Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Roxxy22 din Cluj
Femeie
25 ani
Cluj
cauta Barbat
25 - 48 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Rachiu din cartofi Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Buna ziua la toti userii si bine v-am gasit.


  Sunt dintr-o zona a tarii unde se cultiva preponderent cartoful iar primavara asta avand un surplus din ei , mi-am zis, ia sa incerc sa produc ceva alcool din ei, in loc sa-i arunc.
  Numai ca  experienta mea in ale distilarii este egala cu zero.  De cativa ani fac ceva vin si din boasca rezultata, fac toamna cateva kg de tescovina, prea putina pentru a fi distilata de 2 ori.
  In familia sotiei se fabrica candva rachiu din cartofi, dar reteta s-a pierdut , asa ca ,am luat taurul de coarne si am inceput sa caut informatii pe net.
  Desi sunt cam trunchiate , am gasit ceva informatii despre procedeul industrial, am mai citit printre randuri si mi-am facut o idee despre cum sa incep.
  Am pus cateva kg de orz la incoltit, am gasit insa doar procedeul maltificarii pentru bere , asa incat agrospirul orzului nu l-am lasat sa iasa prea mult din bob.
  Am dat pe razatoare 20 kg cartofi spalati, si i-am pus la fiert.
  Intrucat citisem ca din cartofi iese cam de 3 ori mai putin alcool decat din porumb, am adaugat si 4,5 kg faina de porumb la fiert.
  Mi-a iesit cam 50 kg de fiertura, pe care am reusit sa nu o afum (norocul incepatorului, ce nu s-a mai repetat la a doua sarja ).
  Intre timp am dat pe masina de carne orzul incoltit - mi-a iesit , ca volum , cam 10 litri de orz si 1/3 din cantitate am pus-o in plamada ce avea 80°c. Am amestecat pana s-a fluidizat amidonul, apoi am pus restul de slad ,dupa ce s-a racit plamada la 60°C.
  S-a indulcit ceva plamada dar nu aveam nimic cu care sa compar , nu stiam nici de testul cu iod, nici de masurarea zaharurilor cu mustimetrul.
  Am coborat temperatura pana la 30°C si am insamantat cu drojdie.
  Toata plamada a fermentat 4 zile la temperatura camerei (22°C)
  Cand am trecut la distilat nu mi-a intrat toata compozitia , caci am mai lungit cu apa , de frica sa nu se prinda (facusem intre timp inca o tura, care s-a prins meserias     ),ci mi-a ramas cam un sfert din ea. 
  Am fiert totul pe pat de nisip, asa ca mi-a luat cateva ore bune pana a inceput sa fiarba, iar rezultatul a fost 1 litru de aproape 40° , 1 litru de 30° si 2 litri de 10°(care aveau si un gust meserias de cartofi).
  Mi-a venit sa urlu, va dati seama, unii din voi opresc distilarea la alcolemie mai mare decat ce mi-a iesit mie , 2 zile de munca + lemne pentru o posirca, dar asta-i viata. 
   Cand imi pierdusem orice curaj , v-am gasit pe voi.A fost ca un semn de la Dumnezeu.  Greu mai sunteti de gasit . Am orbecait pe net 3 zile , cate 8-10 ore pe zi, cautand ceva informatie ajutatoare si ajunsesem sa cred ca nu se ocupa nimeni in tara cu asa ceva.   
  Alaltaieri seara v-am gasit, in sfarsit, si am stat pana tarziu in noapte sa spicuiesc cate ceva.  Nu am aprofundat decat putin din experienta voastra , asa ca fiti intelegatori cu mine, si vad ca nu s-a prea discutat subiectul , dar nu se poate sa nu fi auzit nimeni ceva si despre fabricarea alcoolului din cartofi.Pana la urma si porumbul si cartofii au in comun amidonul, poate s-ar putea adapta cumva procedeul de la porumb.


  Va multumesc pentru rabdarea de a-mi fi citit povestea.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Bine ai venit!

Procesul poate sa fie mai usor decat la porumb pentru ca gelificarea amidonului din cartofi se face intre 56°C - 69°C.

Deci dupa ce ai fiert o parte cartofi cu doua parti apa (cartofii au un maxim se 25% amidon) trebuie sa faci un fel de piure si apoi sa adaugi maltul. Pastrezi temperatura de 62-64°C timp de o ora si apoi cobori temperatura pana la temperatura de lucru a drojdiilor si insamantezi.
Ar trebui sa ai un termometru si un densimetru pentru a sti ce ai facut.
Mult mai usor ar fi sa ai enzime. Asa nu mai trebuie sa faci malt.
Cativa mililitri de alfa-amilaza si cativa de glucoamilaza este tot ce trebuie pentru o plamadire.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc.  Am comandat glucoamilaza , dar pentru lichefierea amidonului voi folosi in continuare malt. Il am deja incoltit si uscat, cu agrospirul ceva mai mare.
  Am si termometru si densimetru pentru must si voi incerca sa vad cat zahar am inainte de a insamanta cu drojdie.


