cristimoisuc
30%
Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 116
|
|
Buna ziua la toti userii si bine v-am gasit.
Sunt dintr-o zona a tarii unde se cultiva preponderent cartoful iar primavara asta avand un surplus din ei , mi-am zis, ia sa incerc sa produc ceva alcool din ei, in loc sa-i arunc. Numai ca experienta mea in ale distilarii este egala cu zero. De cativa ani fac ceva vin si din boasca rezultata, fac toamna cateva kg de tescovina, prea putina pentru a fi distilata de 2 ori. In familia sotiei se fabrica candva rachiu din cartofi, dar reteta s-a pierdut , asa ca ,am luat taurul de coarne si am inceput sa caut informatii pe net. Desi sunt cam trunchiate , am gasit ceva informatii despre procedeul industrial, am mai citit printre randuri si mi-am facut o idee despre cum sa incep. Am pus cateva kg de orz la incoltit, am gasit insa doar procedeul maltificarii pentru bere , asa incat agrospirul orzului nu l-am lasat sa iasa prea mult din bob. Am dat pe razatoare 20 kg cartofi spalati, si i-am pus la fiert. Intrucat citisem ca din cartofi iese cam de 3 ori mai putin alcool decat din porumb, am adaugat si 4,5 kg faina de porumb la fiert. Mi-a iesit cam 50 kg de fiertura, pe care am reusit sa nu o afum (norocul incepatorului, ce nu s-a mai repetat la a doua sarja ). Intre timp am dat pe masina de carne orzul incoltit - mi-a iesit , ca volum , cam 10 litri de orz si 1/3 din cantitate am pus-o in plamada ce avea 80°c. Am amestecat pana s-a fluidizat amidonul, apoi am pus restul de slad ,dupa ce s-a racit plamada la 60°C. S-a indulcit ceva plamada dar nu aveam nimic cu care sa compar , nu stiam nici de testul cu iod, nici de masurarea zaharurilor cu mustimetrul. Am coborat temperatura pana la 30°C si am insamantat cu drojdie. Toata plamada a fermentat 4 zile la temperatura camerei (22°C) Cand am trecut la distilat nu mi-a intrat toata compozitia , caci am mai lungit cu apa , de frica sa nu se prinda (facusem intre timp inca o tura, care s-a prins meserias ),ci mi-a ramas cam un sfert din ea. Am fiert totul pe pat de nisip, asa ca mi-a luat cateva ore bune pana a inceput sa fiarba, iar rezultatul a fost 1 litru de aproape 40° , 1 litru de 30° si 2 litri de 10°(care aveau si un gust meserias de cartofi). Mi-a venit sa urlu, va dati seama, unii din voi opresc distilarea la alcolemie mai mare decat ce mi-a iesit mie , 2 zile de munca + lemne pentru o posirca, dar asta-i viata. Cand imi pierdusem orice curaj , v-am gasit pe voi.A fost ca un semn de la Dumnezeu. Greu mai sunteti de gasit . Am orbecait pe net 3 zile , cate 8-10 ore pe zi, cautand ceva informatie ajutatoare si ajunsesem sa cred ca nu se ocupa nimeni in tara cu asa ceva. Alaltaieri seara v-am gasit, in sfarsit, si am stat pana tarziu in noapte sa spicuiesc cate ceva. Nu am aprofundat decat putin din experienta voastra , asa ca fiti intelegatori cu mine, si vad ca nu s-a prea discutat subiectul , dar nu se poate sa nu fi auzit nimeni ceva si despre fabricarea alcoolului din cartofi.Pana la urma si porumbul si cartofii au in comun amidonul, poate s-ar putea adapta cumva procedeul de la porumb.
Va multumesc pentru rabdarea de a-mi fi citit povestea.
|
|