Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
bruneta99
Femeie
25 ani
Satu Mare
cauta Barbat
25 - 50 ani
Bauturi / Distilarea / Cum coboram taria distilatului fara a-l tulbura Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Marturisesc ca, pana zilele trecute ,nu constituia o problema pentru mine tulburarea distilatului , dar ieri , incercand sa "lungesc" niste alcool de 78-80°, ca sa-l fac baubil , am constatat ca produsul final devine tulbure.
  Prima data am incercat cu apa de la fantana, apoi cu apa plata ,iar azi dimineata am incercat cu apa distilata dar am obtinut mereu acelasi rezultat.
  Poate alcoolul meu facut la coloana , la foc de lemne (coloana nu a lucrat perfect echilibrata ci a oscilat in jurul valorii de 85°) , ia si ceva tampenii din plamada in timpul distilarii, poate trebuie lungit distilatul urmand niste pasi precisi , pe care eu nu ii stiu , nu stiu ce sa cred.Cert e insa faptul ca orice as incerca (am filtrat si prin hartie de filtru), nu obtin decat o bautura de un alb laptos.
  De aceea, rog pe cei cu experienta, daca vor sa o impartaseasca, sa-si puna aici cautarile si experientele lor, sa avem , condensat, un loc in care sa cautam in caz de probleme.
  Stiu ca pe ici pe colo s-a mai discutat despre asta, dar informatia este disparata si greu de gasit.
  Din partea mea , va multumesc anticipat.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... cred ca ... unul din dejavantajele coloanei ... este ca comprima si cozile => ceea ce duce eventual la o tulburare in momentul diluarii 

... eu am aplicat inca o ... distilare ... unde am mai luat ceva frunte ... si niste cozi        => rezultatul a fost aproape ok ... limpede dar nu stralucea 

... ce am observant ... daca pleci de la o plamada care a fermentat prost =>> ai sanse mari sa se tulbure distilatul     

xxxxxxxxxxxxxxxx

teoria spune ca :
1. se amesteca lichide la aceiasi temperature
2. diluarea se face in trepte ... la citeva zile ... ... si cu testare as spune eu
3. se adauga apa in distilat in fir subtire si se amesteca continuu
4. se foloseste apa distilata... demineralizata etc.
5. operatia necesita rabdare ... si ... noroc

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

am scris pe aici pe undeva ... cum se testeaza predispozitia la tulburare a distilatului 
... pune niste distilat la congelator ... si daca dupa1-2 zile apare un vual inseamna ca distilatul se va tulbura 
... ... acum ramane sa faci teste sa vezi la cite grade ... 40 ...42...45... 48... etc.

... o filtrare la rece = -10C poate sa ajute => sa se limpezeasca la +20C

zzzzzzzzzzzz

multe sporuri la ... filtrate ... sau distilat 



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Daca as face o a doua distilare fara coloana , as repara situatia ? Nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se tulbure distilatul la diluare, chiar daca am facut doar tescovina.
  Pentru urmatoarele sarje, daca as mai scoate din umplutura coloanei , as putea sa distilez din prima la un , sa zicem , 40* , fara a mai fi nevoie sa diluez dupa ?   :pray:


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Daca as face o a doua distilare fara coloana , as repara situatia ? Nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se tulbure distilatul la diluare, chiar daca am facut doar tescovina.
  Pentru urmatoarele sarje, daca as mai scoate din umplutura coloanei , as putea sa distilez din prima la un , sa zicem , 40* , fara a mai fi nevoie sa diluez dupa ?   :pray:


... daca bine ai observant ... situatia fiecaruia e ... PARTICULARA=UNICA      asa ca ... de pe aici poti sa faci=incerci ce am facut ...noi ... intr-un caz asemanator 

... si daca nu merge ...    va trebuii sa gasesti Solutia ta !

xxxxxxxxxxxxxxx

... eu as incepe cu ... filtrarea la rece 

... ai vazut ... coloana mea ? ...care nu e coloana ... la a 3-a distilare a dat rezultate satisfacatoare    dar nu f.f.bune

... ia comentariul asta ca o incurajare ... na ca un comentariu negative ... cum a facut S-ne


sa ai spor!