pus acum 9 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Va salut!
Cristimoisuc: De unde ai comandat glucoamilaza?
Eu am gasit aici gluco si alfa-amilaza:http://www.protectvit.ro/catalog/enzime-622145
SineNomine: Sa inteleg, ca daca cumpar aceste doua produse, nu mai este nevoie de malt deloc? (eu fac din porumb, nu cartofi). s


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Da. Le poti folosi doar pe astea.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Da, domnule Mitica , este aceeasi locatie si pana la urma am comandat si eu ambele enzime. E mai putina bataie de cap . Eu am fost dezamagit de calitatea orzului pe care l-am folosit.  E multa munca , iar daca rezultatele nu sunt pe masura iti cam vine sa o lasi balta.
  In alta ordine de idei, ieri am fiert o alta plamada, facuta inainte de a va gasi pe voi. Rezultatul a fost copiat la indigo, chiar daca am lasat mai mare coltul acrospirului orzului.
  Am filtrat un pic de plamada si am masurat taria alcoolica cu vinometrul. A iesit o tarie de 10 gr. si ma gandeam ca va iesi un pic mai mult alcool ( cazanul e de 50 l) dar nu a fost asa . Ce imi pare ciudat e faptul ca nu curge acel firicel de tarie, din alambic , decat maxim 1 litru , apoi doar pic , pic, pic de ma iau toate damblalele pana se umple o sticla.
  De acum , chiar daca voi folosi enzime, voi face incercari pe cantitati mici  de  cartofi si porumb, separate sau amestecate.


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Asta cu cartofii imi aminteste de prima mea experienta cu zaharificarea amidonului. Pe barabule am facut-o. Cred ca e cel mai usor de lucrat cu barabulele, dintre amidonoase.

- N-ai decat sa trantesti toate barabulele in cazan (cu tot cu coaja).
- Versi apa cat sa fie de vreo 3-4 degete la fund si pornesti focul cu capacul pus.
- Lasi cam o ora sa fiarba incet sau pana se fac. Ei se fierb la abur.
- Cand sunt fierti te apuci si-i zdrobesti, ii faci pireu.
- Verifici temperatura.
- Versi malt macinat cand e pe la 70 de grade si vezi ca se subtiaza.
- Daca scade prea mult temperatura mai incalzesti amestecand continuu, sa stea cam o ora la 64 de grade. Aia e temperatura tinta.
- Cand ai terinat zaharificarea racesti rapid si pui drojdie la 20-30 de grade.

Din cate am citit eu, plamada din cartofi ar fi suficient de fluida incat, cu o incalzire usoara la cazan, sa nu se arda. Acum ramane sa incercam. Oricum, eu n-as amesteca cu faina de porumb. In primul rand ca nu mai stii ce bei, apoi faina de porumb e posibil sa ii ingroase compozitia si sa creasca sansele de ardere la distilare. Si mai mult decat atat, porumbul necesita alt regim de fierbere si e posibil sa incurce treburile. Deci eu zic fa doar din cartofi si malt.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Samagon.... Buna ideea ta cu barabulele.... Am sa incerc.....
              Maine am sa lucrez si eu cu coloana.... Am plamadit deja 21 kg de grau uscat, incoltit, macinat, reteta temperaturi in crestere.... reteta cu glucoamilaza si drojdii de la Marinica.... ....
             In Vinerea Mare.... Ce sa fac daca nu mai am rabdare.... Unii fac cozonaci, eu pun in functiune coloana.......  
             Ce vroiam sa te intreb.... Cum fac eu sa nu se prinda cartofii de fund atunci cand ii fierb ?.... Sa folosesc un cos ceva, sau un sac din panza de aia in care pun graul la incoltit ? Ca dupa ce ii fac pireu, pornesc amestecatorul ala al meu ce invarte si plamada de sfecla ....    


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Cartofii nu se prind de fund daca ii fierbi intregi.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc baieti.
  Se poate pune doar primul rand de cartofi intregi iar restul se pot marunti, pentru a fi mai usor de pisat.


   Mi-au venit miercuri enzimele. Nu m-am putut abtine si m-am jucat cu jumatate de kg de cartofi.
   Fluidificarea amidonului am facut-o la 70 gr. - cam jumatate de ora.
   Zaharificarea am facut-o undeva la 53 gr. - cam o ora.
   Am folosit aproximativ 0,2 ml din fiecare enzima si spre bucuria mea , chiar functioneaza. Nu mi-a venit sa cred cat de dulce poate deveni plamada.
    La plamadit am pus cati cartofi atata apa- la ochi.
   Mi-a iesit zahar cam 140 g/litru, sau , o densitate de 1,063 , cea ce nu-i rau , stiind cat amidon contin cartofii.
   Asta indica densimetrul:   
 

rachiu din cartofi multumesc poate pune doar primul rand cartofi intregi iar restul pot marunti,

22.5KB


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am facut si proba cu iod. In lingura am o bucatica de cartof picurat cu iod (proba martor) iar in tigaia cu plamada se vede o picatura de iod ( ceva mai inchisa la culoare decat restul plamezii).


