Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
loca23
Femeie
23 ani
Cluj
cauta Barbat
23 - 44 ani
Bauturi / Bauturi distilate / Alcool pentru tincturi Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Salutare,

am nevoie de alcool de vreo 70° pentru a face niste extracte de plante, pe care il folosesc ca tratament la familiile de albine.
Care ar fi cea mai ieftina reteta pentru asta? Am cereale, porumb, tarate, uruiala etc. Pentru distilare o sa folosesc cazanul simplu de tuica, o sa am nevoie de 2 sau 3 distilari pentru concentratia dorita?


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


...cea mai ieftina si rapida ...cred ca e  cu zahar

... sau fa ceva de cereale    ca restul e ... comestibil        ... banuiesc ca nu faci L-itri de tinctura    ... dar daca tot arzi cazanul =>trebuie sa faci un minim de cantitate xL

... sau un hidromel ... pe care il distilezi ... ...  atentie mierea fermenteaza incet=asa am  citit --- nu am experimentat inca


   

p.s.
... 2 distilari ajung ... ce iese la inceput (adica dupa frunte) = tinctura ...restul=comestibil


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Pai la mai multe familii de albine cam trebuie cativa litri de tinctura pe an, dar inainte se dilueaza la 40 grade. Daca nu era nevoie de multa cumparam cu 40 lei/500 ml.
Sa zicem ca as vrea vreo 2-3 litri de alcool la 70 grade. Cam cu cat zahar sa fac plamadeala pentru asta?


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Nu e vorba de cat zahar................   Ci, de cat si cum fermentezi si cum distilezi..... Sunt procese diferite si foarte clare.... E ca viatza unei albine lucratoare iarna sau vara sau ca treaba trantorilor sau a matcilor..... deci o treaba specializata..... Nu merge cu abureala sa conduci o familie de albine, deci nu merge cu abureala nici la distilare, fermentare sau plamadire.... Tu Trebuie sa stii diferenta dintre o lucratoare si o matca,.... Asa si aici..... Nu poti intreba de cat zahar ai nevoie pentru nu stiu ce grade vrei tu.... E cam ca si cum as intreba eu cata miere produce o familie pe an.... Doar atat.... Cand, de fapt sunt o gramada de factori ce influenteaza aceasta productivitate, de la starea meteo la experienta apicultorului..... In distilerie sunt multi care se dau MARI SI TARI, dar nu au nici cea mai mica idee de ce se petrece acolo, doar invoca zeul distilarii, spun ca asa e reteta, ca asa trebuie, tralala, povesti, etc.....
                   EI, treaba e mult mai complicata, desi nu pare, culmea ca la albinarit, dar, te asigur, asa este.... Deci, daca vrei sa produci alcool pentru tine, incepe cu ceva studiu..... Aici, pe acest forum gasesti f. multe informatii..... Sau poti cumpara cartea ... cazanul de tuica a lui josef pischl.... e un fel de abecedar al distilatorului...... daca nu ai timp, cumpara alcool..... Poti face si dupa ureche sau dupa ( asa zise, ce de fapt nu exista ) retete, dar sa nu spui, vreodata, ca stii ceea ce faci.....
                    Sper ca nu am suparat de sinceritatea mea.... Eu, chiar dupa vreo 2-3 ani de studiu si incercari.... tot nu pot spune ca, macar, cunosc 1 la suta din ceea ce inseamna distilerie...........
                      Sporuri la albinarit si distilare.............      


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@ Constantin ...    dracu nu e chiar asa de negru 

@bionut ... in general ... se spune -si se obtine 1L de 50% alcool dca procesul de fermentare a decurs bine 

... deci ... pt 3L de 50% ai nevoie de 3 kg zahar    ... si pentru 3L de 70% AI NEVOIE DE 3X1,5=4,5KG ... DAR E BINE SA PUI 5KG ZAHAR ... ca sa ai de unde taia capete si cozi    chiar daca insectele sunt de obicei f.f. rezistente comparativ cu omul    nu cred ca vrei sa verifici daca albinele tale rezista la metanol 

