Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deiutza20 pe Simpatie.ro
Femeie
21 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 44 ani
Bauturi / Bauturi distilate / plamadire all malt cu glucoamilaza si drojdie de la marinica Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut .... Deocamdata am sa pun niste linkuri pe youtube apoi, cand mai gasesc ceva timp liber, revin cu explicatii.... Pe scurt .... Am incoltit 23 kg de grau uscat, dupa incoltire avea 36 kg, l-am macinat ( cu mari aventuri ...), l-am plamadit ( maltul macina cu 40 litri apa - 10 litri am pus la frigider pentru racire ), am ridicat temp pe la 45-50 - pauza 20 min, ridicat temp la 60 - 64 pauza 30 min, ridicat temp 70 - 72 - pauza 20 min, racit la 50 - 55 adaugat glucoamilaza, transferat plamada in butoiul de fermentatie unde am pun 10 litri gheata in peturi ( nu a fost suficient - ar trebui vreo 20 litri gheata pt. racire). Am masurat densitatea - 220 gr. in litru ( temp aprox 40 grade). Am lasat peste noapte la racit - seara, peste plamadeala, am presurat 1 sfert de lingurita de drojdie sau mai putin ( se varsase in punga). Dimineata am constatat ca temp era undeva pe la 30 grade si incepea sa fermenteze, tot dimineata am pus si drojdia ce trebuia sa o adaug seara si a inceput sa fermenteze si mai tare...  Inainte de a pune drojdia, dimineata, am masurat si aveam pe la 180 gr in litru ---o fi fermentat diferenta ??? --- 

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241



pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Multumesc moderatorilor pentru sfat si indrumare !!!!!
Astept sa vad cum am sa reglez coloana 



pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Arzator

plamadire all malt drojdie marinica arzator

46.2KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Arzator --- Are putere de pana la 24 kw ( e scos de pe o cemtrala termica si i-am schimbat diuzele...)

plamadire all malt drojdie marinica arzator --- are putere pana scos cemtrala termica i-am schimbat

42.7KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Test cu iod facut dimineata.... Dupa ce s-a racit plamada... Am vrut sa vad cum arata.... Eu zic ca e bine ....

plamadire all malt drojdie marinica test iod facut dupa s-a racit plamada... vrut vad cum arata....

40KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Raftul meu de incoltire....

plamadire all malt drojdie marinica raftul meu

42.2KB


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Constantin, in primul rand felicitari pentru masinarii! Inca un moonshiner adevarat!

Diferenta de densitate este foarte probabil de la zaharurile ce au inceput sa fie fermentate. Dar fermentatia a inceput spontan? Nu-i atat de rau faptul ca a inceput o fermentatie salbatica, cat faptul ca nu avem control asupra fenomenului. Cred ca trebuia racita cu orice pret si nu lasata peste noapte. Stiu ca eu te-am influentat asa la telefon dar nu m-am gandit ca vor avea timp sa se dezvolte asa repede... na, e si vara, toate se strica repede. De acum inainte racire rapida... alta belea!  bai nu se mai termina

E puternic arzatorul, 24 kw. Iti trebuie racitor pe masura. O sa-ti curga ca la cismea.

Eu astept cu mare interes densitatea finala.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
da , foarte interesante masinarii , parca esti unul de ala de pe national geografic care construeste din fiare vechi .

si eu astept cu interes densitatea finala .
multa sanatate !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Imi plac si mie masinariile tale. Totusi ar mai trebui unse pe ici... pe colo... 

Lasand gluma, ar trebui sa folosesti un raport mai mare apa/grane. Din calculele mele ai avut la plamadire un raport de 2.3. Aici nu am pus si apa de racire care nu a participat la proces.
Pentru a avea un randament mai bun recomand un raport minim de 3. Daca este mai mare este chiar mai bine. Vei avea densitati initiale mai mici, dar per total vei avea un randament de  extractie mult mai bun.

P.S. Si eu astept cu interes densitatea finala.

P.P.S. O formula simpla pentru a calcula temperatura finala la un amestec este:

Tf = (V1*t1 + V2*t2)/(V1 +V2)


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Multumesc de aprecieri ... !!!
    Deocamdata sunt in teste !!! cu instalatia ...
    Sunt curios daca amestecatorul meu o sa reziste o distilare completa... eu cred ca da... pe parcursul plamadirii nu s-a incalzit prea tare motorul... chiar daca face galagie capul ala de flex.... i
     In plamada aia aveam, in tipul amestecarii, 23 kg. cereale uscate, dupa incoltire aveau 36 kg ( deci 13 litri apa) si 40 litri apa pusa pe langa malt, deci in cazan aveam 53 litri...
     La prima racire pentru a adauga glucoamilaza am mai pus 10 litri apa, la final aveam 23 kg. cereale si 63 litri apa... La aprox 40 grade am masurat 220 gr zahar in litru ( densimetru 3 scale browland)...
     Azi, dupa o zi si ceva de fermentatie aveam vreo 20gr. in litru    ( am poza si l-am sunat si pe samagon sa ma indrume in citire, ca eu nu credeam... i-am citit si densitatea ) si inca mai fermenteaza  , ceva mai slabut, dar inca nu s-au lasat toate granele la fund....

    Scuzati focalizarea, dar acolo arata gr de zahar in litru.... 

plamadire all malt drojdie marinica multumesc aprecieri ... !!!     deocamdata sunt teste

56.4KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
alta foto... tot la fel de slabutza... 

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241


plamadire all malt drojdie marinica

48.8KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Dupa socoteala lui Samagon, am deja 10 procente de alcool in plamada, se si cunoaste la gust e ca un vin  si miroase frumos, ca o socata ( parerea a cel putin 4 pers....) ....
      Astept sa vad unde va ajunge densitatea finala si ce va curge la tutusca       


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
frate , cu ce faci poze ?

in 2 zile a fermentat 200 g zahar ?
mare minune ! abia astept sa vad finalul !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
maestre @sinenomine , cat inseamna 220 g /l la 40 grade C ?

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pentru un densimetru calibrat la 20°C inseamna 237g de zahar la litru.

Pentru ca in formule este folosita greutatea specifica ar fi mult mai usor sa vorbim in aceasta unitate de masura decat in zahar la litru.
Mai ales pentru cei care au densimetre cu scala si in greutate specifica.        


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... interesant 

... o sa recitesc ... si o sa mai comentez    ... dar pina atunci , pt racire de ce nu folositi un amestecator de teava de Cu  prin care trece apa rece ?  
... are pazucu unul improvizat ...  dar daca il faci cum trebuie poate fi foarte eficient !
... sau un racitor de bere ... de ala cu spirala in furtun de plastic etc.

 

PS
astept si eu sa vad rezultate finale ... si GUSTUL !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut !!!
        Ieri dimineata plamada era oprita din fermentat, aveam densitatea 1.004... Am luat din plamada vreo 200 ml, am agitat bine si am adaugat o linguritza de drojdie de panificatie.... Am vazut ca nu mai fermenteaza in acel recipient am pus la foc.... Am dat drumul la foc pe la 12.50, la 14.10 a inceput sa curga, la 17.30 am oprit focul...
        Am colectat 6 litri la 58 grade, 6 litri la 40 grade, 6 litri la 20 grade, 6 litri la 10 grade, si poate ar mai fi curs, dar a trebuit sa inchei din alte motive...
         La gust e placut, e ceva de genul usor amarui, se simte si gustul de distilat de cereale, dar mult mai estompat, abia foarte tarziu se simte miros de drojdie dar foarte fin, plamada e acrisoara, iar la miros e mult mai fin decat la plamadirea cu drojdie de panificatie....
       Am sa mai fac 2 distilari tot asa din 23 kg de grau, apoi am sa fac lamuritul .... 

