Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Profil Diana96
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
25 - 50 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Alcool din zahar invertit Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Va salut! Stiu ca majoritatea dintre voi, (nici eu), nu agreati zaharul tos, in producerea alcoolului.
Dar din zahar invertit ar mai fi asa nociv?
Ma gandesc la un alcool neutru, pentru visinata.


pus acum 8 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Daca ma intrebi pe mine alcoolul rezultat va fi acelasi fie ca folosesti zahar fie zahar invertit. Singura diferenta va fi in timpul fermentarii, drojdia consumand mai usor unul din aceste zaharuri, probabil pe cel invertit pentru ca are molecula mai mica. Presupun ca vrei alcool neutru pe care sa il aromatizezi cu diverse, ca altfel, daca vrei sa faci tuica de prune, nu ai nici o sansa.
Dupa ce imi termin coloana o sa incerc si eu sa obtin niste alcool din zahar pe care sa il folosesc la diferite lichioruri, tincturi, etc, dar sa il beau ca atare ar fi ca si cum ai bea spirt, fara nici o aroma.
Alcoolul e nociv din start, nu conteaza din ce il faci :P


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

... ai aici povestea zaharului 
... nu cred ca mai trebuie un topic nou 

... pina una alta ... nu sunt dovezi ca alcoolul din zahar ...  E NOCIV  ... CANTITATEA=DOZA face diferentza intre medicament-mincare-otrava 

... si la zahar iese mult alcool => doza e mare 
... obtii un alcool neutru ... destul de neutru daca faci 2 distilari si nu fortezi drojdiile  si verifici sa ai o fermentatie complecta-sau f. aproape   

xxxxxxxxxxxxxxx

... pe scurt ... incercam sa facem niste alcoale  MAI BUNE DECIT IN COMERT   si alcoolul de zahar nu se incadreaza daca il vrei pt consum direct

... nu pierde timpul !


 

p.s
...  nu vreau sa fiu rau ... dar daca nu apar elemente noi in discutie (de ce nu e bun alcoolul din zahar ? ) ... atunci ramanem la topical vechi ... zahar ... sau zahar invertit e tot aia       

AR TREBUII SA FACEM CEVA ORDINE PE AICI ... FARA SUPARARE ... 2 TOPICURI CU ACEIASI TEMA E DEJA CAM MULT


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Greseala mea, nu m-am uitat cu atentie, desi am citit destul de mult din tot forumul.
Se poate sterge topicul cu totul.


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

mitica13 a scris:

Greseala mea, nu m-am uitat cu atentie, desi am citit destul de mult din tot forumul.
Se poate sterge topicul cu totul.


NO PROBLEM ! 

... o sa sterg ... daca in citeva zile ... nu vine nimeni cu ceva interesant  despre zahar invertit 

... dar din ce stiu eu ... invertirea ajuta la fermentabilitatea zaharului = polizaharid (prin invertire se obtine un zahar mai usor fermentabil=monozaharid )


mai exact:
  Ce este invertirea zaharului ?
    Zaharoza este un dizaharid combinand glucoza cu fructoza si are formula chimica C12H22O11. Legatura chimica care  combina glucoza si  fructoza poate fi sparta prin diverse metode care va avea ca rezultat  scindarea zaharozei in aceste doua monozaharide ale sale, glucoza si fructoza.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
N-are nimic daca mai e un topic pe aceeasi tema. La unele discutii s-a ajuns la 12 pagini si nu cred ca mai are cineva rabdare sa citeasca mesaj cu mesaj. Lasati topicurile in pace, nu stergeti nimic. Foarte bine ca a deschis topic nou.

Nu mi s-a parut ca ar fermenta mai repede sau mai usor zaharul invertit. De fapt n-am observat nicio diferenta intre cum fermenteaza zaharul normal fata de cum fermenteaza cel invertit. Mi se pare o practica inutila - invertirea zaharului. Cea care fermenteaza greu este fructoza. Drojdia are enzima pentru hidroliza sucrozei in glucoza si fructoza, nu va faceti griji. Deci etapa de invertire a sucrozei inaintea fermentatiei este una consumatoare inutila de efort si timp.

