Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Criscristina92 la Simpatie.ro
Femeie
25 ani
Bucuresti
cauta Barbat
29 - 80 ani
Bauturi / Bauturi fermentate / Vin de măceşe sau alte fructe Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Am prin gradina citeva tufe de maces cu o frumusete de bobite portocalii spre rosu. Avind experienta cu socata m-am gindit sa extrapolez tehnica de acolo si la prepararea acestui sortiment de vin. Fiindca alti s-au ocupat inaintea mea, am dat o cautare cu googu si facind o medie a retetelor gasit m-am oprit la:
- 3 kg macese proaspete
- 2.5 kg zahar
- 6 l de apa
- ? drojdie uscata, 1/4 o fi bine ?
Si ca sa fiu mai cu mot vreau sa adaug si niste gutui japoneze, pentru aroma 

Macese vor fi zdrobite, se adauga siropul de zahar la temepratura de aprox. 30 grade si rabdare ...

E bine ? e rau ?  astept parerile voastre.


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Costel

... cred ca e rau 
... vin se face din struguri 

... din macese se face ... probabil cidru  ... si din cite stiu eu ... asta e mai slab alcoolic decit vinul

... tu vrei sa pui 2,5 kg zahar ==>> asta da un minim de 2,5x4=10L de solutie de zahar de 250g zahar/L   ceea ce e f. bine pt un vin tare +14%


TU AI PREA MULT ZAHAR PT 6L APA 


 


P.S.
cauta alta retea ... care iti corecteaza si aciditatea eventual  etc.
... personal ... nu ash depashii 150 g/L  ... adica un total de 15-16L de soulutie


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
... vin se face din struguri stiu asta dar daca lumea asa ii zice eu ce sa fac
... din macese se face ... probabil cidru cidru eu il asociez cu fructele pomilor nu cu bobitele cacadīrilor, dar fie și asa
am reținut ideea cu zaharul, marim cantitatea de apa  ca asta nu costa 
repet reteta cu ultimile modificari:
- 3 kg macese proaspete
- 2.5 kg zahar
- 8 l de apa
- ? drojdie uscata, 1/4 o fi bine ?
- adaug si niste gutui japoneze, zdrobite, pentru aroma

Multumesc pentru atentionare.


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Costel

... eu as pune 10L sau mai bine 12L de apa    ideea e sa nu pui prea mult zahar  si sa ramana nefermentat 
... tu pui drojdie de bere ... asta merge pina la 6-8-hai 10% intr-un timp rezonabil=2=3=4 saptamani si la 20C 

repet : nu am experientza pe chestiile astea=vin de macese  DAR teoria zice 170 g zahar?L = 10% alcool    ... personal nu ash incerca nicicum  sa depasesc doza asta      etc.
... pina la urma ... e doar o parere personala si ... teoretica   

... stiu ca dupa un ... vin nefermentat complect ... AI NISTE DURERI DE CAP ... ETC

... DACA CHIAR VREI ... fa  vinul de macese la 10% ... limpezestel f. bine = cu bentonita+frig ... si cind e bun de consum (daca asta vrei)adauga zahar=sirop = licoarea de expeditie--- asa ii spune la shampanie !!!    

... tu decizi !!!

   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Caberlot... pina la urma ... e doar o parere personala si ... teoretica de asa ceva am nevoie, multumesc.
... stiu ca dupa un ... vin nefermentat complect ... AI NISTE DURERI DE CAP ... ETC poti sa-mi indici vreun link ce trateaza subiectul ?  vreau sa fiu cit de cit informat daca tot ma joc cu fermentatele. Din pacate bauturile seci nu-mi prea incinta papilele gustative si am tendinta sa tai fermentarea
Plecind de la informatia ca mustul din struguri contine intre 150-250 g/l , informatie oferita si de tine, ramin la raportul 2.5 kg zahar la 12 l apa.
Cu un pic de bunavointa din partea mea puteam ajunge si eu la aceasta concluzie dar lenea e mai mare   
Multumesc pentru sugestii si voi reveni la final.


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Costel ...

... informatia cu zahar partial descompus de drojdii= dureri de cap    am citito acum 20 de ani in una din cele 2-3 carti de vin ... oenologie=cartea verde     si mai probabil in cartea de buzunar -vinul casei  ... si inca una ... de facut vin -colectia nu stiu cum...
... am incercat sa o mai gasesc    dar nu am mai gasit informatia = e drept ca doar am rasfoit cartile    nu am mai avut rabdare sa le citesc = recitesc

... dar ... pot sa-ti spun ca ... dupa vinul facut de mine, din struguri si fara urma de zahar    nu ma doare capul a doua zi  ... dar am o foame de lup !