        Ce e cel mai important ce am vazut ieri este cum functioneaza cuprul ca un catalizator....
         Bun....
         Inca nu am bagat apa in deflegmator, asa ca am avut reflux pasiv... Eu in coloana am bagat niste cioburi de portelan vreo 0.5 ltri, 0.5 litri de inele de cupru taiate cu flexul dintr-o teava de cupru de 18mm si arcurile mele, ca de pix, din cablu multifilar de conductori electrici... Desigur, inainte de a face prima distilare din sezonul asta am lasat otet pe conducte, am facut o distilare de apa si otet, umplutura de cupru am tinut-o in otet pana stralucea....    Aseara, cand am desfacut coloana      pe tot ce era cupru era o depunere lucioasa de parca vopsise cineva cu o vopsea metalizata tot cuprul din coloana.....       , asa mi-am adus aminte ca acel cupru are rol de catalizator ( filtru de cianuri)... Am spalat in mai multe randuri cu otet toate tevile de cupru si umplutura si au rezultat vreo 2 litri de otet cu  ^ vopsea metalizata ^, pe langa nu stiu cata apa la clatire.... Concluzia .... Daca nu aveam cupru, toata vopseaua aia era in distilat..... 
     Eu zic ca se merita sa adaugam glucoamilaza si drojdii de distilerie deoarece fermenteaza energic, rapid ( in 2-3 zile e gata), la temp de vreo 34 -35 grade, randamentul e bun ( am sa mai lucrez la capitolul asta ) , iar gustul e placut, mie imi place mai mult gustul asta decat cel cu drojdie de panificatie, e mai fin... Parca e ceva cu samburi, samburi de migdale.... Ce stiu eu... Oricum si plamada inainte de a o pune la distilat mirosea a socata    ... Va tin la curent cu celelalte distilari si cu lamuritul....


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

constantin a scris:

Salut !!!
        Ieri dimineata plamada era oprita din fermentat, aveam densitatea 1.004... Am luat din plamada vreo 200 ml, am agitat bine si am adaugat o linguritza de drojdie de panificatie.... Am vazut ca nu mai fermenteaza in acel recipient am pus la foc.... Am dat drumul la foc pe la 13.50, la 14.10 a inceput sa curga, la 17.30 am oprit focul...
        Am colectat 6 litri la 58 grade, 6 litri la 40 grade, 6 litri la 20 grade, 6 litri la 10 grade, si poate ar mai fi curs, dar a trebuit sa inchei din alte motive...
         La gust e placut, e ceva de genul usor amarui, se simte si gustul de distilat de cereale, dar mult mai estompat, abia foarte tarziu se simte miros de drojdie dar foarte fin, plamada e acrisoara, iar la miros e mult mai fin decat la plamadirea cu drojdie de panificatie....
       Am sa mai fac 2 distilari tot asa din 23 kg de grau, apoi am sa fac lamuritul .... 

        Ce e cel mai important ce am vazut ieri este cum functioneaza cuprul ca un catalizator....
         Bun....
         Inca nu am bagat apa in deflegmator, asa ca am avut reflux pasiv... Eu in coloana am bagat niste cioburi de portelan vreo 0.5 ltri, 0.5 litri de inele de cupru taiate cu flexul dintr-o teava de cupru de 18mm si arcurile mele, ca de pix, din cablu multifilar de conductori electrici... Desigur, inainte de a face prima distilare din sezonul asta am lasat otet pe conducte, am facut o distilare de apa si otet, umplutura de cupru am tinut-o in otet pana stralucea....    Aseara, cand am desfacut coloana      pe tot ce era cupru era o depunere lucioasa de parca vopsise cineva cu o vopsea metalizata tot cuprul din coloana.....       , asa mi-am adus aminte ca acel cupru are rol de catalizator ( filtru de cianuri)... Am spalat in mai multe randuri cu otet toate tevile de cupru si umplutura si au rezultat vreo 2 litri de otet cu  ^ vopsea metalizata ^, pe langa nu stiu cata apa la clatire.... Concluzia .... Daca nu aveam cupru, toata vopseaua aia era in distilat..... 
     Eu zic ca se merita sa adaugam glucoamilaza si drojdii de distilerie deoarece fermenteaza energic, rapid ( in 2-3 zile e gata), la temp de vreo 34 -35 grade, randamentul e bun ( am sa mai lucrez la capitolul asta ) , iar gustul e placut, mie imi place mai mult gustul asta decat cel cu drojdie de panificatie, e mai fin... Parca e ceva cu samburi, samburi de migdale.... Ce stiu eu... Oricum si plamada inainte de a o pune la distilat mirosea a socata    ... Va tin la curent cu celelalte distilari si cu lamuritul....




  INTERESANT EXPERIMENTUL 

1. SA REMARC FAPTUL CA RANDAMENTUL E PE LA 30% 
2. vad ca ai retinut ideea de spalare  cu   otet
3. gustul  zici ca e ok 
4. urma de migdale ... e acid cianhidric ?    ... dar poate ca mai sunt si alti compusi care au gustul asta ... din simburii de pruna iese acidul asta bun la nas-gust si f.f. rau la ficat ... NICI UN RISC  O SA IASA LA SEPARARI 

5. ma surprinde ... VITEZA DE FERMENTARE    ... CARE E ACEIASI CU CEA DIN MARILE DISTILERII  ... SA  FIE DE LA TEMPERATURA ?      SAU DE LA ENZIME   

... CARE A FOST ... %ALCOOL INITIAL ? ... cita a fost volumul de plamada ?
(vreau sa vad daca si % de alcool initial a fost ca la ... distilerii )

sporuri !!!
 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Joi sau vineri fac urmatoarea plamadire ...
                Va tin la curent.... Poate mai documentat cu fotografii ....
                Batrinul ce apare in filmuletele de pe youtube, a fost mecanic si sudor 32 de ani la fabrica de sticla,  e super incantat si spune ca macina el in ziua de Inaltare si ia toate pacatele asupra lui numai sa nu se piarda ceva din fluxul tehnologic...... , Mentionez ca nu le are cu bautul, doar ce a fost fermecat de viteza, randament si gust... Si nu in ultimul rand de principiile foarte stiintifice aplicate... Ma rog asa sunt unii batrinii... Avea el un inginer la fabrica ce lucra asa, ^foarte documentat^, numai masuratori si explicatii era, cica tot asa sunt si io .... Dar eu sunt doar un biet invatacel..... .....  Mosul nu crede....   


pus acum 10 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
Like
(wow, am descoperit cum se pot da like-uri )


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Eu de Inaltare am mancat, am baut si am stat la soare. De plamadit m-am apucat urmatoarea zi, desi graul depasise putin stadiul optim. M-a ajutat si tata la macinarea graului. L-am lasat sa faca jumate din treaba dar tot eu raman campion cu 13 kg grau tocat intr-o ora si un sfert pe sita de 0,4.