Tot ce trebuie sa ai grija este sa:

1. Folosesti o drojdie selectionata cu fermentatie cat mai neutra (fara producere de esteri). In niciun caz nu folosi drojdie de panificatie ca o sa fii dezamagit de gust.
2. Ii dai ceva cu rol de nutrient dar care sa nu influenteze in vreun fel gustul si mirosul distilatului. Aici poti folosi niste tarate. Un kg la 40 litri apa cu 10 kg zahar ar fi o reteta standard pentru un alcool de casa ieftin si usor de produs.
3. Distilezi la puritate cat mai inalta si sa tai mult din capete si cozi pentru a obtine o "inima" neutra la gust si lipsita de orice fel de arome. S-au scris pe forum diferite scheme de separatii, dar sa ajungi tu acolo ca vom mai lamuri pe parcurs.

Sfatul meu este sa nu ramai la zahar. Invata sa faci alcool din cereale si/sau malt si o sa ai mult mai multe satisfactii. Zaharul nu este o materie prima in sine. Zaharul este un produs rafinat iar cine face alcool din zahar nu este un adevarat producator de alcoale de casa.

Nu e in niciun caz otrava dar nici medicament.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
... salu Sam !

... daca tu gasesti util ... lasam si ... zaharul invertit 

... ... oricum sunt 2 topicuri la miere ... hydromel si ... mied
( nu sunt sigur ca e acelasi lucru ... unul e doar cu miere si al doilea e miere+mere ...)



p.s.
... subscriu la idee ... alcool din zahar = bun de visinata  ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Hidromelul este acelasi lucru cu miedul, nu e nici unul cu mere. Practic sunt sinonime, desi denumirea de hidromel o poarta de obicei miedurile cu concentratii mai mici de alcool.
Miedul cu mere, si orice alte fructe de altfel se numeste melomel.

Sunt multe feluri de mieduri, cateva le puteti gasi aici:


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

bionut a scris:

Hidromelul este acelasi lucru cu miedul, nu e nici unul cu mere. Practic sunt sinonime, desi denumirea de hidromel o poarta de obicei miedurile cu concentratii mai mici de alcool.
Miedul cu mere, si orice alte fructe de altfel se numeste melomel.

Sunt multe feluri de mieduri, cateva le puteti gasi aici:


...   ...

... nu stiu ... aici ii spune Hydromel (eu zic miel) ... probabil ca ... francezii ii spun Hydromel  si englezii Mied    ... nu stiu 

... oricum ... o sa pun de o tura ! ... azi o sa caut drojdii si saruri nutritive    asa ca sa fac un test  sa nu stric 5-6 kg de miere 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Eu am folosit miere ramasa de pe capaceala, la urmatoarea sarja o sa investesc mai mult timp si resurese ca sa fiu sigur de reusita.
Englezii ii zic mead de obicei, dar si hydromel, plus toate denumirile gasite in pagina de wikipedia.


pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
baieti ,      , in povestea noastra , zaharul este vedeta . nu trebuie demonizat deloc . as putea spune ca : daca zahar nu e , alcool nu e ! 
il folosim din fructe , din cereale sau din punga ? eu zic ca e bun din orice aveti ! da- tii bataie ! traiasca zaharul ! 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

pazucu a scris:

baieti ,      , in povestea noastra , zaharul este vedeta . nu trebuie demonizat deloc . as putea spune ca : daca zahar nu e , alcool nu e ! 
il folosim din fructe , din cereale sau din punga ? eu zic ca e bun din orice aveti ! da- tii bataie ! traiasca zaharul ! 


...ai dreptate Pazucu ... pina la urma de la zahar plecam    =D  ... dar rezultatele sunt diferite 

... si daca stai strimb ... si te gindesti drept       ... de ce avem diferentze asa de mari la rezultat ?    

