Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: corinarus
| Femeie 23 ani Cluj cauta Barbat 24 - 60 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Ca sa nu vorbim in stil generalist voi detalia aici tot procesul, de la plamadire la distilare, exact cum fac eu. Toate cantitatile pot fi marite sau micsorate proportional in functie de volumul vaselor fiecaruia. Tin sa precizez ca eu folosesc malt de orz afumat cu turba, dar procesul de distilare poate fi aplicat la orice fel de cereale.
Plamadirea:
Ingrediente: - malt Whisky (afumat cu turba) - 10.5 kg - malt Pilsner - 7 kg - apa (eu folosesc Bucovina la 5 l) - 82 l
Plamadirea este pe temperaturi in crestere cu pauze la 45°C, 55°C, 64.5°C. Sa nu radeti de jumatatea de grad de la ultima pauza! Recipientul meu de plamadire imi permite astfel de setari fine ale temperaturilor. Pentru calcularea adaosului de apa si a temperaturii folosesc formulele din cartea lui Palmer, pe care a pus-o si Caberlot pe aici:
"NOTE: These equations also work for degrees Celsius, liters and kilograms. The only difference is that the thermodynamic constant of .2 changes to .41. Initial Infusion Equation: Strike Water Temperature Tw = (.2/r)(T2 - T1) + T2 Mash Infusion Equation: Wa = (T2 - T1)(.2G + Wm)/(Tw - T2) where: r = The ratio of water to grain in quarts per pound. Wa = The amount of boiling water added (in quarts). Wm = The total amount of water in the mash (in quarts). T1 = The initial temperature (!F) of the mash. T2 = The target temperature (!F) of the mash. Tw = The actual temperature (!F) of the infusion water. G = The amount of grain in the mash (in pounds)."
Raportul apa/malt din procesul de zaharificare este de 3.2. Raportul de spalare este de 1.5.
Spre exemplu, la o temperatura a maltului de 26°C si la un raport initial apa/malt de 1.8, inmoi maltul in 39.5 l apa la 49°C. Temperatura tinta este 45°C. Las 30 min si adaug 9.4 l apa la 96°C pentru a aduce plamada la 55°C. Las alte 30 min si adaug 15 l apa la 95°C pentru a aduce plamada la 64.5°C unde o tin timp de o ora. Dupa ultima pauza strecor mustul si storc maltul in presa. Din asta imi rezulta cam 55 l de must la 20.1°Bx --> SG = 1.083. Pun din nou maltul in recipientul de plamadire si torn peste el 26 l apa la 70°C, ameste bine si fac o noua stoarcere. Imi rezulta 26 l la 4.6°Bx --> SG = 1.018. Amestec cele doua musturi si am un total de 81 l cu un SG = 1.062. Pentru ca nu am un recipient de fermentare mare, impart mustul in patru recipiente. Drojdia pe care o folosesc este Safspirit Malt. Pe viitor vreau pornesc fermentarea cu un tip de drojdie de bere care sa dea mai multi esteri si dupa o perioada sa adaug drojdia Safspirit Malt pentru o fermentare completa. Sper sa iasa...
Prima distilare: Cei 81 l de must ii impart in doua distilari. Prima distilare o conduc destul de repede, dar nu foarte repede. Prefer sa colectez 4.5-5 l/h, nu mai mult. Primii 50-80 ml de distilat care este foarte tulbure il arunc, apoi colectez low wine pana la aproximativ 5% in papagal. Asta imi da cam 12 l la taria de 28%vol. Dupa ce separ low wine continui colectarea chiar dupa 0% in papagal si mai adun inca vreo 3 l. Asta folosesc pentru diluarea "feints" (am incercat, dar nu am gasit o traducere buna pentru acest termen) de la a doua distilare.
Distilarea doua: Cand pornesti la drum pe aceasta formula nu ai de unde sa ai "feints" pentru a combina cu low wine asa ca eu am folosit in totalitate doar low wine. Asta prima data, pentru ca apoi am mers pe varianta 60/40. Deci, la a doua distilare se adauga low wine in proportie de 60% din volumul total si feints in proportie de 40%. Ambele la 28%vol. Astfel, pentru 40 l vom avea 24 l low wine si 16 l feints. Distilarea o conduc pe procentele 3.5 - 15 - 50 - 29. Voi explica in continuare ce inseamna asta. Pornesc distilarea la putere maxima si reduc aproape de minim cu 2°C inainte de punctul de fierbere. Pentru un procet de 28% acesta este la 86.3°C. Colectez foarte incet fruntea, 0.47 l la 83% vol, care inseamna 3.5% din totalul initial de alcool pur din cazan.
