Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Alexanndra1994
| Femeie 23 ani Bucuresti cauta Barbat 23 - 42 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Intrucat in firavele mele incercari de a distila o plamada, printre multe alte piedici , m-am lovit de faptul ca imi fierbea foarte greu cazanul , pus pe o plita normala, m-am hotarat sa -mi fac o soba ceva mai speciala, pentru a-mi usura munca ( a se citi-sa nu mai stau 4 ore pana incepe sa fiarba un cazan de 50 litri). Daca in cazul distilarii tescovinei puteam sa scot cercurile plitei si sa las focul sa bata in cazan ( incepea sa fiarba in 2 ore) cand am inceput sa experimentez cu plamezile din cereale am descoperit ca nu mai pot lasa focul direct pe cazan , pentru ca se prinde plamada foarte usor. Astfel s-a ajuns la proiectul de fata. Pe alt topic am schitat ceva in graba si ca sa nu ma repet, am gasit o schita asemanatoare-pe net, pe care am modificat-o putin astfel incat sa corespunda cu ce vreau eu , adica o soba cu ardere eficienta (cu focar tip rocket) , cu o stratificare a gazelor in ea tip clopot. Schita este urmatoarea:
31.8KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Cei mai curiosi pot cauta cu ce se mananca rocket stove , pentru restul se poate face o trecere in revista a avantajelor acestor sobe. Inainte de toate vreau sa stiti ca aceste sobe se pot face atat in constructie zidita, cat si din tabla ( deci mobile ) si la cele mai variate dimensiuni. Eu oscilez intre a folosi un butoi de tabla de 200 l , pe care sa-l decupez la partea de sus cat sa intre ,fara a iesi fum, cazanul,si a face totul din samota. Samota o am , butoiul nu, insa parca mi-ar place mai mult sa fie mobila. Vom vedea . Voi pune insa si o schita cum ar veni facuta din butoi.
19.2KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Am facut cu rosu circuitul gazelor de ardere care ies din focar- mai fierbinti, si care urca pana in partea de sus a sobei. Cu albastru deschis avem gazele care se racesc si isi cauta drum spre cos. Faptul ca iesirea gazelor spre cos nu e in cel mai inalt punct al sobei ajuta la mentinerea gazelor fierbinti in zona cazanului- la fel cum aerul dintr-un balon cu aer cald tinde sa urce.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Aceste tipuri de focare au o ardere foarte buna.In focarele din sobele clasice nu se poate obtine o temperatura mai mare de 55o gr. (nu vorbim de temperatura jarului ci de a gazelor arse) , lucru insuficient arderii monoxidului de carbon( un gaz ce arde la temperaturi de peste 650 gr).Astfel aruncam pe cos aproape o treime din caldura ce s-ar pute obtine din din lemne. La focarele racheta , concentrand gazele ce pleaca din focar intr-o zona ingusta , se obtin temperaturi de peste 900 gr. ,mai mult decat suficiente pentru a avea o ardere completa a lemnelor. Cu galben am marcat zona ce trebuie izolata pentru a ajuta cresterea temperaturilor in partea verticala a focarului ( asa numitul riser).
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Pe net ve-ti gasi aceste focare facute in foarte multe cazuri cu alimentare verticala cu lemne, dar e o gaselnita ce mai mult incurca proiectul, in cazul nostru.
41.8KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Stratificarea gazelor e cam asa : cele fierbinti urca pana in cel mai inalt loc al sobei unde stau pana cedeaza caldura si incep sa se lase in jos , fiind inlocuite de alte gaze, mai fierbinti, ce abia au iesit din focar.Ve-ti avea acelasi schimb de caldura- in contracurent ,intre gazele din soba si plamada din cazan. Daca se pune riserul intr-o laterala, astfel incat sa nu bata direct flacara in fundul cazanului, zona cea mai fierbinte a cazanului va fi peretii si nu fundul lui, unde se prinde mai greu plamada. Daca avem si ulei jos e si mai bine.
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Atīt entuziasm pe forum nu s-a mai văzut de la apariția rachetei Pazucu, cred !!
Sīnt curios ce alte utilități i se mai pot găsi sobei īn gospodărie(mai ales īn cazul celor care avem deja cazan de țuică cu īncălzire electrică ). Proiectul pare extrem de promițător prin felul in care utilizează la maxim căldura degajată ; Crezi că īn partea īn care ar trebui să intre fundul cazanului ar merge o plită(fără ochiuri, evident) și să o folosești īn felul ăsta ca mașină de gătit? Nu e glumă, mi-am dorit mereu să mi se īncălzească oalele repede...
Te felicit și-ți mulțumesc că ne-ai prezentat conceptul! Īți doresc mult spor!
