Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
dannutzza pe Simpatie
Femeie
25 ani
Mehedinti
cauta Barbat
25 - 52 ani
Bauturi / Diverse / Plamadire faina si malt partial esuata Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Salutare domnilor!
In primu' rind, asta ca sa nu uit, ca de!, ma ajunsera si pe mine batrinetile, vreau sa va felicit pentru faptul ca pe linga munca de la cazan ati avut placerea si timpul sa va postati aici experientele si rezultatele lor. Mare lucru asta, ca multe "smecherii" invatai citind din scoarta-n scoarta postarile voastre.

Si pentru ca pe voi, tot citind si recitind, am ajuns sa va cunosc, zic sa va zic oleaca si despre mine. M-am mutat "la tara" de fro 13 ani, la fro 20 km de Bucuresti si fro 4-5 mai incolo de Ciorogirla, asta ca punct de reper, ca poate auzirati de ea.
Si cum is bautor de fel, m-am ingrijit in fiecare an sa-mi fac d-ale gitului in propria batatura, ca nu ma dau banii afara din casa ca sa cumpar de-a gata marfa de calitate. Bine, berea o cumpar, n-am ce face. Deocamdata.
Adica, fac cite 100-150 de litri de vin, dupa cit ma tine pozonaru', vin de soc la fel, cite doua damigene de 50, o visinata daca nu mi-e lene sa culeg visine, ba chiar facui anu' trecut si vin de visine, da' doar 20 de litri, de proba!
Da' anu' asta canci!, ca n-am avut ce culege din visini. Mde.
Iar tuica... ca io zic tuica la toate alcoalele, fac din corcoduse, pere, prune, daca se nimereste sa fiu in bani!, si normal, din boasca, bostina sau tescovina, cum vreti voi sa-i ziceti.

Buba era ca n-aveam cazanu' meu si trebuia sa apelez la "cunoscutii" locali, care localnici nu prea le au cu stiinta alambicarii, au cazanelu' lor si fac treaba dupa ureche. Buba e ca au si urechile astupate, nu vor sa invete nica cum trebuie, ca la carte, ca na, asa stiu ei din mosi stramosi si e bine asa! In fine.
Da' de doi ani facui rost d-un cazanel micut, doar 25 de litri de plamada, de inox alimentar, de la cineva de se upgrada, trecu la semiprofesionisti... Asa ca ma apucai de citit si invatat. Si cum cel mai simplu e sa inveti din greselile altora, am ajuns si aici.

Si cum butoiu' cu prune inca nu-i de tras si oricum in materie de fructe nu-s niciodata sigur daca am din ce-mi face indeajunsa licoare, zisai sa ma apuc de tuici din cereale, ca d-alea se gasesc p-aci din belsug si la pret bun.
Asa ca azi, dupa ce ieri gatai de fiert a doua oara zama de pere si bagai 2 litri de 65* la sticla, cu surcele de dud rascoapte, asa cum invatai de la voi, m-am apucat de facut o plamada din faina, dupa retetele puse de Samagon. Aproximativ.=D

Adica. La 5 kg. de faina am pus fro 400 de gr. de malt proaspat de griu, facut tot ca la carte dupa explicatiile lui Samagon, am turnat peste ea 10 litri de apa la 55-60*, se facu cam de 50*, o lasai juma de ora la plapumioara, porm bagai inca aprox. un kil de malt, 5 de apa si urcai la 55*, iar ne-am bagat juma de ora la somn si porm am incalzit pina la 65-66* si-am lasat la plapuma o ora si ceva, spre doua. Cind m-am dus s-o trezesc avea 63-64*, da' nu zaharificase cum trebe, arata doar 15gr% si pina si iodu' era negru de suparare...
La fel si io, drept pentru care facui proba la o tuica de corcoduse de-o facui acu fro sapt. si ceva. Merge, e buuuuna!

Asa ca mai bagai aprox. juma' de malt si 5 de apa, ca m-am gindit ca n-are destula apa sa se desfasoare enzima, si urcai temperatura pina aproape de 69-70*. Si iar la somn fro doua ore... Cind m-am dus sa vad ce s-a intimplat, vazui o zeama maronie, limpede si frumoasaaa... s-o sorbi din oala!
Iau iute un pahar de 500 ml. de zeama, o racesc la 20*, bag zaharometru' in ea... tot 15%!
Mi-am bagat sonda-n ea de plamada... avea 63-64*. Asa ca mai bagai si io o tuica, am acoperit-o la loc si asa o las pina dimineata, sa faca ce-o vrea. De nervi uitai sa mai iau si zeama, asa ca facui starteru' doar din aia 500 ml, indoiti cu apa si un cub de drojdie.
Si cu ocazia asta am indoit si paharu' cu tuica, ca l-am lovit din greseala. Noroc ca era aproape gol.

Miine dimineata ii dau desteptarea, ii iau temperatura si-o lovesc cu starteru' si inca fro 200gr. de malt, pe care-l am in frigider si-o sa-l spal si blendaruiesc, si porm... al de sus cu mila, tre sa iasa ceva.
Acu... rugamintea mea e sa-mi spuneti unde ce-am gresit de n-a iesit cum trebe treaba.
Ca hai sa zicem ca zaharometru' e naspa, ca-i d-ala de 2 lei. Da' iodu'...
Sa fi gresit oare temperaturile? Ca masor deocamdata c-un multimetru d-ala cu sonda, ca n-am gasit asa iute un termometru bun, ieftin si la indemina, luai ce-am gasit in piata cind m-am hotarit sa incerc cu cereale.
Sper ca nu v-am plictisit si sa ne auzim voiosi! Amedeo


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... pai ... daca ai mai adaugat ... tura2 ... inca 1kg de maltz si 5L de apa    si ai obtinut tot 15%    inseamna ca e BINE 
... din 1 kg de maltz si 5L de apa  ... nu cred ca poti sa scoti mai mult de 15%  ... si nici atita  ==> deci la tine reactia a mai continuat ai mai transformat niste amidon in zaharuri 

... ai mai verificat cu IOD ???

