Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Georgiana69 pe Simpatie.ro
| Femeie 24 ani Arad cauta Barbat 24 - 47 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Dupa o pauza ceva mai lunga revin cu ceva invataminte , sper , din experientele mele, mai bune sau mai rele. Peste vara , mai spre finalul ei , am incercat si ceva alcoale din cereale, porumb de fapt, ca sa fiu mai precis. Nu am incercat cine stie ce retete cu maltz , caci am inca suficiente enzime de la Marinica, asa ca reteta mea de plamadire a fost simpla: 12kg de faina muiate si framantate cu 12 l apa rece. Separat am pus 28 l de apa la fiert in care am pus 6 ml de alfa amilaza. Cand a dat in clocot am adaugat , mestecand intre timp , faina muiata in apa. Nu am turnat toata cantitatea o data ci pe rand , pentru a putea amesteca , sa nu faca cocoloase. Am tinut totul la cel putin 90 gr. pentru o ora , apoi am dat plamada de pe foc , am adaugat apa rece pana la un raport de 1/ 3,5 (faina - apa) , am mai asteptat sa se raceasca inca nitel iar cand plamada a ajuns la 60 gr. am adaugat 12 ml de glucoamilaza, continuand sa amestec. Separat am luat un pic de plamada ( cam 1 l ) pentru starter, pe care l-am facut cu drojdie de panificatie. Am impartit plamada in mai multe vase, pentru a se raci mai repede si cam in 2 ore am ajuns la 30 gr.- temperatura plamezii, moment in care am adaugat starterul si am bagat la butoi. Zaharurile mi-au iesit 185 g/l, la gust se cunoaste bine ca e mai dulce decat plamada din cartofi, iar primele incercari le-am facut cu faina ce nu se mai putea folosi la mamaliga (pentru cine cunoaste - avea fluturi) Am prins o vreme ceva mai rece asa ca plamada am lasat-o la fermentat o saptamana. La distilat nu am bagat apa in deflegmatorul coloanei , caci am debit mic pe ea si mi-era ca stau si peste noapte sa distilez un cazan de 45 l, asa ca am avut doar reflux pasiv. Prima data a inceput sa curga pe la 75 % apoi a scazut destul de repede spre 65%. Faza faina , fata de cartofi , e ca parca nu se mai oprea din curs taria, am colectat peste 4 l de alcool pur din 12 kg de faina, adica cam cat as fi colectat chinuit din 45 kg de cartofi. Concluzia ? - m-am indragostit de porumb - si-asa nu prea sunt cartofi anul asta. Plus ca nu spumeaza deloc la fermentare si nici la fierbere nu-mi dau batai de cap fata de cartofi , care spumau si la distilare , de trebuia sa tin focul mic.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Am pus ceva pe aschii de 3 saptamani si deja incepe sa-si schimbe gustul ( in bine ). La prima sarja am pus si un pic de maltz de orz , sa fie reteta mai spre original. Se coloreaza fain distilatul de la aschii. Vreau sa completez ca am fiert totul pe soba brevetata aici pe forum si chiar daca nu am strecurat plamada nu s-a prins nimic de cazan. Am amestecat in schimb in plamada pana a ajuns la 50 gr. si apoi am pus capacul. Se cunoaste diferenta intre distilatele di cartofi si din porumb, la gust, dar parca s-a mai schimbat un pic si gustul distilatului din cartofi, fata de asta primavara si nu in rau. E posibil sa-si mai dreaga gustul fara sa mai adaug eu nimic, doar prin invechire ? N-am mai avut atata rachie in casa de cand mama m-o facut .
|
|
pus acum 9 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Mie mi s-a parut ca se mai drege gustul distilatului in timp... defectele tind sa se potenteze. Mai intervine o chestie: obisnuirea cu gustul!
Daca sunt aschii prajite atunci e vorba de o acoperire a altor gusturi si defecte, insa daca nu esti foarte beat, tot le simti.
Mie mi s-a parut ca timpul dulce la o definire mai clara a gusturilor. Daca la inceput nu prea poti sa-ti dai seama din ce ingrediente s-a facut bautura, dupa cateva luni parca incepi sa ghicesti si prezenta mustatilor de la graul incoltit sau stiu eu ce defecte la fermentare (vreo lactica, vreo acetica, putrezeala, mucegai, drojdie de paine, etc.)
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Cam asa arata marfa din porumb la 3 saptamani de maturare pe aschii. Din pacate acum mai am doar pozele, restul s-a dusssss...
31.1KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Valeu ca s-a lasat cu urmari ! Eu am pus poza orientata normal . Windows-ul asta de la servici cam face figuri. Sau poate o fi de la rachie ? Mai fac o incercare. De data asta o rotesc voit inainte poza, poate o afiseaza cum trebuie. Daca nu iese nici acum ma las pagubas, cu scuzele de rigoare pentru capetele sucite.
32.2KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Să vă fie de bine! Te cam ia somnul cīnd te uiți la ele cu capul pe-o parte Dacă s-a terminat, īnseamnă că v-a plăcut și o să repetați experiența. Fă mai mult să rămīnă și pentru maturare
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Eu am facut in iunie pt nunta si am pus 20g stejar/L alcool.A iesit ceva de vis,nu stiu dece dar ca anu asta nu mi a iesit niciodata asa bun
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Ai fost constrans de situatie si d-asta ti-a iesit :-D De unde luati aschiile? Ma mananca si pe mine palma sa fac un porumb sau orz.