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Da, suntem din apropiere, relativ. Poate fi contagios. Sigur ca se poate monta o plita in locul cazanului- de fapt asta a fost si conceptul originar, dar in cazul asta riserul trebuie prelungit pana la 5 cm sub plita.Devine o soba excelenta in aer liber , pentru vara - toamna. Entuziasmul meu se datoreaza faptului ca v-am gasit cand imi cam pierdusem sperantele si am gasit informatie de calitate , la voi.Sa dau si eu macar ceva in schimb. Cu timpul ma mai linistesc, o sa vedeti. Am si alte prioritati.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Nu ma porniti cu sobele alternative. Sunt aproape o religie pentru mine.
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Auzi, de curiozitate, știi cum să ajungi la Sulina??
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
|
pus acum 9 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Fffff interesant subiectul!!! Intrebarea CE nu_mi da pace e alta.... LA o soba pt plamezi, temp de sus va fi mult mai mare ca aia de jos, dar nu va fi totusi prea mare incat as Arda plamada de pe fundul cazanului?
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
abia astept sa termini proiectul asta . cand va fi gata v- om putea face o comparatie . soba mea de incalzit este facuta dintr- un butoi de 200 l insa este cu foc direct si doar sub fundul cazanului . cum am facut constructia : am taiat 40 cm din partea de sus a butoiului de 200 l astfel incat au rezultat 2 cilindri , unul cu fund si unul fara . am pus cilindrul cu fund peste cel de 40 cm fara fund , le- am centrat si le-am sudat . a rezultat un cilindru cu doua guri si cu fundul undeva la mijloc . in cilindrul cu 60 cm pana la fund (butoiul de 200 l are cam 100 cm inaltime si 58 cm diametru ) am bagat cazanul de tuica care are 54 cm diametru ,iar intre cele doua cazane am bagat ulei ars , 7 cm intre cele doua funduri si 3 cm intre peretii laterali . in lateral uleiul este cu 10 cm mai jos decat inaltimea totala a cazanului de tuica acesta avand cam 40 cm inaltime totala.cantitatea de ulei ars este de 25-30 l . in cilindrul de 40 cm sudat dedesuptul cazanului am facut soba . am croit doua gauri una pe unde bag lemne si alta pe unde iese fumul . gaura fumului este facuta la partea cea mai de jos a cazanului . cum am mai spus focul bate doar in fundul cazanului unde deasupra sunt cei 7 cm de ulei , uleiul se incinge urca fierbinte pe peretii cazanului in sus . in felul acesta incalzirea se face in 90 min la temperaturi cu plus si in max . 2 ore atunci cand temperaturile sunt negative . cazanul are 60 l util . poze cu cazanul meu afumat sunt pe prima pagina a topicului cu zamahoanca . astept cu interes soba ta sa vedem daca merita o modificare .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
sunt aici 3 poze si se intelege cam cum am facut treaba . daca mai este cineva care nu stie de ce este cazanul afumat , sa citeasca 2-3 randuri ca va intelege .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
constantin a scris:
Fffff interesant subiectul!!! Intrebarea CE nu_mi da pace e alta.... LA o soba pt plamezi, temp de sus va fi mult mai mare ca aia de jos, dar nu va fi totusi prea mare incat as Arda plamada de pe fundul cazanului? |
Am spus deja ca la clopot temperatura se stratifica de sus in jos. Deci in partea de sus a clopotului putem avea cam 500 gr. , la foc intens si 300 in regim de croaziera. In partea de jos a clopotului putem avea intre 250 gr. (la foc intens) si 120-130 gr. mai in relanti. Daca flacara din riser bate direct in fundul cazanului mai mult ca sigur ca trebuie baie de ulei.Daca punem un deflector , care sa intoarca flacara in lateral , nu vom mai avea temperaturi asa mari direct pe fundul cazanului. Se mai poate jongla cu temperatura facand 2 evacuari ale fumului din clopot- una ceva mai jos de fundul cazanului (care asigura temperaturi mari in soba) si una la partea de sus a clopotului , ambele comandate de sibere. Evacuand fumul prin iesirea de jos obtinem temperaturi mai mari in clopot iar cand evacuam gazele prin partea de sus coboram temperatura in clopot . Apoi , daca dorim temperaturi mai mici in timpul distilarii nu ne opreste nimeni sa punem mai rar pe foc, in cazul asta focarul se comporta ca unul normal , avand si fum vizibil la cos . Pun mai jos un link cu o ardere intr-un focar tip racheta construit de subsemnatul.