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Deja am lasat in congelator 1l de distilat si maine voi incerca sa-l filtrez.
  Daca nu e si nu e, il mai distilez o data , dupa ce-l tulbur pana la 30*. 
  Mi-era frica la inceput ca am facut eu cine stie ce trasnai la distilat , dar , aprofundand subiectul , am vazut ca a-ti avut si voi problemele voastre, asa ca am mai prins curaj. 
  Apropo, ce inseamna o plamada fermentata rau ? La mine au fermentat toate la fel. Dupa ce faceam jumate de ora pauza de zaharificare imparteam plamada in mai multe vase ( sa o aduc repede la 30*) apoi le reuneam,  puneam starterul si asteptam sa dea pe dinafara (in primele 24 de ore).Fermentarea incepea rapid , in maxim jumatate de ora incepeam sa vad spume , iar a doua zi ziceai ca am pus sapun in butoi, asa clabuci facea. 


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:



... ia comentariul asta ca o incurajare ... na ca un comentariu negative ... cum a facut S-ne


  ?!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:


Caberlot a scris:



... ia comentariul asta ca o incurajare ... na ca un comentariu negative ... cum a facut S-ne


  ?!


... era vorba de butoi ... scinduri etc.

nimic important pina la urma ... 


sa ai sporuri!
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Deja am lasat in congelator 1l de distilat si maine voi incerca sa-l filtrez.
  Daca nu e si nu e, il mai distilez o data , dupa ce-l tulbur pana la 30*. 
  Mi-era frica la inceput ca am facut eu cine stie ce trasnai la distilat , dar , aprofundand subiectul , am vazut ca a-ti avut si voi problemele voastre, asa ca am mai prins curaj. 
  Apropo, ce inseamna o plamada fermentata rau ? La mine au fermentat toate la fel. Dupa ce faceam jumate de ora pauza de zaharificare imparteam plamada in mai multe vase ( sa o aduc repede la 30*) apoi le reuneam,  puneam starterul si asteptam sa dea pe dinafara (in primele 24 de ore).Fermentarea incepea rapid , in maxim jumatate de ora incepeam sa vad spume , iar a doua zi ziceai ca am pus sapun in butoi, asa clabuci facea. 


...adica o plamada fermentata incomplet ... sau acrita ... sau chiar imputita

... oricum ... daca nu ma insala memoria ... cred ca doar tu te ocupi de cartofi ... altii poate au facut vre-un test de curiozitate ... cred ca Sam ? ...

... sau poate ca nici Sam ...

... vad ca nu se baga nimeni ... asa ca probabil tu esti sef la cartof ... asa cum Pazucu e sef la sefecla ...

... cred ca ar fi bine sa lasi 2-3 zile la congelator proba ... si apoi sa filtrezi repede  inainte sa se incalzesca la +C ... apoi lasa sa se incalzeasca treptat in camera  si verifica ce a iesit    ... eventual lasa sticla in soare sa se incalzeasca  si apoi iar la temperature camerei    ...si daca nici asa nu merge => distila iar ... poate ajuta

... si eu as merge tot pe coloana  ...

xxxxxxxxxxxxxxx

... Pazucu a limpezit cu filtru de vin daca nu ma insel    ... intreaba       

BAFTA !

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
La plamezile ce le-am facut zaharul nu a coborat la 0 ci a ramas la 2 , dupa fermentare. Partea solida se lasa la fund si deasupra apare un lichid curat. Am lasat cateva zile in plus si cantitatea de zahar nu a scazut mai mult.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cristimoisiuc

... nu stiu cu ce masori ... banuiesc ca folosesti un refractometru ... zaharul nu mai ajunge la zero "0" ... pt ca ai acolo un amestec de zahar +apa+alcool ... si instrumental tau e calibrat pe solutii de zahar   

... Pazucu a pus aici un link catre un site ... unde se calculeaza aproape orice ... si acolo e un tabel activ unde introduce de la ce % de zaharuri pleci ... si la ce ai ajuns =>> si iti da cit ai in realitate zahar residual 
( ex. daca pleci de pe la 24-25% zahar si ajungi pe la 7-8 %zahar ... in realitate esti aproape la sec = 0 zahar)

... poate CARTOFUL PREZINTA TENDINTZE DE TULBURARE ???
... ... asa cum am spus ... se pare ca esti sef la cartof 


 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

cind mai distili ... nu te mai baza doar pe nas si gust ...
... mai fa cite o dilutiela pahar ...  juma-juma sa vezi cind se tulbura ... si opresti colectarea inimii daca da semene de tulburare ... si restul pui la cozi ...==>>> carbuni etc. .... cred ca nu pierzi nu stiu ce arome ???