Dupa ce separ fruntea, maresc putin puterea si colectez capetele pana la 76%vol in papagal. Imi rezulta un total de 2.14 l la 78%vol care reprezinta 15% din totalul initial de alcool pur din cazan.
La 76%vol in papagal pornesc colectarea inimii. Reglez puterea astfel incat sa colectez cam 3 l/h. Opresc colectarea inimilor la 62%vol in papagal. Imi rezulta un total de aproximativ 8 l la 70.5%vol.
Dupa inimi continui colectarea cozilor, marind si puterea pana la o colectare de aproximativ 5 l/h. Opresc distilarea pe la 3%vol in papagal. Totalul cozilor este de aproximativ 10 l la 31-32%vol. Cozile impreuna cu capetele le amestec si am cam 12 l feints la taria de 40%vol. Acesta il voi dilua cu cozile de la prima distilare pentru a-l aduce la 28%vol si va fi procentul de 40% din totalul urmatoarei distilari.
Asta este tot! Sper ca am fost destul de explicit. Daca nu, intrebati-ma si voi incerca sa raspund.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Voi face o tura cu fermantare pe malt. Sunt si eu curios care va fi diferenta.
Granele sunt mult mai greu de filtrat. La malt ajuta mult cojile care acopera bobul. Tocmai de aceea mi-am facut moara cu role, pentru a ramane cojile intregi.
Produsul meu final se situeaza undeva intre Glenmorangie si Glenlivet, Sau asa imi place mie sa cred...
P.S. Sper sa gasesc prune de calitate. Am un coleg care are rude prin Arges si mi-a promis ca ma ajuta.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Caberlot, Imi pare rau ca nu a iesit cum ti-ai dorit.
Maltul honey si cel afumat nu au puterea diastatica atat de mare ca maltul Pilsner, Pale Ale sau cel de distilarie.
Nu prea inteleg cum ai facut plamadirea. Ai incalzit la 65°C si apoi ai lasat sa se raceasca adaugand malt? La a treia ai incalzit la 70°C si apoi ai lasat sa se raceasca?
Whisky-ul meu il diluez la 42%vol pentru baut si nu se tulbura. (Decat daca fac greseli de diluare... )
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Si cum se prezinta aromele dupa 3 distilari?
Nu am facut niciodata 3 distilari.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Maeste saptamina viitoare voi avea maltul de la Marius si as vrea sa incerc sa-mi fac whisky in casa .Pentru nestiutori ca mine sa inteleg ca maltul a fost presat cu role nu maruntit cu risnita sau moara cu ciocanele?
|
|
pus acum 9 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
L-am macinat cu moara facuta de mine.
Avantajul este ca panusile care inconjoara bobul raman intregi si ajuta la strecurare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 9 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Multumesc pentru raspus ,dar tot nu-mi este clar care este granulatia maltului in urma procesarii prin moara cu valturi.Pentru cei care au facut whisky ceea ce intreb eu este un lucru minor de aceea va rog ingaduinta, poate ca sint mai multi care nu stiu ,dar nici nu pun intrebari din varii motive.Daca se poate as mai avea o intrbare:in afara de malt preparat de fabrica se poate pune si orz care nu a fost preparat si daca da ,care ar fi proportia?
|
|
pus acum 9 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Eu reglez distanta intre valturi la 1 mm. Rezulta ceva mai multa faina decat si-ar dori cei care fac bere, dar pentru distilare este mai bine pentru ca ai un randament de extragere mai bun.
Poti sa pui cereale nemaltificate pana la 85% din total.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 9 ani |
|
aurel100
20%
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
|
|
Maestre multumesc pentru raspuns.Pe cei care fac bere si sint din Buc in ajut eu cu macinarea avind o risnita profesionala de restaurant.Cerealele macinate cu risnita respectiva pot fi aduse la granulatie cum este faina de griu din comert.
|
|
pus acum 9 ani |
|