Soba in cauza a fost facuta cu scopul incalzirii unei hale mai mici si peste teava riserului vine montat un butoi de 200 l , cu fundul in jos - ca sa avem clopotul). Se vede capacul de jos al butoiului , sudat si largita un pic marginea , ca sa intre partea de sus. Daca scurtam riserul si decupam partea de sus , cat sa intre cazanul , treaba e facuta. =D
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Caldura prin radiatie pe care o degaja asa o soba e undeva la 3kw/h pe mp de clopot.
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
cristimoisuc a scris:
Da, suntem din apropiere, relativ. Poate fi contagios. |
acum cand am vazut eggerul in filmul tau mi- am dat seama cat de aproape suntem . apoi am vazut ca ai trecut si la user localitatea .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Da , suntem aproape, dar eu sunt mai mult din partile Radautilor decat ale Sucevei. Vineri am facut rost de butoi si saptamana care vine, daca ma lasa vremea, ma apuc de soba. Nu de alta dar a inceput sa creasca coltul barabulelor si am pierderi la productie. Voi face baza sobei si focarul din samota iar in partea de sus vine butoiul. Va iesi o strutocamila.
|
|
pus acum 9 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Ideea e buna insa ea are un principiu ,as zice eu, simplu si anume un focar bine izolat termic in care temperatura de ardere sa depaseasca 800* altfel randamentul de care discutati este mult mult diminuat.Acest principiu si altele (referitoare la randament) le veti gasi pe net la sobele celor din tarile nordice unde vor un randament cat mai ridicat.Eu vad o potentiala problema cazanul in sensul ca niciodata nu i vei putea ridica suficient temperatura incat sa obtii un randament macar asemanator acelor sobe.Ca idee e buna,cu siguranta se vor consuma mai putine lemne fata de o soba clasica.Aici ca randament puteti compara doua sobe diferite pe care ati pus acelasi cazan la fiert si in cazul x afiert in y ore in cazul z a fiert in q ore de ex. E destul de complex capitolul randament la sobele pe lemne,pentru un randament maxim arderea gazelor se face pe trei etaje,cu admisie de aer separat pt fiecare etaj PRIMAR,SECUNDAR,TERTIAR. Spor la experimente! .
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Avem si prin tara posesori si utilizatori de sobe model nordic . Din stiinta mea se construiesc de cel putin 3 ani si in tara. Cand am vorbit de temperaturile din clopot vorbesc din experienta proprie si nu din auzite. Sobe cu focar tip racheta am construit si mari- cu masa de acumulare si mai mici-din recipiente pentru deseuri si nu am avut nici un rateu. La focarele tip racheta nu e musai nevoie de aer secundar , dar am construit si cu aer secundar. Aerul primar este aerul care se injecteaza prin cenusarul oricarei sobe, iar secundarul si tertiarul sunt de fapt acelasi aer preincalzit care sa duca la cresterea temperaturilor in focar, incat sa duca la gazeificarea (sau piroliza) lemnelor. Stiu ca e complex capitolul dar am 3 ani de experienta cu ele si ceva mai multa cu sobele traditionale. Am si forjat in focar racheta , la jar de lemne, si nu-ti vine a crede cat de alb poate deveni jarul sau cat de rosie samota.
|
|
pus acum 9 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Ce probleme ai īntīmpinat pīnă acum? La curățat, īntreținere etc? Ideea mi-a rămas īn cap și nu pare să vrea să plece de-acolo Se poate vedea soba pe viu ?
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Focarele tip racheta se folosesc mai mult pentru sobe de exterior, pentru ca necesita alimentare periodica- la fel ca orice soba normala, desi au fost construit si la interior ( mai mult pentru hale si ateliere). Pentru a face o soba in casa, se folosesc focare cu ardere performanta, cu admisie separata de aer primar si secundar, la care intreaga cantitate de lemne ce va fi arsa se introduce o data in focar , apoi se da foc la partea de sus a stivei de lemne, se inchide usa sobei si se regleaza arderea cu ajutorul siberelor montate pe admisia de aer (primar si secundar) . Usa sobei nu se mai deschide pana la urmatorul foc, care poate fi facut la 12 sau la 24 de ore,depinde cat de frig e afara. Eu cu vremea capricioasa ce a fost zilele trecute faceam un foc la 48 ore iar temperatura in 2 camere+baie nu a scazut sub 22 gr. Daca sunt exploatate corect aceste sobe se curata o data la 5-6 ani si singura problema ce am intampinat-o pana acum a fost faptul ca atrebuit sa dorm de cate va ori cu geamul deschis iarna ( nu am dozat lemnele in focar bine). Cred ca am un coleg in a le suferintelor de acest fel in Sulina, daca nu ma inseala memoria, dar deja se pot vedea destul de astfel de sobe dand cautare pentru " sobe de zidarie ". Pana una alta pun un link cu o ardere cu gazeificare de la focarul sobei mele:
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Saptamana asta am reusit sa termin sobita. I-am facut focarul si peretele imprejmuitor di samota iar peste focar vine montat un butoi din tabla ce joaca rolul clopotului. Constructia este modulara ,in sensul ca butoiul se poate si in loc se poate pune un capac, soba devenind masa , sau se poate pune o tabla mai groasa, pe care se pot coace toamna vinete si ardei.