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Voi incerca si asa. Pana una alta , am pus la congelator un litru de 80* . Cand l-am filtrat ( 3 randuri de hartie de filtru) a disparut acea culoare usor galbuie a distilatului si am reusit sa cobor taria pana ceva mai jos de 55* , fara a-l tulbura, dar e in continuare prea mare.
  Dupa ce termin cu distilatul voi incerca sa fac o a doua distilare sa vedem ce iese. Dilema e daca sa o fac cu coloana sau nu.


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da ,se pare ca sunt probleme .
intradevar , eu am rezolvat problema cu filtrul de vin , super treaba . interesant este ca nu de fiecare data cand diluez tuica se tulbura . chiar ieri am diluat 27 l tuica care avea 65* abv , pana la 40 * abv si nu s- a tulburat . cum am facut ? am pus apa necesara intr- un bidon cu robinet , am dat drumul apei peste tuica , debitul fiind cat un bat de chibrit . in damigeana care se amesteca lichidul bag o pompa de acvariu care barboteaza tuica diluata .
tuica a fost fiarta a doua oara sambata trecuta , deci pauza pana la diluare a fost de 4 zile . apa pentru diluare a fost din fantana scoasa pe loc jumatate din cantitatea necesara , cealalta jumatate am avut- o de vreo 3-4 luni dintr-un izvor .
la diluarea trecuta cand am tulburat distilatul , am facut operatiunea mai violent , anume sa am ce filtra sa vad daca functioneaza  .
am diluat imediat dupa ce a iesit tuica din cazan cu apa de la robinet (fantana) iar apa a curs in tuica cu debit mare cam cat un creion  .
deci concluzia este aceia ca trebuie rabdare si teste si sigur vei reusi .
daca nu merge , fa tu rachiu mult si tulbure ca il limpezim noi  .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Voi incerca si cu filtrul de vin. Intrebare: se obtin rezultate si daca filtrez distilatul de 80* sau numai dupa ce se tulbura?
  Trebuie musai sa stea distilatul cateva zile, inainte de a-l filtra?
  Multumesc.   


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Pazucu, poti detalia cum ai filtrat cu filtrul de vin, te rog ?

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
am pus undeva poze cu filtrul de vin . nu am facut nimic special , am bagat sorbul in damigeana cu tuica tulbure si celalat capat in alta damigeana in care a iesit limpede  .
mai in gluma mai in serios ,filtrul face toata treaba .
uite aici explica nenea asta cum se face treaba :