=> pt ca zaharul e f.f. usor de supradozat    ==> stresat drojdii  fermentatii incomplete  ... sau lente - cu imbolnaviri=otetiri  ... ... ...  si pt ca lipseste de obicei ingredientul secret ...  RABDAREA(=INFORMAREA)   




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
denis
Membru nou

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 4
Buna seara.
Sunt nou pe forum, dar va citesc de mult timp si am invatat multe de la voi asa ca in primul rand o sa va multumesc ca existati.
Primavara asta as vrea sa fac ceva "palinca de salcam". Mai exact intentionez sa-mi procur flori de salcam proaspete pe care sa le pun la fermentat cu ingredientele de la reteta de alcool turbo cu ceva modificari.
In loc de zahar as vrea sa incerc cu sirop de glucoza (hrana albine - Sirop Dulcofruct) dar nu stiu in ce cantitati (procente) ar trebui sa il folosesc. As vrea sa fac aproximativ 160 litri de fermentat, doua sarje la alambicul meu si nu stiu ce fel de drojdie sa folosesc ca sa nu o "stresez" si sa iasa treaba cat mai bine (la gust) si randament cat mai mare. Florile le voi desciorchina  si as adauga si ceva enzime pectolitice ca sa le "topesc" mai bine si sa obtin cat mai multa aroma. Voi face fermentatia anaerob in butoi de 200 l prevazut cu fierbator.
Intrebarile mele:
1 Ma avantajeaza siropul de glucoza la gustul final, sau sa raman la zahar?
2 Daca e ok siropul, ce cantitati ar fi recomandate?
3 Ce drojdie sa folosesc avand in vedere ca butoiul va sta la umbra, afara, in luna mai, cu posibile diferente de temperatura de la zi la noapte? M-ar interesa o drojdie pe  care sa o gasesc pe meleagurile noastre la ceva importator.
4 Enzimele ar influienta negativ gustul final?
5 Avand florile mai sunt necesari nutrientii?
Va multumesc!     


pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
salut dénis  !
1. nu stiu  cat costa siropul acela , asa ca nu stiu daca te avantajeaza , cred ca este bun daca il consuma albinele . totusi nu ete greu sa invertesti zahar si sa ai costuri minime , zaharul este pana in 3 ron /kg.
2.ai zis ca vrei sa urmezi reteta de alcool turbo , faci exact ca acolo , trebuie vazut procentul de zahar din siropul respectiv,faci un calcul sa ai zahar 100% (adica daca ai 10kg sirop cu 80% concentratie zahar , atunci ai 8 kg zahar ).
3. sper sa-ti recomande sine sau sam o drojdie .
4. enzimele influenteaza la modul pozitiv gustul final ,deci sunt bune.
5.daca ai nutrienti pui ,iar daca nu ai nu pui .   

cu placere     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
denis

... eu as face un alcool turbo = prima distilare  + SEPARARI LA GREU Frunte+Capete ... ca daca ai arome ... nu le mai distingi ! ... la cozi ... riscul e de tulbureala ... dar la frunte-capete e risc de ciroza !) ...
... ...  apoi as adauga florile LA MACERAT IN solutie de 30% ==> ceva peste 25%    si as mai face o distilare dupa citeva saptamani ...

cauta pe la ... esentze ... am pus ceva de pe la un Nordic ...




_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
denis
Membru nou

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 4
Am hotarit sa urmez reteta de la alcool din zahar de aici de pe forum, dar sa scufund in ea cat de multe flori de salcam voi putea. Zaharul il voi inverti. Deoarece am spatiu suficient as putea sa pun mai multa apa ca sa nu stresez drojdiile (concentratie mai mica de zahar) si astfel sa nu am arome nedorite. Dar tot nu stiu pe ce tip ne drojdie sa merg si ma refer aici la cele pe care le gasim de cumparat la noi in tara. Nu vreau o fermentatie prea rapida, 2-3 saptamani ar fi ok, sa poata "macera" si ceva arome, si sa termine de "papat" tot zaharul. Daca ma puteti ajuta cu ceva sugestii as fi recunoscator.
ps
   La a doua distilare voi urma sfatul lui Caberlot si voi mai adauga inca o tura de flori la macerat timp de 2-3 saptamani.
   