47.9KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Cam asa arata montata:
50.8KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Inca nu are usa focarul dar acest tip de focar nici nu prea simte nevoia:
42.8KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Riserul focarului ( zona pe unde sunt evacuate gazele de ardere din focar) nu m-am obosit sa-l izolez ci l-am facut din samota asezata pe uscat. Asta nu afecteaza functionarea focarului si dupa ce se incalzeste un pic focarul, in timpul arderii cu flacara, nu se mai vede fum la cos.
41.8KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Consumul de lemne e undeva la 3 kg pe ora la ardere fortata( cand incalzesc plamada ) , dupa aceea scade undeva la 2 kg /ora. Cazanul incepe sa fiarba in aproximativ o ora. Asta e cantitatea de lemne cu care fierb 22 kg cartofi +10 litri apa ( cazanul e de 45 l), adica 6 kg lemne. Puterea maxima a flacarii e undeva la 10-12 kw/ora, depinzand de cat de uscate sunt lemnele. Temperatura pe cos a fumului are cam 130*, cu ceva peste sau sub, depinde de momentul arderii. Practic eu am fiert trei plamezi cu trei galeti de lemn de brad, galeti ca cea de mai jos:
46.4KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Interesante explicatiile m-am uitat la poze dar tot nu am priceput toate ideile.Eu am locuit toata viata la bloc la sobe nu ma pricep , dar soacra sta la tara (de aici si interesul pentru distilate)si are sobe de teracota iar cosumul de lemne este socant in comparatie cu ce spui pe topicul celalalt.Schita de acolo am priceput-o .As dorii sa-mi zici daca este fezabil sa darim sobele si sa pun un meserias sa le faca as cum a-i aratat pentru un consum semnificativ mai mic.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Modelul asta de soba este excelent pentru sobe situate in bucatarii de vara sau la exterior. Au un consum foarte mic de lemne , nu sunt complicate iar singurul dezavantaj este ca focul trebuie alimentat continuu. Se pot utiliza si la interior, cu ceva modificari dar meseriasul trebuie sa fie familiarizat cu acest tip de sobe ( lucru mai putin intalnit in Romania). Din pacate, la noi,constructia sobelor a ramas mult in urma , fata de ce posibilitati sunt.In Romania , sa te incalzesti cu soba , a devenit arhaic, toti vor centrala, daca se poate sa nu se murdareasca deloc. Prin alte parti nu e deloc asa.Sobele alimentate cu lemne sunt considerate din categoria resurselor regenerabile, in Franta , de exemplu, nu se elibereaza o autorizatie de constructie a unei case daca nu are prevazut cos pentru soba. In tarile nordice sobele au un cult al lor, sunt studiate in scoli si acolo poti sa intalnesti proprietar de iaht care iarna se incalzeste la soba. Sa nu credeti insa ca sunt la fel ca sobele noastre. Sobele lor sunt sobe grele , pot ajunge de la 2-3 tone pana la 5-6 tone si incalzesc toata casa, nu numai o camera. Faptul ca sunt atat de grele le da o mare inertie termica, cu variatii mici de temperatura in camera , de seara pana dimineata. Cine s-a icalzit la soba de teracota iarna , stie ca seara e cald de lesini iar dimineata e cam subtirel aerul in odaie. Dupa mine, singurul impediment in implementarea acestor sobe la noi, este faptul ca , fiind mai grele, necesita mai mult material, deci sunt mai scumpe decat o soba traditionala. Eu ma incalzeam demult la o soba traditionala si iarna , cand afumam ceva carne in horn, daca uitam de ea o scoteam arsa- toata caldura se ducea pe cos. De cand am schimbat sistemul , mai mult de 70* celsius nu am avut pe cos. Ca sa va faceti o idee despre costuri , va pot spune in mare cam ce materiale intra la o soba nu foarte mare: 1 usa soba- de preferat cu geam si sa fie ceva mai mare- minim 350 lei 100 samote mari - 400 7-800 pana la 1200- 1500 caramizi normale ceva mai frumoase caci soba nu vine tencuita ci ramane caramida aparenta - 1,7 pana la 2 lei bucata 3-4 saci argila 1 sac mortar refractar - pentru focar -30 sibere , usa cenusar , etc 100- 150 Manopera - daca gasesti meserias nu e ieftina, mai sigur in regie proprie, dar trebuie aprofundat bine de tot pe net
Nu vreau sa sperii pe nimeni dar sunt sobe mai scumpe , iar daca o soba de teracota o scoti in 1500 lei , celelalte te pot ajunge foarte usor si dublu sau triplu - ca materiale , dar este inegalabil confortul si consumul de lemne scade cel putin cu o trime, daca nu cu jumatate fata de sobele traditionale. Voi pune schema de principiu a unei sobe cu 2 clopote intr-o postare ulterioara.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
In prima imagine este schematizata, cat de cat, o soba traditionala- cu "fumuri" , iar in a doua , o soba in 2"clopote" . La prima soba se vede cum aerul care trece prin soba face tot traseul ( racind soba dupa ce nu mai este foc) pe cand in al doilea exemplu , aerul cald este tinut captiv in partea de sus al fiecarui clopot si abia dupa ce se raceste (cedand caldura peretilor sobei) pleaca la cos.