Parca mai prinzi curaj asa. Dupa 2 plamezi aruncate parca suna altfel problema acum.

Daca e cineva din zona doritor de enzime, poate lua legatura cu mine. Am cate un litru din fiecare si cred ca ajung pentru 3 tone de cartof.


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am insamantat cu drojdie de panificatie si a fermentat 2 zile la temperatura de 25 gr. De aseara a stat din fiert si s-a lasat la fund plamada. Ma pot apuca de distilat deja .   
  Densimetrul s-a lasat pana la 2 ( initial era la 13) dar la asa mica concentratie de zahar nu mai am in tabel cat ar trebui sa cantareasca litrul de plamada.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Am facut si proba cu iod. In lingura am o bucatica de cartof picurat cu iod (proba martor) iar in tigaia cu plamada se vede o picatura de iod ( ceva mai inchisa la culoare decat restul plamezii).


Parca mai prinzi curaj asa. Dupa 2 plamezi aruncate parca suna altfel problema acum.

Daca e cineva din zona doritor de enzime, poate lua legatura cu mine. Am cate un litru din fiecare si cred ca ajung pentru 3 tone de cartof.


... BUNA TREABA !

... ca sa putem spune mai multe ... pune poza ... pe inkul tau imi cere sa descarc poza ... si nu pot pe comp. asta  :-(



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Bravo !!! A iesit foarte fain testul cu iod.... Si eu sunt  curios cum merge cu plamezi mai mari.... Ma refer la randament si gust .... 

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Incerc sa mai pun o data poza cu proba cu iod. Trebuie sa ma obisnuiesc un pic cu forumul. Aveti rabdare daca nu-mi iese totul cum as vrea.
  In alta ordine de idei , as incerca sa -mi fac cazanul pe baie de ulei.Are cineva stiinda care e distanta minima dintre cazanul de distilat si cel care contine uleiul?
   Cred ca va trebui si sa construiesc o minisoba in ar liber pentru cazanul asta, una la care sa am un randament mai bun al lemnelor folosite, cu focar tip racheta si clopot (pentru cunoscatori).
   Cazanul meu e mai mult inalt dacat lat si imi ia o eternitate pana incepe sa fiarba, chiar daca il tin invelit cu vata de sticla.
  La sobita ce va urma voi incastra cazanul cu ulei in soba, sa maresc suprafata de contact dintre cazan si foc.

rachiu din cartofi incerc mai pun data poza proba iod. trebuie obisnuiesc pic forumul. aveti rabdare

19KB


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
la cazanul meu spatiul dintre cele doua cazane este de 3 cm lateral si cam de 7 cm la fund , insa poate fi si mai mic .in golul acesta incap 25 l ulei .

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

cristimoisuc a scris:

Incerc sa mai pun o data poza cu proba cu iod.

   Cred ca va trebui si sa construiesc o minisoba in ar liber pentru cazanul asta, una la care sa am un randament mai bun al lemnelor folosite, cu focar tip racheta si clopot (pentru cunoscatori).
  La sobita ce va urma voi incastra cazanul cu ulei in soba, sa maresc suprafata de contact dintre cazan si foc.


 

... da e BUNA IDEEA    cred ca ar trebuii sa accelereze fierberea  in cazul tau =cilindru inalt

... proba cu iod e OK

... poti sa detaliezi un ppic cum e cu ... focarul racheta    ... si mai ales cu cloputul   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
La cazanul meu de 50 litri, sunt cam 3-4 cm la fund, si ~1cm in lateral.
Au intrat 12 litri de ulei, si se incalzeste uniform. Acum e pe electric (2KW), dar intentionez sa il trec pe lemne, pentru ca merge mai repede.
Nu cred ca trebuie mai mult ulei in jurul lui, vedem dupa proba cu lemne.


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc , din nou.
  Focarul tip rocket poate fi studiat pe Gogu, dand cautare rocket stove. Sunt o multime de modele si sunt minunate pentru sobe de exterior (pentru fiert zacusca , etc).
  Eu le-am descoperit acum 3 ani si de atunci m-am indragostit de ele.La arderea intensiva au o ardere mult mai curata decat sobele traditionale, ajungand sa functioneze cu fum invizibil.
  Principiul clopotului, aplicat la sobe se bazeaza pe stratificarea gazelor ( cele fierbinti urcand mai sus decat cele mai reci), si in practica se obtine foarte simplu- facem iesirea fumului din soba mai jos decat mijlocul ei ( de exemplu).  Gazele fierbinti se vor ridica cat le permite soba, stau acolo si cedeaza caldura peretilor sobei ( cazanului eventual) apoi se racesc si coboara , gasesc gaura spre cos si sunt evacuate afara din soba.
  Eu ma joc cu astfel de sobe si m-am gandit ca acest fel de clopot ar fi in avantajul fierberii plamezilor mai vascoase deoarece nu concentreaza temperatura cea mai mare pe fundul cazanului, unde se aseaza cerealele , ci pe peretii laterali, unde nu se aseaza plamada si se formeaza mai usor curenti de convectie in masa plamezii.
  Daca sunt curiosi , se poate face un topic micut, despre construirea sobelor pentru fiert plamada , sau pot da un link la un forum de specialitate unde sunt tratate sobe neconventionale pentru Romania, unde este insa muuult de citit , pentru a va putea edifica.
  Pun o schita a sobitei ce o proiectez, cu mentiunea ca iesirea gazelor din focar se poate face sub cazan sau intr-o laterala , pentru a nu supraincalzi fundul cazanului.

rachiu din cartofi multumesc din nou.  focarul tip rocket poate studiat gogu, dand cautare

18.2KB


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Interesant sistemul de incalzire. Imi place!