===============

cred ca in mare e OK 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

... DUD ... asta nu prea se prajejste      ... noi cam folosim STEJAR ,Artar ,Cires


asteptam vesti ... de cum fermenteaza ... si sa distili cu grija=sa faci separari
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata Caberlot. Pai la raportul de 1/3,5 pe care l-am folosit ar fi trebuit sa obtin in jur de 20%, asta m-a enervat. Si citeste atent te rog, am zis "aprox. juma'" de kil si 5 de apa, apa care oricum urma sa completeze diferenta pina la raportu' de 1/3,5.
5 faina +aprox. 2 kg. malt +(10+5+5+fro 4 de la malt)apa.
Si da, am verificat si aseara, inainte s-o las sa doarma, cu iod si tot se innegrea.

Da' sa revin cu observatiile de dimineata. Bre, se pare ca ai' batrini aveau dreptate cind ziceau ca tre' sa lasi noaptea sa treaca peste probleme. Acu de dimineata avea tot 15% desi iodu' zicea ca nu mai e amidon in plamada. Probabil ca griul din care am facut maltu' fu de soi mai prost, mai sarac , ca io am avut grija sa-l las la incoltit taman cit trebe si arata la poza, si din cauza cantitatii mari in raport cu faina si apa a scazut procentu' de zahar. Zic si io!
Asa ca acu astept sa se mai racoreasca oleaca, are fro 45*, si pina ajunge la temperatura de pus starteru' frec oleaca maltu'.

Azi luai o sarja de 6 kg. de griu din podu' fostei soacre il pun la incoltit pt. o sarja dupa reteta lui Sine. Sa ne auzim voiosi!


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... asa cum am zis  mie imi pare OK pt prima experientza 

... oricum ... da-mi un link cu reteta folosita ... asta ca sa nu o mai caut  si sa pot face o comparative mai exacta  

... pe scurt ... ai 5kg faina_2 maltz_24Lapa ===> esti cam 1:3,5 grine apa

... nu mai stiu cit e randamentul max la maltz ===>>> parca undeva la 60-63% =>adica 1kg maltz=0,63 L zahar...sau poate era amidon ???
( daca cauti ... gasesti pe aici randamentul=f(% de amidon din cereale)



 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Caberlot, nu mai stiu pe unde avea postata reteta, ca io o salvasem cu copy-paste in calculici. Am recitit reteta si chestia e ca el folosea un raport de 1/3, de acolo si concentratia mai mare de zahar.
Oricum, vedem ce iese la final, deocamdata fermenteaza in draci cu spume pe ei.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Da, cam 1/3 am folosit mai mereu la faina, respectand si 1/3 la maltul umed. Dar din ce reteta de-a mea te-ai inspirat? Nu pot sa-mi dau seama. Ultima plamada din faina pe care am facut-o a fost anul trecut si am fost foarte multumit si de randament si de gustul alcoolului. Ba inca cu el am facut si visinata.

Vreau sa atrag atentia ca si apa de plamadire este foarte importanta in zaharificare. O cantitate prea mare sau prea mica de saruri minerale in apa poate afecta mult actiunea enzimelor. De asemenea, ph-ul plamezii este si el important, nu doar temperatura. Sunt lucruri cu care eu sau Sine nu ne-am batut capul dar poate am avut noroc de apa buna. Nu stiu ce apa curge la tine, Amadeo. Am vazut doar ce au prin puturi oamenii in unele gospodarii. N-as folosi acea apa nici sa ma spal pe chelie. Face coaja deasupra de calcar ce are in ea.

Acum sperand ca ai facut totul corect (temperaturi, timpi) mai ramane de incercat cu alta apa. Iar la cantitatile medii pe care le faci nu cred ca ar fi o paguba sa incerci (macar de proba) si cu o apa plata sau de izvor daca ai prin zona. Numai nu face cu apa de put ca nu-i buna. Apa de la robinet e decenta dar mult mai buna decat cea de put.

15g zic si eu ca e ok. Acum cu 1-2 grame mai putin decat ideal nu-i un capat de lume. Asteapta pana la lamurirea finala, nu deznadajdui. E si prima experienta, ce vrei? Mie mi se pare ca te-ai descurcat foarte bine.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata Samagon. Pai din asta: "10 kg faina cu 2 kg grau incoltit macinat si 25 litri apa, am framantat turnand apa putin cate putin, reusind in final sa aduc compozitia la o consistenta fluida si omogena. Am pornit focul cu ochiurile la minim invartind continuu (aici ar fi mers steam injection... data viitoare). Am amestecat continuu cu spatula pana a ajuns la 63 de grade apoi am pus capacul si am lasat asa.

Timpul de incalzire a fost atat de lung incat a avut timp sa treaca prin toate temperaturile optime ale tuturor enzimelor din malt. Foarte importanta a fost pauza la 50 pentru descompunerea glutenului. Graul prin natura sa contine foarte mult gluten.

Cand a scazut sub 55 am luat 2 litri de decoct, am amestecat cu 2 litri de apa si am preparat un starter cu un cubulet de drojdie de bere proaspata. In timp ce decoctul s-a racit, starterul a inceput sa fermenteze energic.