30.3KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Daca spun soacrei ca-i darim soba de teracota care are 60 de ani, soacra avid 90 face infart plus ca este olteanca.Mi s-a parut interesant ca o astfel de soba este alimentat o singura data la 12 ore (cele din poza erau lemne de brad) si se pastreaza caldura in doua camere cca 40m2.O astfel de soba se pote placa cu placi de teracota?Voi intreba in Craiova daca exista un sobar sa faca ce zici.Multumesc pt. raspunsul promt.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Majoritatea timpului fac un foc la 24 de ore si aici nu-i Oltenia- ne intrecem cu Harghita si Covasna in privinta temperaturilor iarna. Soba mea este placata cu teracota. De fapt se croieste soba din teracota, numai ca mai larga , iar pe interior se placheaza cu samota sau caramida rosie, pe cant(dupa posibilitati). Rezulta un perete al sobei de 13-14 cm care are puterea sa tina soba calda mult mai mult timp. Aceste sobe nu se fac dupa ureche. Se calculeaza necesarul termic al camerei- camerelor, apoi se calculeaza marimea focarului si abia la urma suprafata si marimea sobei. Nu vezi 2 proiecte identice decat daca ai aceleasi conditii. Daca esti interesat te pot indruma de unde sa aprofundezi problema- e nevoie de un pic de studiu.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
|
pus acum 9 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Ieri mi-am petrecut citeva ore lecturind din acel forum.Interesante,competente ,actuale informatiile,pacat ca desenele nu sint executate cu linie intrerupta pentru ce nu se vede,(ca la un desen tehnic) in acest fel intelegind mai bine si neavizatii asa cum sint eu.Multumesc inca o data pentru raspuns.
|
|
pus acum 9 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Sobele au 60 de ani ,usile s-au deformat pot fi inlocuite fara a le demola complet?
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Usile sunt prinse de zidarie cu un fel de "urechi" din metal, probabil fonta, daca sunt asa vechi. Daca gasiti usi la dimensiunea gaurii sobei se pot taia urechile usii celei vechi, cu un flex mic si scoate usa apoi se taie urechile usii noi, se aseaza usa in locul celei vechi apoi se sudeaza din nou urechile usii, la pozitie. Probabil va trebuie un sudor care sa poata suda cu electrozi bazici caci sudura cu electrozi normali ( rutilici) nu prea tine pe fonta. Daca va instalati un program- Sketchup, puteti vedea anumite proiecte de pe forumul respectiv, in 3 dimensiuni si chiar sa demontati soba din proiectul respectiv , caramida cu caramida.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Ieri am folosit pentru prima data soba la distilare. Din pacate nu va pot da inca timpul in care aduc la fierbere 50 l plamada si cu cate lemne , caci am avut o experienta neplacuta cu plamaditul pe baie de ulei dar va pot confirma faptul ca soba, o data infierbantat bine focarul din samota (in timpul inceperii fierberii , cand focul "e dat la mare", consuma ridicol de putine lemne pentru distilat si nici nu scoate fum vizibil. Daca voi reusi,( nu promit dar voi incerca), poate fac si un mic filmulet sa exemplific cele spuse.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Pana la filmulet mai punem o schita . Am pus peste riserul sobei o bucata de fonta de la o plita veche, dupa ce in prealabil am eliberat in laterale , pentru a avea pe unde iesi gazele de ardere. Astfel flacara nu bate direct in fundul cazanului si sper eu, nu se prinde nici plamada.