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Gazele iesind din focar sunt fortate sa iasa printr-un burlan stramt , din samota (izolat cu vata bazaltica la exterior) , iar aici, se ridica temperatura la peste 900 gr, arzand si monoxidul de carbon la aceasta temperatura.
  Rezultatul final e temperatura mai mare cu mai putine lemne decat intr-o soba traditionala.
  Temperatura in interiorul clopotului se poate gestiona cu un sistem simplu de sibere.
  Daca se doreste continuarea se poate face topic separat, dar as vrea sa mi se indice in ce loc.
Multumesc.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Poti sa deschisi un topic in sectiunea "Handmade". E foarte interesant ce spui.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@cristimoisuc 

... daaa ... arata bine si suna bine ... clopotul       ... face sens ce spui  si cred ca diferentza aia de citeva zeci de grade poate sa conteze -daca se prinde sau nu plamada 

... oricum ... si combustibilul e important=scump  asa ca economia conteaza ... si la cazanele -cilindru inalt sigur ca soba asta face o diferentza in BINE

 

p.s.
... sobele rocket ... acum citind ... mi-am adus aminte ca mi-am facut ceva din cutii de conserve = ca sa fac un test si sa pot improviza ceva cind merg la pescuit=camping...

... aici se incerca obtinerea unei arderi intense (nu conteaza ca arzi o mina de vrescuri in plus) ... asa ca nu prea merge la cazan unde e vorba de ore de foc == aici randamentul conteaza 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Daca nu faci focarul mare nu e nici o problema . Eu am o "racheta" in care mi-au intrat aproape 500 samote , cu plita, cuptor si toate cele si mai mult de 3 kg de lemne nu consuma- in regim de fortaj (cand vrei sa inceapa sa fiarba) iar dupa , in regim de croaziera, ia cam 2 kg de lemne pe ora. 
  Merge la zacusca de duduie dar am alt cazanel acolo.


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Toate cantitatile de lemne sunt pe ora de functionare.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am mutat ideea in "Handmade" , ca sa nu fim prea off topic aici.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Ieri am reusit in sfarsit sa fac 3 plamezi din cartofi. Cazanelul in care fierb are doar 45 litri si au fost niste plamezi modeste dar am reusit sa-mi fac de lucru aproape toata ziua .
  Am plamadit cam 20 -22 kg la o sarja.
  La fiecare tura am pus un rand de cartofi intregi pe fund ( sa nu se prinda) apoi am facut taitei di ei, sa-mi fie mai usor la fiert si la pisat.
  Prima tura am fiert-o cu 10 litri de apa, mai mult la abur, cu focul ce imi batea direct in fundul cazanului si mi-a ars putin cartofii aia intregi si mi s-a prins si pe lateral , in partea de sus, unde nu aveau apa.
  Va reamintesc ca la mine , daca nu bate focul pe fundul cazanului am temperaturi mai mari pe lateralele cazanului.
  La a doua tura am pus o bucata de fonta pe riser, sa-mi devieze in lateral focul si am pus 20 litri de apa.
  Nu s-a mai prins nimic dar mi-a dat in foc fiertura.
  A treia tura am plamadit-o cu 15 l de apa si totul a fost bine.
  Nu am reusit sa le pisez bine si mi-au ramas destule bucatele de cartofi , care imi vor afecta randamentul.
  Am hotarat sa respect temperaturile de plamadire optime pentru enzime adica 80* pentru alfa amilaza si 60* pentru gluco.
Am facut pauza de 1/2 ora pentru lichefiere si tot cam atat pentru zaharificare.
Testul cu iod mi-a iesit bine, dar daca apucam o bucatica de cartof nepisata si o striveam in mana, se inegrea la iod - asa ca voi avea pierderi aici . Voi incerca sa modific procesul de productie sa mai reduc din pierderi.
  Ca sa racesc de la 60* la 30* am mai adaugat inca 10 litri de apa rece asa ca s-a cam diluat solutia.
Mustometrul meu (in grade-Babbo) imi indica  10 grade dar la 30* nu la 15* la cat e tarat el asa ca real ma gandesc ca ar fi macar 11 grade babbo, si imi indica undeva la 6,6 grade de alcool tarie , dupa fermentatie, ceea ce e cam putin, dar la cata apa am bagat e de inteles.
  La enzime am calculat tinand seama ca amidon e de trei ori mai putin decat la cereale( per kg) iar la cereale se foloseste 0.5 ml alfa amilaza/kg cereala si 1ml/kg glucoamilaza.
  Eu am mers cu aceleasi cantitati la 3 kg cartofi.
  Aseara am pus la fermentat (drojdie de panificatie).
  Azi dimineata capacul butoiului (ala ce se prinde cu un cerc de fier) era sarit in aer - la propriu si vreo 10 litri de plamada era pe jos. A facut spume in draci la fermentat si chiar daca am lasat spatiu sa se umfle n-a fost suficient. Asta e , eu am plecat la munca si consoarta a ramas sa stranga.      Nu vreau sa ma gandesc ce-i la gura ei acum.
  Vom vedea ce va fi la distilat , dar mi-e ca am diluat prea mult plamada insa mi-e frica sa nu se prinda la distilat, nu am inca experienta cu asa ceva. Ma pregatesc insa de un distilat pe baie de ulei si vedem ce va fi.