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc Pazucu! Partial am rezolvat problema dar o parte din distilat se incapataneaza sa ramana tulbure.Dupa ce adun destul voi incerca o a doua distilare, de aceasta data traditionala. Nu e o regula dar am observat ca distiland normal se limpezeste mult mai usor distilatul, decat cel facut la coloana. Dintr-o trecere pe carbuni cel distilat normal se limpezeste, la cel de pe coloana am nevoie de cel putin 2 treceri, iar in unele cazuri nici dupa 3 filtrari prin carbune nu se clarifica problema.
  E nevoie de rabdare, intr-adevar.
  Tot distilatul facut din cartofi, pana acum, se tulbura cand ii scad taria sub 70*. E posibil sa fac mereu aceeasi greseala la distilare ? Am incercat si sa-l separ pe fractii si obtin acelasi rezultat cu fiecare fractie in parte . Oare are tendinta de tulburare distilatul din cartofi si are nevoie de filtrare neaparat ?
La distilarea cu coloana am observat ca putem regla taria distilatului modificand temperatura la care lucreaza coloana, inafara de faptul ca variez grosimea stratului de umplutura. La mine reglarea este destul de aproximativa, pentru ca imi variaza puterea flacarii ( foc de lemne), dar cand scap temperatura peste 92* mi se tulbura distilatul , caci scade taria sub 70*.
Daca cobor din nou temperatura coloanei spre 78* distilez din nou alcool de tarie mai mare.
  Lucrul acesta mi-a fost confirmat de papagal, care la mine are si intrarea si iesirea pe sus. In momentul cand am scapat temperatura mai mare a iesit alcool cu mai multa apa, care fiind mai greu( mai dens) , s-a dus la fundul papagalului si nu s-a mai amestecat cu ce a iesit dupa ( cand am corectat temperatura si a iesit alcool mai "tare"- mai usor ). Alcoolmetrul mi-a aratat, astfel , o tarie alcoolica mai mica , iar cand am masurat distilatul in recipient , a iesit mult mai tare decat ce arata alcoolmetrul din papagal ( 80* distilatul final fata de 65* cat imi arata alcoolmetrul in papagal).


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@cristi ...

... cred ca sunt mai multe de zis la ce faci tu 

...din cartofi se face ... vodka sau alcool neutru  ==> vodka se distila de 5-7-etc ori = adica in coloana cu multe talere

... probabil ca ... din cartofi fermentarea mai da ceva tulbureala

... incearca formula 5-15-60-15 % din alcool la colectare (frunte-cap-inima-coada) =>apoi verifica daca tot asa se tulbura inima

...filtrarea la rece nu a ajutat?

... ... asa cum am zis ...fiecare distilat cu problemele lui si cu Solutia lui !
(nu exista boli , exista bolnavi !)

sporuri!


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Filtrarea la rece am facut-o doar prin 3 randuri de hartie de filtru si nu a ajutat prea mult.  Apoi m-a invatat Pazucu sa-mi fac o teava cu carbune in ea si sa filtrez incet, dar n-am mai racit distilatul.
  A doua metoda da rezultate doar daca distilez fara coloana si accidental la cate un distilat obtinut cu ajutorul coloanei. 
  Momentan distilez cum pot mai repede , apoi cu limpezirea mai vad dupa ce termin.
  Problema e ca, din cauza spumarii, nu pot face decat plamada pentru 3 ture odata, apoi trebuie o noua plamadeala si asteptat sa fermenteze.   


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@cristi

... incearca sa diluezi ce iese la jumatatea distilari ( ca sa fii sigur ca nu ai nici capete si nici cozi ) ... si daca tot se tulbura    atunci problema vine din cartofi ==>poate ca e specifica pt cartofi   

... oricum ... asa cum ai zis ... da-I bataie cu procesatul ... ... ca ai timp de limpezit dupa ce termini ... limpezirea nu preseaza !


 


p.s.
filtrarea cu carbine e dificil de facut la rece ...
... asa cum am spus ... distilarea 3 da rezultate acceptabile ... mai ales daca se compara cu lichidul de plecare   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am incercat deja, dar nu chiar la jumatatea distilarii ci ceva mai repede. Oricum era trecuta si fruntea si capul.Rezultatul a fost acelasi.
  Voi face o poza, sa vedeti cum se face dupa diluare. Zici ca-i ayran turcesc , la culoare.   


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Am incercat deja, dar nu chiar la jumatatea distilarii ci ceva mai repede. Oricum era trecuta si fruntea si capul.Rezultatul a fost acelasi.
  Voi face o poza, sa vedeti cum se face dupa diluare. Zici ca-i ayran turcesc , la culoare.   


