Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: GeorgianaIoana
| Femeie 24 ani Bucuresti cauta Barbat 25 - 63 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
De data asta am cantarit-o. Pe faina. Am vrut sa fac totul ca la carte... Am bagat in cazan vo 60-65 l de apa,p am pus alfaamilazele, am dat foc, am pornit amestecatorul, am cantarit 45 kg de faina de malai si am intros-o in cazan. Am fierto in draci vo 2-3 ore. Am lasat plamaada la racit, cind a ajuns la 55 gr i-am dat glucoamilaza. Dupa o ora am facut testul de densitate, a aratat aprox 250 gr zahar si un potential de 12 gr alcool. Frumos nu ??? O trebuit sa racesc plamada pt a putea pune drojdiile si am mai bagat vo 30 l de apa rece ... Dupa 1 h , am insamantat cu drojdii, si am mai facut un test de densitate, densimetru mi-a aratat aproape la fel, un potential de 12 gr alcool in compozitie... .Foarte frumos, nu ???? Acuma fermenteza ...
Caberlot ... cu pusul pe aschii treaba sta cam asa ... : am facut si aschii la rindea, si facute din topor dintr-un stejar batrin tare - vo 200 de ani..., apoi le-am copt in diferite stadii, apoi m-am grabit si am pus prea mult lemn in damigene.... s-au colorat tare si au un gust intens parfumat de vanilie .... dar e tare bun Acu m-am invatat minte, calculez cam 7 cmp. pt un litru .
Acum cind vad cit de frumoase si bune sunt distilatele puse pe aschii, imi dau seama ce barbar am fost... Numa bine....
|
|
pus acum 8 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Ieri densimetru arata ca mai sunt 4 gr alc. Astazi indica 2 gr. Probabil luni voi distila
|
|
pus acum 8 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
licap a scris:
De data asta am cantarit-o. Pe faina. Am vrut sa fac totul ca la carte... Am bagat in cazan vo 60-65 l de apa,p am pus alfaamilazele, am dat foc, am pornit amestecatorul, am cantarit 45 kg de faina de malai si am intros-o in cazan. Am fierto in draci vo 2-3 ore. Am lasat plamaada la racit, cind a ajuns la 55 gr i-am dat glucoamilaza...
...Am cind vad cit de frumoase si bune sunt distilatele puse pe aschii, imi dau seama ce barbar am fost... Numa bine.... |
Felicitări, Licap! Cum te-ai descurcat cu mestecatul īn faza inițială, n-a fost prea vīrtoasă mămăliga? Nu am īncercat pīnă acum proporția asta(ar veni cam 1:1,3 mălai/apă. Eu am urmat pīnă acum recomandările (să zicem) standard și am folosit proporțiile de la mămăliga obișnuită(1:3 mălai/apă, dar mă gīndesc că așa cum faci tu(sau matale, că ești mai copt oleacă ) ai mai puține tranșe de fiert și-ar crește cumva "productivitatea muncii" .
PS Cred, fără să fi verificat prea atent, aici sau pe Softpedia, că Samogon, pe cīnd era ghebos , a folosit prea puțină apă la plămădit, prietenii știu de ce(sau, well, io altă explicație pentru bicepșii lui īnfiorători n-am putut găsi :P )
Spor la treabă
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 8 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Sergiu, cu mestecatul se ocupa un motoras trifazic cu reductor. Am distilat plamada. Am recoltat 30 l la 45 grade, 5 l la 15 gr. Nu stiu daca e mult ori putin, asta e ...Nu cred ca mai pot inbunatati procesul tehnologic - fac totul ca la carte...
Ma consolez cu faptul ca daca mai ramane ceva in borhotul ala, se bucura animalele...
|
|
pus acum 8 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
tare Dar n-o să faci bicepși ca ai lui Samogon degrabă :P
30 de litri la 45 de grade nu-i puțin. Sper să intre cei mai pricepuți ca să se pronunțe, totuși. Nu folosești un densimetru? Nu e o investiție prea mare.
PS Păsările mele savurează borhotul
_______________________________________ Cu limba īnegrită, cu dinții violeți Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 8 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Caberlot nu fi rau, ca nu mai scapi de gripa.... Fac destule calcule cand imi numar purceii , de ce tre sa-mi bat capul si cu alcoolul pur
|
|
pus acum 8 ani |
|
Nicolai
Membru nou
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 7
|
|
Propolisul e bun. Vezi sub ce forma il gasesti pe acolo si pune-l langa hrean.
|
|
pus acum 8 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
Nicolai a scris:
Propolisul e bun. Vezi sub ce forma il gasesti pe acolo si pune-l langa hrean. |
... daaa niste propolis ar fi bun =>nacar da un alt gust la ceai-uri
... si am destul ... ca am adus din ro. propolis uscat si am facut tinctura ca am cu ce
xxxxxxxxxxxxxxxx
... si pt ca ... licap nu are chef de calcule si eu aveam senzatia ca ... parca ceva am zis rau am verificat ... si aici : zice ca se obtine din maltz selectionat un max de 410-420L alcool pur din tona de maltz.