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Sambata am facut inca 2 plamezi, la ultima nu am mai facut taitei cartofii ci i-am fiert intregi. La pisat s-au maruntit mult mai bine si am obtinut aproape 14,5 grade babbo, deci peste 150 g zaharuri la litru. O sa spuneti ca e putin fata de porumb dar plamada finala a fost 20 kg cartofi la 2o litri de apa si cum cartofii au si ei destula apa eu zic ca e rezonabil , pentru cine nu cumpara cartofii.
Reteta e urmatoarea:
- se fierb 20 kg cartofi intregi in 15 litri de apa.Se scurg cam 5 litri de apa fierbinte( in care au fiert) si se colecteaza in ceva.
-se piseaza bine cartofii apoi se adauga cei 5 l de apa fierbinte si se  amesteca cu un mixer pentru mortar pana se face  pasta .
- se adauga imediat alfaamilaza si se continua amestecatul.
-se face jumatate de ora pauza de lichefiere a amidonului
-se adauga inca 5 litri de apa rece  iar temperatura plamezii scade la 60 gr.- acum pun glucoamilaza fac jumatate de ora pauza apoi incep racirea fortata pana la 30 *
-cand plamada are 30 * adaug starterul facut din 1 kg cartofi fierti si o lingura de drojdie de panificatie cu o ora inainte si pun la dospit
- grija mare, caci plamada spumeaza puternic in primele 24 de ore ; recipientele pentru fermentat se vor umple putin peste jumatate din capacitate, dupa ce se termina fermentarea tumultoasa se pot umple aproape de maxim recipientele.

Vedem ce o sa iasa la distilat. Toate bune cu teoria dar practica omoara.
  Cazanul meu e din inox si racordurile tot la fel. Miine incerc sa modific teava spre racitor ,sa fac un fel de minicoloana de distilare de 50 cm inaltime, poate iese ceva mai tare zaibarul din prima.Nu stiu cat efect va avea , caci iesirea din cazan are cam 16 mm diametru si mi-e ca nu va curge mai nimic daca pun si coloana , dar incercam.
Daca nu merge mergem pe distilare normala caci coloana se preteaza la asta.


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Saptamana ce a trecut am fost la un atelier de confectii metalicesi profitant ca teava ce duce la racitor e din inox, am modificat-o , facand o coloana de 50 cm inaltime.
  Cred ca e o coloana CM  , daca am inteles bine, si permite si distilarea traditionala.
  In fotografie apare si racitorul , la care am adaptat un fel de eprubeta papagal.

rachiu din cartofi saptamana trecut fost atelier confectii metalicesi profitant teava duce racitor

51.4KB


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Ieri i-am facut proba.
  In spiritul plamezilor cu care m-am chinuit sa le distilez pana acum si plamada de ieri mi-a dat batai de cap.
  Am incercat sa distilez in baie de ulei , numai ca uleiul (pentru motoare si era si semiuzat si posibil cu urme de antigel) mi-a facut figuri, in sensul ca , dupa ce s-a incalzit bine, parca dadea in fiert si chiar daca am lasat destul spatiu pentru dilatarea lui, nu a fost suficient si mai ca dadea pe dinafara. Din cauza asta nu puteam pune pe foc decat 2 lemnisoare odata.
  M-am intins  astfel pe mai mult de 4 ore, fara a reusi sa aduc plamada la mai mult de 80*C. La toata faza asta am fost "ajutat" si de fundul cazanului, care nu este drept ci concav (are "burta" in sus) si care colecta in acea concavitate gazele degajate de ulei, iar cand maream un pic focul, acele gaze se dilatau de la caldura si ieseau intr-o laterala , bulbucind puternic si stropind cu ulei.   
  Deci, dupa ce m-am distrat asa , mai bine de 4 ore, disperat ca nu mai fierbe nimic, am golit din nou cazanul, l-am scos de pe baia de ulei si l-am pus direct in soba , avand grija sa nu bata focul direct pe fundul lui.
  Cam asta a fost configuratia la care am ajuns:

rachiu din cartofi ieri i-am facut spiritul plamezilor care m-am chinuit distilez pana acum plamada