pus acum 8 ani
   
denis
Membru nou

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 4
Caberlot, daca as folosi ceva drojdii de la ultimul pitroc de la vin cat zahar la litru de apa mi-ai recomanda sa pun ca sa fiu sigur ca nu mai ramane deloc zahar dupa fermentare si nici nu ma expun riscului unei fermentatii acetice sau mai stiu eu ce infectie a "plamezii"?
Sau as putea sa folosesc drojdii Champ dar tot nu stiu sa calculez optimul de zahar la litru.
Asta Camp are toleranta pana la 17% ABV si merge de la 15 la 30 grade celsius, numai bun de pus butoiul afara la umbra in mai cu diferente de la zi la noapte.
Orice drojdie dar numai sa nu fiu nevoit sa folosesc de panificatie.
   


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... pai ... asta depinde tare mult ... de la ce vin pleci    ... cum au stat drojdiile alea      si ... eu personal folosesc drojdii de la pritocul2-3  asa nu am surprize = drojdii de vin nu de otet ...+ ca sunt drojdii rezistente la alcool 

... sa o luam metodic   
1. din 17 g de zahar la 1L de apa obtii ... 10g alcool    ... sau 10mL-nu mai stiu
(asta da o mica diferentza ... % masice ... sau % volumice)

2. atunci la 10L ai nevoie de 170 g zahar pt 1% alcool

3. pt 10% alcool ( eu cu drojdii de vin nu as depasii 9-11%) si 10L lichid ai nevoie de 1,7kg de zahar ...si obtii practic 1L alcool pur

4.  la 100L de ... plamada => 17kg zahar => 10 L alcool pur  ==> cam 60% din el e CAL1 ... inca 30% e cal2 dupa ce il pui pe carbuni ... inca 5$ sunt pierderi si 5%FRUNTE=PICUSH =>la frectiii 

GROSIER ... 1KG DE ZAHAR + APA = 5l DE PLAMADA DE 11,5-12%

xxxxxxxxxxx

5. fa un starter puternic ... cu drojdii bune ...de shampanie    ... totusi ... parca Sine zicea ca au fermentat f. lent     ... eu am folosit de fiecare data TURBO pe cantitatea dubla de zahar    si a fost OK !

6. ai grija sa hranesti bine drojdiile ... eu am pus 1-2 banane f.f. bine mixate la 2 L
... altii recomanda bullion ... de casa ... ca sa nu ai conservant 
... si altii ingrasaminte de flori    ...aici nu ma bag !

7. era sa uit ... eu mai puneam si 2-3 lamii felii la 20L ... aciditatea ajuta procesul de fermentare si ... urma de lamiie mai anuleaza din ... mirosul de drojdii ... distilam fara drojdii si lamii

cred ca nu am uitat nimic 

pt 10% ... in max 10 zile ar trebuii sa fie gata  = dupa 2 saptamani poti sa distili
... la turbo ei ziceau 48 ore si distilam dupa 6-7 zile


 

p.s.

... parerea mea ... merita sa treci pe turbo ... se duce la 16-18-20% chiar

... macar dute la magazinul cu ... kit-uri de vin si cumpara nutrient pt fermentare ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
Aqua_Ursului
Membru nou

Inregistrat: acum 2 ani
Postari: 2
Parca mai e ceva cu zaharul invert, ceva legat de chimie. Pentru drojdie e mai bun glucaza si fructoza, ca pentru disaharid mai e o etapa a unei enzime care rupe lantul molecular in glucoza si fructoza (atat facem, ocolim acea treapta si pregatim un zahar ma usor petru drojdie).

Zahar tos = disacharid

Zahar invert = glucoza + fructoza

Se obtine prin hidroliza, am si reteta cum fac eu.

Pun 1 kil de zahar pe aragaz in vas curat, adaug 480 ml apa plata (masurat aprox la + si - 10 ml ca nu e farmacie), adaug un pic de sare de lamaie (acid) cca. cantitate varf de cutit.
Usurel fierb, cand fierbe de tot (cca. 20 de min.) sting focul si pun in borcane.


pus acum 2 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la