... te mai uiti pe acolo si vezi ... cit amidon ai avut tu = de la ce cereale ai plecat si aproximezi functie de maltz etc.
p.s. sa verificam formula ... la 100kg Mx0.6/1,7 = 1000x0,6/1,7 = 600/1,7 =353 kg alcool ... cit are oare densitatea ... 0,9 ... 0,89 ... nu am chef de cautat. ===> 353/0,9 = 392,2 L ... am nimerit bine = asta e o formula veche , empirica facuta de mine si pt mine , dupa ceva lecture si pt o aproximare usoara ... vezi Licap ca ce descoperi singuri ramane in tartacutza
... ... am verificat totusi ALCOOL densitate 0,79 ===>>> asta ne arunca la 430L suntem mai buni ca scotieniii
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 8 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Din ce imi aduc aminte, formula cu 1,7 dadea direct volumul de alcool si nu masa, nu-i asa Caberlot? Oricum nu e foarte precisa dar e rapida.
La tona de grane cu 600 kg amidon ar iesi 353 litri alcool absolut.
Scotienii aia care scot 420 de litri la tona folosesc malt mai bogat in amidon.
ps: Ma bucur ca va regasesc pe forum si ca nu va lasati de alcoale. Nici eu nu ma las chiar daca acum trec printr-o perioada in care timpul meu liber tinde spre zero. M-am mutat intr-un apartament cu balcon si ma bucur ca pot pune maltul la uscat pe balcon (intra cam 10-12 kg la o sarja). Se usuca in cateva zile, la vara cred ca si mai repede. Acum am si moara cu ciocanele de la Sinenomine, are topic pe aici, e de-aia pentru oameni comozi si cu imaginatie bogata. Abia astept sa o pun in functiune si sa scriu o recenzie.
_______________________________________ ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 8 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
hei sunt aici , citesc mereu ce scrieti , insa nu prea am timp , tot construiesc . zamahoanca imi place , beau in toata ziua in cinstea voastra cate un pic . de intervenit intervin doar atunci cand stiu exact ce sa va spun , aici la cereale vad ca stiti ce sa faceti , asa ca spor la treaba !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 8 ani |
|
cazanel
30%
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 142
|
|
buna fratilor in ale alcoalelor imi cer scuze ca am lipsit asa mult dar am fost plecat vreau si eu niste sfaturi .am cumparat tabla de cupru ca sa=mi fac un cazanfundul de 5mm peretii de3mm si capacul de1,5mm dupa imbinare daca sudez cu aliaj de cositor care se foloseste la tevile de cupru credeti ca exista riscul ca la schimbarea borhotului cand cazanul este cu foc sub el sa se topeasca??marturisesc ca vreau sa-l fac singur fara sa apelez la alti meseriasi oare imbinarea cu niturii tine? ideii ,sfaturii va rog
_______________________________________ unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice mindrele sa nu m-ii mance
|
|
pus acum 8 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Bine v-am regasit, prieteni. Nu am mai intrat de mult pe aici - dar se pare ca nu am pierdut prea mult - situatia mea s-a schimbat intrucatva, acum sunt in Germania cu familia. Inca nu stiu daca am facut bine ori ba - spiritul meu sufera dupa libertatea de acasa. Dar macar aici nu duci grija zilei de maine.
Am facut o groaza de uischi acasa, pe care l-am pus in damigene pe aschii de stejar coapte - mai mult sau mai putin, avand posibilitatea sa experimentez. Culoare, miros, pparca si consinstenta diferita de fiecare data .
Pun distilatul la 50-52 gr, dupa perioada de maturare - apreciata vizual si olfalctiv, ma rog - si un pic de gust, il diluez la 45-46 gr. Pt mine si papilele mele asa e cel mai bine. Nu-mi cereti sa-mi dau cu parerea despre posircile de 38 gr de prin supermarcheturi. Ei, s-apoi am fost bautor de palinca multa vreme, obisnuinta e a doua natura ...
Impresia cea mai buna mi-a facut-o distilatul pe care l-am pus peste chipsurile de stejar scoase la rindea si coapte la cuptor pina la nuanta aramiu inchis, inainte de negru. A fost bun, a fost frumos, regal - as spune - dar s-a terminat. Asteptam vacanta de Paste pt o noua sarja...
|
|
pus acum 7 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Nu am timp de fitzaieli, grabit cum sunt, am trecut la fapte. Intr-un pic de concediu, am macinat 300 kg malai, plamadit , distilat . Am pus numai malai pt ca asa imi place . Cu gust de porumb, divin . Am recoltat 150 l la 52 gr. Vorbesc de ce-i bun, fruntea si cozile nu se pun. Pus in damigene, frumos, pe aschii de stejar coapte bine. Daca va e ciuda, imi pare rau, nu va pot ajuta. Astept 6 luni, apoi ma duc sa dau cep.
