Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login
POZE BAUTURI
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: deiutza20 pe Simpatie.ro
| Femeie 21 ani Bacau cauta Barbat 21 - 44 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Salut .... Deocamdata am sa pun niste linkuri pe youtube apoi, cand mai gasesc ceva timp liber, revin cu explicatii.... Pe scurt .... Am incoltit 23 kg de grau uscat, dupa incoltire avea 36 kg, l-am macinat ( cu mari aventuri ...), l-am plamadit ( maltul macina cu 40 litri apa - 10 litri am pus la frigider pentru racire ), am ridicat temp pe la 45-50 - pauza 20 min, ridicat temp la 60 - 64 pauza 30 min, ridicat temp 70 - 72 - pauza 20 min, racit la 50 - 55 adaugat glucoamilaza, transferat plamada in butoiul de fermentatie unde am pun 10 litri gheata in peturi ( nu a fost suficient - ar trebui vreo 20 litri gheata pt. racire). Am masurat densitatea - 220 gr. in litru ( temp aprox 40 grade). Am lasat peste noapte la racit - seara, peste plamadeala, am presurat 1 sfert de lingurita de drojdie sau mai putin ( se varsase in punga). Dimineata am constatat ca temp era undeva pe la 30 grade si incepea sa fermenteze, tot dimineata am pus si drojdia ce trebuia sa o adaug seara si a inceput sa fermenteze si mai tare... Inainte de a pune drojdia, dimineata, am masurat si aveam pe la 180 gr in litru ---o fi fermentat diferenta ??? ---
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Multumesc moderatorilor pentru sfat si indrumare !!!!! Astept sa vad cum am sa reglez coloana
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Arzator --- Are putere de pana la 24 kw ( e scos de pe o cemtrala termica si i-am schimbat diuzele...)
42.7KB
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Test cu iod facut dimineata.... Dupa ce s-a racit plamada... Am vrut sa vad cum arata.... Eu zic ca e bine ....
40KB
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Raftul meu de incoltire....
42.2KB
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Constantin, in primul rand felicitari pentru masinarii! Inca un moonshiner adevarat!
Diferenta de densitate este foarte probabil de la zaharurile ce au inceput sa fie fermentate. Dar fermentatia a inceput spontan? Nu-i atat de rau faptul ca a inceput o fermentatie salbatica, cat faptul ca nu avem control asupra fenomenului. Cred ca trebuia racita cu orice pret si nu lasata peste noapte. Stiu ca eu te-am influentat asa la telefon dar nu m-am gandit ca vor avea timp sa se dezvolte asa repede... na, e si vara, toate se strica repede. De acum inainte racire rapida... alta belea! bai nu se mai termina
E puternic arzatorul, 24 kw. Iti trebuie racitor pe masura. O sa-ti curga ca la cismea.
Eu astept cu mare interes densitatea finala.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
da , foarte interesante masinarii , parca esti unul de ala de pe national geografic care construeste din fiare vechi .
si eu astept cu interes densitatea finala . multa sanatate !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Imi plac si mie masinariile tale. Totusi ar mai trebui unse pe ici... pe colo...
Lasand gluma, ar trebui sa folosesti un raport mai mare apa/grane. Din calculele mele ai avut la plamadire un raport de 2.3. Aici nu am pus si apa de racire care nu a participat la proces. Pentru a avea un randament mai bun recomand un raport minim de 3. Daca este mai mare este chiar mai bine. Vei avea densitati initiale mai mici, dar per total vei avea un randament de extractie mult mai bun.
P.S. Si eu astept cu interes densitatea finala.
P.P.S. O formula simpla pentru a calcula temperatura finala la un amestec este: Tf = (V1*t1 + V2*t2)/(V1 +V2)
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Multumesc de aprecieri ... !!! Deocamdata sunt in teste !!! cu instalatia ... Sunt curios daca amestecatorul meu o sa reziste o distilare completa... eu cred ca da... pe parcursul plamadirii nu s-a incalzit prea tare motorul... chiar daca face galagie capul ala de flex.... i In plamada aia aveam, in tipul amestecarii, 23 kg. cereale uscate, dupa incoltire aveau 36 kg ( deci 13 litri apa) si 40 litri apa pusa pe langa malt, deci in cazan aveam 53 litri... La prima racire pentru a adauga glucoamilaza am mai pus 10 litri apa, la final aveam 23 kg. cereale si 63 litri apa... La aprox 40 grade am masurat 220 gr zahar in litru ( densimetru 3 scale browland)... Azi, dupa o zi si ceva de fermentatie aveam vreo 20gr. in litru ( am poza si l-am sunat si pe samagon sa ma indrume in citire, ca eu nu credeam... i-am citit si densitatea ) si inca mai fermenteaza , ceva mai slabut, dar inca nu s-au lasat toate granele la fund....
Scuzati focalizarea, dar acolo arata gr de zahar in litru....
56.4KB
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
alta foto... tot la fel de slabutza...
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
48.8KB
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
frate , cu ce faci poze ?
in 2 zile a fermentat 200 g zahar ? mare minune ! abia astept sa vad finalul !
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
maestre @sinenomine , cat inseamna 220 g /l la 40 grade C ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Pentru un densimetru calibrat la 20°C inseamna 237g de zahar la litru.