... acum ... daca pui drojdie de piine ... CRED CA NU TREBUIE SA DEPASESTI 8-9 % ALCOOL FINAL IN PLAMADA
=== ASTA SE TRADUCE CAM 150G ZAHAR/L ==>> ADICA 5000/150=100/3=33L===>> ADICA UNDEVA LA 33-35L DE SOLUTIE DE ZAHAR

  EU AS INVERTII ZAHARUL ALA --se zice ca fermenteaza mai usor ... si pt asta as folosii 4-5 lamii ... pe care le si las la fermentat 

DROJDIE ... AICI ... NU STIU CITA SA ZIC SA PUI 2-3-LINGURITZE   ORICUM FA UN STARTER PUTERNIC ... SI MAI ADAUGA SI NISTE BULION 1-2L/PASTA DE ROSII 1-2CUTII=300-500g (CA ELEMENTE NUTRITIVE PT DROJDII ... SI 2 BANANE MIXATE )
(... eu am folosit drojdie turbo ... asta se duce la 18% )

... IN MAX O SAPTAMINA LA 20-22C ... POTI SA DISTILI

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cel mai simplu e din zahar dar dureaza vreo 2-3 saptamani fermentatia. Uneori poate stagna sau sista din diverse motive (frig, lipsa nutrientilor, prea putina drojdie la insamantare, etc.)

Putin mai complicat e cu malt si necesita cateva echipamente in plus (moara pentru macinat, cazan de plamadire, termometru) plus ceva batai de cap la strecurarea plamezii.
Cel mai complicat e cu grane si malt.

In ultimele doua cazuri fermentatia dureaza foarte putin, 2-3 zile.

Invertirea zaharului nu reduce timpul de fermentatie. Se pare ca fructoza este cea care fermenteaza greu.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sam ... 

... vrei sa zici ca ... zaharul are nevoie de 2-3 saptamani ca sa faca 8% 

... eu am folosit tot timpul drojdii turbo    si aici e vorba de 24-48 sau a20 de ore ... eu m-am jucat cu 48 de ore lasate minim 5-7 zile ===> dar faceam 16-18%

... cu nu trientzi ... nu e chiar asa de grav ... ... pasta de rosii , banane ... drojdii fierte  (asta e de la tine!)

... personal cred ca ... pt 7-8% = adica 140-max150 g zahar/L si fermentat la +22C  e de ajuns 7-8 zile  chiar si cu drojdii de bere .



 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
FlorinB
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 88
De invertit, sunt sigur ca o face cu ochii īnchiși ca ii trebuie pentru albine. Dar există ceva riscuri de caramelizare, ceea ce scade randamentul.
Am văzut ca au sunt accesibile și drojdii turbo pe la noi, ar putea īncerca așa.
Sau varianta faina si enzime, daca ii iese distilarea cu faina in cazan fără să se prindă...


My two cents...


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
 

salut baieti !
imi cer scuze , eu pana azi nu am vazut acest topic .
bai fratilor , baiatul asta a intrebat cum ii mai usor sa faca
3-4 l de alcool pentru albine si voi l- ati pus la treaba ?
@bionut , cel mai usor este sa faci schimb !       .
pai nu ? daca nu te intereseaza sa faci rachiu de baut pentru tine , ce rost are sa
te complici ?
uite ,un cumatru de al meu foloseste zamahoanca mereu la albine .
de exemplu atunci cand vrea sa puna doua familii de albine la un loc , le pulverizeaza
cu tuica de sfecla pe amandoua , apoi le cupleaza intr-un stup . .
al doilea exemplu ar fi unul testat de mine , am pus tescovina de la struguri la uscat , apoi am macinat- o si am pus- o la macerat cu tuica de sfecla de 70 de grade . in felul asta extrag resveratrolul din coaja si samburii de struguri .
rezveratrolul este cel mai bun antioxidant si se gaseste in proportii foarte mari in coaja strugurilor , desigur de gaseste si in vin , insa in coaja concentratia este de 7 ori mai mare .

bun , acum sa revin la ideea de baza , sunt sigur ca gasesti aici pe forum colegi interesati de schimb alcool versus miere . eu ti- am dat exemple cu zamahoanca , insa nu o recomand din cauza ca nu toata lumea o agreeaza , insa un alcool bun de cereale gasesti la baietii nostri .

multa sanatate !    