|
|
pus acum 7 ani |
|
licap
30%
Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 136
|
|
Sal Caberlot. Ce bine ca nu esti mort si tu. Imi pare rau pt Pazucu - mort, probabil picat in cada aia mare a lui, Constantin, Strava, Iunicu,Sinenomine, Samagon, morti cu totii. Sau poate au trecut la alta religie, cine stie . Cred ca cea mai mare pierdere este Sinenomine. Omul asta stia si experimenta multe, cred ca era inginer de profesie, se puteau afla atitea lucruri - imi pare tare rau.... Cred ca cei din EstEuropa sunt mai buni ca noi la aia de prune - parerea mea. As vrea sa diversific putin distilatul meu care hodineste pe aschii. Am gustat si degustat multe uischiuri pe aici din Germania - de la 7 E pina la 40 E. Aproape toate posirci - pisweissuri. Caramel cit cuprinde, multa frunte si in rest nimic. Nu le enumar { doar daca vreti } pe cele care nu mi-au placut, o impresie buna mi-a facut Laphroaig, cu ale sale miresme deosebite- medicina, sare de mare, ocean , barca veche de lemn, cotet de caine etc da chiar as vrea ca o parte din distilatul meu sa samene cit de cit. Probabil voi pune intr-o damigeana de 15 l ceva ierburi amare un pic de iod, ceva... Mi-e rusine sa-l intreb pe dom Marinica - sigur el stie ceva magie in sensul asta. In rest o sa fac cum zici tu Caberlöt, cind ma duc in Ro, il lungesc pina la 45 gr, il pun pe aschii noi noute - la diferite grade de coacere si... rabdare si tutun... Bineinteles ca am luat cu mine provizii , pe care le-am pus pe aschii in sistem turbo...din cind in cind mai bag nasul, mai trag cite-o limba... Numa bine...
|
|
pus acum 7 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
salut
... nu stiu daca ... chiar trebuie sa schimbi aschiile ... eu ash ma adauga cam inca 1/3 noi (stii tot butoiul ala e si la 60 si dupa 10 ani cind ajunge la 40-45 %... )
... am impresia ca nu mai vrea nimeni sa invete ... nimic si nici sa faca cite ceva ... asa pt sufletul lui
,,, ,,, asta e ... viatza ==>>> a invins coca-cola ... sistemul mura-in-gura dar prost sis cump
odata ... o sa incerc si eu ... Laproaig ... pina una alta eu recomand la toti Glenlivet ... pt. mine e un standard
ia spune ce-ai mai baut bun ? ... asa ca sa-mi fac un progeam ... simbata ... am gustat un Auchetosan = OK pe linga Glenlivet ...
... wisichiurile ... afumate nu prea ma incinta ... apreciez o urma de fum ... dar in rest , daca ai corlit cazanul nu mai vreau=beau
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 7 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Salutare! Nu va pregatiti de coliva ca inca nu am murit. Voi incerca sa intru mai des pe aici. Felicitari licap! Ma bucur ca merge treaba. Caberlot, toata vara nu prea am facut nimic pentru ca a fost prea cald la mine pentru fermentare si... pentru mine. Am terminat si coloana. Am tras trei ture cu ea. Azeotrop pur. La o incarcatura de 55 litri la 28%vol am scos 12 litri la 95.6% si cred ca se poate compara cu vodka prietenului tau rus. Anul asta mai pot face doar nucata, pentru ca am pus nucile la congelator. Apoi ma pregatesc de whisky din malt afumat. Butoaie am... multumesc Sergiu!
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 7 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
asta era ideea ... 2 deformari ... dupa 2 caliri
35KB
_______________________________________ "O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 7 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Am gresit, stiu. Am vrut sa spun intreg setul pentru triclamp este destul de ieftin de adus din China.
Eu am facut alcoolul la fel ca inainte, faina si enzime de la Marinica. Marinica s-a extins foarte frumos. Are un site destul de bine aprovizionat atat pe partea de alcool, dar mai mult pe partea de vinificatie.
@licap: Am descarcat mai demult, de pe un link pus pe aici de Caberlot, un tabel in care era trecut si taria la care se baga in butoi whisky-ul de diferite distilarii scotiene. Majoritatea era la 63.5%ABV. Eu am incercat sa aduc in zona asta whisky-ul pus la butoi. Dupa vreo 6 luni am inceput sa pun cate putina apa in fiecare saptamana pana l-am adus la 45%. La mine a iesit bun, dar eu stau la apartament si pierd foarte mult din butoi din cauza umiditatii scazute. Chiam ma gandeam zilele trecute sa impregnez doagele cu ceara de albine. Adica nu pe toate, una da, una nu. O sa fac si asta sa vad daca sunt schimbari...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 7 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Cuprul se lipeste foarte usor de inox cu aliaj de Ag cu peste 45% Ag. Eu am folosit Safety-Silv® 56 si pasta alba Stay-Silv® White Powder Flux.
Caberlot a scris:
stii cum zice neamtzul 'hobby nu are pret'
|
)Crede-ma ca stiu asta... Nici acum nu am reusit sa trag o linie la totalul costurilor pentru cazan si coloana...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.
|
|
pus acum 7 ani |
|