Pentru ca in formule este folosita greutatea specifica ar fi mult mai usor sa vorbim in aceasta unitate de masura decat in zahar la litru. Mai ales pentru cei care au densimetre cu scala si in greutate specifica.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Salut !!! Ieri dimineata plamada era oprita din fermentat, aveam densitatea 1.004... Am luat din plamada vreo 200 ml, am agitat bine si am adaugat o linguritza de drojdie de panificatie.... Am vazut ca nu mai fermenteaza in acel recipient am pus la foc.... Am dat drumul la foc pe la 12.50, la 14.10 a inceput sa curga, la 17.30 am oprit focul... Am colectat 6 litri la 58 grade, 6 litri la 40 grade, 6 litri la 20 grade, 6 litri la 10 grade, si poate ar mai fi curs, dar a trebuit sa inchei din alte motive... La gust e placut, e ceva de genul usor amarui, se simte si gustul de distilat de cereale, dar mult mai estompat, abia foarte tarziu se simte miros de drojdie dar foarte fin, plamada e acrisoara, iar la miros e mult mai fin decat la plamadirea cu drojdie de panificatie.... Am sa mai fac 2 distilari tot asa din 23 kg de grau, apoi am sa fac lamuritul ....
Ce e cel mai important ce am vazut ieri este cum functioneaza cuprul ca un catalizator.... Bun.... Inca nu am bagat apa in deflegmator, asa ca am avut reflux pasiv... Eu in coloana am bagat niste cioburi de portelan vreo 0.5 ltri, 0.5 litri de inele de cupru taiate cu flexul dintr-o teava de cupru de 18mm si arcurile mele, ca de pix, din cablu multifilar de conductori electrici... Desigur, inainte de a face prima distilare din sezonul asta am lasat otet pe conducte, am facut o distilare de apa si otet, umplutura de cupru am tinut-o in otet pana stralucea.... Aseara, cand am desfacut coloana pe tot ce era cupru era o depunere lucioasa de parca vopsise cineva cu o vopsea metalizata tot cuprul din coloana..... , asa mi-am adus aminte ca acel cupru are rol de catalizator ( filtru de cianuri)... Am spalat in mai multe randuri cu otet toate tevile de cupru si umplutura si au rezultat vreo 2 litri de otet cu ^ vopsea metalizata ^, pe langa nu stiu cata apa la clatire.... Concluzia .... Daca nu aveam cupru, toata vopseaua aia era in distilat..... Eu zic ca se merita sa adaugam glucoamilaza si drojdii de distilerie deoarece fermenteaza energic, rapid ( in 2-3 zile e gata), la temp de vreo 34 -35 grade, randamentul e bun ( am sa mai lucrez la capitolul asta ) , iar gustul e placut, mie imi place mai mult gustul asta decat cel cu drojdie de panificatie, e mai fin... Parca e ceva cu samburi, samburi de migdale.... Ce stiu eu... Oricum si plamada inainte de a o pune la distilat mirosea a socata ... Va tin la curent cu celelalte distilari si cu lamuritul....
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
constantin a scris:
Salut !!! Ieri dimineata plamada era oprita din fermentat, aveam densitatea 1.004... Am luat din plamada vreo 200 ml, am agitat bine si am adaugat o linguritza de drojdie de panificatie.... Am vazut ca nu mai fermenteaza in acel recipient am pus la foc.... Am dat drumul la foc pe la 13.50, la 14.10 a inceput sa curga, la 17.30 am oprit focul... Am colectat 6 litri la 58 grade, 6 litri la 40 grade, 6 litri la 20 grade, 6 litri la 10 grade, si poate ar mai fi curs, dar a trebuit sa inchei din alte motive... La gust e placut, e ceva de genul usor amarui, se simte si gustul de distilat de cereale, dar mult mai estompat, abia foarte tarziu se simte miros de drojdie dar foarte fin, plamada e acrisoara, iar la miros e mult mai fin decat la plamadirea cu drojdie de panificatie.... Am sa mai fac 2 distilari tot asa din 23 kg de grau, apoi am sa fac lamuritul ....