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Are pazucu o grămadă și nici nu-i departe
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Bun, stiu la cine sa apelez :-)
|
|
pus acum 9 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Eu le am facut din lemn de stejar uscat de cativa ani.L am facut aschii,am setat cuptorul la 160* parca si l am lasat pana mi a convenit culoarea.
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Pai si cum le-ai aschiat? Manual? Drujba arunca ulei Nu ca as avea lemn de stejar, dar intreb.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Mai am o tura de 10 litre la 55* , dar de aia nu ma ating nici mort pana nu se mai invecheste. Ce ati vazut voi am pus pe aschii la 40* direct, eram curios daca isi ia culoare si la gradele astea si ca sa o zic pe aia dreapta mai am 3 litri si din tura ce-am pozat-o, cu care imi mai delectez amigdalele din cand in cand.Nici nu imi vine sa cred cat a putut sa-si schimbe in bine gustul. I-am dat sa guste unui vecin ce a lucrat mai demult pe la o fabrica de alcoale si mi-a zis sa caut sticle goale de whisky , ca gustul care ramane in gura e ala original. Ieri am mai fiert un cazan in timp ce tescuiam un butoi de struguri ( pe la noi se coc mai greu). Mi-au iesit 8,5 litri la 43*, restul cozi. Mi-e lene sa-l trag de 2 ori asa ca las coloana pe reflux pasiv si iese acceptabil din prima.M-am oprit cand aveam 10* in papagal. Stejar am mai dedemult , ca ma pasioneaza si strungaria in lemn si aveam provizii.Eu aschiile le ard nitel direct in foc de lemne de regula cand mai distilez cate ceva.Dupa ce le ard in bucati ceva mai mari, le mai despic sa intre in sticle, ca am observat ca da culoare mai repede stejarul nears. In rest ce sa va mai spun ? In cazanul meu intra cam 46 -48 litri de plamada, ce o fac din 12 kg de malai si uitam sa va spun: am incercat sa intaresc un pic de whisky din porum cu rachiu din cartofi de 80 de focuri. Rezultatul a fost ca s-a tulburat totul si a capatat un cu totul alt miros.Noroc ca am facut doar un pahar, de proba. Dupa ce a stat cateva zile sticla pe soba calduta s-a decantat tulbureala si acum are miros de spirt . Si apropo de sobe, am una in constructie , din caramida aparenta, si cam alerg in ultima perioada: o zi la soba, o zi la struguri, o zi la distilat si tot asa. Am pus si boasca ce a iesit de la presa cu apa calduta , poate iese si un pic de tescovina, ca am avut strugurii dulci ca niciodata anul asta , peste 200 g zahar/l ceea ce e un record pentru mine personal.
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
N-as crede povestea cu sticlele de whiskey. Plus ca majoritatea care se beau pe la noi sunt colorate. Nici daca faci rost de sticle de whiskey bun nu cred ca vei capata vreun pic de aroma de la ele. Sticla e inerta din punctul asta de vedere, nu mentine arome. Daca faci rost de un butoi de whiskey gol asta e altceva.
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Am inteles eu prost, credeam ca e vorba de gustul ce ramane in sticla ) Nu ai gresit numele si nu am vrut sa te corectez, sunt bune ambele variante :-) doar ca asa m-am obisnuit sa il scriu.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Parca citisem pe undeva ca se scrie in doua moduri, depinde de cine-l fabrica , cred.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Cand o fi mai avansata lucrarea o sa pun ceva poze si pe aici, daca sunt doritori.
|
|
pus acum 9 ani |
|
bionut
50%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
|
|
Sunt, sunt
|
|
pus acum 9 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Irlandezii ii spun whiskey. Scotienii ii spun whisky. Spun asta doar pentru a se diferentia unii de altii. Intre ei este o lunga rivalitate pe acest subiect. Si unii si altii spun ca ei sunt primii care au inventat aceasta bautura. Americanii spun si whiskey.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 9 ani |
|
George R
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
|
|
Din ce am vazut in lucrarile de capatai in domeniu ( chiar si cele scrise in UK ) este acceptata varianta in care se spune ca a fost inventat in Irlanda, apoi dus in Scotia de catre calugari si adus la perfectie acolo.
Pe irlandezi ii deranjeaza mai mult ca desi au inventat ei "zeama de porumb" a ajuns sa fie mult mai cunoscuta ca produs scotian (Scotch)
_______________________________________ Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water. ~W.C. Fields
|
|
pus acum 9 ani |
|
George R
10%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 31
|
|
@Caberlot se pare ca cele mai bune single malt-uri se fac acum in Australia mai exact in Tasmania.
Iar in 2014, Sullivan's Cove French Oak Cask a iesit campion mondial este pt. prima data cand acest premiu il ia o alta tara in afara de Scotia sau Japonia.
_______________________________________ Once, during Prohibition, I was forced to live for days on nothing but food and water. ~W.C. Fields
|
|
pus acum 9 ani |
|