri de produs finit, amatori sunt destui (sau sa le zic profesionisti? :lol: )
Si eu am o pivnita unde vara nu temperatura nu depaseste 20-21 grade Celsius, dar la unele beri asta e prea mult uneori, asa ca vreau sa imi fac o incinta de fermentare.
Am in cap recircularea unui lichid printr-un radiator de aluminiu aflat in congelator si prin alt radiator aflat in incinta de fermentare, eventual cu un ventilator pentru a dispersa caldura. Bineinteles ca trebuie si o sursa de caldura si un controller. Dar asta e subiectul altei postari, poate voi face odata si asta :-)


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Apai atunci bafta in conceperea si realizarea incintei, intru obtinerea unor cit mai bune si incununate de succes rezultate pe plan hobbystic! Da' sa ne impartasesti experienta, ca cine stie, poate ma apuc si io de facut bere...
Da' io zisai s-o las mai moale cu berea, desi tare-i buna vara!, ca am observat ca peste 2 litri pe zi nu-mi priesc, fac colacel!  Mai bine ma impac vara cu vinul de soc si doar o bere, maxim doua!, pe zi Bine, de datul de dese telefoane tot nu scap, ca si ala e oleaca diuretic...


pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
cum misc ceva postez pe aici pe undeva.

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Frigiderul isi face bine noua treaba, ieri cind plamada fermenta in draci termometrul arata 24*C in interior, azi doar 22*. In camera is maxim 15-16 ziua.

incinta calda pentru fermentare frigiderul isi face bine noua treaba, ieri cind plamada fermenta

30.3KB


pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la