Ce e cel mai important ce am vazut ieri este cum functioneaza cuprul ca un catalizator.... Bun.... Inca nu am bagat apa in deflegmator, asa ca am avut reflux pasiv... Eu in coloana am bagat niste cioburi de portelan vreo 0.5 ltri, 0.5 litri de inele de cupru taiate cu flexul dintr-o teava de cupru de 18mm si arcurile mele, ca de pix, din cablu multifilar de conductori electrici... Desigur, inainte de a face prima distilare din sezonul asta am lasat otet pe conducte, am facut o distilare de apa si otet, umplutura de cupru am tinut-o in otet pana stralucea.... Aseara, cand am desfacut coloana pe tot ce era cupru era o depunere lucioasa de parca vopsise cineva cu o vopsea metalizata tot cuprul din coloana..... , asa mi-am adus aminte ca acel cupru are rol de catalizator ( filtru de cianuri)... Am spalat in mai multe randuri cu otet toate tevile de cupru si umplutura si au rezultat vreo 2 litri de otet cu ^ vopsea metalizata ^, pe langa nu stiu cata apa la clatire.... Concluzia .... Daca nu aveam cupru, toata vopseaua aia era in distilat..... Eu zic ca se merita sa adaugam glucoamilaza si drojdii de distilerie deoarece fermenteaza energic, rapid ( in 2-3 zile e gata), la temp de vreo 34 -35 grade, randamentul e bun ( am sa mai lucrez la capitolul asta ) , iar gustul e placut, mie imi place mai mult gustul asta decat cel cu drojdie de panificatie, e mai fin... Parca e ceva cu samburi, samburi de migdale.... Ce stiu eu... Oricum si plamada inainte de a o pune la distilat mirosea a socata ... Va tin la curent cu celelalte distilari si cu lamuritul.... |
INTERESANT EXPERIMENTUL
1. SA REMARC FAPTUL CA RANDAMENTUL E PE LA 30% 2. vad ca ai retinut ideea de spalare cu otet 3. gustul zici ca e ok 4. urma de migdale ... e acid cianhidric ? ... dar poate ca mai sunt si alti compusi care au gustul asta ... din simburii de pruna iese acidul asta bun la nas-gust si f.f. rau la ficat ... NICI UN RISC O SA IASA LA SEPARARI
5. ma surprinde ... VITEZA DE FERMENTARE ... CARE E ACEIASI CU CEA DIN MARILE DISTILERII ... SA FIE DE LA TEMPERATURA ? SAU DE LA ENZIME
... CARE A FOST ... %ALCOOL INITIAL ? ... cita a fost volumul de plamada ? (vreau sa vad daca si % de alcool initial a fost ca la ... distilerii )
sporuri !!!
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
sergiurau
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 167
|
|
Like (wow, am descoperit cum se pot da like-uri )
_______________________________________ Cu limba înegrită, cu dinții violeți Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți
Armand C Banu
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Eu de Inaltare am mancat, am baut si am stat la soare. De plamadit m-am apucat urmatoarea zi, desi graul depasise putin stadiul optim. M-a ajutat si tata la macinarea graului. L-am lasat sa faca jumate din treaba dar tot eu raman campion cu 13 kg grau tocat intr-o ora si un sfert pe sita de 0,4.
Din 25 kg grau mi-a iesit 81 litri plamada cu 19 grade brix sau 1.078 in densitate.
Am pus glucoamilaza cand a scazut sub 55 de grade. Am mers pe o doza mult mai mica dacat cea recomandata pe sait, in ideea ca am facut deja zaharificarea cu malt, deci nu mai aveam nevoie DECIT de descompunerea unei mici cantitati de dextrine si oligozaharide nefermentescibile.
Racirea am facut-o scufundand o oala cu apa rece in oala cu decoctul zaharificat. A durat 2 ore pana a ajuns la 28 de grade. Gheata cred ca ar functiona mult mai bine dar nu m-am pregatit din timp cu apa pusa la congelator.
Am pus drojdie de la Marinica iar fermentatia a pornit rapid. Acum caciulile sunt inca ridicate si mirosul este frumos.
40.2KB
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Salut .... Va arat cum aratau bucatelele de cupru in volum de un litru puse in coloana inainte si supa distilare
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
pazucu a scris:
salut baieti ! sambata trecuta si ieri , luni am distilat din nou plamada reinsamantata cea care mi-a facut probleme de la prima fermentare . nu a fermentat bine nici acum dovada cam 8% zahar rezidual ramas nefermentat . am mai recuperat cam 1300 % alcoolice + 1300 % de la prima incercare = 2600% alcoolice total si totusi au ramas zaharuri reziduale multe . daca ar fi sa o plases in clasamentul final aceasta sarja ar fi pe locul 3 , inaintea celei cu drojdie selectionata . in fine va sa zica totalul celor 4 sarje dupa prima distilare este de 11600 % alcoolice . eu zic ca e super bun ,nu ?
| asta am scris la vremea aceia ! aici nu este vorba de lauda ,vreau sa fac o comparatie de randament intre plamezile fara drojdii speciale si enzime si cele cu drojdii si enzime de la marinica .
la mine -daca impartim procentele alcoolice rezultate la 280 kg grane din care am scos rachia respectiva rezulta peste 41 procente pe kg de grane .
la costantin - ,daca impartim 700% rezultate din 23 kg grau rezulta 30%/kg grau .
deci , daca am facut eu bine comparatia randamentul este de 25% in favoarea mea ,asta fara nici un ajutor . pai nu ar trebui sa fie invers ?
daca calculele mele sunt bune ,atunci care ar fi problema ? daca nu sunt bune va rog sa ma corectati!
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
constantin a scris:
Pai nu ai folosit la plamadire tot malt umed ce contine si ala amidon ? Ai pus la socoteala amidonul din malt ? Intreb si io.... Nu stiu ... Poate gresesc ....
Eu zic ca avantajele lucrului doar cu malt, a glucoamilazei si acestor drojdii sunt urmatoarele .. 1. Viteza mare la plamadire . - in 4-5 ore bag drojdia..... 2. In 2-3 zile e gata fermentatia... Pai.... Marti am pus la inmuiat graul, iar luni am facut rachiul brut din el.... |
bravo costele , 280 kg grane , inseamna 240 kg faina porumb si 40 kg grau incoltit . de fapt aici la grau am gresit erau de fapt 80 de kg , totalul fiind de 320 kg . acum , daca imparti 11600 la 320 = 36 , iar e mai mult .
fermentarea la viteza nu ma convinge si la mine plamezile au fermentat in 5-6 zile , eu le-am lasat sa stea 2 saptamani , am zis ca v-a mai scadea zaharul rezidual , de fapt despre asta vorbim , cat ai avut densitatea initiala si cat a fost cea finala ?