Din 25 kg grau mi-a iesit 81 litri plamada cu 19 grade brix sau 1.078 in densitate.

Am pus glucoamilaza cand a scazut sub 55 de grade. Am mers pe o doza mult mai mica dacat cea recomandata pe sait, in ideea ca am facut deja zaharificarea cu malt, deci nu mai aveam nevoie DECIT de descompunerea unei mici cantitati de dextrine si oligozaharide nefermentescibile.

Racirea am facut-o scufundand o oala cu apa rece in oala cu decoctul zaharificat. A durat 2 ore pana a ajuns la 28 de grade. Gheata cred ca ar functiona mult mai bine dar nu m-am pregatit din timp cu apa pusa la congelator.

Am pus drojdie de la Marinica iar fermentatia a pornit rapid. Acum caciulile sunt inca ridicate si mirosul este frumos.

plamadire all malt drojdie marinica inaltare mancat, baut stat soare. plamadit m-am apucat

40.2KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... FRUMOSSS SAM 

... de acord cu tine ... doza mai mica ar trebuii sa faca treaba      (vezi ca am adugat un DECIT)

... intrebare ... ai adaugat ceva diferit in cele 3 galetzi ? ... pt ca par 3 calitatzi diferite 

... sunt curios ce parere o sa ai tu despre calitate/aroma ?
ma bazez pe nasul si pe gustul tau    ... sau daca nu pe cromatograful SINE

sporuri !
 

p.s.
rachie de un weekend ... pt ca se face in 2 zile ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Salut .... Va arat cum aratau bucatelele de cupru in volum de un litru puse in coloana inainte si supa distilare 

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
cupru inainte ....

plamadire all malt drojdie marinica cupru inainte ....

40.6KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Cum aratau dupa ce le-am scos din coloana....      

plamadire all malt drojdie marinica cum aratau dupa le-am scos din      

52.6KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Iar acum dupa ce am inceput sa le clatesc cu otet         

plamadire all malt drojdie marinica iar acum dupa inceput clatesc otet       

35.4KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Pai daca nu aveam cuprul asta cu rol de catalizator.... , toata negreala aia trecea in distilat, nu ?     ..... Si apoi se depuneau pe creier , ficat si alte alea....  Inebunesti cand vezi ce poate rezulta in fermentarii si distilarii !!!!       

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Am uitat... Dupa fiecare distilare spal bine umplutura din coloana si conductele de cupru de cupru  cu otet...   Mai plamadesc si distilez pentru a avea un cazan pentru lamurit.... La a 2 plamada am obtinut tot 7 litri alcool pur din 23 kg grau incoltit....    Astept lamuritul !!!!!!!   

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
FRUMOASE POZE !

??? ... poate ca ai dreptate Constantin    ... poate ca nu !
(AR TREBUII CEVA ANALIZE ... ORGANOLEPTICE SI PE CROMATOGRAF !  )

... Cu joaca un rol de catalizator ... LA FOC DIRECT ziceau unii in cartea verde ... si in rest ajuta la ... SAPONIFICAREA unor compusi ziceau tot aia 

... din ce am vazut eu ... Cu oxideaza => se inegreste 

ACUM NU VREAU SA ZIC CA NU AI AVUT ACOLO SI CEVA++ DE LA Cu ... VREAU DOAR SA SPUN CA NU NEAPARAT TOATA NEGREALA AI AJUNGEA IN PAHAR 

... PERSONAL cred in rolul pozitiv al Cu in calea aburilor = distilatului !


ASTEPT CU INTERES ... LAMURIREA=DISTILAREA A 2-A

 

P.S.
DE REMARCAT RANDAMENTUL DE 30% ALCOOL


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

pazucu a scris:

salut baieti !   
sambata trecuta si ieri , luni am distilat din nou plamada reinsamantata cea care mi-a facut probleme de la prima fermentare . nu a fermentat bine nici acum dovada cam 8% zahar rezidual ramas nefermentat . am mai recuperat cam 1300 % alcoolice + 1300 % de la prima incercare  = 2600% alcoolice total si totusi au ramas zaharuri reziduale multe . daca ar fi sa o plases in clasamentul final aceasta sarja ar fi pe locul 3 , inaintea celei cu drojdie selectionata . in fine va sa zica totalul celor 4 sarje dupa prima distilare este de 11600 % alcoolice .       
eu zic ca e super bun ,nu ?

asta am scris la vremea aceia !  aici nu este vorba de lauda ,vreau sa fac o comparatie de randament intre plamezile fara drojdii speciale si enzime si cele cu drojdii si enzime de la marinica .

la mine -daca impartim procentele alcoolice rezultate la 280 kg grane din care am scos rachia respectiva rezulta peste 41 procente pe kg de grane .

la costantin - ,daca impartim 700% rezultate din 23 kg grau rezulta 30%/kg grau .

deci , daca am facut eu bine comparatia randamentul este de 25% in favoarea mea ,asta fara nici un ajutor .
pai nu ar trebui sa fie invers ?

daca calculele mele sunt bune ,atunci care ar fi problema ?
daca nu sunt bune va rog sa ma corectati!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Pai nu ai folosit la plamadire tot malt umed ce contine si ala amidon ?  Ai pus la socoteala amidonul din malt ? Intreb si io.... Nu stiu ... Poate gresesc ....  

    Eu zic ca avantajele lucrului doar cu malt, a glucoamilazei si acestor drojdii  sunt urmatoarele ..
1. Viteza mare la plamadire . - in 4-5 ore bag drojdia.....
2. In 2-3 zile e gata fermentatia...
  Pai.... Marti am pus la inmuiat graul, iar luni am facut rachiul brut din el....  


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... @Pazucu ... asa imi aduc si eu aminte ca ai avut un randament BUN ... dar apoi v-ati apucat de discutii de randamente si Sam zicea ceva pe undeva de 20-25% ... asa ca 30%din prima incercare e ok!

@Constantin ... e clar ca merge f. repede cu enzime si cu drojdii selectionate  ... si e doar prima tura    asa ca  f.f. probabil ca metoda se poate inbunatatii  la capitolul randament ... deci BRAVO !
... ramane sa vedem gustul final    si mai ales cel de dupa 3-6 luni de aschii  oare se invecheste la fel ???


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

constantin a scris:

Pai nu ai folosit la plamadire tot malt umed ce contine si ala amidon ?  Ai pus la socoteala amidonul din malt ? Intreb si io.... Nu stiu ... Poate gresesc ....  

    Eu zic ca avantajele lucrului doar cu malt, a glucoamilazei si acestor drojdii  sunt urmatoarele ..
1. Viteza mare la plamadire . - in 4-5 ore bag drojdia.....
2. In 2-3 zile e gata fermentatia...
  Pai.... Marti am pus la inmuiat graul, iar luni am facut rachiul brut din el....  

bravo costele  , 280 kg grane , inseamna 240 kg faina porumb si 40 kg grau incoltit . de fapt aici la grau am gresit erau de fapt 80 de kg  , totalul fiind de 320 kg . acum , daca imparti 11600 la 320 = 36 , iar e mai mult  .

fermentarea la viteza nu ma convinge si la mine plamezile au fermentat in 5-6 zile , eu le-am lasat sa stea 2 saptamani , am zis ca v-a mai scadea zaharul rezidual , de fapt despre asta vorbim , cat ai avut densitatea initiala si cat a fost cea finala ?