A doua zi s-a racit. Am turnat inca 1 kg grau incoltit, inca 5 litri de apa si starterul, in total 43 de litri... abia peste vreo 3-4 ore a inceput chinul, cand plamada a inceput sa spumege si sa dea pe afara. A trebuit sa stau acasa sa am grija sa nu curga aia, bine ca intre timp m-am ocupat si de distilarea a doua la rachiul din orez, deci nu am pierdut timpul. Oricum, nu as mai repeta figura, faina spumega foarte rau. "

Da' am mai imbunatatit-o, sa zicem, cu chestii citite tot p-aci, temperaturi, timpi de asteptare...
Deocamdata fermenteaza vesel si linistit, ca a spumat in draci la inceput. Noroc ca am pus la plamadit si fermentat intr-un cazan de inox caruia i-am pus capacul de la distilator, care capac fiind conic, destul de inalt si facut sa intre fest pe gura oalei n-a lasat sa dea p-afara nimic. Plamadeala miroase fain de tot si e placuta la gust, nu se simte gust de acru sau verdeata.

Si apropos de verdeata, citind io parca tot in postarile tale ca acrospiru' si radacinile maltului s-ar putea sa contina ceva uleiuri si chestii care dauneaza la gust, atunci cind l-am spalat ca sa-l dau la blender am bagat miinile in galeata cu malt si apa si l-am frecat ferm da' incet intre palme. Apa curgea usor in galeata, asa ca acrospirii se ridicau si curgeau afara. Sa zic c-am reusit sa elimin fro 60% din ei. Bine, nici n-am insistat prea mult, 2-3 minute, ca-s puturos!

Iar despre apa... io nu folosesc calgoane sau alte chestii la masina de spalat si am aceiasi masina de 13 ani. Is si undeva intre Arges si Sabar, poate o fi apa buna, a doua pinza freatica e pe la 7 metri si apa e buna la gust.

Da' citisem si ca: "Apele din Kentucky şi din Tennessee sunt du­re deoarece izvorăsc dintr-un sol în prin­cipal calcaros, de origine carstică. Apa de ploaie, trecând prin atmosferă, di­zolvă parţial gazele mai solubile, cum este anhidrida carbonică, care formează acidul carbonic. Uşoara aciditate per­mite apei să intre în reacţie chimică cu carbonarul de calciu care constituie ro­cile calcaroase, exercitând o activitate de dizolvare care duce la formarea cavităţilor subterane şi a faliilor. în acelaşi timp, apa se îmbogăţeşte cu săruri de calciu, şi această particularitate a sa a devenit un factor important în producerea whis­key-ului american: această apă dură es­te activă în faza de fermentaţie şi oferă o savoare unică şi inconfundabilă. "

Iar de diluat voi dilua cu plata. O sa revin cu masuratori dupa ce se opreste din fermentat, poate intre timp ma loveste harnicia si verific si zaharometru' ala, dupa cum invatai tot de la voi.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
... ceva theoretic ... zice  410-420L alcool 100% din 1 tona maltz

... fa ceva calcule  


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Caberlot, apai ce rost are sa ma raportez la conditii si productii industriale si sa-mi zapacesc neuronu' cu calcule care nu-mi folosesc pentru ca n-o sa pot sa ajung niciodata la rezultatele alea? Io ma ghidam orientativ la un maxim, cit se poate obtine in conditii casnice oarecum modeste in care variabilele is multe si importante , si avind experientele si rezultatele obtinute de voi ca reper.
Bine, Sinenomine e deja la alt nivel, nu ma compar cu el.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Caberlot, apai ce rost are sa ma raportez la conditii si productii industriale si sa-mi zapacesc neuronu' cu calcule care nu-mi folosesc pentru ca n-o sa pot sa ajung niciodata la rezultatele alea? Io ma ghidam orientativ la un maxim, cit se poate obtine in conditii casnice oarecum modeste in care variabilele is multe si importante , si avind experientele si rezultatele obtinute de voi ca reper.
Bine, Sinenomine e deja la alt nivel, nu ma compar cu el.


... ASTA ASA CA SA VEZI CA NU STAI CHIAR RAU ... asa cred

HAI SA CALCULAM :
...ipoteza : 5kg faina_2 maltz_24Lapa ===> esti cam 1:3,5 grine apa
... ... adica tu ai sa zicem 24L solutie de 15% zahar
=> deci 3600 g zahar din 7 kg cereale (5+2--astea de maltz sunt uscate?) ===>514 g zahar/kg cereale  ===>> 302 mL alcool de 100%

===> tu ai scos 30% ... si industrial se scoate 40%  ====>> randamentul tau e 75% din ala industrial
      e OK !


 

p.s.
... si ei fac di maltz care e cu 5% mai bun decit griul


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Amedeo a scris:


Bine, Sinenomine e deja la alt nivel, nu ma compar cu el.


Nu sunt la niciun nivel la care oricare dintre noi nu poate sa ajunga.
Eu doar mi-am propus sa merg dupa un anumit standard, care nu este neaparat cel mai bun. Sunt sigur ca exista multi asemeni mie sau care fac bauturi mult mai bune, printre cei care distileaza.

Felicitari pentru plamadire!
Esti pe drumul cel bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu cand am facut prima plamadire intr-o oala pentru ciorba, eram multumit ca am reusit lichefierea mamaligii. Nici nu ma gandeam cate zaharuri am produs sau cat alcool o sa iasa la urma. Intreaba-l si pe Sine cum i se imputeau plamezile pe la inceput sau pe Caberlot cum plamadea in ibric ca sa experimenteze. Totul are un inceput. Fii multumit de ce ti-a iesit, pentru prima experienta e excelent. O sa mai faci, o sa mai inveti si o sa-ti iasa si mai bine. Ai rabdare.