@caberlot , eu am avut mult zahar rezidual in plamezi si cu toate astea ,am scos mai mult rachiu decat constantin . din cele 4 plamezi ,la una la care am facut plamadirea cu 5/1 ,apa /grane , am scos 45 % pe kg de grane .
intradevar samogon a scris ca avea o pierdere de 20-25 % din cauza zaharului nefermentat . deci, inca odata intreb ,constantine ai avut zahar rezidual 0 ?
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Poate Constantin (mai mult ca sigur) a lasat prea mult la incoltit graul si astfel s a pierdut o cantitate prea mare de amidon,poate si graul era mai slab...Nu prea imi vine sa cred ca iese un randament mai bun fara enzime si cu drojdie normala.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
pazucu a scris:
@caberlot , eu am avut mult zahar rezidual in plamezi si cu toate astea ,am scos mai mult rachiu decat constantin . din cele 4 plamezi ,la una la care am facut plamadirea cu 5/1 ,apa /grane , am scos 45 % pe kg de grane .
intradevar samogon a scris ca avea o pierdere de 20-25 % din cauza zaharului nefermentat . deci, inca odata intreb ,constantine ai avut zahar rezidual 0 ? |
Pazucu, ca sa ai randamentele de care vorbesti tu trebuie ca fermentatia sa fie completa. Daca ai zahar rezidual nu ai cum sa ajungi la randamentele astea. Sigur s-a strecurat o greseala pe undeva.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Sunt deacord cu ce spune Sinenomine. Nu stiu cum calculeaza Pazucu randamentele dar mi se pare ca nu suna ok ce citesc.
Eu de data asta n-am mai avut probleme cu zaharurile reziduale, au fost neglijabile. Densitatea finala a ajuns la 1.000, de la 1.078 . Am obtinut 7,6 litri alcool absolut din 25 kg grau. Deci randamentul de 30,4 litri la 100 kg cereale mi se pare satisfacator. Mai mult nici nu aveam ce sa scot din graul care probabil avea un continut nu prea bogat in amidon.
De foarte mare ajutor a fost glucoamilaza. Am pus o ligurita la 40 litri decoct si si-a facut treaba.
Si drojdia a lucrat foarte bine. A fermentat in 2 zile. Toata treaba de la incoltire pana la lamurire a durat o saptamana. Acum am bagat si aschiile coapte. Reducerea tariei o sa o fac treptat. Din cate am citit, sunt compisi diferiti care se absorb din lemn la tarii diferite, caci unii sunt solubili in alcool, altii sunt solubili in apa.
Am bagat in cazan rachiul brut plus capetele si cozile de la sesiunea anterioara. Am scos 10 litri de rachiu la 75% plus un litru de capete si 6 litri cozi. Fruntea a fost lafel 2,5% din alcoolul total.
Am pus si eu sarma de cupru in calea vaporilor. Este o diferenta mare de calitate, in special la sosirea cozilor, dar si mirosul de hidrogen sulfurat parca nu l-am mai simtit. Si la mine sarma de cupru era plina de mizerie cand am desfacut capacul.
La gust imi place cum a iesit. Parca chiar mai bine decat rachia din porumb. Poate asta se datoreaza si cuprului in mare parte. Incep sa-mi schimb parerea fata de cupru, desi in trecut eram categoric impotriva.
Caberlot, galetile au fost tratate lafel. Mici diferente sunt ca si la oameni, nici macar gemenii univitelini nu sunt identici. Nu-mi aduc aminte sa fi zis eu de 20-25 litri alcool absolut la 100kg cereale. Un asa randament mi se pare catastrofal de prost. Am avut intre 25 si 30 la grau incoltit fara GA, 30 cu GA, 30-35 la malai sau faina si 40 la orez. Da, orezul a fost cel mai spornic dar pe ansamblu plamadirea cu faina mi s-a parut cea mai avantajoasa (usurinta, viteza, continut amidon, randament).
Deocamdata atat, sper ca n-am uitat nimic. Iar scriu din mol si trebuie sa-mi adun toate gandurile. Nu se compara cu scrisul de acasa, dar asta e. E bine si ca am avut net gratis 2 ani. Mi-am scos parleala pe teapa care mi-au tras-o jigodiile de la Romtelecom... defapt toti sunt o apa si un pamant.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Gustul si mirosul este unul din cele mai frumoase din cate am facut in ultima vreme. Am pus la matural la 75% tarie dar voi reduce treptat pana la 40 in ideea ca anumiti compusi sunt solubili in alcool, altii sunt solubili in apa. Vreau sa vad ce se intampla si cum evolueaza. Oricum rabdare sa le tin ani si ani, nu am. Am vazut ca cei de la Glenmorangie prefera o tarie de butoi mai mare.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
SCUZATI, VA ROG, LIPSA INDELUNGATA......................... Dar 2 job-uri si cazan, pe care toate trebuie sa le fac profitabile, e greu.... Ce e drept, doar cazanul trebuie sa-l fac mai profitabil, ca in rest, e bine........... O sa-mi faca familia statuie......... dar cum bronzul e scump o sa fiu impaiat........... E mai ieftin............