@caberlot  , eu am avut mult zahar rezidual in plamezi si cu toate astea ,am scos mai mult rachiu decat constantin .
din cele 4 plamezi ,la una la care am facut plamadirea  cu 5/1 ,apa /grane , am scos 45 % pe kg de grane .

intradevar samogon a scris ca avea o pierdere de 20-25 % din cauza zaharului nefermentat . deci, inca odata intreb ,constantine ai avut zahar rezidual 0 ?


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@PAZUCU ...
... DACA DENSITATEA PE CARE O MASURATI VOI ... E APA+ALCOOL+ALTE SUSPENSII SOLIDE atunci POATE FI MAI MARE DECIT 1    ... si vorbim de alte cele decit de zahar 

... parca ... apa cu zahar da o solutie transparenta/clara ... voi aveti alte solutii mai tulburi   ... poate ca de aici vine diferentza

... CRED ca cel mai bun CALCUL de randament SE FACE DUPA DISTILARE =ASTA E MOMENTUL ADEVARULUI  ... restul sunt estimari !


PAZUCU ...
DACA MAI POTI REPETA SARJA AIA CU 45% DE 2-3 ORI    ATUNCI O PUNEM LA RETETE CONSACRATE !!!    



 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Poate Constantin (mai mult ca sigur) a lasat prea mult la incoltit graul si astfel s a pierdut o cantitate prea mare de amidon,poate si graul era mai slab...Nu prea imi vine sa cred ca iese un randament mai bun fara enzime si cu drojdie normala.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

pazucu a scris:


@caberlot  , eu am avut mult zahar rezidual in plamezi si cu toate astea ,am scos mai mult rachiu decat constantin .
din cele 4 plamezi ,la una la care am facut plamadirea  cu 5/1 ,apa /grane , am scos 45 % pe kg de grane .

intradevar samogon a scris ca avea o pierdere de 20-25 % din cauza zaharului nefermentat . deci, inca odata intreb ,constantine ai avut zahar rezidual 0 ?


Pazucu, ca sa ai randamentele de care vorbesti tu trebuie ca fermentatia sa fie completa. Daca ai zahar rezidual nu ai cum sa ajungi la randamentele astea. Sigur s-a strecurat o greseala pe undeva.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Sunt deacord cu ce spune Sinenomine.
Nu stiu cum calculeaza Pazucu randamentele dar mi se pare ca nu suna ok ce citesc.

Eu de data asta n-am mai avut probleme cu zaharurile reziduale, au fost neglijabile. Densitatea finala a ajuns la 1.000, de la 1.078 . Am obtinut 7,6 litri alcool absolut din 25 kg grau. Deci randamentul de 30,4 litri la 100 kg cereale mi se pare satisfacator. Mai mult nici nu aveam ce sa scot din graul care probabil avea un continut nu prea bogat in amidon.

De foarte mare ajutor a fost glucoamilaza. Am pus o ligurita la 40 litri decoct si si-a facut treaba.

Si drojdia a lucrat foarte bine. A fermentat in 2 zile. Toata treaba de la incoltire pana la lamurire a durat o saptamana. Acum am bagat si aschiile coapte. Reducerea tariei o sa o fac treptat. Din cate am citit, sunt compisi diferiti care se absorb din lemn la tarii diferite, caci unii sunt solubili in alcool, altii sunt solubili in apa.

Am bagat in cazan rachiul brut plus capetele si cozile de la sesiunea anterioara. Am scos 10 litri de rachiu la 75% plus un litru de capete si 6 litri cozi. Fruntea a fost lafel 2,5% din alcoolul total.

Am pus si eu sarma de cupru in calea vaporilor. Este o diferenta mare de calitate, in special la sosirea cozilor, dar si mirosul de hidrogen sulfurat parca nu l-am mai simtit. Si la mine sarma de cupru era plina de mizerie cand am desfacut capacul.

La gust imi place cum a iesit. Parca chiar mai bine decat rachia din porumb. Poate asta se datoreaza si cuprului in mare parte. Incep sa-mi schimb parerea fata de cupru, desi in trecut eram categoric impotriva.

Caberlot, galetile au fost tratate lafel. Mici diferente sunt ca si la oameni, nici macar gemenii univitelini nu sunt identici. Nu-mi aduc aminte sa fi zis eu de 20-25 litri alcool absolut la 100kg cereale. Un asa randament mi se pare catastrofal de prost. Am avut intre 25 si 30 la grau incoltit fara GA, 30 cu GA, 30-35 la malai sau faina si 40 la orez. Da, orezul a fost cel mai spornic dar pe ansamblu plamadirea cu faina mi s-a parut cea mai avantajoasa (usurinta, viteza, continut amidon, randament).

Deocamdata atat, sper ca n-am uitat nimic. Iar scriu din mol si trebuie sa-mi adun toate gandurile. Nu se compara cu scrisul de acasa, dar asta e. E bine si ca am avut net gratis 2 ani. Mi-am scos parleala pe teapa care mi-au tras-o jigodiile de la Romtelecom... defapt toti sunt o apa si un pamant.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752

Caberlot a scris:

...
... sunt curios ce parere o sa ai tu despre calitate/aroma ?
ma bazez pe nasul si pe gustul tau    ... sau daca nu pe cromatograful SINE

sporuri !
 



Nu tot ce e mare e si bun... ma refer la nas.

Caracterul rachiului se va dezvolta mai tarziu, stand pe aschii. Deocamdata tot ce pot simti este prezenta mai mult sau mai putin a capetelor/cozilor, ori vreo infectie, ardere pe cazan sau alta greseala majora, ceea ce nu e cazul. Pot spune caci cuprul isi face treaba. Si drojdia selectionata e mult mai buna decat cea de panificatie. Nu merita stricata atata munca folosind ingrediente proaste. Asta e concluzia la care am ajuns.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@SAM ...

... vrei sa zici ... prea sarac ca sa-mi iau un lucru ieftin 

... e clar ca ... merita sa lucrezi cu DROJDII SELECTIONATE    ... asa sansa sa faci erori e mai mica si gustul e mai bun  ... cistigi de 2 ori !

... va trebuii sa recitesc ... cum e cu enzimele alea  ... oricum eu am inteles ca e o enzima pt. transformat amidonul in zahar=se foloseste la zaharificare    si inca una care transforma in timpul fermentarii resturile de amidon + zaharurile complexe in zaharuri fermentabile    si apoi vii cu drojdia 
... asa scutesti procesul de ... incoltire=maltuire ... si/sau te bagi direct pe porumb/orez 

... RAMANE ... GUSTUL /MIROSUL        ... pina la urma asta e tot ce CONTEAZA     

... asteptam sa treaca timpul ... sa auzim ce zice PAPILA 


 


P.S.
... ma bucur sa vad ca ... reconsideri Cu
... gust de H2S ... hidrogen sulfurat ... eu nu am simtit pe la plamezi ... e drept ca din maltz  uscatsau din struguri ... si din zahar ... nu prea e de unde

P.S.2.
...BRAVO ... pt redus doza de enzime !!!
... ai judecat bine ... de ce sa faci rirsipa ... si/sau sa risti gusturi straine


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Gustul si mirosul este unul din cele mai frumoase din cate am facut in ultima vreme. Am pus la matural la 75% tarie dar voi reduce treptat pana la 40 in ideea ca anumiti compusi sunt solubili in alcool, altii sunt solubili in apa. Vreau sa vad ce se intampla si cum evolueaza. Oricum rabdare sa le tin ani si ani, nu am.
Am vazut ca cei de la Glenmorangie prefera o tarie de butoi mai mare.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
SCUZATI, VA ROG, LIPSA INDELUNGATA.........................
              Dar 2 job-uri si cazan, pe care toate trebuie sa le fac profitabile, e greu....  Ce e drept, doar cazanul trebuie sa-l fac mai  profitabil, ca in rest, e bine...........  O sa-mi faca familia statuie......... dar cum bronzul e scump o sa fiu impaiat........... E mai ieftin............