O reteta a unuia nu e mai bengoasa ca a altuia. Aici toti am invatat unii de la altii. Sunt cunostinte si experiente colective, adunate. E drept, am si parcurs forumul din scoarta-n scoarta, nu ne-am uitat doar pe o reteta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Stai bre Caberlot, ca n-am scos inca nimic bre! Tu ma vezi si cu tuica bauta deja... Stai, ca mai e drum lung pina departe! Tre' sa fermenteze perfect si sa extrag perfect ca sa ajung la ce procent zisasi tu, vedem cind s-o potoli si-oi distila, ca stii ca socoteala d-acasa...

Neata Sine. Ai dreptate, se poate ajunge, da' nu-i chiar usor, implica chestii!
Merci, da' mai tre sa-mi iau niste scule mai bune si sa-mi pun la punct metoda, se pare ca am ratacit printre chestiile salvate treaba cu ridicarea temperaturii pina la aprox. 71-72* dupa pauza de la 65-66*, chestie importanta se pare pentru nemaltificate.
Si mai nou am citit ca dupa asta, mash-outu' la 78* ar mai elibera inca 2% amidon, treaba valabila la producerea berii dar care chestie ar face util un mic adaos de malt si cind racirea ajunge pe la 65* si nu numai odata cu drojdia de fermentare.
Greu...


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Apai Samagoane, daca nici io n-am citit forumul din scoarta-n scoarta... Ca initial am dat de voi in partea cealalta, de unde venirati aici.
Chestia e ca incepind voi de prin 2012, io pe masura ce citeam tot salvam in cap si calculici chestii care pe parcursu' timpului si-al experientelor voastre se schimbau/imbunatateau si ajunsai la un moment dat sa le incurc! 
Da' io insist, ca rabdare si timp am din belsug, si de invatat si de experimentat.

Si inca o chestie pentru Caberlot, ca uitasem. Merg si aschiile de dud rascoapte, dupa fro 5-6 zile tuica de pere a capatat deja o culoare galbuie, ca si cum ar fi stat in butoi fro 2 ani. Modificari de gust parca n-am simtit, ca d-aia nici n-am folosit aschii de stejar, am vrut sa nu stric aroma de fruct si sa n-o inchid rau la culoare.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... Amedeo ... in weekend distili 

... ai zis ca merge bine ...miroase frumos ... asa ca pregateste setarea si in weekend ii dai drumu 
... sa nu uit ... miercuri-joi faci o aerisire la plamada  cu o galeata curata golesti de 2-3 ori din galeata in galeata => o reactivare a drojdiilor =fermentare complete 

... si ... eu personal as incerca sa decantez plamada inainte sa o pun la cazan    ... ce zici Sam trebuie ?


 


p.s.
sa nu uiti de separari    vezi ca sunt cu ochii pe tine 
... daca chiar vrei sa gusti ... pune ceva deoparte dupa ce a curs 1L bun la prima distilare ... in felul asta evitzi MITILICUL si nu-ti crapa nici buza   

p.s.2.
... oricum nu o sa fii f. impresionat ... alcoalele de cereale incep sa impresioneaze dupa cam 3 luni de aschii ... ... chiar nu-ti vine sa crezi ca e ... acelasi distilat !!!


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Sa vedem ce zice si plamada Caberlot, daca-i convine programu' asta.
Oricum, vreau s-o las sa se limpezeasca, sifonez ce-i limpede, strecor si storc ce se poate, dupa care peste grosu' ramas torn niste apa, vad io cit fro 5-6 litri la 75*, ocazie cu care cobor si procentu' de alcool la 8%, amestec repetat si la decantare sifonez iar. Cred c-o sa impart cantitatea in doua parti de 15 litri, la prima distilare iau doar oleaca de frunte si distil fara separare pina pe la 27-30*, dupa cum vad io ca prinde miros sau gust naspa, si abia la a doua distilare fac separari cum trebe. Vedem.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
E bine cum te-ai gandit sa faci, Amadeo, in privinta strecurarii. Trage cu furtunul ce e limpede, stoarce tot ce poti si apoi clateste (dar nu cu prea multa apa, vreo 5 litri ar fi destul la ce ai tu) si iarasi stoarce. Vrei sa pierzi cat mai putin cu fiecare pas, nu?

La fel si in cazul distilarii, nu vrei sa ai pierderi (prea mari), asa ca la prima distilare aduni tot de la prima pana la ultima picatura, fara separari (inseamna ca trebuie sa aduni cam o treime din volumul plamezii). Asta nu trebuie sa aiba mai mult de 28% alcool caci la o concentratie mai mare uleiurile devin solubile si trec in distilat la a doua distilare. Daca are sub 28%, sunt insolubile si raman in cazan. La a doua distilare faci separarile.

Caberlot, decantarea duce si ea la pierderea unei cantitati de alcool. De ce sa nu recuperam alcoolul si din sediment? Nu drojdia e vinovata pentru gustul ei, ci esterii pe care ii produce in timpul fermentarii. Daca soiul ei e prost va produce o bautura proasta. De asta insist sa NU puneti drojdie de paine.

Cu fiecare pas, pierderile trebuie sa fie minime, altfel pierderi mici, adunate la fiecare etapa inseamna pierderi mari la final.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Samogon a scris:

Caberlot, decantarea duce si ea la pierderea unei cantitati de alcool. De ce sa nu recuperam alcoolul si din sediment? .





... eu ma gindeam doar ... sa nu cumva se se arda plamada   

... gusturile ... asa cum ai zis vin ... de la drojdie  ... de la ce am plamadit ... si de la calitatea fermentatiei (otetit sau nu ... etc)

... acum ... ce mai e de facut ...=> distilat cu grija ... si inainte ca plamada sa se degradeze (sa zicem o luna dupa terminarea fermentarii ... dar e bine cit mai iute!)