Am mai cumparat de la marinica 1 kg de drojdii si unul de gluco sa am pentru plamadirile mele all malt.... Sa ajunga.... Sa nu intre lumea in concedii si eu sa raman cu degetul in nas...........
Multumita maestrilor de pe acest forum am obtinut din 23 de kg de grau incoltin 7,8 litri alcool pur....
Folosesc o plamadire all malt cu temperaturi in crestere 43, 53 ,64 grade celsius cu cate 25 min pauze la 43 si 53, apoi vreo 40 min la 64 grade ... cu maltul din grau incoltit 1/4 - 1/3 acrospic din lungimea bobului, Cum fac.......... . Inmoi graul 12-14 ore, apoi il pun in saci de nilon (din material pentru strecurat branza), sacii au aprox 30 * 70 cm, iar in fiecare sac vin aprox cate 6 kg de grau ( uscat ), apoi, cam la 12 h numai il intorc pe toate partile sa se aeriseasca.... In maxim 48 de ore graul ajunge la maltificarea dorita.... Precizez ca tin graul la incoltit intr-un beci de bloc unde am aprox 20 de grade....
Plamadesc, apoi pun vreo 30 ml de glucoamilaza de la Marinica pe la 50 de grade celsius, folosesc cam 1 - 1.5 ml / kg de cereale.... Fac o cultura starter din aprox 1 gr / kg de cereale, dar fara a folosi pompa de acvariu, doar amestec din plamada indoita cu apa si o pun peste drojdie.... Merge trasnet...... , vorba lui Florin B si a lui Sine, cred, Drojdiile astea sunt niste animale.... Rup stilul in 2 zile..... In a 3 -a zi pun la distilat.... Apoi, lamuritul, colectez in sticle de juma de litru vreo 3 litri apoi in sticle de 2 litri pentru o mai buna separare a fractiilor si un mai bun control al lamuritului, dupa vreo 2-3 zile gust si masor si stabilesc toate cele trebuincioase... , respectiv, frunti, inimi si cozi.... nu mai spun ca separ , chiar si la distilarea bruta ....fruntea.... vreo 70 ml la un cazan de 100 litri...... Urmeaza, apoi, aschii de cires si toate celelalte... Stiti voi, ca eu doar sunt un biet invatacel..... Multumesc pe aceaste cale moderatorilor si tuturor participantilor la acest forum pentru idei si pareri, inclusiv lui Marinica pentru ^animale^ , cat si lui Florin B.... Bun.... Ca doar nu sunt la Oscar...... sa multumesc in stanga si dreapta......... sunt putin ametit din degustarile din seara asta si de faptul ca am muncit azi toata ziua la 65 grade si mai sus.... Multumesc Strava si moderatorilor,.... Fara ei inca invocam zeul distilariii ......
p.s. Nu Stiu daca am sa ajung in Delta............ Familie mare, ^ remuneratie mica, dupa buget ^, bugetarii stiu.... voi vedea
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
@constantin ...
23kg maltz - banuiesc ca vorbesti de grine uscate personal cred ... ca ai un randamnet OK pt conditii casnice
... maltzul produs azi din soiuri selectionate de orz da cam 410-420L la 1000kg boabe ... si daca luam in calcul ... un randament de extras alcoolul de 0.9-- 0,95% ... atunci avem :
23x0,415x0,95x0,90 = 8,16 L ... si sigur nu ai plecat de pe maltz selectionat ... asa ca 7,8/8,16 = 0,96% din ce fac profesionistii
BRAVOOO ! ... Constantine Constantine ... Boier vechi si Domn roman
... vazi ca pe la ... teorie ... am pus niste grafice ... daca ai cele 2 enzime ... eu as pleca de sus de la +70C cu aia care "taie crengile groase" ... si apoi as continua la +60C cu aia care"taie ramurelele" ... ar merge mai usor daca pui berea calda intr-un vas izolat ... si faci alta tura in oala etc. ... e doar o idee .
... si SAM ... a facut un test cu 1/2 din doza de enzime pt maltz ... si a mers OK !
sporuri !
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Salut Sine,da stiu..tu esti anti zahar...la mine porumbul era cam scump 1,4/kg am preferat sa completez cu zahar 2,7/kg. Eu credeam ca drojdiile nu au nici o vina,ma gandeam ca e de vina zaharul dar daca si tu ai patit la fel inseamna ca e o problema cu ele.Eu dupa ce le am desfacut le am tinut la frigider Iulica zicea ca e mai bine sa le congelez.Sincer am fost dezamagit de ele,daca stiam ca fermenteaza asa greu puneam de la inceput drojdie de panificatie si terminam cu fermentatul in 3-4 zile...dar asa a durat cam mult.Asta e,mai invatam din greseli.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Imi aduc aminte ca si Florin B zicea ca nu au fermentat cum trebuie. Atunci am crezut ca poate a gresit pe undeva, mai ales ca plamadise toata noaptea. Eu nu vreau sa le mai dau nicio sansa. De acum inainte nu le voi mai folosi. Voi reveni la drojdiile Safspirit care nu m-au dezamagit niciodata.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Sunt putin nedumerit de felul in care ai condus distilarea. Cred ca ai facut separatiile destul de lejer... Inima as fi colectat-o incepand cu 80%vol (in papagal) si as fi taiat pe la 55%vol. Astfel ti-ar fi iesit un total de aproximativ 70%vol pe care puteai sa il aduci ulterior la taria de baut. Ca sa ai un total de 40% cred ca ai coborat cu colectatul pana la 0%vol. Si cozile alea ce erau? Mai aveau alcool in ele?