             Am mai cumparat de la marinica 1 kg de drojdii si unul de gluco sa am pentru plamadirile mele all  malt.... Sa ajunga.... Sa nu intre lumea in concedii si eu sa raman cu degetul in nas...........

             Multumita maestrilor de pe acest forum am obtinut din 23 de kg de grau incoltin 7,8 litri alcool pur....

             Folosesc o plamadire all malt cu temperaturi in crestere 43, 53 ,64 grade celsius cu cate 25 min pauze la 43 si 53, apoi vreo 40 min la 64 grade  ... cu maltul din grau incoltit 1/4   - 1/3 acrospic din lungimea bobului,   
            Cum fac..........   .
           
             Inmoi graul 12-14 ore, apoi il pun in saci de nilon (din material pentru strecurat branza), sacii au aprox 30 * 70 cm, iar in fiecare sac vin aprox cate 6 kg de grau ( uscat ), apoi, cam la 12 h numai il intorc pe toate partile sa se aeriseasca.... In maxim 48 de ore graul ajunge la maltificarea dorita.... Precizez ca tin graul la incoltit intr-un beci de bloc unde am aprox 20 de grade....

             Plamadesc, apoi pun vreo 30 ml de glucoamilaza de la Marinica pe la 50 de grade celsius, folosesc cam 1 - 1.5 ml / kg de cereale....
             
             Fac o cultura starter din aprox 1 gr / kg de cereale, dar fara a folosi pompa de acvariu, doar amestec din plamada indoita cu apa si o pun peste drojdie....   Merge trasnet......  , vorba lui Florin B  si a lui Sine, cred, Drojdiile astea sunt niste animale.... Rup stilul in 2 zile..... In a 3 -a zi pun la distilat....
                Apoi, lamuritul,  colectez in sticle de juma de litru vreo 3 litri apoi in sticle de 2 litri pentru o mai buna separare a fractiilor si un mai bun control al lamuritului,  dupa vreo 2-3 zile gust si masor si  stabilesc toate cele trebuincioase... , respectiv, frunti, inimi si cozi.... nu mai spun ca separ ,  chiar si la distilarea bruta ....fruntea.... vreo 70 ml la un cazan de 100 litri...... Urmeaza, apoi,  aschii de cires si toate celelalte... Stiti voi, ca eu doar sunt un biet invatacel.....
                Multumesc pe aceaste cale moderatorilor si tuturor participantilor la acest forum pentru idei si pareri, inclusiv lui Marinica pentru   ^animale^ , cat si lui Florin B....
                 Bun.... Ca doar nu sunt la Oscar...... sa multumesc in stanga si dreapta......... sunt putin  ametit din degustarile din seara asta si de faptul ca am muncit azi toata ziua la 65 grade si mai sus....
                 Multumesc Strava si moderatorilor,.... Fara ei inca invocam zeul distilariii ......
               


  p.s.  Nu Stiu daca am sa ajung in Delta............ Familie mare, ^ remuneratie mica, dupa buget ^, bugetarii stiu....               voi vedea         


pus acum 10 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
"hai lasa vrajeala babo "  si treci in delta cu rachia la degustat . tu crezi ca scapi numai cu multumiri ?
   

ps .: bravo frate !     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@constantin ...

23kg maltz - banuiesc ca vorbesti de grine uscate 
personal cred ... ca ai un randamnet OK pt conditii casnice 

... maltzul produs azi din soiuri selectionate de orz da cam 410-420L la 1000kg boabe ... si daca luam in calcul ... un randament de extras alcoolul de 0.9-- 0,95%    ... atunci avem :

23x0,415x0,95x0,90 = 8,16 L  ... si sigur nu ai plecat de pe maltz selectionat  ... asa ca 7,8/8,16 = 0,96% din ce fac profesionistii     

BRAVOOO ! ... Constantine Constantine ... Boier vechi si Domn roman 

... vazi ca pe la ... teorie ... am pus niste grafice  ... daca ai cele 2 enzime ... eu as pleca de sus de la +70C cu aia care "taie crengile groase" ... si apoi as continua la +60C cu aia care"taie ramurelele"  ... ar merge mai usor daca pui berea calda intr-un vas izolat ... si faci alta tura in oala etc. ... e doar o idee .

... si SAM ... a facut un test cu 1/2 din doza de enzime pt maltz ... si a mers OK !


sporuri !  


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Salutare tuturor  ...Nici acum nu ati ajuns in delta?Eu tocmai m am intors    dupa un concediu de doua saptamani.   in care binenteles ca nu am stat deloc.Sper sa nu poluez topicul cu acesta  "cocomarla"a mea care nu e nici bourbon nici whischy...la nevoie se poate sterge 
Am facut astfel:40kg porumb macinat,malai grisat,(impartit in doua sarje de cate 20kg (sa pot fierbe intr un cazan de 100l fiecare)am pus la fiert 50l apa apoi am amestecat 20kg de malai cu 20l apa rece pt a nu mi face cocoloase fiertura,am adaugat a-amilaza de la marinica in apa cand a inceput sa fiarba iar apoi incet am adaugat malaiul inmuiat.
Spre surprinderea mea a fiert foarte fain fara sa se prinda de cazan amestecand la 5-8 min.Fiecare cazan a fiert 90 min.
Pt a l raci  decoctul la sfarsit am folosit cate un sac de fulgi de gheata pt fiecare cazan.
Dupa ce s a racit am adaugat glucoamilaza in doza specificata.
Drojdia (aici mi sa parut o mica mare problema deoarece eu o desfacusem de prin mai daca nu ma insel si a fost destul de slabuta )am adaugat 60gr la 42kg cereale si am lasat sa inceapa fermentatia.
A doua zi fermenta dar destul de slab.(de acu incepe "cocomarla"    
Am invertit 40kg de zahar pe care le am impartit astfel:
32kg zahar invertit intr un butoi de 240l cu aprox 70l decoct de cereale si am completat cu apa pana mi a iesit o cantitate de 200gzahar/L apa.
10kg de zahar invertit in alt butoi impreuna cealalta cantitate de decoct de cereale (aprox 70l) si apa pana am obtinut o densitate de 150g zahar/L in total in cele doua butoaie aprox 360l decoct.
Decoctul din primul butoi a fermentat foarte greu datorita cantitatii mari de zahar si cred datorita drojdiei care era desfacuta de mult timp.Cand am vazut ca in 3 zile nu descompusese mai mult de 20gzahar /L am adaugat 100g drojdie de panificatie si in 12 zile si a facut treaba pana la 0 zahar
In butoiul mai mic am folosit doar drojdie de panificatie 200g si in 4 zile a terminat de fermentat la sec 0 zahar.
Am distilat totul intr o zi de la 4 dimineata pana la miezu noptii.
A doua zi am facut a doua distilare,randament destul de bun zic eu 75l de alcool la 40*(total) din care am dat deoparte doua borcanele de 300ml de frunte (frunte si nu prea pt ca a inceput sa curga la 85*) iar coada am lasat o deoparte aprox 5L pt o viitoare distilare.
Nu prea mi e clar cu fruntea dar am pus o separat si cand ma intorc acasa o voi gusta sa vad daca sesisez diferente intre borcane.
Daca aveti opinii cu ceea ce am gresit le astept.
O seara frumoasa
  .