18.9KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Update: Am renuntat la fiertul pe baie de ulei.Daca amestec in cazan pana la 50* si apoi pun clopotul sau cum i-o zice nu se afuma nimic ( decat eu eventual , in timpul degustarilor ). 50 l de plamada incep sa fiarba cam in o ora si 45', maxim 2 ore, dar consumul de lemne este de 8 kg pana aduci totul in fierbere. Daca as izola exteriorul sobei probabil ca s-ar mai reduce timpul si consumul de lemne dar pentru mine e perfect asa. Dupa ce incepe fierberea consumul de lemne devine ridicol si mai consum cam 8-9 kg lemne pentru toata distilarea , timp de 6 ore. Pentru a nu se prinde plamada de fundul cazanului folosesc acea dublura din fonta , din schita de mai sus. In urma folosirii sobei timp de 3 distilari , am ajuns la concluzia ca nu voi mai face modificari la ea- acest prototip devenind definitiv pentru mine.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Erata:
Pentru cei ce vor construi o soba similara le recomant sa faca iesirea gazelor, spre cos, mai jos de fundul cazanului. Schita de mai sus este doar explicativa, nu este facuta la scara.
|
|
pus acum 9 ani |
|
mitica13
10%
Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
|
|
Nici eu nu cred ca e mare diferenta, intre o iesire mica, ori mai mare ( cu conditia sa nu fie exagerat de mica), vaporizarea creeaza presiune, si aburul iese oricum.
Referitor la consumul mare de lemne, dupa ce incepe sa curga, nu-ti fa probleme, este normal. La fierberea lichidului, se petrece acel proces numit "schimbare de faza" (trecerea apei din stare lichida, in stare gazoasa), care se face cu consum mare de energie.
Cand am construit cazanul meu electric (cu baie de ulei), si doua rezistente, de 800 si 1200W, i-mi inchipuiam ca pana la fierbere, voi folosi puterea maxima, (2000W), iar dupa aia doar 1200 sau chiar cei 800W.
Surpriza: Dupa ce incepe sa curga, daca reduc puterea electrica, debitul la teava scade proportional! Si exact ca in cazul tau: 2-2,5 ore pana la curgere, si tot atat pana la terminarea distilarii. Deci consum egal de energie.
Asa ca, lemne sa fie, si putere de munca.
PS:Chiar nu-mi inchipuiam ca o iesire a gazelor atat de jos, e benefica. La prima impresie, ai crede ca e bine sa o pui cat mai sus ( sa traga).
PS2: La electric, pt 50 litri de plamada, consum ~ 10Kw curent electric. La lemn, 16 Kg le lemne, dau ~50-60 Kw , asa ca sa vezi totusi ce randament mic au cazanele pe lemne (indiferent de tipul constructiv)
La noi in zona (Neamt), costa cam 25 Bani Kg de fag uscat. 16 Kg de lemne ori 25 de bani = 4 lei. 10 Kw de curent ori ~ 50 bani = 5 lei. Pt asa diferenta, nu cred ca merita afumarea. Plus ca in cele 4-5 ore cat dureaza procesul (pe electric) poti face linistit altceva. $$$
Numai bine!
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
la cazan cu foc cel ma\i bine cu scanduri subtiri de brad sau alt lemn care arde rapid pana incepe sa curga si dupa aia cu fag sau alt lemn de esenta tare dar din ex. nu se merita cu fag eu la cazan de 200l in 30 min incepe sa curga si in 4 sau 5 ore e gata cu 60l distilat la 40grade numai cu brad
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
cam asa
29KB
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
si tot ase
30.3KB
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
foc
21.9KB
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
la gin amestecul de buruieni savante se pun in cazan la fiert sau unde?? daca nu poti sa le pui in calea vaporilor???