La whisky eu fac separatiile mult mai drastic: - frunti - 3.5% din totalul de 100% alcool din cazan; -capete - 15% din totalul de 100% alcool din cazan; - inimi - 50% din totalul de 100% alcool din cazan; - cozi - 29% din totalul de 100% alcool din cazan;
Fruntile le arunc fara niciun regret, capetele si cozile le amestec si le adaug la urmatoarea distilare.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Pentru calitate da, trebuie sa tai fara mila. Cozile dau un gust de caine plouat iar capetele gust iute si aspru. Vrei ceva bland si catifelat pe grumaz, opresti mai putin mijloc. Capetele si cozile se recircula, nu se pierd. Adica se adauga mereu in rachiul pentru a doua distilare intr-un anumit procent (intrebati-l pe Sine cum e mai exact). Eu am incercat sa le redistilez separat si nu am fost multumit de rezultat. Adica poti sa bei daca esti betivan, dar nu poti pune asa ceva la musafiri la masa.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Samogon a scris:
intrebati-l pe Sine cum e mai exact |
Nu-l mai intrebati pentru ca a raspuns deja aici:
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
@caberlot nu am facut testul cu iod desi imi daduse prin cap...nu aveam iod.Eu nu zic sa iasa dintr un kg de zahar 1L la 50 dar macar la 40* si am zis ca ar fi iesit cam 33L la 40*...nu stiu daca e corect .Nu ar fi trebuit sa imi ramana amidon dupa 90min de fiert continuu cu doza recomandata de a-amilaza ...zic eu....Nu am incercat cu densimetru pt ca era cam dens dar dupa proba "gustatului" limba imi zicea ca nu e prea dulce. Eu (nu stiu daca am facut bine)am pus deoparte aprox700ml fruntea si 5L coada Fruntea a iesit la 85* si mi s a parut cam slab pt frunte.Coada am colectat o de la 40* pana la 10-5*. In felul asta data viitoare schimbam socotelile...
|
|
pus acum 10 ani |
|
Caberlot
Moderator
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2391
|
|
... @marius45
... gustul ... insala ... pt ca ... zaharurile nu sunt toate la fel de dulci ex: fructoza > zaharoza > maltoza etc. nu sunt la fel de dulci SINE/SAm te pot lamurii
... la zahar trebuie sa obtii un minim de 1L de 50% pe kg zahar altfel ... ceva nu e in regula zaharul ? fermentarea ? distilarea ?
DACA RATEZI TEMPERATURILE ... atunci amidonul ala nu se prea transforma ... eu am inteles ca sunt 2 enzime care trebuie luate etc.
PRINCIPALUL E CA ... AI INCEPUT SI CA AI CAPATAT INCREDERE IN IDEE acum poti sa mai perfectionezi procedeul ... ia niste iod etc.
multe sporuri !
p.s. ... uite ce zic uniii despre randament ... pe franceza ... :-((
Rendement
Quelle quantité d’alcool peut-on espérer dans un moût, sachant quelle quantité de sucre il contient ? Facile. Le rendement théorique est de 51,1%, mais on obtient moins que cela, autour de 48% vu qu’une partie du sucre est perdue parce qu’il forme de petites quantités d’autres alcools (esters…etc.). (p.ex. 480 g -610 ml- d’éthanol par kg de sucre).
Si tout va bien, on obtiendra, ± 90% de cette quantité, donc 550 ml d’éthanol pur (100%) par kg de sucre.
Donc... pour disons 5 kg de sucre, 0.55 x 5 = 2,75 l d’éthanol pur. Si votre alambic produit un alcool à 80%, vous récoltez donc 2,75 x 100 : 80 = 3,43 l d’alcool. Sachant quelle quantité on va récolter permet d’estimer à peu près quand la collecte de l’alcool est terminée.
_______________________________________ "O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă! Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
La mine nu cred ca era vorba de temperaturi,am pus @-amilaza in apa si am fiert continuu mamaliga 90 min ca in prospect apoi la 50* am adaugat glucoamilaza... Sau mai e si varianta porumbului,care e posibil sa nu fi avut suficient amidon (am folosit porumb pt animale nu malai grisat din magazin).
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Marius, nu inteleg. Ziceai ca ai colectat 75 l inimi la 40%vol. Tocmai asta m-a pus pe ganduri. Acum zici ca ai colectat cozile de la 40%. Nu ies calculele. Nu inteleg. As vrea sa spun unde este greseala, dar nu pot.
Daca opreai colectarea inimilor pe la 40% in papagal, ar fi trebuit sa ai inimi pe la 65% in total. E ceva care nu se leaga. Sau nu inteleg eu...