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am avut si eu probleme cu drojdiile de la marinica, desi am pus cantitate dubla.
Plamezile insamantate cu drojdiile de la el au fermentat foarte greu, nu se decanteaza deloc si s-au oprit la 1.003 pe cand plamezile insamantate cu Safspirit Grain au fermentat foarte repede (in 2 zile), densitatea este 0.997 si s-au decantat foarte bine.
Spre deosebire de prima proba, drojdiile astea sunt foarte lenese...
@marius 45: eu nu as fi pus zahar...           


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Salut Sine,da stiu..tu esti anti zahar...la mine porumbul era cam scump 1,4/kg am preferat sa completez cu zahar 2,7/kg.
Eu credeam ca drojdiile nu au nici o vina,ma gandeam ca e de vina zaharul dar daca si tu ai patit la fel inseamna ca e o problema cu ele.Eu dupa ce le am desfacut le am tinut la frigider Iulica zicea ca e mai bine sa le congelez.Sincer am fost dezamagit de ele,daca stiam ca fermenteaza asa greu puneam de la inceput drojdie de panificatie si terminam cu fermentatul in 3-4 zile...dar asa a durat cam mult.Asta e,mai invatam din greseli.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Imi aduc aminte ca si Florin B zicea ca nu au fermentat cum trebuie. Atunci am crezut ca poate a gresit pe undeva, mai ales ca plamadise toata noaptea.
Eu nu vreau sa le mai dau nicio sansa. De acum inainte nu le voi mai folosi.
Voi reveni la drojdiile Safspirit care nu m-au dezamagit niciodata.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Sunt putin nedumerit de felul in care ai condus distilarea.
Cred ca ai facut separatiile destul de lejer...
Inima as fi colectat-o incepand cu 80%vol (in papagal) si as fi taiat pe la 55%vol.
Astfel ti-ar fi iesit un total de aproximativ 70%vol pe care puteai sa il aduci ulterior la taria de baut.
Ca sa ai un total de 40% cred ca ai coborat cu colectatul pana la 0%vol. Si cozile alea ce erau? Mai aveau alcool in ele?

La whisky eu fac separatiile mult mai drastic:
- frunti - 3.5% din totalul de 100% alcool din cazan;
-capete - 15% din totalul de 100% alcool din cazan;
- inimi - 50% din totalul de 100% alcool din cazan;
- cozi - 29% din totalul de 100% alcool din cazan;

Fruntile le arunc fara niciun regret, capetele si cozile le amestec si le adaug la urmatoarea distilare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@SINE ...

... vad ca te apropii de celebra formula 5-15-55/60-15 

... eu cobor de obicei pina in 50% ... ca sa am si cozi    ... si restul de cozi le mai adun ... ca poate ... odata le redistil    dar nu prea cred  sa ma invrednicesc si de asta   

... cred ca la tine Sine ... lipsesc ceva cozi      si se spune ca ... ALCOOL PUR FARA CAPETE SI COZI NU DA CONIAC CHIAR DACA IL TII IN BUTOI 

... ASA CUM AM MAI ZIS ... CONIACUL MEU    E PARCA PREA FIN      = AROMA E F. BUNA DAR MAI SLABA DECIT LA COMERTZ 
... ... SI EU AM CAM TAIAT BINE LA CAPETE SI COZI = SA IASA LUCRU BUN-ASA CA PT. MINE     

  in rest ... am o intrebare pt MARIUS45 ... ai facut testul cu iod ?   pt ca imi pare ca ai avut un randament cam scazut la boabe ... acum nu calculez DAR 1 kg zahar=>1L alcool de 50% ... asta lejer


 

p.s.
poate ca ar trebuii sa ... cautam ceva NUTRIENTZI pt drojdie pe care sa-i punem la nevoie => accelereze treaba
... si aici ... niste pasta de rosii ar merge f. bine = fara sa dea gusturi straine
... si o verificare de aciditate s-ar cere ...etc.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Pentru calitate da, trebuie sa tai fara mila. Cozile dau un gust de caine plouat iar capetele gust iute si aspru. Vrei ceva bland si catifelat pe grumaz, opresti mai putin mijloc. Capetele si cozile se recircula, nu se pierd. Adica se adauga mereu in rachiul pentru a doua distilare intr-un anumit procent (intrebati-l pe Sine cum e mai exact). Eu am incercat sa le redistilez separat si nu am fost multumit de rezultat. Adica poti sa bei daca esti betivan, dar nu poti pune asa ceva la musafiri la masa.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Samogon a scris:

intrebati-l pe Sine cum e mai exact


Nu-l mai intrebati pentru ca a raspuns deja aici:


      


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
@caberlot nu am facut testul cu iod desi imi daduse prin cap...nu aveam iod.Eu nu zic sa iasa dintr un kg de zahar 1L la 50 dar macar la 40* si am zis ca ar fi iesit cam 33L la 40*...nu stiu daca e corect .Nu ar fi trebuit sa imi ramana amidon dupa 90min de fiert continuu cu doza recomandata de a-amilaza ...zic eu....Nu am incercat cu densimetru pt ca era cam dens dar dupa proba "gustatului" limba imi zicea ca nu e prea dulce.
Eu (nu stiu daca am facut bine)am pus deoparte aprox700ml fruntea si 5L coada
Fruntea a iesit la 85* si mi s a parut cam slab pt frunte.Coada am colectat o de la 40* pana la 10-5*.
In felul asta data viitoare schimbam socotelile...


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
... @marius45

... gustul ... insala    ... pt ca ... zaharurile nu sunt toate la fel de dulci 
ex: fructoza > zaharoza > maltoza etc. nu sunt la fel de dulci SINE/SAm te pot lamurii

... la zahar trebuie sa obtii un minim de 1L de 50% pe kg zahar  altfel ... ceva nu e in regula  zaharul ? fermentarea ? distilarea ?

DACA RATEZI TEMPERATURILE ... atunci amidonul ala nu se prea transforma 
... eu am inteles ca sunt 2 enzime care trebuie luate  etc.

PRINCIPALUL E CA ... AI INCEPUT SI CA AI CAPATAT INCREDERE IN IDEE    acum poti sa mai perfectionezi procedeul  ... ia niste iod etc.


multe sporuri !
 

p.s.
... uite ce zic uniii despre randament ... pe franceza ...  :-((

Rendement

Quelle quantité d’alcool peut-on espérer dans un moût, sachant quelle quantité de sucre il contient ?
Facile. Le rendement théorique est de 51,1%, mais on obtient moins que cela, autour de 48% vu qu’une partie du sucre est perdue parce qu’il forme de petites quantités d’autres alcools (esters…etc.). (p.ex. 480 g -610 ml- d’éthanol par kg de sucre).