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
apropo de arzatoare vreau sa construiesc acum unul pe motorina cu tiraj fortat de aer revin dincolo la hand made
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
cristimoisuc a scris:
Update: Am renuntat la fiertul pe baie de ulei.Daca amestec in cazan pana la 50* si apoi pun clopotul sau cum i-o zice nu se afuma nimic ( decat eu eventual , in timpul degustarilor ). 50 l de plamada incep sa fiarba cam in o ora si 45', maxim 2 ore, dar consumul de lemne este de 8 kg pana aduci totul in fierbere. Daca as izola exteriorul sobei probabil ca s-ar mai reduce timpul si consumul de lemne dar pentru mine e perfect asa. Dupa ce incepe fierberea consumul de lemne devine ridicol si mai consum cam 8-9 kg lemne pentru toata distilarea , timp de 6 ore. Pentru a nu se prinde plamada de fundul cazanului folosesc acea dublura din fonta , din schita de mai sus. In urma folosirii sobei timp de 3 distilari , am ajuns la concluzia ca nu voi mai face modificari la ea- acest prototip devenind definitiv pentru mine. | cristi , eu am facut peste 2--- l de tuica intr-un an jumate de cand am cazanul . toate distilarile au fost facute pe baie de ulei , cu ulei uzat . la prima distilare am avut surpriza neplacuta ca si tine de spumare , insa sm golit rapid cazanul , apoi l- am scos din baia de ulei si am facut foc puternic incat am fiert uleiul bine , adaugand ulei nefiert deasupra . dupa ce fierbe bine da inapoi spuma exact ca zaharul dupa invertire . probleme am mai avut , insa am invatat sa le rezolv si mi se pare ca functioneaza chiar bine . daca ai citit pe topicul de zamahoanca ai vazut ca se poate face si foc de tabara cu cazanul pe ulei . @mitica 13 , eu am montate la cazan 3 rezistente de 1900 w si cu toata puterea 70 l plamada porneste cam in 90 de minute , la tine cu 2000 w porneste mai repede , or fi rezistente turbo sau mi-a scapat mie ceva ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Da, cam asa e focarul meu , numai ca prisma, cum ii spui tu , e culcata pe o parte, astfel ca pot baga lemne lungi de 50 cm. In partea de sus a focarului, pe la jumatatea lui, am o gaura de 12x12 cm ,pe unde iese fumul si focul, gaura, impropriu numita duza, care se continua in sus cu un horn , la fel de ingust , facut din caramida pe cant si care are inaltimea a doua caramizi puse pe cant , una peste alta , adica cam 24 cm. Pentru friptane am un taler din otel, care e un pic mai mare in diametru decat gaura din butoiul albastru. Il pun deasupra , in locul alambicului si cum e adancit in centru , pun ulei acolo si apoi fripturile. La sfarsit se pun in zeama ramasa cartofi taiati ca pentru prajiti la ceaun si-atunci sa vezi cum merge horinca !
|
|
pus acum 9 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
@Pazucu
... am taiat zerourile "0" de la p0strea ta ... alea de dupa 2
... e mai sanatos asa ... ca sa nu le numere cine nu trebuie ... ... ... vorba cintecului ... nu ca nu am incredere -dar sa nu-I dau ocazia !
... daca nu esti de accord ... le poti pune la loc.
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Cel mai mic rocket functional , facut de mine e acesta:
54.3KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Are 30 cm in diametru , aproape 60 in inaltime , iar focarul e facut din samota subtire . Am facut inclusiv zacusca pe aceasta soba. Exteriorul e facut din 2 recipiente pentru gunoi, din alea la care apesi clapa sa se deschida capacul. Are manere de transport , deci e mobila.Se poate demonta in 2 pentru a intra mai bine in portbagaj.
52.4KB
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
tot cu discu de tractor?? iese ok
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Riserul ( tubul interior) , asa cum bine ai intuit , are 11,5 cm, iar plita e facuta din tabla ordinara de 4 mm , care tinde sa ia forma discului , dupa cateva focuri.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Soba in actiune. Va rog sa observati fumul pe care-l produce.
Cam aia e si cantitatea de lemne pe care o pun in timpul distilarii.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
bravo man succes pe mai departe
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 9 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Cristi, chiar asa vreau sa fac si io, sa instalez cazanul pe o raketa. Am construit citeva, stiu cu ce se mananca astea. Cred ca cel mai important lucru la o raketa este riserul, care trebuie privit ca fiind inima sobei, si trebuie izolat foarte bine, ca sa poata sa acumuleze o temperatura cit mai ridicata, pt ca gazele greu combustibile sa arda. Problema e ca daca faci o raketa adevarata cu temperaturi de 800-1000 de gr, orice riser din metal pe care-l instalezi se va duce dracului dupa numai un sezon. Temp ridicata, ventilatia care se formeaza acolo, particulele solide care lovesc peretii riserului in timpul combustiei, il vor slabi, deteriora. Samota e grea, inertie mare, vei ajunge la temperatura optima abia pe la sfarsitul fierberii. Astept cu interes experienta ta, sper sa-ti iasa ceva bun.
|
|
pus acum 9 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
La inceput ma chinuiam si eu sa izolez cat mai bine riserul ( facut din teava de sonda de 5" . Cam la 2 ani trebuia schimbat ca se ardea de tot. Acum nu mai mai complic. E suficient si riserul din caramida refractara- in jumatate de ora de la aprindere nu mai scoate decat putin fum cand alimentez cu lemne, pret de 10 secunde maxim, iar dupa o ora de ardere nu am fum decat daca pun lemne pe foc cand a ramas jar putin si fumega pana incepe sa arda cu flacara. Riserul meu din caramida e inalt de doua laturi de caramida si jumatate, adica 29,5 cm. Caramizile sunt puse pe uscat. Deasupra lui am o bucata de plita veche, pe care bate flacara si este intoarsa (flacara) pe orizontala si iese in clopot pe 4 laturi, in cruce, ca sa incalzeasca cat de cat uniform, deci se poate spune ca am si o portiune de riser orizontala. Cred ca riserul se comporta mai mult ca un catalizator, dar isi face treaba cu brio.