... asteptam poza

... pune distilat intr-o sonda - eprubeta si aseazo pe un fond negru =>poza    ca sa vedem despre ce vorbesti      ... eu vorbeam de un vual care se vedea bine doar pe fond negru 
...avran ???   ... sau arak ? ... asta chiar ca se face cam ca si un amestec de lapte+apa 1:4

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@cristi

... uite ceva de pe la altii despre cartofi : ... ca sa vezi cam ce randament ar trebuii sa ai

More scientifical explanation why the potato washes don't burn on to the element:


Potato vs. Grain 
    Water Proteins Fats Starch Cellulose 
Oats  12% 13% 7% 60% 12% 
Barley  12% 11% 2% 63% 12% 
Rye  12% 12% 2% 62% 12% 
Wheat  12% 11% 1.5% 64% 11% 
Potatoes 75% 1.5% 0.1% 14% 1% 

    cartoful are cam de 4 ori mai putin amidon decit boabele    ...asa ca randamentul tau e BUN !

...    intrebarea e de ce se tulbura rezultatul=distilatul ... pt ca in cartof sunt cele mai putine grasimi si protein ????
( ce dracu se mai produce in timpul fermentarii ????????)

uite si sursa ... in engleza
... ai si retete si comentariii 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Da , e posibil sa fie arak, oricum iese laptos la culoare dupa ce il diluez. Ma gandesc sa nu treaca ceva in distilat de la fierbere, capacul alambicului e destul de jos , dar apoi e coloana , asa ca ...
  Oricum, distilatul iese lacrima , poate usor galbui, dar putin , putin, mai ca nu sesizezi.
Intr-o sticla cu de ala limpede , de 80*, mi s-a depus un voal subtire , cum ziceai tu. Pe ala n-am incercat sa-l diluez, dar nu cred ca-mi da alt rezultat.
  Daca distilez fara coloana iese tot distilatul usor tulbure. Tot ce e sub 70* iese asa, indiferent ca distilez cu coloana sau nu.
  Momentan sunt in pana de idei. Dupa ce termin lucrarea voi redistila tot si mai vedem.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Da , e posibil sa fie arak, oricum iese laptos la culoare dupa ce il diluez. Ma gandesc sa nu treaca ceva in distilat de la fierbere, capacul alambicului e destul de jos , dar apoi e coloana , asa ca ...
  Oricum, distilatul iese lacrima , poate usor galbui, dar putin , putin, mai ca nu sesizezi.
Intr-o sticla cu de ala limpede , de 80*, mi s-a depus un voal subtire , cum ziceai tu. Pe ala n-am incercat sa-l diluez, dar nu cred ca-mi da alt rezultat.
  Daca distilez fara coloana iese tot distilatul usor tulbure. Tot ce e sub 70* iese asa, indiferent ca distilez cu coloana sau nu.
  Momentan sunt in pana de idei. Dupa ce termin lucrarea voi redistila tot si mai vedem.


... ai verificat ce zice situl de mai sus ?

... niciodata nu am vazut altceva decit un rachiu limpede-sau laptos dupa prima distilare      ... galbui ??? 
(daca focul e prea mare ... atunci am mai vazut di distillate roz -cind plamada spuma si pleca ceva vin pe raciere

,,, cartofii aia ... au fost stropiti cu ceva  dupa recoltare ?   ca sa se conserve ??

... eu cind am zis vual => am vrut sa zic un lichid f.usor tulbure

... daca ai o depunere=precipitat    ... incearca sa vezi cumva      in ce conditii poti sa maximizezi depunerea aia  timp,%,temperature =>decanteaza si filtreaza 

... incearca sa faci un test cu iod ... la depunerea aia  ... filtreaza prin hirtie de filtru si pe depunerepicura iod  =>daca se inegreste e amidon   
( ma gindesc ca ... poate distili prea repede si ... ceva urme de amidon sunt antrenate de vapori => si ajung in distilat ??? ... totusi asta nu ar trebuii sa tulbure distilatul la diluare      )

... uzo,arak, pastish si alte alea ... cred ca se tulbura de la uleiuri volatile --- si astea banuiesc ca au f. mute uleiuri = pt ca sunt f.f.parfumate ...

xxxxxxxxxxxxxxxxxx

... vodka se face traditional si din cartofi => asa ca nu ar trebuii sa se tulbure la diluare 
(poate cartofii incoltiti ... au produs deja ceva uleiuri ???   ... nu am nici o idee!)