 

p.s.
subscriu pt. DROJDII BUNE =SELECTIONATE     


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Azi m-am invrednicit si-am verificat zaharometru'... jale mare! la 20% solutie de zahar cu 20* temperatura imi arata 15%, iar la diluarea la 10% el arata cam 7,5. Din toata saracia zilele viitoare imi iau un cintar, ca sa nu mai apelez la vecin, si o sa incep sa ma bazez pe formule de calcul, chit ca mie nu mi-a placut niciodata limba artimetica!

Plamada fierbe molcom de tot, maine s-ar putea sa fie gata. Are gust si miros fain de tot, parca nu se mai simte nici o dulceata, doar ceva tarie alcoolica.
Daca am reusit totusi un procent de 20% sau putin peste, inseamna c-am reusit sa scot aproape toate glucidele din faina si malt.
24x200/7= 685gr din 700-740 posibile, ca parca atitea glucide retinusem ca are faina de griu. Ramine sa cintaresc un litru de zeama limpede si sa vad cit a reusit sa transforme fermentarea cu drojdia de panificatie, sper sa gasesc repede p-aci tabelu' cu densitatile, ca era pe undeva, si mai ales sa nu-mi prind urechile-n calcule!

Samagoane, pina n-o sa incep sa produc mai serios mai testez variante si metode de plamadire tot cu drojdie de panificatie, ca in final prima' chestie importanta e sa reusesc sa extrag tot ce se poate din faina sau malt, ca dupa doar o incercare...
Si asta in final daca-i reusita, poa sa fie si doar norocu' incepatorului, doar o nimereala potrivita!   Repetarea de fro 2-3 ori macar confirma cit de cit corectitudinea procesului.
Discutam noi si despre drojdii mai incolo, fii sigur ca tot la tine sau Sine o sa apelez pentru informatii.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
nu se arde plamada de la sediment. E suficient de fluida sa nu se arda. Am fiert de zeci de ori plamada strecurata, nedecantata, si nu s-a ars nimic.

Decat sa folosesti instrumente proaste mai bine nu mai folosesti nimic. Faci "la ochi" si e mai bine.

Sa fii sigur ca ce faci cu drojdie de paine e mult inferior ca si gust de ce ai face cu drojdie speciala pentru bauturi. Asta ca sa nu te lasi descurajat de ce o sa-ti iasa cu drojdia de paine si sa concluzionezi gresit ca materia prima n-ar fi buna. Dar e bine ca mai testezi.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Vedem cum o fi si gustu', ca n-am coloana de distilare. O sa inclin ceva mai mult teava care duce la condensator pentru mai mult retur la limpezire si cum n-am gasit carbune activ cind am fost la oras o sa incerc o filtrare cu pastile de carbune medicinal. Sper sa gasesc genu' ala de pastile mari care erau pe vremuri   pe care sa le pun una peste alta intr-o teava de inox sau cupru potrivita ca diametru si sa las sa picure din condensator direct peste ele. Vedem. Improvizez io ceva...

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... fii sigur ca ... cel putin mijlocul  ... va fi OK 

... carbunii te ajuta sa mai repair cozile si capetele 

... fruntea 5% se trimite la frectii dupa ce ai pus citeva picaturi de cerneala    ... asta ca sa fie CLAR  

DUBLA DISTILARE    ... SI CONSUMA MIJLOCUL DOAR(COLECTEZI DOAR PINA LA 40-50% -depinde de gust si de transparentza la o diluare de 2:1 alcool-apa) ... SI COZILE SI CAPETELE LA BUTOI PT ... CIND GASESTI CARBUNI ...+ O EVENTUALA REDISTILARE 


   


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
De unde cerneala Caberlot, c-o beui cind fusai mic! N-am nici nepoti de virsta scolii... Si n-am nici picior de lemn asa c-o sa folosesc fruntea la aprins focu' la gratare sau in soba.
Azi verific prunele, poate-s gata ele, ca plamada asta inca mai fermenteaza.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

De unde cerneala Caberlot, c-o beui cind fusai mic! N-am nici nepoti de virsta scolii... Si n-am nici picior de lemn asa c-o sa folosesc fruntea la aprins focu' la gratare sau in soba.
Azi verific prunele, poate-s gata ele, ca plamada asta inca mai fermenteaza.



 

..daca e vorba de gratare  vorbim aceiasi limba !  



p.s.
vezi ca ... la un moment dat ies doar bule de CO2 ... si apoi  e posibil sa inceapa alta fermentare  acetica   ==> intr-o saptamana drojdia de pine ar trebuii sa termine 150g zahar/L  ... 8-9% face si ea far mari probleme
... la ce temperature se petrece ... fenomenul ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata. Caberlot, n-am masurat temperatura, da' in camera unde fermenta e destul de racoare, sa zicem 21-22* de grade, asa ca io zic ca-i oke. Si are doar 4 zile de fermentat, parca. Oricum, acu' de dimineata nu se mai vedea activitate, doar bule prinse in plamada care ieseau daca miscam oala, asa ca-i facui o transvazare pentru aerisire si activarea frunei drojdii adormite. Asta daca o mai gasi ceva de mincare p-acolo.
Si cum zeama incepuse sa se limpezeasca, am luat cu grija un litru de deasupra si l-am cintarit. Avea 0.982, da' nu garantez c-am nimerit io chiar la fix, o fi o abatere de 2-3-5 grame. Nu-i rau, zic io! Gustu' e oke, nu-i dulce da' nici acru, nu prea simt gust de drojdie si se simte ceva alcool. Si are si miros frumos, nu de bors acrit. Totusi parca simt ca la final imi ramine in gura un gust cu tenta lejer amaruie, fina de tot, nimic grav. Mde. Si poate o fi de la cafea sau tigare.   Asa ca astept sa se limpezeasca, strecor, spal si porm trec la distilat, sper ca miine, ca nu mai am rabdare!