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@pazucu 

     
... tu ai dreptate Pazucule    cel mai simplu e sa faci un troc    ... si rezultatul e sigur si rapid => alcool pt. tinctura cit vrei  si investitia =ZERO

... ... ASA CA NOTA-BENE BIONUT


   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Stiu sa fac invertire ca o fac la siropurile pentru stimulare. Dar nu stiu daca ar ajuta. As putea sa fac si troc cu miere, dar la ce an catastrofal a fost 2014 pentru apicultura a trebuit sa cumpar hrana pentru iarna, ce sa mai zic de miere in surplus... ce sa mai zicem de hidromel   

Am mai scris pe forum, vreau sa imi fac si alcool neutru pentru lichioruri, si poate whiskey in viitor, deci asta ar fi un exercitiu bun. Coloana pentru alcool neutru e inca in asteptare, am materialele dar trebuie construita.

Intrebarea mea era daca merita sa incerc sa obtin alcool de minim 70% cu alambicul de tuica. Imi cer scuze pentr intarziere, dar nu am primit notificare pentru acest topic si am uitat de el.
De vreo 3 ani imi fac propria bere, deci am cunostintele necesare pentru a brasa maltul, cereale simple nu prea, dar oricum nu cred ca merita oboseala cand pot folosi zahar ieftin. Drojdia Turbo e o idee buna, dar cam ridica pretul final. Daca fac mai multa zeama cu zahar si Turbo drojdie pot distila de mai multe ori ca sa obtin alcool neutru? Sau sa fac mai mult alcool cu alambicul si sa il redistilez cand o sa am coloana...


pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... pai ... o distilare in plus e mult mai ieftina ca o coloana 

... si ... de ce trebuie alcool pur la tincturile de albine ?
(Pazucu zicea de unit familii de albine cu ... zamahoanca ==> cred ca merge si tincture din alcool de zahar ... sau din cereale etc.)

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
la a doua distilare alcoolul incepe sa curga cam de 75% abv , daca il pui in cazan intre 26-28 % .la tincturi trebuie sa fie de 70% , asa ca iti va fi numai bine . deci fa o plamada doua de cereale dupa retelele de aici si ai sa fii surprins . poti sa te cuplezi cu baietii la enzime si la drojdii si vei face mai usor plamezile .

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Inimile colectate de mine la whisky au 69-70%vol. Pentru un alcool la taria asta nu ai nevoie de coloana. Acum depinde si cat de neutru il vrei...

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
Nu e nevoie de alcool pur sau neutru, am zis asa in ideea ca imi trebuie la 70 grade, cum a zis si Pazucu. O sa fac asa atunci sa vad ce iese.

Coloana parca am zis pe undeva ca vreau pentru alcool neutru pentru lichior, visinata, etc. Apropo, care e pretul corect pentru teava de cupru de 54 mm? Am gasit pe net preturi intre 63 si 133 lei pe metru, poate stiti voi care sunt preturile direct in magazine (si la ce magazine au diametre asa mari). Am o teava de inox din care vreau sa fac o coloana CM, dar din cupru ar fi mai usor sa fac una VM.
Alcooal neutru ar merge sa fac si cu alambic simplu cu 3 distilari si eventual filtrare cu carbune?


pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu poti sa faci alcool neutru cu alambicul. Nu vei reusi niciodata sa colectezi la peste 85%vol.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... pai e bine si de 80% pt visinata

... alcool neutru ... eu inteleg fara izuri si mirosuri    nu de 98%

... ... ... dar daca vorbim de visinata ... => am schimbat tincturile    si clientii 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai asta este ideea.   Cu cat alcoolul este mai concentrat, cu atat procentul celorlalte elemente, care ar putea sa-i schimbe gustul si mirosul, este mai mic.
Oricum, prin distilare nu vei putea obtine mai mult de 95.6%.     

Ce tincturi? Ce clienti? Detaliaza!


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
bionut
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 293
La asta ma refeream si eu cand am zis neutru, sa miroasa doar a alcool.
Ceva idei despre pretul teavii de cupru?


pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la