   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Cam asa arata diferenta dintre distilatul nediluat(80*) si acelasi distilat , diluat la 40*.

cum coboram taria fara a-l tulbura cam asa arata diferenta dintre distilatul acelasi distilat diluat

32KB


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Cartofii nu au fost stropiti cu nimic pe timpul conservarii lor dar au fost fierti cu tot cu coltii ce au aparut primavara.
  Plamada din cartofi spumeaza binisor dar distilatul iese limpede daca il scot destul de tare. Daca nu folosesc coloana iese direct tulbure dar ceva mai putin decat se vede mai sus.
  Voi incerca sa las la precipitat alcoolul nediluat si apoi sa-l filtrez. Am sa testez si cu iod.
  Nu cred ca distilez prea repede. Nu obtin un litru de distilat mai repede de 2 ore si jumatate, cam 3 picaturi pe secunda in medie, la inceput curge ceva mai repede iar la sfarsit ceva mai rar .


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cum zicea si Caberlot, fa testele de tulburare la trecerea de la capete la inimi si de la inimi la cozi. Ia o proba de distilat si adauga aceeasi cantitate de apa distilata. Daca se tulbura proba se va tulbura si distilatul.
Incearca si distilarea dubla fara coloana.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Cartofii nu au fost stropiti cu nimic pe timpul conservarii lor dar au fost fierti cu tot cu coltii ce au aparut primavara.
  Plamada din cartofi spumeaza binisor dar distilatul iese limpede daca il scot destul de tare. Daca nu folosesc coloana iese direct tulbure dar ceva mai putin decat se vede mai sus.
  Voi incerca sa las la precipitat alcoolul nediluat si apoi sa-l filtrez. Am sa testez si cu iod.
  Nu cred ca distilez prea repede. Nu obtin un litru de distilat mai repede de 2 ore si jumatate, cam 3 picaturi pe secunda in medie, la inceput curge ceva mai repede iar la sfarsit ceva mai rar .


ALB AL DRACU ...

e clar ca nu distili prea repede 1L la 2-2h30 (la mine merge cal 0,5-1L/ora

... NU CRED sa conteze ca ai fiert cu colti  ca doar ai aruncat apa aia  (parca stiam ca e si usor otravitoare apa in care au fiert cartofii cu coaja ...??? 

. ramane sa verifici ... daca diluezi ce curge la mijlocul distilarii juma-juma cu apa =>>ce se intimpla     

... daca ramane limpede ===>>> problema e de la capete si/sau cozi

... ... alte idei chiar nu am acum 
(ai verificat situl pe care l-am pus mai sus ? ... sunt ceva comentarii despre cartof ...retete etc.)

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Apa nu o arunc , trebuie sa diluez plamada, altfel e prea groasa.
  Tura ce urmeaza sa o distilez am fiert cartofii fara colti- vedem daca vor fi diferente.
  Am spicuit cate ceva de pe sit dar nu prea e timp si nici marfa multa, ca sa mai experimentez.   


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
hallo ... Cristii 

... cum mai merg experientzele de diluare ?
... ai facut testul la cartofii fara coltz    ... eu tare suspectez ca  incoltirea asta produce niste substantze (uleiuri) total diferite de amidonnn ???  

xxxxxxxxxxx

...si ... nu stiu daca am intrebat sau nu ... cum e gustul      la esentza de cartofi  ?



 

p.s.
... nu uita de testul de diluare de la jumatatea distilarii !!!!!!!!!!


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
N-am prea avut timp de experiente. Am mai distilat 3 cazane , dar distilare normala, ca daca vreau sa lucru cu coloana trebuie sa stau langa ea si sa ma joc la robinet si n-am prea avut timp.   
  Si la cartofii fara colti am aceeasi tulbureala, dar mai putin pregnanta, la distilarea normala.
  De diluat n-a fost timp dar am observat ca daca tin mai multa plamada intr-un butoi ( pentru 3 ture de fiert) din aia mai de deasupra iese cel mai mult alcool iar din ultima tura ( de pe fundul butoiului) iese cel mai putin. Am notat pe undeva cantitatile si le voi pune pentru edificare.
  Referitor la gust , eu mi l-am cam pierdut , ca n-am mai umblat pe 3 carari din '93 , dar degustatori mai experimentati au zis ca e buna. Ramane sa va trimit cu Pazucu o leaca sa vedeti cum o iesit.   


pus acum 9 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Mare pacat ca nu poti veni personal, sa stii.