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... semne bune !

... nu te grabii  asa cum am mai zis  la distillate RABDAREA e ingredientul secret

... lasa inca 1-2 zile  asa drojdia "papa tot" si la randament ai un mic + ... si in plus zahar incomplete fermentat= durei de cap     

... oricum ... ca si regula de baza ... la prima distilare se colecteaza cam 1/3 din volumul de start      ... apoi se regleaza taria la 28-32% si se face tura 2 =LAMURIREA    ... aici povestea e lunga ... si cu multe variante   

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... uite si ceva de incurajare 

... adica fulgi de secara cu maltz    ... ceva vechi de 9-12 luni

 

plamadire faina malt partial esuata ... uite ceva ... adica fulgi secara   ... ceva vechi 9-12

25KB


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut baieti , nu prea am ce sa mai zic doar ca deja prevad un al doilea sinenomine pe aici !
si da , omul asta a citit pe aici tot ce trebuie sa stie .
sanatate si curaj !
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata Pazucule! Bre... cum puteam, odata pornit, sa ma opresc din a-ti citi peripetiile? 
Doar am specificat ca am invatat din experientele voastre, chiar daca, in cazul tau, unele n-au fost tocmai placute ca urmari. Si am toata admiratia pentru voi, ca numa' cine nu munceste nu greseste, nu?, iar voi, postind si sfatuindu-va aici, mi-ati usurat enorm munca de intelegere si m-ati facut sa evit unele greseli inerente incepatorilor.

Si io nu ma vad precum Sine, el e mult prea planificat, metodic si ordonat fata de mine, io-s mai delasator si obisnuit sa fac din rahat bici. Da' recunosc, is atent, prind repede si mai ales caut sa inteleg de ce fac ce fac, iar cind fac ceva fac cit de bine pot, asa ca in majoritatea cazurilor mai si pocneste biciu' facut. Bine, aici e oleaca mai dificil, ca nu-i vorba numai de indeminarea de a plesni din bici, mai trebe si ceva bataie de neuron.
Si Sine e si mult mai pretentios si ambitios, ca in cazu' meu, dupa cum zicea Bukowski ala, ambitia mi-e handicapata de lene!
Spor la trebi si sa ne auzim voiosi!


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Oke. Dimineata m-am trezit hotarit pe treaba, asa ca m-am apucat de facut tuici.
N-am reusit sa sifonez decit fro 12 litri limpezi din plamada, asa ca bagai restu' la sedila, la fitrat. Si cum vazui ca-i treaba de durata, ca porm urmeaza spalarea si iar filtrare, am zic ca taman cit ma hodin oleaca sa bag pe foc o sarja de prune, ca se facura de fiert.
Asa ca diseara sper sa revin cu primele rezultate dupa prima distilare a plamezii.


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata iar. Bre, n-am apucat sa distil inca, ieri mi-am facut rau de tot nervi cu prunele, n-am pomenit pina acum sa-mi curga fruntea la nici 40*... Si nici dupa aia nu fu mai bine, chit ca am redus focu' pina la doua picaturi pe secunda. Nu-mi explic fenomenu' si pace!
Am reusit sa adun in 5 ore doar fro 4 litri de posirca de aprox. 30* dintr-un cazan de 25 l.
Mde. Da' plamada de griu e oke, filtrata, spalata si iar filtrata, 30 de litri din care o sa pun fro 28 in doua sarje, ca vreau sa nu pun si faina care s-a depus la fundu' bidonului. N-am distilat ca-mi venira mosafiri, iar acu de dimineata am patit alta "bucurie", se pare c-a pleznit pe undeva sudura balonului de la hidrofor.
Vad io cum rezolv... auzi, cica din inox, ca n-are moarte!
   


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Si o poza, sper sa-mi iasa manevra si sa apara.

plamadire faina malt partial esuata poza, sper sa-mi iasa manevra apara.

21.9KB


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Neata iar. Bre, n-am apucat sa distil inca, ieri mi-am facut rau de tot nervi cu prunele, n-am pomenit pina acum sa-mi curga fruntea la nici 40*... Si nici dupa aia nu fu mai bine, chit ca am redus focu' pina la doua picaturi pe secunda. Nu-mi explic fenomenu' si pace!
Am reusit sa adun in 5 ore doar fro 4 litri de posirca de aprox. 30* dintr-un cazan de 25 l.
Mde. Da' plamada de griu e oke, filtrata, spalata si iar filtrata, 30 de litri din care o sa pun fro 28 in doua sarje, ca vreau sa nu pun si faina care s-a depus la fundu' bidonului. N-am distilat ca-mi venira mosafiri, iar acu de dimineata am patit alta "bucurie", se pare c-a pleznit pe undeva sudura balonului de la hidrofor.
Vad io cum rezolv... auzi, cica din inox, ca n-are moarte!
   


   

... mdaa ... parca nu suna bine    4x300=1200 si : 24=50  adica 50 mL de alcool la litru ??? ===> ai o plamada de 5%  doar atita ?
(parca stiam ca prunele fac ... 9-11%)

1. prunele necoapte bine ?
2. prunele nu au terminat de fermentat ??
3.au stat in soare ...  nu ai avut un capac bun ... si pe caldura asta s-a evaporta alcoolul ???
4. ai ceva etansari defectuase pe la imbinari ?
5.racire slaba ???