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Colectarea am oprit o la 40* in papagal.Dupa ce am ajuns la 40* am mai colectat inca 5L aprox care ar fi coada. 75L in total cu tot cu frunte,cozi si inima.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
@ Caberlot: Enzima alfaamilaza este termorezistenta pana la temperatura de 105°C. Vorbim strict de enzimele de la marinica.
@ marius: nu intelesesem eu bine. Credeam ca ai colectat inimi de 40% total... Eu zic ca ai facut treaba buna. Felicitari! Acum trebuie sa acorzi ceva atentie si invechirii. Ai butoi sau folosesti aschii?
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
marius 45
40%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 154
|
|
Enzimele rezista sigur la 100* chiat 105*. De invechit am facut diferite combinatii stejar,cires,cires+stejar.Le am mai incercat si au iesit super fiecare cu o aroma aparte. Despre randament...imi puteti spune voi daca a fost bun sau mic . Mai e o problema,eu nu am folosit malai din comert eu am folosit porumb normal dat la moara cu ciocanele si facut ca malaiul grisat...ma gandesc ca poate nu avea suficient amidon.
|
|
pus acum 10 ani |
|
SineNomine
100%
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
|
|
Astazi am distilat plamezile din faina de grau cu enzime de la marinica. Dupa distilare am avut un randament de 38.1 l de alcool absolut la 100 kg faina. Este cel mai bun randament obtinut pana acum. Alcoolul, chiar si la 28%vol este aproape neutru. Il voi tine 2-3 zile pe carbuni dupa care il voi distila cu coloana.
_______________________________________ Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.
|
|
pus acum 10 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Si eu am obtinut randament nemaipomenit de bun cu glucoamilaza, 41,7 litri alcool absolut la 100 kg cereale (80% faina alba, 20% malt). Diferenta a fost ca eu am pus faina alba. Tu Sine, probabil ca ai avut faina integrala de la țara care mai contine si tărâță. Oricum foarte bun randamentul tau.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 10 ani |
|
mitica13
10%
Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
|
|
Tot topicul asta, am auzit de enzime si drojdii "de la marinica". Cine e acest marinica?
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
marinica este un comerciant de enzime si drojdii pentru industria alcoolului!
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
Samogon
Moderator
Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1752
|
|
Hai sa punem si noi un link catre site-ul omului daca tot vorbim atata despre el (cat o fi sughitat saracul...). Sunt sigur ca trebuie sa fie prin site, eu l-am cautat in astea 4 pagini si n-am gasit. Cine mai are linkul, il rog sa posteze.
Modificare: Am gasit eu link-ul, gata.
_______________________________________ ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie
|
|
pus acum 9 ani |
|
mitica13
10%
Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
|
|
Am descoperit si eu recent site-ul asta, dar nu stiam ca e "a lui marinica". Acum chiar ma intreb de ce ne mai batem capul cu incoltitul graului, (cateva zile de grija, macinatul, necesitatea de a indeparta coltii care dau gust distilatului), plus partea cea mai grea pentru mine, planificarea zilelor in care pui la incoltit, in asa fel incat sa ai zi libera in momentul optim al incoltirii. Avand enzimele, in prima zi care se intampla sa fiu acasa, am facut focul.
Acum intrebari: 1: De care drojdii folositi? (la marinica am vazut doar una). Eventual alte surse? 2: Care enzima se adauga la fiecare temperatura: 72, 64? mai este necesara gluco-amilaza la 25 grade, adica la insamantarea drojdiei? Se spune ca la 64 actioneaza beta-amilaza, dar eu nu o vad printre enzime. (plamadire cu faina de porumb). 3: Cu aceste enzime, poate fi facuta si bere? Adica, doar cu orz simplu, neincoltit plus enzime.
Daca merge si la rachiu si la bere, eu unul spun adio incoltitului graului si al orzului.
|
|
pus acum 9 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Bun.... Forumul asta NU E " A LUI MARINICA "... E al nostru, al tuturor userilor, inclusiv Marinica, ce, fie vorba intre noi, este o persoana foarte acupata... Marinica este un distilator foarte experimentat, ce a mai impartasit din experienta sa... Marinica are un site ce vinde produse ce ne sunt necesare noua, cei ce plamadim si distilam amidonoase.... Beta amilaza am inteles ca nu se mai foloseste. Reteta este simpla.... Amesteci faina de porumb cu apa, o ridici pe la 95 de grade, vezi instructiunile, adaugi alfa amilaza, faci pauza la temp asta, cobori la 50 grade, adaugi gluco amilaza, cobori la 30 grade si pui drojdia.... Problema e urmatoarea.... Sa tii tu o ora o plamada la 95 si mai mult de grade e foarte greu, deoarece nu avem scule chiar foarte profesionale, apoi trebui sa racesti, care e , chiar mai greu, decat incalzirea..... De asta eu folosesc maltul, nu trebuie sa urc la temp f mari... Folosesc doar gluco amilaza, ce doar creste, putin, sau mai mult, randamentul alcoolic... Deci se poate si fara gluco amilaza... Drojdia aia ambalata la 0,5 kg. e singura ce mi-am putut-o permite, e cea mai ieftina, si ambalata in cantitate mica....Alte surse de drojdii de distilerie nu stiu.... Avantajul acestei drojdii este ca merge TRASNET !!!! Celelalte tipuri de drojdie sunt ambalate la 5 kg, Deci ti-ar trebui plamezi de aprox 5 tone cereale, plus 15 tone de apa sa folosesti celelalte drojdii... Deci f mult.!!!! In concluzie, de asta folosim maltul, se lucreaza la temp mai mici.... Nu cred ca acei colti dau gust distilatului... Pai aia care fac zeci de tone de malt, cum scot mustatile de la orz, grau, etc.? LA CAPITOLUL BERE NU MA PRICEP..... Si nu prea consum bere....