PS ... si cu o soba in spate


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cristi

1. se pare ca ... ajuta daca cartofii nu sunt cu colti ==> poate conteaza daca cartofii nu sunt incoltiti ?? ... ramane de verificat la toamna - iarna.

2. zici ca difera ... tura 1 din butoi fata de tura 3-ultima ? ... interesant ... daca nu vine de la mai multe parti solide .... => atunci sa inteleg ca % de alcool din plamada e mic ==>> si plamada incepe sa se acreasca ?
... ... ...  ai si diferente de limpezime ?

DIFICIL CARTOFUL ASTA ... ASA SE PARE !

xxxxxxxxxxxxxxx

tot nu ai zis daca ai facut un test de diluare cu ce curge la 1/3--1/2 din cantitatea colectata la distilare ???

... GUSTUL ...  pai daca nu gusti denici un fel ... CUM FACI SEPARARILE ??? ... doar dupa miros ? ... pt. ca doar dupa % nu prea merge 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Ultimele distilari le-am facut fara coloana . Distilatul a iesit putin tulbure , dar cel mai tare are doar 40*(primii 2 litri). Cu cat scad gradele cu atat se limpezeste mai bine.
Daca  filtrez pe carbune distilatul se limpezeste.
  Mai vorbim dupa ce voi face o a doua distilare. Din pacate momentan stau tare prost cu timpul.
Distilarile (cele 3) din acelasi butoi , le-am facut in decurs de 2 zile, nu cred ca s-a acrit plamada. Mai degraba alcoolul fiind mai usor tinde sa se ridice in partea de sus a plamezii.
  Pentru separari mai gust cateodata dar in principal pandesc densimetrul si miros in papagal.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cristi

... prima distilare(simpla) nu e relevanta ... a doua=lamurirea=rafinarea conteaza 
... redu cu apa -buna de baut primul distilat la 25-28% --- e important sa incarci cazanul = la 80% ... si fa atent separarile ... in sticlutze de 0.25L
... ... am pus pe aici pe undeva si un table in eXcel ... care facea automat calcule

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  f.ciudat ... e tulbure la inceput cind e tare ... si se limpezeste la sfirsit cind e slab ??? ...  de obicei e invers 

xxxxxxxxxxxxxxxxx

... nu uita sa faci o proba de diluare ... dupa ce ai luat cam 1/3 din a 2-a distilare  aici ar trebuii sa nu se tulbure 


 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

of topic
... f.f interesant situl de sobe 
... ceva mai ordonat decit aici 
... ... multe orgolii pe acolo 
... ... ... si moderatorul =>e un fel de dumnezeu 

... mare pacat ! ... poate ca ar trebuii sa inteleaga ... ca nu e totusi situl lui ... e al tuturor care au scris ceva ... informatii sau intrebari .... chiar daca el a facut cea mai multa munca

... ... si Strava a fost excomunicat ... de la altii ... si a venit aici ... unde mai apre (odata cu cometa Haley) ... dar mai da si el cite o scinteie
... aici e totul benevol... cine vrea spune ce stie ... cine vrea asculta ... si cine vrea intreaba.


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
E adevarat, pe aici e o cu totul alta atmosfera.
  Momentan nu prea am timp de distilari dar cand voi avea ceva nou voi posta. Multumesc de interes.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cristi ...

