Amedeo
50%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 273
|
|
Salutare domnilor! In primu' rind, asta ca sa nu uit, ca de!, ma ajunsera si pe mine batrinetile, vreau sa va felicit pentru faptul ca pe linga munca de la cazan ati avut placerea si timpul sa va postati aici experientele si rezultatele lor. Mare lucru asta, ca multe "smecherii" invatai citind din scoarta-n scoarta postarile voastre. Si pentru ca pe voi, tot citind si recitind, am ajuns sa va cunosc, zic sa va zic oleaca si despre mine. M-am mutat "la tara" de fro 13 ani, la fro 20 km de Bucuresti si fro 4-5 mai incolo de Ciorogirla, asta ca punct de reper, ca poate auzirati de ea. Si cum is bautor de fel, m-am ingrijit in fiecare an sa-mi fac d-ale gitului in propria batatura, ca nu ma dau banii afara din casa ca sa cumpar de-a gata marfa de calitate. Bine, berea o cumpar, n-am ce face. Deocamdata. Adica, fac cite 100-150 de litri de vin, dupa cit ma tine pozonaru', vin de soc la fel, cite doua damigene de 50, o visinata daca nu mi-e lene sa culeg visine, ba chiar facui anu' trecut si vin de visine, da' doar 20 de litri, de proba! Da' anu' asta canci!, ca n-am avut ce culege din visini. Mde. Iar tuica... ca io zic tuica la toate alcoalele, fac din corcoduse, pere, prune, daca se nimereste sa fiu in bani!, si normal, din boasca, bostina sau tescovina, cum vreti voi sa-i ziceti.
Buba era ca n-aveam cazanu' meu si trebuia sa apelez la "cunoscutii" locali, care localnici nu prea le au cu stiinta alambicarii, au cazanelu' lor si fac treaba dupa ureche. Buba e ca au si urechile astupate, nu vor sa invete nica cum trebuie, ca la carte, ca na, asa stiu ei din mosi stramosi si e bine asa! In fine. Da' de doi ani facui rost d-un cazanel micut, doar 25 de litri de plamada, de inox alimentar, de la cineva de se upgrada, trecu la semiprofesionisti... Asa ca ma apucai de citit si invatat. Si cum cel mai simplu e sa inveti din greselile altora, am ajuns si aici.
Si cum butoiu' cu prune inca nu-i de tras si oricum in materie de fructe nu-s niciodata sigur daca am din ce-mi face indeajunsa licoare, zisai sa ma apuc de tuici din cereale, ca d-alea se gasesc p-aci din belsug si la pret bun. Asa ca azi, dupa ce ieri gatai de fiert a doua oara zama de pere si bagai 2 litri de 65* la sticla, cu surcele de dud rascoapte, asa cum invatai de la voi, m-am apucat de facut o plamada din faina, dupa retetele puse de Samagon. Aproximativ.=D
Adica. La 5 kg. de faina am pus fro 400 de gr. de malt proaspat de griu, facut tot ca la carte dupa explicatiile lui Samagon, am turnat peste ea 10 litri de apa la 55-60*, se facu cam de 50*, o lasai juma de ora la plapumioara, porm bagai inca aprox. un kil de malt, 5 de apa si urcai la 55*, iar ne-am bagat juma de ora la somn si porm am incalzit pina la 65-66* si-am lasat la plapuma o ora si ceva, spre doua. Cind m-am dus s-o trezesc avea 63-64*, da' nu zaharificase cum trebe, arata doar 15gr% si pina si iodu' era negru de suparare... La fel si io, drept pentru care facui proba la o tuica de corcoduse de-o facui acu fro sapt. si ceva. Merge, e buuuuna! Asa ca mai bagai aprox. juma' de malt si 5 de apa, ca m-am gindit ca n-are destula apa sa se desfasoare enzima, si urcai temperatura pina aproape de 69-70*. Si iar la somn fro doua ore... Cind m-am dus sa vad ce s-a intimplat, vazui o zeama maronie, limpede si frumoasaaa... s-o sorbi din oala! Iau iute un pahar de 500 ml. de zeama, o racesc la 20*, bag zaharometru' in ea... tot 15%! Mi-am bagat sonda-n ea de plamada... avea 63-64*. Asa ca mai bagai si io o tuica, am acoperit-o la loc si asa o las pina dimineata, sa faca ce-o vrea. De nervi uitai sa mai iau si zeama, asa ca facui starteru' doar din aia 500 ml, indoiti cu apa si un cub de drojdie. Si cu ocazia asta am indoit si paharu' cu tuica, ca l-am lovit din greseala. Noroc ca era aproape gol.
Miine dimineata ii dau desteptarea, ii iau temperatura si-o lovesc cu starteru' si inca fro 200gr. de malt, pe care-l am in frigider si-o sa-l spal si blendaruiesc, si porm... al de sus cu mila, tre sa iasa ceva. Acu... rugamintea mea e sa-mi spuneti unde ce-am gresit de n-a iesit cum trebe treaba. Ca hai sa zicem ca zaharometru' e naspa, ca-i d-ala de 2 lei. Da' iodu'... Sa fi gresit oare temperaturile? Ca masor deocamdata c-un multimetru d-ala cu sonda, ca n-am gasit asa iute un termometru bun, ieftin si la indemina, luai ce-am gasit in piata cind m-am hotarit sa incerc cu cereale. Sper ca nu v-am plictisit si sa ne auzim voiosi! Amedeo
|
|