Si tout va bien, on obtiendra, ± 90% de cette quantité, donc 550 ml d’éthanol pur (100%) par kg de sucre.

Donc... pour disons 5 kg de sucre, 0.55 x 5 = 2,75 l d’éthanol pur. Si votre alambic produit un alcool à 80%, vous récoltez donc 2,75 x 100 : 80 = 3,43 l d’alcool. Sachant quelle quantité on va récolter permet d’estimer à peu près quand la collecte de l’alcool est terminée.


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
La mine nu cred ca era vorba de temperaturi,am pus @-amilaza in apa si am fiert continuu mamaliga 90 min ca in prospect apoi la 50* am adaugat glucoamilaza...
Sau mai e si varianta porumbului,care e posibil sa nu fi avut suficient amidon (am folosit porumb pt animale nu malai grisat din magazin).


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Marius, nu inteleg.
Ziceai ca ai colectat 75 l inimi la 40%vol. Tocmai asta m-a pus pe ganduri. Acum zici ca ai colectat cozile de la 40%.
Nu ies calculele. Nu inteleg. As vrea sa spun unde este greseala, dar nu pot.

Daca opreai colectarea inimilor pe la 40% in papagal, ar fi trebuit sa ai inimi pe la 65% in total.
E ceva care nu se leaga. Sau nu inteleg eu...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Colectarea am oprit o la 40* in papagal.Dupa ce am ajuns la 40* am mai colectat inca 5L aprox care ar fi coada.
75L in total cu tot cu frunte,cozi si inima.


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
@Marius ...

daca inteleg eu bine ... AI FIERT ENZIMELE 90 MIN ???    

"Am facut astfel:40kg porumb macinat,malai grisat,(impartit in doua sarje de cate 20kg (sa pot fierbe intr un cazan de 100l fiecare)am pus la fiert 50l apa apoi am amestecat 20kg de malai cu 20l apa rece pt a nu mi face cocoloase fiertura,am adaugat a-amilaza de la marinica in apa cand a inceput sa fiarba iar apoi incet am adaugat malaiul inmuiat.
Spre surprinderea mea a fiert foarte fain fara sa se prinda de cazan amestecand la 5-8 min.Fiecare cazan a fiert 90 min."

...    MA MIR CA ... A-AMILAZA AI A MAI FUNCTIONAT --- CHIAR SI PARTIAL 
... sau poate ca mi-a scapat mie ceva ... ce scrie pe instructiuni ??    se pune la fiert enzima    ... eu as fi pus enzima pe la 70 max 75C ... si as fi lasat compozitia sa se raceasca izolata termic pt 2 ore ...   etc.

... cred ca porumbul a fost mai mult pentru aroma 
... asa cum ai vazut -mai sus- la un randament de 90% daca totul merge bine obtii 1L de 55% din 1kg zahar ---> adica 1,375L de 40%
===>>> din 42kg zahar -> 57,75L de 40%
==========>>> adica mai ramane pentru porumb 17,25 L de 40% din 40kg de porumb
... industrial se obtine +420L alcool de 100% pe 1000 kg maltz --- porumbul are mai mult amidon decit maltzul .... etc.
===>>> adica cam 40-45% randament pe porumb fata de industrie


 

p.s.
ceva despre gust ... miros ?


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
@ Caberlot: Enzima alfaamilaza este termorezistenta pana la temperatura de 105°C. Vorbim strict de enzimele de la marinica.

@ marius: nu intelesesem eu bine. Credeam ca ai colectat inimi de 40% total...
Eu zic ca ai facut treaba buna. Felicitari!
Acum trebuie sa acorzi ceva atentie si invechirii. Ai butoi sau folosesti aschii?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391

SineNomine a scris:

@ Caberlot: Enzima alfaamilaza este termorezistenta pana la temperatura de 105°C. Vorbim strict de enzimele de la marinica.

@ marius: nu intelesesem eu bine. Credeam ca ai colectat inimi de 40% total...
Eu zic ca ai facut treaba buna. Felicitari!
Acum trebuie sa acorzi ceva atentie si invechirii. Ai butoi sau folosesti aschii?


ok Sine ... daca tu zici ca a-amilaze de la Marinica merge pina la 105C ... asa sa fie    ramane totusi randamentul    ... calculul e bun ?

... si ai dreptate ... e un inceput bun !!!
   

p.s.
... la maltz ... e usor diferit :


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
Enzimele rezista sigur la 100* chiat 105*.
De invechit am facut diferite combinatii stejar,cires,cires+stejar.Le am mai incercat si au iesit super fiecare cu o aroma aparte.
Despre randament...imi puteti spune voi daca a fost bun sau mic  .
Mai e o problema,eu nu am folosit malai din comert eu am folosit porumb normal dat la moara cu ciocanele si facut ca malaiul grisat...ma gandesc ca poate nu avea suficient amidon.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astazi am distilat plamezile din faina de grau cu enzime de la marinica.
Dupa distilare am avut un randament de 38.1 l de alcool absolut la 100 kg faina.
Este cel mai bun randament obtinut pana acum.
Alcoolul, chiar si la 28%vol este aproape neutru. Il voi tine 2-3 zile pe carbuni dupa care il voi distila cu coloana.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Si eu am obtinut randament nemaipomenit de bun cu glucoamilaza, 41,7 litri alcool absolut la 100 kg cereale (80% faina alba, 20% malt). Diferenta a fost ca eu am pus faina alba. Tu Sine, probabil ca ai avut faina integrala de la țara care mai contine si tărâță. Oricum foarte bun randamentul tau.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Tot topicul asta, am auzit de enzime si drojdii "de la marinica". Cine e acest marinica?

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
marinica este un comerciant de enzime si drojdii pentru industria alcoolului!

_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
Hai sa punem si noi un link catre site-ul omului daca tot vorbim atata despre el (cat o fi sughitat saracul...). Sunt sigur ca trebuie sa fie prin site, eu l-am cautat in astea 4 pagini si n-am gasit. Cine mai are linkul, il rog sa posteze.

Modificare: Am gasit eu link-ul, gata.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 9 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Am descoperit si eu recent site-ul asta, dar nu stiam ca e "a lui marinica".
Acum chiar ma intreb de ce ne mai batem capul cu incoltitul graului, (cateva zile de grija, macinatul, necesitatea de a indeparta coltii care dau gust distilatului), plus partea cea mai grea pentru mine, planificarea zilelor in care pui la incoltit, in asa fel incat sa ai zi libera in momentul optim al incoltirii.
Avand enzimele, in prima zi care se intampla sa fiu acasa, am facut focul.

Acum intrebari:
1: De care drojdii folositi? (la marinica am vazut doar una). Eventual alte surse?
2: Care enzima se adauga la fiecare temperatura: 72, 64? mai este necesara gluco-amilaza la 25 grade, adica la insamantarea drojdiei? Se spune ca la 64 actioneaza beta-amilaza, dar eu nu o vad printre enzime. (plamadire cu faina de porumb).
3: Cu aceste enzime, poate fi facuta si bere? Adica, doar cu orz simplu, neincoltit plus enzime.