46.2KB


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Dupa 20 min a inceput sa se umple papagalul- 82*- nu-mi venea sa cred.
  Cand mi-a picat fisa sa fac ceva poze nu mai era taria aia     :

rachiu din cartofi dupa min inceput umple papagalul- 82*- nu-mi venea cand mi-a picat fisa fac ceva

39.8KB


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am colectat 0,9 l de 82* ,  0,8 l de 70* ,   0,5 l de 50* si 0,5 l de 30*. M-am oprit cand alcoolul vene la 20* ca era deja noapte.
  Ma bucur ca am reusit sa scot alcool ceva mai tare din prima , dar coloana e departe de a functiona in optim.Nu am reusit sa o echilibrez si a functionat undeva la 85* C, dar temperatura a oscilat intre 80* si 90*C.
  E mai greu sa o tii in echilibru la foc de lemne, unde nu ai o putere constanta a flacarii- ca la aragaz sau la arzator pe gaz.
  De asemenea coloana este si destul de subtire -1''  si nu am incercat sa o ingros la atelier, pentru ca iesirea din cazan are cam 16 mm si oricum nu trece foarte mult abur , ca sa am debit mai mare, din aceasta cauza am si tinut-o mai sus de 78*C , ca sa am macar ceva debit.
  In coloana am cam 25 - 30 cm de burete de inox si una peste alta , sunt multumit de ea, isi face treaba , in conditiile date.
  Debitul de apa la racitor a fost cam 100-150 ml/minut si se simte nevoia unui robinet cu ac.
  La fiecare alimentare cu lemne a trebuit sa modific putin reglajul  apei pe coloana .  Daca nu stai langa cazan mai scapi focul intre alimentari si ba scadea temperatura spre 70* , ba urca spre 90*,  cand alimentam.
  Daca coloana functioneaza  spre 90* C alcoolul iese tulbure.
  Am separat cam 300 ml de alcool la inceput, dar cred ca am dat la o parte cam mult, tinand cont ca am scos cam 1,6 l alcool pur + ce a mai ramas in plamada (daca am calculat bine).
  Cantitatea de alcool se raporteaza la 20 kg cartofi,  am avut 50 l de plamada in cazan.
  Am avut si pierderi la plamadire , pentru ca nu am reusit sa maruntesc bine cartofii fierti. Abia la ultima plamada am reusit sa obtin o maruntire satisfacatoare dar, cum ultima plamada a fost amestecata in butoiul de fermentare cu o alta, similara cu cea de ieri, nu ma pot pronunta pana nu voi face alta plamada, maruntita bine de asta data.
  A fost si plamada care mi-a spart capacul butoiului si a stat o noapte fara capac, deci alte pierderi.
  Daca nu cer prea mult as vrea sa va dati cu parerea , prin prisma experientei voastre.
  Va multumesc.


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu vei reusi niciodata sa distilezi cu coloana la foc de lemne. Reglajele sunt prea fine pentru variatiile date de flacara de lemne.

In coloana nu ai avut niciun fel de umplutura? Umplutura face toata treaba intr-o coloana.

La papagal intrarea de la condensator ar trebui sa fie pe jos printr-o teava cat mai subtire pentru a avea un volum cat mai mic.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am span de inox in coloana si chiar asa cum se comporta acum e un plus pentru mine , asa ca sunt multumit de ea, repet, in conditiile date.
  Papagalul stiu ca trebuia sa fie altfel dar se cam grabeau aia la atelier si am preferat sa-l fac asa decat deloc.
  In cazul meu ar fi mers un robinet termostatic cu senzor care sa citeasca temperatura din capul coloanei si sa ajusteze automat apa in deflegmator,dar cred ca nici nu exista asa ceva asa ca ma multumesc cu ce este.
  Poate vreodata voi improviza un arzator cu gaz in ea , dar deocamdata nu simt nevoia. N-am mai obtinut niciodata mai mult de 65* dintr-o singura distilare si aia avand cozi adaugate din alte distilari, ca de obicei erau gradele vai de mama la prima distilare , asa ca va multumesc pentru toate informatiile ce le-am gasit aici.
  Dupa ce voi distila o plamada facuta ca la carte poate vom discuta de randamente , versus porumb, deocamdata nu stiu cat am avut pierderi pe parcursul imbunatatirii procesului de productie.
  Stiu ca porumbul are de 3 ori mai mult amidon dar la cartofi nu adaugi atat de multa apa , asa ca poate se compenseaza intr-o oarecare masura.
  Nu e un procedeu (distilarea cartofului) la care sa apeleze prea multi (daca nu se afla in zone de cultivare consacrate) dar ma gandesc ca ar fi bine sa fie si capitolul asta la dosar. Pe viitor cred ca trec si eu la porumb, ca-l gasesti tot timpul anului, dar decat sa arunc primavara cartofii care au fost in plus , mai bine ii valorific. 


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Cristi

... Bravo => PROGRESEZI   

... adevarul e ca ... pe cartofi nu s-a bagat nimeni      cred ca ar trebuii sa te facem sef pe valorificarea cartofului   
... asa cum Pazucu e sef la ZAMAHOANCA 

... f. buna si pertinenta observatia cu fundul cazanului concave la baia de ulei   

... ... cine s-a mai jucat cu uleiul ... a mai avut problem similare ???

