Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: papiota55
 | Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 24 - 54 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Neata domnilor! Dupa cum poate ati citit/vazut in postarea mea cu plamada de faina si malt proaspat, dupa fermentare au rezultat 25,5 litri de lichid limpede, 3,2 kg de malt aproape uscat si peste 5 litri, aproape 6, de lichid gros cu drojdii si ce resturi de fermentare or mai fi fost p-acolo.
Si cum in urma distilarii am fost multumit de lipsa mirosului de hidrogen sulfurat, ciine ud sau de gustul puternic de drojdie de panificatie de care pomeneati voi, iar la distilare nu am avut spumare,am zis ca poate faptul ca nu am pus la filtrat si lichidu' ala gros a fost cauza.
Da' totusi pierderea e semnificativa, zic io, 2-3 litri de lichid, adica peste 10% din total inseamna destul de mult, chestie care nu-mi place.
Asa ca in afara de sedila din perdea, care isi face excelent treaba filtrind ce-i mare, o sa mai fac una din pinza de filtru, pentru a recupera si cei 2-3 litri. Care sedila o sa fie conceputa si asezata in asa fel incit cea de perdea sa intre cam jumatate in ea, iar intre ele sa fie cam 4-5cm distanta intre pereti si fro 30cm sau mai mult la fund. Vedem cum imi permite locu' si materialul. Porm, las timpu' si gravitatia sa-si faca treaba. Am deja pinza de filtru, o sa revin cu poze si rezultate, ca azi am pus la maltificat 7kg de griu.
"Borhotul" din cazan a fost limpede cind l-am scos dupa ce s-a racit, aproape fara drojdii pe fund, un strat de 2-3mm. Dar precum vedeti, de ieri si pina azi in bidonul cu lichidul de distilat tot s-a depus un strat de drojdie.
25.4KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Am facut si "sedila" din pinza de filtru, nu merita timpul pierdut la filtrat plamada nefermentata, siropul se filtreaza greu. Am folosit doar sedila din perdea si o sa incerc sa filtrez dupa fermentare cu pinza de filtru, e de presupus ca solutia de alcool si apa sa se filtreze mai repede. Si oricum, pina distil 2 sarje care-s deja limpezi e timp destul sa filtrez 7-8 litri de drojdii.
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Am pus la filtrat drojdiile si ce-o mai fi p-acolo, fro 25 de kg cred, rezultatul unei plamezi din 15kg de faina si 4,5kg malt, plamada trecuta prin sedila de perdea inainte de a fi pusa la fermentat. Merge greu, cam ca tuica la cazan un litru pe ora de zeama perfect limpede.
27.2KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Sita e aproape plina.
21.3KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Si originalul sistem de prindere.
28KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
De filtrat filtreaza perfect, zeama e limpede cristal.
16.4KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
In fro 14 ore am adunat 8 litri, asa arata drojdiile dupa. Cam 2/3 de galeata mare de lavabila de 15L/24Kg.
19.9KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 168
|
|
Fain , bravo ție! A cīta variantă este? Mă lovesc de aceeași problemă la plămada de mălai. Am depășit faza cu sacul de rafie agățat īn grindă, acum sīnt la țeva galbenă de PVC cu calibrul de 20 cm, lungă de un metru, īn care-am dat găuri de 3mm fără număr, cu dop perforat la bază. Peste 3-4 zile aflu dacă merită o poză ca să te surclasez :P .
Spor!
PS Din cīnd īn cīnd mai și obosești? Ce faci cīnd nu faci nimic? Dacă Pazucu ar folosi perfectul simplu ar fi imposibil să vă deosebim postările (sau, pentru simetrie, dacă tu ai scrie cu "și mai fași, uăi" 
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Din pinza de filtru? Prima si singura varianta, ca alta nu mai fac! E greu de cusut de mina, cusatura dubla cu ata de nailon...
Teava pentru drojdii?! Pai iese prin gaurele... Io ramin tot la sedila din perdea, aia lunga de fr-un metru si ceva, merge lux. Si am si-o tehnica speciala de stors, dupa ce pun plamada in ea si se scurge de buna voie incep de jos si string punind o mina peste alta pina ajung aproape sus, ridicind prin stringere si parte din taritele aflate acolo. Porm las sa vina totul jos. Cu 2-3 manevre d-astea vin de hac iute la 10-12kg de gros de plamada. Asta e sedila.