... alte posibile problem nu vad     

incearca sa verifici ce am zis mai sus 


asteptam cerealele !
 

p.s.
... buunnn filtru ... daca ai loc =>cel mai simplu


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pe mine nu ma mira, Caberlot. Este cunoscut randamentul slab in alcool pe care il dau fructele. Daca-s si de soi prost, neajunse la maturitate, este foarte posibil ce zice Amadeo.

Eu m-as gandi sa folosesc fructe doar ca adaos la plamezi din cereale, pentru gust. Altfel nu merita daca nu trantesti un vagon de zahar peste ele. Paguba mare e cand dai si bani pe ele.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Caberlot, prunele le-am primit de la cineva, fro 50-60 kg, culese de copiii respectivului, de pe jos, la gramada. Le avea deja de fro sapt. in butoi si mie mi-a parut din start ca juma' ar fi cam verzi si cazute nu de coapte, ci din cauza manei. D-aia am mai si bagat 5 kg de zahar. Au fermentat greu si chiar le-am ajutat cu un cub de drojdie cind le-am pus zaharu'.
Iar scapari n-am avut, am verificat imediat cind am vazut cit ii de slaba, chiar daca n-am vazut vapori sau simtit miros. Racirea e prea oke, ca nu tine bine robinetu', scapa un mic debit de apa si tre' sa sifonez continuu din cazan, asa ca n-apuca nici macar sa se incalzeasca bine.
Mde, asta e, ard gazu' cam de pomana la ele.
Miine daca ma trezesc oke, ca am impresia ca ma paste o raceala nasoala, ma apuc de distilat zama de griu, deocamdata sta fain la racoare, in bidoane.
Ii bun filtru', ca faceau perdele bune pe vremuri, pe la Pascani, parca!

 


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Samagon, sa stii ca asta si vroiam sa fac cu cozile de la cereale, sa le redistil impreuna cu pruna, ca e slaba ea, da' totusi miroase fain.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Samagon, sa stii ca asta si vroiam sa fac cu cozile de la cereale, sa le redistil impreuna cu pruna, ca e slaba ea, da' totusi miroase fain.





... sa o luam metodic    ... eu nu ash amesteca pruna cu nimic  daca pruna a fost OK 

1. daca butoaiele stau la soare  si mai sunt si negre  atunci soarele va actiona ca o pompa = ziua 50-60C si noaptea 15-20C   ... scoate vapori-intra aer

2. ... am pe aici discutia asta destul de des  hai sa luam fructe declasate si sa facem rachiu  pai nu merge ... alcoolul se face din zahar  si fructele de magazine sunt ca si mingile de tenis=verzi la cules  si in lada devin aproape comestibile    =>se pot minca fara sa te strimbi tare     

3. rachia se face din fructe coapte        astea au si zahar destul si arome  ===> daca nu mai bine boabe  ... sau chiar alcool pur de zahar    si faci afinata 

4. am zis de mult ... cel mai bine iesi cu strugurii de vin la fructe de cumparat      ... daca ai pomul tau    BRAVO e altceva 

5. ramane de studiat ... mierea ce da ?   ... hidromelul meu ... de 12 zile == f.f. fortzat  ... intra mine la degustare    ... e oricum inca prea dulce       

... si ... de multa vreme am propus ... distilatul de mina 1-a de cereale  pus peste o plamada de fructe de cal. 1    care deja a fermentat  ... si distilat dupa 1-2 luni  = aceasta ... tinctura       ... care ar trebuii sa fie mult mai extractive in arome 

... ... voi ce credeti ?



 


p.s.
o sa probez asta ... cindva 

p.s.2.
...lasa distilarile duminica ... ca nu e graba ... pastreaza duminica pt degustarii !!!


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata. Azi, chiar daca nu prea-s in apele mele, am pus la distilat prima sarja din plamada de faina si malt proaspat de griu, inceputa acu 10 zile.
Sa recapitulam... 5kg de faina, 2 kg malt, un cub drojdie de panificatie, raport initial 1/3,5.
Rezultat dupa filtrare si spalare, 25,5 litri de zeama la 1.010 gr./litru, oleaca peste 5kg drojdii si 3,2 kg malt/faina stors.
La 9 si 15 am pornit focu', vedem ce iese cind o incepe sa iasa. Sarja a doua asteapta cuminte!

plamadire faina malt partial esuata neata. azi, chiar daca prea-s apele mele, pus distilat prima

27.4KB


pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Dupa fix o ora a inceput sa pice, am aruncat ceva frunte, fro 50-60 ml si in urmatoarea ora am colectat cu 3-4 picaturi pe sec. un borcan plin, cam 55* tarie.
Primii 200.

plamadire faina malt partial esuata dupa fix ora inceput pice, aruncat ceva frunte, fro 50-60

26.7KB


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

Amedeo a scris:

Dupa fix o ora a inceput sa pice, am aruncat ceva frunte, fro 50-60 ml si in urmatoarea ora am colectat cu 3-4 picaturi pe sec. un borcan plin, cam 55* tarie.
Primii 200.


... mai ales la prima distilare ... VITEZA POATE FI CEVA MAI MARE 

... asteptam rezultatele 
(daca ... reusesti sa ... lipesti picaturile intre ele = sa ai un fir subtire de lichid ==>>> viteza de distilare e ok --- adica nu e prea mare ! ... si ai si un randament bun=viteza de distilare)


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Concluzii dupa prima distilare de plamada din faina si malt proaspat.
Distilarea a durat 6 ore de la aprinderea focului, instalatie simpla, fara coloana, din inox.
Din 12,5 litri am obtinut 3 litri pe care, desi urmeaza sa-i lamuresc, i-am adunat separat din curiozitate, dupa cum urmeaza:
750ml la aprox. 52*-54*
750 la 35*,
750 la sub 30*
si 750 la peste 20*.
Am considerat ca nu mai merita arsu' gazului inca o ora pt. 750ml sub 20*.
Primii 750ml dupa frunte, au curs limpede si fara mirosuri deosebite, doar un miros
placut de moara sau de paie uscate. Parerea mea, da' is si racit rau, mai am putin si umblu cu doape-n nas ca sa nu-mi curga mucii pe piept!

