Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Hai neata domnilor! Azi am reusit, in sfirsit!, sa finalizez thumperu'... Ca nu gasisem ibric pe masura p-aci prin sat, se uitau negustorii la mine ca la aia-ntr-o dunga cind vedeau ca masor ibricele cu subleru'!) Mde, ce stiu ei... In afara de ibric am refolosit la constructie numa chestii avute prin batatura, asa ca nu rideti de teava mea, git de gisca!), aia am avut p-aci, aia am folosit, miine sau poimiine urmeaza sa fac treaba cum trebe, azi fusai prea curios sa testez noul "echipament".
Asa ca, odata pusa treaba cap la cap, am dat drumu' la o fierbere de curatare, apa si otet, asta pentru teava de cupru din thumper si gitu' de gisca.:P Pusai fro 5 litri de apa si juma de otet in cazan si 4 de apa si juma de otet in thumper, ca sa stea cufundata in lichid portiunea cu gaurele, si la 18,30 am dat foc, mai maricel oleaca. Pe la 19 cind s-a incins bine apa am inceput sa montez tot si porm am sigilat cu faina. Pe la 19,30 a inceput sa fiarba si mi-au rasuflat oleaca doi pori, unde nu se uscase faina, pe la capac si teava. Cum am lipit, cum a inceput sa bolboroseasca thumperu'!
Am lasat focu' o idee mai mic, ca nu stiam la ce sa ma astept. Zgomotu' era cam cum ai invirti niste bile mici intr-o galeata. Porm, pe masura ce se incalzea apa, s-a auzit mai incet, ca un sfirit intr-o tigaie. Am "izolat" cu o cirpa gitu' de gisca.
La 20,15 a inceput sa pice din condensator, cam 3-4 pic./sec., cu bolborosit incet, dar cu zgomot de apa care fierbe in thumper. Am marit oleaca focu', pina la 5-6, sir intrerupt de picaturi, ritmul in care colectez io de obicei. Dupa 15 min. la 20,30, colectasem, pe cintar, 197 gr. de apa acrisoara, putin tulbure, da' culmea!, fara miros sau gust de otet, asta la un raport de 1/9 de otet/apa. La 20,45, dupa juma' de ora, colectasem 409 gr. Am marit foarte putin focul. Aproape imediat a inceput sa curga sir rapid de picaturi, aproape continuu. Se aude doar apa fierbind in thumper.
La 21,15 am oprit focul, am colectat in total intr-o ora 935 gr. Miine o sa vad ce-i in vase, sa vad raportu' ramas in ele, fata de ala de-l pusai io.Si porm... am o plamada numai din malt de griu pe care am gresit-o, a iesit cam diluata, 24-25 litri la 1.048 initiali din 4,5kg de griu, si care avea azi 1.004, poate o bag de proba la distilat cu thumperu'. Daca nu... mai am fro 80 de litri la fermentat de acu 3 zile, 15 faina+ 4,5 malt proaspat, da' inca nu-i gata, abia are 1.048 de la 1.086, fermenteaza greu ca-i racoare rau, dimineata avea 17*C plamada. Mde. Vad io, si va zic cum iesi in final treaba cu thumperu' la distilat plamezi.
26.6KB
|
|