21.9KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
 Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 839
|
|
seamana cu un prezervativ imens ! mai la inceputul testelor mele la fermentatii , caberlot m-a invatat cum sa folosesc unul in loc de dop la damigeana . 
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Am citit povestea, noroc cu-a ta nievasta care s-a gindit la ce-o zice mama-soacra cind o vedea minunatia, ca altfel... Da' parca Samagon te invatase, nu Caberlot...
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 168
|
|
Amedeo a scris:
Io-s pe stil vechi...  |
Zi că ești pistil vechi, mai degrabă 
On topic:
Arată bine și cred că merge la fel de bine montajul tău. Acu, eu īs ca și tine de ce să fac cum văd la altul cīnd pot face ce mi-am pus eu īn cap mai īntīi? E și mai distractiv! Īn țeava de PVC de 200 multiperforată vin cu un sac dintr-un material cu ochiurile destul de mici cīt să nu treacă particulele din plămadă( acum am mălai, dar pe vine e plămada din prune, iar cazanul e īncălzit electric, prin trei rezistențe de 1500W fiecare care-or să stea fix īn centrul materialului de distilat). Poate că pare o muncă-n plus și sac și țeavă, dar īncerc să grăbesc filtrarea: deasupra vin cu un bidon de plastic aproape de calibrul țevii, umplut cu nisip și apă, cam la 9 kg, care sper să convingă partea lichidă a plămezii să treacă-n vasul de colectare. Samogon recomanda foarte frumos să mai pui o dată apă peste reziduul rămas și să repeți figura cu storsul, ca să știi c-ai recuperat cīt mai mult alcool. Īn funcție de cīt de uscată rămīne fracția solidă, o facem și pe asta. Cel puțin asta am īn plan
Spor!
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Ai dreptate si tu... acu' astept albina, sa ma polenizeze! Sau invers, io sa-i dau albinei nectaru'? Pai clar ca dupa o strecurare cit de cit, mai vine si spalarea cu apa fierbinte, aia-i floare la ureche, merge rapid. Si io bag sedila cu totu' in apa calda si-o balacesc bine, nu rastorn continutul in galeata/bidonu' cu apa. Da' io-s mai puturos oleaca, nu faceti ca mine...
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 168
|
|
Amedeo a scris:
Ai dreptate si tu... acu' astept albina, sa ma polenizeze! Sau invers, io sa-i dau albinei nectaru'? ... Da' io-s mai puturos oleaca, nu faceti ca mine... |
Tată de albine, asta ești 
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
La genul asta de filtrare e o problema cand partile solide se lasa la fund. Dupa un timp se ingroasa compozitia pe fund si margini iar deasupra si in mijloc ramane o balta de lichid care stgneaza, nu mai curge, sau in cel mai bun caz curge cu o viteza plictisitor de lenta.
Cu rezultate mult mai bune poti monta un agitator, care n-ar fi deloc complicat... o bormasina cu acumulatori si un amestecator de lavabila sau si mai bine, un ax lung cu palete din loc in loc care sa creeze curenti, sa fie miscare permanenta in sedila. Bormasina sa fie prinsa sus (ca tot ai facut sistemul original de prindere). Cred ca ar merge mult mai repede si ai scoate mai mult lichid din plamada.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Samagon, in general pinzele de filtru se folosesc ori sub presiune, ori sub vid. Ea isi facu treaba, incet si bine, am extras 10% din cantitatea totala a plamezii, iar ce-a ramas ii destul de gros, precum se vede si-n poza. Treaba nasoala e faptul ca vintur si expun prea mult timp alcoolu' la aer... Da miine probez alt sistem, ferit de aer si pentru cantitati mai mici, ca am iar de filtrat plamada de orez si una de faina. Deja lucrez la treaba, o sa pun poze.
|
|
pus acum 9 ani |
|
FlorinB
20%
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 88
|
|
Două īntrebări, Amedeo, dacă nu-i cu supărare : 1. De ce nu strecori plămada cānd e plină de zahăr și "goală" de alcool ? Adică īnainte de fermentare... 2. De ce o strecori cu atāta pasiune? Nu am retinut īn ce faci distilarea, poate nu distilarea, poate e greu de curățat cazanul, dar să știi ca se poate distila și "pe grāne", și nu neapărat cu agitator...