... o parere personala ... iesirea de 16mm din cazan e chiar mica      asta chiar dcaa conul ala aduna=colecteaza bine aburii 

... inteleg ca ai pe coloana un deflegmator ?

... la marimea ta de cazan (50-60L)ced ca variatiile focului de lemne au o influentza f. mare asupra regimului de functionare 
xxxxxxxxxxxxxxxx

CUM E GUSTUL LA ... ESENTZA DE CARTOFII LICHIZI ?

... CE NE POTI SPUNE ?

MULTE SPORURI !
 

P.S. si Pazucu a avut nevoie de aproape un sezon ca sa stabilizeze reteta de ... zamahoanca ... ...  asa ca nu te descuraja !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Da, pe coloana am deflegmator.
  Chiar voiam sa va intreb daca  as mai castiga ceva la debit marind iesirea din cazan.In momentul de fata distilarea se realizeaza picatura cu picatura si dureaza peste 5 ore sa colectez 2 l . Daca ar mai creste ceva debitul nu m-as supara. Ma gandesc cat ar dura o distilare daca as avea porumb in loc de cartofi. 
  As putea mari gaura la 1'' cat e coloana,


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Ieri am distilat al treilea cazan din, sa zicem , 25 kg cartofi, desi nu cred ca sunt mai mult de 20 kg.
  La 5 galeti a 10 l plamada am obtinut aproape 10 l coji si resturi de cartofi nemaruntiti , filtrind grosier printr-o plasa de fibra de sticla- din aia folosita la constructii.
  Resturile le-am clatit cu apa si am obtinut aceeasi cantitate lichida, pe care am adaugat-o in cazan pentru a avea 50 l.
  La distilare am obtinut 250 ml de 85*- pe care nu-i voi consuma, apoi 2 litri de alcool de 82* iar la sfarsit 600 ml de 30*.
  Alcoolul a iesit curat lacrima dar putin galbui . Ultimii 600 ml au iesit tulburi, asta fiind semnul pentru mine ca ma apropii de sfarsitul distilarii.
La gust nu ma pot pronunta ca expert, dar am un vecin care a lucrat in fabrica la producerea spirtului si mi-a zis ca e foarte bun. Se simte o oarecare aroma, dar nu o pot defini, cineva hatru ar putea spune ca are aroma de "mai da-mi" 
      .
  Degustatorii de acasa spun ca in prima faza iti pare ca nu e tare , apoi te ia pe gat cu fierbinteala (acool indoit cu apa pana la 40*).
Am cumparat un robinet pentru coloana si am reusit sa tin temperatura coloanei intre 82- 85*C mai tot timpul.Daca incerc sa o tin la 78* am un debit irizoriu.
  Am observat ca daca pun mult pe foc si scap temperatura coloanei peste 90*C mi se tulbura distilatul.
  La urmatoarea distilare sper sa obtin un randament mai bun , pentru ca am invatat cum sa maruntesc cat mai bine cartofii.Numai ca acum am de plamadit  din nou.
  La mine problema cu uleiul e posibil sa fi fost din cauza ca am folosit ulei dintr-un motor la care i-a crapat chiuloasa si s-a amestecat uleiul cu antigelul.
Le-am lasat eu sa se separe si am colectat doar de deasupra  dar tot mai avea pe ici pe colo niste irizatii rosii uleiul. Poate daca as fi folosit ulei pur ar fi fost alt rezultat, dar poate a fost mai bine asa , caci la cazanul meu nu etansez capacul -( capacul are fusta lunga , ce intra mult in plamada, astfel ca fierberea se produce sub clopot), insa la foc mare mai pot avea scurgeri si daca  acele scurgeri ajung in uleiul incins ajungeam sa fac experiente ca vanatorii de mituri de pe Discovery.   
  Am observat ca daca folosesc apa de la fantana pentru a-l dilua,  parca se tulbura , dar usor -usor, aproape insesizabil. Ce as putea face? Sa folosesc apa plata ?


pus acum 9 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Nu e buna apa de fantana!Este dura si se tulbura distilatul,foloseste apa plata sau de izvor.

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Multumesc.
  Ce ziceti, se merita sa largesc partea de jos a coloanei ? S-ar modifica simtitor debitul rachiei? Momentan scot un litru in 2 ore si ceva.
  As putea sa-i sudez o bucatica de teava  cu un stut filetat de 1''.Coloana se poate desface in doua - are imbinare filetata si as putea sa fac operatia fara sa ma complic prea mult.
Momentan diametrul gaurii este de 16 mm si ar putea ajunge la 25,4 mm, cat are la interior si restul coloanei.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391


... nu stiu daca cineva a verificat care e efectul gaurii din Capac    personal cred ca daca e mai mare e mai bine    ...

... tot ce am vazut pina acum --schitze --- diametrul coloanei e aprox. = diam coloana ( ... adica ... iesire de 1 1/2 si coloana de 2 ... sau iesire de 2 pt coloana de 3 etc.)