... am prieteni care ... fac diferite vinuri    ... si care sustin ca ... NU AM BAGAT ZAHAR  DELOC    si mie imi plesneste capul a doua zi 

... am si prieteni de la care beau ... ca si de la mine  etc.

daca vrei mai dulce ... fa ca la shampagne   



   

p.s.
... greseala la zahar ... vine de obicei ... de la faptul ca e IEFTIN si se pune prea mult ... si nedizolvat uneori ... si dupa ce a cam fermentat mustul de obicei ==> pt ca era acru -am vrut sa-l indulcesc

... lumea neglijeaza ca ... acru=acid ... deci ar trebuii adaugata o baza    ca sa reduci acreala   

INCA CEVA ... LEGEA LUI CEAUSESCU ... dadea voi sa pui maxim 30g/L de ZAHR IN must ===> si mai aveai voie sa ii spui VIN inca    ... adica 1,5kg zahar intr-o damigeana de 50L   
... AI AUZIT PE CINEVA SA SE DERANJEZE DOAR PT 1,5KG ???
... EU UNUL NU !!!
... ... DOZELE ERAU DE DOAR 5KG ... PINA LA 10 KG


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
In urma cu cativa ani am baut de la un amic un vin hibrid ,de tara, f. bun de prin partile Dobrogei.L-am intrebat cum il face si mi-a spus ca dupa ce au cules strugurii ii deciorchineaza , ii zdrobesc si baga aprox.5kg de macese la 100 kg de struguri si lasa sa fermenteze cu totul si dupa o luna de zile trage vinul in butoaie oparite cu frunze de gutui ,de nuc , pelin si in palnia prin care baga vinul punea busuioc uscat legat cu ata asa cum are popa cand vine cu botezul.Spunea ca niciodata nu a adaugat zahar , si nu a avut niciun fel de probleme cu vinul, atat ca era foarte tare,iti lua mintile rpd

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
  destul de complexa reteta 

... sa le luam pe rind 
1. dobrogea= soare  ==> strugurii chiar si hibrizi aduna ceva zahar
2. la supracoacere ... strugurii pierd aciditatea    + macesele=vitamina C= acid de nu stiu care    = compenseaza ciditatea 
3. frunzele = arome


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Skyline25
20%

Din: Buzau
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 58
Cānd ar fi perioada optima. De culegere la măceșe?

_______________________________________


pus acum 9 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 82
Din cite am citit eu pe www inainte de a da bruma. Apreciez cam in ultima treime a lunii octombrie.
Acum despre experienta mea, Dezastru   
Avea mama o vorba, daca toate mustele ar face miere ce bine ar fi. Mi se potriveste.
Am crezut ca daca procedez ca la socata totul va fi foarte simplu. Nu a fost, sau putea fi fost daca eram mai riguros.
Pomeneam pe la inceputul mesajului de gutui japoneze. Nici vorba sa fie utilizate. Au un gust si o aroma prea exotica pentru mine si am folosit din astea autohtone.
Revenind, pe o vreme cu ploaie, vint, frig m-am apucat de cules maciese. Limita era de 3 kg. Dupa doua ore de intepat, zgiriat si miini inghetate m-am multumit si cu 2 kg. Apoi m-am apucat pe fuga sa prepar amestecul. Mixat 1kg de gutui, facut o solutie de zahar invertit din 2.5 kg de zahar, adus cu apa pina la 18 l si adaugate maciesele intregi. Mare greseala    Dupa 4 saptamini de stat la fermentat era intregi, culoare aprinsa, tari. Le mergea de minune. Dupa inca 4 saptamini am constatat ca fermentarea o luase intr-o directie gresita, lactica, si tot amestecul l-am trimis la canal.
Spera ca in anul asta sa fiu ceva mai dibaci.
Si ca sa ma laud si eu cu cite ceva ca altfel ati avea o parere proasta despre mine    sint multumit de nectarul de caise, am scris pe undeva reteta, cidru si de vin. Vinul e cam astringent el dar merge la masa si din cind in cind fiert. Pina in vara am ce bea 


pus acum 9 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la