FlorinB
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Florin, am incercat si inainte, dupa cum si ziceam, citez: " nu merita timpul pierdut la filtrat plamada nefermentata, siropul se filtreaza greu. Am folosit doar sedila din perdea si o sa incerc sa filtrez dupa fermentare cu pinza de filtru, e de presupus ca solutia de alcool si apa sa se filtreze mai repede."
Si incerc s-o filtrez pentru a nu avea drojdii la distilare, nu de lipit mi-e frica, ci io cred, si se pare ca nu numai io , ca ele prin fierbere/descompunere dau gust nasol. Ca oricum, si fermentarea o fac tot fara grine, doar cu oleaca de malt adaugat cind pun drojdia. Asa ca 10% recuperati din cantitatea de plamada justifica oarecum efortul, trebuie gasita doar o solutie practica si eficienta.
|
|
pus acum 9 ani |
|
Samogon
Moderator
 Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 1752
|
|
Amedeo a scris:
Si incerc s-o filtrez pentru a nu avea drojdii la distilare, nu de lipit mi-e frica, ci io cred, si se pare ca nu numai io , ca ele prin fierbere/descompunere dau gust nasol. |
O sa te convingi singur ca nu-i asa. Oare de ce coniacul se distileaza cu tot cu drojdie? Crezi ca ar proceda ei asa daca masa levuriana ar da gust nasol la fierbere?
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Apai asa-i, da' vorbim de alta compozitie, alta tehnologie a fermentarii si distilarii si, mai ales!, de alte drojdii... Si nu gasesc acum linku', da' gasisem undeva unde cica chiar scotienii ziceau c-au ajuns la concluzia ca un procent cit mai mic de drojdii puse la distilat ar avea influenta buna asupra produsului final. Si e posibil sa se fi prins doar acu', mai ales cind faci teste la 5-10-15 ani de la distilare. Ca-i adevarat, io n-am facut decit o singura distilare de "faina/malt" cu drojdii, da' am vazut clar diferenta de gust la aia facuta fara. C-o fi faina din zatu' ala, c-or fi drojdiile... e clar ca-i mai bine fara zat.
|
|
pus acum 9 ani |
|
Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Si io cind zic drojdii ma refer la toata masa aia depusa pe fund, nu neaparat la drojdia de fermentatie. Ca mai citisem undeva ca si amidonu' din boabe care n-a reusit sa fie zaharificat poate da tulbureala si gust nasol. Bine, cred ca era vorba de plamezile pt. bere totusi, da' o fi valabil si la alea pt. alcoale din cereale.
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
 Inregistrat: acum 13 ani
Postari: 168
|
|
A filtrat prima plamada prin teava de PVC cu calibrul de 20cm si inaltimea de 1m multiperforata(gauri de 3mm). La sugestiile lui Sinenomine si Samogon am crescut greutatea bidoanelor cu nisip si apa la cca 18 kg iar in plamada am infipt un bidon de 1l plin la randul lui cu acelasi amestec de nisip si apa(care a intrat in plamada acoperita cu material textil asa cum intra un supozitor unde tre sa intre). Peste cateva ore am tras cu un furtun grosul filtratului intr-o damigeana si am lasat peste noapte greutatile acolo. Dimineata am mai recuperat cativa litri de filtrat. Tubul avea capac jos(perforat si ala) care s-a demontat relativ usor(am renuntat la garnitura de etansare care facea demontarea laborioasa) si am scos saculetul textil cu malaiul acceptabil de uscat, precum si greutatile. Am dat malaiul fermentat la pasari dar nu l-au prea bagat inseama-pe viitor o sa ia probabil calea gramezii de compost. As fi vrut sa vad ratele groggy dar cred ca la ce cantitate si concentratie de alcool aveam acolo erau slabe sperante sa se ameteasca...
Experienta a fost ok, o s-o folosesc si la urmatoarea plamada. La prune fac invers: bag teava in cada si trag cu furtunul din ea. Cel putin asta am in gand 
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|