|
|
pus acum 9 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Corectie.... Eu pe site-ul lui Marinica nu mai vad drojdia ce am cumparat-o anul trecut, ce-i drept nici nu m-am mai uitat pe site lui.... Am vazut doar un singur tip de drojdii..... Anul trecut erau mai multe tipuri de drojdii.... Am sa-l sun pe om sa intreb de drojdia asta ce o mai are pe site....
|
|
pus acum 9 ani |
|
mitica13
10%
Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
|
|
Ma refeream la site-ul protectvit.ro cand am spus ca nu stiam ca este a lui marinica. Nu mi-e greu sa tin plamada la 95 de grade, pt ca am cazan de inox pe ulei. Nici nu as concepe sa lucrez cu plamezi de cereale, fara asa ceva. Maltul parca se pune la 72-75 gr si la 64. Enzimele de ce se pun la 95 si 50grade? Mie mi-a iesit alcoolul cu gust pronuntat de iarba, verdeata. Am pus un pumn de boabe la incoltit, si am gustat din mustetile alea: exact aroma din rachiul meu, dar foarte pronuntata. Am indepartat mustetile si am rontait niste boabe de grau: Nimic, doar gust de grau curat. Asa ca.... Am incercat sa indepartez mustetile prin frecare si spalare cu apa, intr-o sita dar nu prea merge. Le-am uscat pe soba, si am constatat ca se desprind mult mai usor. Acum, chiar sunt curios, la voi ce gust are distilatul.
|
|
pus acum 9 ani |
|
pazucu
Moderator
Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
|
|
ia uitati unde trebuia sa cautati sa vedeti cine este marinica , unde este si de ce . dragi colegi mai vechi hai sa-i incurajam pe cei mai noi sa caute si sa citeasca mai mult din ce s-a scris aici , sa inteleaga esentialul si baza lucrurilor . colegul mitica 13 vrea sa faca rachiu asa cu shortcut , nu e rau insa pentru satisfactia lui ar trebui sa stie pasii si gustul de baza . draga mitica 13 , gandestete cu rachiul acesta iti vei trata prietenii si rudele si trebuie sa le spui povestea lui . ce le vei povesti ca, ai pus faina , apa si ceva din niste pipete (nu mai stiu cum se cheama ) si a iesit rachiu ? vrei sa stucheasca toti pe la colturi ? pai cu ce vei fi mai deosebit fata de aia care fac rachiu pe la diferite fabrici ? eu am plamadit cereale in cantitati mari cu malt incoltit . ii drept este un pic de munca dar este frumos la urma . sunt deacord cu o solutie hibrid malt verde + enzime ca ajutor . am folosit odata combinatia aceasta la o plamada de secara allmalt incoltita de mine apoi uscata . am fost foarte multumit . nu ma intelegeti gresit , nu cert pe nimeni si ma dau mare deontolog , insa mi se pare un pic ca trisam daca folosim numai enzime .
_______________________________________ "nimic nu se pierde ,totul se transforma"
|
|
pus acum 9 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
C O R E C T ! ! ! Bine zis, ca intodeauna.......
|
|
pus acum 9 ani |
|
VioCas
Membru nou
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 5
|
|
Buna ziua, Sunt nou venit pe acest forum, si am cateva neclaritati legate de activarea drojdiei. Am achizitionat drojdia de la Marinica si din ce am mai citit pe forum, am inteles ca trebuiesc facuti urmatorii pasi: - hidratarea drojdiei cu must indoit cu apa care sa aiba in final 6-8*Brix si 20-21*C (sau mustul trebuie sa aiba 6-8*Brix?); - cantitatea de solutie hidratanta trebuie sa fie de 10x cantitatea de drojdie necesara pentru volumul de de must (150-250g/1000l must); - se lasa 20' pentru hidratare; - se adauga must (la ce concentratie si in ce cantitate?) la fiecare 5', avand grija ca temperatura amestecului sa nu varieze cu mai mult de 5*; - cantitatea finala de ferment trebuie sa fie de cca. 10% din cantitatea de must; - cand se pune fermentul in must, cand fermenteaza energic?; - fermentatia are loc in parametri optimi cand mustul musai trebuie diluat la 120-130g zahar/l ? Astept corectiile si sfaturile detaliate ale celor care au folosit aceste tipuri de drojdii. Multumesc si o zi buna!
|
|
pus acum 8 ani |
|
constantin
50%
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
|
|
Deci... Daca ai o plamada din 10 kg de faina, pui drojdie intr-o sernga vreo 15ml. Pui drojdia intr-un borcan. Separat iei niste plamada, pui apa inca pe atat, masori aprox 150-200 ml de amestec si torni peste drojdie... Mare atentie la temperatura.... sa nu depaseasca 30 grade... Toate astea la finalul plamadirii !!! O sa mearga trasnet !!!
|
|
pus acum 8 ani |
|