|
|
pus acum 9 ani |
|
matoludovic
Membru nou
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 2
|
|
Ma poate ajuta careva cu vreun sfat sau schita ? am un cazan de 80 L care a avut o soba din fier cu samota in interior dar s-a mancat tabla de pe soba iar acum vreau sa construiesc o soba cat mai eficienta din samota si caramida . am citit despre sobele cu clopote dar nu stiu care-s mai potrivite pt cazan. ma poate ajuta cineva cu o schita ? cum sunt cele cu ulei intre cazan si focar ?
|
|
pus acum 6 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Bine ai venit pe la noi. Eu folosesc cu succes modelul de soba pe care l-am schitat pe prima pagina a topicului, cu mentiunea ca am interpus o bucata de plita veche intre iesirea riserului si fundul cazanului (la soba mea racheta facuta dintr-un butoi de 200 l). Practic flacara nu bate direct in cazan ci in bucata de plita si e deviata inspre marginile cazanului. Daca amestec in plamada pana atinge 50 *C si apoi pun capacul, nu se prinde plamada de fund, sau se prinde foarte putin pe margine, fara a aparea gust de fum in distilat. Am avut doar o exceptie , cu o plamada din secara, care s-a prins binisor dar tot fara efecte nedorite in distilat. De atunci m-am hotarat sa nu mai plamadesc cu secara, a fost prea mult de munca la curatat cazanul. Cat dspre distilarea pe baie de ulei, am incercat o singura data dar cam cu frica- nu e prea fain daca pica apa in uleiul incins. Modalitatea asta de distilare o foloseste Pazucu, el poate sa-ti de detalii in acest sens.
|
|
pus acum 6 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
Salut baieti !
Adevarat , eu folosesc baie de ulei pentru distilari . Principiul e simplu , cazanul pentru fierberea plamezilor confectionat din cupru , este bagat intr-un cazan din tabla cu diametrul mai mare cu vreo 5-6 cm. Sub fundul cazanului de cupru si intre peretii celor doua cazane este ulei . Incalzirea o fac cu rezistente electrice care sunt bagate in cazanul din tabla scufundate in ulei . E adevarat , este cam periculos procedeul , daca ajunge lichid in uleiul incins acesta spumeaza si iese afara , iar daca sub cazan este foc deschis ia foc puternic (vezi primele postari de la topicul de zamahoanca). Pe de alta parte , nu mi se prind niciodata plamezile de cazan .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 6 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
@Caberlot , mare dreptate ai, dar de cand era sa dau foc la casa nu mai fac eu foc sub cazan . Asa ca pentru siguranta trebuie sa pierd arome .
Sanatate iti dorim si tie !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 6 ani |
|
matoludovic
Membru nou
Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 2
|
|
MERCI DE SFAT BAIETI. iesirea hornului trebuie sa fie sub nivelul focarului ? in prima schita(de pe pag 1)este soba cu 1 clopot ?
|
|
pus acum 6 ani |
|
cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Iesirea trebuie sa fie sub nivelul fundului cazanului, nu sub nivelul focarului. Cu cat iesirea se face mai jos cu atat trebuie sa avem un horn mai bun care sa "traga" gazele din soba, pentru a nu iesi in incapere. Modelul asta de soba scoate un pic de fum cat e hornul rece, de aceea ar fi preferabil de construit intr-un spatiu semideschis, sau daca nu, sa se amorseze hornul inainte de a se da foc in soba (amorsarea se face aprinzand cateva hartii direct in horn, pentru a-l incalzi si crea un curent ascendent). Este de preferat sa se construiasca soba pentru distilat dupa modelul schitei a doua de pa pagina 1 a topicului. In prima schita este o soba cu focar racheta si un contraflow (gazele fierbinti intra prin partea de sus a clopotului si ies prin partea de jos. La clopotele caracteristice rusilor gazele fierbinti intra si prin partea de jos a clopotului (prin asa numitul rost uscat). Modelele de sobe ce utilizeaza circulatia gazelor in contraflow sunt caracteristice tarilor scandinave.
Daca sunt doritori in a studia aceste sobe se pot face trimiteri pe alte forumuri, cu acordul moderatorilor.
|
|
pus acum 6 ani |
|