La urmatorii 750, dupa ce incepura sa scada gradele sub 40, a inceput sa se tulbure
lejer. Miros si gust relativ oke, am observat urme vagi de grasimi la suprafata.
Tura viitoare insist mai mult la inlaturarea radacinilot si acrospirului.

La ce a iesit sub 35* deja au inceput sa dispara grasimile, aia 750 fura oleaca mai
limpezi.

Urmatoarea sticla, aia cu in jur de 20* fu limpede de tot.
Deci, chestia spusa de Samagon cum ca uleiurile is periculoase in intevalul 30*-40*
e verificata.

Am pus peste fro 150 ml. de d-aia de 52* de grade oleaca de apa de put, pina zisai
io ca ar avea fro 40-42 si nu s-a tulburat, iar ca gust... buna rau, oleaca placut
dulceaga si cu aroma extrabaubila. Asa cum zicea si Caberlot, inima poate fi bauta
cu placere de aia nu prea pretentiosi.

La nici una din sticlele sub 52* nu simt gust de ciine plouat sau miros de drojdie, da' o sa revin cu pareri dupa ce-mi trece guturaiu' si se mai aseaza si ea.
Probabil ca spalarea si apoi filtrarea atenta si eliminarea fainii si drojdiei inainte de punerea la distilat conteaza mult. Zic io ca merita efortu', se pierde oleaca de alcool, da' se evita manevra cu carbunii si se cistiga la calitate.

Restu' de zeama, ca borhot nu poci pentru ca sa-i zic, ramasa in cazan nu miroase urit. Sau cel putin n-am simtit io frun miros care sa-mi desfunde nasu'.
Sarja a doua o s-o fac miine daca m-oi simti in stare, iar lamurirea... probabil dupa ce o sa mai fac inca o plamada sau doua, ca sa am ce lamuri, sa nu merg tot cu cazanelu' la juma' de capacitate ca acu'. Bine, acu mersai intentionat asa, ca imi era ca spumeaza rau la fiert, chestie care nu s-a intimplat, n-a spumat absolut deloc.

Asa ca, una peste alta ma declar multumit de rezultatele experientei, va multumesc si ramin dator pentru invataturile dobindite pe forum.
Si daca sunteti din Bucuresti si aveti nevoie de sticle de 750 de apa, curate, cu tot cu cutia de carton, luate din circiuma selecta, imi ziceti, e posibil sa va rezolv, io am, deocamdata!, fro 120.
Caberlot, stiu si asa o sa si fac mereu la prima distilare, deocamdata nu stiam la ce sa ma astept si d-aia...
Sa ne auzim veseli!

plamadire faina malt partial esuata concluzii dupa prima distilare plamada din faina malt durat ore

32.1KB


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 
Bravoo    

... ma bucur sa vad ca ... a mers din prima !

... si ... sunt de accord cu tine  daca se pleaca de la un lichid limpede + si dupa o fermentatie curata ==> rezultatele cred ca sunt mai bune  adica capete si cozi mai scurte   

... ramane de verificat ???

...   asteptam concluziile finale


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
Neata Caberlot. Si mie-mi pare bine, una ca am reusit sa extrag si sa aplic relativ corect cam tot ce era posibil de invatat din cele citite la voi, si-a doua... parca e altfel cind iti iese treaba buna din prima, cu alt moral mergi mai departe.

Asa ca zi am distilat si a doua jumatate din plamada. Dupa colectarea fruntii am lasat sa curga cu debit mai mare, da' nici firicel, nici picaturi, ci un soi de fir intrerupt sau de picaturi foarte dese. Destul de multe diferente fata de ieri, primii 750 dupa 50 de frunte au iesit la 50* si nu la 53-54*, s-a tulburat mai repede si chiar racit fiind am simtit un miros neplacut, totusi nu foarte tare. Parca si pete de grasimi mai multe...

Am colectat 3,7 litri la aprox. 25* din 12,5 de zeama in 5 ore.
Am cistigat doua ore de ars gazu', ca ieri am colectat 3 litri in 6 ore si ar fi trebuit sa mai merg o ora ca sa fac tot atit, da' m-am oprit. Daca la lamurire se pastreaza mirosul, data viitoare fac si prima distilare tot incetisor, nu e justificata economia, io cu gpl de 50 de lei facui acu 7 cazane si mai ramase si ceva in butelie.
Oricum la lamurit o las moale, 3-4 pic. pe secunda, si incerc sa fac sa am ceva mai mult reflux.
Am gustat azi din aia de ieri, 54* diluata la 38-40*, are gust de vodca, da' una la care se simte oleaca cereala... Vedem dupa lamurire, da' mai dureaza.

plamadire faina malt partial esuata neata caberlot. mie-mi pare bine, una reusit extrag aplic

24.2KB


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

... eu zic ca e ok ... daca prima mina merge mai iute    ... ma gindesc ca daca din plamada aia cam urita iese ceva aproape BUN      apai nu vad de ce nu ar merge filtrul-distilare la fel  si din ceva aproape bun==>>> ceva BUN  ( de fapt la distilarea 2 I mai spune si LAMURIRE ... sau rafinare )

... ramane sa confirmi !
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la