Daca merge si la rachiu si la bere, eu unul spun adio incoltitului graului si al orzului.


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Bun....
         Forumul asta NU E " A LUI MARINICA "... E al nostru, al tuturor userilor, inclusiv Marinica, ce, fie vorba intre noi, este o persoana foarte acupata... Marinica este un distilator foarte experimentat, ce a mai impartasit din experienta sa... Marinica are un site ce vinde produse ce ne sunt necesare noua, cei ce plamadim si distilam amidonoase.... Beta amilaza am inteles ca nu se mai foloseste. Reteta este simpla.... Amesteci faina de porumb cu apa, o ridici pe la 95 de grade, vezi instructiunile, adaugi alfa amilaza, faci pauza la temp asta, cobori la 50 grade, adaugi gluco amilaza, cobori la 30 grade si pui drojdia....
          Problema e urmatoarea.... Sa tii tu o ora o plamada la 95 si mai mult de grade e foarte greu, deoarece nu avem scule chiar foarte profesionale, apoi trebui sa racesti, care e , chiar mai greu, decat incalzirea..... De asta eu folosesc maltul, nu trebuie sa urc la temp f mari... Folosesc doar gluco amilaza, ce doar creste, putin, sau mai mult, randamentul alcoolic... Deci se poate si fara gluco amilaza... Drojdia aia ambalata la 0,5 kg. e singura ce mi-am putut-o permite, e cea mai ieftina, si ambalata in cantitate mica....Alte surse de drojdii de distilerie nu stiu.... Avantajul acestei drojdii este ca merge TRASNET !!!! Celelalte tipuri de drojdie sunt ambalate la 5 kg, Deci ti-ar trebui plamezi de aprox 5 tone cereale, plus 15 tone de apa sa folosesti celelalte drojdii... Deci f mult.!!!!     
            In concluzie, de asta folosim maltul, se lucreaza la temp mai mici.... Nu cred ca acei colti dau gust distilatului... Pai aia care fac zeci de tone de malt, cum scot mustatile de la orz, grau, etc.?
            LA CAPITOLUL BERE NU MA PRICEP.....  Si nu prea consum bere....    


pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Corectie.... Eu pe site-ul lui Marinica nu mai vad drojdia ce am cumparat-o anul trecut, ce-i drept nici nu m-am mai uitat pe site lui.... Am vazut doar un singur tip de drojdii..... Anul trecut erau mai multe tipuri de drojdii.... Am sa-l sun pe om sa intreb de drojdia asta ce o mai are pe site.... 

pus acum 9 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Ma refeream la site-ul protectvit.ro cand am spus ca nu stiam ca este a lui marinica.
Nu mi-e greu sa tin plamada la 95 de grade, pt ca am cazan de inox pe ulei. Nici nu as concepe sa lucrez cu plamezi de cereale, fara asa ceva.
Maltul parca se pune la 72-75 gr si la 64. Enzimele de ce se pun la 95 si 50grade?
Mie mi-a iesit alcoolul cu gust pronuntat de iarba, verdeata.
Am pus un pumn de boabe la incoltit, si am gustat din mustetile alea: exact aroma din rachiul meu, dar foarte pronuntata.  Am indepartat mustetile si am rontait niste boabe de grau: Nimic, doar gust de grau curat. Asa ca....
Am incercat sa indepartez mustetile prin frecare si spalare cu apa, intr-o sita dar nu prea merge. Le-am uscat pe soba, si am constatat ca se desprind mult mai usor. Acum, chiar sunt curios, la voi ce gust are distilatul.


pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

ia uitati unde trebuia sa cautati sa vedeti cine este marinica , unde este si de ce    .
dragi colegi mai vechi hai sa-i incurajam pe cei mai noi sa caute si sa citeasca mai mult din ce
s-a scris aici , sa inteleaga esentialul si baza lucrurilor .
colegul mitica 13 vrea sa faca rachiu asa cu shortcut , nu e rau insa pentru satisfactia lui ar trebui
sa stie pasii si gustul de baza . draga mitica 13 , gandestete cu rachiul acesta iti vei trata prietenii si
rudele si trebuie sa le spui povestea lui .
ce le vei povesti ca, ai pus faina , apa si ceva din niste pipete (nu mai stiu cum se cheama  ) si a iesit
rachiu ? vrei sa stucheasca toti pe la colturi ? pai cu ce vei fi mai deosebit fata de aia care fac rachiu
pe la diferite fabrici ?
eu am plamadit cereale in cantitati mari cu malt incoltit . ii drept este un pic de munca dar este frumos la
urma . sunt deacord cu o solutie hibrid malt verde + enzime ca ajutor . am folosit odata combinatia aceasta la o plamada de secara allmalt incoltita de mine apoi uscata . am fost foarte multumit .
nu ma intelegeti gresit , nu cert pe nimeni si ma dau mare deontolog , insa mi se pare un pic ca trisam
daca folosim numai enzime .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
C O R E C T ! ! ! Bine zis, ca intodeauna.......

pus acum 9 ani
   
VioCas
Membru nou

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 5
Buna ziua,
Sunt nou venit pe acest forum, si am cateva neclaritati legate de activarea drojdiei.
Am achizitionat drojdia de la Marinica si din ce am mai citit pe forum, am inteles ca trebuiesc facuti urmatorii pasi:
- hidratarea drojdiei cu must indoit cu apa care sa aiba in final 6-8*Brix si 20-21*C (sau mustul trebuie sa aiba 6-8*Brix?);
- cantitatea de solutie hidratanta trebuie sa fie de 10x cantitatea de drojdie necesara pentru volumul de de must (150-250g/1000l must);
- se lasa 20' pentru hidratare;
- se adauga must (la ce concentratie si in ce cantitate?) la fiecare 5', avand grija ca temperatura amestecului sa nu varieze cu mai mult de 5*;
- cantitatea finala de ferment trebuie sa fie de cca. 10% din cantitatea de must;
- cand se pune fermentul in must, cand fermenteaza energic?;
- fermentatia are loc in parametri optimi cand mustul musai trebuie diluat la 120-130g zahar/l ?
Astept corectiile si sfaturile detaliate ale celor care au folosit aceste tipuri de drojdii.
Multumesc si o zi buna!


pus acum 8 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!
Plamadesti fain frumos dupa instructiuni....
Masoara aprox. 1 gr de drojdie ( aprox. 1,5 ml dintr.o seringa ) pentru fiecare kg de faina din plamada. Hidratezi drojdia in niste plamada indoita cu apa, pune aprox de 10 ori volumul drojdiei uscate, lasi juma de ora, apoi amesteci cu plamada racita....
In 2-3 ore fierbe !!!    
Succes !!


pus acum 8 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Deci... Daca ai o plamada din 10 kg de faina, pui drojdie intr-o sernga vreo 15ml. Pui drojdia intr-un borcan. Separat iei niste plamada, pui apa inca pe atat, masori aprox 150-200 ml de amestec si torni peste drojdie... Mare atentie la temperatura.... sa nu depaseasca 30 grade... Toate astea la finalul plamadirii !!! O sa mearga trasnet !!!

pus acum 8 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la