... am vazut afumaturile tale de pe "sobe "  suuperrr ... doar ca ... afumaturile la fum cald sunt bune si nerecomandate =cancerigene se spune    ... ...  la fum rece cica sunt mai sanatoase    dar tot ... cancerigene
... mai bine fa o afumatoare ..clasica ... sau electrica = un pumn de aschii fumega mai mult de 1 ora 

... in rest astept vesti despre ... primul distilat de cartofi diluat cu apa la jumatatea distilarii 
... in rest nu am alte ideii ... cum diluezi cartofii fara sa se tulbure     




p.s.
... poagte ca tot pe a rusi sa gasesti ceva infode calitate . ... asta apropos de sobe !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc de aprecieri.
  Momentan nu prea am timp de distilari . Am reusit sa acresc o plamada. Cum am rezultate noi le voi impartasi bucuros.


pus acum 9 ani
   
Kamena
10%

Din: Baia de fier gorj
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 22
Eu stiam ca dupa ce adaugi apa peste tarie nu este bine sa amesteci.
Eu cobor taria doar cu apa plata bucovina.
Am avut probleme cu apa fiarta si de atunci o cobor doar cu apa distilata.
In concluzie trebuie amestecat alcolul cu apa sau nu?


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 

pai daca vrei sa scazi taria % ... ce alta alternativa ai ... decit sa pui apa   

... oricum ... cred ca ar fi bine sa facem teste ... inainte de diluat toata cantitatea   asa evitam surprizele = tulburarea

... am mai spus ... un alcool tzinut la congelator si diluat    si care nu se tulbura ==>> sigur nu se va tulbura niciodata la temperatura camerei 




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
Kamena
10%

Din: Baia de fier gorj
Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 22
Ma refeream ca atunci dupa ce adaugi apa se facem balbotaj in butoi.

Voi cum produceti apa distilata?


pus acum 7 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Eu am filtru de osmoză inversă, produce apa aproape la fel de pură că cea distilata (10-30 ppm solide totale dizolvate, apa la mine avānd vrea 800 ppm, iar cea distilată 0 ppm teoretic). Cu toate astea osmoza ia timp și consumă multă apa, as fi curios daca distilarea apei in cazanul de inox/cupru ar da rezultate la fel de bune. Teoretic așa ar trebui. Mi-ar fi mai ușor să distilez un cazan de apa și sa fac cāteva vedre de apa pura in o ora, doua, decāt să las filtrul sa mearga o zi īntreagă.

pus acum 7 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu prea se inteleg bine apa si cuprul.
Eu distilez apa in oala de inox, la fel ca cea pe care am avut-o ca prim cazan. Folosesc condensatorul de reflux de la coloana care este in intregime din inox. O sa fac poze la prima distilare de apa...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 7 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 293
Mă gāndeam eu că cuprul nu este potrivit pentru apă. Nu mă complic, rămān la osmoza. Eu fac și bere și trebuie multa apă, fata de cata se folosește la diluarea alcoolului.

pus acum 7 ani
   
mariusbaltaretu
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
Undeva pe acest forum era o formula de coborare a tariei alcolului, nu o mai gasesc. Ma ajuta cineva?

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151

mariusbaltaretu a scris:

Undeva pe acest forum era o formula de coborare a tariei alcolului, nu o mai gasesc. Ma ajuta cineva?

Nu stiu ce formula era pe forum dar iti spun o metoda simpla de calcul. Pt calcul trebuie sa sti cateva marimi:
- Volumul de alcool concentrat pe care vrei sa īl diluezi =Vi
- Concentratia initiala in % volum (grade alcoolice) a alcoolului =Ci
- Concentratia finala in in % volum la care vrei sa ajungi=Cf
Notam cu Vf volumul de alcool dupa dilutie
Vf=Vi*Ci/Cf
Volumul de apa care trebuie adaugat este= Vf-Vi
Daca de ex. ai 100litrii de alcool de 70 grade pe care vrei sa il aduci la 50 grade atunci
Vf=100*70/50=140 litri
Deci la cei 100 litri de alcool de 70grade trebui sa adaugi 140-100= 40 litri apa si vei obtine 140 litri alcool de 50 grade


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 151
Este bine insa de stiut un lucru si anume ca alcoolmetrele sunt de regula etalonate la temperatura de 20 grade C. Alcoolul are coeficienti de dilatare destul de mari functie de temperatura(din acest motiv sunt fabricate termometrele cu alcool) de aceea este bine ca initial sa atuci alcoolul si apa la aproximativ 20grade C (la temperatura camerei). Alcoolmetrele profesionale au incorporat un termometru si exista tabele de corectie a concentratiei functie de temperatura. Un astfel de tabel exista aici:

pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la