... totusi ... mai important decit diametrul gaurii de iesire ... e cit foc faci = cita caldura Q introduce in plamada => asta produce proportional vapori => produce proportional distilat  ... etc.

... eu cred ca se merita sa incerci   




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Alaltaieri am reusit sa am reflux in coloana cat sa-mi blocheze intrarea in coloana. Mi-am dat seama de asta caci s-a acumulat presiune in alambic si mi-a ridicat capacul , impreuna cu un pufff  de plamada fierbinte. Nu eram in zona si pusesem pe foc ceva mai mult.
  Mi-a dat de gandit lucrul asta. Cu prima ocazie voi face iesirea din alambic la acelasi diametru cu cel al coloanei, poate mai creste si debitul putin.
  Oricum am observat ca mai am o gatuitura, la intrarea in racitorul final , unde nu cred ca am mai mult de 10 mm diametrul interior al tevii. Pe viitor va trebui si un alt racitor, daca vreau castig de debit.
 
Ma asteptam ca la ultimile plamezi sa obtin mai mult alcool , caci am imbunatatit maruntirea plamezii , dar nu am luat in calcul incoltirea cartofilor, care mi-a scazut procentul de amidon din ei. Rezultatul a fost cam 1,7 l de alcool pur , la 20 kg cartofi. M-am dezumflat putin , dar asta e . Daca va gaseam asta toamna , sunt curios ce randament aveam.


pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Am facut o a doua distilare , peste vara, a rachiului din cartof si mi se tulbura din nou distilatul cand il aduceam la 40%. Dupa ce l-am distilat am incercat fel de fel de amestecuri pentru a-i cobori taria fara sa se tulbure.
O parte din distilat s-a limpezit pe carbuni de  a ajuns cristal dar o parte mi-a ramas un pic tulbure si dupa ce l-am filtrat de 2 ori prin carbuni.

  Acum nu stiu ce sa zic, poate n-am separat fractiile cum trebuie , desi m-am tinut de proportiile date de voi, dar ce ma intriga e ca distilatul foarte tare pe care l-am rectificat cu apa plata s-a tulburat si nu i-a iesit tulbureala nici dupa cel-am filtrat de 2 ori in timp ce vre-o 6 l l-am combinat ce a iesit mai tare cu ce a iesit sub 40%( mai spre cozi )  iar rezultatul a fost mai putin tulbure si printr-o singura trecere prin carbuni a iesit limpede cristal.   
  Oricum distilatul din cartofi cred ca va ramane la capitolul experiente. E mult mai comod sa faci alcool din cereale - eu am incercat cu porumb - si nici nu am probleme cu tulburatul distilatului.


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
 


... nu e probabil .. o problema de separari  ... problema vine din cartof    ... e altceva decit boabe ... sau struguri -prune-mere 

... sii pt . o buna analiza  ar trebuii pornit de la cartofi de toamna=neincoltiti ... pt ca germenii aia  sunt plini de viatza si asta lasa ceva urme in distilat 


... ramaii la porumb !
 

p.s.
...cum mai merge cu ... sobele ... cu racketele ?
... nu am spatiu si loc  dar visez la un cuptor ca al lui flavius


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Cat de curand trebuie sa ma apuc de o racheta cu bancuta incalzita dar sa ma scutur de distilate un pic intai. 
  Ma gandeam si eu sa incerc odata cu cartofi toamna , dar momentan sunt prea prins si ca sa scap de ispita am cedat deja surplusul de materie prima, asa ca , toamna asta nici o sansa. 


pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Intrebari:
Rachiul de la prima distilare avea sub 28% tarie alcoolica?
Iar daca nu avea sub 28%, i-ai redus taria adaugand apa inainte de a doua distilare?

Asta e important, am mai spus noi, pentru ca daca uleiurile sunt solubile, trec in distilat si nu vrei. Asta se intampla la concentratie mai mare de 28% in rachiul pentru distilare.

Pentru asta devine importanta folosirea unui alcoolmetru bun si precis.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
Mai mult de 25 gr. nu avea distilatul pus la fiert a doua oara. Fata de cartofi sa distilezi din porumb e marfa. Nu am avut nici o problema cu tulburatul, nici macar la cozi. Doar o data am uitat sa deschid apa ce trece prin racitor si a inceput sa curga distilatul tulbure ,inainte sa iasa vapori, dar situatia s-a reparat imediat ce am bagat apa rece in racitor.

pus acum 9 ani
   
proffranc111
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 7
salutare. imi aduc aminte ca prin 86 pana in campionatul in care Dukadam a facut spectacol al batran s a apucat sa fac trascau la bloc. din cartofi albi fierti cu gem de caise toate puse intr un butoi de varza la fermentat. aveam un vecin, s a dus saracul de avea cazan de pus pe ochiul la aragaz. era un cazan mic facut dintr o oala sub presiune cu racitor etc. mirosea pe scara alcool de ti venea sa mori nu alta. beleaua era ca treaba mea era sa scap de borhot

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la